(非会员)
2006-11-09 13 浏览
在如有朋友所講,開飯時間, 旺角區講是講大把東西吃 ,但真正想吃時真不知哪一家真正經濟實惠, 於是乎, 就來到雅蘭的阿詩瑪,其時,之前來過二次, 還ok, 但是.. 昨天晚上的菜味道 認真嘛嘛. 一個果仁碎炒,難找到, 海鮮過橋米線, 份量特少,特鹹, 我請服務生加大量開水, 他還有說唔意思...一個豆腐點醬, 味道也非常一般, 對了, 還有一個雲南火腿炒飯, 我記得上次吃是用小木桶裝的, 這次是沙鍋, 也吃的讓我朋友眉頭緊皺,  唉!!! 二個字...失敗... 買單$363..唔平.....
2006-10-30 13 浏览
在旺角真的不知吃什麼, 到處也是人, 最少也要等一, 兩個小時, 去到雅蘭中心, 剛好阿詩瑪有位, 又沒有吃過, 所以就試下。我們點了雲腿大餅, 鍋貼, 麻辣涼米線, 豆酥蝦仁, 這幾度菜也極多油。豆酥蝦仁, 只有豆酥, 蝦仁好少, 說真的, 價錢也不便宜$88 加一。麻辣涼米線, 沒有麻辣味道, 不掂, 可以不試。雲腿大餅, 雖然也好多油, 不過, 味道也不錯, 可以一試。鍋貼, 一樣好多油, 而且, 個皮都幾厚。

麻辣涼米線, 沒有麻辣味道, 不掂, 可以不試。

鍋貼, 一樣好多油, 而且, 個皮都幾厚。

2006-10-21 6 浏览
今晚一家四口過黎食飯...訂左卡位, 非吸煙區! 我地散叫....貼四隻....無咩特別, 個皮都幾厚!滇醬炒牛肉併夾餅....類似片皮鴨...有塊簿餅, 有青瓜有蔥無醬...塊片又係厚左少少!阿詩瑪炒飯....有松子係面...幾油!蒜蓉炒鳳尾菜....其實係油麥菜...又係幾油!炒雜菌....屋企人鍾意食...話幾乾身...唔錯!最好一個係雞絲凍米線....酸酸辣辣...好醒胃...呢個都唔錯!

貼四隻....無咩特別, 個皮都幾厚!
阿詩瑪炒飯....有松子係面...幾油!
蒜蓉炒鳳尾菜....其實係油麥菜...又係幾油!
炒雜菌....屋企人鍾意食...話幾乾身...唔錯!
2006-10-05 6 浏览
今天放工後約了朋友兩公婆在旺角飯聚,因朋友的老婆是吃素的,我想起這裹有供應很多菇菌食品,不會光吃齋那麼淡口,所以又再次光顧。抵達時因時間尚早,可以坐在裹面較寬倘的卡座,坐下後立刻奉上香味的糯米茶,但熱度不夠所以感覺茶味較前淡一點。食物方面因要遷就朋友的老姿,所以選了兩味素菜及兩味蕈菜:1. 山珍上湯浸鳳尾菜2. 松茸飯走雲腿粒3. 雲腿大餅4. 雲腿山珍蒸桂花魚5. 風花雪月-雲南製造啤酒鳳尾菜跟油麥菜很相似,只是莖沒油麥菜那麼粗;松茸飯混有松茸菌碎和杞子,如果不是走了雲腿粒,相信會更加香口;雲腿大餅則像葱油燒餅但較香口;桂花魚也很滑,蒸魚混合菇菌一起煑,味道也很特別,配合了清淡的風花雪月啤酒真是相當匹配。服務不錯,侍應會主動介紹菜式及冲茶,但因門外等候人數眾多,於吃完後侍應暗示我們該結帳,所以扣了一分!

食物方面因要遷就朋友的老姿,所以選了兩味素菜及兩味蕈菜:
1. 山珍上湯浸鳳尾菜
2. 松茸飯走雲腿粒
3. 雲腿大餅
4. 雲腿山珍蒸桂花魚
5. 風花雪月-雲南製造啤酒

2006-09-26 12 浏览
約朋友食飯,去到雅蘭,只係食過常悅,哩間比另外個幾間吸引,所以入去。三個人叫︰糖醋魚塊($68) - 份量好少,得六七舊魚,但幾好味雲腿菇蒸豆腐($6x) - 清清地,味道唔錯xx菇木桶飯($68) - 份量又係唔多,味道ok菇小籠包($22) - 個皮比較厚,味道一般坐正中間果張四人,比較逼,食物ok,但份量少,所以覺得唔多抵囉...

三個人叫︰
糖醋魚塊($68) - 份量好少,得六七舊魚,但幾好味

雲腿菇蒸豆腐($6x) - 清清地,味道唔錯

xx菇木桶飯($68) - 份量又係唔多,味道ok

菇小籠包($22) - 個皮比較厚,味道一般

2006-09-20 17 浏览
食完之後都唔知其實雲南菜係食咩。兩個人叫左個$48氣鍋雞湯,果然細size就係超微形,一個人飲都太少。仲有個水煮牛肉,一般水準。另叫一個雜菌小籠包,唔覺得有咩特別,好似都無咩雜菌味。最後叫左個高力豆沙做甜品,即叫即整成晚覺得最好食就係依樣。略嫌侍應反應慢,同埋張單d項目會同叫左既唔同,不過價錢就一樣,要多留意。

2006-08-20 5 浏览
星期六下午來, 過了3點, 下午餐\\\時間有8折.叫了個雲南醬炒米粉的套餐\\\ (名字不太記得), 套餐\\\還包括了糖水和湯.主菜普通, 但是湯真的非常好正!!! 100分!!!環境不錯, 奇怪的是附近無人吸煙還是有陣陣煙味, 可能是同層的酒樓傳過來的.服務OK, 但埋單時忘記給8折, 要提醒他們, 因此服務只能給3分!看到樓下其他食家的消費, 真是嚇了一大跳!
星期六下午來, 過了3點, 下午餐\\\時間有8折.

主菜普通, 但是湯真的非常好正!!! 100分!!!

看到樓下其他食家的消費, 真是嚇了一大跳!
2006-08-16 11 浏览
今晚同男友行開旺角,一於試埋雅蘭既食閣,一人等一間,哩間有位就入喇!下次會試”品味人生中國廚房”,仲有果間”Nuoc Mam 法式越南料理”幾貴下.我地叫左五個小食,都有七成飽,夠晒喇!!!1.野菌豬頸肉-好多紅椒,辣辣地,不過就好油.2.魷魚捧-in in an an既魷魚,配以甜醬食.3.雞蓉鍋巴-好似乳豬件,雞肉好味,配以甜醬食.4.雞湯水餃-其實可以有酸辣揀,驚會辣無叫到,一般菜肉餃味道,okey.5.山珍小籠包-皮好厚,麻麻地.埋單HKD213.
1.野菌豬頸肉-好多紅椒,辣辣地,不過就好油.
2.魷魚捧-in in an an既魷魚,配以甜醬食.
3.雞蓉鍋巴-好似乳豬件,雞肉好味,配以甜醬食.
5.山珍小籠包-皮好厚,麻麻地.

埋單HKD213.
2006-08-15 1 浏览
好神奇,星期六晚七點幾八點去到唔洗等位,而且仲有大量吉位。可能人客不多,服務員的招呼都不錯。看到餐牌上的選擇,都幾多野可供選擇,不過價錢就真係比較貴。兩個人去食,叫左一個野菌雞燉湯(細)、一碟蒜泥炒鳳尾菜、野菌木桶飯及香醬白肉。份量就剛剛好適合一男一女。味道就偏鹹,不過有野菌的就夠香。食物質素我就覺得不值回標價,但整體來說都還可以。兩個人食完埋單$235,都再次感覺幾貴。我建議去旺角唔想等位就可以考慮去這間試試,但最好有多幾個人去食可能會好些,因為可以叫多些不同的食物種類,始終叫餸食飯,多幾款野選擇,個感覺差好遠。另外,有樣好的係,野菌燉湯滋補養生,都不錯。

另外,有樣好的係,野菌燉湯滋補養生,都不錯。
早幾天約了兩個老友到旺角飯聚,今晚想吃一些平時較少吃的食物,來到雅蘭中心地下看見阿詩瑪的廣告牌,上到去在門口看看菜牌都幾啱口味,就決定吃雲南菜進去選了一張六人的卡位坐下。坐下後隨即奉上很好味的雲南糯米香茶(味道有點似胶股蘭茶)及香脆可口的炸冬蟲草參。菜牌內有相片及有很多菜款供食客選擇,詳細看過菜牌後,點了以下幾款菜式:雲南田七汽鍋雞($88) - 有很濃的藥材味,侍應介紹說田七可活血散瘀、有通血管的效用;牛肝菌爆炒蝦仁($88) - 蝦仁有清新的蝦味,牛肝菌味道較清淡,兩樣放埋一齊煑又幾好味道喎?銀杏雪梨火腿($88) - 經蜜糖腌製過的雲腿帶有甜味(有些似蜜汁火肪),味道不會太鹹,再配上淡口的銀杏和雪梨片,以平衡火腿的濃味及油膩,是相當好的食材搭配;滇肉山珍爆炒萵苣($48) - 萵苣跟蘆薈類似是一片片晶螢通透膠質豐富的葉,口感比吃普通蔬菜較特別;雲腿燒餅($28) - 一碟有四大件,外皮不會太硬,內餡不油膩很好吃芹菜水餃($38) - 大長今都整過俾王上食,咁我都要試下御膳啦!侍應會主動介紹特式食品或招牌菜,頻密地給茶壺沖水,服務方面令人滿意一,座位都幾舒適都不多座位百,八時後便較

侍應會主動介紹特式食品或招牌菜,頻密地給茶壺沖水,服務方面令人滿意一,座位都幾舒適都不多座位百,八時後便較多客人,如不想太擠湧,各位請早些入座。

埋單差不多五百蚊,大家都覺得偏貴了一些,平一些就較合理。總結而言: 不妨一吃!

2006-06-27 6 浏览
20 JUNE五個人dinner,食左風沙雞(唔太記得個名)、大餅(都係唔記得個名)、爆炒西蘭花、炒飯、豬肉餃。雞最好食!!大餅擺左好耐都仲有d脆,有d野喎~~如果我地即刻食應該仲正!餃麻麻地。飯幾好食,清清地。西蘭花feel唔到佢係爆炒,似清炒多d。食咁少野每人$70貴左d。不過杯茶勁好飲,唔知係咩茶,未飲過。
20 JUNE

2006-05-29 7 浏览
午市食阿詩瑪只係平少少,唔可能平多多。要o左過橋米線套餐跟百香果綠茶。圖中所示係「過橋」後既過橋米線(其實好想自己過,但姐姐實在太「眼明手快」啦),原本浮o係面o個一大層黃油(希望係雞油唔係熟油...)因為各種配料過哂橋而無哂;配料有:芽菜、菜、生菜、薄豬肉片、金華火腿絲、鹹酸菜、芫茜、蔥...好似好齋,但其實齋D 好- 因為過橋豬肉片只係調味用,食就真係麻麻。嫌百香果綠茶太甜(雖然好勁茶味),壺糯米香茶仲好飲解渴。是壺糯米香茶所費「不菲」,所以個過橋米線套餐比定價貴差不多$20...套餐價只作貼壺糯米香茶之用。
午市食阿詩瑪只係平少少,唔可能平多多。

嫌百香果綠茶太甜(雖然好勁茶味),壺糯米香茶仲好飲解渴。

2006-05-27 12 浏览
第一次食雲南菜, 好多野都未食過, 好新鮮叫左雲南過橋米線, 炸乳餅同牛肉夾餅雲南過橋米線: 睇偽佢整好得意, d米線好滑, 好好食炸乳餅: 之前係北京食過, 呢個冇咁"so", 唔錯牛肉夾餅: 如果多d夾餅會好d, 如果唔係就咁食牛肉鹹左d
第一次食雲南菜, 好多野都未食過, 好新鮮
叫左雲南過橋米線, 炸乳餅同牛肉夾餅
雲南過橋米線: 睇偽佢整好得意, d米線好滑, 好好食
炸乳餅: 之前係北京食過, 呢個冇咁"so", 唔錯
牛肉夾餅: 如果多d夾餅會好d, 如果唔係就咁食牛肉鹹左d
2006-05-23 24 浏览
星期日同去食飯,去左旺角雅蘭商場既亞詩瑪食飯,這間店子是食雲南菜的!食物同服務都非常好!經理介紹左幾個招牌菜俾我地食,幾好幾好,我地非常滿意!而其他待應又好好服務。正喎! 本來經理介紹我地飲天麻氣鍋雞湯,但我地唔想飲藥材湯,所以最後都係要左個雲南氣鍋雞,幾好味架!另外,我地又叫左個嘶嘶雞,除左雞仲有皮蛋,又辣辣地,幾惹味!跟住再黎左多個牛肉絲餅,這個菜要配餅皮食,份量夠晒大,味較濃,我地食唔晒!仲有牛肝菌爆蝦仁,好味道!整整飯中,我最喜歡這味菜,那個菌的味道和口感真的很好!最後食埋個甜品高力豆沙,這個味道反而真係普普通通!不過就真係即叫即整!
2006-05-20 4 浏览
跟同事行街....本來想過郎豪坊..嘩實在太多人...於是選擇去雅蘭試試....! 呢間鋪我之前都食過兩三次...都幾好既...! 今次介紹朋友一齊再黎...!餐牌轉了...我比較喜歡以前既...多圖啲! 我地兩個ladies...都唔係食好多野...揀左兩個頭盤...醬汁茄子, 呢個幾好食...另一個係唔知咩雞棒....其實係將雞亦反骨, 辣辣地啦....再加多一個小窩米線....份量幾多...米線軟硬適中! 整體我地都食唔哂....!不過...環境就迫左啲....侍應反應都幾快!

不過...環境就迫左啲....侍應反應都幾快!