2021-05-16 589 浏览
不過幫襯過兩次,第一次叫了個雞飯,雞得幾舊,少得可憐味道一般。俾人感覺係好孤寒,應該得三個🤦‍♀️第二次屋企人唔知道佢咁孤寒,又叫了一份雞,都係得幾舊🤦‍♀️好心唔想做生意。就唔好開舖啦!味道又唔特別,得嗰三嚿都唔知俾嚟做乜🤷‍♀️
2021-05-07 435 浏览
位於美景街口嘅雞先生開業大概一年左右其實每次落街經過都想試下但就真係偏偏成日都醒唔起佢冇試到今日終於記得就落去買盒雞飯試下啦 餐廳門面都算乾淨企理嘅櫥窗入邊掛咗三幾隻文昌雞睇落都飽滿結實幾靚仔嘅咁我就叫咗一個招牌海南文昌雞飯 $52其實都幾貴,出面食個切雞飯都係$3-40到咁不過我相信係有分別嘅就本著一試無妨嘅心態試下佢囉個飯嘅份量都算多嘅,但係雞嘅份量我覺得就偏少咁首先講吓個飯先,食落去有少少椰香同埋比較黏口,係幾好味嘅~至於個雞呢我認為係偏瘦冇乜肉咁,可能係走地雞嘅關係啦~不過雞皮有的確係煙韌彈牙嘅,但係由於師傅斬雞斬得有啲碎,食落去又冇肉,變相無啖啖肉嘅口感!每一舊雞都損骨但又唔係損到好多肉咁喎🤨但值得一讚嘅係佢嘅秘製薑蓉,係幾惹味嘅!不過食雞飯,個雞先係重點麻~
位於美景街口嘅雞先生開業大概一年左右

咁我就叫咗一個招牌海南文昌雞飯 $52
其實都幾貴,出面食個切雞飯都係$3-40到
咁不過我相信係有分別嘅
就本著一試無妨嘅心態試下佢囉

個飯嘅份量都算多嘅,但係雞嘅份量我覺得就偏少

2021-05-06
10 分钟 (外卖自取)
相約朋友見面,她居位在土爪灣一帶,我便去土爪灣找她。朋友知道我喜歡食文昌雞,她帶我去「雞先生」,食店人流很旺,被它的文昌雞所吸引,打算進入「雞先生」外賣覓食。店內空間感很好,環境舒適,品舖裝修簡約,環境整齊優美,燈光柔和,氣氛輕鬆。餐廳門口可以看到食品掛在廚窗,廚師預備給客人的文昌雞。食品價值已貼在外面,十分吸引途人的目光,客人可以方便留覽,選定食品才進入店舖。看到廚師切文昌雞的情況,賣相吸引很開胃,即刻帶回家中品嚐。我點選了二款食品,分別是半隻文昌雞及泰國香茅豬扒飯等。半隻文昌雞文昌雞很出名,於是叫了半隻文昌雞,賣相討好,雞好新鮮,沒有雪味,無見到血,食落啖啖肉,肉質鮮嫰,口感細膩煙靱,保持彈性,感覺很滋味,齒頰留香,這間味道都很好,必食之選。另外,跟據職員的提議,可以選配不同的醬汁,霸王雞醬、口水雞醬汁、薑蔥醬及沙薑醬,令口感更佳。泰國香茅豬扒飯香茅豬扒厚薄適中,口感嫰滑,鮮嫰彈牙,又不會韌,飯香有口感,味道剛好,感覺很不錯,加點沙薑醬,令人心曠神怡,仍然保留了誘人的味道,味覺和口感湧現出來。另外,凡購買飯餐都會贈送例湯,例湯是紫菜蛋花湯,清清地很美味,紫菜及蛋花都有營養,有益健康

餐廳門口可以看到食品掛在廚窗,廚師預備給客人的文昌雞。

看到廚師切文昌雞的情況,賣相吸引很開胃,即刻帶回家中品嚐。

我點選了二款食品,分別是半隻文昌雞及泰國香茅豬扒飯等。

半隻文昌雞

泰國香茅豬扒飯

另外,凡購買飯餐都會贈送例湯,例湯是紫菜蛋花湯,清清地很美味,紫菜及蛋花都有營養,有益健康。

雞先生

地址:土爪灣美景街2號地舖

2020-09-02
5 分钟 (外卖自取)
2020-09-01 777 浏览
今晚搵了雞.先生斬了半隻文昌雞($88)回家做餸,廚房開放式,環境乾淨企理,疫情下都可以食得安心一點。文昌雞是走地雞的一種,所以比較瘦,雞皮比較薄,這裡以白切雞的做法,沒有用太多的調味料,所以會食到雞肉的原汁原味,雞肉滑嫩不死實。另外雞先生會提供四款醬汁來配襯,有沙薑,蔥油雞汁,口水雞辣醬及薑蓉,令你覺得半隻雞都可以有多款食法。當中我最鍾意口水雞辣醬,麻麻辣辣,十分惹味。這裡除了出名的文昌雞,還有數款豬牛雞的特色飯,下次可以再試。

2020-08-30
2 分钟 (外卖自取)
2020-08-29 593 浏览
平時都比較鍾意食 #東南亞美食,特別係招牌嘅海南雞,知道 #土瓜灣 有一間 《 雞·先生 》,門口隔着玻璃見到大大隻雞吊住,好新鮮肥美咁,亦都見到不少途人經過買外賣,我都唔執輸買咗兩個外賣套餐慢慢嘆,味道出乎意料好食,性價比仲好高添!⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨🔴「 #紫菜蛋花湯」凡惠顧飯餐就有暖笠笠的紫菜蛋花湯例湯送,入面非常足料,每一啖都有滿滿的紫菜及蛋花,味道剛剛好唔會太咸👍🏻。🟠 「 #招牌海南文昌雞飯 」見到海南 #文昌雞 咁新鮮,我就追加指定要雞髀只係加$8,仲要我最鍾意嘅雞油飯,醬汁仲有四款選擇,可以因應自己嘅口味點選薑蔥醬、沙薑醬、霸王雞醬及口水雞醬汁,食落去雞肉肉質很軟口嫩滑,多肉少骨,撈埋醬汁油飯真係好好食!🟡「 #印度咖喱牛肉飯」香濃嘅咖喱味道一打開飯盒已經聞到,牛肉好大件份量都頗多,食落去辣道適中,牛肉帶一點煙韌,話咁快 #咖喱汁 撈晒啲飯食了😋。

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

🔴「 #紫菜蛋花湯」

🟠 「 #招牌海南文昌雞飯 」

🟡「 #印度咖喱牛肉飯」
2020-08-27 263 浏览
啱啱開張,大大隻好肥,但係依家啲雞奀挑鬼命鬼咁細隻瘦猛猛。可能係成本問題,但係口感就真係差好遠。因為而家如果大隻啲就會好Juice嘅感覺,但係而家點解咁細隻咬落去好慘,d雞味都爭好遠。

2020-08-26 176 浏览
又搵朋友食飯,見佢咁多人所以就試吓-🐤招牌海南文昌雞飯|💰42.🐥地下鮮沙薑雞飯|💰42👉🏻加💰8轉雞脾.🐓超人霸王雞飯|💰42.飯餐仲配送紫菜蛋花湯-🌟加💰4可以轉油飯🌟加💰8可以指定要雞髀🌟加💰13可以雙拼- ⭕️可惜今次佢又冇油飯有冇糖心蛋✔️唔同雞既醬都好好食✔️有蔬菜同湯,都味道唔錯既⭕️雞嘅肉質就一般,味都一般...🐔原來每款飯個雞都一樣係個醬唔同要小心碎骨-

又搵朋友食飯,見佢咁多人所以就試吓

🐤招牌海南文昌雞飯|💰42

🌟加💰8可以指定要雞髀
🌟加💰13可以雙拼
⭕️可惜今次佢又冇油飯有冇糖心蛋
✔️唔同雞既醬都好好食
✔️有蔬菜同湯,都味道唔錯既
⭕️雞嘅肉質就一般,味都一般...
🐔原來每款飯個雞都一樣係個醬唔同
要小心碎骨

外卖自取
喺黃埔行下行下,就行咗去以前返工嘅地方,再行近海心公園附近見到有間舖個名好過癮叫「雞先生🐓」,原來真係賣文昌雞嘅。除咗雞之外,舖頭仲有賣幾款飯,例如🐷豬扒同🐮咖哩牛腩飯等,價錢只係$4X。星期日晚係呀媽嘅休息日,我影餐牌俾佢睇問佢有無嘢啱,順便買埋返去。佢話不如買隻雞返嚟啦,自己煲啖飯就搞掂🤣。原隻文昌雞($168),🐔雞嚟講,佢確係偏瘦,不過肉都唔算少,呀媽話啜骨先係最正😅。佢食得出隻雞係新鮮雞,因為啲骨夠硬;而且有雞味,並唔係雪到無嚟味道、死死實實嗰種。就我而言,佢最好嘅地方係隻雞夠熟,無見到血👍。雞肉本身無特別醃過,所以味道偏淡係正常。不過店舖同時附上四種特製醬汁,點嚟食味道即刻大不同。幾款醬汁均同其他餐廳唔同,每款都夠哂濃味同惹味🤤,包括有蔥粒嘅雞汁、沙薑汁、薑蓉同口水雞辣醬。其中辣醬更加係無得輸,麻麻辣辣,正!總括嚟講,呢隻文昌雞算頗有驚喜,雞本身已經唔錯,再配埋幾款醬汁食,令人滿意😊。
雞肉本身無特別醃過,所以味道偏淡係正常。不過店舖同時附上四種特製醬汁,點嚟食味道即刻大不同。幾款醬汁均同其他餐廳唔同,每款都夠哂濃味同惹味🤤,包括有蔥粒嘅雞汁沙薑汁薑蓉口水雞辣醬。其中辣醬更加係無得輸,麻麻辣辣,正!
2020-08-16
2020-08-25 102 浏览
今日經過土瓜灣美景街,見到這間專買外買的雞先生, 見到都有較多人排隊買, 仔細看看,原來這裏買的是文昌雞 ,於是外買了半隻雞回家加菜,見這裡的可樂價錢都比較平,才$5元/罐,就順便買埋兩罐可樂。文昌雞半隻$88醬料有特色的麻辣醬、酸辣醬、沙薑醬及薑蔥醬。文昌雞皮薄不會太肥 , 比起一般的雞,肉質煙韌有口感,是走地雞的特色,當中我最愛麻辣醬,帶少少麻辣,令雞肉口感及味道都格外豐富,而沙薑醬我也很喜歡,沙薑味濃郁,雞的肉質格外嫩滑,更能帶出雞的鮮美。現在疫情期間,不可以夜晚出去食飯,所以買外買回家,再灼多個青菜,加上兩罐汽水,簡單又美味呢。

文昌雞半隻$88
醬料有特色的麻辣醬、酸辣醬、沙薑醬及薑蔥醬。

2020-08-21 117 浏览
呢日試咗土瓜灣新開嘅海南雞飯店,佢哋主打正宗海南風味🏝。.🍗招牌海南文昌雞飯$42雞肉份量好多,性價比高👍🏻。雞皮有彈性,雞肉厚肉得嚟都夠嫩滑。醬料有四款,除咗常見嘅沙薑、辣醬、蔥油之外,最特別係由佢哋自家製嘅醬汁。醬汁食落酸酸甜甜,仲有好香蒜味🤤。.🥘咖喱牛腩飯$46咖喱味道有層次,辣度低但帶少少椰香🥥。牛腩軟腍入味,同時咖喱又有牛肉嘅香味,餸飯一流😋。.🐔雞·先生土瓜灣美景街2號地舖
呢日試咗土瓜灣新開嘅海南雞飯店,佢哋主打正宗海南風味🏝。
🍗招牌海南文昌雞飯$42
🥘咖喱牛腩飯$46
🐔雞·先生
土瓜灣美景街2號地舖
2020-08-20 108 浏览
雞先生又要多謝正苦又要賣外賣食啦惹味口水雞飯 我本身都鐘意食口水雞!食落鷄肉都好嫩滑唔會太老口水雞既汁係分開裝少少辣,辣得黎又好惹味喎,好正牙!打開 嗰陣味好濃烈好香但係食落真係唔太辣,岩我食沙薑雞飯女朋友就中意食沙薑味, 味道岩岩好唔會太重沙薑正阿配上支裝茶在人生加點歡樂,希望香港快點無事啦#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
雞先生
又要多謝正苦又要賣外賣食啦

惹味口水雞飯
我本身都鐘意食口水雞!食落鷄肉都好嫩滑唔會太老
口水雞既汁係分開裝少少辣,辣得黎又好惹味喎,好正牙!
打開 嗰陣味好濃烈好香但係食落真係唔太辣,岩我食

沙薑雞飯
女朋友就中意食沙薑味, 味道岩岩好唔會太重沙薑
正阿

配上支裝茶在人生加點歡樂,希望香港快點無事啦

2020-08-19 893 浏览
媽媽是嗰雞控,決定帶佢食哂全香港既雞,今日打完風,又疫情關係,斬料加餸就係例牌活動,知道土瓜灣開咗一間雞先生,主打文昌雞🤟🏻晚上七點黎到好多街坊係度買外賣,老闆話喜歡食雞既一定食得出呢度係唔同啲既😚夠霸氣,我鐘意🤟🏻▪️嗌左一隻文昌雞,雞種係走地雞,所以雞味係特別濃郁😚以白切雞做法,浸在烚雞既水和雞油同時烹煮,無需多餘既調味,將雞肉原本的鮮美程現,真正原汁原味😘非常簡單的美味❤️食落文昌雞既雞皮QQ的,因為雞皮好脆薄,而肉質嫩滑,肥而不膩,滑嫩的雞肉特別爽口,令人食唔停口🥳重點哩到既醬汁又係另一個靈魂,老闆細心提醒必需將文昌雞沾醬,因為會帶到去另一個層次,果然將雞肉提鮮了不少喔,第一次食到正宗文昌雞,真心好爽脆😋大推🤟🏻🤟🏻▪️咖喱牛腩飯令人吃得愜意和飽足,濃濃嘅咖喱汁味道,配埋牛腩,炆得好淋身,完全索哂咖哩汁既香味同辣味,重點係唔多食得辣既我完全接受到哩種咖哩既辣度,好惹味好餸飯喔😋下次先試下笠飯,好得意既外型😙😙😚最後媽咪表示文昌雞真係好好食😘

2020-08-19
  • 文昌雞
2020-08-19 73 浏览
土瓜灣一向係性價比嘅美食天堂知道呢度開咗間文昌雞專門店專登走去試!😁文昌雞顧名思義就係啲比較細隻既雞肉嫩皮比較薄嘅雞仔整雞白切雞上嚟 少油 雞肉滑除咗雞之外仲有好多唔同有特色嘅便當.💟半隻文昌雞 $88其實都好大份 完全唔似半隻即叫即切食落去好香雞味 啲肉非常之滑咬落去有少少雞汁好juicy食落去皮好薄 有啲爽口 配埋佢特製嘅醬汁酸酸甜甜好正💟招牌海南文昌雞飯 $42我姐姐想要食雞飯 其實個雞同文昌雞大同小異分量都唔細 最正係佢嗰啲雞油飯非常之香 送飯一流不過配菜就麻麻可以唔食💟娘惹牛肉飯 $46全部都係冇骨嘅牛肋條至少有五條大大條好香椰汁味牛肋條煮得非常之入味夠淋有少少微辣 非常之開胃啲汁撈飯勁推薦~建議大家多少少錢轉油飯撈落去個娘惹超好味.雖然舖頭裝修比較平實唔係打卡 裝修華麗嘅鋪頭價錢平味道紮實好有心機做 份量又多😁
土瓜灣一向係性價比嘅美食天堂
全部都係冇骨嘅牛肋條至少有五條
大大條好香椰汁味
牛肋條煮得非常之入味夠淋
有少少微辣 非常之開胃
啲汁撈飯勁推薦~
建議大家多少少錢轉油飯撈落去個娘惹超好味
雖然舖頭裝修比較平實
唔係打卡 裝修華麗嘅鋪頭
價錢平味道紮實
好有心機做 份量又多😁
2020-08-18 514 浏览
最近限聚令關係,午飯時間,多咗買外賣,見新開了間「雞•先生」就試吓啦,加上本身都好鐘意食白切雞,而呢度係標榜海南文昌雞,更加要買嚟試下🤩🌟招牌海南文昌雞飯 $42🌟招牌海南雞飯,肉質非常嫩滑,食落係同平時食既冰鮮雞,口感好唔同,食落係真係有雞味既走地雞,而最出色既地方係要配埋佢哋自家調製的調味料、薑蓉,味道更佳,精華所在👍🏻🤤🌟印度咖喱牛腩飯 $46🌟味道香濃既咖喱牛腩飯, 味道都唔遜色,咖喱汁拌飯一流,平時成日食白飯,都食到悶,就轉左係油飯,再淋上咖喱汁,味道係出奇地夾,更加濃郁🤤咖喱口味係偏向香港人口味既咖喱,牛腩肉質軟嫩入味🤩🌟娘惹牛肉飯 $46🌟唔好睇個汁好深色,好似好辣咁,其實一啲都唔辣,而且娘惹醬味好入味😋牛肉本身燉到軟爛而不糜,相比招牌海南雞之下,他們的牛肉更有驚喜🤩🌟紫菜蛋花湯🌟隨餐贈送例湯,份量都好足料😍味道唔會過咸,剛剛好,而且溫度仲係熱👍🏻

🌟招牌海南文昌雞飯 $42🌟

🌟印度咖喱牛腩飯 $46🌟

🌟娘惹牛肉飯 $46🌟

🌟紫菜蛋花湯🌟

隨餐贈送例湯,份量都好足料😍
味道唔會過咸,剛剛好,而且溫度仲係熱👍🏻
  • 招牌海南文昌雞飯
  • 娘惹牛肉飯
2020-08-17 89 浏览
今天在土瓜灣逛街,發現了一間新開的海南雞飯外賣店,兼且有人在門口排隊,便購買回家一試。招牌海南文昌雞飯$42,這個文昌雞飯,和泰式的海南雞飯,有點不同,就是沒有起骨的,所以更能吃到雞的鮮味。飯盒內的自家製泡菜,帶點微辣,爽口而鮮甜。紫菜蛋花湯,是隨飯盒免費的,味道鮮甜。文昌雞半隻$88 ,文昌雞的脂肪偏小,皮脆肉嫩,雞味濃郁,可以配合四款醬汁,有桔仔汁、口水汁、沙薑和薑蓉,其中以口水汁的辣度和薑蓉的香味,最能帶起文昌雞的鮮味。娘惹牛肉飯$46,辣度頗高的醬汁,配合帶點嚼勁的牛腩條,非常惹味。如果牛腩條在軟腍一點,味道更佳。

紫菜蛋花湯,是隨飯盒免費的,味道鮮甜。