2023-02-05
訓醒閒來無事就去左長沙灣接個朋友收工,然後就係附近睇下有咩好食,行行下我話想食西多,朋友話附近有間西多好正,話我一定鐘意食(´▽`)原來係雪山冰廳,我聽過個名但真係第一次食,有五六十年歷史,點都要試下佢.餐牌上樣樣野我都好想食,但係知道一定食唔唒唔想浪費,所以叫左最最最想食既,其他就只好下一次過黎再試(´▽`).榛子醬西多士 $32 第一次食榛子醬既西多士,多士炸到脆邊,麵包軟熟再配上榛子醬夾心,出奇地夾而且唔會好甜,真係邪惡又好食!.避風塘生炸雞脾 $35一上枱朋友哇左一聲,話估唔到咁大隻,雞皮脆卜卜,雞肉又滑又juicy,連埋炸蒜一齊食,正啊!.爆焰蛋牛治(烘底)$28一見到圖覺得好吸引就叫左,我哋最後先食個三文治都仲係好脆,麵包烘得鬆軟,炒蛋又厚又滑加埋咸牛肉既香味再配上葱花增加口感,真係好夾又好足料.始祖椒鹽豬扒飯$68見到呢個飯係招牌就點黎試下,一上枱就聞到好香,豬扒份量多啖啖肉炸到乾身唔會太油,個飯係炒飯底而且粒粒分明,用左蒜,葱,紅椒等既配料去炒,有少少辣味好好食,呢個我極推薦!
榛子醬西多士 $32
避風塘生炸雞脾 $35