有位大哥,每個星期六日都要食廚師發板,唔貴唔食,最開心嘅就係同富二代一齊去貴價壽司店打卡打到下世紀。 佢哋最鍾意就係book城中最難book嘅日本餐廳,然後點解咁難book?因為富二代個個禮拜都有訂位,嗰度直情係佢嘅飯堂,唔講唔知以為係佢屋企個廚房。 當然,$3000一餐午餐不是我們這些凡夫俗子可以做到嘅事情,我聽到都覺得荷包痛,當然亦都有人認為可以同佢哋食到飯就覺得自己都係變咗上流社會,然後係10萬個為什麼嘅哲學問題。 小時候媽媽教你做人都係要同乖學生埋堆,因此你近有錢人都變有錢人呢個頓時變成大道理。 最後某個星期天突然間想食壽司, 冇book到城中名店又想平平哋食餐壽司,又唔想去壽司郎排隊排到天黑,幸好我們還有立鮨店同雲壽司。 $380一個午餐 ,有10件壽司,有一件海膽,有一件手卷,再有一碗麵豉湯。 靚嘅壽司有拖羅、有海膽、有剝皮魚、有赤背,應有盡有,整體水準都唔錯,唔使訂位唔使排隊,話想食就食,當然我同你話好好食好食過四季酒店嘅saito,我擺明就係玩嘢啦。 只係用一個平價錢換來一刻嘅快樂,這樣嘅生活多好,幸好我們還有這些平易近人的壽司

只係用一個平價錢換來一刻嘅快樂,這樣嘅生活多好,幸好我們還有這些平易近人的壽司店,證明我們還有吃壽司嘅權力,就算我不是含住金鎖匙出世嘅富二代。

可能呢篇唔係一篇食評,係討論一篇哲學、經濟同富二代嘅新詩。呢一刻我以為自己醉了,唯有約定和大哥飲醉。
壽司 (聯成商業中心) 銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖
2021-04-12
2021-04-26 62 浏览
📌 雲壽司~銅鑼灣一直都好想試呢間日式壽司店🍣地點就腳 專門出平價版omakase🤩裝修簡約 很有日式風格環境舒適 店員親切有禮👍🏻店舖並不算很大 座位距離比較近🤔而且全部都係吧枱位 可以睇到師傅製作食物前面放有凍櫃整齊放列不同刺身 衛生程度不錯上菜速度好快 有提供綠茶粉自己沖熱水飲🍵除咗廚師發辦料理 仲有單點壽司同套餐平日兩點多嚟到 人流都唔算好多😌唔使排隊就可以入去 午市有機會要排隊😜午市附送沙律同麵豉湯 好飽肚啊沙律充滿芝麻醬很清新 麵豉湯亦不會過鹹😋1️⃣ 北海丼 𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗼𝘄𝗹 $𝟭𝟴𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢個飯簡直係集合左唔同嘅刺身 好吸引!上面嘅材料分別有吞拿魚腩、油甘魚、赤貝、牡丹蝦、海膽、三文魚同三文魚籽一次過可以試晒咁多款刺身同海鮮😆牡丹蝦比我想像中鮮味好多 咬落好爽口🦐海膽食落好creamy 入口即溶🤤三文魚籽很鮮甜 入口就爆汁三文魚同吞拿魚腩都好厚切 肉質鮮甜~赤背食落有啲似象拔蚌 很爽口丼飯嘅飯粒軟硬適中 壽司醋亦都落得啱啱好😍2️⃣ 特上壽司拼盤 𝗗𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 $𝟮𝟱𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)呢個拼盤一共有十件壽司 顏色鮮艷☺️已
📌 雲壽司~銅鑼灣

平日兩點多嚟到 人流都唔算好多😌
唔使排隊就可以入去 午市有機會要排隊😜
午市附送沙律同麵豉湯 好飽肚啊
沙律充滿芝麻醬很清新 麵豉湯亦不會過鹹😋

呢個飯簡直係集合左唔同嘅刺身 好吸引!
一次過可以試晒咁多款刺身同海鮮😆
牡丹蝦比我想像中鮮味好多 咬落好爽口🦐
海膽食落好creamy 入口即溶🤤
三文魚籽很鮮甜 入口就爆汁
三文魚同吞拿魚腩都好厚切 肉質鮮甜~
赤背食落有啲似象拔蚌 很爽口
丼飯嘅飯粒軟硬適中 壽司醋亦都落得啱啱好😍

呢個拼盤一共有十件壽司 顏色鮮艷☺️
已經整好晒擺喺個盤上面 壽司飯比較細
海膽依舊很鮮甜 赤貝很爽口🍣
吞拿魚腩無筋 牡丹蝦彈牙鮮甜
火炙左口魚邊火炙味突出 三文魚籽大大粒🤤
薑蔥吞拿魚腩壽司充滿魚油香🐟
深海池魚、鯖魚、魴鮄就相對欠缺魚香味

💡整體嚟講 刺身魚類都算幾新鮮😋

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: 雲壽司
📍: 銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖
🔍: 12:00-22:30(Mon-Sun)
📍: 中環德己立街17-19號地舖
2021-04-25 1293 浏览
銅鑼灣日式餐廳林立,這家餐廳在地舖,非常方便。餐廳比較小,像日式拉麵店,坐在板前用餐。餐廳見到有不同價錢的Omakase套餐,也可以單點。我點了一個Omakase,有刺身、壽司和手卷。⭐️雲KUMO▫️刺身4點有鮑魚、大拖羅、鰤魚和粒貝。鮑魚入口夠軟腍,很鮮甜。粉色的厚切大拖羅表面的油花密密麻麻,入口魚脂極為充沛,一口一滿足,鰤魚的魚脂中規中矩,入口清爽柔嫩,魚味很突出。粒貝也很出色,入口爽脆清甜。▫️壽司7件分別有白蝦、飛魚、伊左目、螢光魷魚、赤貝、海膽和銀鱈魚。白蝦入口清爽,略帶黏稠感,餘韻甘甜。飛魚配上香蔥,口感柔軟,魚味比較淡。伊左目油分較少,口感不油不膩,螢光魷魚頗飽滿,吃起來清爽。赤貝十分肥美,非常爽脆。銀鱈魚很美味,魚脂燒過之後都逼出來了,入口軟綿綿的。海膽新鮮甘甜,很好吃。▫️手卷1條手卷是吞拿魚腩蓉,入口清爽,魚味突出。▫️麵豉湯最後來碗麵豉湯暖暖胃作結。
銅鑼灣日式餐廳林立,這家餐廳在地舖,非常方便。

餐廳比較小,像日式拉麵店,坐在板前用餐。

餐廳見到有不同價錢的Omakase套餐,也可以單點。

我點了一個Omakase,有刺身壽司和手卷。

⭐️雲KUMO

▫️刺身4點
有鮑魚、大拖羅、鰤魚和粒貝。

鮑魚入口夠軟腍,很鮮甜。

鰤魚的魚脂中規中矩,入口清爽柔嫩,魚味很突出。

粒貝也很出色,入口爽脆清甜。

▫️壽司7件
分別有白蝦、飛魚、伊左目、螢光魷魚、赤貝
、海膽和銀鱈魚。

白蝦入口清爽,略帶黏稠感,餘韻甘甜。

飛魚配上香蔥,口感柔軟,魚味比較淡。

伊左目油分較少,口感不油不膩,

螢光魷魚頗飽滿,吃起來清爽。

赤貝十分肥美,非常爽脆。

銀鱈魚很美味,魚脂燒過之後都逼出來了,入口軟綿綿的。
銀鱈魚

海膽新鮮甘甜,很好吃。
海膽

▫️手卷1條

手卷是吞拿魚腩蓉,入口清爽,魚味突出。

▫️麵豉湯

最後來碗麵豉湯暖暖胃作結。

2021-04-21 111 浏览
銅鑼灣性價比極高既壽司小店,食物極度新鮮又好service! 小店係做Omakase,但都有普通散點menu, 就咁睇價錢你未必覺得抵,但你食左之後會發現,原來香港都食到漁市場既高質! 北海道海膽丼 $168雖然佢係lunch menu, 但晚餐都有,只係小左個沙律咁解。飯上鋪滿海膽同三文魚子,第一次係香港食到咁新鮮,完全唔腥又冇苦味。反而有小小海水味同鮮甜! 三文魚子咬落去會有「卜」一聲,一啲都唔腥。帶子好大隻又鮮甜爽口。飯都冇得彈,唔會太多壽司醋太酸,又唔會散口。真心一試就知有幾高質,希望保持水準,期待再光顧

小店係做Omakase,但都有普通散點menu,

北海道海膽丼 $168

真心一試就知有幾高質,希望保持水準,期待再光顧
2021-04-18 983 浏览
Bookmark 左呢間壽司店好一段時間,趁平日黎開銅鑼灣試試。 店內位子不多大約十個,全部都係坐sushi counter,望住師傅好專注咁整壽司,真係特別期待! 廚師發辦有3個價位,我就點左《翔》,$380有10件壽司、1件手卷先來一杯熱辣辣既麵豉湯,內有油揚。呢度嘅omakase 係一盤送上,對於我呢d食得慢又鍾意影相嘅人來講,一盤10件壽司可以相機先食~先由白身魚開始銀雪魚壽司經火炙過,油脂滲出更香,肉質嫩滑細緻、腦天係吞拿魚頭頂既肉,同樣火炙過,油份非常豐富,甚至下面既飯團都沾滿油香。 帆立貝厚切極具彈性,口感實淨,令人齒頰留香深海池魚肉質爽彈帶有油香,味道鮮甜鰤魚肉色粉嫩肉質甘甜 , 口感油滑幼細小白蝦係富山灣既寶石,色澤白皙,鮮甜肉嫩。海膽壽司 無海苔包住,味道來得細緻,入口甘香鮮味滿滿,每粒米粒充分吸收圓潤飽滿拖羅壽司魚味濃郁,其魚油豐富入口鮮滑,順滑入喉。 鯖魚壽司 肉質實淨帶油香,魚肉上面加上香蔥更添上一點芳香剝皮魚上面白色係剝皮魚肝,整個口腔充滿魚油香味,細膩柔韌蔥拖羅手卷 紫菜夠乾身,味道甘香無比,油脂濃香入口軟滑。
Bookmark 左呢間壽司店好一段時間,
趁平日黎開銅鑼灣試試。
店內位子不多大約十個,全部都係坐
sushi counter,望住師傅好專注咁整壽司
真係特別期待!

廚師發辦有3個價位,我就點左《翔》,
$380有10件壽司、1件手卷

先由白身魚開始
銀雪魚壽司
經火炙過,油脂滲出更香,肉質嫩滑細緻、

帆立貝
厚切極具彈性,口感實淨,令人齒頰留香

深海池魚肉質爽彈帶有油香,味道鮮甜

鰤魚肉色粉嫩肉質甘甜 , 口感油滑幼細
小白蝦係富山灣既寶石,色澤白皙,鮮甜肉嫩。

拖羅壽司魚味濃郁,其魚油豐富入口鮮滑,順滑入喉。

鯖魚壽司
肉質實淨帶油香,魚肉上面加上香蔥更添上一點芳香

剝皮魚上面白色係剝皮魚肝,整個口腔充滿魚油香味,細膩柔韌

蔥拖羅手卷 紫菜夠乾身,味道甘香無比,油脂濃香入口軟滑。

2021-04-15 986 浏览
呢間壽司舖本身出名係佢嘅平價版Omakase,之前食過佢嘅翔,今次就食「特上壽司拼盤」。其實佢仲有唔同嘅選擇,如果平價啲嘅可以食刺身拼盤或者壽司拼盤,我今次食呢個特上版,其中一個特色就係可以有海膽食。餐廳提供綠茶粉,熱水自助。這一個拼盤一共有10件壽司,包括吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、海膽、赤背、火炙左口魚邊、三文魚籽等等。第一舊我試嘅係牡丹蝦,蝦身彈牙,而且肉質比較爽,隱約地亦都有鮮味。第二舊係蔥吞拿魚腩壽司,蔥完全係吊起左吞拿魚嘅香味,食完之後,吞拿魚嘅油仲留咗喺我口腔入邊。第三舊嘅係海膽,但今次我食唔出佢嘅海膽係唔係來自北海道,以前食嘅時候,我可以幾肯定係來自北海道海膽,而唔係來自加拿大,因為入口即溶,但今次食嘅時候,我又感覺到有少少加拿大馬糞嘅質感。但整體來講,都係幾唔錯嘅。之後分別係食火炙左口魚邊,火炙香味濃郁,三文魚子大大粒,亦都好新鮮,冇一種「梅」嘅「壓」「抑」,我去嘅時候好爽,每一粒都有三文魚籽汁爆開。最後就係吞拿魚腩,不過不失。

餐廳提供綠茶粉,熱水自助。

2021-04-15
2021-04-03 132 浏览
呢間位於銅鑼灣嘅壽司店我已經bookmark 左好耐,今次去試下佢地個lunch set. 聽聞佢地晏就係有平價版omakase 食,但由於我第一次食未知佢地水平如何,就試下普通lunch set先。餐廳屬於中價位嘅壽司店,位置唔算大,都係一行吧枱咁,茶同豉油等都係自助型式。我就叫左個北海丼($188),lunch set包埋麵豉湯同沙律。北海丼裡面有拖羅、赤貝、海膽、三文魚、三文魚籽、油甘魚同牡丹蝦❤️每樣都有2片,非常豐富。整體黎講魚生都算新鮮,厚度十足。我特別鍾意個拖羅,食落非常肥美而且冇筋😋

2021-03-31 135 浏览
聽朋友介紹 估唔到係銅鑼灣鬧市 $400幾蚊就食到一個Omakase 😱 真係講都唔信🤣 今日特登試一試😊 Omakase全部日本空運貨🇯🇵 超新鮮CP 值超高💰 雖然吧檯地方比較淺窄😅 但新鮮度絕對值得試一試‼️⭐️ 雲 ☁️ ($450)呢個Omakase Set 總共有 4款刺身 7款壽司 1條手卷同湯 份量好豐富🥰 新鮮度絕對值回票價❤️⭐️ 粒貝 🐚比較爽口有口感😋 幾清甜⭐️ 鮑魚 🦪本身調味過 提昇左鮮度😍 非常鮮嫩⭐️ 鰤魚 🐟肉質淡淡地既甘甜 口感好順滑⭐️ 大拖羅 🍣油脂比例剛剛好 非常肥美💕 Literally 入口即融🤤 肉質嫩滑無筋 慢慢滲出油香 😋⭐️ 白蝦 🦐比起一般甜蝦更嫩滑 更爽口😚⭐️ 金目鯛 🎏魚肉新鮮好有光滑 亦好有口感⭐️ 剝皮魚 連同肝一齊食 味道好有層次👍🏻 連同蔥一齊食🌱有肝既味道但係唔會腥⭐️ 海膽 🧡見到流曬口水🤤好豐富好鮮但唔會苦 每一口都好Creamy🍦 又係溶在口中⭐️ 筋子 醃製過既魚子 每一口都有鮮味係口腔裡爆炸💥充滿鹹鮮唔會腥⭐️ 吞拿魚面頰炙燒過有點肉的口感🔥 同樣半溶在口中⭐️ 鮟鱇魚肝 同樣調味過無腥味 如果送酒就一流🍸⭐️ 吞拿魚卷 肉質無拖羅咁

⭐️ 雲 ☁️ ($450)

⭐️ 粒貝 🐚

同樣調味過無腥味 如果送酒就一流🍸

⭐️ 吞拿魚卷
肉質無拖羅咁肥美 但係油脂都好甘香

⭐️特上壽司拼盤🍱
普通既壽司Set 用料同樣好新鮮👍🏻款式比起Omakase 比較大路 😅 好食但係相比之下可能會比下去
2021-03-29 248 浏览
好幾次經過都好多人要排長龍,今次一於放假去碰碰運,試試佢有唔少人推介嘅抵食lunch set~ 差唔多兩點去到,等左5分鐘就可以入座。Order左自選壽司10件,揀左油甘魚、真鯛、呑拿魚、三文魚腩、火灸金線鯛、帆立貝、赤蝦、火灸左口魚邊、火灸三文魚腩、辣味呑拿魚軍艦。全部食材都好新鮮,三文魚腩肥美,帆立貝同赤蝦鮮甜,特愛火灸左口魚邊同火灸金線鯛,成個口油滋滋味道好rich! Lunch set仲包沙律同麵豉湯,自選壽司10件$168+10%,唔太肚餓啱啱好,性價比算高,唔洗排隊嘅下次都想試埋佢omakase。

自選壽司10件

自選壽司12件

2021-03-26
午餐
自選壽司10件
自選壽司12件
  • 火炙左口魚邊壽司
2021-03-27 139 浏览
終於捱到月尾喇😍出糧第一件事都係諗起食壽司😋來到銅鑼灣嘅雲壽司梗係要試下佢哋🍱廚師發板 翔廚師發板嘅好處就係當日食物完全由壽司師傅決定👨🏻‍🍳佢地會揀當日既精選食材俾你唔挑食既話都係一個唔錯既選擇😌當中包括:🍣壽司十件當中出色既有大吞拿魚腩,入口即溶帶微酸仲有甘甜可口嘅creamy海膽鰤魚同油甘魚都唔錯㗎🍙手卷一條所吃到既係吞拿魚蓉手捲為免紫菜淋左記得盡快食呀仲有☕麵豉湯提供🍱特上壽司拼盤十款壽司各一件吞拿魚腩,深海池魚,牡丹蝦,赤貝,三文魚子,海膽,火炙左口魚邊,鯖魚,魴鱍,蔥吞拿魚腩同伴話質素都ok㗎😛雖然環境唔大裝修都幾有氣氛唔錯
終於捱到月尾喇😍

佢地會揀當日既精選食材俾你
唔挑食既話都係一個唔錯既選擇😌
當中包括:
🍣壽司十件
當中出色既有大吞拿魚腩,入口即溶帶微酸
仲有甘甜可口嘅creamy海膽

裝修都幾有氣氛
唔錯
  • 特上壽司拼盤
2021-03-26 156 浏览
唔使去OT,就去食壽司。去到銅鑼灣,點可以唔食。我揀左特上壽司拼盤 Deluxe Sushi Platter($ 250),有吞拿魚腩壽司、深海池魚壽司、牡丹蝦壽司、赤貝壽司、三文魚子壽司、海膽壽司、火炙左口魚邊壽司、鯖魚壽司、魴“魚弗“壽司、蔥吞拿魚腩壽司。十款壽司話多唔多,份量啱啱好。刺身夠新鮮,特別係三文魚籽,種類夠多,吞拿魚好好食呀。同行既就食翔(380蚊既廚師發板) 都係有壽司十件,眼見就白身魚多,聽佢comment都係新鮮同好食。仲有吞拿魚手卷同埋麵豉湯。餐廳雖然細,但幾好service,員工又多又好人,所以都係一個唔錯既選擇。
唔使去OT,就去食壽司
去到銅鑼灣,點可以唔食。

同行既就食翔(380蚊既廚師發板)

• 海膽
  • 特上壽司拼盤
2021-03-25 1752 浏览
2021年3月16日 星期二今日難得未到中午已經可以喺公司走得,可以好好諗吓去邊度食lunch,不知不覺間就行到去銅鑼灣行過呢一間餐廳突然之間好想食壽司,見到餐廳門口嘅餐牌午市竟然都有廚師發辦,心諗難得一個人食,不如食得豪啲入到去再睇返餐牌,原來廚師發辦都有三款價錢選擇,豐儉由人,最後我選擇咗中間嗰款,怕第一款會食唔晒等待食物期間,係個位附近周圍望吓,見到原來除咗廚師發辦之外,仲可以散叫其他刺身,雖然唔知道每款嘅質素如何,不過淨係睇價錢都覺得唔算太貴另外餐廳每一個座位都係吧枱位,所以好清楚睇到師傅製作食物,而且見到凍櫃放滿左唔同種類嘅刺身,排得好整齊又乾淨,衛生程度唔錯等左大約10分鐘就有痴身送到,分別有四本唔同嘅試身,店員建議我由左至右咁去食,因為味道係由淡至濃,蚌片幾爽口,夠彈牙而蠔幾大隻,一啲都唔腥,反而有好濃郁嘅海水味,仲要完全無蠔殼,感覺唔錯之後有7貫壽司,每一件都睇得出好新鮮,當中見到有玻璃蝦,有咬口又夠彈牙,而海膽一啲都唔吝嗇,差唔多鋪滿晒成件軍艦,食落去有鹹鮮味,好高質仲有鹿兒島A4和牛壽司,我留返最後一刻先食,因為想口腔仍然保留住佢嘅味道,入口嘅一刻已經充滿牛肉嘅濃味
2021年3月16日 星期二

仲有鹿兒島A4和牛壽司,我留返最後一刻先食,因為想口腔仍然保留住佢嘅味道,入口嘅一刻已經充滿牛肉嘅濃味,食落去入口即融,充滿脂肪,食完好想再encore

最後仲有吞拿魚茸手卷,紫菜好脆身,食落去唔需要點豉油都已經好夠味,吞拿魚味幾突出,食埋呢個之後真係已經飽晒
2021-03-16
2021-03-25 107 浏览
做完運動後在銅鑼灣遊蕩,時近晚飯時間,決定吃完晚飯才回家。一路在街上行走一路搜尋晚飯的餐廳,路過這間雲壽司是被光亮的門面吸引,而且餐廳的黑板上寫着廚師發板套餐晚餐才$680 ,價錢也吸引,一於試一試。餐廳地方不大,就是一張L型吧枱,應該最多可以坐十幾人。由於時間尚早,店內沒什麼客人,可以坐得寬鬆。坐下後覺得很奇怪,為什麼沒有人給我茶,枱面上有一個空茶杯,研究一陣子後才發現是枱頭有熱水器自己放抹茶粉斟水,我太久沒有吃過這樣的壽司店,所以已經忘記了整個流程,在這裏覺得自己有少許「離地」。😅要了餐廳最貴的「吟」廚師發板套餐($680),包括七款刺身、七款壽司及一款手卷,麵豉湯。在等待的時候隔壁來了一個男客人,叫了一份10件的壽司套餐,然後差不多3分鐘以內這個壽司套餐已經準備好上枱,我很驚奇,因為速度如此之快,可以去到匪夷所思的地步,看來這裏是靠速度來不停翻枱,做多幾轉客人。七款刺身在驚訝的同時,我的七款刺身也已經準備好,七款刺身原來是一個拼盤,一次過上枱。七款刺身包括粒貝、帆立貝、生蠔、深海池魚、鰤魚、大拖羅及牡丹蝦。粒貝首先品嚐的是粒貝,因為貝類的味道比較淡,大概一共有六七片粒貝,份量很足

七款刺身
粒貝
首先品嚐的是粒貝,因為貝類的味道比較淡,大概一共有六七片粒貝,份量很足,味道方面選用的螺肉應該比較細隻,所以感覺肉質比較瘦削,甜味不足,不過勝在新鮮。
評分:6.5/10
帆立貝
帆立貝雖然採用得不是活貝,但選材的質素不錯,帆立貝較大粒,應該是L尺寸,一粒帆立貝可以切出三至四片,肉質也夠甜糯,味道不錯。
生蠔
現在還可以算是日本生蠔的季節,這款生蠔雖然體型不算大,但勝在肉厚飽滿肥美,圓滾滾的身形正是肉質creamy最佳證明。
深海池魚
深海池魚相對之下較為失色,主要是肉質瘦削,魚肉味淡,可能是季節不對,有點食之無味的感覺。
評分:5.5/10
鰤魚
相對深海池魚,這款鰤魚質素好很多,起碼吃得出鮮味,肉質細緻,當然和高級鮨店相比,仍然是瘦削,不過以這個價錢來說,看得出師傅已經盡力了。
評分:7/10
大拖羅
這款大拖羅也和平常在鮨店吃的不同,切片非常有梭有角,目測不像是藍旗拖羅,可能是其他品種的吞拿魚,也沒有經過熟成。好處是能看出雪花分布平均,而且肉質非常柔軟,也很肥美沒有筋,仍然有吞拿魚的鮮味,品質不錯。

牡丹蝦
牡丹蝦是這麼多款刺身中最出色的,蝦的體型大隻,我要分三口才能吃完,蝦肉甜美有咬口,質素最好。師傅拆蝦肉時也細心地令蝦尾的部份也完整保留,令我可以想到不同的蝦肉口感,實在不錯。順帶一提,如果師傅可以輕輕介幾刀解斷蝦筋,令客人咬蝦肉時更清脆會更好。
評分:8/10

在我細細品嚐刺身的同時,店內的客人開始變多了,隔壁的男客人也已經吃完結帳了,漸漸地餐廳滿座,坐得比較迫,現在疫情時間,人貼人的距離令我有少許不自在,不由自主地想趕快結束這頓飯。
接下來,師傅在我面前放下一塊小木板,已經放好芥末及生姜,準備開始壽司環節,不同於刺身壽司是一件一件上的,貫徹廚師發板的宗旨,這點不錯。但在我品嚐刺身的時候,師傅正在很努力地做其他客人的壽司order,在這個時候我向上抬頭一看,看到所有壽司都正在微微地冒煙,深感不妙,莫非醋飯還是熱的?糟糕了糟糕了...

針魚
第一件上的是針魚,師傅有介紹,另外已經點上醬汁,只需要直接吃便可以。當我用手拿起時可以感受到飯的熱度,雖然不算太熱,但仍然比我手的溫度更高,所以心裏已經暗叫一聲不妙⋯⋯
放入口中咀嚼,針魚魚肉清淡帶微甜,作為第一道的開場壽司,這是個不錯的選擇。
問題就是,這個醋飯不但是熱的,而且很明顯醋的份量太多,調味太重手了,結果飯的味道明顯太酸,又酸又熱的醋飯把清淡的魚肉味道徹底蓋過,熱度更增添了魚腥味,徹底地把師傅的心機浪費了,不但負責醋飯的人需要反省,師傅也需要檢查一下飯吧?這個醋飯不能奉客喔!
我邊吃邊拍照盡量拖慢速度,希望時間能令醋飯降溫,順便令醋的酸味得以揮發,改善飯的味道。畢竟這間餐廳的冷氣比較強勁,應該不用很久就可以改善。
評分:6/10

北寄貝活貝
師傅介紹這道是北寄貝的活貝,很是驚喜,因為一般活貝要高級鮨店才能吃到。當然,這款活貝相對體型較細,與醋飯的比例之間有點失衡,但仍然有貝類的鮮味,甜味及嚼勁。
問題仍然出在醋飯裏,貝類清淡的甜味被醋飯濃烈的味道徹底蓋過,結果也是白白浪費了食材。
評分:6.5/10

火炙吞拿魚腦天
來到這一貫稍為好一點,可能因為是火炙壽司,再加上吞拿魚味道也很濃很鮮味,所以能夠掩蓋醋飯的酸味。選用吞拿魚前額位置的魚肉,俗稱「腦天」,肥美程度和中拖羅差不多,魚肉肥美柔軟,可惜的是有筋,我咀嚼了很久也咬不動,吃到最後要把筋吐出來,破壞了體驗,有點不美。
評分:7/10

北海道海膽
接下來特別用小碗上了下一道的北海道海膽壽司。這款北海道海膽壽司沒有選用海苔,直接把海膽放在壽司飯上,做法是我喜歡的,因為一直覺得海苔有點掩蓋海膽的味道,只有海膽和醋飯更能純粹享受海膽的甜味。這款海膽壽司不錯,撇除醋飯的缺點不說,選用的海膽很新鮮甜美,入口即溶,充分能感受到海洋的鮮味。

剝皮魚及魚肝
接下來上的是剝皮魚壽司,而且師傅更在魚肉上放上一片魚肝,而這個價錢廚師發板的價錢可以吃到剝皮魚及魚肝,實在是個驚喜。
這個剝皮魚壽司雖然魚肉屬於比較清淡的白身魚,但魚肝的奶油香氣足以彌補魚肉的清淡,更提供了一種creamy口感,好吃。

銀鱈魚
接下來的銀鱈魚壽司也不錯,銀鱈魚本來就是屬於肥美的魚種,炙燒過後魚肉的油脂更突出,香氣撲鼻,魚肉味道濃厚也足以掩蓋飯的酸味,魚肉入口即化,充滿肉汁,入口滿滿的幸福感。

鮟鱇魚肝
接下來結尾的壽司是鮟鱇魚肝軍艦。四大塊鮟鱇魚乾豪氣地堆砌在軍艦上,師傅介紹說已經塗上醬汁,可以直接食用。
就在師傅放下軍艦不到2秒的時間,由於材料太多,其中兩塊魚肝直接滾下軍艦,掉落在木板上。我在心裏「哎呀」的同時,耳邊居然真的聽到「哎呀」的一聲,原來是在我身後目擊整個事件發生的侍應哥哥發出的,正當我想自己整理的時候,後面的侍應哥哥已經主動提出說要幫我找師傅重新整理,真的很多謝這位貼心的侍應哥哥,結果師傅幫我重新整理後才能拍到這張照片。
回説壽司,魚肝的比重那麼多,味道當然是很好的,魚肝的香氣直上鼻腔,實在是分量十足,令人十分滿足。美中不足之處是紫菜很厚實,吃到最後最終殘留的是未能咀嚼完的紫菜,雖然廚師很努力地在魚料上下功夫,但細節位如紫菜的選材就未能做得到位。

吞拿魚茸手卷
最後的吞拿魚茸手卷,也能做到高級鮨店的七成水準,魚料用量十足,味道也調和得很好。和前面的軍艦一樣,敗筆之處在於紫菜,而且這次紫菜的比重更大,加上時間一久吸收了濕氣,已經去到難以咀嚼的地步,我要用力拉扯才能拉斷紫菜,希望師傅能改善紫菜的選材。

味增汁
最後結尾的味增湯有驚喜,雖然目測和一般的味增湯沒什麼分別,但可以在喝到濃郁的蝦及蟹的味道,我估計師傅應該是用了蝦頭做湯底,因此可以品嚐到海鮮的香味,為這碗味增湯增添美味。
評分:8/10

總括而言,這裏的師傅很用心,在有限的成本內,盡量為客人提供特別的食材,令客人感受到師傅的心思,是有心機和誠意的小店。我相信如果不是因為餐廳定位屬於比較大眾,沒有成本方面的限制,師傅應該更能放開手腳。
總評分:7.5/10
2021-03-20 186 浏览
銅鑼灣SOGO後面嘅謝斐道真係好多嘢食,今次就揀咗雲壽司入去獨食🤓 餐廳以簡約日式壽司店裝修,睇落光猛乾淨,一排長bar枱,可以睇到清晰師傅嘅手勢。我今日揀咗一個丼飯lunch set食😋 Lunch set 除咗有丼飯,仲會有麵豉湯同埋日式沙律配搭,沙律🥗有好多芝麻醬,夠晒惹味。北海丼 $188嗌北海丼可以一次過滿足鍾意食刺身嘅人😍有赤貝、海膽、拖羅、三文魚、牡丹蝦、油甘魚同三文魚籽,有齊七款刺身,基本上全部都食得出好新鮮厚切,海膽或三文魚籽冇腥臭味🤓我最鍾意食拖羅🐟 雖然佢只係丼飯嘅其中一個配菜,但質素依然好高。拖羅顏色粉嫩,油脂紋理清晰,食落油脂感重,更有入口即化感覺。另一樣一定係海膽🤤 海膽份量都幾多,甘甜又滑,次次食海膽都好有滿足感。順帶一提,三文魚真係新鮮肥美。丼飯嘅壽司飯暖身,唔會太冧或太硬身,亦唔會太多壽司醋,而且成碗飯都幾大碗咖🙈

北海丼 $188
北海丼

2021-03-19
北海丼
2021-03-17 246 浏览
第一次跟朋友來吃廚師發辦。餐廳小小的,只容納數檯堂食顧客;除了廚師發辦料理,更設有單點壽司及套餐。店員仔細介紹餐牌內的各款壽司,最後點了特上壽司拼盤。這裡的上菜速度快,雖然店舖細小,但翻檯速度挺快的。特上壽司拼盤一共有十件,分別有吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚籽、火灸左口魚邊、魴鮄。稱之為特上款式,刺身夠新鮮:牡丹蝦肉質彈牙、吞拿魚腩油脂肥美鮮甜、赤貝十分爽脆;海膽、灸燒左口魚邊赤十分出色。一開始還以為會不夠飽呢,肥美的刺身,吃著吃著其實也很飽。要喝點茶、吃點薑才能中和油膩感。整體來說是一次很不錯的體驗,而且價錢比較實惠,哈哈。
第一次跟朋友來吃廚師發辦。

特上壽司拼盤

整體來說是一次很不錯的體驗,而且價錢比較實惠,哈哈。
2021-03-08