2020-07-26 2256 浏览
位於深水埗的老字號「雪山冰廳」,喺長沙灣都開咗分店,今日放假就黎左呢度食午餐~由於未食早餐嘅關係,叫左好多野食經典芝士煎蛋牛肉漢堡包🍔漢堡包大大個,內裏包着半肥瘦牛肉漢堡扒,肉質香軟腍滑!夾雜着半溶芝士、煎太陽蛋及日式芝麻醬,非常足料,好juicy,更加滋味避風塘炸蒜雞髀🍗此乃雪山冰廳名物!大大件原隻生炸雞髀,外皮金黃香脆,內裏雞肉鹹香,配上避風塘炸蒜,格外香口惹味檳城特餐檳城喇沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋及香酥丹麥多士喇沙湯底鹹香濃郁,帶陣椰汁香,油麵+米粉充分吸收湯汁精華~配料仲有鮮蝦、魚片、豆卜等等。炒蛋好嫩滑,充滿蛋汁,仲有香蔥及櫻花蝦乾增添口感~丹麥多士外脆內軟,好有牛油香是日午餐午餐有多款選擇,奉送例湯或熱飲。揀左呢個C餐:柚子檸檬斑腩飯。斑腩魚塊外皮香脆Q彈,魚肉好嫩滑,配上酸酸甜甜柚子檸檬汁,送飯食一流!凍檸茶茶底香濃不苦澀,配上新鮮檸檬🍋酸甜開胃熱奶茶最後梗係要嘆返杯港式絲襪奶茶,入口絲滑,紅茶及淡奶比例剛好,好好飲

經典芝士煎蛋牛肉漢堡包🍔

避風塘炸蒜雞髀🍗

檳城特餐

檳城喇沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋及香酥丹麥多士

是日午餐

凍檸茶

茶底香濃不苦澀,配上新鮮檸檬🍋酸甜開胃

熱奶茶

餐廳:雪山冰廳 (長沙灣)地址:長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖長沙灣青山道嘅雪山冰廳,除左有普通茶餐廳嘅食物,仲設計咗多款港式新派菜😋,迎合唔同人嘅口味,尤其價錢唔貴,吸引好多打工仔同街坊黎食12點幾去到坐滿哂人,有學生👫、打工仔、一家大細👨‍👩‍👧‍👦、公公婆婆👴🏻👵🏼,見到咁多人我諗我真係無去錯餐廳喇😎招牌海南雞飯 $60呢到嘅海南雞飯特別在有好多醃咗嘅配料,紅蘿蔔🥕、白蘿蔔、青瓜,飯上面仲有啲脆脆嘅配料,令飯變得特別好食👍🏼,雞無骨而且有十舊左右,餐廳仲提供埋自製嘅辣醬同辣豉油,好抵食!避風塘生炸髀 $28呢個炸髀之前係呢一間分店已經食過,今次可以話係encore🤤,除咗即叫即炸夠哂香脆,避風塘調味粉仲好吸引好惹味😍,包你食到停唔到口,下次一定會再翻叫樽仔咖啡 (跟快餐+$9)樽仔奶茶飲得多,樽仔咖啡都係第一次飲😆,咖啡滑而香,奶味較重,比咖啡豆嘅咖啡無咁香濃☕️,但係就適合想試飲咖啡或者唔受得濃咖啡味嘅人
餐廳:雪山冰廳 (長沙灣)
地址:長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

招牌海南雞飯 $60

避風塘生炸髀 $28

樽仔咖啡 (跟快餐+$9)
2020-07-13
2020-07-12 132 浏览
家人飯聚,簡簡單單叫餸食飯最開心~長沙灣食店臨立,但不是間間有水準,食小菜的話雪山係我地近期最愛~好喜歡menu封面既手繪風畫作,畫出了情懷~蒜蓉粉絲蒸扇貝 $28/1隻茶記有新鮮扇貝食係極少見,只係28元一隻,我地叫左一人一隻~size不少,每隻面頭都鋪滿粉絲,蒜香十足很惹味,扇貝肉厚鮮嫩~黃金蝦球涼瓜片涼瓜與蝦球炸得金黃酥脆,加入咸蛋黃製作,咸香十足,令涼瓜也變得很易入口不會苦~黑醋薯角牛仔骨 $78牛仔骨夠淋夠入味,醬汁蜜甜帶黑醋香,我更喜愛的是軟糯香甜的薯仔~野菌黑蒜蒸滑雞 $78蒸雞配野菌黑蒜比較特別,兩者互相帶出鮮味,雞肉不過熟,嫩滑有汁~這裡必點的樽仔奶茶,茶味香,入口順滑~奶茶紅豆冰十分足料雜果賓治現在並不常見,滿滿的什果令人心醉~這裡的心機燩湯也是非試不可~
家人飯聚,簡簡單單叫餸食飯最開心~

好喜歡menu封面既手繪風畫作,畫出了情懷~

蒜蓉粉絲蒸扇貝 $28/1隻

黃金蝦球涼瓜片

黑醋薯角牛仔骨 $78

野菌黑蒜蒸滑雞 $78

這裡必點的樽仔奶茶,茶味香,入口順滑~

奶茶紅豆冰
十分足料

雜果賓治現在並不常見,滿滿的什果令人心醉~

這裡的心機燩湯也是非試不可~

2020-07-11 96 浏览
每個人心中 有常去嘅餐廳常點嘅食物 喺港式茶記之中 呢間冰室我成日去 皆因嘢食平💰靚🥰正👍-🐔招牌海南雞飯 ($60)油飯🍚軟腍唔油膩 仲隱約食到甘甜味 海南雞切件 肥瘦均勻 甜豉油同醬汁 令味道更變化多端🥳-🍔 芝士煎蛋牛肉漢堡包 ($32)呢個中西fusion版漢堡包 用港式煎荷包蛋🍳crossover漢堡扒 再加菜絲千島醬 麵包🍞軟綿綿 大啖咬落去 蛋汁同漢堡扒肉汁 源源流出 大滿足-🥬上湯浸白菜仔 ($35)健康同賣相都攞滿分 同樣嘅食材份量 去酒家食嘅話 嘅價格起碼要double 呢度少油少鹽 香菇靑菜盛得滿滿一碟 仲唔收工加一 抵食同呢-🥤港式茶走紅豆冰 ($25)紅茶加煉奶 茶味🍵奶香🥛相輔相成 紅豆佔咗半杯 粒粒香甜起沙 -📍九龍長沙灣青山道413號地下 雪山冰廳

🐔招牌海南雞飯 ($60)

🍔 芝士煎蛋牛肉漢堡包 ($32)

🥬上湯浸白菜仔 ($35)

🥤港式茶走紅豆冰 ($25)

📍九龍長沙灣青山道413號地下 雪山冰廳
2020-07-11 107 浏览
今次又去咗食依間雪山冰廳,今次都係食咗好味嘅椒鹽豬扒飯同埋漢堡包但今次仲食咗唔同嘅嘢食今次都有椒鹽豬扒飯,無論幾時去食都係咁好食!而且個炒飯底同埋個豬扒實在太好味忍唔住再想食多次咁今次就食咗個新嘢,好似叫做南洋吉列豬扒蛋包飯,咁咖喱10分入味啦,蛋好軟滑,飯底好軟熟,最特別嘅係個吉列豬扒好大塊!!而且有兩塊! 脆得尼係好好食,吾會太硬另外都食咗個炸魚薯條 炸魚薯條就可以嘅 薯條都高質 炸魚都好大塊!同個吉列豬扒有得比薯條量都好多叫依個做下午茶都一定好飽都叫咗最招牌嘅芝牛堡,牛肉煎得好好 而且成個包都好大 無論係午餐下午茶定晚餐食一個人食我都覺得會好飽 而且好抵食

今次都有椒鹽豬扒飯,無論幾時去食都係咁好食!
而且個炒飯底同埋個豬扒實在太好味忍唔住再想食多次

脆得尼係好好食,吾會太硬

薯條量都好多叫依個做下午茶都一定好飽

• 樽仔奶茶
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
2020-07-11 95 浏览
作為一間區內薄有名氣的茶餐廳,雪山冰廳以CP值高著名,不過舊店非常窄小,現在搬了新店,又再來試一下新店大了不少,最少有舊的2.5倍大最抵吃的依舊是二人餐繼續有樽仔奶茶,繼續都是那麼幼滑好喝芝士煎蛋牛肉漢堡包$32這個真的百吃不厭,牛肉嫰,煎蛋不老,芝士流心,超正!套餐的燉湯用牛大力煮成,清而帶肉香海中寶西蘭花,魷魚,魚柳,香菇,三色椒,蝦仁,份量滿大的!茄子炆倉魚,非常軟稔,打的獻汁相當甜,跟茄子很配~倉魚骨不算細條,很易吃$28炸骴依舊很大一隻!炸魚薯條 $30港式的做法,用的魚似乎是鲩魚,帶有相當[魚]味,炸粉厚,記得配用千島醬減低油膩感~

新店大了不少,最少有舊的2.5倍大
最抵吃的依舊是二人餐

繼續有樽仔奶茶,繼續都是那麼幼滑好喝

芝士煎蛋牛肉漢堡包$32
這個真的百吃不厭,牛肉嫰,煎蛋不老,芝士流心,超正!

套餐的燉湯用牛大力煮成,清而帶肉香
海中寶西蘭花,魷魚,魚柳,香菇,三色椒,蝦仁,份量滿大的!

炸骴依舊很大一隻!

炸魚薯條 $30
適逢疫情有好轉,為食嘅女皇爸爸就約我們飯聚,順度補祝反父親節今次就揀左位於長沙灣上次試過感覺幾好嘅雪山冰廳餐廳環境同新式嘅冰室差不多,而疫市期間都有做好量體温同分隔板嘅準備漫畫風格嘅menu首先就點左必試嘅樽裝嘅招牌奶茶,濃郁嘅茶香,香滑奶味,炎夏中解渴極茶走紅豆冰好適合孩子氣嘅外父,粒粒紅豆甜入心黃金蝦球涼瓜片, 外層炸漿有啲似天婦羅,但多左層香口嘅咸蛋黃香包圍住,好好好好味,送飯一流黑醋薯角牛仔骨,開胃健康嘅黑醋係為外母點,而且牛仔骨唔肥,甜甜地,酸酸地同薯仔好夾。$28/隻蒜蓉粉絲蒸扇貝,好新鮮而且大隻,但略為油多左。原盅燉湯,落單姐姐抵讚,教我地轉餐,用最優惠價錢又可嘆到靓餸之餘亦可飲到足料靓湯,又野菌又雞腳瘦肉,味道唔太咸,但飲到食材嘅味道最後一條海班我們擁有左,清蒸火喉剛好。呢餐我地大家都好滿意
今次就揀左位於長沙灣上次試過感覺幾好嘅雪山冰廳

漫畫風格嘅menu

茶走紅豆冰好適合孩子氣嘅外父,粒粒紅豆甜入心

$28/隻蒜蓉粉絲蒸扇貝,好新鮮而且大隻,但略為油多左。

最後一條海班我們擁有左
,清蒸火喉剛好。呢餐我地大家都好滿意
2020-07-07 94 浏览
經過長沙灣那邊辦事看到這邊原來也有雪山,週日人也特別多,剛好不用等位來試試看。經典芝蛋牛肉漢堡包 迷你肉醬意粉 $48雪山常餐有兩款,肉醬意粉一點也不迷你,份量非常足。漢堡夠濃郁牛味,配上芝士和蛋也很不錯,性價比高。波士頓龍蝦叻沙滲滲 $98叻沙足料非常大碗,龍蝦有膏,不過如果不是想吃龍蝦的話,他們的叻沙滲滲特餐連櫻花蝦炒蛋及丹麥多士則更加划算。上湯香菇浸時蔬 $35時蔬我們選擇了白菜仔,也夠足料。樽仔奶茶 $25跟餐+$9可以換樽仔奶茶,果然茶味香濃又夠順滑,好喝!整體價錢不貴而且食物質素不俗,下次可以再來!

經典芝蛋牛肉漢堡包 迷你肉醬意粉 $48

波士頓龍蝦叻沙滲滲 $98

上湯香菇浸時蔬 $35

時蔬我們選擇了白菜仔,也夠足料。

上湯香菇浸時蔬

樽仔奶茶 $25

跟餐+$9可以換樽仔奶茶,果然茶味香濃又夠順滑,好喝!

樽仔奶茶

整體價錢不貴而且食物質素不俗,下次可以再來!

上湯香菇浸時蔬
1K
2020-07-07 801 浏览
餐廳充滿老香港情懷,經典港式食物款式多,價錢很親民,三點三經過,聞到甜甜西多士香,所以忍不住入去幫襯了! 花生芝味金磚西多$32金磚西多士非常邪惡,大塊牛油在熱辣辣的西多士上,慢慢溶化,再倒上滿滿糖漿,非常治癒。厚身的西多士,夾心填滿香甜花生醬、半溶芝士,吃一口蜜甜窩心,吃到中心的芝士,鹹甜交融,是下午茶的的必點! 意式龍蝦湯飯 $78巨型龍蝦鮮豔吸睛,佔據了整個碟面,龍蝦肉質爽口,呷一口湯,十分鮮甜。敲開蝦箝,入口彈牙,十分吸引! 湯內還有青口、雜菌、青瓜及薑絲等配料,毫不吝嗇,慢慢享受清湯,充滿海鮮精華,青口厚身,湯底鮮甜,吃完有暖笠笠的感覺。脆皮炸雞翼配粟米雜果沙律 $40雞翼香炸至酥脆可口,雞皮咬下去“吱嚓吱嚓”聲,內裡嫰滑多汁,吃完舔舔手指上的雞油! 配上大碗雜果沙律,清爽解膩,在香炸後的田園風味,十分滋味。芝士煎蛋牛肉漢堡包$32漢堡包焗至香脆,灑滿芝麻之餘,又塗上牛油,漢堡包夾了流心蛋、手打牛肉及芝士,口感豐富。牛肉入口嫰滑、啖啖肉汁,拮穿流心蛋,牛肉吸引了蛋汁,更加香滑滋味。避風塘生炸雞髀 $28生炸雞脾,即點即炸,上枱先新鮮熱辣,非常誘惑。外皮脆卜卜,沒有多餘粉漿,內

花生芝味金磚西多$32

意式龍蝦湯飯 $78

脆皮炸雞翼配粟米雜果沙律 $40

芝士煎蛋牛肉漢堡包$32

避風塘生炸雞髀 $28
炸雞脾,即點即炸,上枱先新鮮熱辣,非常誘惑。外皮脆卜卜,沒有多餘粉漿,內裡油潤多汁,避風塘口味,表面舖上蒜蓉及紅椒粒,微辣過癮,邪惡得連雞皮也吃光,舐舐脷指數高。
樽仔奶茶 $25
樽裝奶茶,入口順滑,奶的比例厚重,茶香奶滑,齒頰留香,是我喜歡的港式奶茶味道,沖得剛剛好,不會太甜,值得一飲。
午餐
  • 芝士煎蛋牛肉漢堡包
  • 樽仔奶茶
  • 經典芝士煎蛋牛肉漢堡包
雪山冰廳 (長沙灣).⚜️蒜茸粉絲蒸扇貝⚜️$28@1.呢個餸係是日精選,唔係成日都有又或者要睇返當日嘅海鮮當做係啲咩,我哋驚食唔晒本身叫咗兩隻先,食完之後實在覺得太好味忍唔住再叫多兩隻食!蒜蓉粉絲非常之入味啊!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️波士頓龍蝦🦞叻沙摻摻⚜️$98.好大隻波士頓龍蝦🦞叻沙本來就係有兩種麵條,油麵同埋唔肯定係檬粉定米粉,$98超級之大碗,所以我哋兩個都係食一碗就夠,想留肚食多啲其他野!.⚜️芝士煎蛋牛肉漢堡包⚜️$32.好似係店鋪皇牌之一,我地一日一半好香芝士配上嫩牛肉,好食😋.⚜️避風塘生炸雞脾🍗⚜️$28.生炸脾聽就聽得多,外面有濃郁嘅避風塘味,雞髀皮脆卜卜!.⚜️樽仔奶茶⚜️.呢度有秘製嘅樽仔咖啡同埋樽仔奶茶,果然飲落味道醇厚,濃郁,行過買一支飲都係$15咋!如果住附近嘅買早餐食再飲一支真係一流呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌 雪山冰廳 (長沙灣)長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hk
雪山冰廳 (長沙灣)

⚜️蒜茸粉絲蒸扇貝⚜️$28@1

⚜️波士頓龍蝦🦞叻沙摻摻⚜️$98

⚜️芝士煎蛋牛肉漢堡包⚜️$32
好似係店鋪皇牌之一,我地一日一半好香芝士配上嫩牛肉,好食😋

⚜️避風塘生炸雞脾🍗⚜️$28
生炸脾聽就聽得多,外面有濃郁嘅避風塘味,雞髀皮脆卜卜!

⚜️樽仔奶茶⚜️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 雪山冰廳 (長沙灣)
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #長沙灣美食#雪山冰廳
2020-06-26 572 浏览
一家大細沒有煮飯,在冰室解決夜晚,簡簡單單原來也有好味道。經典芝士煎旦牛肉漢堡包32徹底溶化的芝士因為即做而熱氣騰騰,芝麻漢堡包🍔烘過帶有微脆,包内是軟軟的。煎旦旦黃流心,一口咬下,雞蛋黃汁散化在煎免治牛肉之上,自家製的漢堡扒質地鬆軟細嫩,出品高過連鎖店的幾條街。豉椒炒花甲98 蜆無沙,肉肥美,豉汁不會稀,味道濃而口味不過重。另外有彩椒和香菇濃郁一一拼炒,沒有討厭的蔬菜生腥,全部煮熟,入口軟淋。砂煲蝦乾啫啫肉碎芥蘭78大大煲,量好多,炒得香口,味很均勻。煲仔發出啫啫聲有氣勢,好像份外美味。蝦乾愈嚼愈有味,硬軟適中,加上菇和肉碎的咸香,中和了芥蘭的微甘,送飯一流。水上人小炒皇78比平常吃的大碟不少,有腰果韭菜蝦魚干魷魚魚柳蝦蟹柳菇片等齊炒,相當豐富,價錢上幾平。 韭菜無渣,腰果香脆,干貨有咬口,不過硬。下油量可接受,算有鑊氣,吃完碟上沒看到許多油。樽仔奶茶跟餐加15濃縮口味,茶奶比例好,果然是有茶餐廳風味,啖啖茶香,不苦澀。食後感:卡位幾好坐,茶記無加一,大件夾抵食。
一家大細沒有煮飯,在冰室解決夜晚,簡簡單單原來也有好味道。

經典芝士煎旦牛肉漢堡包32

豉椒炒花甲98
蜆無沙,肉肥美,豉汁不會稀,味道濃而口味不過重。

砂煲蝦乾啫啫肉碎芥蘭78

水上人小炒皇78

下油量可接受,算有鑊氣,吃完碟上沒看到許多油。

樽仔奶茶跟餐加15

食後感:卡位幾好坐,茶記無加一,大件夾抵食。
2020-06-25 132 浏览
來到長沙灣每次都會來到雪山冰廳,點解?抵食之餘,質素仲要有一定的保證。抵食同食物有質數外,環境都係一個因素,這裡地方光猛,位與位有一定距離,坐都坐得特別舒服。下午茶時間唔係唔食下午茶呀?價錢都只是$26 - $35,相當抵食。當然要叫樽仔奶茶、樽仔咖啡啦!貪佢夠哂足料,唔會因冰的關係變淡。避風塘生炸脾 配 紅豆冰 - $35避風塘生炸脾就夠哂香港風味,外層滿佈炸蒜,外皮香脆,肉質彈牙,口感十足。經典芝蛋牛肉漢堡包 - $36經典漢堡利用了煎蛋、芝士、手打漢堡、醬汁而成。麵包軟熟,切開煎蛋,滿滿蛋黃覆蓋在漢堡上,一口咬下,非常juicy美味。榛子醬西多士 - $32西多士內加入了榛子醬,配上牛油、糖漿,味道又非常夾,鬆軟度適中,甜度又不會太膩,正。
來到長沙灣每次都會來到雪山冰廳,點解?
抵食之餘,質素仲要有一定的保證。

下午茶時間唔係唔食下午茶呀?
價錢都只是$26 - $35,相當抵食。

當然要叫樽仔奶茶、樽仔咖啡啦!
貪佢夠哂足料,唔會因冰的關係變淡。

避風塘生炸脾 配 紅豆冰 - $35

經典芝蛋牛肉漢堡包 - $36
經典芝蛋牛肉漢堡包

經典漢堡利用了煎蛋、芝士、手打漢堡、醬汁而成。

榛子醬西多士 - $32
榛子醬西多士

榛子醬西多士
2020-06-25 59 浏览
一間歷史悠久的餐廳........雪山冰廳價錢大眾化,味道適中,份量又足,平民區的一個選擇,可以隨時隨地吃到早午晚不同的餐單😊😊😊😊😊我鍾意周圍去食嘢,係不同地區、不同環境、不同的食物,不同的價錢、不同的價值觀,就是吃出不同的味道和不同的評語........😋☺️———————————————————🔹經典芝士蛋牛肉漢堡——-香噴噴的芝士,軟熟的牛肉,由細到大食早餐都必定有的荷包蛋,夾在一間經典冰室𥚃的.......經典芝士蛋牛肉漢堡,又怎能錯過。牛魔王的朋友⋯⋯吃晚飯也要加一個經典芝士蛋牛肉漢堡😂😂😂😂😂😂😂————————————————————-🔺包魚——-我至愛,用薑、蔥、菓皮,豉油、油,新鮮即.蒸,彈牙好味,新鮮爽口👍👍新鮮包魚28元一隻,抵食👍👍———————————————————🔹二人套餐:🤪🤪1-是日燉湯➕白飯x22-海南雞🐔——無骨滑溜的海南雞🐔,配以酸青瓜、白蘿蔔、紅蘿蔔🥕⋯⋯酸度十足,開胃,講起都酸哂口腔流口水🤣🤣🤣3-大馬站斑腩煲——大件斑腩、配以火腩、豆腐、茶樹菇,青紅椒⋯韮王、冬菇、多款配料......等等。份量十足飲品:必飲樽仔咖啡——濃郁咖啡,香濃好味,
一間歷史悠久的餐廳........雪山冰廳

———————————————————

————————————————————-
新鮮包魚28元一隻,抵食👍👍

———————————————————
🔹二人套餐:🤪🤪
1-是日燉湯➕白飯x2

飲品:必飲
樽仔咖啡——濃郁咖啡,香濃好味,原樽全無冰溝淡的而又冰冰凍凍的樽仔咖啡,愛喝咖啡的我必喝👍👍👍👍

樽仔奶茶——-奶香滑、茶濃郁,又係原樽冰冰凍凍的香滑奶茶🥤⋯⋯又係必喝👍👍👍👍👍👍👍👍

食個快lunch@長沙灣一唸就唸到勁大隻生炸髀嘅雪山冰廳啦, 咁啱有卡位坐✌🏻, 好大本menu快快揭完都係想食小食多過碟頭飯/炒粉. 🍴經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 (HKD32)係芝麻面嗰款好鬆軟嘅burger bun呢, 因為個包身好大所以好奇揭開睇下啲餡料: 熔緊嘅芝士, 荷包蛋加埋牛肉. 趁熱大啖食, 荷包蛋嘅蛋黃徐徐流出, 牛肉patty嘅口感近乎入口即溶, 同我expect茶餐廳level係驚喜的.🍴避風塘炸蒜雞髀 (HKD28)黎到li間cafe必食item嘅生炸雞髀🍗!!! 我地request加辣椒粉, 隻雞髀會唔會太巨大?勁多粒香口炸蒜加微辣味道真係好有避風塘嘅風味, 整個外皮脆到無朋友🤩, 由於係生炸, 雞肉非常嫩滑, 識食一定係dip埋粒粒炸蒜食👍🏻.🍴檳城叻沙摻摻 特餐(HKD52)馬來西亞名物叻沙湯底味道正宗, 陣陣椰香又唔辣, 當中摻摻有粗麵+米粉兩種口感, 豆卜索滿湯底好正, 而魚蛋片又大塊, 兩隻蝦一剝殼就知新鮮, 留意返剛拎到黎時喺匙羹上嗰一抹醬同兩塊脆脆一定要食唔好沈左喺湯底🤣.🍴配* 櫻花蝦炒蛋多士 反而想講下個多士, 厚切嘅酥皮feel多士鬆軟之餘充
🍴
經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 (HKD32)

🍴
避風塘炸蒜雞髀 (HKD28)

🍴
檳城叻沙摻摻 特餐(HKD52)
檳城叻沙摻摻 特餐

配* 櫻花蝦炒蛋多士
櫻花蝦炒蛋多士

反而想講下個多士, 厚切嘅酥皮feel多士鬆軟之餘充滿牛油香, 再厚搽多一層Anchor牛油真心邪惡到一個點, 炒蛋當中勁多櫻花蝦同葱粒, 但感覺塊多士仲更加搶味.
🍴
香滑樽仔奶茶 (HKD17@)
樽仔奶茶

老公對li度嘅樽仔奶茶情有獨鍾, 茶味奶香balance又smooth, 仲整多樽返去飲添.
2020-06-24
檳城叻沙摻摻 特餐
櫻花蝦炒蛋多士
  • 芝士煎蛋牛肉漢堡包
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
  • 避風塘生炸脾
2020-06-23 84 浏览
經典芝蛋牛肉漢堡包 ($36)麵包鬆軟,牛肉漢堡juicy嫩滑,雞蛋仲係流心,入口食到芝士嘅咸香,味道口感層次豐富,正!避風塘生炸脾配紅豆冰 ($35)即叫即生炸,上枱傳嚟陣陣香氣,熱辣辣,色澤啡黃,加埋避風塘配料喺上面,邪惡又吸睛!雞皮脆卜卜,肉多味濃,入口咸香無雪味,口感嫩滑唔韌,肉汁豐富。咬落啖啖肉,唔會覺得嚡口,食落仲有少少辣,香口惹味!紅豆啖啖起沙,軟腍得嚟不失口感,甜度啱啱好,簡直透心涼。

經典芝蛋牛肉漢堡包 ($36)

經典芝蛋牛肉漢堡包

避風塘生炸脾配紅豆冰 ($35)

避風塘生炸脾

紅豆啖啖起沙,軟腍得嚟不失口感,甜度啱啱好,簡直透心涼。
紅豆冰
紅豆冰