雅苑座

The Greenery
餐厅: 雅苑座
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2015-01-19 5079 浏览
之前已經有朋友推介位於尖東帝苑酒店內雅苑座食buffet。今天終於有機會一試感覺環境舒適。在場有現場演奏。食欲大增服務很好太多野食。不能盡錄啦。下次終於唔駛諗去邊到食buffet了。適合大伙人聚餐
感覺環境舒適。在場有現場演奏。食欲大增
服務很好

2015-01-19
  • 刺身
  • 1855牛
  • 鵝肝多士
2015-01-10 6745 浏览
上星期正在為公司同事歡送找地方食buffet而煩惱, 因為今次我係搞手, 又要抵食, 又要好食, 又要多嘢食, 好彩朋友介紹我去尖東帝苑酒店咖啡室The Greenery, 佢話最近食過好正, 好多海鮮, 又有鮑魚, 有open rice coupon仲有七折添!前睌和十幾個同事訂咗尼間The Greenery試吓, 好彩D同事都話好滿意, 話我好介紹, 環境又靚, 又好多嘢食 好彩D同事都話好滿意, 話我好介紹, 環境又靚, 又好多嘢食, 個個都食得好開心.最受女孩子們歡迎的梗係壽司啦! 壽司質素好過好多日本放題餐廳, 有廚師即場將壽司燒熱, 仲任攞唔嬲添, 有酒店好孤寒, 每次只給兩三件. 冷盤有好多食極都唔飽海鮮, 煙三文魚, 藍青口, 長蟹腳等. 燒牛肉肉質好嫩滑, 要求廚師切了一件medium的middle cut, 超正大家都攞咗好多白松露煎鵝肝多士, 香軟滑溜, 又唔係經常食, 幾大都食多D啦! 仲有自選白灼海鮮, 我叫廚師做咗碗有蟹, 帶子同蜆的雜錦海鮮湯, 好鮮甜. 最正就係每人都有兩隻蠔皇炆鮑魚, 好淋好入味, 仲有waiter攞俾你, 唔駛自己排隊, 真好服務 我

我哋最後攞咗超多甜品同雪糕大家share, 個個都食得好開心

我見現場有歌手同鋼琴演奏, 我即興點唱咗一首My Way俾歡送的同事, 大家都話我今晚安排得好正, 好難忘, 下個月公司團年都話要嚟尼度添

食完之後, 我都即時打電話多謝介紹我今次buffet的朋友, 減埋coupon優惠, 每人只係四百幾, 真抵食

2015-01-08
  • 鮑魚
  • 壽司
  • 自選白灼海鮮
  • 白松露煎鵝肝多士
  • 燒牛肉
2014-12-17 12013 浏览
早前吃過雅座苑一直都想食呢篇食文,不過太忙,而家先補返。講到尖東自助餐,我一定不得不提推雅座苑。睇下環境都唔錯架!!坐低後先黎食最愛的八爪魚剌身,其實佢既選擇都唔少,仲有三文魚,吞拿魚等唔少得既。再睇下佢D冷盤,龍蝦仔,煙三文魚仲有我最愛既長腳蟹同青口,真係值得捱介。 再黎一小碟美國特級燒牛肉,牛肉不會太生,O岩哂我合味。 燒味部都唔錯,特別係燒豬皮。燒烤部都非常值得推介,特別是燒粟米,非常入味。每位食客都會獲贈一張飛,可以用黎換鮑魚食。就係呢隻啦,非常鮮甜。最後,雅座苑的甜品都非常出色。就我一人而然,已經食左以下一大碟。 呢個價位,雅座苑的CP值真係十分高。PS##海南雞飯都好好食。
早前吃過雅座苑一直都想食呢篇食文,不過太忙,而家先補返。

講到尖東自助餐,我一定不得不提推雅座苑。

睇下環境都唔錯架!!
再睇下佢D冷盤,龍蝦仔,煙三文魚
仲有我最愛既長腳蟹同青口,真係值得捱介。

再黎一小碟美國特級燒牛肉,牛肉不會太生,O岩哂我合味。
燒味部都唔錯,特別係燒豬皮。
燒烤部都非常值得推介,特別是燒粟米,非常入味。
每位食客都會獲贈一張飛,可以用黎換鮑魚食。
就係呢隻啦,非常鮮甜。
呢個價位,雅座苑的CP值真係十分高。

PS##海南雞飯都好好食。

2014-07-31
  • 海南雞飯
  • 刺身
2014-12-14 8889 浏览
等左個幾月終於品嚐到呢間酒店自助餐,首先一定要讚讚佢地既職員,速度非常高同態度好好,另外值得一讚既係酒店方面既安排,由18:30開始到21:15,不停補上美食,任何時間出到去都好似岩岩開始既自助餐咁,自助餐黎講第一次見,淨係呢二點,都值得我以後每次想食自助餐時既第一選擇。講番食物方面刺身新鮮,厚切,好好口感芝士沙律盤方面選擇多,各式芝士都有,實有一款岩食燒味,個人比較少食,外觀望上去燒得好靚,味道不詳熱盤,炸蠔,非常好食,好脆好鮮;薑蔥蟹非常入味;仲有個必食既鱔煲仔飯,味鮮口感佳每人送上一隻大閘蟹,雖然過了當做時份,但個人認為誠意可加,仲有薑茶可以飲海鮮檔,有雞湯同喇沙湯選擇,但蜆多沙,全晚認為唯一需要改善既地方無限飲品中,推薦檸蜜,好好飲甜品係帝苑王牌,各款甜品都好有特色,不太甜,可多嘗。美食之餘,帝苑提供現場樂隊表演,女聲每次唱生日歌都有少少不同,整晚過後不會覺得歌聲煩躁,反而有濃厚節日感覺。最後要讚讚洗手間伯伯,你既服務好到加零一,全程感覺好似做左vip咁既招待👍👍
講番食物方面
刺身新鮮,厚切,好好口感
芝士沙律盤方面選擇多,各式芝士都有,實有一款岩食
燒味,個人比較少食,外觀望上去燒得好靚,味道不詳
無限飲品中,推薦檸蜜,好好飲
甜品係帝苑王牌,各款甜品都好有特色,不太甜,可多嘗。
2014-12-14
  • 炸廣島蠔
  • 薑蔥蟹
2014-11-29 11713 浏览
今天是朋友的生日, 一大班朋友相約慶祝主角想要吃自肋餐, 其中一位便推介了GREENERY說環境比較舒服好坐放工稍晚, 我八時許才入坐, 朋友們已吃了一兩輪我也不甘落後, 立馬出戰可能是平日的關係, 人並不是很多, 不覺擠擁首選當然是沙律, 菜很爽口, 看上去也漂漂亮亮的, 醬料也算挺多, 醋, 千島醬, 凯薩沙律醬還有一個不記得名字就是了...刺身我不好所以就沒吃了, 不過朋友都說不錯, 比較新鮮然後就喝了個忌廉蟹柳粟米湯, 這個味道有些許偏咸了, 而且略嫌忌廉味不足, 倒是粟米很甜, 我喜歡再來吃熱食了...印度咖喱配薄餅 - 薄餅獨吃也不錯, 合起來中和了濃厚的香料味, 兩者很合得來, 值得一試蟹粉米餅 - 小小的一塊, 對我而言蟹粉有點腥了(我比一般人較不能接受腥味), 但是米餅真的後好吃!! 忍不住手吃了兩三個牛肉 - 有專人切給你, 我要求只要薄薄的一片, 澆了個燒汁, 吃下去口感很好, 一點都不會過熟, 讚!海南雞飯 - 只要了個油飯, 不太想吃雞就沒要了, 淋上鼓油薑蓉, 好吃, 味道濃而不膩雞煲 - 就夾了舊雞吃, 偏咸了牛肉千層麵 - 味道太濃, 香料味道有點不對我
今天是朋友的生日, 一大班朋友相約慶祝

放工稍晚, 我八時許才入坐, 朋友們已吃了一兩輪
我也不甘落後, 立馬出戰

可能是平日的關係, 人並不是很多, 不覺擠擁

刺身我不好所以就沒吃了, 不過朋友都說不錯, 比較新鮮

再來吃熱食了...
雞煲 - 就夾了舊雞吃, 偏咸了
牛肉千層麵 - 味道太濃, 香料味道有點不對我口味...
冬蟲草雞湯 - 雞味少了點, 不過整體還是佷好喝, 藥味比較重, 我喜歡
烚海鮮 - 多款海鮮選擇, 不過我不愛吃海鮮, 就只要了生菜配了雞湯, 湯底還是挺好味的, 我就愛它清新鮮美

可能是開始秋涼了, 有薑茶供應, 很夠辣, 過癮

甜品了~~
巨峰提子杯 - 這個真的超好吃, 提子味很出, 酸酸甜甜正適合
朱古力慕絲蛋糕 - 一般, 就是朱古力蛋糕的味道XD
馬卡龍 - 倒是要讚一讚, 第一次吃到入口即溶的, 最愛咖啡味
水果 - 新鮮, 多汁, 甜
PANCAKE - 可包香蕉及忌廉, 我更要了雪糕夾着一超吃, 讀
雪糕是haagen daz, 試了些未吃過的味道, 冧酒, 青檸, 兩款也是酸酸的, 感覺很清新

整餐飯感覺很不錯
特別喜歡會有位女外藉人士在現場唱歌, 很好聽呢
2014-11-11
$468.6 (晚餐)
庆祝纪念
生日
2014-11-28 10960 浏览
第一次係帝苑酒店用膳 環境上:雅苑座位於酒店3樓,對上是客房走廊。恰巧遇上萬聖節,餐廳佈置都花心思,密封室內設計分格開外面繁忙世界,格調柔和舒適,仿佛置身度假村,喜歡寧靜環境既朋友不妨一試! 服務上員工人手充足,而且服務周到有效率食完好快有人收碟D侍應都好NICE對客人會笑。睇到d厨房員工經常洗手又有戴口罩,環境夠曬衛生,令我更安心用餐。 食物方面雖然地方唔大,但都有好多野食中西南北齊集,有海鮮、有魚生、有鐵板燒、有焗小點、有海南雞、有車仔麵、仲有沙律,適合唔同口味嘅你海鮮區嘅海產有青口、有蝦、還有長腳蟹配上唔同嘅調味汁最值得推介既係甜口,款色多之餘又製作得精美有水準,各種口味大少都有,唔啱心水仲有雪糕同埋朱古力火鍋我個人認為絕對值回票價依款長腳蟹夠鮮味,鮮甜嘅蟹肉帶有點點海水味食到長腳蟹嘅原汁原味拆開蟹殼擔擔蟹肉,好食到停唔到口!
第一次係帝苑酒店用膳

環境上:

雅苑座位於酒店3樓,對上是客房走廊。
恰巧遇上萬聖節,餐廳佈置都花心思,
密封室內設計分格開外面繁忙世界,
格調柔和舒適,仿佛置身度假村,
喜歡寧靜環境既朋友不妨一試!
萬聖節佈置
服務上
員工人手充足,而且服務周到有效率
食完好快有人收碟
D侍應都好NICE對客人會笑。
睇到d厨房員工經常洗手又有戴口罩,
環境夠曬衛生,令我更安心用餐。
員工夠衛生👍like
自助餐。正
食物方面
雖然地方唔大,但都有好多野食
中西南北齊集,有海鮮、有魚生、有鐵板燒、有焗小點、
有海南雞、有車仔麵、仲有沙律,適合唔同口味嘅你
食物枱夠整潔
海鮮區嘅海產
有青口、有蝦、還有長腳蟹
配上唔同嘅調味汁
甜口款色多
最值得推介既係甜口,
款色多之餘又製作得精美有水準,
各種口味大少都有,
唔啱心水仲有雪糕同埋朱古力火鍋
我個人認為絕對值回票價
長腳蟹
依款長腳蟹夠鮮味,
鮮甜嘅蟹肉帶有點點海水味
食到長腳蟹嘅原汁原味
拆開蟹殼擔擔蟹肉,
好食到停唔到口!

庆祝纪念
圣诞节
員工夠衛生👍like
自助餐。正
食物枱夠整潔
甜口款色多
長腳蟹
2014-11-15 15822 浏览
久久未去過Greenery 食buffet 啦~~從前真的很喜歡Greenery,愛它的甜點美味,地點方便,定價又相宜,加上經常有Openrice 的優惠,水準穩定,所以以前真的很喜歡到Greenery 飽吃一頓呀~~但自從Greenery 裝修後就無再去過啦~~今次,因為九月有一個big event,要搵一間好味的,所以就乘著這個機會,試一試Greenery 現在的水準啦~~早在兩星期前已訂位,所以去到已可以入坐啦~~我們坐在燒味跟燒烤攤前,坐位都算闊落,不過因為樓底較低,所以壓迫感較強....另外,抽風系統亦非常差,坐在燒烤攤前,煙霧久久不散...食完這頓飯,整個身子都是油煙味....先行一個圈,選擇都頗多~ 冷盆,熱盆,即煮粉麵,甜點一應俱全那就先補充一點纖維,取了一點沙律~~ 取了一點羅馬生菜,自行加了點凱撒沙律醬,脆脆麵包粒,芝士粉及煙肉碎,以補充纖維來說,是收貨的啦~ 另外亦有一些已混合好的沙律,小碟子上的是芒果蟹肉沙律,合在一起食,既有芒果的鮮甜,又有啖啖蟹肉的鮮味,不錯!麻醬小蕃茄是日系的選擇,蕃茄清甜多汁,配上麻醬令蕃茄更為香口呀!煙三文魚頗肥美,卷成花狀很漂亮~ 泰
久久未去過Greenery 食buffet 啦~~
但自從Greenery 裝修後就無再去過啦~~

早在兩星期前已訂位,所以去到已可以入坐啦~~

那就先補充一點纖維,取了一點沙律~~ 取了一點羅馬生菜,自行加了點凱撒沙律醬,脆脆麵包粒,芝士粉及煙肉碎,以補充纖維來說,是收貨的啦~ 另外亦有一些已混合好的沙律,小碟子上的是芒果蟹肉沙律,合在一起食,既有芒果的鮮甜,又有啖啖蟹肉的鮮味,不錯!麻醬小蕃茄是日系的選擇,蕃茄清甜多汁,配上麻醬令蕃茄更為香口呀!煙三文魚頗肥美,卷成花狀很漂亮~ 泰式柚子沙律,通粉沙律及蜜桃沙津則質素一般,不試也罷~
頭盆
接著要暖一暖胃,試試它的中式燉湯~ 是晚是海底椰雞湯,原盅上的,每盅都有大大舊雞,可見用料十足,不過,應該也下了不少「師傅」,因為它除了多舊雞外,跟茶餐廳的老火湯的味道是一樣的... 小妹只愛喝一家之煮的住家無味精無雞粉的靚湯,所以雖然它是原盅上,也吸引不了小妹呀!
中式燉湯
中式燉湯
行過最角落的即煮海鮮粉麵攤位,竟然沒有人排隊,就先試你吧!有兩款湯底--冬陰公及椰汁雞湯,一家之煮不愛海鮮,所以選了一大堆菜加冬陰公湯底,蔬菜頗新鮮,湯底可說是頗清爽,不過以冬陰公的水準來說,就略嫌不夠辣也不夠酸,更沒有香茅的香味!
小妹則選了車厘蜆,小蜆及菜配襯椰汁雞湯底,蜆肉都很鮮甜,可惜有很多沙,扣分扣分!至於湯底,則只有其色而欠缺其味.... 不推介呀!
冬陰公湯
椰汁雞湯配海鮮
等候即煮海鮮時,順便在隔壁人氣旺盛的魚生攤位拎了一點三文魚及油甘魚,還好魚生的質素不錯,新鮮肥美~ 火炙三文魚壽司油脂豐富,肥美可口,不錯!
魚生
火炙三文魚壽司
未飽,但已經對熱盆沒什麼興趣啦!
唯有試點甜點的水準吧~~ 甜品放在甜品櫃,要店員幫手拎的,所以笫一碟只取了三款~
Tiramisu 成品芝味十足,軟滑可口,如果咖啡味可以香濃一點會更好!Blueberry cheese cake 質感是幼滑的,芝士的香濃配合著藍莓的酸甜,美味呀!Panna cotta 軟滑又奶香十足,配合著一點脆脆同食,加添口感!
甜點
開了一點點胃又可以繼續食啦!最近Greenery 的promotion 是晚餐每位送鴨肝多士及鮑魚一客~ 鮑魚仔細細的一件,鮑味十足,軟稔稔,入味非常~ 鴨肝多士卻煎得不夠香脆,但肝味十足,都收貨啦~~
鴨肝多士及鮑魚
鴨肝多士
接著又試了冷盆的麵包蟹,多膏香口, 配點醋更美味!Fish and chips因為是放在熱盆上太久,所以食的時候,外皮已不脆啦... 但魚肉都算嫩滑,只是調味下得較重手,較鹹而己~~
麵包選擇不多,外表亦不吸引,縱使包飽如我,都只是取了一個laugen roll,飽的水準只是一般,失望呀!
麵包蟹
米飯班主不停大讚乳豬好食,所以又試了一點
果然鬆脆美味呀!脆皮下連著一點點的肉,油潤豐盈,不錯!
也試了田螺薯蓉,燒茄子,燒牛肉及叉燒,味道ok但驚喜久奉~~
最驚喜的是海南雞飯啦!雞肉嫩滑,飯又油潤美味,配點地道的三色醬汁,美味得讓一家之煮也Encore 了一碟呢!
乳豬
熱的~
海南雞飯
最後又回到甜點環節~~
試一件即製的班戟,可選原味或斑蘭味,要嚐點特別的,所以選了斑蘭味!班戟餡子是焦糖香蕉及雪糕,這組合真的不會難食呀!另外加點朱古力醬及杏仁,加添口感及香氣~~
班戟
也試了一件朱古力蛋糕,濃郁美味!糯米綠茶卷的外皮軟糯,綠茶餡滑滑的,夾著一點朱古力脆脆,倍添口感,但如果綠茶味可以再濃一點就好了!另外也試了泡芙及布丁,質素一般~~
甜的~
Buffet包一杯餐茶,點了檸茶,消消膩都可以!
檸茶
老實說,Greenery 的水準真的退步了!無論冷盆熱盆還是甜點,質素真的大不如前!甜魔如小妹,今晚只拎了兩碟甜的,可想而知,有多"大不如前"
是晚用了Openrice 七折coupon,一人平均四百大洋,如果要以正價來食,我想,是不會啦...

2014-07-07
火炙三文魚壽司
甜點
乳豬
班戟
2014-11-12 11670 浏览
打算同friends搵個舒服既地方食餐好既同敘舊傾計,我地就選擇左帝苑酒店既The Greenery 食buffet.呢晚差不多7點幾去到,buffet 既時段好好係6:30-10:30,好多時間我地可以邊傾計同慢慢享用美食果度個環境好舒服,置身係個好靚既噴泉同樹林環境之下。係食物方面,佢地種類好多元化,有海鮮,刺身sush,串燒,燒味,沙律,面包,甜品等等...首物先我就飲左個中湯,個雞湯好有火喉之後就食左羊架,同埋海南雞飯,呢兩樣都好好味😋我會特別recommend 海南雞飯,啲雞肉非常𣙙滑,啖啖肉無骨,個飯配理醬汁係好正食到咁上下,有琴師同一位女singer演奏,好想讚女singer,佢既歌聲真係好好聽,佢唱都係啲老歌如yesterday once more, I celebrate my love for you etc..,佢唱歌好投入有感情邊聽佢唱歌邊食野係種享受而且Singer 同audience 係有interaction好讚呀!咁我見到個小朋友同佢遠距離hallo ,佢報以親切笑容同番佢揮手,而且重唱左首alphabet song俾佢聽!佢真係好professiona
果度個環境好舒服,置身係個好靚既噴泉同樹林環境之下。
首物先我就飲左個中湯,個雞湯好有火喉
,個飯配理醬汁係好正

邊聽佢唱歌邊食野係種享受

而且Singer 同audience 係有interaction好讚呀!咁我見到個小朋友同佢遠距離hallo ,佢報以親切笑容同番佢揮手,而且重唱左首alphabet song俾佢聽!佢真係好professional, nice,歌聲又甜美。
之後呢唔就食個刺身同 sushi ,三文魚同呑拿魚都好新鮮。
最後就要滿足甜品胃,甜品櫃真係好精美好colourful 相當吸引,拎左木康蛋糕,巨蜂提子啫喱同mini macaroon,榛子脆餅,當然唔少得pan cake同雪糕
Overall,係各方面都幾滿意,食物唔係試左好多,太多啦,只focus我最喜歡的食物,咁我食個啲味道好好同溫度都恰當.環境好滿意地方舒適又有singer 唱歌。
同frd度過左享用左一頓愉快既晚飯。
  • 海南雞飯
  • TIRAMISU
2014-11-08 11742 浏览
萬聖節之際,我同朋友來了這裡食lunch buffert,這是我第一次光顧,我地早了去,仲未開始食用,餐廳仲沒有太多客人,於是我同朋友看下周圍的環境,無可否認,空中花園和噴泉令我覺得自己仿佛置身於空中花園,我們的座位近個噴泉,會聽到噴泉的聲音。還有halloween 的裝飾,十分應節。服務員服務真的很周到,坐下來會問我地需要飲d咩,有新鮮果汁可以供應,幫我們用櫈背套蓋住我們的衣服和手袋。接近用餐時間,開始陸陸續續坐滿了客人。我們第一時間便是去拎長腳蟹,發現其實大部分人都是第一時間會去拎滿滿一疊長腳蟹無可否認,長腳蟹的確新鮮得來又好有海水味,平時食好少蟹噶我食不停口。食完蟹就開始食其他熟食,牛肉粒真系好味到無可挑剔,廚師在場即使煎好跟住即刻食,鮮嫩多汁,食完一次再去食一次。其他食物有好多種類,可以迎合不同年齡階層噶人食,小朋友噶話有吉列豬扒⋯⋯老人家有飯⋯⋯ 除此之外我仲飲了一碗中湯——海螺煲雞湯,味道濃郁。最令我期待的就是甜品啦,望住林林總總噶甜品,真系忍唔住想全部食曬佢,最後朋友每樣那一份,回來大家一起試,班蘭pancake和麵包布丁真系回味無窮。另外,酒店將所有甜品都擺在雪櫃裏,客

最令我期待的就是甜品啦,望住林林總總噶甜品,真系忍唔住想全部食曬佢,最後朋友每樣那一份,回來大家一起試,班蘭pancake和麵包布丁真系回味無窮。另外,酒店將所有甜品都擺在雪櫃裏,客人需要服務員便拿給他們,這種做法非常的好,可以減少細菌增長,保障食物安全。
我們吃到最後一刻才離開,真的是回味無窮,一定會再光顧下一次
誠意推薦!
2014-11-07 9681 浏览
為咗慶祝萬聖節,我同我啲同學去咗雅苑座度食個Lunch Buffet本身我同屋企之前都有食過嘅...但係Lunch係第1次食,因為平D同埋OPEN RICE有6折優惠BTW, 講番餐飯...見到周圍都好HALLOWEEN FEEL,最搞笑係有隻假手响拎野食個AREA度啲野食就...第一樣拎海鮮是常識的吧...最出名就係:長蟹腳!勁鮮甜,有陣咸咸地GE海水味...FOR某D人可能覺得咸咗D啦...調味汁除咗擠檸汁、仲有紅酒醋、黑醋、海鮮醬,大家可以襯下D醬我個人就鍾意黑醋加檸檬汁,仲有一點貼心GE係每張枱都有幾把較剪+濕紙巾,方便我地勁爽咁開蟹食第二樣:日式燒物勁好食嘅牛柳粒,燒到熱辣辣,好香牛味雞軟骨就可以醃咸D嘅...不過都可以自己加醬,所以可以彌補不過如果有淮鹽嘅話仲好...第三樣:魚生種類少但多數人客要嘅三文魚、吞拿魚、八爪魚都有鮮甜肥美,仲見到師傅即場切,配料除咗WASABI,醬油仲有酸薑!有跟到日本傳統壽司鋪嘅配備第四樣:甜品多到呀!媽!都!唔!認!得,樣樣都好好味藍莓CHEESE CAKE呢D必備,仲有BROWNIE(好濃朱古力味,仲有核桃),面包布甸(又香又滑,勁幸福),
BTW, 講番餐飯...

啲野食就...第一樣拎海鮮是常識的吧...
第二樣:日式燒物
勁好食嘅牛柳粒,燒到熱辣辣,好香牛味
雞軟骨就可以醃咸D嘅...不過都可以自己加醬,所以可以彌補
不過如果有淮鹽嘅話仲好...
日式燒物
第三樣:魚生
種類少但多數人客要嘅三文魚、吞拿魚、八爪魚都有

第四樣:甜品
多到呀!媽!都!唔!認!得,樣樣都好好味
BROWNIE!!!!
,面包布甸(又香又滑,勁幸福),木糠布甸(CREAMY 嘅濃香味),我地果枱每樣拎一件大家SHARE加影相UPLOAD哂命!
HALLOWEEN DESIGN IN 甜品
哂甜品命!影相位!!!!
第五樣:中湯!
係!冇錯!中湯!
你哋話中湯唔抵食?其他BUFFECT D頹湯就話啫,
呢度D中湯用料唔錯,原汁原味無味精,飲落去係滋潤嘅享受
果日嘅湯係海螺煲雞,勁和味鮮甜,真係解到渴!
上次食夜晚仲有鱷魚肉燉湯飲,我拎咗兩轉,太好飲,好抵飲!!!!
精製老火湯,正X100000000
Services:呢度話哂五星酒店,SERVICE好係一定嘅...一坐低就已經有人幫我地用個套包住D袋埋椅背,唔駛驚整跌!
未試過去過咁乾淨GE廁所,仲要有人幫我較暖水喉洗手同夾毛巾抹手,仲見到果度有梳...周到到想俾貼士
一離位隻碟就換個新嘅...好方便好乾淨...不過有時食淨少少出去都俾人換埋...T_T
鹽同胡椒樽嘅設計幾新穎...
勁型的椒+盬樽
評語:BUFFET黎講,呢個價錢,咁GE質素,係好超班GE
加上成日搞D期間限定嘅自助餐野食,上次係有石斑壽司,今期晚餐聽聞就有一人一隻大閘蟹(聽到都想去多轉)
晚餐係貴少少都抵食,但係氣氛好D,有人唱歌,有燭光咁...
午餐係平但係唔會俾CHEAP野...
內裏多汁小籠包,不馬虎
連水果都係會俾甜嘅!
日式燒物
BROWNIE!!!!
HALLOWEEN DESIGN IN 甜品
哂甜品命!影相位!!!!
精製老火湯,正X100000000
內裏多汁小籠包,不馬虎
  • 有小籠包入面有汁不馬虎!
  • 精製老火湯正X100000000
  • 內裏多汁小籠包不馬虎
2014-11-07 8773 浏览
前日同朋友去左the greenery食lunch buffet.我一入到被花園環境吸引住,用二字形容「好靚」><當日我去當然有the greenery 最出名最好食-長腳蟹.長腳蟹係非常非常好味道又新鮮><雖然長腳蟹有啲鹹,但係天然鹹味!!!.只有天然鹹味先唔會係咁飲水.除了長腳蟹,南瓜海鮮湯都值得一讚,好重南瓜味但無失去鮮味.令我重新鍾意南瓜.食完正餐緊住要甜品,the greenery 提供Haagen Dazs雪糕,木糠布甸 等等.我最鍾意啲甜品入口即溶的口感非常之like.最後值得一讚waiter的服務態度和效率.the greenery waiter 的服務效率相比起其他酒店 lunch buffet高.因為其他酒店 lunch buffet 我要等waiter 收野.the greenery waiter自動幫你收野及經常微笑.
2014-11-01
2014-11-05 8415 浏览
今天我同我老婆去雅苑閣食中午自助餐,當我地行入餐廳時候,覺得環境好舒服,好自在,加上帶位小姐BecKy安排左一個好好嘅位比我地坐,令我食得好開心,我老婆本身好鍾意食長腳蟹,佢食過好多間,都算oK,但佢特別鍾意雅苑閣嘅長腳蟹,因為唔會好咸,又淡淡肉,所以佢今次食左好多,真係好好味,而我就鍾情D牛肉粒,肉汁豐富,又有口感,生得黎又唔會有血水出,煮得拾到好處!軟硬適中,仲有好多甜品同雪糕都好好食,值得去試,下次我會再同我家人一齊去食,好味嘅野一定要同家人分響。
下次我會再同我家人一齊去食,
好味嘅野一定要同家人分響。
2014-11-03
2014-11-02 7545 浏览
雅苑座一直係我心目中一間非常高質素的buffet,朋友聚會想食buffet,當然首選呢間 一進入餐廳,好多萬聖節的物品,仲有現場live 唱歌,好有氣氛,好正。之後服務員又好細心地送上萬聖節特飲-魔鬼之眼,賣相真係好似一對魔鬼眼,飲落又唔算太甜,唔錯唔錯。原來依家係食大閘蟹季節,每位仲可以享用一隻大閘蟹,我地梗係第一時間試下先喇,咁岩今年未食過,估唔到食buffet都有得食,好happy 雖然係三兩重,但都有好多膏,算係咁喇。食完仲見到有薑茶提供,嘩嘩嘩,真係好貼心,值得一讚 食物方面,梗係首先去食海鮮喇,起碼食番回本價,哈哈哈。有長腳蟹,龍蝦仔,面包蟹,青口,每樣都好鮮甜,特別係長腳蟹,又多肉,我一口氣食左3大碟 。之後,就跟住去食烚海鮮,當晚有花甲,東風螺,沙白,花蟹,仲有牛丸,菜,牛柏葉,好多種類,任君選擇,仲提供清湯同喇沙湯底。食完後,梗係清清腸胃,去食沙律菜,蔬菜種類足夠,好新鮮,咀嚼時介'集集'聲,真係覺得廚師們準備食材絕不馬虎 好喇,到我最愛的甜品,也是我最喜歡雅苑座的原因,甜品真係一流,有我至愛的tiramisu,blueburry cheese cake,
好喇,到我最愛的甜品,也是我最喜歡雅苑座的原因,甜品真係一流,有我至愛的tiramisu,blueburry cheese cake,巨蜂提子,芒果,水蜜桃,番石榴果凍,仲有haagan-dazs雪糕任食,真係絕對唔可以錯過。最後,呢度的服務態度也是令我再食的原因,收碟快,加水也很快,好細心的服務
2014-11-01 8023 浏览
前幾日同屋企人一家幾口去咗the greenery食自助晚餐, 又咁岩就到halloween, 佢地set到個場好有氣氛, 呢到真係值得一讚!!而且仲會有人係台上面自彈自唱,差唔多8點幾仲會有個把聲勁甜嘅美女係台上唱英文歌,感覺置身係外國餐廳一樣.而且服務員好快收碟同不時幫我地加水,又好笑容! 唔錯!坐低後, 服務員俾咗張領蟹卷俾我地各位, 原來呢期送一人一隻蟹, 佢地仲有薑茶, 岩哂而家秋天呢個季節!!另外驚喜嘅係, 佢地個鴨肝多士同蟹粉鍋粑真係好香好好味!!仲有燒牛肉, 有專人會幫你切埋, 搞到我忍唔住食多幾舊!最好嘅係佢地個buffet時間係由6點半食到10點鐘, 比起出面多間buffet時間長,唔洗點睇時間食野,超好!而且食物種類又多,有蒸魚, 有煲仔飯, 有羊腩煲, 雞煲, 有牛肉芝士千層面, 而壽司又唔限人數, 仲有多樣火灸芝士壽司, 我諗我果晚同家姐ko咗幾碟燒芝士鰻魚同三文魚幾十碟.仲有嘅係, 佢地沙拉吧勁多選擇, 日式英式都有,仲有唔同口味嘅芝士同HAM. 另外, 佢地個海鮮吧種類多,有龍蝦仔、蟹腳、凍蟹等等, 仲要幾新鮮. 而佢地有個位係即煮海鮮同菜, 湯底有雞湯同
台上美女唱歌
薑茶
勁多蟹黃
燒牛肉
燒壽司
仲有嘅係, 佢地沙拉吧勁多選擇, 日式英式都有,仲有唔同口味嘅芝士同HAM. 另外, 佢地個海鮮吧種類多,有龍蝦仔、蟹腳、凍蟹等等, 仲要幾新鮮. 而佢地有個位係即煮海鮮同菜, 湯底有雞湯同喇沙湯簡, 配料有貝有蜆有菠菜生菜等等.
跟住就係串燒區, 有羊架有雞軟骨有牛有雞, 燒到香噴噴咁又搞到我食多咗幾串.之後要講一定係燒味部, 佢地D叉燒同燒肉絕對比得上出面有名嘅酒樓, 佢地個海南雞飯更加冇得彈, D飯香得來唔油, D雞又滑少骨, 正!
海南雞飯
最後最後, 就係我最鐘意嘅甜品, 呢到有十幾款蛋糕、芝士餅係個大大個甜品櫃入面, 樣樣賣相勁靓勁有心思, 有檸檬番石榴乳酪慕絲, 巨峰提子啫喱, 椰子忌廉菠蘿啫喱, BROWNIE, TIRAMISU, 黃梅撻, 花生朱古力脆餅, 馬卡龍,朱古力噴泉,各種生果, 連黑白糖水都有!!仲有H字頭雪糕同PANCAKE食!食到飽一飽先走.
2014-11-26
台上美女唱歌
薑茶
勁多蟹黃
燒牛肉
燒壽司
2014-11-01 7127 浏览
昨天,來到這裹享受晚餐,為了迎接萬聖節,不致於在節日的氣氛下,孤獨渡過,找朋友一起去食自助餐。來到這裡,一坐下,侍應生很快為我們我桌子上放上一杯水。 開始留意到周圍的環境,為了迎合Halloween氛圍,都看得出是花了一些心思去佈置,深刻記得當晚的歌手都打扮得好奇異。 在食物上,在賣相上都作出一些改變,為了迎合Halloween,食物賣相都變得詭異、古靈精怪,但食物的味道上仍可接受,又其燒味,顏色上都十分鮮明,看下去也是相當吸引的。 在那炒蝦方面,顏色也好好,我食進口裹,蝦肉很柔軟,味道很香。 另外,這裡的海鮮也是不錯的,不會有太大的腥味,海鮮湯上鮮甜的。 如果問我最深刻?我想是當晚的「大閘蟹」,雖然那大閘蟹不是想像中那麼大,但我發覺咬下去的質感也是不差的,內裹的蟹膏很多,我很喜歡吃蟹膏,非常適合我。 然而,這裹的長腳蟹也很不錯,雖然要拆蟹是麻煩了一些,但這裡的長腳蟹都頗為多人食,肉感確是不錯的,這裡的長腳蟹頗為新鮮的。

應有盡有
信用卡優惠