2010-06-26
中午, 金鐘的確冇乜好食, 而且中、上環, 灣仔又沒有什麼心水既平價餐廳吸引我. 是日一個人食飯, 就不過坐一個站, 過海黎到尖沙咀, 尋找美食.上日已經留意到呢一間簡陋的快餐店. 而且仲要係24小時營業. 本來覺得睇完波來食最好. 但看球賽當晚, 完場後都係覺得飽飽地. 於是決定改日再來. 而是日星期五, 中午得得閒, 一個人, 便過海, 來試一個究竟.格局同服務都幾80年代, 先購票, 後俾一個牌仔你, 然後等那回音極重的廣播叫號碼. 拿了快餐, 就自己找位. 同現代快餐不同的是, 食物以中式為主, 選擇多. 感覺上幾似國內的快餐店. 所以一有人入黎, 店員永遠先以國語打招呼. 店子說自己馳名南洋美食, 亦標榜其海南雞. 而且, 是日快餐也有海南雞配白飯. $36, 連湯連飲品, 都算幾經濟. 先說湯, 我要了羅宋湯, 料足, 又濃又杰, 味道亦不錯, 只是槳粉太多, 搞到個湯成碗羹咁款, 不是不想飲, 而是太多茨粉, 飲哂真係頂肚, 結果飲了半碗, 不然, 可能會令到我食唔落飯.雞, 失望的因為雞味不足. 不過切了肶位給我也好, 因為隻雞都幾好肉, 而且份量也不細. 看樣字, 足
雞, 失望的因為雞味不足. 不過切了肶位給我也好, 因為隻雞都幾好肉, 而且份量也不細. 看樣字, 足足有1/4隻雞, 夠哂大份. 加上其配上的辣味薑蔥油, 味道也算是可以. 只不過, 飯不是熱的, 令我覺得非常之奇怪.
快餐店, 環境氣氛的確叫堂食客人快快食. 中午, 雖不用排隊, 但一樣客似雲來的. 看是別人的其他炒粉麵出品, 理應不太差吧. 食食下飯, 老細急call.....食完阿四, 快快趣回去公司, 繼續做阿四.