2023-08-06 55 浏览
銅鑼灣世貿中心翻新好一段時間,原來商場入面多了幾間新的餐廳,一於今日就同阿妹去食泰國菜啦!🤭餐廳名非常特別易記-阿閒泰,而且餐廳的裝潢簡潔舒適,白兔仔主角。美食推介:💛烤原個椰菜花配青咖喱醬:原個椰菜花口感豐富,配上濃濃的青咖喱醬一起吃,非常滿足😌💛泰式鹹蛋黃金單骨雞翼:滿滿鹹蛋黃包圍着脆脆的單骨雞翼,香口之餘味道豐富👍🏻💛阿閒泰冬陰功焗飯:冬陰功焗飯有魷魚、青口、大蝦等等,配以炒飯底,冬陰功味道剛好不會太酸太辣,好食😋👍🏻💛泰式三文魚牛油果他他:非常特別的前菜,三文魚新鮮配以牛油果醬,配搭清新👍🏻推介💛椰青滑冰:清新的椰青椰子沙冰,冰冰涼涼好舒服,而且不太甜👍🏻💛阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶:酸酸甜甜的冷泡檸檬茶,清新不甜,好飲👍🏻🤭*餐廳座位舒服😌*食物新穎,價格抵食👍🏻👍🏻

美食推介:

*餐廳座位舒服😌

*食物新穎,價格抵食👍🏻👍🏻

2023-07-19
1K
2023-08-04 46 浏览
炎炎夏日,讓人提不起勁,毫無胃口。這個時候,來一點酸辣惹味的泰國菜喚醒味蕾最適合不過。裝潢以薄荷綠色及白色為主,餐廳内擺設了植物,環境清新雅典,帶異國風情。泰式三文魚牛油果他他 ($98)三文魚軟嫩,配上加入泰式風味的牛油果醬,酸酸辣辣,醒胃惹味,吃起來非常清爽。脆皮豬頸肉伴自家製檸檬蕃茄醬 ($78)豬頸肉入味,腍中帶爽,入口Juicy彈牙。街頭大蝦炒金邊粉 ($128)一上桌芳香撲鼻,讓人不禁垂涎欲滴。大蝦肉厚爽口,金邊粉煙韌,集甜酸鹹辣於一身,充滿風味。伯爵忌廉牛角包窩夫 ($68)牛角包窩夫口鬆軟,充滿牛油香,淋上伯爵茶忌廉,每啖都散發出陣陣清新芳香茶味。
泰式三文魚牛油果他他 ($98)
脆皮豬頸肉伴自家製檸檬蕃茄醬 ($78)
豬頸肉入味,腍中帶爽,入口Juicy彈牙。
街頭大蝦炒金邊粉 ($128)
伯爵忌廉牛角包窩夫 ($68)
2023-08-04 48 浏览
2023.08.02前幾日放工同個女同事去左銅鑼灣行街🛍️之後去左呢間位於世貿中心嘅泰國餐廳食晚餐🍽️餐廳環境好舒適🥰又有唔同裝置可以打卡📸而我地今次坐咗可以望到避風塘靚景🌄嘅窗邊位🪟自家醃炭烤牛肉串燒🐂 $56一份有兩串💁🏻‍♀️牛肉好鮮嫩🐂而調味好香口惹味😋另可沾上秘製泰式醬汁㊙️增添酸辣味🌶️泰式咸蛋黃金薯條🍟 $63炸到金黃香脆💛鹹蛋味香黃🟡同時提供秘製泰式醬汁㊙️可增添酸辣味🌶️泰式🇹🇭棕櫚糖炭燒雞半隻🐔 $178需要等大概20-30分鐘⏳半隻燒雞份量足🧡而且外表香脆肉質嫩滑👅有香脆嘅腰果&棕櫚糖作小食😍仲有燒過嘅鮮菠蘿🍍中和其油膩感🥰香辣炒通菜 $78調味做到好好👍🏻辣味唔會太重✌🏻通菜好新鮮嫩綠💚椰汁🥥芒果黑糯米飯🥭 $68擺盤好精緻🤍最上層有一層脆糖點綴🤩之後係鮮甜又滑溜嘅芒果🥭再加上軟腍腍既黑糯米飯🖤可以每一小口連滿滿既椰汁一起食用🥥伯爵茶鮮奶🥛 $44(熱)口感幼滑而比較清淡唔會太甜🤍阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶🍹 $58基本上每枱都會有人點嘅飲品之一🤗檸檬茶既酸濃度調配適中👏🏻好適合🈴️炎炎夏日🌞
2023.08.02

自家醃炭烤牛肉串燒🐂 $56

泰式咸蛋黃金薯條🍟 $63

泰式🇹🇭棕櫚糖炭燒雞半隻🐔 $178

香辣炒通菜 $78
調味做到好好👍🏻辣味唔會太重✌🏻通菜好新鮮嫩綠💚

椰汁🥥芒果黑糯米飯🥭 $68

伯爵茶鮮奶🥛 $44(熱)
口感幼滑而比較清淡唔會太甜🤍

阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶🍹 $58

2023-08-03 61 浏览
世貿中心裏一間華麗裝修的泰式餐廳。環境的確舒適,令人放鬆~首先,我們點了新鮮的炒金邊粉。這個菜色彩繽紛,海鮮和蔬菜搭配得恰到好處,彈牙的金邊粉加上鮮甜的蝦,真是美味!還有冬陰公焗飯是一道香氣四溢的焗飯😆😆咸旦雞翼,外酥內嫩,每一口都能感受到咸旦的爆裂感,好推介😍😍泰式奶茶,濃郁的茶香和香甜的牛奶結合在一起,水準不差😗最後,來一份楊支甘露沙沙雪條作為完美的結尾。雪條綿密,配上楊支甘露沙冰十分清爽!
世貿中心裏一間華麗裝修的泰式餐廳。環境的確舒適,令人放鬆~

泰式奶茶,濃郁的茶香和香甜的牛奶結合在一起,水準不差😗

其實每個人都會經過呢個階段見到一間陌生既餐廳,你好想知入面係點樣,可能入到去,你又會覺得無乜特別,但你唔入去試下,你又點會知道答案呢?👇🏻📌PASTA ·  RICE - ▪️ Pad Thai Noodles · Tiger Prawns - $128▫️ 食得泰國野一定係嗌「街頭大蝦·炒金邊粉」先咖啦,金邊粉乾濕程度岩岩好,麵質爽口,撈埋豆乾、花生碎、辣粉、蔥、蛋,甜甜地又帶D脆口,好夠層次;而配少仲有大蝦、青口,擠少少青檸汁,非常清新醒胃,正!▪️ Pineapple Chicken Fried Organic · Wild Rice · Chargrilled Beef Skewer - $148▫️ 第二道必食「泰又話啦菠蘿雞肉·炒糙米飯·炭烤牛肉串燒」,糙米飯比平時食開既飯粒更加有咬口,炒得勁夠乾身,撈埋d配料提子乾、蛋、肉鬆、菠蘿、雞肉,整個口感夠哂豐富,而旁邊仲附送兩串牛肉,食落相當惹味,肉質又唔會燒到好乾,呢個價錢幾抵食。📌SMALL · PLATE - ▪️ Marinated · Pork Knuckle - $98▫️ 嗌多個小食「阿閒泰·秘製滷豬手」,豬手去哂骨極度方便,
其實每個人都會經過呢個階段見到一間陌生既餐廳,

你好想知入面係點樣,可能入到去,

你又會覺得無乜特別,但你唔入去試下,

你又點會知道答案呢?👇🏻

📌PASTA ·  RICE -

街頭大蝦·炒金邊粉

▫️ 食得泰國野一定係嗌「街頭大蝦·炒金邊粉」先咖啦,
金邊粉乾濕程度岩岩好,麵質爽口,撈埋豆乾花生碎
街頭大蝦·炒金邊粉

辣粉,甜甜地又帶D脆口,好夠層次;
而配少仲有大蝦青口,擠少少青檸汁,
街頭大蝦·炒金邊粉

非常清新醒胃,正!

泰又話啦菠蘿雞肉·炒糙米飯·炭烤牛肉串燒

糙米飯比平時食開既飯粒更加有咬口,炒得勁夠乾身,
泰又話啦菠蘿雞肉·炒糙米飯·炭烤牛肉串燒

撈埋d配料提子乾肉鬆菠蘿雞肉,整個口感夠哂豐富,
而旁邊仲附送兩串牛肉,食落相當惹味,肉質又唔會燒到好乾,
泰又話啦菠蘿雞肉·炒糙米飯·炭烤牛肉串燒

呢個價錢幾抵食。

📌SMALL · PLATE -
阿閒泰·秘製滷豬手

外皮食落腍滑入味,滷汁非常濃郁,肉質亦唔韌有彈性,
阿閒泰·秘製滷豬手

兩個人share一流。

📌THAILAND · FAVORITE -
▪️ Thai Milk Tea · Homemade Milk Tea Grass Jelly Milk Tea Popsicle- $68
阿閒泰奶茶·自家奶茶雪條凍

▫️ 佢地既特飲都好有特色,而且賣相精緻,第一杯「阿閒泰奶茶·自家奶茶雪條凍
茶底用玻璃樽上,而杯底有D奶茶糖同埋枝奶茶雪條凍
先倒入熱奶再加埋自家茶底,融為一體,口感極度順滑,茶味濃香,必嗌!
📌HOUSE · BREWED TEA -

▪️ Homemade Nitro Cold Brewed · Lemon Tea - $58
阿閒泰·自家製氮氣冷泡檸檬茶

▫️ 另一種人氣特飲「阿閒泰·自家製氮氣冷泡檸檬茶」,入口好濃郁檸檬清香味,
甜得黎唔會有苦澀味,一粒冰都唔需要都做到透心涼,值得一試。
2023-08-02
2023-07-31 51 浏览
世貿重新裝修,人流比以前較少,有好幾間新進場餐廳都想試吓,身為泰菜迷的我,當然要試試阿閒泰。下午茶好難避免邪惡食物,趁佢哋夠細份,就同友人分享兩個最邪惡美味既鹹蛋單骨雞翼配薯條,同埋紅咖喱牛腩牛角包,友人一杯啤酒,我就飲冰凍荔枝茶。 所有嘢都好美味,不論雞翼、薯條、牛角包都夠熱、又夠脆。 紅咖喱牛腩夠熱、夠軟、少少辣,同牛角包絕配,對住個無敵海景,餐廳在這個時段,幾乎無人,waiter哥哥又無好想趕你走,可以慢慢嘆。 坐成個鐘,埋單都係$197。
2023-07-27
  • 泰式鹹蛋黃金單骨雞翼
今天下午2時過後偶然經過世貿想起我儲存在“想去”的餐廳有這間,立即入去一試,由于沒有經OpenRice 先訂位所以未有享用到7折優惠。不過突然很想吃也不理$ 了😅自己一個人,所以只點了泰式椰汁雞湯(1人份)和泰式香葉肉碎蘑菇沙葉。飲品就點了泰式(凍)鴛鴦。泰式椰汁雞湯雖然說是一人份,但其實已可以用普通飯碗分作兩份供二人吃。椰汁湯做得很香,湯內有很多蘑菇、秀珍菇、蕃茄仔、雞肉粒。對我最重要是湯送上時是十分夠熱👍泰式香葉肉碎蘑菇沙葉原来是把香葉肉碎蘑菇放在兜型的蝦片內。份量比我想像中多,有5件。味道很淸新,是不錯的開胃前菜/小食。泰式鴛鴦(凍)侍應送上的小盤子有一個玻璃樽承載着凍的黑咖啡、一個杯入面有用奶茶製成的冰塊和一小杯熱奶。她清楚地指導先把熱奶倒入杯把奶茶冰塊溶解,再把咖啡倒進杯混合成鴛鴦。這個飲品蠻好喝的,而且也好玩呢! 由于我只用了半樽咖啡。剩下的有點兒浪費,詢問了侍應玻璃瓶是不能帶走(因為餐廳會循環再用),但她仍主動提議給我一個外賣紙杯(没有額外收费)把剩下的凍咖啡帶走,很貼心,謝謝🙏由上文,大家應該都感受到這間餐廳的服務,整體不錯。幾位先後替我落單、上菜和結賬的服務員都很有禮

泰式鴛鴦(凍)

由上文,大家應該都感受到這間餐廳的服務,整體不錯。幾位先後替我落單、上菜和結賬的服務員都很有禮貌和勤快。我離開步出餐廳時,沿途經過其他兩位侍應也會對我說多謝和拜拜。

餐廳的座位很寬敞,靠窗嘅位置還能欣賞到維多利亞港。餐廳佈置清雅,並不是傳統的泰式格局,反而令我坐得很舒服。

由於今天是星期日沒有下午茶set, 一定找機會在星期一至五來試試下午茶餐😋
泰式鴛鴦
2023-07-30
泰式鴛鴦
2023-07-30 50 浏览
與2位女好友聚餐,大家都未幫襯過這餐廳,只因其中一人想食泰菜又想坐得舒服,建議此餐廳。也許幫襯前沒有期望,令惠顧時驚喜連連!3女生柯打炒卷粉、牛湯河、串烓拼盤、香茅豬米卷及芒果紫糯米飯。炒卷粉好少見,有新鮮感,炒得香而不油膩,惟份量較少。拼盤包括菠蘿、大蝦、燒牛肉、雞肉、魷魚等,份量足。牛湯河份量充足,餸菜多元化,除了牛肉外,還有炸彎彎形豬皮(估計)、白蘿蔔及牛丸,豐富口感,湯帶點一閃即逝的微辣,開胃又香噴噴。最喜歡是芒果紫糯米飯,賣相精緻,配搭白色椰奶,不覺得滯,清香微甜😋。值得一讚,店員服務有禮,回應迅速👍🏻,讓我們十分亨受這頓晚餐🥣,帶來開心的星期六晚上,留下了美好的回憶。

2023-07-29
2023-07-27 34 浏览
阿閒泰 (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖🤤脆皮豬頸肉半自家製檸檬蕃茄醬$78:豬頸肉外皮炸得酥脆,內部則保持了豬肉鮮嫩口感,搭配半自家製檸檬蕃茄醬,增添了層次感和風味,讓人回味無窮。🤤炭燒牛肉濃汁牛丸船河$98:以炭燒牛肉為主要材料,經過炭燒烤後散發出濃郁的炭燒香味,牛肉丸爆汁彈牙有嚼勁,再加上濃郁的牛肉汁料以及柔軟滑嫩的卷粉,味道絕佳。🤤泰式棕櫚糖炭燒雞半隻$178:炭燒雞淋上泰式棕櫚糖醬汁,香氣四溢且口感香甜可口,肉質則保持了嫩滑的口感,🤤楊枝甘露沙沙$58:以椰汁、芒果和牛奶為主要成分,口感清新甜美,加上酥脆爽口的沙沙,讓您在享受美食的同時,也能感受到清涼愉悅的口感。
阿閒泰 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖

2023-07-27 76 浏览
很久沒有和朋友相聚,便選了銅鑼灣這間泰國餐廳。貪其裝修雅緻,坐得舒舒服服,而且外望維港,有一份寫意的感覺💕香葉肉碎蘑菇沙葉,造型可愛,肉碎又香又爽,加蘑菇配搭不錯食泰國餐,其中一樣最喜歡的便是串燒。今晚叫了炭燒牛肉串,🔥得惹味,夠嫩滑,沒過火,個醬汁相信特別調製,不錯大蝦炒金邊粉,蝦頗大,炒得爽口,加少少花生碎和芽菜吃,還原了泰國風味。🥰原個椰菜花配青咖喱份量很大,椰菜花弄得冧冧的,軟綿綿再配以微辣的青咖喱汁,十分美味。普普通通的椰菜花也能變成一道佳餚😇我們叫了印度薄餅醮青咖喱汁💯煎蠔餅很久也未吃過,在泰國餐廳構思第一次先果然沒有令人失望蠔餅買上衣金黃日式落10分隨口,不算太油膩,而且𧐢味十足。

香葉肉碎蘑菇沙葉,造型可愛,肉碎又香又爽,加蘑菇配搭不錯

2023-07-26 39 浏览
$56-58/串👅 自家醃炭烤串燒每樣都試下,雞肉 牛肉 魷魚鬚…串燒燒到肉質剛剛好🍖🍢魷魚鬚配上泰式秘製醬汁好惹味$108👅 泰式生蝦刺身肥妹食泰菜必食之一,溫度真係好緊要泰式生蝦刺身夠哂冰凍,蝦味鮮甜爽口…沾一下泰式酸辣醬汁吊味🤤$168👅 南部蟹肉白咖哩 伴米線香濃椰味嘅白咖哩內有超!多!蟹肉!令米線增添不少鮮味🦀$68👅 泰式椰汁雞湯(1人份)最鐘意飲熱辣辣嘅湯🐔濃濃椰香加入泰國香料秘製而成👍🏻雞肉軟腍腍又唔硬$68👅 椰汁芒果黑糯米飯$68👅 椰青滑冰打卡甜品多到差啲揀品到🤭椰青滑冰打卡度好高清涼椰青打成沙冰🍧解渴又冰涼

$56-58/串👅 自家醃炭烤串燒
每樣都試下,雞肉 牛肉 魷魚鬚…
串燒燒到肉質剛剛好🍖🍢魷魚鬚配上泰式秘製醬汁好惹味

$108👅 泰式生蝦刺身
肥妹食泰菜必食之一,溫度真係好緊要

$168👅 南部蟹肉白咖哩 伴米線
香濃椰味嘅白咖哩內有超!多!蟹肉!令米線增添不少鮮味🦀

$68👅 泰式椰汁雞湯(1人份)
最鐘意飲熱辣辣嘅湯🐔
濃濃椰香加入泰國香料秘製而成👍🏻雞肉軟腍腍又唔硬

$68👅 椰汁芒果黑糯米飯

$68👅 椰青滑冰
打卡甜品多到差啲揀品到🤭椰青滑冰打卡度好高
清涼椰青打成沙冰🍧解渴又冰涼
2023-07-25 35 浏览
三個人6點入去食,7:30pm就趕住叫我地埋單同叫我地走,但出面又無客人等,入面還有吉檯,本來想叫甜品都黎唔切。其實真係唔明服務員點解要趕客。食物就一般,d金邊粉痴埋一齊。同埋份量又好少。除了座位舒服,真係無一可取。
食物就一般,d金邊粉痴埋一齊。同埋份量又好少。
除了座位舒服,真係無一可取。
2023-07-25
世貿自從重新裝修後, 開左好多靚裝修既餐廳👏🏻阿閒泰就係其中一間, 吸引之處係店舖裝修精緻高雅👨‍👩‍👧座位寬敞樓底亦好高, 有種放鬆心情慢慢同家人朋友食飯既好地方。Lunch Set $86前菜: 蒜蓉包🥖 用法包搽上蒜蓉醬, 焗得好香脆主菜: 泰式香葉辣肉碎煎蛋飯🍳 經典泰式料理, 香葉同魚露既香味相輔相 成,帶出肉碎既鮮味, 再加上少少青檸汁 係簡單醒胃既泰國味道。餐飲: 季節茶☕️ 類似香甜既桃味茶, 熱飲都唔錯。Lunch Set $82前菜: 沙律🥗 簡單一杯沙律, 解解豬手飯既油膩感。主菜: 阿閒泰滷豬手香飯配溏心蛋🍚 滷水汁味道香濃, 豬手滷得非常入味, 肉質 香軟鮮嫩多汁。配上酸菜中和豬手飯既油 膩感, 白飯撈埋滷水汁一齊食一流。餐飲: 阿拉比卡咖啡☕️ 雖然係lunch set但咖啡擺盤打卡一流, 味 道亦唔錯。

Lunch Set $86
前菜: 蒜蓉包🥖
用法包搽上蒜蓉醬, 焗得好香脆
主菜: 泰式香葉辣肉碎煎蛋飯🍳
經典泰式料理, 香葉同魚露既香味相輔相
成,帶出肉碎既鮮味, 再加上少少青檸汁
係簡單醒胃既泰國味道。
餐飲: 季節茶☕️
類似香甜既桃味茶, 熱飲都唔錯。

Lunch Set $82
前菜: 沙律🥗
簡單一杯沙律, 解解豬手飯既油膩感。
主菜: 阿閒泰滷豬手香飯配溏心蛋🍚
滷水汁味道香濃, 豬手滷得非常入味, 肉質
香軟鮮嫩多汁。配上酸菜中和豬手飯既油
膩感, 白飯撈埋滷水汁一齊食一流。
餐飲: 阿拉比卡咖啡☕️
雖然係lunch set但咖啡擺盤打卡一流, 味
道亦唔錯。
這家分店位於世貿中心,環境很舒服,坐得都闊落,裡面佈置了很多兔仔,好可愛。餐廳主打新式泰國菜,由菜單已經感覺到大廚的用心,無論擺盤還是製作方法都會追求創新。餐單和飲品的選擇都非常多。芒果菜頭米紙卷這道前菜顏色鮮艷,看起來很健康,薄薄的米紙裹住多款蔬菜,加上芒果汁,口感很豐富,好清爽。冬陰功青口配蒜蓉包這是今日廚師推介,青口好新鮮,冬陰功味道濃郁,酸酸辣辣,將蒜蓉包浸上滿滿的冬陰功湯,好回味。泰式醉貓炒新鮮手造卷粉難得食到如此Q彈的卷粉,卷粉很厚實卻又入味,加上碎肉、豆角碎和其他香料,令人好有食慾。芒果糯米飯好精緻的一道甜品,紅糯米健康得來口感又很軟糯,加上超甜的芒果、焦糖,超滿足。椰青滑冰顧名思義,用椰青水做的碎冰,原汁原味,入口即化。

芒果菜頭米紙卷

冬陰功青口配蒜蓉包

泰式醉貓炒新鮮手造卷粉

芒果糯米飯

椰青滑冰
顧名思義,用椰青水做的碎冰,原汁原味,入口即化。

2023-07-20
今日去銅鑼灣行街,之後到世貿廣場找地方食飯,去到4樓見到有間泰國餐廳佈置得很有格調,輕鬆寫意感,少少西化,泰國菜式,價錢正常。門外及裏面都有兔仔打卡位,很可愛!我們兩個人吃了五款,好飽啊!香茅豬肉米紙卷,最特別係有片紫蘇葉,紫蘇葉唔係人人鍾意,但我接受到覺得配合豬肉食很好吃!泰又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯.炭燒牛肉串燒, 這道菜式菜名真長,炒得唔錯,味道好,糙米唔覺得粗。牛肉串燒肉嫩泰式醉貓炒新鮮手造卷粉,鑊氣過得去,手造卷粉特別。泰式鹹蛋黃金單骨雞翼極惹味,好正。泰式椰汁雞湯非常好味,椰奶味香。上菜都快,整體水準滿意,留意用餐限時個半鐘。

泰式醉貓炒新鮮手造卷粉,鑊氣過得去,手造卷粉特別。

泰式鹹蛋黃金單骨雞翼極惹味,好正。

泰式椰汁雞湯非常好味,椰奶味香。

上菜都快,整體水準滿意,留意用餐限時個半鐘。