2019-04-17
星期日又係同男朋友出動覓食的時候,順便出旺角貼mon貼,經過T.O.P商場見到有間手羽專門店—雞翼山,一向雞翼控的我立即心心眼。📍環境首先店鋪雖小但設計開放式,有些位置可供客人坐,裝修簡約又不失少女風,位置又好方便,就在旺角中心後面,有名的珍珠奶茶店轉個彎就搵到。📍食物先睇睇menu,發現雞翼的味道選擇都幾多,而且又有香港特色,例如我係鹹檸七、港式避風塘蒜香、港呢D友情萬歲檸茶⋯不過我除左係雞翼控之外仲係芝士控,所以一看到有濃味三重芝士流就流哂口水,食落真係好濃芝士醬,不會過鹹,同埋雞翼即叫即製,size都唔細,咬開肉質好嫩滑。另外點左店長推介的文青風玫瑰味,食落口有甜甜的蜜糖味,個人超喜歡食蜜糖雞翼,不過玫瑰味就不太突出。至於男朋友就喜歡一些濃味刺激的口味,佢見到有港式避風塘蒜香就話要食呢款,雞翼上鋪滿好多炸蒜粒,帶帶少少辣味,十足十好似食緊真的避風塘炒蟹一樣,味道同雞翼都一樣夾。最後男朋友仲簡左黑松露蒜香武士(又係蒜香哈哈),雞翼上加左d黑黑的紫菜碎,食落非常香口,淡淡的黑松露味又係幾夾。整體我都好喜歡這四款味道的雞翼,雞翼的size都幾大隻,一咬開d肉質好嫩滑,又即叫即製熱辣辣出
📍環境
📍食物
整體我都好喜歡這四款味道的雞翼,雞翼的size都幾大隻,一咬開d肉質好嫩滑,又即叫即製熱辣辣出哂煙,好正!