尖沙咀飲茶平價之選!行過 經過實有香港人岩食嘅點心係附近嘅打工仔放食之選!*️❣️金箔蝦餃皇(2件) $23蝦餃係個個去親飲茶必叫之一🦐通常去開嘅酒樓好少會見到有金箔係面影相的確係比一般嘅蝦餃睇!成日覺得蝦餃嘅精髓在於皮 而唔係餡😂呢到嘅蝦餃皮食落都好煙韌 *❣️黑椒醬黃金錢肚 $32係金錢肚!個醬勁香口 好香同好重黑胡椒味🧂就咁望落去都已經見到係用左大大粒嘅胡椒所以食落先會咁香呢個醬配白飯都真係會食唔停*❣️紅米金沙蝦腸 $38見唔知啲咩黎 但又好多人嗌咁💫咪即管試下佢有咪料到點知當你以為係腸粉個陣呀!又唔係嫁喎😮有啲似大家食開嘅炸兩口感出面薄薄嘅腸粉皮 入面就炸兩嘅脆身*❣️一斤重糯米雞 $48當你就咁睇以為真係無一斤重⚖️可能大家都會以為求其作下個名就算打開左 食落你就唔會咁講 收返個句說話🤭大大隻 好足料下有大大粒鹹蛋黃🥚 再加肥美嘅臘腸仲要係糯米 你食曬成個係好飽下*❣️下午茶餐 $48 (免加一)價錢本身就已經好吸引人💰💰仲要係免加一 係幾難得嘅一件事黎係A+B嘅組合(A)固定項目5️⃣星拼盤有包 有蝦餃燒賣咁(B) 選其中一項- 炒麵🍜- XO醬蘿蔔糕🥕- 是日靚粥🍲-嗱!個拼盤就無咩特別
尖沙咀飲茶平價之選!
行過 經過實有香港人岩食嘅點心
係附近嘅打工仔放食之選!
️❣️金箔蝦餃皇(2件) $23
蝦餃係個個去親飲茶必叫之一🦐
通常去開嘅酒樓好少會見到有金箔係面
影相的確係比一般嘅蝦餃睇!
成日覺得蝦餃嘅精髓在於皮 而唔係餡😂
打開左 食落你就唔會咁講 收返個句說話🤭
大大隻 好足料下
有大大粒鹹蛋黃🥚 再加肥美嘅臘腸
仲要係糯米 你食曬成個係好飽下
❣️下午茶餐 $48 (免加一)
價錢本身就已經好吸引人💰💰
嗱!個拼盤就無咩特別下
但!個炒麵真係正到無得頂
好少會炒到爽身 唔會麵癡麵
所以係值得嗌佢👍🏼
金箔蝦餃皇(2件)
黑椒醬黃金錢肚
紅米金沙蝦腸
下午茶餐
金箔蝦餃皇(2件)
黑椒醬黃金錢肚
紅米金沙蝦腸
2022-01-22 26 浏览
星期六喺尖沙咀行完街,大出血之後,想食平啲,見到呢間陳小館點心專門店唔貴,一於就入去試吓啦!💜蒜蓉蝦腸春卷新鮮炸起嘅春卷皮香脆,唔會有油益味,蝦肉彈牙,唔會乾。💜香煎蘿蔔糕蘿蔔糕煎得金黃脆口,唔會太多粉,臘味粒足料,為成舊糕提供一個有層次嘅口感。💜有雞先定有蛋先俾佢個名吸引咗😂,呢個菜式嘅組合真係好有創意。鹹水角個皮唔會癡口,餡料調味適當唔會太鹹。燉蛋係原隻蛋殼,有心思好精緻。💜豉油王炒麵呢個要大讚,面炒得乾身唔會油膩,而且非常之有鑊氣,配料亦都十分充足。💜紅米金沙蝦腸呢個係本人推介菜式之一,紅米皮柔滑亂口,但入邊嘅蘿蔔炸得香脆,蝦肉亦都好爽口,層次口感十足。💜金箔蝦餃王 💜鵪鶉蛋燒賣蝦餃同燒賣都鄙薄餡靚,調味適當,啱啱整好熱辣辣好新鮮。💜雙層椰汁桂花糕有創意嘅甜品,一個甜品兩種享受,養生健康!總括而言,陳小館嘅食物高質,但價錢又非常實惠,地點方便,點心新鮮熱辣辣,非常推薦!

💜蒜蓉蝦腸春卷

新鮮炸起嘅春卷皮香脆,唔會有油益味,蝦肉彈牙,唔會乾。

💜香煎蘿蔔糕

💜有雞先定有蛋先

💜豉油王炒麵

💜紅米金沙蝦腸

💜金箔蝦餃王 💜鵪鶉蛋燒賣

蝦餃同燒賣都鄙薄餡靚,調味適當,啱啱整好熱辣辣好新鮮。

💜雙層椰汁桂花糕

有創意嘅甜品,一個甜品兩種享受,養生健康!

2022-01-20 21 浏览
同屋企人去尖沙咀行街,去到The One見到對面有間即叫即蒸嘅點心店,到咗2點半又係下午茶時間😉,我地就入去坐低食。行到我地攰攰地又好肚餓🤤,3個人叫咗9款點心 + 1個下午茶套餐。價錢好抵,埋單先係300幾蚊🤩。而且熱辣辣嘅點心係最好食😋。有雞先定有蛋先?最特別嘅一款點心,係雞形嘅鹹水角配原隻蛋形嘅薑汁蒸蛋。底下仲有驚喜,用咗消化餅碎嚟鋪底。真係有d似母雞孵蛋嘅意思😂。煎釀三寶有紅椒、黃椒、矮瓜。好耐冇食過真三寶,而家出面嘅茶樓只係煎釀茄子、煎釀青椒🫑⋯⋯特色合桃包合桃嘅造型。咬開仲有驚喜!🥳有合桃溶 + 合桃粒嘅口感。一斤重糯米雞有成個籠咁大嘅糯米雞,一斤重真係好大隻。😂下午茶餐有”五星拼盤” + “XO醬蘿蔔糕”。五星拼盤 (廚師精選)廚師揀咗金箔蝦餃皇 + 黑魚籽燒賣 + 松露野苗餃 + 蜜汁叉燒包 + 棗皇紅棗糕,每款一件比我地。我地另外仲點咗醬皇鳳爪、山竹牛肉、黑魚籽燒賣、蜜汁叉燒包、紅米金沙蝦腸。好豐富·好滿足。

有雞先定有蛋先?

煎釀三寶

特色合桃包
合桃嘅造型。咬開仲有驚喜!🥳有合桃溶 + 合桃粒嘅口感。

一斤重糯米雞
有成個籠咁大嘅糯米雞,一斤重真係好大隻。😂

下午茶餐有”五星拼盤” + “XO醬蘿蔔糕”。

五星拼盤 (廚師精選)

2022-01-17 18 浏览
同女朋友去尖沙咀行街佢突然話想食點心心諗尖沙咀嘅點心一定唔平啦最後行行吓見到呢間好似唔錯啵 金箔蝦餃王$23蝦餃大大粒一籠三件 再加啲金箔喺上面點綴 賣相一流 黑魚子燒賣$23燒賣又係大大粒 好好咬口 白金流沙包$20一咬落去啲流沙流晒出嚟店員仲好細心叫我哋等一陣先食如果唔係真係會辣親 薑蔥牛柏葉$32每次飲茶都會嗌 薑蔥同牛柏葉簡直係絕配 黑椒醬黃金錢肚$32 紅米金沙蝦腸$38最後呢個真係誠意之作用紅米整成嘅外皮 包住脆脆嘅金沙皮最後入面再有幾隻蝦仁味道百感交集 如果唔係食太飽真係想嗌多啲 總括而言呢間餐廳真係一流每一樣食物都係新鮮出爐同埋好有誠意唔係求求期期 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
同女朋友去尖沙咀行街

總括而言呢間餐廳真係一流
每一樣食物都係新鮮出爐
同埋好有誠意唔係求求期期 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-01-16 17 浏览
放假飲個茶🫖尖沙咀的「陳小館」叫咗8樣點心:。黑魚子燒賣。白金流沙包。金箔蝦餃王。鵪鶉蛋燒賣。紅米金沙蝦腸。有雞先定有蛋先。XO醬蘿蔔糕。椰汁紅豆糕想講啲點心好足料,啱啱鐘意食🦐嘅朋友仔,蝦餃真係有足一隻🦐係一隻餃入面,仲好新鮮好彈牙,鵪鶉蛋燒賣都係一樣,有成隻🦐,燒賣都係大大粒,肉質札實,完全唔係粉漿嘅感覺,係肉丫😆跟住要讚紅米金沙蝦腸,紅色腸粉皮下包住酥脆嘅小夾層,最裏面係滿滿嘅蝦肉,加上熱辣辣即食真係冇得彈,跟住係擺盤非常可愛嘅有雞先定有蛋先(鹹水角加蒸蛋),一凍一熱配搭非常不錯,蘿蔔糕有好多臘腸粒,好香好好食,最後食埋甜品作總結,椰汁紅豆糕嘅椰香味充斥住整個口腔。呢個點心店係免茶錢的,有加一服務費,野食足料又即叫即整,都幾抵食😋坐位都幾舒服,比較多卡位,亦有少量圓枱。
放假飲個茶🫖尖沙咀的「陳小館」
叫咗8樣點心:
。紅米金沙蝦腸
。有雞先定有蛋先
。XO醬蘿蔔糕
。椰汁紅豆糕

點心控 (我) 很久沒去吃點心了 我個人是偏愛去新式點心店 環境 菜式 相比起茶樓更年輕跟多元化阿這次去了尖沙咀 ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 對面的陳小館吃點心裝潢蠻有咖啡店感覺 也有舒服的卡位呢 ~ 點心種類很多 而且懷舊跟新式點心都有喔傳統的如叉燒包 雞仔包 臘腸卷等等都有想要嘗創新一點的 炸品跟腸粉類也有新品𓋪 有雞先定有蛋先 ?𓋪 金箔蝦餃皇𓋪 山竹牛肉𓋪 鮮蝦菜苗餃𓋪 紅米金沙蝦腸𓋪 夠薑薑汁糕兩個人午餐點了六個點心 (驚平常點到五個 可能已經飽了這邊的點心有部份會列明是兩顆 份量剛好就有 ǫᴜᴏᴛᴀ 可以多點一個點心耶蝦餃 菜苗餃 薑汁糕 是每份兩顆的蝦餃皮上有金箔 立馬高貴了起來呢 ~ 菜苗餃跟蝦餃的蝦味很濃郁 皮冷了也不硬喔薑汁糕很煙軔 愈吃愈有薑汁味 很不錯!紅米金沙蝦腸蠻有特色耶 紅米腸粉皮包著蝦網腸這次是反差的外軟內脆阿啊哈哈 : ) 另外也點了很吸睛的 "有雞先定有蛋先"有兩隻雞 (咸水角) 跟兩隻蛋 (薑汁蒸蛋)造型搞怪但也好吃 喜歡裡面的軟糯口感 ~ 薑汁蒸蛋滑滑的 不過就吃不太到薑汁味呢 .__. 配上香片茶消濟 整個午餐超滿足 ~ 而且免茶芥 結帳下來 $200 也

點心控 (我) 很久沒去吃點心了
我個人是偏愛去新式點心店
環境 菜式 相比起茶樓更年輕跟多元化阿
這次去了尖沙咀 ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 對面的陳小館吃點心
裝潢蠻有咖啡店感覺 也有舒服的卡位呢 ~

點心種類很多 而且懷舊跟新式點心都有喔
傳統的如叉燒包 雞仔包 臘腸卷等等都有
想要嘗創新一點的 炸品跟腸粉類也有新品

𓋪 有雞先定有蛋先 ?
𓋪 金箔蝦餃皇

平常點到五個 可能已經飽了
這邊的點心有部份會列明是兩顆 份量剛好
就有 ǫᴜᴏᴛᴀ 可以多點一個點心耶
蝦餃 菜苗餃 薑汁糕 是每份兩顆的
蝦餃皮上有金箔 立馬高貴了起來呢 ~
菜苗餃跟蝦餃的蝦味很濃郁 皮冷了也不硬喔
薑汁糕很煙軔 愈吃愈有薑汁味 很不錯!
紅米金沙蝦腸蠻有特色耶 紅米腸粉皮包著蝦網腸
這次是反差的外軟內脆阿啊哈哈 : )
另外也點了很吸睛的 "有雞先定有蛋先"
有兩隻雞 (咸水角) 跟兩隻蛋 (薑汁蒸蛋)
造型搞怪但也好吃 喜歡裡面的軟糯口感 ~
薑汁蒸蛋滑滑的 不過就吃不太到薑汁味呢 .__.

配上香片茶消濟 整個午餐超滿足 ~
而且免茶芥 結帳下來 $200 也不用呢!
性價比蠻高的
2022-01-08
2022-01-11 30 浏览
☕️好喜歡嘆吓一盅兩件🥢今朝早見早咗起身❤咁就有機會去咗尖沙咀嘆番個早茶👍呢間小茶居係新開嘅,之前經過見佢乾乾淨淨、光光猛猛,感覺唔錯呀👍整體食物品質唔錯❤️而且早茶仲有好多孖寶仲抵食添💰絕對值得推介呀🥢👍..🐣有雞先定有蛋先 ..🤨見到佢個名都估唔到佢係乜嘢😝所以就叫你試吓😛點知嚟到嘅時候就係好得意嘅鹹水角同埋燉蛋😋❤️好驚喜呢👍..🥟金箔蝦餃王..熱辣辣上枱仲金箔係蝦餃上面❤估唔到細細間嘅小茶居都可以有啲咁高級又好食嘅食物😋讚👍👍❤️..💰$195/2ppl..🚩陳小館..📍尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
🐣有雞先定有蛋先
🥟金箔蝦餃王
💰$195/2ppl
🚩陳小館
📍尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
最近去左尖沙嘴做野,順便搵下LUNCH食,平時多數去厚福街食野,今次見到加連威老道見到間點心店,見佢LUNCH有個平價蒸飯點心餐,真心好似好平咁 ,所以試下先。裡面環境就係茶記感覺,無咩特別。大家睇睇餐牌先點左兩個午餐,一份係鳳爪排骨飯+蝦餃,一份係1斤重糯米雞+燒賣。鳳爪排骨飯+蝦餃 + 散叫 雞仔咸水角1斤重糯米雞+燒賣 + 散叫 紅米蝦腸鳳爪排骨飯都幾大份,味道正常,無驚喜,但唔伏,好食。蝦餃好大隻,仲有金漆,其實我好想知D金漆係咩黎,點解可以食落肚。蝦好大隻好爽,蝦餃皮好夠煙韌,彈牙好食。雞仔造型咸水角配燉蛋,隻雞仔個樣同餐牌相差好遠,如果為左打卡就真係唔OK,如果為左食就無咩所謂LOL味道好好食,好多料,好豐富。燉蛋都OK,不過有少少太甜。一斤重糯米雞個名真係好特別,所以想知有幾大隻,黎到真係巨型,好似80年代版本嘅糯米雞,超巨型。佢隻糯米雞唔知係咪太少人叫,蒸得太耐,D糯米蒸到好爛,好似食緊糯米滋咁腍,唔知係咪如果要新鮮蒸就蒸好耐,所以蒸定啦,不過糯米真係唔夠彈牙,一般般。裡面D料就好多,好豐富,但都係蒸耐左好腍,我覺得佢要控制一下個火喉,會更好食。燒賣有黑魚籽+豬肉,咸香

裡面環境就係茶記感覺,無咩特別。

大家睇睇餐牌先

鳳爪排骨飯+蝦餃 + 散叫 雞仔咸水角

1斤重糯米雞+燒賣 + 散叫 紅米蝦腸

鳳爪排骨飯都幾大份,味道正常,無驚喜,但唔伏,好食。

蝦好大隻好爽,蝦餃皮好夠煙韌,彈牙好食。

味道好好食,好多料,好豐富。
燉蛋都OK,不過有少少太甜。

燒賣有黑魚籽+豬肉,咸香味重,好彈牙好食。

紅米蝦腸
以紅米做腸粉皮,中間再夾左炸皮好鬆脆,裡面再有蝦肉,又脆又彈牙,一次過好多種口感, 好食WO

食完之後發現佢有個HK$48下午茶餐+茶,仲平,下次試下先,偷影左佢個下午茶SET,問啊姐呢個SET無得揀,一籠5款點心,廚師發板,OMAKASE???? 咁正 LOL
2022-01-06
  • 紅米蝦腸
2022-01-09 304 浏览
同媽咪去尖沙咀行完街,老人家一定最鍾意飲茶🫖。行過加連威老道有一間「陳小館」,下午五點之前都有點心食,啱晒媽咪啦💕呢間中菜館,全日都免茶介,我叫咗菊花🌼香片,菊花味好香好清新。大部份點心都係一碟兩件,啱晒我呢啲兩個人去飲茶,可以叫多幾款點心😆🔸金箔蝦餃王(兩件)$23~ 蝦餃王非常大隻,皮薄餡多,蝦肉非常彈牙爽口,好好食😋🔸黑魚子燒賣(兩件)$23~ 燒賣好爽口彈牙,又唔多肥豬肉,豬肉同蝦肉嘅比例非常適中🤤🔸特色合桃包(兩件)~ 合桃包熱辣辣,好鬆軟,裏邊有合桃碎粒,甜甜地幾好味😋🔸紅米金沙蝦腸$38~ 紅米製成嘅粉紅色腸粉,真係好健康好吸引!腸粉裏面包住嘅係金黃色嘅炸蝦卷,炸得非常香脆,全部都係彈牙爽口🦐蝦肉,讚👍🏻🔸有雞先定有蛋先(四件)~ 有兩隻安蝦鹹水角配兩隻原隻薑汁蒸蛋。雞仔鹹水角裏面包着肉碎,炸到成隻雞仔咁,好QQ😜食完喊就可以食甜,兩個蒸蛋係凍食,食完可以解除所有油膩感😚🔸紅燒BB鴿~ BB鴿炸得好香脆,味道啱啱好我哋食咗咁多嘢連埋加一都係$220。呢間絕對係價錢貼地,地理位置超方便嘅點心專門店❤️

🔸金箔蝦餃王(兩件)$23
~ 蝦餃王非常大隻,皮薄餡多,蝦肉非常彈牙爽口,好好食😋

🔸黑魚子燒賣(兩件)$23

🔸特色合桃包(兩件)
~ 合桃包熱辣辣,好鬆軟,裏邊有合桃碎粒,甜甜地幾好味😋

🔸紅米金沙蝦腸$38

🔸有雞先定有蛋先(四件)
~ 有兩隻安蝦鹹水角配兩隻原隻薑汁蒸蛋。

🔸紅燒BB鴿
~ BB鴿炸得好香脆,味道啱啱好

午餐
  • 有雞先定有蛋先
  • 金箔蝦餃皇
2022-01-09 247 浏览
今日下午去左尖沙咀加連威老道的陳小館食點心,點心全部即叫即蒸,好多點心都有兩件選擇,例如蝦餃,燒賣,叉燒包等等,所以好啱兩個人黎飲茶,可以食多D唔同既點心💛💛這裏雖然是一間小店,但服務超有禮貌,主動介紹點心紙有啲咩特別野好食,添茶收拾枱面快手快腳👍🏻👍🏻,值得一讚▪️金箔蝦餃王 (兩件 )$23蝦餃大大隻,蝦餃皮厚薄適中蝦肉爽口彈牙,加埋辣椒醬食,完美▪️墨魚子燒賣 (兩件)$23好特別嘅燒賣,傳統嘅燒賣肉餡面頭加上墨魚膠,好彈牙,好好食▪️蜜汁叉燒包(兩件)$20調味適中嘅叉燒肉,啱啱蒸出出嚟傳統嘅味道,熱辣辣,每次必食▪️山竹牛肉 $28口感嫩滑既牛肉球,充滿住馬蹄芫荽,仲有底部嘅腐竹,將牛肉球浸滿喼汁,這就是我最鍾意的▪️紅米金沙蝦腸 $38姐姐推介必食,用紅米做成既腸粉包住炸到脆脆既腐皮,再包住彈牙既蝦膠,即叫即包,超好食▪️有雞先定有蛋先 $38其實就係鹹水角同埋凍嘅燉蛋鹹水角做得好好皮脆煙韌餡料多👍🏻,已燉蛋做得非常滑,造型賣相味道100分▪️香煎蘿蔔糕 $28蘿蔔糕煎都有少少焦脆,臘味餡料份量適中,仍然食一絲一絲的蘿蔔絲,加埋辣椒醬同甜醬食鍾意蘿蔔糕有沒有唔可以錯過▪️煎釀三寶 $24而

▪️金箔蝦餃王 (兩件 )$23
蝦餃大大隻,蝦餃皮厚薄適中
蝦肉爽口彈牙,加埋辣椒醬食,完美

▪️墨魚子燒賣 (兩件)$23
好特別嘅燒賣,傳統嘅燒賣肉餡
面頭加上墨魚膠,好彈牙,好好食

▪️蜜汁叉燒包(兩件)$20
調味適中嘅叉燒肉,啱啱蒸出出嚟
傳統嘅味道,熱辣辣,每次必食

▪️山竹牛肉 $28
口感嫩滑既牛肉球,充滿住馬蹄
芫荽,仲有底部嘅腐竹,將牛肉球
浸滿喼汁,這就是我最鍾意的

▪️紅米金沙蝦腸 $38
姐姐推介必食,用紅米做成既腸粉
包住炸到脆脆既腐皮,再包住彈牙
既蝦膠,即叫即包,超好食

▪️有雞先定有蛋先 $38
其實就係鹹水角同埋凍嘅燉蛋
鹹水角做得好好皮脆煙韌
餡料多👍🏻,已燉蛋做得
非常滑,造型賣相味道100分

▪️香煎蘿蔔糕 $28
蘿蔔糕煎都有少少焦脆,臘味
餡料份量適中,仍然食一絲一絲
的蘿蔔絲,加埋辣椒醬同甜醬食
鍾意蘿蔔糕有沒有唔可以錯過

▪️煎釀三寶 $24
而家好少酒樓或者點心店可以食到
煎釀三寶,呢度竟然有👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
三寶分別有紅椒,黃椒,茄子
最特別嘅係改咗做墨魚膠,好彈牙
同普通嘅煎釀三寶各有特色,
一樣咁好味😋😋

• 有雞先定有蛋先
  • 黑魚子燒賣
2022-01-08 24 浏览
今日2個同事一齊去飲茶~~⁡終於行遠咗少少啦 ,之後發現有間茶館發現原來依家仲有間咁抵食嘅茶館⁡⁡午市套餐 $64砂鍋鳳爪排骨飯 + 金箔蝦餃皇 (2件)⁡用砂鍋黎整嘅飯 啲飯一定鬆軟,鳳爪排骨飯,每樣都入味,講真一人餐 ,真喺好大份,細食嘅我,好彩同同事SHARE ,再加產金箔蝦餃,點會唔飽,用金箔作點綴,而蝦餃真喺有肉感嘅蝦,招對唔細隻,64蚊真喺超值。⁡蒜蓉蝦長春卷 (3條)$32每條春卷都一定長過你手隻,XD再加上香脆嘅春卷,每條十幾蚊 真喺唔抵。⁡有雞先定蛋先? $38有外型又冇咩色素添加,真喺食得又睇得,咬落去似似地鹹水角,你食到似咩話返我知,依隻蛋得得意意咁,都算用心製作,打卡就最岩架啦。⁡紅米金沙蝦腸 $38賣相真心好吸引,塊皮用紅米整真喺少見,而內層仲有脆皮包住啲蝦同少少蔥,真心功力嘢,我就覺得唔錯啦。打卡就唔使講啦。⁡XO醬蘿蔔糕 (3件)$28就新年點都要食吓嘅,重味嘅蘿蔔糕,如果你愛食嘅,真喺可以試吓。⁡黑魚籽燒賣 ( 2件)$23呢個我冇食到 ,但聽同事都話都唔錯,咁飲茶點都叫燒賣食嘅,你唔喺唔叫呀嘛~~HA ⁡白金流沙包( 2件) $20真喺最最估唔到嘅包
今日2個同事一齊去飲茶~~

終於行遠咗少少啦 ,之後發現有間茶館
發現原來依家仲有間咁抵食嘅茶館

午市套餐 $64
砂鍋鳳爪排骨飯 + 金箔蝦餃皇 (2件)

蒜蓉蝦長春卷 (3條)$32

有雞先定蛋先? $38

紅米金沙蝦腸 $38

XO醬蘿蔔糕 (3件)$28

黑魚籽燒賣 ( 2件)$23

白金流沙包( 2件) $20
真喺最最估唔到嘅包,但人人都唔同有人真喺要正宗有少少沙沙地嘅,但我就鍾意個種蛋黃流水式流入你個口,個份水量真喺一咬個包就滲入你個口,最更要佢都重奶黃味,唔喺偷工減料。所以真心好滿足。

茶錢 大約 6~8 蚊??因冇寫 我減完整數再除開 估嘅啫 HA
整體有驚喜!位於The one附近竟然有一間點心專門店,有別於茶樓,環境衛生舒適,空間闊落,而且服務良好,好適合同三五知己下午茶/夜晚相聚慢慢傾一餐🤣下午茶餐: 是日靚粥+五星併盤 $48 推薦)價錢十分抵,$48就已經包咗一大碗夠2人份量嘅皮蛋瘦肉粥同埋一份點心併盤。粥底絕對唔稀唔水,粥料夠多,啖啖都食到口感彈滑嘅皮蛋同新鮮瘦肉。點心拼盤一次過可以試到各種招牌點心,當中我最鍾意就係金箔蝦餃皇同叉燒包,蝦餃皮簿餡靚,有大大粒新鮮鮮甜嘅蝦仁,叉燒包一上菜就已經垂涎欲滴,熱騰騰嘅叉燒包麵皮鬆軟綿細,一搣開就見到有豐富嘅香甜叉燒餡,回味無窮。點心:紅米金沙蝦腸 $38 推薦)有別於傳統嘅蒸嘅蝦腸,呢到嘅蝦腸係煎炸,蝦腸比傳統嘅更香口,口感更多層次。蒜蓉蝦腸春卷 $32蒸飯: 砂鍋銀魚肉餅飯 $48 好味到另外再叫一籠🤣🤣

下午茶餐: 是日靚粥+五星併盤 $48 推薦)

點心:
紅米金沙蝦腸 $38 推薦)

蒜蓉蝦腸春卷 $32

蒸飯:
砂鍋銀魚肉餅飯 $48

好味到另外再叫一籠🤣🤣
2021-12-28 46 浏览
平安夜周圍都好Full,又唔想食西餐聖誕餐,搵到呢間新開小菜食評唔錯就嚟試試。我哋三個人未夠六點就到咗,佢大部分都係卡位,坐得算闊落,而且都好乾淨企理。餐廳日頭就做點心,夜晚做小菜。茶有得揀菊花,可以清下熱氣。我哋叫咗一個細羊腩煲,小炒王,蜜桃骨,同一個桶蠔煲,本身羊腩煲就已經送生菜。而落單侍應提我網上訂位優惠已經係送個蜜桃骨,我自己都唔知🤣侍應哥哥都好有禮貌,又提我哋叫呢幾樣已經夠食。一開始嚟咗個羊腩煲,不過要等佢滾一陣先,跟住就嚟其他餸,咁就食住等個羊腩煲。首先小炒王就好一般,有蝦乾同魷魚乾,比較咸,同都好乾,菜又比較油,我自己比較鍾意岀面食過加新鮮魷魚又有啲腰果嘅咁。跟住到個蜜桃骨,呢個都唔錯,冇咕嚕肉咁酸,有肉,唔係得骨。之後到個薑蔥桶蠔煲,呢個就真係好正,熱辣辣,好似有六七隻桶蠔大大隻,炸完外脆內軟,個薑蔥汁味道又啱啱好,呢個好值得推介。到羊腩煲,呢個又係非常好,細煲都夠三個人食,有好多羊腩,枝竹,冬菇,馬蹄,仲有荀,好足料,佢個汁個味道好好,初初覺得可以再濃啲,開蓋滾一陣收少少水就啱啱好,羊肉好淋,有少少羶味,正,另外啲配料都好入味,特別係冬菇好厚肉,勁好食。最後只係四樣嘢

最後只係四樣嘢已經好飽好滿足,特別羊腩煲同個桶蠔係好好食,希望餐廳可以繼續維持呢個食物質素水平,有機會會再嚟試其他小菜或者點心。
2021-12-26 34 浏览
今日同媽媽去飲茶不過選擇唔去酒樓,揀咗去尖沙咀呢間即做點心,餐廳環境闊落仲有卡位坐,新開優惠做緊免茶錢金箔蝦餃王 💰2️⃣3️⃣外皮晶瑩剔透,蝦肉超多夠足料黑魚籽燒賣 💰2️⃣3️⃣點心用料十足鮮蝦菜苗餃 💰1️⃣8️⃣菜苗份量好多再加埋隻大蝦白金流沙包 💰2️⃣0️⃣奶黃餡超流心紅米金沙蝦腸 💰3️⃣8️⃣紅米粉皮外皮,入面有一層金黃色嘅脆脆再包住蝦膠,多重口感食落有驚喜紅燒BB鴿(ー隻)💰5️⃣8️⃣熱辣辣BB鴿🎈陳小館🎈尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
金箔蝦餃王 💰2️⃣3️⃣
外皮晶瑩剔透,蝦肉超多夠足料
黑魚籽燒賣 💰2️⃣3️⃣
熱辣辣BB鴿

🎈陳小館🎈
尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
2021-12-26 16 浏览
聖誕節瞓到兩點都係基本嘢啦😂瞓醒想食點心,但係酒樓就差不多已經要落場😅或者準備夜晚 設宴🤔所以揀咗呢度食點心話明係即做點心,剔完格仔落單之後,大約等咗10至15分鐘先有嘢食😀 第一樣嚟到嘅係蜜汁叉燒包同醬皇鳳爪😍 新鮮熱辣👍嚟都仲係出曬煙蜜汁叉燒包好食👍叉燒肥瘦適中,飽身軟綿綿🤤醬皇鳳爪夠哂入味👍鳳爪肥嘟嘟😍唔會乾爭爭黑魚籽燒賣彈牙有肉汁松露野苗餃外皮有少少爆開咗,但無影響味道黑松露配上什菇粒粒,味道清新唔油膩🤩一斤重糯米雞應該真係有一斤重😂入面有臘腸,冬菇,鹹蛋黃,滑雞,肉碎等等香軟嫩糯👍糯米充滿荷葉香氣啖啖都熱辣辣咁食,真係好正😍兩條友食埋單$151,價錢合理最重要係真係一盅兩件,如果唔係兩個人去飲茶都唔知食到啲咩,叫得一兩款點心😂環境OK嘅,只係坐太入,電話收得唔太好

蜜汁叉燒包好食👍叉燒肥瘦適中,飽身軟綿綿🤤

醬皇鳳爪夠哂入味👍鳳爪肥嘟嘟😍唔會乾爭爭

黑魚籽燒賣彈牙有肉汁

松露野苗餃外皮有少少爆開咗,但無影響味道
黑松露配上什菇粒粒,味道清新唔油膩🤩

一斤重糯米雞應該真係有一斤重😂
入面有臘腸,冬菇,鹹蛋黃,滑雞,肉碎等等
香軟嫩糯👍糯米充滿荷葉香氣
啖啖都熱辣辣咁食,真係好正😍

兩條友食埋單$151,價錢合理

環境OK嘅,只係坐太入,電話收得唔太好

2021-12-25