2020-07-03 18 浏览
我喜歡到不同地方食車仔麵,當經過見到有一間新派裝修,而且裡面整齊乾淨的車仔麵店,我當然馬上要試一下。🍽豬紅+油菜+芋絲+雞腎+滷水蛋配腩汁我今晚不太餓所以只叫了淨餸。豬紅份量不少,而且煮得剛好,吃下去甜甜的,完全不會有豬臭味,好吃。另外很喜歡這裡的生菜有很多,完全不會吝嗇。叫了平常很少地方有的芋絲,吸了湯汁之後很惹味。雞腎也是推薦大家點的,因為店家用了很厚身的雞腎,完全不是那些薄薄一片的,口感豐富之餘有不會煮得很韌,一咬就能咬開,好吃。另外個人推薦大家一定要試店家自製的辣菜脯,開胃之餘不算太辣,甜甜辣辣的配車仔麵很搭,單吃也很好吃。🍽炸墨魚卷+炸魚皮+豬紅+豬大腸配粗麵加沙爹醬炸墨魚卷很特別,外層的腐皮很脆,裡面的墨魚肉很彈牙,跟南記的春卷不一樣,覺得大家可以叫來試試。炸魚皮很貼心地另上,而且份量不少,也有魚鮮味。豬大腸也是另一驚喜,每一塊都超大塊,而且超厚肉,裡面的脂肪那層很厚,咬下去口感豐富之外,滷汁和肥膏的味道很好吃,完全不會膩。車仔麵當然少不了掛湯力一流的粗麵,而且這裡麵的份量也算多。🍽咖喱魷魚咖喱魷魚也很好吃,咖喱汁很濃又香,魷魚煮得剛剛好,很容易咬又不會韌,抵食!🍽花膠碗

🍽豬紅+油菜+芋絲+雞腎+滷水蛋配腩汁

🍽炸墨魚卷+炸魚皮+豬紅+豬大腸配粗麵加沙爹醬

🍽咖喱魷魚

🍽花膠碗仔素翅
很久沒有吃素翅所以就叫來吃一下。大家可以加上鎮江醋和胡椒粉,裡面的料很足,但略顯比較淡,但是如果不夠吃也可以叫來吃。

🍹樽仔奶茶
看見很多人都有叫奶茶所以決定試一下。本來以為包裝好的茶味一定不會很香,但是這個奶茶很好喝!煉奶和紅茶的味道都很濃很香,又不會很甜,而且包裝上很貼心地有附上營養標籤,完全不會很甜,大家一定要試試!
2020-07-02 31 浏览
自從粉嶺開咗阿四車仔麵之後,我就幾乎每個星期都會過嚟。佢啲車仔麵一啲都唔求其呀,湯底好入味,啲餸好新鮮又抵食。呢個就係我每個星期都會捧場嘅原因。今日叫咗粗麵、雞翼、咖喱魚蛋、同埋糖心蛋。呢個糖心蛋真係一定要食,每次嚟必點,佢個糖心蛋真係整得同日本嘅一模一樣,入面好甜,蛋漿半生熟,流落啲麵上面真係諗起都流口水,雞翼係甜甜地嘅瑞士雞翼,好大隻多肉,佢淹得非常之入味。咖喱魚蛋亦都係佢其中一樣好出名嘅餸菜,魚蛋彈牙,咖喱味入味。其實佢仲有好多好好食嘅配菜,例如蘿蔔,每次都係又大舊又鮮甜多汁。炸墨魚卷亦都係好好食嘅小食之一,點埋泰式甜酸醬非常香口。
雞翼係甜甜地嘅瑞士雞翼,好大隻多肉,佢淹得非常之入味。
炸墨魚卷亦都係好好食嘅小食之一,點埋泰式甜酸醬非常香口。
車仔麵係香港是很普遍的一餐!🍜但依家出面既車仔麵好多都很參差!🍜某d店鋪求其放d野落碗麵度就當係! 🤷🏼‍♀️根本就吃不出滋味!🤦‍♀️不過近來俾我發現到有一間傳統得來亦都不失味道的車仔麵店!🍜👍🏼而且位於新界粉嶺入面!💕話說都係求求其其坐低入地快食!🍜點知試過又會忍唔住再黎試多次!🍜😋佢既食物同普通車仔麵冇分別!💕但味道好味!👍🏼亦不失傳統!🇭🇰每個餸都唔會差!👍🏼推介蘿蔔一定要食!🥕甜得來冇咋!🥕爽口得來又唔會太冧!🥕真心好吃!🥕👍🏼🤤素食者亦都會推介素牛丸!🐮佢同平時既黑椒牛丸冇乜分別!🐮而且爽口彈牙亦有牛味!🐮👍🏼😋甜酸齋!💕酸酸甜甜夠開胃!💕亦唔會好似出面既酸齋咁太過酸!🙈酸甜度剛剛好!👍🏼💕不過配料都好重要!👍🏼枱上面既菜寶你一定要落!😍👍🏼唔落一定後悔,送麵一流!🍜👍🏼😍仲有本身我唔鍾意食辣椒油!但係呢度就會有麻椒油!🌶啱晒鍾意食麻辣野既我!🌶而且麻辣味亦很夠!🌶😋呢度仲有飯食!🍚不過自己最主要黎都係食車仔麵!🍜所以下次都可以試下!🍚👍🏼#阿四車仔麵#粉嶺聯和墟和豐街59號地舖#吃貨Girl

#阿四車仔麵
#粉嶺聯和墟和豐街59號地舖
#吃貨Girl
2020-07-01 994 浏览
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍影相:📸📸📸📸Encore:90%📝進入前要度體溫📝免加一➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖日日都要諗食咩,諗得多都吾知食咩好係街到遊逛中見到呢間車仔麵環境簡潔,座位寬敞,感覺吾錯重點係價錢吾會好貴於是就決定食呢間啦🤣.🔸招牌麵$58招牌麵就最抵食👍有九款餸,分別係辣魚蛋,辣魷魚,豬皮豬大腸,雞翼尖,蘿蔔,滷水蛋,瑞士雞翼同豬紅麵就揀左粗麵~豬中腸洗得好乾淨,而且夠入味魚蛋同魷魚入口彈牙,帶少少辣,更惹味~豬皮口感特別,軟中帶脆,吸埋d 湯汁,好正🥳蘿蔔煮到夠軟腍,微微帶甜滷水蛋吸收哂滷汁,口感Q彈呷一口,蛋黃味仲好濃郁添🥰瑞士雞翼上哂色,肉質嫩滑入味,吾會鞋😋豬紅味道香濃又滑溜,血腥味少粗麵沾上辣湯頭,香辣又惹味😘加多$16轉飲樽仔奶茶奶味突出,入口順滑,比普通奶茶更甜少少.🔸三餸一麵 $38如果招牌麵D餸吾岩食亦可以揀三餸一麵,咁成碗都係自己中意食嘅啦🙆‍♀️注意!吾似得出面車仔麵咁呢到所有額外加餸一款都係$9炸😎吾係分別吾同價位~我就揀左五款餸,辣魚蛋,滷水蛋,蘿蔔瑞士雞翼同芝士腸加埋最愛,最吸湯嘅幼麵,Prefect 池🥳.PS 嗌車仔麵飲品

環境:👍👍👍👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😍😍😍😍
影相:📸📸📸📸
Encore:90%
📝進入前要度體溫
📝免加一
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
日日都要諗食咩,諗得多都吾知食咩好
係街到遊逛中見到呢間車仔麵
環境簡潔,座位寬敞,感覺吾錯
重點係價錢吾會好貴
於是就決定食呢間啦🤣

🔸招牌麵$58
招牌麵就最抵食👍
有九款餸,分別係辣魚蛋,辣魷魚,豬皮
豬大腸,雞翼尖,蘿蔔,滷水蛋,瑞士雞翼同豬紅
麵就揀左粗麵~
豬中腸洗得好乾淨,而且夠入味
魚蛋同魷魚入口彈牙,帶少少辣,更惹味~
豬皮口感特別,軟中帶脆,吸埋d 湯汁,好正🥳
蘿蔔煮到夠軟腍,微微帶甜
滷水蛋吸收哂滷汁,口感Q彈
呷一口,蛋黃味仲好濃郁添🥰
瑞士雞翼上哂色,肉質嫩滑入味,吾會鞋😋
豬紅味道香濃又滑溜,血腥味少
粗麵沾上辣湯頭,香辣又惹味😘
加多$16轉飲樽仔奶茶
奶味突出,入口順滑,比普通奶茶更甜少少

🔸三餸一麵 $38
如果招牌麵D餸吾岩食
亦可以揀三餸一麵,咁成碗都係自己中意食嘅啦🙆‍♀️
注意!吾似得出面車仔麵咁
呢到所有額外加餸一款都係$9炸😎
吾係分別吾同價位~
我就揀左五款餸,辣魚蛋,滷水蛋,蘿蔔
瑞士雞翼同芝士腸
加埋最愛,最吸湯嘅幼麵,Prefect 池🥳

PS 嗌車仔麵飲品可以減$8

🔸炸墨魚卷 $20
炸墨魚卷吾係到到地方都食到
腐皮卷充住墨魚膠再落鑊炸至金黃色
口感酥脆,又有墨魚肉嘅爽彈,真係吾錯😋
2020-06-28
2020-06-30 16 浏览
每次去食阿四車仔麵都係捧住肚走既,因為真係好抵呀😆令次我叫左豬紅、墨魚丸、雞腎、仿鮑片、溏心蛋,配埋讚岐烏冬再加埋一支樽仔奶茶。豬紅咬落夠質感,夠味;墨魚丸我就覺得唔夠墨魚味;雞腎偏淋,但夠味比左好多我地,仿鮑片就正正常常;溏心蛋可能過左火,沒有我想像的咁流心,但都正常的,烏冬質感好,不是普通街外貨假扮的。而我最喜歡是他們的樽仔奶茶,不會太甜,又夠茶味,係咁熱辣辣既天飲返支真係正👍🏻🤣炸墨魚卷炸到表皮金黃,香口,配泰式辣醬,味道唔錯👍🏻花膠碗仔素翅大大碗,足料,落埋醋,酸酸地,好開胃,但最好兩個人分享一碗,因為真係好飽肚的😂😂😋
每次去食阿四車仔麵都係捧住肚走既,因為真係好抵呀😆

炸墨魚卷
炸到表皮金黃,香口,配泰式辣醬,味道唔錯👍🏻

• 招牌麵
2020-06-30 33 浏览
🍜抵食車仔麵-🔸四餸淨餸 $38🔸招牌小食每款 $20.平時諗唔到食乜都會揀食車仔麵,所以成日都會試唔同嘅車仔麵鋪,覺得除咗平靚正之外仲好有香港地道風味。依間阿四車仔麵喺旺角有見過,原來粉嶺都有分店喎,發現真係勁抵食,無論三餸麵、四淨餸、大碗飯統統都係$38,同埋多款小食都係$20份,簡直係糧尾救星啊!仲要味道質素一啲都唔hea,大推超級甜嘅無渣白蘿蔔、薄粉熱脆嘅唐揚炸雞、仲有非常流心嘅溏心蛋!
🍜抵食車仔麵

咖哩魷魚
溏心蛋
墨魚春卷
2020-06-30 20 浏览
車仔麵都係我平時至愛,簡簡單單方方便便揀幾個自己鍾意嘅餸就一餐,快捷方便。今次食嘅幾款餸之中,墨魚卷幾彈牙,唔會有好多粉,墨魚比例都幾多所以有淡淡嘅墨魚香。車仔麵嘅豬大腸,我食過有啲好諗,亦有啲好硬,而呢間舖頭嘅豬大腸有啃勁,軟硬程度適中。檯面放了菜甫,可任意攞嚟食用,辣辣地都幾風味。我食嘅車仔麵其中一個重點係辣醬,呢間舖頭嘅辣醬唔係好辣,係帶有沙嗲口感嘅辣,食食下會上癮。樽裝奶茶,消暑佳品,夏天飲降溫。車仔麵之外亦有一些小食,每樣都係20蚊,見到有吉列蠔即刻揀嚟食,20蚊有五粒都好足分量,不過咬下咬下原來粒蠔幾細粒,不過20蚊有咁多粒仲想點,外皮炸得很鬆脆不馬虎,加埋類似泰式嘅甜酸醬,確係幾惹味。

檯面放了菜甫,可任意攞嚟食用,辣辣地都幾風味。

樽裝奶茶,消暑佳品,夏天飲降溫。

2020-06-29
2020-06-29 32 浏览
一見到菜單就已經有好多餸可以比我揀🥰 好多都係普通車仔麵店有既食材☺️ 所以岩好多唔同人既口味~今次叫左淨餸😆淨四餸 $38 (加餸每款$9)餸:溏心蛋,冬菇,蘿白,辣魷魚,牛腩,炸魚皮溏心蛋可以再入味啲😚 但牛腩,冬菇就好有滷水味,冬菇質感係紮實啲同食落亦滑身!蘿白算甜而且夠多汁🤣🤤重點係無渣😋所以食得好愉快😬。不過牛腩偏柴左小小😶 炸魚皮份量好多 而且貼心地幫我分開左上 令魚皮保持脆口😋 魚皮本身唔係好咸所以食多啲都唔會太口渴。辣魷魚好脆同爽口彈牙。樽仔奶茶 $16茶葉味濃 飲到底會見到茶啲渣 但飲落好滑既 奶味亦岩岩好 好推介🙈我仲叫左幾款小食,炸唐揚雞塊,花膠碗仔素翅,蠔油菜心,炸墨魚卷。雖然全部小食都係20蚊 但佢啲份量都足夠😍 菜心偏淋,雞塊好多 配甜辣醬好味😋 墨魚卷正常 都好味既!

今次叫左淨餸😆
淨餸
炸魚皮
淨四餸 $38 (加餸每款$9)
餸:溏心蛋,冬菇,蘿白,辣魷魚,牛腩,炸魚皮

樽仔奶茶
樽仔奶茶 $16

蠔油菜心

淨餸
炸魚皮
樽仔奶茶
蠔油菜心
2K
同朋友經過見到好似幾吸引,所以就入左去試。 車仔麵配料種類選擇非常多,一般車仔麵吃到的配料基本上在這裡都可以選擇,還有一些招牌小食,例如花膠碗仔翅、瑤柱鮑汁雞腳、炸唐揚雞塊等都是車仔麵店很少見到的。這裡還很特別的,就是調味架上放上一瓶自家製的菜脯粒,啱晒喜歡重口味的我,加埋一齊喺車仔麵度食,非常好吃!我同朋友都唔想諗太多,所以叫咗招牌麵,一共有九款餸,有很多都是招牌必食的配料都在招牌面上,所以非常超值如果想自選都可以,$38就可以有三餸一麵🍜招牌麵 ($58) 🍡辣魚蛋、🦑辣魷魚、🐷豬皮、🐽大腸、🍖雞翼尖、🥕蘿蔔、🥚鹵水蛋、🍗瑞士雞翼、🐷豬紅麵和配料相當足料,新鮮又好吃,夠晒飽肚。 醬汁仲可以選擇沙嗲、腩汁、辣醬,重口味的我三款醬汁都要齊,夠晒濃味好吃,加埋調味架上嘅菜脯真係非常滿足。 ❤️粉麵可選擇:油麵、粗麵、幼麵、米粉、米線、白飯、讚岐烏冬(加$3)我仲額外加咗個炸魚皮($9),香脆可口,浸住車仔麵個湯底好正👍🏻 另外點了幾款🍴招牌小食 🍲花膠碗仔素翅($20) 花膠碗仔素翅入面有齊花膠、瑤柱粒、冬菇、木耳絲、雞蛋絲等材,非常足料。🐷滷水豬大腸($20) 豬大腸賣相吸
同朋友經過見到好似幾吸引,所以就入左去試。
如果想自選都可以,$38就可以有三餸一麵

🍜招牌麵 ($58)
麵和配料相當足料,新鮮又好吃,夠晒飽肚。
另外點了幾款🍴招牌小食
🍲花膠碗仔素翅($20)
🐷滷水豬大腸($20)
豬大腸賣相吸睛,滷水汁入味,新鮮乾淨,沒有腥味。
🐙炸墨魚卷($20)
炸墨魚卷一份有三條,入邊包住墨魚粒,口感豐富,很好吃!
凍檸茶(跟麵加$10)
套餐仲可以以優惠價加配飲品,店內的樽仔奶茶也是招牌的呢!
  • 招牌麵
2020-06-28 21 浏览
正在減肥的我陪朋友來吃東西,咁多邪惡的食物,我叫了一碟蠔油生菜,生菜真心新鮮可口,蠔油令我更有食慾,味道更好。兩隻瑞士雞翼味道也很好,雞翼不大也不細,好喜歡這個大小,味道比普通的醬油雞翼美味。飲品跟餐加,不貴,是港式奶茶,凍飲預製,不用走甜,但甜度合我意,而且沒有冰破壞奶茶的原味,能喝到想佳的味道。這裡服務不錯,坐得舒適,燈光也足,朋友和我都覺得是吃下午茶的好地方。我的減肥計劃失敗了,但吃到好吃的,值!
2020-06-28 29 浏览
我幾中意食車仔麵,但又好怕去DIRTY既地方,想有個好少少既環境,阿四車仔麵好似唔錯,而且價錢合理,唔會太貴。咁岩果時食TEA時間,仲有少少飽,所以只叫了配料。有蟹柳,魚蛋,墨魚丸,芝士腸,紅腸,同埋MUSHROOMS,每樣份量都唔太多,岩晒每樣都想試下既我。味道比出面食既食,丸彈牙,咖哩魚蛋味濃,唔錯唔錯!MUSHROOMS就入味,跟餐加可樂,好有味,玻璃樽好懷舊,正正子!呢度上餐好快,唔錯呀!
2020-06-28 451 浏览
今日去完粉嶺做野,之後去左附近呢間「阿四車仔麵」食個午飯~顧名思義呢度主打車仔麵,車仔餸及粉麵選擇都頗多,$38起有三餸一麵或飯,都幾抵食喎~飲品選擇仲有特色樽仔奶茶及懷舊樽裝維他奶飲品豬紅、滷水蛋、魚腐、炸墨魚卷、甜酸齋配米粉及辣醬滷水蛋夠入味~豬紅好滑溜,唔腥!炸墨魚卷同魚腐都好好食!米粉幼滑爽口,配上甜甜辣辣的辣醬,好美味呢辣魚蛋、豬紅、蘿蔔、牛腩、墨魚丸、滷水腩肉、冬菇配幼麵及腩汁蘿蔔好清甜入味,無榨,同半肥瘦牛腩係perfect match~墨魚丸爽口彈牙,滷水腩肉都好入味,配上秘製腩汁,更加滋味滷水雞翼另外仲叫咗個小食:滷水雞翼,合共有五隻,肥美又大件,雞肉好嫩滑哦凍檸茶檸檬酸甜醒神,紅茶底夠香濃而不澀港式熱奶茶淡奶及紅茶比例剛好,口感順滑,茶味突出

豬紅、滷水蛋、魚腐、炸墨魚卷、甜酸齋配米粉及辣醬

凍檸茶

檸檬酸甜醒神,紅茶底夠香濃而不澀

港式熱奶茶

淡奶及紅茶比例剛好,口感順滑,茶味突出
最近天氣真係唔多好 一係就落大雨 一係就熱辣辣今日咁岩就係熱辣辣 所以坐低第一件事就係叫返支可樂消消暑再慢慢睇食咩 黎食車仔麵三個餸梗係唔少得 但佢地竟然可以用三個餸嘅價錢食到四個餸 真係好抵食我四個餸分別叫咗豬腸牛腩魚蛋同埋雞腎先講豬腸佢哋嘅豬腸滷得好入味 而且十分有咬口份量都算幾多再講雞腎佢哋嘅雞腎相當爽口食落仲有脆脆嘅感覺而佢哋嘅牛腩真係不得不講 入味之餘仲非常嫩同出邊嘅魚蛋唔同佢哋嘅魚蛋都相當彈牙食得出唔係街邊魚蛋嘅質素最後我仲叫咗兩個小食分別係唐揚雞同埋炸墨魚卷佢哋嘅炸物都炸得好出色 外表酥脆之餘 內裏仲好似多汁 而且仍然可以保持乾身 食落唔會覺得油膩~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~偶然經過都可以食到一間咁好食嘅車仔麵 我知道佢哋旺角仲有間分店下次去旺角再食過
最近天氣真係唔多好 一係就落大雨 一係就熱辣辣

而佢哋嘅牛腩真係不得不講 入味之餘仲非常嫩

最後我仲叫咗兩個小食分別係唐揚雞同埋炸墨魚卷
2020-06-22
2020-06-26 13 浏览
麵食係一樣好特別嘅野,因為我無論天氣有幾熱,總係會想食碗有熱湯嘅野😆😆今日同朋友行左入黎食碗車仔麵我呢一刻唔太餓,同埋夏天要減肥就無叫到麵底,只係叫左幾個餸,分別係蘿蔔、廚房腸、墨魚丸同溏心蛋,要左沙爹汁。🤩蘿蔔煮得夠林又入味,一定係必食!十粒星推介😝😝腐乳汁油菜,今日係生菜,個人覺得腐乳汁比蠔油好食,因為多少少辣味😘秘製香辣魷魚,魷魚爽滑彈牙,份量都唔少,好抵食😊瑞士汁雞翼,食瑞士雞翼最重要就係要入味,你睇到佢嘅顏色就應該知呢隻係好食😛😛叫左枝樽仔奶茶,比平時茶餐廳飲嘅更香奶味同埋更滑,如果遲下有得揀埋甜度就完美啦😝

蘿蔔煮得夠林又入味,一定係必食!十粒星推介😝😝

秘製香辣魷魚,魷魚爽滑彈牙,份量都唔少,好抵食😊

好多車仔麵舖,環境都唔係好衛生,而且坐得又唔舒服。😔 呢間車仔麵餐廳,裝修就夠曬有風格同企理,而且價錢仲好相宜㖭。⁣⁣😌⁣⁣車仔麵(三餸一麵)($38)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣通常環境好嘅車仔麵,價錢都會比較貴啲嘅。😕 不過呢度就唔係嘞,三餸面呢都只係35蚊,仲要啲餸俾得好多,好抵食。😆 呢款麵呢就係額外再加咗兩個餸嘅,因為每個餸都只係9蚊,好抵食呀。😛 而且呢個鹵水腩肉真係好推薦,豬腩肉大大舊,一層肥肉一層瘦肉,食落有豐富嘅口感,真係令人好滿足。😙 而且湯底亦都香濃,揀選上油面,好滋味。 ⁣⁣😉⁣⁣招牌麵($58)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣呢款面呢,就有齊曬佢車仔麵最經典嘅配料。😂 足足有九款餸咁多,好似過橋米線咁。😯 一碗面就可以食齊曬咁多嘢,真係好抵食呀。🤩 而且樣樣都幾有水準㗎,例如鹵水雞翼呢,鹵得非常之軟嫩,而且都好入味。🤤 雞肉就好輕易咁離骨,食落就好方便呀。😇 至於麵方面呢呢度就揀咗讚岐烏冬,烏冬係有啲咬口㗎。😁 配埋沙嗲醬,湯底就更加濃郁。⁣⁣🤓⁣⁣日式吉列蠔($20)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣除咗有車仔麵入面嘅餸之外,亦都可以嗌啲招牌小
⁣⁣
車仔麵(三餸一麵)

招牌麵($58)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣
招牌麵

日式吉列蠔($20)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣
除咗有車仔麵入面嘅餸之外,亦都可以嗌啲招牌小食。🤔 每一款就只係20蚊,當中就包括咗呢個吉列蠔。😀 外層鬆脆,入面包裹住多汁鮮甜嘅蠔肉,真係令人欲罷不能。☺️ 估唔到嚟食車仔麵,都可以食到日式炸蠔,真係好呀。🇯🇵 而且其他小食都唔錯架,例如炸墨魚卷,鹵水雞翼,如果想食多啲嘅話就可以嗌呢款小食當淨餸,因為份量都好多,所以會抵食啲㗎。⁣⁣😉
日式吉列蠔
鹵水雞翼
車仔麵(三餸一麵)
招牌麵
日式吉列蠔