2023-08-26 44 浏览
有一排冇過嚟銅鑼灣世貿原來世貿開咗間海景泰國菜,餐廳裝修以簡潔白色為主,仲有啲綠色仿植物同兔仔裝飾品,加埋望住海景,成個環境都好闊落舒適今次同朋友總共叫咗幾個泰菜:泰式生蝦刺身新鮮,咬落爽口彈牙,而且每一隻都擺喺小小嘅Cocktail杯,裏面有泰式辣汁,presentation好精美同可以確保每一隻生蝦都沾滿醬汁同蒜蓉,除咗刺身佢側邊仲有幾隻炸過嘅蝦頭,蝦頭炸到鬆脆香口,脆卜卜,仲要好多蝦膏👍🏼阿閒泰幸運炭烤拼盤裏面好多肉,有燒牛肉,香茅雞串,虎蝦,魷魚,蘑菇,蕃茄同新鮮菠蘿,燒牛肉整得好香而且鎖住豐富牛汁,海鮮類都幾新鮮,炭燒味香氣撲鼻,點埋泰式辣醬更惹味,燒菠蘿都整得好香甜多汁街頭大蝦炒金邊粉,金邊粉有兩隻蝦同一隻青口,新鮮得來又好大隻啖啖肉,炒底唔會太油,加埋金邊粉嘅醬汁酸酸甜甜幾好味椰汁芒果黑糯米飯,有別於傳統嘅芒果糯米飯,上面加咗黃色嘅焦糖片,賣相好靚,芒果肉好清甜,配上軟糯嘅黑糯米同椰汁一齊食,呢個配搭冇得輸Thai Milktea 佢呢度嘅泰式奶茶用咗雪條嚟present,再根據自己口味加熱奶同茶底飲,幾特別同打卡一流,值得一讚嘅係佢個泰式奶茶唔算太甜,而且茶底好香濃總括
有一排冇過嚟銅鑼灣世貿

今次同朋友總共叫咗幾個泰菜:

總括而言環境,食物,同職員服務態度都唔錯,而且坐得好舒服,會再encore
2023-08-25 661 浏览
銅鑼灣海旁寧靜舒適,  自從 世貿中心 翻新後, 更多了有品味餐廳駐進. 阿閒泰 風格清新,  主打 泰式 Fsuion 食品.  今晚我們訂了位, 到餐廳時, 留意到這餐廳設有室外座位,  提供寵物及主人特別悠閒用餐區.  此餐廳樓底高, 前面對維港景.   裝修好別緻,   不同位置有 大白兔 存在, 大家齊找找 Menu 印製得好靚,  餐具亦好講夠.先點餐,    泰式鹹蛋黃金單骨雞翼, 一碟有多隻, 份量足.炸到黃金色, 好香脆,   鹹蛋調味正, 雞肉夠嫰滑,脆皮豬頸肉伴自家製檸檬蕃茄醬,  還伴有炸蝦片.豬頸肉, 好厚肉,  燒得香,  肉質稔甜,  調味適中, 入口細滑, 好滿意!脆軟殼蟹米紙卷配牛油果醬,  軟殼蟹炸得香, 連殼食,  啖啖肉, 外脆內軟又多汁,   脆軟殼蟹米紙卷, 沾上牛油果醬好味又健康,  沙律醬酸酸甜甜好開胃.阿閒泰秘製滷豬手, 半熟流心蛋好滑.  秘製滷豬手已去骨, 滷得入味, 伴上鹹菜一起食, 好滋味.泰式棕櫚糖炭燒雞半隻,   有腰果, 合桃, 棕櫚糖麵包糠, 鮮菠蘿伴著,  美觀可口.棕櫚糖炭燒雞, 燒得外皮微焦香脆,  口感嫩滑,

大家齊找找
Menu 印製得好靚,  餐具亦好講夠.
泰式鹹蛋黃金單骨雞翼,
炸到黃金色, 好香脆,   鹹蛋調味正, 雞肉夠嫰滑,
脆皮豬頸肉伴自家製檸檬蕃茄醬,  還伴有炸蝦片.
脆皮豬頸肉伴自家製檸檬蕃茄醬
脆軟殼蟹米紙卷配牛油果醬,
阿閒泰秘製滷豬手, 半熟流心蛋好滑.
阿閒泰秘製滷豬手
秘製滷豬手已去骨, 滷得入味, 伴上鹹菜一起食, 好滋味.
泰式棕櫚糖炭燒雞半隻, 有腰果, 合桃, 棕櫚糖麵包糠, 鮮菠蘿
棕櫚糖炭燒雞, 燒得外皮微焦香脆,  口感嫩滑,  蜜味雞肉香, 超好食.
菠蘿好清甜, 已切開, 真細心.
腰果, 合桃, 好香脆.  棕櫚糖麵包糠第一次食, 好有驚喜.
阿閒泰  食材用料正, 調味及廚藝也好, 餐廳座位舒適, 要再來.
泰式鹹蛋黃金單骨雞翼,
  • 有腰果
  • 合桃
  • 棕櫚糖麵包糠
  • 鮮菠蘿
整頓晚飯都在尋找有兔子🐇的角落✨♡⸜( •⌄• )⸝♡喜歡兔子的我看到很多兔子的蹤影 感覺超級興奮.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ餐廳位於銅鑼灣的世貿中心商場環境帶著淡淡的香味 餐廳環境非常優美雅緻絕對是聊天約會的最佳之選~✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ 楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條芒果味道很突出、賣相超級美的雪條甜品.ᐟ.ᐟ楊枝金露沙沙口感層次豐富每一口都可以吃到爆汁的芒果珠珠非常涼爽香甜 超級消暑.ᐟ.ᐟ♡ 脆皮豬頸肉伴自家製檸檬番茄醬脆皮豬頸肉的肉質很嫩滑外皮烤得頗香脆蘸點酸酸的檸檬番茄醬吃起來非常開胃 特別滋味.ᐟ.ᐟ♡ 炭燒牛肉濃汁牛丸船河幼粉完美吸收到牛肉炮製的濃汁最喜歡炭烤牛肉有很多塊 非常足料咬下去會感覺到炭香味牛丸的肉汁非常飽滿 口感彈牙.ᐟ.ᐟ♡ 炭燒帶子冬蔭功湯河冬蔭功湯底香濃酸辣 如果再酸一點會更好吃卷粉是由泰國直送到港的每一匙湯的味道都滲透到爽彈的卷粉裡.ᐟ.ᐟ♡ 脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬米紙卷的質感透光輕薄裹住鹹香酥脆的炸軟殼蟹配上底下加了檸檬汁的牛油果醬點的時候可以自行選擇要3塊或6塊 個人覺得6塊的份量真的只是剛剛好欸.ᐟ
整頓晚飯都在尋找有兔子🐇的角落✨♡⸜( •⌄• )⸝♡
喜歡兔子的我看到很多兔子的蹤影
感覺超級興奮.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

餐廳位於銅鑼灣的世貿中心
商場環境帶著淡淡的香味
餐廳環境非常優美雅緻
絕對是聊天約會的最佳之選~

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /

♡ 楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條

芒果味道很突出、賣相超級美的雪條甜品.ᐟ.ᐟ
楊枝金露沙沙口感層次豐富

配上底下加了檸檬汁的牛油果醬

點的時候可以自行選擇要3塊或6塊
個人覺得6塊的份量真的只是剛剛好欸.ᐟ.ᐟ

♡ 合艾清新檸檬花茶

檸檬花茶加入了多種檸檬、青檸和花瓣
幾種天然的味道配合起來
讓人感覺喝完非常清新.ᐟ.ᐟ

/ 環境 Environment /

餐廳空間感十足 環境佈置非常舒適
樓底非常高 枱與枱之間私隱度頗高~
晚市時分過來人流挺多
但完全不會覺得很吵 坐得非常舒服~

☀︎

衷心給大家推介 ⍨

/ 其他 Others /

店員會在入座時提醒我們
用餐時間為90分鐘
建議大家提前預約~

欣賞餐廳的菜單排版有心思
圖文並茂 而且實物與圖片一模一樣
絕對可以參考圖片~

餐廳洗手間位於餐廳旁邊的商場洗手間
一出門口便是 路程只需要1分鐘
裡面有幾格 清潔程度整潔出色

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

阿閒泰
銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖

光線充足,空間感大,滿佈兔兔公仔🐇特別推介:💯泰式奶茶(要有雪條嗰款)💯牛角包waffle🥐🧇有機會再來試埋其他食物!👉🏻街頭大蝦炒金邊粉 $128👈🏻記憶點🥲 老公撈云晒所有辣粉,佢辣到食唔晒🤣 我還好,但都真心偏辣,所以逐啲辣粉撈嚟試下先!呢碟金邊粉有啲似幼啲嘅河粉,口感不錯👍🏻 除咗大蝦,仲有青口呢!👉🏻泰式鹹蛋黃金單骨雞翼 $78👈🏻份量唔少,有成10件,鹹蛋味香,炸得外脆內嫩,配上醬汁,酸酸地好滋味😌👉🏻香辣炒通菜 $78👈🏻出街食到咁大碟菜,都難得!我最concern有冇菜食,泰式通常都有通菜😌😌😌 炒完都keep住翠綠🍀👉🏻印度薄餅 $28👈🏻雖然冇點啲醬汁來配搭,但係就咁食都唔差,平平地可以填飽個肚。👉🏻伯爵忌廉牛角包窩夫 $68👈🏻特色甜品😍😍 牛角包🥐、窩夫🧇都係my favourite, 2合為1,梗係要捧下場🤣 連香蕉都燒得焦香惹味,點一口雪糕,又係冰火交融的體驗😋👉🏻鳳梨清新特調 $43👈🏻清新、鮮渴,裡面仲有啖啖菠蘿果肉,仲有夏日嘅氣息呢☀️👉🏻Thai Milk Tea (阿閒泰奶茶配自家奶茶雪條凍)$68👈🏻打卡-able📸奶茶唔會太甜,自己落奶,溫熱的,
光線充足,空間感大,滿佈兔兔公仔🐇

特別推介:
💯泰式奶茶(要有雪條嗰款)
💯牛角包waffle🥐🧇
有機會再來試埋其他食物!

👉🏻街頭大蝦炒金邊粉 $128👈🏻

👉🏻泰式鹹蛋黃金單骨雞翼 $78👈🏻

👉🏻香辣炒通菜 $78👈🏻

👉🏻印度薄餅 $28👈🏻

👉🏻伯爵忌廉牛角包窩夫 $68👈🏻

👉🏻鳳梨清新特調 $43👈🏻
清新、鮮渴,裡面仲有啖啖菠蘿果肉,仲有夏日嘅氣息呢☀️

打卡-able📸
奶茶唔會太甜,自己落奶,溫熱的,雖然杯裡冇冰,但有雪條,迅速令杯奶茶冰涼🧊🍦仲可以食到浸滿奶茶嘅雪條🥹

2023-08-17
  • 泰式鹹蛋黃金單骨雞翼
  • Thai  Milk  Tea  (with  ice  cream)
2023-08-24 29 浏览
世貿中心嘅食肆和店舖裝修都比較靚,我入咗阿閒泰食泰國菜,這店地方闊落,座位重望到外面嘅遊艇🛥️海景,感覺唔錯。House Brewed Tea 柚悠 (凍)有檸檬、葡萄,飲落味道唔太酸,還帶一點點柚蜂蜜甜味,唔錯。椰子沙冰夏天飲呢個有凍冰冰的椰子味沙冰,好清新又解渴,好過剩係飲椰子水。泰館養生野姜虎蝦 炒泰國新鮮卷粉虎蝦香口彈牙,好野味嘅炒卷粉,卷粉質感似我哋食開嘅河粉,佢就薄啲而卷起,就係因為卷嘅關係,佢會更加鎖住醬汁味道。南部蟹肉白咖喱 伴米線配泰國香葉白咖喱好味但有dd 辣,蟹肉同咖喱味濃,配清淡嘅米線,好好嘅配搭。椰汁芒果黑糯米飯芒果糯米飯,椰汁甜度適中,芒果甜,連埋糯米一齊食好正。香草蒜蓉焗包條厚切蒜蓉包條,焗得香脆,就咁食都好味,我沾上蟹肉咖喱汁,咁食重滋味。

House Brewed Tea 柚悠 (凍)
有檸檬、葡萄,飲落味道唔太酸,還帶一點點柚蜂蜜甜味,唔錯。

椰子沙冰

泰館養生野姜虎蝦 炒泰國新鮮卷粉

南部蟹肉白咖喱 伴米線配泰國香葉

椰汁芒果黑糯米飯
芒果糯米飯,椰汁甜度適中,芒果甜,連埋糯米一齊食好正。

香草蒜蓉焗包條
2023-08-23 35 浏览
去唔到泰國可以黎依到食番一餐好既泰菜🇹🇭 @ahan.thai 依間餐廳裝修得超靚,坐得又舒服,難怪一到食飯時間就坐滿晒人啦😜餐廳主打fusion 菜☺️諗唔到食咩不妨黎依間餐廳啦.阿閒泰炭烤拼盤 $248諗唔到食咩,叫佢黎食就岩晒架啦☺️一次過食晒七款小食🍢有燒牛肉🐮虎蝦🦐魷魚鬚,香茅雞串,磨菇,蕃茄🍅菠蘿🍍燒牛肉好有驚喜❤️唔會話煮得好老,又有啲炭燒既味道😍配上泰式青汁,成個牛肉昇華左☺️燒菠蘿都好juicy好解膩.泰式棕櫚糖炭燒雞 $178即叫即整♨️個雞烤完嫩滑多汁💦配菜有菠蘿🍍琥珀合桃同腰果.泰南紅咖喱慢煮牛肋條 $178依個咖喱飯🍛好惹味😋 牛肋條炆到好淋加上既量好多😌仲配埋好多菇真係好足料😋忍唔住叫多碗白飯食埋啲咖喱汁‼️送飯一流
阿閒泰炭烤拼盤 $248

泰式棕櫚糖炭燒雞 $178
即叫即整♨️個雞烤完嫩滑多汁💦配菜有菠蘿🍍琥珀合桃同腰果

泰南紅咖喱慢煮牛肋條 $178
2023-08-22 549 浏览
銅鑼灣世貿中心翻新過之後,好多新嘅餐廳都進駐左商場入面,「Ahan Thai 阿閒泰」係其中之一間。呢間泰式餐廳以Thai Western Café 為概念,將亞泰料理與西方餐飲概念相結合,為客人帶嚟創新又美味嘅融合體驗。餐廳除咗可以欣賞維港嘅景色之外,室內環境都非常之舒適且別具格調。餐廳內外都佈置咗唔少綠色植物,令整個環境更加休閑。此外,餐廳嘅門口、座位旁還懸掛著好多可愛嘅兔仔,啱晒影相同打卡。我叫咗「炭燒牛肉配青芒果沙律」做頭盤。肉質軟嫩嘅牛肉,加上清爽嘅青芒果絲與大蒜、香菜、魚露等混合一齊,並撒上香脆嘅乾蔥碎,酸辣開胃。主菜就係「泰式棕橺糖炭燒雞 」- 製作需要20-30分鐘左右,但係絕對值得等!燒雞外面酥脆,肉質厚實,油分少,口感嫩滑。旁邊仲有甜美嘅燒菠蘿🍍同脆卜卜果仁,充滿熱帶風味。餐廳仲提供各種特色飲品。特別推薦佢哋「阿閒泰自家製冷泡氮氣檸檬茶」🍋,使用新鮮檸檬同特調配方嘅茶葉冷泡而成,不添加任何冰塊,讓檸味由頭到尾都濃郁而香氣四溢🍋。此外,「椰青滑冰」🧉都係我嘅推介!用椰汁水與椰漿打成冰沙,可以飲到滿滿濃郁椰子香,用整個椰青裝住,賣相吸引🤩「楊枝甘露沙沙」係令我留下深刻印

「楊枝甘露沙沙」係令我留下深刻印象嘅甜品💖有creamy 嘅自家製芒果雪條🥭配合楊枝甘露沙冰,上面仲有好幾粒芒果味珠珠,輕輕一咬,芒果滋味大爆發!

如果大家對於融合傳統與創新嘅料理、熱帶風味嘅味道以及舒適愉悅嘅用餐環境感興趣,「Ahan Thai 阿閒泰」將會係你不可錯過嘅地方!

阿閒泰自家製冷泡氮氣檸檬茶
泰式棕橺糖炭燒雞
椰青滑冰
楊枝甘露沙沙
2023-08-17 42 浏览
呢間新派泰菜餐廳位於一個飽覽遊艇會海景嘅位置加上富有現代感嘅裝潢,營造出一個舒適、精緻嘅用餐環境🦀脆炸軟殼蟹米紙卷軟殼蟹當然係呢道菜嘅主角,外皮炸得酥脆,搭配牛油果醬,有助增加口感嘅層次,而且仲可以解炸起嘅油膩感🍲冬陰功湯酸辣開胃,而其辣味係比較刺激,嗜辣的一定鍾意❤️仲加左青口&海蝦和蔬菜,多左一份鮮味🍜炭燒牛肉牛丸船粉食船粉最重要就係湯底,味道非常濃郁,帶有少少辣味Q彈嘅金邊粉非常索湯搭配炭燒牛肉,牛味非常豐富,呢碗船粉完全比到我味覺嘅享受❤️🍗泰式棕櫚糖炭燒雞以嫩滑多汁的雞肉為主角,搭配著獨特的泰式棕櫚糖炭燒醬汁,帶來了甜中帶有微妙燒烤風味嘅美味
呢間新派泰菜餐廳位於一個飽覽遊艇會海景嘅位置

加上富有現代感嘅裝潢,營造出一個舒適、精緻嘅用餐環境

🦀脆炸軟殼蟹米紙卷
軟殼蟹當然係呢道菜嘅主角,
外皮炸得酥脆,搭配牛油果醬,有助增加口感嘅層次,
而且仲可以解炸起嘅油膩感

🍲冬陰功湯
酸辣開胃,而其辣味係比較刺激,嗜辣的一定鍾意❤️
仲加左青口&海蝦和蔬菜,多左一份鮮味

🍜炭燒牛肉牛丸船粉
食船粉最重要就係湯底,味道非常濃郁,帶有少少辣味

Q彈嘅金邊粉非常索湯

搭配炭燒牛肉,牛味非常豐富,
呢碗船粉完全比到我味覺嘅享受❤️

🍗泰式棕櫚糖炭燒雞
以嫩滑多汁的雞肉為主角,
搭配著獨特的泰式棕櫚糖炭燒醬汁,
帶來了甜中帶有微妙燒烤風味嘅美味

2023-08-14
2023-08-17 97 浏览
Place looked clean, furniture and decor looked brand new. They used ingredients that were sub-par, I couldn’t even eat the pork blood in the noodle soup as they tasted like they had been in the freezer for way too long. The noodle soup lunch set cost $91 (10% service charge inclusive).I would not come again. Clearly it’s one of those places who hired people to write good reviews because it did not live up to the “hype”.

Pork  boat  noodle
2023-08-16 37 浏览
空間感足,窗邊位仲望到銅鑼灣避風塘!Lunch set有18款,包阿拉卡比即磨咖啡或泰式季節茶,仲送香草蒜蓉焗包條或青芒果沙律!👉🏻泰南紅咖喱慢煮牛肋飯 $128慢煮牛肋肉非常軟嫩,配飯食用,紅咖喱夠香辣,撈飯最正!👉🏻炭燒帶子冬蔭功配泰國新鮮幼粉 $96有三隻炭燒帶子,仲有青口同菇,味道酸辣鮮香,好開胃,幼粉質感爽滑!👉🏻泰式鴛鴦冰 (+$25)好特別,有奶茶冰同咖啡冰,自己加奶後攪勻再落咖啡,好濃郁,兩者交織結合有好豐富嘅層次感!👉🏻茘枝檸檬茶 (+$25)可以揀少甜,賣相靚,果香甜,清爽芳香,非常解暑!👉🏻泰式生蝦刺身 (+$35)兩隻,彈性口感,配有醬料同香草,味道酸辣鮮香!👉🏻香茅豬肉米紙卷 (+$25)除左米紙卷,仲用紫蘇葉包住,肉碎同其他餡料份量適中,惹味!👉🏻香草蒜蓉焗包條夠香脆!蒜味香!👉🏻青芒果沙律少少一杯,酸甜爽口!
空間感足,窗邊位仲望到銅鑼灣避風塘!

👉🏻泰南紅咖喱慢煮牛肋飯 $128
慢煮牛肋肉非常軟嫩,配飯食用,紅咖喱夠香辣,撈飯最正!

👉🏻炭燒帶子冬蔭功配泰國新鮮幼粉 $96

👉🏻泰式鴛鴦冰 (+$25)
好特別,有奶茶冰同咖啡冰,
自己加奶後攪勻再落咖啡,
好濃郁,兩者交織結合有好豐富嘅層次感!

👉🏻茘枝檸檬茶 (+$25)
可以揀少甜,賣相靚,果香甜,清爽芳香,非常解暑!

👉🏻泰式生蝦刺身 (+$35)
兩隻,彈性口感,配有醬料同香草,味道酸辣鮮香!

👉🏻香茅豬肉米紙卷 (+$25)
除左米紙卷,仲用紫蘇葉包住,肉碎同其他餡料份量適中,惹味!

👉🏻香草蒜蓉焗包條
夠香脆!蒜味香!

👉🏻青芒果沙律
少少一杯,酸甜爽口!
Beautiful Sunset View🧡 so thai so Gooood🍽..阿閒泰💫 開到黎銅鑼灣世貿喇🥳!坐擁無敵大海景🌊,坐係餐廳用餐真的心曠神怡,黃昏時候仲可以睇到醉人日落美景點🌅,個View 絕對一流喔!裝修亦舒服高雅,餐點亦精緻有水準,價錢不貴,確係銅鑼灣一處吃泰式fusion 菜的好地方呢。🔸脆炸軟殼蟹米紙卷 配牛油果醬 $78 / 118🔸脆皮豬頸肉 伴自家製檸檬蕃茄醬 $78🔸泰式醉貓炒新鮮手造卷粉 $128🔸冬蔭功泰式醬炒新鮮花甲 $148款款菜式精緻美味😍,開胃菜既米紙卷味道清新,夾住新鮮炸至香脆軟殼蟹🦀 口感層次豐富;小食燒豬頸肉肉質爽嫩又惹味;炒鮮花甲加上泰式酸甜醬汁味道很開胃帶微辣;主食手造卷粉條煙韌又夠鑊氣,全部菜式都很有質素呢!🔸Young Coconut Smoothie $68椰青滑冰,大大杯清甜又解渴,沙冰好消暑呢。..×××××ש銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖..

阿閒泰💫 開到黎銅鑼灣世貿喇🥳!

🔸脆炸軟殼蟹米紙卷 配牛油果醬 $78 / 118

🔸脆皮豬頸肉 伴自家製檸檬蕃茄醬 $78

🔸泰式醉貓炒新鮮手造卷粉 $128

🔸冬蔭功泰式醬炒新鮮花甲 $148

🔸Young Coconut Smoothie $68
椰青滑冰,大大杯清甜又解渴,沙冰好消暑呢。
×××[阿閒泰 -AHAN THAI]×××
©銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖
2023-08-13 34 浏览
銅鑼灣逛街後要找地方吃飯,銅鑼灣世貿中心會是一個很好的選擇,現在商場翻新中,希望盡快多點舖頭進駐。青檸冰涼特飲,青檸的酸味很清新,特飲有薄荷葉的香味感覺很清涼。芒紅菜頭米紙卷,紅菜頭加白及紅蘿蔔絲配上甜甜的芒果,這個十分適合夏天吃的,蔬菜新鮮爽嫩。泰式香葉肉碎蘑菇沙律配泰國香葉,香辣的味道很吸引,加點青檸汁更加提升了辣的味道使人非常開胃,底是用了炸蝦片很香脆,餡料的磨菇及肉碎調味得當,香葉及檸檬汁是畫龍點睛使整體的層次感增加了。無骨海南雞(半隻),雞肉的份量很多,肉配上辣汁很惹味,骨完全拆走了啖啖肉。烤原個椰菜花配青咖哩醬,原個椰菜花拿來烤真是比較少見的,烤過的椰菜花有焦香的味道而且帶甜味,青咖哩原來跟椰菜花很配合的,大廚加了不同的果仁在醬內使味道很豐富。椰汁芒果黑糯米飯,芒果新鮮香甜,黑糯米做得軟滑得來帶有咬口,椰汁夠多很香濃,還有脆口的椰子絲。味道: 味道不錯環境: 舒適衛生: 一般服務: 尚可價錢: 超值
味道: 味道不錯
環境: 舒適
衛生: 一般
服務: 尚可
價錢: 超值
2023-08-11 560 浏览
真係好耐無出銅鑼灣行街,難得行開依頭緊係搵番間個view絕對一流,性價比又高嘅餐廳享受番一餐無敵靚景晚餐啦。😏香茅豬肉米紙巻通常第一道菜都係食得清清地開下胃先就最正。米紙卷晶瑩剔透得來仲有一陣清清地嘅香茅味😋。泰式單骨雞翼雞翼炸得金黃色,上枱時候香噴噴😋。食落嘅時候脆卜卜👍熱辣辣,在點埋佢個汁簡直係天衣無縫嘅絕配😂直頭好有泰國feel。脆炸豆腐配泰式魚露哈哈哈😂,可能真係太鐘意食香口野,再嚟一個炸到餃落去爽爽聲嘅脆炸豆腐,唔好睇佢只係脆卜卜,佢裏面係滑捋捋😂,再點埋個魚露直頭無得輸👍。阿閒泰奶茶配自家奶茶唔得啦,食咗兩樣咁香口嘅嘢,點都要飲番杯嘢平衡返成件事😂,非常精美打卡必要嘅泰式自製奶茶,真係又睇得又好飲👍。仲要甜度到又自己調校,非常有特色。芒果冰涼特飲再嚟一杯,又冰涼又好飲嘅芒果特飲,夏天係最為適合,再加上食咗兩樣香口野,飲落去簡直透心涼得你仲有好重嘅芒果味😋😋😋。泰式棕櫚糖炭燒雞燒雞除咗雞味濃厚之外,亦有另一個重點就係鐘意食菠蘿🍍嘅我,酸酸甜甜開胃美食,之後又有香口腰果,再食番有陣陣炭燒味又啖啖肉嘅燒雞真係不得了😋。香辣炒通菜每餐飯都一定要有嘅菜,食得泰國嘢就一定食炒通菜,我又

香茅豬肉米紙巻

泰式單骨雞翼

脆炸豆腐配泰式魚露

阿閒泰奶茶配自家奶茶

芒果冰涼特飲

泰式棕櫚糖炭燒雞

香辣炒通菜

每餐飯都一定要有嘅菜,食得泰國嘢就一定食炒通菜,我又鐘意食辣,通菜唔會老,炒得啱啱好👍。

印度薄餅

平時食飯就一定,有得揀印度薄餅就緊係食薄餅😋。

2023-07-10
  • 脆炸豆腐配泰式魚露
2023-08-10 76 浏览
It’s really a surprise and great fun to have a mango ice lolly within a coconut mango drink!Also didn’t expect the size and the presentation of the chicken skewers, which exceeded expectations.椰子沙沙配芒果雪條凍 $68; 自家醃炭烤香茅雞肉串燒 $56芒果雪條在嘢飲內Both the fried rice and the fried noodles were nicely done with great 鑊氣.The salted eggs fries had the power to make people keep on eating that.炭燒牛肉配青芒果沙律$118;自家手打脆炸蝦餅(2pcs)$48The shrimp cakes and soft shell crabs were nice while the sauce for the green papaya salad w

椰子沙沙配芒果雪條凍 $68;

泰式咸蛋黄金薯條

炭燒牛肉配青芒果沙律$118;
自家手打脆炸蝦餅(2pcs)$48
炭燒牛肉配青芒果沙律

The shrimp cakes and soft shell crabs were nice while the sauce for the green papaya salad was too sour, which made me hard to finish that. Better dial it down. The first few bites were refreshing.

脆炸軟殼蟹米紙卷(3pcs)

Love the high ceiling and the spacious seats.

2023-08-06
自家醃炭烤香茅雞肉串燒
椰子沙沙配芒果雪條凍
又話啦菠蘿雞肉炒糙米,牛肉串燒
泰式醉貓炒新鮮手造卷
泰式咸蛋黄金薯條
  • 泰式醉貓炒新鮮手造卷粉
2023-08-08 57 浏览
銅鑼灣休閒好去處🤤又靚又好食嘅泰菜💕酸辣柚子沙律 $88柚子入味清甜,唔會好酸澀😚泰式棕櫚糖炭燒雞 $178炭燒雞好入味,加棕櫚糖同nuts好有泰國風情。炭燒帶子冬蔭功湯卷粉 $108卷粉第一次見,滑嘟嘟好Q彈。特別推薦帶子,好香口。椰子沙沙配芒果雪條凍 $68勁大杯🤤芒味超香,有啖啖果肉,抵食阿閒泰奶茶配自家奶茶 $68呢個係三重奏,泰茶雪條奶味香濃,加入鮮奶同文青玻璃瓶裝嘅冰凍濃茶,三重口味同時享用到,好睇又好飲。咁靚都係人均$250,其實係屬於抵食,加上地方闊落,私心推介😚
銅鑼灣休閒好去處🤤又靚又好食嘅泰菜💕

酸辣柚子沙律 $88
柚子入味清甜,唔會好酸澀😚

泰式棕櫚糖炭燒雞 $178
炭燒雞好入味,加棕櫚糖同nuts好有泰國風情。

炭燒帶子冬蔭功湯卷粉 $108
卷粉第一次見,滑嘟嘟好Q彈。特別推薦帶子,好香口。

椰子沙沙配芒果雪條凍 $68
勁大杯🤤芒味超香,有啖啖果肉,抵食

阿閒泰奶茶配自家奶茶 $68