雅苑座

The Greenery
餐厅: 雅苑座
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2013-09-08 502 浏览
今晚同屋企人去左GREENERY食dinner buffet,用OPENRICE COUPON真係好抵 ! 夏日鮮果已做完,開始左新主題,地中海美食。大約6點幾就去到,帶座既服務員好有笑容又好細心,抵讚! 等左一陣buffet就開始,原來仲有琴師伴奏,一路食一路聽音樂真係好舒服。先行一次睇睇,凍海鮮都好多款,有長腳蟹、煙三文魚、凍蝦、龍蝦仔等等;沙律方面都落足心機,有好幾個選擇,地中海沙律、墨西哥沙律等等。一開始食左菠蘿,又甜又多汁,真係忍唔住食左兩次哈哈。之後就開始食熱盤,見d串燒新鮮燒好又香噴噴,梗係拎走幾串,d牛脷真係好好食,燒到岩岩好唔會燶,雞軟骨、蝦都好好食,串燒師傅又nice! 蝦真係好受歡迎,一出就好快俾人夾晒,要睇準時機!之後食左燒壽司,玻璃蝦真係好食,仲有蟹柳同八爪魚,師傅好好笑容,手勢又好唔會燒到燶。食完三件真係好滿足XD熱盤都好多選擇,都試唔晒全部…個西班牙海鮮飯好足料好好味,唔想食海鮮飯仲有咖喱飯揀,個香草飯加埋咖哩真係perfect match ! 田螺好好食,薯蓉好香好滑,就算怕飽都忍唔到口食左幾次!!!黑毛豬肥瘦均勻,肉質鮮甜,肥而不膩。仲有一個燒羊脾都好
菠蘿
燒壽司
熱盤都好多選擇,都試唔晒全部…個西班牙海鮮飯好足料好好味,唔想食海鮮飯仲有咖喱飯揀,個香草飯加埋咖哩真係perfect match ! 田螺好好食,薯蓉好香好滑,就算怕飽都忍唔到口食左幾次!!!黑毛豬肥瘦均勻,肉質鮮甜,肥而不膩。仲有一個燒羊脾都好好食,雖然有DD咸,但一D都唔羶,燒到好香,一定要試!!仲有燒味檔,只試左乳豬同叉燒好味,叉燒鮮嫩JUICY,一D都唔乾曾曾,正 ! 媽咪仲有試海南雞飯,話好好食,油飯唔會太油又帶薑蓉味,D雞就好嫩滑^^
自選烚海鮮有魷魚、花甲、貴妃蜆、花蟹等等好多選擇,除左海鮮仲有菜同d丸俾你做配料,例如有金菇、牛柏葉。湯底都有兩種,有什菜湯同意式魚湯,兩款都同海鮮好夾但個人比較喜歡什菜湯,可能因為意式魚湯偏辣,都係中意清淡少少。
烚海鮮(意式魚湯)
原來仲有一人一隻大蝦,buffet過左一半就有服務員送上黎。蝦肉好結實唔會梅,配埋個忌廉汁真係好正,好想問可唔可以黎多隻XDDDDD
大蝦
最愛既甜品時間!!!!!!! Greenery 既甜品真係極水準,tiramisu超級好食!!!!!!!!!香濃咖啡味,而且好滑,又唔會膩,極品中既極品!之前見到咁多人都讚冰皮綠茶卷好食,不過今晚就唔見…有凍皮朱古力卷,都非常之好食,又唔會太甜,一啖一舊岩岩好。仲食左件香桃撻,酸酸甜甜咁,個皮又好香,推介大家試下。甜品櫃隔離仲有Haagen Dazs雪糕同pancake檔。雪糕任食,都有好幾種口味提:芒果、cookies&cream、雲呢拿等等。Pancake有兩種口味,有原味同斑蘭味,我叫左斑蘭味,青綠色真係好靚令人食指大動,個皮又薄,好味! 可以加香蕉同cream係皮入面,表頭再加一球雪糕真係一種享受! 可惜因為前段食左太多野都冇咩肚食甜品,唔係我會試晒d甜品佢XDDD
斑蘭pancake
甜品
食緊甜品果緊就有服務員問餐飲,真係時間岩岩好,叫左凍檸茶,好快就有,效率超高。
成晚都食得好愉快,d野好食,服務又好,收碟、fill水都好快,環境又好,唔怪得咁多好評啦^^ 下次約埋d fd再黎過 !

2013-09-06
菠蘿
燒壽司
烚海鮮(意式魚湯)
大蝦
斑蘭pancake
2013-08-24 448 浏览
由於朋友極力推介帝苑的雅苑座(Greenery)十分抵食,所以決定一試其Dinner Buffet。 Greenery氣氛好好,中庭設計,台上有燭光,隔離有琴師。岩曬同朋友一齊傾計,一坐低就有侍應比水同比椅套。較為不方便既原因係,我坐的位置要上樓梯,唔方便拎過多既食物。一開始就先食刺身,本人鐘意食三文魚!師傅將三文魚切得好厚,八爪魚都十分新鮮!之後就開食熟食~估唔到竟然會有燒味檔,試左叉燒,比平時食既更加好味,肥瘦適中。 粟米雖然係串燒,但無‘乾曾曾’既感覺 ,反而又甜又多汁。雞軟骨都好易入口,無變硬。 長通粉既配料同醬汁都好好食,前後食左兩次!唯一美中不足既係啲長通粉不夠熱,變硬,口感不太好。 蟹皇焗飯,極力推介!咁多種熟食中最好食既,除左好濃既蟹味加埋其他配料真係無得頂!(相影得不太好) 另一邊又有菠蘿燒豬脾show 左出黎比客人睇,真係有得睇又有得食。師傅切左一大片,本以為豬脾有好多肥肉,其實似食火腿,配上一片菠蘿,第一次食十分滿意!火焰壽司~飯較易散~但好飽肚! 另一樣吸引我既係自選烚海鮮~揀了牛柏葉,牛肉,菜,酸辣湯底。仲有花甲等等既海鮮可以選擇。只需等三分鐘就可,最有驚喜既

刺身
之後就開食熟食~

火焰壽司

飯較易散~但好飽肚!

另一樣吸引我既係自選烚海鮮~
自選烚海鮮
揀了牛柏葉,牛肉,菜,酸辣湯底。仲有花甲等等既海鮮可以選擇。只需等三分鐘就可,最有驚喜既係酸辣湯底,十分開胃(酸味較重),個人認為辣味不太夠。

斑蘭Pancake~
pancake
入面有Cream,香蕉(材料可以自選),建議可和朋友Share,因到甜品時間已經好飽!Pancake皮十分煙靭!一定要趁熱食~
甜品
藍莓Cheese Cake~一啲都唔膩,芝士既甜加上藍莓既酸,中和得岩岩好!綠茶蛋糕~ 綠茶味好濃烈,但完全唔苦。綠茶冰皮卷~綠茶味不重,加上其他配料,又軟又硬,口感好好!

最後係HAAGEN DAZ雪糕~師傅俾得好大球,個人認為提供HAAGEN DAZ雪糕係一個好大既Gimmick!

總括黎講,好抵食,份量十足, 收碟好快,有問題都可以即時回答,好NICE!但係冷氣唔太涼,不過有好多菜式未試過(沙律,長腳蟹,幾款甜品etc),希望下次有機會試埋!
菠蘿燒豬脾
燒味
刺身
pancake
菠蘿燒豬脾
燒味
2013-08-23 400 浏览
依日既聚餐~已經由六月..約到依日先約得成上次我揀左地點~輪住揀..今次到J小姐話事揀左去"The Royal Garden - The Greenery"依間lunch buffet都食過~水準都唔錯既不過收得咁既價錢~夜晚都無生蠔..有d失望海鮮類有幾款~小龍蝦..煙三文魚..蝦..長腳蟹..花蟹..麵包蟹另外..都係一般buffet有既分類整體食物refill都好快~同埋..食材好新鮮"長腳蟹"..味道鹹鮮~肉質好嫩+粗壯"凍蝦"..爽口彈牙"麵包蟹"..d膏真係好澎湃~軟膏甘香..硬膏比較滯影完依張相比大家睇~個個都話睇到..仲話好似(哈)幾款沙律都好新鮮~夠味夠凍..正日本刺身類有4-5款..即點即切三文魚+油甘魚都新鮮~油甘魚好正另外..壽司都係即點即製~不過無食到旁邊中式粉麵類都無幫襯過^^"咖喱豬扒+紅花飯"我本身鐘意食紅花飯~通常buffet有都會食依間既咖喱得一款選擇~味道有咖喱香濃稠度非常適中..豬扒都好腍身+入味個紅花飯好香口~飯唔會過乾+夠粒粒有咬口炸物得一款"炸蠔"..食物似乎貴精不貴多依個炸蠔好正~新鮮即炸..好香脆+蠔肉鮮熱葷類..只係食左"桂花魚"其他
依日既聚餐~已經由六月..約到依日先約得成
整體食物refill都好快~同埋..食材好新鮮
"長腳蟹"..味道鹹鮮~肉質好嫩+粗壯
"凍蝦"..爽口彈牙
"麵包蟹"..d膏真係好澎湃~軟膏甘香..硬膏比較滯
影完依張相比大家睇~個個都話睇到..仲話好似(哈)
幾款沙律都好新鮮~夠味夠凍..正
日本刺身類有4-5款..即點即切
三文魚+油甘魚都新鮮~油甘魚好正
另外..壽司都係即點即製~不過無食到
旁邊中式粉麵類都無幫襯過^^
"咖喱豬扒+紅花飯"
我本身鐘意食紅花飯~通常buffet有都會食
依間既咖喱得一款選擇~味道有咖喱香
濃稠度非常適中..豬扒都好腍身+入味
個紅花飯好香口~飯唔會過乾+夠粒粒有咬口
炸物得一款"炸蠔"..食物似乎貴精不貴多
依個炸蠔好正~新鮮即炸..好香脆+蠔肉鮮
熱葷類..只係食左"桂花魚"
其他唔算太吸引+依日胃口其實一般
依個魚好滑又啖啖肉~好味道
仲有串燒類..中西式湯各一款~不過都無食到
燒味有雞,鴨,叉燒..另外仲有"海南雞飯"
上次無食到~今次叫師傅比好少份量我就夠呢
海南雞無乜味~而油飯比較濕笠..淡淡蒜油飯香
甜品類.."Tiramisu"
味道好濃香+幼滑又唔太甜~依個幾好味
"石榴mousse"
唔係我食~聽聞味道好香好滑唔太甜
"cheesecake"..有芝士味+藍莓少酸又甜甜地好中和
"木糠布丁"..無太特別好吃感
"熱情果cheesecake"
面層熱情果醬..酸酸地但都好甜
整體食物都好ok~環境舒服..有live band伴唱
而服務就普通~經理級比普通服務生有禮貌及笑容呢
2013-08-20
2013-08-19 35 浏览
是晚CEO正日生日,剛巧得到公關朋友的邀請,前來試試以夏日鮮果為主題的自助晚餐,正好為CEO當作慶祝晚飯,如此豐富的自助餐,還有多款甜品及雪糕可讓他吃個痛快!始終雅苑座是我們來過再來的自助餐,無論是兩口子拍拖或與一班朋友飯聚的好環境,實在要謝謝公關朋友的安排及邀請。位於3樓的雅苑座燈光微暗,挺高的樓底,在旁邊的火樹銀花下,氣氛悠然舒適,隨隨傳來伴奏的樂隊音樂。食物種類繁多,沙律、芝士、冷盤、海鮮、燒味、串燒、燉湯、即製自選海鮮湯、刺身、炙燒壽司、熱盤...甜品有西式糖水、各式凍餅、即製薄餅、朱古力噴泉、Häagen-Dazs雪糕...天氣炎熱,先要一杯消暑解渴飲品,這裡惠顧自助餐每位加$30,就可享用柑桔檸檬或蘋果汁。 柑桔檸檬酸酸甜甜相當醒胃,而一向怕過於甜膩的蘋果汁,這裡是清甜自然!先讓大家看看陣容~~~ 絶不欺場的熱盤,許多海鮮如炒蟹、鮮蝦及海皇帶子炒飯熱盤方面還有牛柳配芒果及士多啤梨、羊扒,魚柳各配上不同的新鮮水果不少得的Parma Ham配哈蜜瓜,鹹香與甜美的好配搭多款即叫即切的刺身,有吞拿魚、三文魚、八爪魚、立魚、油甘魚、吞拿魚腩,魷魚以及台灣鮑魚片等等~~壽司方面,是炙燒

不少得的Parma Ham配哈蜜瓜,鹹香與甜美的好配搭

壽司方面,是炙燒的蟹柳壽司、燒八爪魚壽司、燒穴子壽司、燒三文魚壽司,燒左口魚邊壽司以及燒玻璃蝦壽司,以燒玻璃蝦壽司為最突出,蝦肉鮮甜,炙燒火喉洽當不會太熟。

喜出望外的燒味環節,皮脆乳豬,重點叉燒是梅頭肉部份,半肥瘦,肉質鬆化蜜味濃厚!
鮮果系列串燒,燒雞肉配菠蘿、蝦肉厘子、還有有各式燒物牛脷、雞翼、雞軟骨、蝦、粟米、車厘茄及茄子...
菠蘿燒豬脾是夏日鮮果盛宴的必食推介,豬脾肉香嫩滑,加上夏日熱情的菠蘿,味美!
雖然在云云食物中要有策略選擇,少吃容易飽滯的食物,但海南雞飯是每次來必吃的項目,油飯入味誘人,與蘸上黑豉油的雞肉同吃,怎也要留一點胃間給他。
海鮮部份,酥炸廣島蠔,用上日本的廣島蠔,肥美多汁,特備芒果文厘汁和士多啤梨汁選擇。
凍盤方面也陣容豐富,有加拿大黃金蟹、挪威煙三文魚、法國黃金螺、凍蟹,加拿大蟹腳以及凍蝦等等,這裡的蟹真是橫行霸道,是許多食客的心頭好!
終於來到甜品環節,你可以一件不漏全部試試嗎?

甜品方面,有牛油麵包布甸、香蘭葉班戟、意大利芝士布甸(推介之選),石榴檸檬乳酪慕絲配棉花糖、紅桑子白朱古力慕絲、綠茶越蔓橘冰皮卷、藍莓芝士餅、黃梅撻、法式蛋白脆餅、朱古力噴泉,拖肥涼粉以及楊枝金露等等...
五款Häagen-Dazs雪糕分別是曲奇雲尼拿、雲呢拿、芒果雪芭、朱古力及士多啤梨,雪糕夠香滑, 香蘭葉班戟配雲呢拿雪糕享受冷熱之的香滑

我和CEO都相當滿足,生日的大日子來一個暢懷晚餐。
2013-08-19 307 浏览
今日係中學同學聚會,所以決定去帝苑酒店雅苑座,食餐Dinner buffet, 之前 book 左 7:00p.m, 其實上到餐廳已經好快有d待應帶我地入座, 又有人即刻落水俾我地,服務唔錯。而且, 周圍環境都十分浪漫,既又悅耳的live band音樂,又有昏暗的燈光,令人非常舒適…當buffet開始時,我立去攞熱盆美食,其實各款熟食都各有特色,不過我個人認為牛仔骨配士多啤利特別好吃,肉質嫩滑,又唔韌,仲有香芒鴨胸、香芒蟹皇焗飯和羊扒配藍苺汁都十分配合夏日鮮果盛宴的主題。而爐端燒方面,有雞軟骨、車厘子蝦串、茄子、南瓜、蕃薯以及粟米之類..所有串燒都燒得剛剛好,加上種類有肉類,也有疏菜,可以滿足好多人的需求。另外想食海鮮就一定唔少得自選烚海鮮, 種類繁多,有花甲、花蟹、貴妃蜆、東風螺和其他丸類選擇等等,還有,2款特色湯底分別是木瓜蟹湯和酸辣湯底,我就選擇左酸辣湯底,而且新鮮烚制的海鮮真的特別鮮甜多汁,所以勁力向大家推介。而海鮮凍盤方面,就一定唔少得加拿大黃金蟹、加拿大蟹腳和凍蝦,所有凍海鮮都十分鮮甜同多汁。然後,唔少得當然係出名的海南雞飯,雞肉鮮嫩又滑,白飯甘香,而且還可以選擇其他的燒味
然後,唔少得當然係出名的海南雞飯,雞肉鮮嫩又滑,白飯甘香,而且還可以選擇其他的燒味,有乳豬、叉燒、豉油雞和燒鴨,味道也不錯。另外,因為我個人不太愛吃生的食物就冇食到刺身,但我見選擇都ok多,例如有, 吞拿魚, 三文魚, 八爪魚, 立魚, 油甘魚和魷魚等等,而且都幾多客人排隊攞,而燒壽司有燒三文魚、燒左口魚邊、燒八爪魚,, 燒出黎買相不錯…最後,一定要去食帝苑酒店出名的Tiramisu 和藍莓芝士餅, Tiramisu好滑,而藍莓芝士餅 上面d 藍莓非常大粒,而其他還有5款Häagen-Dazs雪糕是曲奇雲尼拿, 雲尼拿, 芒果雪芭, 朱古力以及士多啤梨,而我叫香蘭葉班戟時,師傅亦可以因應我的喜好配上Häagen-Dazs雪糕 或其他配料如香蕉等,而且香蘭葉班戟味道都幾香。總結,成個buffet我認為係物超所值,因為有openrice coupon 或其他信用卡做discount,所以最後買單都唔算太貴,所以有趣興食返個有水準的buffet就一定要黎雅苑座試試。
庆祝纪念
纪念日
2013-08-19 276 浏览
和朋友相約一起吃自助餐,於是選了在Openrice甚有人氣的Greenery。平日的夜晚也很多客人,我們到達時已有不少客人坐下等待Buffet開始。服務員給水的速度很快,也快速提供椅套,很有效率。Greenery的環境優美,中庭的設計令人難忘,配合柔和而動人的歌聲和琴音實在是一大美事。我們的座位燈光很暗,檯上有添置燭光,雖說是有氣氛,但要是光一點就好了(拍照不方便啊)近Buffet桌的座位就有足夠燈光,不過很大油煙味….(因為有串燒檔)服務員態度良好,能快速地回應和滿足客人需要,主動地為顧客提供幫助,滿面笑容,值得稱讚﹗由於自己對沙拉等冷盤沒太大興趣所以還是先吃熱食。蟹皇飯和長通粉都很好吃,用料十足,長通粉的軟硬度剛剛好,不會太硬或軟身,還有芝士粉給顧客隨意添加﹗還有一道炒蒜心也是必食的熱菜,看似普通的一道菜卻意外地好吃!燒味方面,叉燒很有水準,無論是喜歡半肥瘦還是全瘦叉燒都能滿足!還有乳豬、燒鴨,皮脆肉嫩,很好吃!因為長腳蟹腳太吸引所以都吃了幾隻,蟹肉鮮甜多汁,蟹腳每隻都很多肉。而且檯面有剪刀和濕紙巾提供,吃起來很方便,一點也不麻煩﹗不過紙巾需要另外向侍應要求,如果能和濕紙巾一拼放在
因為長腳蟹腳太吸引所以都吃了幾隻,蟹肉鮮甜多汁,蟹腳每隻都很多肉。而且檯面有剪刀和濕紙巾提供,吃起來很方便,一點也不麻煩﹗不過紙巾需要另外向侍應要求,如果能和濕紙巾一拼放在檯面上更好了。
很喜歡自選烚海鮮,份量十分。提供的海鮮種類也不少,有花甲、蟹、魷魚……除了海鮮還有蔬菜和其他丸類選擇。等待時間也不長,很有效率。更有兩種湯底可選擇,我點了酸辣湯底,和海鮮很相配,它辣味不重,甜甜酸酸的也很適合那些想試而怕辣的人,覺得不辣還可以另加辣椒粉﹗吃完記得喝湯﹗
聞說海南雞飯很好吃,所以都急不及待地吃了一碟,飯的薑茸味道突出,不油不膩,雞的確很滑很有雞味,師傅也會因應客人的要求而增加或減少份量,不用怕份量太多吃不完﹗
因為自己是甜品愛好者,看到greenery提供林林總總的甜品頓時覺得這次自助餐真的是值回票價﹗tiramisu用料十足,真的很很很很好吃﹗﹗﹗很滑很香﹗﹗入口後那種滋味在口腔蔓延,好不滿足﹗絕對是極力推介之選﹗還有藍莓芝士餅,芝士味香濃,配合藍莓的香甜,那種美味是非筆墨可形容,不過吃太多會膩…還有綠茶冰皮卷也很棒,不太甜可以多吃,淡淡的綠茶香給人一種清新的感覺。Greenery的甜品真的非常高水準,可惜沒能全試一遍﹗
還有Pancake檔,廚師很親切,會為客人介紹好吃的搭配,即整的班戟皮包上cream、香蕉或雪糕。不過因為是新鮮即整的關係,即整pancake皮包上雪糕,熱力令雪糕融化得很快…回到座位已融了一半。除了原味之外,班戟皮也有斑蘭口味,供客人多一個選擇。雪糕方面也有幾款選擇,曲奇雲呢拿、巧克力等等,總會找到自己喜歡的口味。
服務員也適時地詢問餐飲,效率很快﹗
這次buffet很滿足,會再光顧的﹗下次要吃更多的甜品

2013-08-18 250 浏览
平時成日都聽到朋友話呢間Greenery 自助餐好食多選擇,終於同屋企人一齊去食呢到ge dinner buffet.結果真係冇令我地失望, 食物質素好好,refill 得好快同埋餐廳嘅環境氣氛真係配合得好好,一路食緊的時候會有個琴師彈琴唱歌,仲有得點歌添!!日本魚生款式很多,有三文魚、立魚、八爪魚、吞拿魚、油甘魚同埋魷魚。光是肥美豐郁的三文魚,已經贏左出面普通壽司連鎖店,而且魚生師父仲將刺身切得好厚身,大滿足!!!好正嘅長腳蟹!!!!!非常肥美結實,啖啖蟹肉,即使係身手笨拙嘅我都可以輕易完整地取出蟹肉,味道好鮮甜多汁又帶咸香,唔似其他餐廳的長腳蟹,沒有半點雪味,很讚!!凍海鮮除左有長腳蟹之外,仲有挪威煙三文魚、翡翠螺、小龍蝦及凍蝦,質素也不俗,爽口彈牙,鮮味十足。知道呢到好出名海南雞飯,水準唔錯,好鍾意食佢嘅油飯,好香好入味,雞肉都算嫩滑,仲有埋調味三寶,但係覺得整個海南雞飯唔夠熱辣辣,拎到番埋位食戈時已經凍左D。全晚我最愛食嘅就係呢道烚海鮮啦,因為可以選擇嘅海鮮真係好吸引,有花甲、象拔蚌、螺、仲有D好大隻嘅蜆!!同埋配住好吸引嘅兩種湯底,木瓜蟹同車厘茄酸辣湯底。我兩種都有試過,個人
全晚我最愛食嘅就係呢道烚海鮮啦,因為可以選擇嘅海鮮真係好吸引,有花甲、象拔蚌、螺、仲有D好大隻嘅蜆!!同埋配住好吸引嘅兩種湯底,木瓜蟹同車厘茄酸辣湯底。我兩種都有試過,個人比較鍾意酸辣湯底, 酸尾尾配埋海鮮嘅鮮味好夾。
熱盆方面唔錯,食得比較少,因為要留肚食greenery最出名嘅甜品
但係我都食左佢地今期主題推介GE 菠蘿燒豬脾,菠蘿燒得燶左少少,但係都欣賞呢個配搭, 酸甜嘅菠蘿令到本身比較肥嘅豬脾冇咁“漏”。
火焰壽司,一直都好鍾意食壽司,尤其是火焰三文魚,呢到嘅火焰三文魚壽司都OK,但我個人比較鍾意食多d汁醬的,如果可以再juicy 啲就好啦,同埋希望可以多d其他壽司款嘅選擇!
聽講雅苑座嘅甜品好出名,所以真係要試!!!一開始食左macarons,但係對我黎太甜,所以食左一粒之後就冇再拎了。 其他甜品我都好鍾意食!有好夠味嘅Tiramisu,酸甜嘅綠茶冰皮卷, 同埋Blueberry Cheesecake,最後我拎埋我最欣賞嘅甜品,就係即製班戟,裡面夾左Haagen Dazs雪糕同埋香蕉,加埋朱古力醬,冷熱交界令我覺得好滿足! 值得一試!!!
總括而言,整體滿意,侍應收碟收得好快而且服務幾好,但係冷氣真係唔多夠,一開始坐低比較熱。期侍新主題同優惠推出,會再去食多次!!

2013-08-15
2013-08-16 225 浏览
之前同朋友諗住搵下有冇D平又抵食既Buffet啦,見到Greenery有Openrice優惠咁我地就去試下係咪真係又平又好食雖然要一早訂定,不過比起平時酒店既自助餐抵得多~入正題,我地坐既地方又唔係距離拎食物好遠,岩岩坐低冇耐就有服務員幫我地套住D袋同俾水我地,佢地既態度幾好,不過係差D笑容食物方面種類一般-刺身方面有三文魚,吞拿魚,油甘魚個幾樣大路野,我淨係試左三文魚同吞拿魚,咁岩師傅俾左三文魚腩,食落又有魚腩味(而家好多都係得個樣一D味都冇)-串燒有雞軟骨,雞翼,牛脷,粟米同南瓜個D都燒得岩岩好冇乜燶咁~牛肉粒唔單至唔硬仲有D肉汁添-熟食有9~12樣到啦,特別D既有羊扒,原條蒸魚,仲有烚海鮮同意粉~整體都不錯~-反而甜品有好多選擇(朱古力噴泉,綠茶冰皮卷, Blueberry Cheesecake)加上好多都由師傅幫你拎唔洗整到爛晒咁~整體來講,大部份的菜色都是我地預料水準之上, 每款試小小好快已經可以令你有飽肚感覺.切合我地又平又抵食既原則,真係值得一試嫁!P.S. 係首120位客人於星期一至日惠顧自助晚餐,先可享75折優惠嫁!
雖然要一早訂定,不過比起平時酒店既自助餐抵得多~

食物方面種類一般

2013-08-09
2013-08-06 388 浏览
屋企人想食自助餐,呢間以前食過晚餐都幾好,好耐無黎過於是試吓。可能有頭100位6折關係,今日係平日都好多人,坐得好迫。食物方面種類不多,無論凍海鮮、沙律菜、主食都唔多選擇。好多食物都要同人搶咁,長腳蟹好細條,雖常refill 但好多人搶,串燒根本一出又係比人搶晒,唉,好耐未試過咁樣食自助餐啦。魚生有三文魚,吞拿魚,八爪魚,味道幾好,壽司只有3款細卷。中湯無味,西湯較濃好飲。沙律得5款菜,連普通嘅粟米粒同提子乾都無,好彩生菜尚算可口串燒雞翼好食但要搶,雞軟骨好硬,牛脷太淋無味,粟米唔甜。牛肉粒好味但好多都燶咗。熱食有炒飯及干炒牛河,另外有即煮意粉,我無食。另外有咖哩海鮮,炸雞件(好味),生炒骨,牛柳,魚,豬柳,炒菜,唔吸引,無食。甜品有好多選擇,由師傅幫你拎,食咗幾款味道一般,另外只有4款雪糕,及即制crepe。西瓜蜜瓜夠甜,波蘿紅毛丹出咗一陣就無。每人包餐飲一杯,但我地等咗超過15分鐘先到。Openrice coupon 有7折,每人超過$200食呢餐好唔抵,服務員收碟快,但全部都無笑容,煮食嘅師傅仲黑口黑面,我唔會再黎!
可能有頭100位6折關係,今日係平日都好多人,坐得好迫。
魚生有三文魚,吞拿魚,八爪魚,味道幾好,壽司只有3款細卷。
中湯無味,西湯較濃好飲。
沙律得5款菜,連普通嘅粟米粒同提子乾都無,好彩生菜尚算可口
熱食有炒飯及干炒牛河,另外有即煮意粉,我無食。
西瓜蜜瓜夠甜,波蘿紅毛丹出咗一陣就無。
每人包餐飲一杯,但我地等咗超過15分鐘先到。

午餐
其他
2013-07-24 180 浏览
好評何奇多但我又未感受有咁好味睇番人地既食評見到吸引既食物但我去果日冇供應例如蟹肉飯,軟殼蟹。綠茶卷而且食物種類唔多冇邊樣特別吸引之下我只係試左某幾樣刺身試左三文魚同吞拿魚其實佢有既刺身類都係大路野但偏偏冇蝦呀墨魚呀得我唔多鐘意既款質素普通。唔算肥美而且切得薄身沙律就比較落心機有好幾類但材料麻麻冇加插特別既食材真係大半係平凡既菜就算沙律清淡但都唔可以咁寡全餐最深印象都係得個牛舌串燒方塊粒形狀入口彈牙同時肉質軟嫩唔怕燒到乾巴巴出名既海南雞飯飯偏油但算香不過有d鬆散雞就真係幾嫩滑既即製班蘭班戟個人對班蘭味有偏好見到顏色咁特別青bb既皮零舍醒神入面可以簡加香蕉同忌廉面頭再追加曲奇味哈根大雪糕自製冰火效果香蕉用糖漿處理過但未夠熟唔夠淋身皮方面夠薄但班蘭味欠缺不過顏色的確好開胃雖然係午市但都有海鮮長腳蟹新鮮但肉少唔肥美凍蝦就中等尺吋其他甜品都係普通貨色對住一個個杯裝既幕絲零興趣好在都有麵包布甸夠濕潤可惜味唔夠蛋香同雲呢拿醬都麻麻皮又唔焦仲要冇提子乾唔夠好呢雖然冇期望黎食但總覺得有好大進步空間
好評何奇多
但我又未感受有咁好味
睇番人地既食評見到吸引既食物
但我去果日冇供應
例如蟹肉飯,軟殼蟹。綠茶卷
而且食物種類唔多
冇邊樣特別吸引之下我只係試左某幾樣
刺身試左三文魚同吞拿魚
其實佢有既刺身類都係大路野
但偏偏冇蝦呀墨魚呀
得我唔多鐘意既款
質素普通。唔算肥美而且切得薄身
沙律就比較落心機有好幾類

雖然冇期望黎食
但總覺得有好大進步空間
2013-07-08
2013-07-19 42 浏览
繼續buffet食評,帝苑的The Greenery曾是我超鍾愛的buffet之選,但已多年沒來;而這晚來到參加七月主題---夏日鮮果盛宴試食,除了清甜美味的優質鮮果,buffet中很多菜式都會配搭上生果去烹調,效果特別清新,重溫感覺仍然一流,非常推介! 又是逐一介紹,場內設有非常好飲的柑桔檸檬特飲及蘋果汁,食客加付$30就可無限享用兼連所有汽水任飲,但如like了帝苑酒店Facebook就可免費享用,大家別錯過呀! 之後來到刺生吧,選擇非常豐富又吸引,為食媽媽也忍不住來了一碟,挺不錯的。之後的即席火焰壽司更是架勢,製作過程火光烘烘,可惜我取壽司並沒相機拍照!即煮粉麵檔由於包括碩大吸引的海鮮選擇,也非常之受歡迎,不少食客甚至選擇淨煮海鮮湯,甚至是木瓜燉湯,自創不少創意湯品! 來到生果區選擇雖然不算很多,但勝在全部都很優質,味道極之清甜,特別是菠蘿爆甜水準直逼沖繩當地出品,令人回味,同場還有楊枝甘露及涼粉給大家配搭水果享用。接著的朱古力噴泉也挺吸引,因為配料有我很喜歡的巨大鮮甜士多啤梨,以及美味泡芙,很開心!  大家都知甜品一向是The Greenery的強項,這晚來到見有不同口味的繽紛

大家都知甜品一向是The Greenery的強項,這晚來到見有不同口味的繽紛macarons,實在是超開心,背後的杏桃批都超香超吸引呢! 還有令人瘋狂尖叫的甜品櫃,當中無論是Tiramisu, Blueberry Cheesecake, New York Cheesecake,以及朱古力mousse cake,都是經典中的經典,美味非筆墨可以形容,總之就是幸福!
 對了,現時甜品大多都入檯處理,份外企理衛生,也是值得一讚的。
我認為這裡的甜品美味程度是,Haagen Dazs的雪糕櫃雖然吸引,也有比下去之感! 當然對於甜魔來說,吃膩了甜品,雪糕解滯大法還是管用的
;這一邊的甜品還包括麵包布甸、即叫即製原味/班蘭味pancake,以及中式糖水,總之甜品迷一定滿足。
接著看看熱盤有甚麼選擇吧,講到種類這裡或者不是最多,但很難得味道全部都很讚! 除了我近期熱衷的咖哩,還有配合主題的香芒鴨胸、時蔬炒鮑片、芒果龍脷柳、香芒蟹皇焗飯,更多的薑蔥炒蟹、意大利炒雜菜、香芒炒大蝦、士多啤梨牛仔骨等,大部分都有甚高水準,最後這啤梨什椒炒桂魚及藍莓汁烤羊架也非常美味!

也很欣賞這裡的中式老火燉湯,非常足料,又是以最能保溫的原盅奉上,我當晚就幫襯了兩盅花生雞腳湯。這裡也有串燒吧,有多款美味串燒源源不絕炮製起奉客,香氣撲鼻十分吸引! 另外,因與帝苑軒同一廚房出品關係,燒味檔的水準又是超高,不少食物我忍不住要要打孖取回去享用!

別忘了神級美味的海南雞飯,那絕對是飽極也一定要來一份的極品,吃過擔保你一定不會後悔! 場內還有意大利菜湯,當然沒有胃納享用了;另一邊廂,源源不絕的炸廣島蠔也是一大吸引熱點,不少人是拎完又拎的! 熱盤中不應錯過的,還有重量級的菠蘿燒豬脾,成品除了配合主題,亦實在非常juicy美味;最後其實麵包區也很吸引,可為了留肚我忍住了沒取grissini,否則應該又是吃不停口!

最後看看冷盤選擇吧,首先我要大讚spoon size的香芒蟹肉魚子醬超美味,火腿伴蜜瓜珠也是高水準出品;然後來到海鮮吧更加不得了,首先入眼簾的加拿大黃金蟹吸引不得了,接著還有煙三文魚、海螺、凍蟹、加拿大蟹腳以及大蝦,引得孕媽媽也無法不開蟹戒! 另一邊尚有更多的冷盤及沙律,也包括我每次會幫襯的芝士區,非常滿足,最後少不了港人大愛、源源不絕供應的巴馬火腿配蜜瓜。

巡視一週後,正式開始buffet前有幸品嚐了Fine Food新出的甜品,不過另文再記了;然後我的首碟仍是水果,這次也加插了美味的巴馬火腿,然後再用一盅滋補的老火湯,希望有個較健康的開始。

第二碟就取了刺生及即點即製火焰壽司,其中三文魚、台灣鮑魚都很新鮮美味;而燒穴子及燒玻璃蝦壽司也是推介之選,我只稍壽司飯稍有點濕實,所以結果吃剩了飯..... 有點浪費不好意思! 另外在CEO的推介下去取了柑桔檸檬特飲,酸酸的十分清新開胃,口味有點似在馬拉飲到的桔仔檸檬,個人非常喜歡推介的! 後來見CEO不斷添飲蘋果汁,後來我也試了杯,果然又是清甜美妙之作。

然後來到第三碟,已經忍不住向凍蟹及蟹腳進攻.... 真的很美味很滿足,還有巴馬火腿配蜜瓜波也很好吃;至於芝士同自製凱撒沙律就係為了健康同營養,不過味道也實在不差呢! 接著又取了個巨大的加拿大黃金蟹蓋,實行繼續滿足味蕾! 然後也試了炸廣島蠔,以及菠蘿燒豬脾,兩款都不錯的。來到第五碟,開始向燒味及燒烤吧進攻,除了最前的蝦串水準平平,之後的虎蝦好正,蝦頭位置是爆膏的,還有燒牛柳也是珍品,火候超靚、中間勁juicy又tender,拌以香芒美味非常。燒味也果然是超水準,全部都是推介!

是晚CEO拎了海南雞飯,我對雞的興趣不大,但就過份的只取了油飯部分享用,真的非常美味,每一口都是幸福! 之後我繼續試食不同的熱盤,覺得肉類配上生果的確沒那麼漏滯,美味之餘也很適合夏天享用,又是全部清光了。

這裡的楊枝甘露也好吃的,然後再品嚐了更多的甜品:macarons, 綠茶冰皮卷, Blueberry Cheesecake, Tiramisu, 朱古力慕絲cake, 同埋朱古力噴泉泡芙,真的全部都是美味推介;開始覺飽滯,於是又取了Haagen Dazs的Cookie & Cream, Vanilla同朱古力味,加上額外朱古力醬同士多啤梨,特別滿足! 之後間一間場,又飲一盅老火湯暖一暖胃,最後再來一個香氣撲鼻的班蘭pancake,襯以HD的雲尼拿雪糕,再加上菠蘿,非常滿足了! 飯後要了熱檸茶,來結束這美滿的一晚。

留意這個主題buffet只做到7/31,要吃就趁快了;收費方面,每晚6:30pm開始週一至四成人$508/小童$398,週五-日及假期前夕就成人$568/小童$428,憑OR coupon可享低至75折優惠,當晚所見是門庭若市,我還巧合遇上同事! 媽媽還順便八卦了週末及假期Tea Buffet,收費也很合理,加上食物理想、地點超方便,遲些也會考慮帶上甜魔寶寶再來的~

2013-07-12
  • Haagen Dazs雪糕
  • 海南雞飯
  • 加拿大黃金蟹
2013-07-15 23 浏览
夏天當然是炎熱的日子, 但不知為何, 今年的夏天是特別的熱, 為了消暑, 最好的辦法還是吃多點水果. 除了在飯前吃水果之外, 大家也可以來到雅苑座, 試試這個夏日鮮果盛宴, 當中大廚特別設計了多款以水果入饌的菜色, 真是相當合時. 是晚就得到公關朋友的邀請, 前來這裡試試這個自助晚餐, 在此先要說聲謝謝.還記得年前曾經跟昔日的頌揚們來過雅苑座吃午市自助餐, 是晚在來到, 環境是有點改變了, 而食物的款式也當然大有不同. 由於這裡樓底特高, 就算是晚全場爆滿, 也不會覺得太嘈雜. 這也是雅苑座的一大優點.飲品: 8分, 在炎夏當中, 水份特別容易流失, 如果有任飲的飲品, 就是最佳的補給. 在雅苑座, 只要每位加$30, 就能夠享年柑桔檸檬又或者是蘋果汁. 柑桔檸檬相當醒胃, 而蘋果汁亦不會太甜, 真是令人不自覺地喝完一杯又一杯.頭盤: 8分, 先來點頭盤吧, 雜菜沙律是幾新鮮的, 而巴馬火腿伴哈蜜瓜也有水準, 巴馬火腿伴肉質不俗, 無渣, 帶點鹹香. 另外, 大家還不要錯過幾款鮮果沙律, 包括有吞拿魚芒果沙沙, 蜜瓜粟米蝦沙律等等, 都是加入了夏日鮮果的好選擇.刺身/壽司: 7分, 當

刺身/壽司: 7分, 當然在自助餐中不能缺少的是刺身以及壽司. 刺身的選擇包括有吞拿魚, 三文魚, 八爪魚, 立魚, 油甘魚, 吞拿魚腩, 魷魚以及台灣鮑魚片等等, 看上去色澤也不俗. 至於壽司方面, 就提供了燒蟹柳壽司, 燒八爪魚壽司, 燒穴子壽司, 燒三文魚壽司, 燒左口魚邊壽司以及燒玻璃蝦壽司, 由廚師即場用火去炙過. 當中比較喜歡的會是燒玻璃蝦壽司, 蝦肉是幾鮮甜的. 不過壽司飯就不太理想, 一夾就散.
熱盤: 8分, 到了熱盤的部份, 特別推介的是煎牛柳配芒果及士多啤梨, 用上了士多啤梨, 甜甜酸酸的, 平衡了煎牛柳的油膩感. 至於串燒方面, 選擇包括有雞骨腸, 牛脷, 蝦串, 雞軟骨, 車厘子蝦串, 茄子, 南瓜, 蕃薯, 車厘茄以及粟米等等, 燒得幾香口, 愛吃肉的或者愛吃菜蔬的也能找到心頭好.
其他熱葷菜色還包括有好幾款以鮮果來製作的出品, 如啤梨什椒炒桂魚, 薑蔥黃梅炒蟹, 荀尖波蘿炒蝦仁以及菠蘿燒豬脾. 當中的啤梨什椒炒桂魚加入了啤梨, 效果是幾特別的, 而主角之一當然是菠蘿燒豬脾, 鮮甜的菠蘿正好中和了豬脾的油膩感.
其他菜色方面還有印度咖哩雞, 芒果鴨胸等等. 另外一個不能錯過的就是老火湯, 是晚的選擇是木瓜煲雞腳, 火候十足, 相當足料. 除此之外, 燒味也是有水準的, 如油雞, 燒鵝, 乳豬等等, 皆是令人滿意的. 不過我的注意力就在海南雞飯身上, 油飯入味, 雞肉嫩滑, 點上三色醬同吃, 是相當惹味的.

海鮮: 8分, 到了海鮮部份, 夏日鮮果盛宴的推介就是酥炸廣島蠔, 新鮮炸起的,用上來自日本的廣島蠔, 相當肥美, 配上芒果文厘汁或者士多啤梨汁同吃, 不太油膩之餘, 更能豐富了味道.

另外, 海鮮凍盤方面也陣容豐富, 包括有加拿大黃金蟹, 挪威煙三文魚, 法國黃金螺, 凍蟹, 加拿大蟹腳以及凍蝦等等, 全部都是相當新鮮的貨色, 當中以黃金蟹最為吸引, 蟹羔十足, 而加拿大蟹腳味道鮮甜.
另外, 店方還有供應自選烚海鮮, 大家可以在兩種湯底中揀一款, 是晚的選擇包括有菠蘿車厘茄酸辣湯以及木瓜蟹肉湯. 我們試了木瓜蟹肉湯, 相當清甜, 更能帶出海鮮的鮮味. 是晚供應的海鮮包括有帶子, 東風螺, 貴妃蜆以及象拔蚌等等, 當中還數帶子最為出色, 吸收了木瓜蟹肉湯的味道, 令人滿意.
甜品: 8分, 到了甜品方面, 就是由行政糕餅總廚馬思樂師傅主理的精緻甜品, 當中包括有牛油麵包布甸, 香蘭葉班戟, 意大利芝士布甸, 石榴檸檬乳酪慕絲配棉花糖, 紅桑子白朱古力慕絲, 綠茶越蔓橘冰皮卷, 藍莓芝士餅, 黃梅撻, 法式蛋白脆餅, 朱古力噴泉, 拖肥涼粉以及楊枝金露等等, 其實還有不少其他甜品, 不過就不能一一盡錄了.
當中的香蘭葉班戟相當不俗, 班戟皮不會太厚, 帶香濃的香蘭葉味道. 而石榴檸檬乳酪慕絲配棉花糖就是比較酸的甜品, 石榴配上檸檬, 是幾醒胃的. 另外, 綠茶越蔓橘冰皮卷帶不俗的綠茶香, 也有水準. 不過就稍嫌法式蛋白脆餅不夠脆身, 淋了點. 最後, 當然要吃吃雪糕, 五款Häagen-Dazs雪糕分別是曲奇雲尼拿, 雲尼拿, 芒果雪芭, 朱古力以及士多啤梨, 雪糕夠香滑, 剩吃當然可以, 用來配香蘭葉班戟同吃一樣匹配.
整體來講, 這個夏日鮮果盛宴實在是相當豐富, 加上大部份的菜色也是水準之作, 每款試小小, 轉眼間已經飽到吃不下了. 建議大家可以主力去試以夏日鮮果入饌的菜色, 這部份也會是最為精彩的. 至於收費方面就是如下:

星期一至四: 成人$508, 小童$398
星期五至日, 公眾假期及前夕: 成人$568, 小童$428
*另加一服務費

憑券首120位客人於星期一至日惠顧自助晚餐,即可享75折優惠

連折扣優惠, 每位只需$469, 計及這個自助晚餐的陣容及水準, 實在是相當合理的. 如果大家有興趣吃這個夏日鮮果盛宴, 就要盡快起行, 因為供應期只到7月尾.
試食活動
是年的母親節聚餐,地點就決定在甚有人氣,帝苑酒店內的"The Greenery"吃一頓....自己依稀記得在那些年的時份好像在此食過,但真的沒有留下很深刻印象,可能確是很久很久之前的事了....所以今次來,就當自己是第一次過來好了....遲了少許到達,來到時一眾人已開動了。事不宜遲,自己也携着小友的手出去拿東西....習慣上先拿些冷盤試試 --- 青口、蝦、蟹腳及醃三文魚拿滿一碟。青口及蝦兩者皆肉厚甜美;蟹腳皆覺肉太嚡削,欠了鮮味,要醮點帶酸甜的泰式辣醬進去吃才能入口;三文算是肥美油豐,鹹味醃漬得剛啱好;此外還拿了些salami,鹹度剛好之餘油香也足,是不錯的送酒小食....聽聞這裡的海南雞飯是很有好評的,試後果然不差 ---- 飯有油香,勻循而不膩;雞肉夠滑而皮爽彈,有水準....另加幾款熱食 --- 串燒如煙肉蕃茄及雞翼是甚惹味,前者的蕃茄仍是汁多至溢出來的,與煙肉的油香混合起一濃一清的,兩者很配合;後者則燒得皮脆肉香;東坡肉出奇地炆煑得連瘦肉也入口即化,肥的也豐朕得化不開之餘也不覺太膩....吃過味濃的東西後,回轉頭吃點沙律清一清味蕾。菜蔬還算碧綠爽鮮的;中式點心自己拿了不少,魚

吃過味濃的東西後,回轉頭吃點沙律清一清味蕾。菜蔬還算碧綠爽鮮的;中式點心自己拿了不少,魚翅餃是真的有翅的,算是不惜工本,而且嗒落皮薄肉鮮;小籠包皮帶微煙韌而湯汁也夠多...
之後又來一系列的熱吃 ---- 炸魚柳外皮金黃,脆漿十分薄身而肉不會太嚡太腥;在切邊青瓜上釀了肉碎後再加芝士焗,香惹十足;蒜蓉炒西蘭花咬落嗦嗦聲的,蒜香甚濃;炒飯算是乾身,蝦粒夠爽但欠鮮甜...
再添點串燒及點心....蕃茄照樣十分juicy;牛舌則反而燒得過火,結果是弄得又乾又嚡如在食柴皮;燒賣內的豬肉是半肥瘦的,很夠香滑,蝦肉也夠大只而爽鮮;星州炒米炒得香口夠晒鑊氣,而且是出奇地十分的辣有勁度,吃完後馬上便要灌幾口水...
試了一小匙海鮮咖喱。入口有層次而不是一味的死辣,惹味香口的它令小弟不期然扒多了幾口白飯;燒牛肉粒反而就燒得太韌了....
除了海南雞外,這裡也有喇沙供應的。不過最大的致命傷便是湯味道太淡,其他配料如中蝦及魚片都屬硬梆梆索然無味之差劣貨色,最後只吃了兩口便放棄....
最後當然有少不了的甜品時間。聽說大部份的出品都是來自這裡的餅房的,水準當然有番咁上下 ---- 朱古力慕絲蛋糕香滑甘苦味與甜度調得很好;普通基本的雜果海綿蛋糕也做得不賴,味很清質地軟熟綿香;士多啤梨及呍呢嗱慕絲杯軟滑有致,甜得來吃多也不覺膩;芒果mousse cake給人有相同的感覺;tiramisu是"Fine Foods"的名物,嗒落酒香濃郁但不會太over,芝士是滑不溜口的....
看見媽媽開懷大嚼,心裡甚高興。這一餐母親節飯局,算是攪得成功了....

庆祝纪念
母亲节
信用卡優惠
2013-06-10 143 浏览
為個慶祝朋友拎到offer去英國讀書, 決定豪氣地去食buffet久聞帝苑buffet甜品好好味, 環境又好, 成件事就咁定左@_@book左6點半, 因為係平日所以去到都唔係太多人, 個境又真係幾靚, 好有feel仲有個外國人係到唱歌, 可以點歌, 佢仲識唱中文歌, 不過咬字好唔清, 似估歌仔咁又幾可愛第一樣就梗係食沙律, 自己選料+醬我揀左生菜+麵包粒+煙肉+芝士粉+凱撒醬食落幾爽@v@又唔會有苦味, 因為之前去第2間食過d菜會苦苦地好味到食左2碟...再泥食海鮮,d海鮮夠曬新鮮, 尤其長腳蟹d肉降甜多汁, 又多肉而且有熱有凍, 照顧到唔同人ge需要試左d刺身, 都幾多款揀, 點左幾塊三文魚, 夠厚身@v@隔離仲有個自選烚海鮮, 有花甲, 三點蟹, 帶子, 貴妃蜆等等, 可以搭d粉麵咁可惜個晚2款湯底我都唔好就冇試到啦食主茶前飲左碗湯--忌廉西蘭花火腿湯感覺同普通忌廉湯冇咩分別, 食唔出有西蘭花味, 同埋有少少偏咸了...塊牛扒幾好味, 又唔會un, 有黑椒汁同燒汁你揀個印尼薄餅好脆, 好濃味, 不過應該睇個人口味, 皆因我話好好食ge同時我個fd就唔多好xD佢個飯我就覺得麻麻地啦
第一樣就梗係食沙律, 自己選料+醬
我揀左生菜+麵包粒+煙肉+芝士粉+凱撒醬
好味到食左2碟...
而且有熱有凍, 照顧到唔同人ge需要
試左d刺身, 都幾多款揀, 點左幾塊三文魚, 夠厚身@v@
可惜個晚2款湯底我都唔好就冇試到啦
食主茶前飲左碗湯--忌廉西蘭花火腿湯
塊牛扒幾好味, 又唔會un, 有黑椒汁同燒汁你揀
佢個飯我就覺得麻麻地啦, 個味道我唔好~_~
仲食左碟海南雞飯*口*
佢個油飯好好味, D雞又嫩口, 加埋D豉油同薑蓉, 入左我必食清單之一

食到E到都飽左9成, 開始進攻甜品
一泥食macaron, 其實我都係第一次食, 想試好耐
朋友話好好味, 可惜我不太識欣賞, 都幾甜, 睇泥我同macaron都係唔夾T^T
仲有好多款甜品@v@
食左個布甸, 小小一個正方型, 幾可愛唔太甜又白牛奶味-v-b nice~
仲有個朱古力mousse
第一啖苦苦地, 有d似70% ge朱古力, 但係之後就出返d朱古力ge甜味, 苦味唔見曬, 真係好正!
試埋佢個pancake, 斑蘭味ge皮幾香蛋味, 包住cream同香蕉片, 仲特登叫個師傅包多球雪糕入去又熱又凍咁, 超特別ge享受!! 個師傅仔又幾nice, 我地咁麻煩都仲好好笑容-v-b
西瓜好多汁但係冇咩味, 唔夠甜, 蜜瓜就又甜又多汁, 玩左朱古力噴泉, d泡芺一般般, 夾生果出奇地好味
最後抖左陣食多球haagen daz就心滿意足飽到行唔到了
侍應適時問我地要唔要餐飲, 點左杯凍檸茶, 不過不失啦
坐到十點鐘埋單走人...用左openrice張coupon, 埋單冇睇落咁貴, 都係$410鬆d
單睇個環境就已經回本xD
真真真係好鍾意佢個境>v<
d食物又唔差, service又好, d待應姐姐好nice又有笑容, 再幫襯ge機會率都好高
2013-06-05
2013-05-24 127 浏览
考完試家姐真係對兌請我去食飯,仲要係自助餐,好野!!^333^~因為見食評吾錯而且又有OPENRICE COUPON 決定一試!真係吾錯喎!頭盤有凍海鮮, 又有沙律吧, 好多配料同醬擇, 仲有面包 ~不過我就吾多好沙律, 去左食都係凍既 !!!! 刺身同瘦司 ^VV^竟然有燒瘦司, 好感動啊!!!!睇住佢燒都幾過癮! 仲有成六隻款~ 多過 D 放題 HAHA! 之後就食下熱盤啦, 主題係蟹 ,食蟹都幾麻煩所以比較LIKE個軟殼蟹!! 個炸蠔都好味 :-PP串燒有好多選擇, 牛舌好味呀!!!! 雞軟骨OK LA 之後發現有較剪同濕紙巾係台面, 就忍吾住食埋長腳蟹喇!!! 如果有埋乾紙巾係台就好喇!/3\再食埋烚海鮮!! 花甲好好味! 配埋個木瓜蟹湯幾清甜, 我連湯都飲埋!!! D 人話個海南雞好味! 真係OK WOW ! 尤其個油飯!! 正!!! 仲有燒味食,, 不過我就無咩興趣喇。之後就試重點既甜品喇!!!!有好多款呀!我最鐘意個班CAKE, 廚師推介話原味配CREAM!!!正! 果然無介紹錯. 仲有埋 COFFEE AND TEA. OK LAPS 侍應落水同收碟都幾快 ~
真係吾錯喎!
竟然有燒瘦司, 好感動啊!!!!
睇住佢燒都幾過癮!

仲有成六隻款~ 多過 D 放題 HAHA!
之後就食下熱盤啦, 主題係蟹 ,食蟹都幾麻煩
所以比較LIKE個軟殼蟹!! 個炸蠔都好味 :-PP
串燒有好多選擇, 牛舌好味呀!!!! 雞軟骨OK LA

之後發現有較剪同濕紙巾係台面, 就忍吾住食埋長腳蟹喇!!!
如果有埋乾紙巾係台就好喇!/3\
仲有燒味食,, 不過我就無咩興趣喇。

之後就試重點既甜品喇!!!!有好多款呀!
仲有埋 COFFEE AND TEA. OK LA
PS 侍應落水同收碟都幾快 ~
2013-05-22
信用卡優惠