2018-10-13 368 浏览
阿爺粥品手工涮涮鍋之前在荃灣吃過覺得不錯, 原來它在旺角也有分店~跟媽媽去旺角逛街中午找餐廳, 看到阿爺就決定選它~裝修跟荃灣的差不多, 座位也很寬敞舒適點了這個海賊雙飛鍋 , 有花膠豬手鍋又有海鮮火鍋其實它有可選擇花膠豬手鍋/酸湯雞鍋, 跟媽媽吃當然要補充骨膠原!!花膠豬手鍋: 絕對推薦!!第一眼還以為豬手的肥肉太多, 再看在想到是花膠!! 花膠真的是又多又厚!花膠厚厚的, 已經很淋很軟~另外豬手的肥油已經都煮出來, 只剩下肉和厚厚的骨膠原豬皮這個又美顏又好食! 再來是黑松露粥底配海鮮和手切牛肉手切牛肉的雪花分佈平均, 入口有濃郁的牛肉味海鮮有鮑魚、海蝦、元貝、貝類、凌波魚、花蟹及貴妃蚌 , 挺多的我最喜歡是海蝦和蟹很鮮甜另外套餐包了5款配料我食了美國肥牛,台灣黑椒腸,即炸紫菜響鈴,手工牛丸牛丸一看就是手工做, 跟平時買的牛丸不同, 有牛肉味又彈牙最後是充滿海鮮味牛肉味的黑松露粥底, 我食了3碗媽媽要我下一次再配她吃花膠
裝修跟荃灣的差不多, 座位也很寬敞舒適
海賊雙飛鍋

點了這個海賊雙飛鍋 , 有花膠豬手鍋又有海鮮火鍋

花膠

花膠厚厚的, 已經很淋很軟~
另外豬手的肥油已經都煮出來, 只剩下肉和厚厚的骨膠原豬皮
這個又美顏又好食!

拼盆
再來是黑松露粥底配海鮮和手切牛肉
手切牛肉

手切牛肉的雪花分佈平均, 入口有濃郁的牛肉味
鮑魚及凌波魚

海蝦

我最喜歡是海蝦和蟹
很鮮甜

另外套餐包了5款配料
即炸紫菜響鈴
我食了美國肥牛,台灣黑椒腸,即炸紫菜響鈴,手工牛丸
牛丸一看就是手工做, 跟平時買的牛丸不同, 有牛肉味又彈牙
最後是充滿海鮮味牛肉味的黑松露粥底, 我食了3碗
鮑魚及凌波魚
海蝦
即炸紫菜響鈴
黑松露粥底
一向喜歡吃粥底火鍋, 邊煮海鮮邊熬粥底, 到最後吃到一口鮮甜的海鮮粥, 實在十分滿足, 今晚就約了朋友來吃阿爺, 在旺角區十分方便, 可以行陣街先吃。我們選了海賊雙飛鍋$298, 有豬手鍋還有不同的海鮮, 最後還有粥吃, 十分豐富。先來個花膠豬手鍋, 份量依人數來安排, 不會太多, 好讓我們留位置吃餘下的東西。豬手的醬汁十分惹味, 帶少少麻辣, 豬手煮得好腍, 看似脂肪好多但咬下去又不覺, 甚有彈性, 似骨膠原。海鮮盤有乾冰效果, 有海沙白、蒲苔蜆、貴妃蚌、海花蟹、元貝、新鮮鮑魚、海蝦、凌波魚, 還贈送手切牛肉, 喜歡沙白和蜆好鮮甜, 貴妃蚌就較少肉, 蝦很大隻鮮度也不錯。我們的粥底是黑松露粥, 它沒有搶去海鮮的味道, 是淡淡的香味, 到最後, 粥底有著海鮮的鮮, 和黑松露香味幾夾。可以另外選5款配料, 有象拔蚌, 上到來是這樣一碗, 煮好後, 竟然有點像水魷, 味道較淡。這個大良炸鮮奶是餐前小吃, 也計算在5款配料之一, 份量很多, 而且很有特色, 好吃, 外層雖然像春卷, 但食落像烤麵包, 鮮奶很香。另外每人可以玩一次夾海鮮機, 好似夾公仔的機, 幾有趣!

另外每人可以玩一次夾海鮮機, 好似夾公仔的機, 幾有趣!
2018-10-07 35 浏览
為食小伙伴們今晚又出動, 旺角H&M 附近的"阿爺手工"位在樓上, 佔3樓全層.坐落時發現, 點解對筷子咁短嘅? 原來前段筷子在紙套內, 每次自己打開再裝上筷子的後半部份, 快捷衞生.店員仲每人俾我們一個代幣, 有海鮮夾夾機, 可以試下手氣今晚食"美顏花膠鍋" 每位HK$298, 包海鮮併盤 : 乳龍蝦半隻, 貴妃蚌1隻, 蜆, 海花蟹半隻, 鮑魚1隻未都未落鍋先, 先來每人一碗湯, 湯夠清甜, 花膠夠滋潤, 但要煮到中段先食得, 而且在煮海鮮時可增加鮮味.除了海鮮併盤, 仲有60款配料任食, 先來一客"即炸紫菜響鈴", 炸得好鬆脆, 完全無油味, 落湯3秒就夠, 店員熱心招呼, 多次替我們落鍋, 提醒每款所需時間, 捉緊時間便可食到原汁原味.貴妃妦好厚肉, 又彈牙最後來個芒果布甸, 作為完美嘅句號.
店員仲每人俾我們一個代幣, 有海鮮夾夾機, 可以試下手氣

貴妃妦好厚肉, 又彈牙

最後來個芒果布甸, 作為完美嘅句號.
  • 美顏花膠鍋
2018-10-05 40 浏览
本人早已在05-10-2018晚上19:00時致電到阿爺粥品手工涮涮鍋預約即晚20:30分。在到達本店時,該公司職員通知可能要等多一會兒,並沒有指確實時間!我們再等一等,到了晚上20:45再問該職員何時入座。但該職員又叫我們再等15分鐘,一等再等!當我們了解到等的那張台,看見台人吃得津津有味,並沒有想離開的感覺!!可否有些管理?令我覺得這店自由發揮,並不理會已訂台的顧客,令我懷疑該店的誠信!究竟訂台熱線是否表面,實質是去到有位就坐,可以讓顧客食足2.5小時????欺騙顧客等待?最終我們在約21:25入座!
2018-10-04 28 浏览
今次我和朋友叫了美顏花膠雞湯試一試,下單之後等了不是很久鍋就來了,同時有一盤海鮮給我們刷👍🏻 店舖好貼心的預備了卡寫上不同海鮮種類需要刷多久,在旁的職員也會提示幫忙,服務值得一讚👍🏻👍🏻 海鮮也十分新鮮,本身我不是太好海鮮也覺得味道不錯👍🏻👍🏻 花膠湯底亦鮮味十足,花膠和雞的數量也很多,之後我們叫了其他配料來刷亦能吃出花膠湯底的鮮味,完全不用點其他豉油等的調味料!另外,店舖內有夾海鮮的夾公仔機,玩味十足,夾中了可以免費拿走,我和朋友給發了總共4個硬幣,可惜四次都夾不到,我們後台的食客夾中了兩隻龍蝦。這家火鍋店除了平時普通的火鍋配料外,也有一些小吃還有甜點,例如蝦多士和炸奶,味道也不錯!總括來說,這家店舖的花膠雞鍋值得一試,價錢也合理,推介!👍🏻👍🏻
2018-10-02 130 浏览
難得幾日連續假期,就一於約以前的同事(而家的好朋友)食番一餐好,懷念以前大家一齊返工時經常lunch出去打邊爐,一齊嘻嘻哈哈返工的日子。朋友找了旺角地點方便的阿爺粥品手工涮涮鍋,就一於去試試。店舖設計開揚明亮,座位闊落舒適,而且抽氣好好。打邊爐套餐都有好多選擇,我哋選擇了海賊雙飛鍋。首先出場的是酸湯雞鍋,雞鍋出場時香噴噴,酸菜份量好多,還有少少的麻辣籽,令到雞鍋的味道好有層次。雞可能用了新鮮雞,食得到雞味好濃厚,而且又爽又滑又入味,好快就被我們食清。雙飛鍋的意思,應該是指食完酸湯雞鍋後轉成黑松露粥底開始海鮮火鍋。黑松露粥底芳香撲鼻,配上大量新鮮的海鮮,每一口粥都充滿海鮮的精華,鮮甜無比。海鮮拼盤好震撼,整份海鮮擺盤仿似如入仙境,打咭呃like一流。我見海鮮是店員從魚缸上撈上來的,好新鮮。海花蟹爆羔鮮甜無比、新鮮鮑魚爽滑彈牙、貴妃蚌肉厚鮮甜、時令貝類隻隻都賬卜卜而且無沙、元貝新鮮爽甜、刀貝爽滑甜美、波波魚好特別啖啖肉好啱打邊爐。套餐還送了手切肥牛,肥牛牛味濃郁,軟滑好味。食完酸湯雞鍋和海鮮拼盤其實都飽得八八九九,但套餐還包了自選配料5款,好滿足。黑豚肉片肥瘦比例適中、滑牛肉爽滑、手打牛丸
調味
打邊爐套餐都有好多選擇,我哋選擇了海賊雙飛鍋。
黑松露粥
海花蟹
新鮮鮑魚
貴妃蚌
元貝
食完酸湯雞鍋和海鮮拼盤其實都飽得八八九九,但套餐還包了自選配料5款,好滿足。黑豚肉片肥瘦比例適中、滑牛肉爽滑、手打牛丸彈牙可口、俄羅斯象拔蚌爽滑、鯇魚骨腩新鮮。
黑豚肉片、滑牛肉、手打牛丸、俄羅斯象拔蚌、鯇魚骨腩
黑豚肉片、滑牛肉、手打牛丸、俄羅斯象拔蚌、鯇魚骨腩
黑豚肉片
滑牛肉、手打牛丸、俄羅斯象拔蚌、鯇魚骨腩
2018-09-28 454 浏览
旺角阿爺港式粥品手工涮涮鍋🍲食到吃貨飽一飽😂花膠豬手鍋拼黑松露粥底🙊🤤 一餐2個鍋☺️ 養生養顏 另有 足料海鮮🦐🦀🐟 5款火鍋配料!鮑魚 花蟹 蜆 貴妃蚌 元貝 手切牛肉👀👅.花膠豬手鍋 補返d骨膠原先 花膠炆煮軟腍入味 豬手Q彈🐷微辣 惹味👍 另超特別fusion黑松露粥底 黑松露一般都係西式煮法多 將黑松露加入粥底 中西合壁 新感覺 粥底煮得綿滑 米香濃 加埋海鮮一齊煮 更鮮🤤😂 粥水可以當湯飲 一流啊😛.店內仲有好多手工食品 由廚師自家製👨🏻‍🍳 巨大即炸紫菜響鈴 順德春花卷 大良炸鮮奶 超香口小食👍可以一試!.🌟亮點:1️⃣夾海鮮機🙊😼 有龍蝦 花蟹 肉蟹🦀 每位客人都會有一個代幣 夾到既海鮮可以即刻加料😂可惜 真係唔容易夾 我地夾唔到 下次再試下先😛.2️⃣筷子分成兩截 筷子頭用完即棄的 客人可自行換上 都幾特別😂 見到有d人唔知 就咁用黑色筷子🥢打邊爐都幾搞笑😅😅 筷子長 就唔怕被湯汁濺到✌🏻=======================三個90後吃貨會不斷開心share美食💓*喜歡睇我地美食分享的,不妨按👍及share,讓更多人睇到我地既post🙆🏼‍♀️*歡迎在不同的平台 繼續
旺角阿爺港式粥品手工涮涮鍋🍲食到吃貨飽一飽😂
花膠豬手鍋拼黑松露粥底🙊🤤 一餐2個鍋☺️
養生養顏 另有 足料海鮮🦐🦀🐟 5款火鍋配料!
鮑魚 花蟹 蜆 貴妃蚌 元貝 手切牛肉👀👅

可惜 真係唔容易夾 我地夾唔到 下次再試下先😛

=======================
三個90後吃貨會不斷開心share美食💓

歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅

=======================
#阿爺粥品手工涮涮鍋 (旺角)
旺角登打士街43H號登打士廣場3樓
  • 花膠豬手鍋
  • 黑松露粥底
  • 大良炸鮮奶
  • 即炸紫菜響鈴
  • 順德春花卷
2018-09-28 34 浏览
朋友專程為了養顏花膠鍋而來,我就當然為海鮮啦。看過餐牌,款款都有海鮮,只是湯底唔同的分別。門口位有部夾公仔機,但不是夾公仔,而係夾海鮮。枱枱輪住出去夾,也有人夾到花蟹,令到餐廳氣氛好好,充滿笑聲。湯底是奶白色,有半邊雞和大大件花膠。龍蝦和花蟹都有膏,好鮮甜。貴妃妦大大隻,好爽口。真珍蚬細細、勁鲜甜。食過海鮮後,再飲花膠雞湯,好濃郁,花膠溶入湯內,啖啖都有海鮮鹹味,勁鮮甜。即炸紫菜響鈴,好大條,夠脆有紫菜香。蝦多士都食到蝦味,亦都好脆口。

湯底是奶白色,有半邊雞和大大件花膠。

龍蝦和花蟹都有膏,好鮮甜。
貴妃妦大大隻,好爽口。真珍蚬細細、勁鲜甜。

即炸紫菜響鈴,好大條,夠脆有紫菜香。

蝦多士都食到蝦味,亦都好脆口。

2018-09-24 60 浏览
今晚同老公及他的朋友一起去吃任食火鍋,現在的任食風格不同以前,雖然價錢貴些,但質素相對提高,尤其吃海鮮,不能騙人,一吃就知道新不新鮮。今晚女仕多,一致通過要選擇有花膠的,美顏食物人人愛。這裡有個特別的地方,每人有一個代幣,用來夾海鮮,雖然我們沒有那麼幸運,全枱都沒有人夾中,但整晚經常聽到有其他食客夾中,場面很熱鬧興奮。今晚揀選的”美顏花膠雞鍋”真的很多花膠,另有一大盤海鮮,還有我都喜愛吃的貴妃蚌,乳龍蝦添,除了夠鮮甜,口感也不錯,龍蝦肉質彈牙。全晚服務員都很細心,協助我們落海鮮,還會每樣告訴我們要煮多少分鐘,全部都能確保剛剛熟,好適合不懂煮食的我們。“手切牛肉” 肉質嫩滑;”金錢展” 口質彈;兩款牛味也很濃郁。“蝦多士” 好香口美味,想不到除了火鍋配料之外,熱食質素也相當不錯。“熱桂花蜜” 最近介飲凍飲,這個又真的是不錯選擇,桂花清香,蜜糖清熱氣,好適合我。

2018-09-23 51 浏览
已經好一段日子冇打邊爐,老公之前食過阿爺話選擇多有小食幾啱我,今日心思思又拉埋我去陪佢,餐廳坐位都幾闊落,旁邊都係一排卡位,中間大圓枱適合大夥兒開餐,入座侍應就話like facebook送代幣俾我地夾海鮮,夾公仔就試得多,夾海鮮都係第一次,老公話好易夾,上次連夾兩隻花蟹,不過今次就冇咁好彩,唯有返埋位食自己先嚟一個酸菜雞鍋,夠酸、雞又滑,好快俾我清晒,諗住會加湯打邊爐,但話明粥底火鍋又何來粥呢?侍應問雞鍋要唔要夾上碟,原來要上個黑松露粥底,黑松露香味撲鼻,每枱有提示海鮮烹調時間,新鮮既海鮮只要跟住時間去煮就萬無一失跟餐可以點五款小食我最愛順德春花卷,肥豬肉粒迫出豬油香,韮菜填滿春花卷,少少油膩多多香,雞翼都好香脆椰汁桂花糕冇乜桂花香,勝在椰汁香濃又夠軟滑,唔差得過糖水舖既味道

跟餐可以點五款小食

2018-09-23 41 浏览
一向喜歡吃火鍋及海鮮的我,踏入秋天便是一個開始~這家火鍋店位於旺角鬧市交通方便,很適合約會朋友的好地方。店內環境不錯,冷氣十分充足,剛好我們的坐位面能望著一個大大的海鮮缸,看見內裡非常清潔乾淨,海鮮又生猛,非常吸引。本來打算點”艇妹柔情鍋”,見到”蟹皇雞粥”四個字已感覺鮮甜無比。可惜今天同行的美女們,她們堅持要吃花膠,只得我一個無力反抗。美顏花膠雞鍋:湯底非常足料,除了半隻雞之外,還有很多花膠件,尾段吃完海鮮後,湯底越煲越濃,個湯鮮甜無比。每位均有指定海鮮:講到海鮮,款款都貴價,重點夠新鮮。”海花蟹”肉質好鮮甜;”鮑魚”口感煙韌又鮮味;還有”沙白”一點沙也沒有,同樣鮮味。任選食材:”黑豚肉片”及”即炸紫菜響鈴”我個人都特別喜愛。“蝶豆花荔枝冰”藍藍地色,味道是荔枝味,吃火鍋配冰凍飲品確實不錯。
一向喜歡吃火鍋及海鮮的我,踏入秋天便是一個開始~

任選食材:
”黑豚肉片”及”即炸紫菜響鈴”我個人都特別喜愛。
[IMG:

2018-09-18
2018-09-23 19 浏览
餐廳內枱枱都有海鮮拼盆,我張台傍邊還對住個大大的海鮮缸,都有好多種類。每位叫了凍飲,我飲了芒果沙冰,夠甜又有芒果味,還叫了小食炸魚皮。跟住霧煙的海鮮拼盆送到,每位一份,有半隻龍蝦、鮑魚、花蟹、貴妃蚌。先飲了花膠湯,安照店員的指示計時,龍蝦住到剛熟肉質好有彈性。再食花蟹,有膏又鮮甜。貴妃蚌好大隻同隻龍蝦差唔多大,肉質爽口又甜。鮑魚新鮮,鹹鹹地好有海洋味道。食了海鮮後,再飲多次湯,充滿海鮮味,花膠都煲到溶晒,飲到好漿,而且勁鮮甜。

2018-09-23 33 浏览
因為是朋友先來到點餐的,所以我來到的時候已經開始緊上菜!先來就是這個海鮮陣,真係睇見都嘩嘩嘩!好足料!跟著已經由待應下鍋炒,還噴了酒,所以發出雄雄火光,好香又好精彩😂在酒燃燒到差不多時候就下了一個海皇粥底在鍋中煲這些美味的海鮮,待應們更提醒海鮮的進食次序!龍蝦,蟹,鮑魚,蝦,沙白蜆等等都好新鮮,好好味!而且一嘗那海皇粥,更是不得了,由於吸收了所以海鮮的精華,真係好味到吾洗講野,食就得了🤣🤣我地徐咗叫了這個鍋外,另外都加了錢任食任飲,當中叫了幾款魚片,蟹柳,黑豚肉片,台灣腸仔,鯇魚腩,菜,還有叫咗幾款熟食雞翼,蝦多士,炸鮮奶,全部都好好食,但由於掛住食真係吾再得閒影相我就只係影咗一幅呢個相,因為那黑豚肉整得好靚,哈哈!另外經埋由於知道我們帶朋友生日,所以送了幾次夾龍蝦夾蟹加餸的機會,但可惜我們不能成功。我都第一次見D海鮮係部夾公仔機內🤩其實到最後我們食應該還不算食得多,但飲就真係回晒本。每人起碼叫咗3杯或以上,但我先飲得果一杯🤣因為同行都有3位小朋友,所以都有收費,共收咗我地2個小朋友價錢,因為另外兩個係較細的!但總說來說價錢都是可以的,因為真的好好食,所以呢個價ok 的!至於小朋友抵吾
因為是朋友先來到點餐的,所以我來到的時候已經開始緊上菜!
先來就是這個海鮮陣,真係睇見都嘩嘩嘩!好足料!

我就只係影咗一幅呢個相,因為那黑豚肉整得好靚,哈哈!

但總說來說價錢都是可以的,因為真的好好食,所以呢個價ok 的!至於小朋友抵吾抵就見仁見智!
2018-09-22
庆祝纪念
生日
2018-09-17 60 浏览
打風前天氣相當焗促,行左一陣就頂唔順要揾有冷氣的地方食午餐。黎到登打士街的阿爺粥品手工涮涮鍋,環境好大好舒服,有美顏花膠雞鍋 @$318~我地就揀左依個啦。先黎一個花膠雞湯底,店員會成條花膠拎到出黎先係客人面前剪開再放落去煲。之後店員就好似較岩時間咁,湯滾了,就一人幫我們盛一碗,叫我地先品嚐原味的花膠雞湯。花膠數量多,仲有半隻雞,湯底已經好鮮甜好滋味。之後店員送上海鮮拼盤,但因此無花甲,所以換左海蝦。好豐富~枱旁貼左每款海鮮應該煮幾耐,好細心。龍蝦好大肉白味好鮮好甜,有膏,咬落有點彈牙~花蟹都有膏,啖啖肉,又係好鮮甜。貴妃蚌大隻爽口,鮑魚厚身有咬感海蝦係新鮮大蝦,啖啖肉而安格斯牛肉亦好高質,脂肪分佈均勻,刀工又好,切得夠薄。食完個海拼盤已經好飽好滿足,但仲有60款配料俾你揀,我地都揀左幾樣,有菜有甜品。依個價錢依個質數真係叫抵食~

花膠數量多,仲有半隻雞,湯底已經好鮮甜好滋味。

之後店員送上海鮮拼盤,但因此無花甲,所以換左海蝦。好豐富~
枱旁貼左每款海鮮應該煮幾耐,好細心。

龍蝦好大肉白味好鮮好甜,有膏,咬落有點彈牙~

花蟹都有膏,啖啖肉,又係好鮮甜。
貴妃蚌大隻爽口,

鮑魚厚身有咬感

海蝦係新鮮大蝦,啖啖肉

而安格斯牛肉亦好高質,脂肪分佈均勻,刀工又好,切得夠薄。

食完個海拼盤已經好飽好滿足,但仲有60款配料俾你揀,

我地都揀左幾樣,有菜有甜品
依個價錢依個質數真係叫抵食~
2018-09-14
近排又想同朋友打邊爐,於是搵左呢間火鍋店。佢位於旺角最多人最多野食嘅登打士街,因為係樓上所以地方都好大,有旺中帶靜嘅感覺,最啱三五知己黎呢到暢聚一下因為我地叫左花膠雞鍋諗住養顏補身所以打邊爐前會有塊超大花膠做湯底,真係大過我地塊面架,十分足料之後就上左呢個海鮮盤,入面有龍蝦、花甲、鮑魚、蜆、蟹等,店員好細心次次都行過黎話我地聽每樣野碌幾耐, 驚我地碌得太耐會變韌好似隻龍蝦咁真係多肉又新鮮食完海鮮之後就可以係60種配料到任揀,仲要有花膠揀添選擇都好多我地好鐘意食嚮鈴所以嗌左佢個即炸紫菜響鈴試試, 超大條又脆口真係好好食之後有嗌牛柏葉腸仔金菇菜,份量都好多花膠湯真係好足料架,我地都係打邊爐前畢左碗黎飲之後店員仲俾左幾個代幣我地去夾海鮮添,雖然夾唔中但係都夠好玩呢個價錢食到咁多野同咁飽真係好抵

因為我地叫左花膠雞鍋諗住養顏補身

好似隻龍蝦咁真係多肉又新鮮

食完海鮮之後就可以係60種配料到任揀,仲要有花膠揀添
選擇都好多

之後有嗌牛柏葉腸仔金菇菜,份量都好多

花膠湯真係好足料架,我地都係打邊爐前畢左碗黎飲

呢個價錢食到咁多野同咁飽真係好抵