2020-12-09 27 浏览
香港吃到正宗台灣的口味的牛肉麵的機會越來越多, 只因越來越多台灣人在香港開食肆, 而牛肉麵可以說是台灣的”國民美食”, 所以如果懷念台灣旅行的時光, 可以容易地品嚐其牛肉麵, 尋回台灣的口味. 最近最大熱的應該是阿木台灣麵, 無論是在廣華街的本店, 還是剛開在豉油街的分店, 人流在這疫情下依然是絡繹不絕. 特別是在豉油街的那一間, 左右也有台灣菜餐廳, 但其他店也在拍烏蠅, 只有它才有人氣和人流.對很多食客而言, 阿木的第一個印象是黃店, 老闆娘也很支持社會運動. 除此之外, 它給我的印象就是牛肉麵特別抵食, 午市的牛肉麵不用六十元, 但有六七件厚切的牛腱心肉, 這部位是牛腱中筋肉比例最平均的部份, 牛香豐盈, 口感彈牙中帶軟糯, 沒有令討厭的理由. 湯底點了麻辣, 被之前吃過的辣度較為柔和, 比較是傳統紅燒湯底的香料味, 再帶點麻度就是. 麵身是厚身的關廟麵, 掛湯能力強. 最驚喜的反而是配料的酸菜, 酸甜苦辣比例平均, 柔和而自然. 加料的鹽酥雞外皮香脆, 雞肉口感嫩滑, 欠一點汁, 味道不會死鹹, 帶微辛香. 如此價錢已算超值.

2020-12-06 80 浏览
每一次去旺角都想食阿木台灣麵,但次次去到門口就會見到好大班人等緊位,所以冇食過。今日見到阿木開左豉油街分店,咁啱未肚餓,再加埋鋪頭裝左GULU,方便邊行街邊等位,所以就下定決心一定要食到,最後攞位後一個鐘就可以入座。❗提前半個至一個鐘去THE GULU攞飛麻辣牛肉麵($65)用秘製麻辣醬調製嘅湯底,好香好好味,麵質偏淋。最最最重要嘅係超。級。多牛肉,又大舊,一碗有成六、七大舊,以呢個價錢,呢個質素,真係好抵,唔怪得成日都口長龍。紅燒牛肉麵($65)沒有辣味,湯底更濃郁,但又唔太漏,一樣都係有咁多舊牛肉,真係抵食夾大件肉鬆蛋餅($39)蛋餅皮口感煙韌,足料肉鬆甜甜地,好滿足。冬瓜茶($11 跟餐半價)冬瓜茶不會太甜
❗提前半個至一個鐘去THE GULU攞飛

麻辣牛肉麵($65)

麻辣牛肉麵

紅燒牛肉麵($65)

紅燒牛肉麵

肉鬆蛋餅($39)
蛋餅皮口感煙韌,足料肉鬆甜甜地,好滿足。

肉鬆蛋餅

冬瓜茶($11 跟餐半價)
冬瓜茶不會太甜

冬瓜茶

冬瓜茶
2020-12-05 46 浏览
一心想去買太陽餅,但橫掂都去到兼且唔使等位,諗住試埋其他嘢特別係蛋餅🍳午飯時間佢有lunch set,一個正餐再加一杯嘢飲都係50-60幾蚊,份量同價錢黎講,都幾抵食我叫咗肉操拌麵便當,佢有餸可以揀我揀咗台灣腸,而我鍾意食粗面多啲所以轉左佢嗰隻粗嘅關廟麵($54 + $3),跟餐飲品我就揀咗凍嘅珍珠奶茶(加$10 ),以及另外散叫咗一個芝士肉鬆蛋餅 ($42)先來嘅係芝士肉鬆蛋餅,望落去都幾大件,芝士肉鬆同蛋嘅味道不過不失,過吓口隱都幾好但同台灣食嘅味都係有相當分別,可能因為台灣嗰啲係小店望住佢即整即煎蛋香味相對較濃而蛋皮亦都較香脆而肉燥拌粗關廟麵再配台灣腸份量係相當之大份,無論麵同腸嘅份量都多,麵嘅質地我以為係煙靭嘅但係原來係冇彈性,呢個就唔係我杯茶,不過配埋旁邊有甖麻辣醬係非常惹味。台灣腸係好正正常常嘅味道,但真係好大份食到我好飽成餐較為失望嘅係杯嘢飲,我嗌左最普通嘅凍珍珠奶茶,佢呢間嘅珍珠奶茶並唔係我哋常常飲開嘅台式珍珠奶茶無手搖或機器攪過,而係好似茶餐廳嘅一杯奶茶加咗珍珠同一粒粒大大粒嘅冰,所以只係似飲緊普通奶茶,可以skip不枉我特登去買太陽餅($138 8個),有驚喜!酥皮

不枉我特登去買太陽餅($138 8個),有驚喜!酥皮、奶香、甜度各方面平衡得好好,我覺得好食過大部份喺台灣買嘅大牌子,食完要再去買💛💛💛
2020-11-23
2020-12-03 43 浏览
阿木台灣麵|旺角原來係不知不覺間阿木台灣麵已經在豉油街開了新分店,舊舖經常大排長所以好少機會食到,新店比之前的舖位大了一倍,而且座位更舒適。這間台式餐廳食物水準非常高而且地道,是第一次令我欣賞台灣麵的餐廳,雖然價錢偏貴但係物超所值,係暫時食過數一數二的美味😋✨🍜蕃茄牛肉麵 $69超濃番茄湯,牛肉厚厚的一大片,煮得好稔好入味,麵條煮得好彈牙。🍳芝士肉鬆蛋餅 $42係最有蛋餅味的蛋餅😂餅皮軟身而且甜甜的,夾著濃味的肉鬆配合得剛剛好,剩係望個樣已經令人食指大動😋🐤鹽酥雞 $38雞肉外皮炸得酥脆,肉質嫩口多汁😋💦
阿木台灣麵|旺角

🍜蕃茄牛肉麵 $69

🍳芝士肉鬆蛋餅 $42

🐤鹽酥雞 $38
雞肉外皮炸得酥脆,肉質嫩口多汁😋💦
2020-12-03 88 浏览
女朋友碌ig見到好多人推薦呢間台灣野於是就搵晚過去trytry佢去到門口想拎飛既時候發現已經派哂好彩店員話比我地聽隔離街開左分店都係好多人 等左大半個鐘先入到去不過食完就知等耐d都抵既相信去台灣既朋友一定會去早餐店食蛋餅呢到就可以幫你搵返個種味道紅燒牛肉麵個湯底夠濃厚半筋半肉texture既肉又好味又飽肚兩個人share一碗啱啱好鹽酥肉係類似豬頸肉咁 唔會太鹹 想重口d可以加枱面個樽鹽酥粉比較可惜既係蕃薯葉賣哂試唔到唯有擇日再戰p.s.鋪頭出面仲有d台灣野食野飲醬料賣幾抵我都忍唔住買左包拌麵返屋企ha
女朋友碌ig見到好多人推薦呢間台灣野

醬油菜苗
家傳鹽酥肉
醬油菜苗
2020-11-30 1083 浏览
一直久仰阿木大名,今日難得有時間去食,就發現...真係好多人排隊!好彩我地2點半係GULU拎左飛先,3點都可以入去食了紅燒牛肉麵($65)入面有成4,5大塊牛肉,入面係半筋半肉咁,仲要好林!同埋麵都係偏軟身,帶小小雪菜就更加開胃~芝士肉鬆蛋餅($42)超級推介!!!E個蛋餅完全係皮薄餡靚而係佢個皮係好滑,唔似之前食過其他會係比較厚同鞋嘅皮!大推!台式炸大腸($39)原本係有猶豫,最後都決定試下,點知又係好有驚喜外層係脆卜卜嘅皮,入面又有返豬腸嗰種煙靭,香港冇乜地方食到咁,黎到不妨試下黑糖珍珠鮮奶($17)(飲品跟套餐半價)唔鍾意太甜嘅建議半糖,個人覺得味道岩岩好~不過下次我會叫返茶飲了,畢竟嘢食分量大,鮮奶都好飽,飲茶可以解滯總括而言,極度推介e間台式風味嘅餐廳。佢仲有唔同手信可以買添,例如太陽餅同唔同自家製味道嘅拌麵可以買返屋企

紅燒牛肉麵($65)

芝士肉鬆蛋餅($42)
超級推介!!!E個蛋餅完全係皮薄餡靚
而係佢個皮係好滑,唔似之前食過其他會係比較厚同鞋嘅皮!
大推!

台式炸大腸($39)
原本係有猶豫,最後都決定試下,點知又係好有驚喜

黑糖珍珠鮮奶($17)(飲品跟套餐半價)

2020-11-28
2020-11-30 145 浏览
一直都見唔少朋友去食阿木牛肉麵💛,今日終於得閒去食。約咗朋友下午食,但一直都知阿木好受歡迎,好多人等。所以,我今次係Gulu App 拎籌先。(早咗45分鐘拎籌)咁差唔多時間就去門口等,好快就入到。紅燒牛肉麵 ($65)紅燒牛肉麵絕對係佢嘅招牌菜,好大碗。牛肉麵有5大塊牛腱,好厚身入味,應該有成1cm厚😱,不過咬落去一啲都唔硬,仲要好冧,唔使點咬就食到😆,啱晒唔鍾意咬嘢嘅我。另外,我加咗少量阿木自家制麻辣醬,麻辣醬用上蝦乾同花椒。麻辣醬同平時一般嘅少啲辣度,啱晒唔食辣嘅我,令成碗麵味道多咗層次。芝士肉鬆蛋餅 ($42)好鍾意呢個芝士肉鬆蛋餅💛, 蛋餅皮好滑又薄,入面有滿滿嘅肉鬆,超豐富😍。好想再叫~台式炸大腸 ($39)本身諗住叫鹽酥雞,不過見有炸大腸特別啲。炸大腸脆口,炸至乾身。外皮好脆,好似乳豬皮咁,內仍然有大腸嘅軟身。炸大腸唔使另加椒鹽粉都夠晒味。😊芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 少甜 (+$19 半價)因為跟餐,所以有半價優惠。芝士奶蓋有陣陣芝士味,唔係好'傑'身嘅,配清甜嘅四季春恰到好處。係等位同時, 門口係一排台灣雜貨, 有阿木自家麻辣醬、拌麵同埋台灣特色小食例如太陽餅。每樣都好

紅燒牛肉麵 ($65)
紅燒牛肉麵

芝士肉鬆蛋餅 ($42)
芝士肉鬆蛋餅

台式炸大腸 ($39)
台式炸大腸

芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 少甜 (+$19 半價)

係等位同時, 門口係一排台灣雜貨, 有阿木自家麻辣醬、拌麵同埋台灣特色小食例如太陽餅。每樣都好吸引😍,自己都揀咗盒太陽餅。
太陽餅
拌麵
2020-11-28
台式炸大腸
2020-11-29 111 浏览
阿木台灣麵係旺角真係好hit,勁到短短時間已經開到第二間分店👏🏻,新分店係豉油街人潮依舊不斷,門口仲多咗好多台式雜貨可以買,但係好處係終於可以用GULU app拎籌排隊啦,真係天大嘅福音🤩~~網上拎籌真係快捷咗慳咗好多時間,至少唔使門口成堆人喺度等,到差唔多時候就會有訊息通知📩~⭐️平日嘅下晝係有lunch set 㗎,真係好抵食加飲品都係幾蚊👍🏻!/午市套餐🐷鹽酥肉便當 $54鹽酥雞食得多鹽酥肉都係第一次食,外層炸得脆酥脆可口,肉質有啲似豬頸肉,記得要落埋個鹽酥雞調味粉🧂,味道更香濃惹味!便當係會跟肉燥飯🍱、同三款台式前菜,有半邊滷水蛋、辣菜脯、麵筋,重點係肉燥飯係有得要多飯多肉燥!男仔食真係超飽,好有良心✨/🐮紅燒牛肉麵 $58牛肉係牛𦟌肉真係厚切得過分,分量真係嚇死每片都勁大塊一碗都有四大片👀,煮得好𣺉身入味軟腍而有嚼勁,真心物超所值😻,加$3可以轉粗手工關廟麵,但麵質個人唔太鍾意比較偏𣺉少少,湯底濃郁帶點鮮甜,超推薦💕/🧀芝士肉鬆蛋餅 $42蛋餅皮薄身包住極多肉鬆、芝士加雞蛋🥚,鹹香惹味每啖都好豐富!💥炸甜不辣 $29炸嘢真係要夠熱就好食😋,質地比魚旦更QQ軟彈,勁鐘意!/🧋凍珍

午市套餐
🐷鹽酥肉便當 $54
重點係肉燥飯係有得要多飯多肉燥!男仔食真係超飽,好有良心✨

🐮紅燒牛肉麵 $58

🧀芝士肉鬆蛋餅 $42

💥炸甜不辣 $29
炸嘢真係要夠熱就好食😋,質地比魚旦更QQ軟彈,勁鐘意!
🧋凍珍珠奶茶+ $10
🍋凍檸檬四季春青茶 +$4
飲品整體質素都唔錯,茶味都幾香濃,而且極多珍珠最後係飲唔晒😆
2020-11-26 51 浏览
之前去旺角行街見到有間餐廳想食好耐,不過長期都有人龍排隊所以未食得成,今日有時間就去左等,用左GULU app拎位方便好多,我叫左一碗紅燒牛肉麵加$3轉左關廟麵,Wa,碗牛肉麵真係唔講得笑,佢塊牛肉厚切到見到都覺得點解可以甘大塊嫁,仲要好厚肉地,好淋好入味,湯底都好正,關廟麵彈牙有咬口,比較粗身,仲有叫左個小食炸鹽酥雞,外皮香脆,如果入面既雞肉可以再juice d仲好,杯飲品我叫左芝士奶蓋烏龍茶,奶蓋超香滑,好好飲。
2020-11-25 106 浏览
之前食過總店 覺得幾好食 尤其知道係台灣人開 感覺會比較正宗今次試附近新開分店 依舊舖仔細細 不過地方細唔緊要 最緊要係好食今次黎唔洗等位 但依然坐滿點左紅燒牛肉牛筋麵 起司肉鬆蛋卷 香酥肉便當 同珍珠奶茶除左蛋卷之外 其他都令人失望紅燒牛肉麵 湯頭唔夠濃 麵身偏淋 牛肉ok 食晒d牛 放棄左個麵感覺上珍珠奶茶應該係台灣食店嘅基本 但奶唔滑 茶味唔香濃 可能冰太多 好啖 珍珠冇味 唔好食 好似未煮好咁 唔軟糯煙韌 飲左兩啖放棄 蛋卷算係有驚喜嘅 個皮做得唔錯 肉鬆香脆 呢個食晒整體感覺名過於實 唔值得排隊等 希望佢可以加把勁
之前食過總店 覺得幾好食
尤其知道係台灣人開 感覺會比較正宗

今次黎唔洗等位 但依然坐滿
點左紅燒牛肉牛筋麵 起司肉鬆蛋卷 香酥肉便當 同珍珠奶茶

除左蛋卷之外 其他都令人失望

蛋卷算係有驚喜嘅 個皮做得唔錯 肉鬆香脆 呢個食晒

整體感覺名過於實 唔值得排隊等 希望佢可以加把勁
2020-11-24 46 浏览
成日經過呢間台式餐廳好多人排隊,今日終於有機會試下!呢間小店由台灣人主理,夠哂正宗!-▪️紅燒牛肉麵係台灣的味道呀🥰一解我嘅旅行癮。湯底調得好濃郁,忍唔住飲咗幾大啖!酸菜好惹味,牛肉厚切又大塊,而且有四大件,非常扺食!牛肉好入味,肉質軟腍,脂肪分佈平均,麵亦都好軟硬適中,好掛汁呢!▪️鹽酥雞炸得酥脆可口,粉唔會太口,咬落去雞肉都幾嫩滑!▪️熱仙草奶茶可以自選甜度,我揀咗微糖,奶香茶濃,真係好有台式味道!仙草切成細細粒,好嫩滑又唔會太甜。▪️門口擺咗好多唔同台式特產,包括太陽餅、台灣麵、醬料等等,我最後買咗四款台灣麵同佢地自己製嘅太陽餅($138),買返屋企當手信,當自己去左旅行🤣

▪️紅燒牛肉麵
係台灣的味道呀🥰
牛肉厚切又大塊,而且有四大件,非常扺食!

▪️鹽酥雞
炸得酥脆可口,粉唔會太口,咬落去雞肉都幾嫩滑!

▪️熱仙草奶茶
▪️

2020-11-24 123 浏览
出旺角地鐵站就用gulu排隊,去到就到我,時間岩岩好。餐具感覺乾淨衛生。麻辣牛肉麵- 4片超厚的台灣牛肉,咁厚以為好難咬,但肉質十分柔嫩軟塌,不會鞋口。份量滿滿台灣麵 ,採用高根麵粉每日人手製造 ,中間放著滿滿的酸菜,初嘗小小嘴唇已有麻麻痺痺的感覺沒有太辣,老闆娘話麻辣醬自家炒製, 無味精無添加喔,十分好味。鹽酥雞$38 - 都是用瘦雞球肉,鹽酥味香濃,唔係死咸, 沒有太大負擔。黑糖珍珠鮮奶 - 珍珠粒粒分明,無痴住一大舊,很有趙口。黑糖溝鮮奶甜度岩岩好,香滑得很。老闆員工勁忙碌都保持笑容 ,十分難得,門口仲有好多台灣面食產品,供大家選購。旺角豉油街98-100號鴻都大廈地下3-4號鋪阿木台灣麵豉油街新店
出旺角地鐵站就用gulu排隊,去到就到我,時間岩岩好。

餐具感覺乾淨衛生。

鹽酥雞

太陽餅

旺角豉油街98-100號鴻都大廈地下3-4號鋪
阿木台灣麵豉油街新店
2020-11-22
鹽酥雞
2020-11-22 42 浏览
今日路過見到一間好多人排哂隊既餐廳, 直覺話我知應該唔錯, 就拎左飛試下。餐廳有位台灣人詳細介紹, 係門外等梗時候, 仲俾左個MENU我睇住先。雖然人多, 但都唔算等好耐, 10分鐘左右就安排入座。 坐位有小小迫, 但餐廳播放住五月天既歌, 粉絲既我非常受落。香港人真係好鐘意去台灣, 佢門口仲有一堆手信可以買, 食飽都要D,有台灣伴麵,太陽餅,台式醬料。 鹽酥拌麵$50麵質軟硬適中 岩哂我口味,三小碟前菜都好開胃。鹽酥雞本身唔會太咸芝士肉鬆蛋餅 $42 爆多肉鬆, 好好食. 平時我都會係屋企自己整蛋餅, 但無台式醬油, 所以無咁好食, 埋單果陣問左台灣女仕, 睇下有無得賣, 好可惜佢話自己調教出黎。台灣小香腸 $29 係我最愛台灣小食。其實仲有好多小食都想試,我諗再黎多幾次先食得哂飲品揀左熱檸檬紅茶,普普通通。下次一定要試佢地台式飲品。

鹽酥拌麵$50

芝士肉鬆蛋餅 $42

台灣小香腸 $29

飲品揀左熱檸檬紅茶,普普通通。下次一定要試佢地台式飲品。
2020-11-22 26 浏览
旺角, 一個餐廳佈滿地區, 各式各樣, 有時想食野都好難落決定。俾一間台式餐廳吸引咗入去‧因為門口有各式各樣台式手信 / 食品供應, 食飽仲可以買D返屋企。 食飯時間, 人比較多, 不過等左一陣都好快可以安排入座‧餐廳坐位比較迫, 不過香港寸金尺土, 旺角有十間八間都係咁, 最緊要好食。 餐牌選擇好多, 好多台灣受歡迎食品都有。鹽酥雞便當 $50阿木好細心, 佢係MENU到會因應唔同客人需要, 可選擇多飯肉燥。味道方面, 鹽酥雞本身唔會太咸, 但枱上有調味粉可以自己落肉燥蕃薯苗 $36 一定要叫碟菜食下, 好好味. 唔油膩, 夾埋肉燥食, 正飲品揀左黑糖薑母茶, 好夠味. 唔錯Overall黎講, 台灣係香港人5大受歡迎國家之一,疫情下, 有間好食台式餐廳解一解思鄉病。見到隔離枱嘅牛肉麵都流哂口水😋😋😋下次一定要再黎試

餐牌選擇好多, 好多台灣受歡迎食品都有。

鹽酥雞便當 $50

肉燥蕃薯苗 $36
一定要叫碟菜食下, 好好味. 唔油膩, 夾埋肉燥食, 正

飲品揀左黑糖薑母茶, 好夠味. 唔錯

2020-11-21 110 浏览
呢間店上網睇見到新開就黎試下,點知一去到拎飛要等20幾張枱,所以第一次黎係無等既,之後比我地發現原來可以係THE GULU拎定飛,過左幾日我地就拎定飛先去食,結果最後都係等左15分鐘左右就入得🤣🤣滷肉飯$35-叫呢個飯仲可以揀多飯,真係好抵食👏🏻👏🏻呢碗滷肉飯好正宗台灣口味👏🏻👏🏻好好食😋😋😋麻辣牛肉牛筋面$69-超級大碗👏🏻好夠麻香辣味,牛筋同牛肉比起出面食既份量係超多,好食😋芝士玉米蛋餅$40-蛋餅好足料👍🏻👍🏻啖啖芝士,但就唔算太正宗,都好食既😋另外叫左杯金橘檸檬四季春,唔知點解會有話梅係入面,搞到成杯野飲好大陣話梅味😅
滷肉飯

麻辣牛肉牛筋麵