2021-01-04 267 浏览
晚飯後想食d唔係好飽肚嘅小食!於是唸起每次經過都未食過嘅雞翼山,次次經過都好多人!但今晚九點幾呢個時間就冇人了!去到仲見到裡面有兩個女店員係度食緊雞翼添!點咗玫瑰雞翼8只,送特飲一杯!
點咗玫瑰雞翼8只,送特飲一杯!
玫瑰雞翼
特飲隨餐送
玫瑰雞翼
2020-12-27 197 浏览
之前一直聽人講話呢間嘅雞翼好好食,今日趁着晚市禁堂食,就買一份雞翼外賣返屋企食。.「雞翼山」嘅雞翼款式要成16款,真係揀到有選擇困難症😂。今次揀咗特別d既味道,就係玫瑰味雞翼,之前一直好少見。.文青風玫瑰雞翼 $48 6隻嗰packing 幾靚,雞翼既賣相都唔錯,有少量玫瑰花瓣🌹.聞到淡淡既玫瑰香氣,食落甜甜地,仲好淡嘅玫瑰味,雖然味道比較特別,但係一d都唔怪,係好食嘅。.雖然由買到返到屋企享用已有一段時間,不過雞翼都冇冧,仲有少少脆邊
文青風玫瑰雞翼 $48 6隻
嗰packing 幾靚,雞翼既賣相都唔錯,有少量玫瑰花瓣🌹

2020-12-27
$48 (宵夜)
2020-12-25 204 浏览
話說 就係openrice督左個外賣自取16隻原本係想揀黑松靈+咸蛋再叫多份翼尖🤔點知到攞餐既時候先發現自己督錯左中翼都係避風塘冇左黑松露😱原本都諗住算啦自己7左點知舖頭哥哥話可以換🤩最後錯左個度仲送埋比我😭滾動死依加呢個時勢仲可以咁好 真係抵讚👍🏻👍🏻講番雞翼本身得一個字 正👍🏻個咸蛋黃雞翼由TOP香到番朗豪坊仲熱辣辣好好食避風塘翼尖夠晒多蒜又辣又惹味黑松露雖然冇乜gas味但勝在又大隻又多汁激讚👍🏻👍🏻
話說 就係openrice督左個外賣自取16隻

避風塘翼尖夠晒多蒜又辣又惹味
黑松露雖然冇乜gas味但勝在又大隻又多汁
激讚👍🏻👍🏻
2020-12-05 169 浏览
成日聽人講雞翼山啲雞翼好正,今次第一次食,真係正😋 呢個係黑松露香蒜加香辣味雞翼,$48 6件價錢都合理。辣度係超爆辣!辣到個嘴唇都痹痹地,好刺激但香辣得來又唔會撼咗黑松露嘅味。雞翼係即叫即炸,肉質外脆嫩,鎖住咗好多肉汁😍 加上陣陣香黑松露,同埋海量一絲絲紫菜嘅香味,真係可以食到不顧儀態😆 我仲可以食多10隻😆不過因為轉頭要食晚餐嘅關係,都係下次先下次要試鹹蛋黃味同埋黑糖珍珠味😋感覺好好食😋旺角店唔係好大,得兩個座位,其他都係企位,如果間鋪大啲就好啦
下次要試鹹蛋黃味同埋黑糖珍珠味😋感覺好好食😋

黑松露蒜香辣雞翼
黑松露蒜香辣雞翼
2020-11-30 137 浏览
貴為雞翼王之稱嘅小金,好多時都會嗌雞翼做小食,但雞翼山我經過左好多次都未有機會試下佢-通常都去餐廳食正餐,食完一般會食埋糖水,之後都無位裝雞翼...但今日因為唔食正餐就試到啦🤪文青風玫瑰雞翼$48/6隻🌹上面滿滿嘅玫瑰蜂蜜令我諗起bbq蜜糖燒雞翼嘅情景😍首先佢地即叫即炸呢個point超抵讚,每隻雞翼都係熱辣辣,香噴噴,啖啖肉,仲有少少脆嘅感覺。而雞翼上面除左有絕配嘅玫瑰蜜糖,仲有香草同玫瑰花瓣,甜得來帶點清香😌

文青風玫瑰雞翼$48/6隻🌹
《不要儀態 只想吃雞翼 🐣》———————————————-#雞翼山 🐥-雞翼~我鍾意食😍一路都好想食呢一間人氣雞翼店,早排咁啱有機會可以經過旺角,佢就係位於T.O.P地下嘅大街,非常搶眼🤩-雞翼山嘅雞翼種類不嬲出名多,有成十幾種選擇!今次就試咗「新加坡明哥脆香雞翼」,原來係最近呢幾個月先推出嘅新口味~-味道鮮香甜辣,口感亦都一流!外皮炸到金黃酥脆,雞翼都算嫩滑,配上香辣炒料,鹹到帶點微辣,嗰啲炸蒜認真不得了,就算食完雞翼直情想到晒落口🤣-⭐️價錢參考:新加坡明哥脆香雞翼:$38/4隻🍌抵deal 指數:9/10
《不要儀態 只想吃雞翼 🐣》
———————————————-
#雞翼山 🐥
⭐️價錢參考:
新加坡明哥脆香雞翼:$38/4隻
🍌抵deal 指數:9/10
2020-10-31
2020-11-27 100 浏览
• 港式避風塘蒜香雞翼$48@6即叫即炸嘅關係,所以都要等一段時間,不過好食既野小肥妹唔介意等😚。舖左滿滿炸蒜,一拎起啲蒜就好似跳樓咁飛哂落地下,咬開佢層炸得薄薄脆脆既雞皮,可以見到白雪雪滑嘟嘟既雞肉,炸既時間掌握得好好,調味方面,辣度十足帶刺激感,蒜頭香口乾身,就咁食都得,可以再鹹返少少重味多少少就perfect 。有手套提供所以完全唔會覺得唔方便,又可以食得乾淨衛生👍🏻除返開八蚊一件雞翼,價錢中等🤔
• 港式避風塘蒜香雞翼$48@6
2020-11-19 81 浏览
雞翼山 (T.O.P This is Our Place) (旺角)12:00-22:00文青風玫瑰雞翼 $38所有雞翼都係即叫即炸,脆卜卜,熱辣辣🤤雞翼隻隻都大大隻,啖啖肉💛💛炸的時間剛剛好🤤做到外脆內嫩😋充滿肉汁👍🏻👍🏻👍🏻玫瑰醬的甜度剛好,同時亦十分清新,絕對係encore的首選🤩🤩配上玫瑰花瓣🌹和香草🌿打卡一流🤤推薦度: 😋😋😋😋😋 (5個😋為滿分)#雞翼 #旺角美食 #雞翼山 #小食 #旺角 #掃街 雞翼山 (T.O.P This is Our Place) (旺角)旺角彌敦道700號 T.O.P. 地下14號舖
12:00-22:00

文青風玫瑰雞翼 $38
所有雞翼都係即叫即炸,脆卜卜,熱辣辣🤤
雞翼隻隻都大大隻,啖啖肉💛💛
炸的時間剛剛好🤤做到外脆內嫩😋充滿肉汁👍🏻👍🏻👍🏻
配上玫瑰花瓣🌹和香草🌿打卡一流🤤
推薦度: 😋😋😋😋😋 (5個😋為滿分)

#雞翼 #旺角美食 #雞翼山 #小食 #旺角 #掃街

旺角彌敦道700號 T.O.P. 地下14號舖
2020-11-07 82 浏览
早排禁堂食最鐘意就係買一大堆小食番屋企每次都會有呢間雞翼山既份因為好多味揀食過黑松露 柚子 同玫瑰味每隻味都真係食得出佢隻味炸得香脆可口亦保留到肉汁製成單骨雞翼又食得方便又有手套提供正呀
早排禁堂食
製成單骨雞翼又食得方便
又有手套提供
正呀
2020-09-03
10 分钟 (外卖自取)
  • 文青風玫瑰雞翼
  • 黑松露蒜香
最近終於去咗好多人推介嘅「雞翼山」食,有極多款特色口味選擇,揀咗3️⃣款味道試下!佢地嘅雞翼全部即叫即炸,好大隻又炸得好香脆,外皮金黃,肉質嫰滑!🔸文青風玫瑰雞翼 ($38)呢款我最鍾意,喺Encore之選!面頭鋪滿玫瑰花瓣🌹+香草🌿+玫瑰蜜糖醬🍯,滲出玫瑰清香,啖啖都好juicy!🔹黑松露蒜香武士雞翼 ($38)面頭撒滿紫菜,蒜味唔會過重,黑松露味唔係極濃,但配埋就好夾,食落幾有層次!黑松露控表示,如果有埋黑松露醬蘸就一流啦!🔸鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼 ($38)鹹蛋黃控必食!沾滿鹹蛋黃,分佈平均,食落有鹹香,好惹味,啖啖都鹹蛋黃,但一個人食晒4隻嘅話就可能會有少少膩~另外點左杯「水蜜桃粒粒甜果茶」,一邊食一邊飲,好解渴又解油膩!P.S: 有12件套餐連飲品$118,值得一試,店內亦有提供膠叉或手套方便進食,幾貼心!

文青風玫瑰雞翼

🔸文青風玫瑰雞翼 ($38)

黑松露蒜香武士雞翼

🔹黑松露蒜香武士雞翼 [原味] ($38)

鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼

🔸鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼 ($38)

2020-10-31
黑松露蒜香武士雞翼
2020-10-14 82 浏览
推出左香橙紅酒雞翼同黑糖珍珠雞翼😆。可惜只係食到香橙味,因為黑糖賣曬🙈,仲食左黑松露味同經典嘅玫瑰味。依然都係玫瑰味最好食,香橙味有啲太甜好似香橙果醬味,松露味配埋紫菜味都幾特別。仲有個飲品係香橙綠茶,因為少甜少冰佢有少少苦但健康嘅。店舖環境比較污糟,佢上面有食剩嘅雞翼碎冇人清潔,唔好已經冇以前咁多人去排隊冇咁迫。
推出左香橙紅酒雞翼同黑糖珍珠雞翼😆。
可惜只係食到香橙味,因為黑糖賣曬🙈,
仲有個飲品係香橙綠茶,因為少甜少冰佢有少少苦但健康嘅。
2020-09-12 2073 浏览
八月其中一個星期二的下午,我在「旺角港鐵站」裡面光顧外賣店,購買完「咖喱牛腩飯」之後,離開「旺角站」大堂近乎「快富街」出口,來到商場「T.O.P This Is Our Place」,光顧商場地下的外賣雞翼小食店「雞翼山」。「雞翼山」餐牌價目表裡面,設定有不同價錢版本套餐,食客需要選擇到購買至少十六隻版本口味「雞翼」套餐,才能選擇最多兩款不同口味「雞翼」,加上自由選擇兩款飲品,合併成為一個套餐。雖然我個人也屬於一個頗為熱愛食「雞翼」小食的人,但是我撫心自問,覺得自己始終不是一個可以在短時間之內,連續不斷狂食十六隻雞翼的人,即使購買「十六件」雞翼套餐,我也不會在食店裡面把所有雞翼即時全部食完。所以我購票的時候,告訴「雞翼山」負責收銀的店員,我想把「十六件雞翼」套餐裡面的其中一半,在店裡面率先食完,然後把剩下八件兩款口味的雞翼食品外賣自取,打包攜帶返回西貢,送給老豆阿媽繼續品嚐享用。所以我這一次光顧位於「旺角」「This Is Our Place」的「雞翼山」,也是一次名副其實的堂食加外賣體驗。「雞翼山」收銀店員很快就明白的心意,立刻替我把其中八隻雞翼,放在外賣紙盒裡面。至於「雞翼山」套餐

至於「雞翼山」套餐的兩款飲品,我見「雞翼山」也有製作,和提供類似台灣手調「水蜜桃紅茶」的飲品「水蜜桃粒粒甜果茶」,馬上選定了「十六件雞翼」套餐飲品。

至於我在「雞翼山」店舖裡面,付款購買的「十六件雞翼」套餐裡面,我可以自由選擇「雞翼山」價目表裡面,其中兩款不同口味的炸雞翼食品。

結果我選擇了「雞翼山」兩款,跟「鹹蛋黃」都有關係的「雞翼」食品,其中一款是我上次在「雞翼山」裡面都曾經享用過的「鼠尾草鹹蛋哥雞翼」,另一款名稱叫做「新加坡明哥脆香雞翼」。

我跟「雞翼山」收銀櫃檯裡面的店員,要求把「十六件雞翼」套餐裡面,兩款口味雞翼裡面其中八件,即是兩款口味雞翼各自保留四件,外賣自取放在外賣紙盒裡面,然後攜帶返回家裡面去。

至於剩下在「雞翼山」樓面檯上的四隻「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」,以及四隻「新加坡明哥脆香雞翼」,我就選擇了把它們留在「雞翼山」樓面,繼續慢慢享用。

「雞翼山」「十六件雞翼」套餐的「堂食」版本裡面,我上次在「雞翼山」裡面已經嚐試過,裡面的而且確是擁有濃厚鹹蛋黃香味、鹹味,還有甜味的「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」。

我對上一次光顧「雞翼山」已經是一年多之前,廚房裡面的店員製作出來的「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」,表面上仍然黏附了大量,被磨碎製成「鹹蛋黃」醬,再塗抹在已經炸好的雞翼表面上。

「雞中翼」本身的雞肉不算非常多,所以「雞翼山」即使利用「雞中翼」作為主要原材料去製作所有的食品,製作出來的每一隻「雞翼」食品味道再濃厚,食到的濃味感覺都會變成點到即止,令人食完卻罷不能。

所以我每次光顧「雞翼山」,都被「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」裡面的濃厚「鹹蛋黃」鹹味和甜味所吸引住,食完還想繼續食下去。「鼠尾草鹹蛋黃哥」表面有大量鹹蛋黃碎,所以不戴手套的情況下拿着享用雞翼,會弄髒雙手。

結果「雞翼山」沒有刻意提供即用即棄膠手套給我享用雞翼食品,我亦沒有詢問過食店店員,食店反而提供了膠叉給我,我只能使用食店提供的膠叉,去享用所有雞翼食品。

「鼠尾草鹹蛋黃哥」雞翼表面上黏附了大量鹹甜味道的鹹蛋黃碎,所以「鼠尾草鹹蛋黃哥」雞翼整體的甜味跟鹹味都很濃厚,是令人每次食完都感覺非常印象深刻的甜味雞翼食品。

我試食完一件擁有濃厚鹹甜味道的「鼠尾草鹹蛋黃哥」雞翼之後,享用打開享用「雞翼山」的飲品「水蜜桃粒粒甜果茶」,「雞翼山」以前會,使用一般外賣膠杯去盛載「水蜜桃粒粒甜果茶」。

或許「雞翼山」也受制於現在香港的疫情,衛生要求需要比以前提高不少,被迫使用其他方法去處理「水蜜桃粒粒甜果茶」,現在使用了類似罐裝飲品會使用的即用即棄膠罐作為容器。

「水蜜桃粒粒甜果茶」轉換了比較細小罐裝容器之後,實際上喝到的飲品份量也因此而大打折扣,我個人還是比較喜歡以前的外賣膠杯多一點。另一方面,「水蜜桃粒粒甜果茶」裡面的水蜜桃味道仍然很甜。

「水蜜桃粒粒甜果茶」轉換了容器,導致我想挖出甜味果肉,享用甜味果肉的過程也變得十分困難,結果我在店舖裡面喝第一罐果茶,被迫遺留下不少甜味果肉。

相反我攜帶雞翼和「水蜜桃粒粒甜果茶」飲品返回家裡面之後,發現「水蜜桃粒粒甜果茶」還是比較適宜直接倒出來,倒進杯裡面享用之後才能享用到甜味的水蜜桃果茶,跟甜味的果肉。
水蜜桃粒粒甜果茶

至於今次我在「雞翼山」裡面購買「十六件雞翼」套餐,套餐可以自由選擇兩款口味的「雞翼山」雞翼食品,我除了享用味道比較熟悉的鹹甜味「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」之外,還選擇了新口味「新加坡明哥脆香雞翼」。

我上次來到「T.O.P」光顧「雞翼山」的時候,也未見過「新加坡明哥脆香雞翼」,我購買前曾經詢問過店員,才知道「新加坡明哥脆香雞翼」味道也像「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」一樣,有類似鹹蛋的鹹味。

但是「新加坡明哥脆香雞翼」實際製成品裡面的味道,除了鹹蛋黃裡面的鹹味之外,我發現「新加坡明哥脆香雞翼」還比「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」還額外多了一絲絲的辣味。

或許這是因為「新加坡明哥脆香雞翼」實際製成品表面上黏附的材料,不是像「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」表面上看到的鹹味「鹹蛋黃」粒,而是味道偏辣的辣椒椒鹽。
新加坡明哥脆香雞翼

所以「新加坡明哥脆香雞翼」實際製成品的口感相對比較乾燥,沒有任何醬汁黏附在「新加坡明哥脆香雞翼」的表面上,享用「新加坡明哥脆香雞翼」難度比「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」低得多。

如果閣下不嫌髒的話,我覺得直接用手拿着「新加坡明哥脆香雞翼」來慢慢享用,用手感受「新加坡明哥脆香雞翼」的椒鹽辣味和油膩感覺,也是一個非常不錯的享用「新加坡明哥脆香雞翼」方法。
鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼

我把剩下八件「雞翼山」雞翼食品返回「西貢」,給阿媽跟老豆試食「雞翼山」兩款口味的雞翼食品,老豆跟阿媽試食了「新加坡明哥脆香雞翼」之後,也覺得「新加坡明哥脆香雞翼」味道有點辣。

不過「新加坡明哥脆香雞翼」實際上口感比較乾燥,椒鹽都屬於乾燥的材料,沒有濕潤的醬汁,相對於有鹹蛋黃醬汁「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」而言,就缺少一份實在的鹹味醬汁,可以再黏附餐盒上鹹蛋黃醬汁再享用雞翼的樂趣。

所以味道鹹鹹甜甜的「鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼」,始終還是我在「雞翼山」裡面首選的口味炸「雞翼」食品,第二次光顧還是食了同一款口味的雞翼食品。
2020-08-18
新加坡明哥脆香雞翼
鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼
👩🏻‍💻今天在旺角覓食,就來找它——雞翼山;店內面對落地玻璃的坐位有數個,吃雞翅還是回家💪🏻激烈的吃🤣🤣比較有感覺🥰有選擇困難症的我,決定點它😋‼️店舖主將即叫即炸😍沒多久熱騰騰♨️的雞翼🤤便送到我手上,精美的包裝也蓋不住咸蛋黃的香氣四溢🤤💕‼️​​🍗鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼HKD$38​🌟鹹蛋黃薄薄脆脆的覆蓋著整隻雞中翼😋💕👍🏻吃了第一口,已不能自拔‼️咸香的蛋黃味,成功的和雞翼合而為一🥰‼️雞翼肉質嫩滑,味道豐富🥰👍🏻盡管只買了四隻也很滿足🥰‼️💯吃的中途已在看單張上其他口味的介紹🤣還沒吃完,馬上又選好下次要吃那個口味了🥰​​✍🏻小記:外帶回家途中,附在盒子的附料丟失了🙈還好回家可以很優雅的用🍴叉子吃,或激烈的用手吃;要是在街上呢❓😳要盡情的吃就只能用手了🙌🏻

🍗鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼HKD$38​

2020-09-08
5 分钟 (外卖自取)
2020-08-27 157 浏览
✨開咗一段時間既[雞翼山],佢地雞翼味道選擇比較多,因為早前我介緊口唔食得雞,所以一直無機會試🙈,依排夜晚無咗晚市,所以去咗買外賣,去到佢鋪頭,我依個天秤座有選擇困難症既病患者真係樣樣都想試🤔,最後我揀咗個味道唔會太有危機既味道(想有個好開始😌),就係橘柚片白雪雞翼😬‼️....💬 橘柚片白雪雞翼 💰$38 (4隻)老實講,我揀得依個味大家都估到唔會太伏,我覺得味道事實係唔差,甜甜哋,橘柚片味道唔錯,雞翼我本身就鍾意食,但無咩驚喜,可能下次要試吓其他味道先至得🤣(又搵藉口食野)。..
💬 橘柚片白雪雞翼 💰$38 (4隻)
外卖自取
2020-08-15 117 浏览
見到e間雞翼山好多人推薦,所以專程去食。入到店內,十分擠迫,只有一張橫枱提供,冇凳坐只係可以企係到食(大約企到4-6人)而且枱上面有D雞翼碎同油漬🤢👎🏻👎🏻過咗好耐都冇店員清理叫左個16件套餐,文青玫瑰味同西柚味雞翼加2杯柚橙特飲(有提供手套👍🏻👍🏻文青玫瑰味雞翼:(1)甜甜地,雞皮夠脆,但玫瑰味不突出,完全食唔出玫瑰味,只係喺雞翼上面加咗幾片玫瑰,有啲似食蜜糖雞翼,所以有D失望😞西柚味雞翼:(10)好酸💀💀,有少少甜,仲覺得酸味同雞翼唔襯,所以e個就唔推介大家試,有點伏💩💩不過整體而言,性價比偏貴,唔太抵食,一件雞翼要成7-9蚊,又唔係特別好食,試一次就夠。最大問題係店裡面冇冷氣,夏天熱辣辣,又多人既時候,真係食到出晒汗,好影響食感🤒
見到e間雞翼山好多人推薦,所以專程去食。
文青玫瑰味雞翼:(1)
西柚味雞翼:(10)