2022-08-02 75 浏览
前兩日約咗家姐食泰國菜!泰式炒金邊粉 $63金邊粉超大碟,可以三個人一齊食都冇問題!金邊粉甜甜地,擠埋檸檬汁落去更清新。面頭仲有幾隻蝦肉同豆乾,超級彈牙,口感很好。泰式肉碎生菜包 $88生菜包係我最鍾意食嘅泰國菜,但礙於我唔食芫荽,成日要逐條挑出來,所以每次都要糾結好耐究竟嗌唔嗌好。今次因為家姐想食所以嗌咗,然後依個生菜包係將啲芫荽擺面頭,唔使我逐條逐條撩出嚟,真係勁開心!生菜包味道吸引,酸酸辣辣非常夠味,一路打一路好想食!火山軟殼蟹法包 $148軟殼蟹分量十足,外殼酥脆,十分滋味。法包鬆軟,完全索晒啲咖喱汁,超juicy!咖喱汁好夠味,有香濃嘅椰汁味同埋辣辣地!椰汁三色冰 $25依杯飲品榮登我最鍾意嘅飲品!正宗椰汁配上蒟蒻真係好好味。凍柚子蜜 $25凍柚子蜜解渴又健康。
前兩日約咗家姐食泰國菜!

泰式炒金邊粉 $63

泰式肉碎生菜包 $88

火山軟殼蟹法包 $148

椰汁三色冰 $25
依杯飲品榮登我最鍾意嘅飲品!正宗椰汁配上蒟蒻真係好好味。

凍柚子蜜 $25
凍柚子蜜解渴又健康。
2022-08-02 58 浏览
是日同朋友來到哩間大排的阿來食泰菜,見到佢哩個火山排骨真的好吸引,另外也點左個泰式生蝦刺身同埋泰式炒金邊粉地方唔大但也坐得OK的,WALK IN真的好多人等~~火山排骨火山排骨一上來,有六條骨,另外也有肉,一食真的好好味,醬汁用大量洋蔥蒜汁配製而成,酸辣惹味,加埋貼心有埋手套,真的食得好舒服,同埋一咬啖啖肉,真的食得開懷~~泰式生蝦刺身泰式生蝦刺身真的好吸引,8大隻生蝦,加埋泰式醬汁真的好正,愈食愈停唔到口,泰式炒金邊粉泰式炒金邊粉真的好足料,碟的位置有花生碎及青檸;配料有豆腐乾、雞蛋及芽菜等,真的爽口同埋唔會太濕,好開胃。
是日同朋友來到哩間大排的阿來食泰菜,
見到佢哩個火山排骨真的好吸引,
另外也點左個泰式生蝦刺身同埋泰式炒金邊粉

地方唔大但也坐得OK的,WALK IN真的好多人等~~

火山排骨

同埋一咬啖啖肉,真的食得開懷~~
泰式生蝦刺身
泰式炒金邊粉

泰式炒金邊粉真的好足料,
2022-07-28
  • 泰式火山排骨
通菜街亞來地點位置都方便午餐來趟泰式快食完全無得輸最重要係五十多元已經有交易性價比高呢~-金柚鮮蝦沙律夏天當然要叫個沙律吧~柚子大蝦沙律,以魚露、香料同青檸做成的泰式沙律汁酸辣鹹香,大蝦彈牙,柚子清新,仲有炸蒜、炸乾葱同花生,口感豐富,醒胃惹味。-泰式火山排骨順面叫埋新品泰式火山排骨超!好!食!將排骨疊得高高似火山,再淋上秘製的泰式酸辣醬汁,肋骨燉煮得淋,醬汁的咸酸並重夠開胃味,好惹味!-最後叫埋海南雞飯雞皮夠爽肉都嫰滑油飯香料味淡淡的好味道加埋酸辣醬夠清新,完全係泰國的味道啊~

通菜街亞來
地點位置都方便
午餐來趟泰式快食完全無得輸
最重要係五十多元已經有交易
性價比高呢~

金柚鮮蝦沙律

夏天當然要叫個沙律吧~
柚子大蝦沙律,以魚露、香料同青檸做成的泰式沙律汁酸辣鹹香,

泰式火山排骨
順面叫埋新品泰式火山排骨
超!好!食!

好惹味!
最後叫埋海南雞飯
雞皮夠爽肉都嫰滑
油飯香料味淡淡的好味道
加埋酸辣醬夠清新,
完全係泰國的味道啊~

2022-07-26 129 浏览
周末去旺角行街,搵左呢間平民泰國野,好足料價錢又實惠火山軟殼蟹法包 🦀️$148好中意食軟殼蟹,因爲唔洗剝殼就可以食。呢個法包有兩隻軟殼蟹,中間鋪滿咖喱汁,每一啖都可以食到濃濃嘅咖喱香味軟殼蟹炸得呈金黃色,啖啖肉,外脆內軟又多汁咖喱唔會好辣,香滑濃郁,帶椰香,甜甜地,咖喱汁入面仲加左蛋汁,變得更加嫩滑。法包都同咖喱好夾,呢個火山軟殼蟹法包好味阿來海南雞飯🐔($56, 轉雞脾+$10)睇到有全日套餐幾抵食,叫左呢個海南雞飯,好味雞肉好嫩滑,肉厚有雞味,雞皮爽脆,配嘅醬酸酸甜甜,同個雞肉都好夾。油飯色澤夠黃,散發著淡淡油香味,唔會好油膩,呢個飯好抵食椰青🏝($38, 跟餐 +$22)椰青好甜,入面都好多椰青肉
周末去旺角行街,搵左呢間平民泰國野,好足料價錢又實惠

火山軟殼蟹法包 🦀️$148
軟殼蟹炸得呈金黃色,啖啖肉,外脆內軟又多汁

阿來海南雞飯🐔($56, 轉雞脾+$10)
睇到有全日套餐幾抵食,叫左呢個海南雞飯,好味

椰青🏝($38, 跟餐 +$22)
椰青好甜,入面都好多椰青肉
今日要去旺角買少少野,順便係附近揾食,天氣熱到甘,食泰國菜就最好啦!係先達對面見到有間泰國餐廳,未到晚餐時間五點幾到都好多人幫襯,感覺幾有品質保證!舖頭有分上下兩層,上層係多人圓枱,下層就係二至四人枱。除咗堂食,外賣自取5:30後仲有九折,見到好多人都會嚟買外賣!金柚子鮮蝦沙律($68)今日係大暑,當然要叫啲清新嘅前菜,呢款沙律有兩隻大蝦加上滿滿柚子肉,已去皮去籽撕好嘅柚子肉配上泰國紅蝦米、椰絲、蔥、蒜、花生同辣椒等,口感好豐富,就算唔食辣嘅朋友都可以食!泰皇咖哩火山軟殼蟹法包($148)居然喺呢度搵到咖喱法包!軟殼蟹大大件又熱辣辣,炸到好香脆,如果有得單點就好啦!咖喱汁方面,入口有香濃椰汁味,法包烘到焦香脆口,蘸埋咖哩汁食,超惹味!泰式炒金邊粉($53)份量大到夠兩個人食,性價比好高!食之前記得要擠青檸汁,想增加口感同香氣就撈少少花生碎,唔辣入口有少少甜味好似喺泰國食嘅Pad Thai甘。椰汁三色冰(跟餐+$6)食泰國嘢點少得飲椰汁冰,冰凍香甜嘅椰漿加埋三色珍多粉條,非常解暑!

泰皇咖哩火山軟殼蟹法包

椰汁三色冰
泰皇咖哩火山軟殼蟹法包
椰汁三色冰
2022-07-23 106 浏览
好耐無出街食好西啦,今次出開旺角,心思思想食下泰國菜,所以就黎試呢一間🙌🏻雖然門面好似好細但原來店內都算幾整齊企理!泰式滷豬髀🍖呢碟餸好有驚喜!😋因為本人鍾意食豬手,所以一定要叫黎試試!豬脾肉質好幼嫩,食落一啲都唔韌,咬落口好入味,好鍾意泰式滷水嗰陣香濃嘅味道,正😍😍泰式生蝦刺身🦐每次食親泰國菜都一定會叫生蝦刺身,呢度嘅生蝦好新鮮,每一隻蝦肉質都好彈牙!👍🏼👍🏼推介一定要配埋蒜片一齊食,加埋生蝦專有嘅醬汁真係無得輸呀!😚泰式炒金邊粉好足料既金邊粉!而且份量好多,兩個女仔share 食就岩岩好啦!🥰炒出黎一上碟已經聞到好香,好夠穫氣,味道帶有少少酸甜,相當開胃!👍🏼呢間水準都算正宗,下次諗唔到食咩可以再試!🤤🤤🤤

泰式滷豬髀🍖

泰式生蝦刺身🦐

泰式炒金邊粉

呢間水準都算正宗,下次諗唔到食咩可以再試!🤤🤤🤤
1K
經過旺角見到呢間幾多人等位的泰國餐廳,見價錢又幾實惠,就同屋企人食個便飯先返屋企。雖然多人去,但餐廳都好快安排到位😆有留意開我的人都會發現,每次食泰菜都必點軟殼蟹包,個人認為是泰國餐廳最值得一吃的菜色,而這裡的🔥火山軟殼蟹法包也出乎意料地特別!🔥 火山軟殼蟹法包- 價錢只是$148,但有成2隻軟殼蟹,而且軟殼蟹大隻多肉,仲有好香嘅膏😍而咖哩也相當出色,竟然有炒了蛋粒在內,配上濃洧咖哩香+香脆麵包,味道幾好😋(個人認為咖哩炒上蛋粒是最好的食法、可惜不是每間泰菜都會)🐔阿來海南雞飯—夠經濟實惠,水準不錯。雞肉是皮滑肉質幾有咬口,配上少少薑香味的飯粒,性價比幾高。泰式炒雜菜的蒜粒非常惹味香口,配上各款菜,真係好味又健康!下次再來食咖哩包😋😋

泰式炒雜菜

泰式炒雜菜的蒜粒非常惹味香口,配上各款菜,真係好味又健康!

下次再來食咖哩包😋😋

椰青
泰式炒雜菜
椰青
2022-07-17 183 浏览
呢間泰國餐廳係朋友介紹,裝修雖然簡單,但食物水準卻唔簡單😳充滿泰國地道風味,係旺角都搵到高水準既泰國菜😝🌟阿來海南雞飯 $56海南雞飯全日供應,價錢如一,絕對係經濟實惠之選。海南雞肉質嫩滑,雞皮薄唔會有多餘肥膏,蘸上辣醬,非常惹味☺️🌟泰式金邊粉 $53呢個價錢絕對超抵食,因為份量多到驚人😳,兩個人share食都得!有蝦、青口、魷魚🦑、蝦柳、雞蛋、花生碎等多款材料,好足料😍加上味道酸甜,令人食慾大增🤤🌟泰式火山排骨 $108呢款係新出既菜式,大大支既排骨一支支咁棟起晒,望落又幾次火山🌋,加上泰式酸辣醬汁淋係上面,風味十足☺️🌟五穀雪山特飲 $8跟餐只係$8,阿華田上面加左胚芽,高鈣高鐵,營養豐富,仲呈現雪山既樣貌!🌟椰汁三色冰 $6跟餐$6,椰汁香濃,配搭薯粉條,增添口感☺️📍 阿來泰式地道風味 (旺角)旺角通菜街97號地舖

🌟阿來海南雞飯 $56

🌟泰式金邊粉 $53

🌟泰式火山排骨 $108

🌟五穀雪山特飲 $8

🌟椰汁三色冰 $6
跟餐$6,椰汁香濃,配搭薯粉條,增添口感☺️

📍 阿來泰式地道風味 (旺角)
旺角通菜街97號地舖
  • 阿來海南雞飯
  • 泰式炒金邊粉
2022-07-08 160 浏览
呢間餐廳成日都好多人仲排晒隊!不過好多人都話佢名過其實🥲今次就去試下!火山軟殼蟹法包✨ $148呢樣基本上係我最鍾意食嘅菜式,去到任何一間泰國餐廳都會想叫嚟食!上到枱都好靚~法包都好軟熟!但失望嘅係佢完全唔夠黃咖喱味,連鹹味都唔夠。而且軟殼蟹超厚粉!啲腳炸到勁硬🥲但係佢啲軟殼蟹其實都幾多肉!如果可以再濃味啲,同埋唔好咁厚粉應該會好食好多!2.5/5😋泰式乾炒河粉配豬肉 $63呢個食落口好有驚喜!其實味道就好似乾炒牛河咁🤣都係好重鑊氣,但就比較甜啲!豬肉都好淋😍而且味道都好均勻,唔會話有啲沾唔到醬汁!一啖接一啖好快食晒😋4/5😋飛天炒通菜$68貴過碟炒河🤣但味道都係唔錯,有鑊氣而且調味啱啱好😍食落好香蒜味,又帶啲辣辣地嘅味道好惹味!不過呢個價錢就真係有少少貴~3.7/5泰式肉碎生菜包🥬 $88肉碎份量都幾多,食落都幾重香料味酸酸辣辣!但係個人唔係太鍾意食肥肉個種爽口嘅口感,同埋覺得有少少豬騷味🥲2.3/5😋汁燒魷魚筒🦑 $98呢個價錢來講份量唔算好多,而且食落口有少少軔同冇乜味道。主要都係靠個汁嘅味道,所以食落唔算太過出色~2.5/5😋整體嚟講炒嘅嘢會比較出色~或者可能其他菜式會比較好食

火山軟殼蟹法包✨ $148

泰式肉碎生菜包🥬 $88

2.3/5😋

汁燒魷魚筒🦑 $98

2.5/5😋

整體嚟講炒嘅嘢會比較出色~或者可能其他菜式會比較好食,例如海南雞嗰啲都見到好多人食!所以大家食之前都可以諗吓清楚啲咩食先🤣而且都食過更加好食嘅泰國菜,不過當然價錢更加貴~
2022-07-08 77 浏览
嚟到泰國餐廳🍴🇹🇭當然一定要食招牌泰式火山排骨🌋排骨分量十足 肉質好嫩滑 唔會淨係得骨 食落啖啖肉🐷面頭淋滿晒酸辣醬汁 再加埋啲洋蔥蒜🧅🧄🌶惹味又開胃😋
2022-07-04 75 浏览
搵位度:🌟🌟🌟🌟🌟抵食度:🌟🌟🌟🌟好食度:🌟🌟🌟打工仔食晏最緊要易搵位抵食又好食,喂最新一期嘅《旺角搵餐晏》專題,將會同大家圍繞着旺角啊睇吓有咩好食嘅午餐。咁今次第一集大家嚟到先達嘅阿來,首先望一望夥計同埋格局啊,係正宗㗎。今日接近一點嚟到個舖位,原來入到去有兩層,上到2樓啊,都仲有好多空枱,位啊係相對易搵啦。雖然空枱多但係其實識落都幾好食,小弟又叫咗個青咖喱雞有椰味得來夠辣,唔錯。同行朋友啊都叫咗海南雞飯,喇沙同埋冬陰功;喇沙同冬陰功湯粉呢味道普通,料唔算太多,反而海南雞飯比較推薦啦。連埋一杯港式餐飲嘅,例如凍檸茶咁啦,凍飲加$3,青咖喱雞咁樣跟餐買單56,尚算抵食。順帶一提啦,啲嘢飲走乜走乜啊嗰啲都跟得齊,值得一讚。
搵位度:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食度:🌟🌟🌟🌟
好食度:🌟🌟🌟

青咖啡雞飯
青咖啡雞飯
2022-06-30 95 浏览
天氣越來越熱, 要食返D香辣既泰國菜醒一醒胃先🔥一打開個 Menu 就立即比佢個泰式火山排骨吸引,跟住再點金柚子鮮蝦沙律同睇落好爆汁既火山軟殼蟹法包🦀🦐金柚子鮮蝦沙律份量足,大大嚿柚子肉,唔會係罐頭柚子咁碎濕濕。而且醬料層次好豐富 食到好多花生、炸蒜、乾蔥等既配料,好清新而泰式火山排骨🍖都有成5-6支大大支既骨~ 個泰式辣汁係靈魂! 一定要撕開肉之後再沾一沾醬汁~ 食落酸酸辣辣, 又唔會好滯,而排骨仍 Juicy最後的火山軟殼蟹法包🦀外型好似火山咁,咖喱汁多到滿瀉,再插滿卜卜脆既軟殼蟹,香濃惹味至極呀!
天氣越來越熱, 要食返D香辣既泰國菜醒一醒胃先🔥

而泰式火山排骨🍖都有成5-6支大大支既骨~

2022-06-23
2022-06-24 99 浏览
阿來泰式地道風味(Mong Kok)係旺角想平平地食泰國菜🇹🇭原來都有選擇😗😗 位於先達廣場附近嘅「阿來」望落都幾抵食 一於試下~🤪⌖ 泰式炒金邊粉 🍜💰$63整體味道OK 茄醬味會比較出🥫有各種配料豐富口感🤨⌖ 燒豬頸肉 🐷💰$68 賣相好吸引🤩 豬頸肉夠大塊 不過食落似偏瘦嘅叉燒 冇燒豬頸肉嗰種香口同邪惡嘅油脂感 小失望🥵🥵 隔離嘅泰式酸辣汁偏酸 唔夠辣😢⌖ 馬拉盞炒通菜 🌿💰$68通菜煮得啱好 可能就左香港人口味 始終覺得係差咁啲辣度🌶️ ⌖ 黃咖喱雞 🐔💰$68配料豐富 有雞件🐔、薯仔🥔、青椒🫑、蕃茄仔🍅、洋蔥🧅 不過味道普通 唔夠惹味🤥🤥 同樣係欠缺辣度🌶️⌖ 蒜蓉包(4件)🧄🥖💰$28比較薄嘅四件蒜蓉包 有輕微牛油香🧈 食落都脆口 可惜即刻食都唔係熱辣辣嘅😣😣 同黃咖喱唔算太夾~⌖ 青檸梳打🍹💰$25夠晒青檸味 熱辣辣飲落好爽💦💦⌖ 椰青🥥💰$38椰青夠大個 椰肉用匙羹都可以刮到黎食 正常發揮😌😌☻ 回頭指數:6.5/ 10 #Fatshit_ami #Dinnertime #旺角美食 #港式美食 #食好細 #香港美食 #泰式美食 #泰式炒金邊粉 #燒豬頸肉 #馬拉盞炒通菜 #
阿來泰式地道風味(Mong Kok)

⌖ 泰式炒金邊粉 🍜

⌖ 椰青🥥
💰$38
椰青夠大個 椰肉用匙羹都可以刮到黎食 正常發揮😌😌

☻ 回頭指數:6.5/ 10

#Fatshit_ami #Dinnertime #旺角美食 #港式美食 #食好細 #香港美食 #泰式美食 #泰式炒金邊粉 #燒豬頸肉 #馬拉盞炒通菜 #黃咖喱雞 #蒜蓉包 #青檸梳打 #椰青
2022-06-24 66 浏览
依間喺旺角嘅泰國餐廳🍴🇹🇭真係好抵食🤑上次嗌咗個泰式蠔仔蛋飯 $50左右 已經有一大碟😍個蠔仔炒蛋勁大塊 蠔仔大大粒仲要冇腥味 食落個雞蛋香都好出🥚性價比好高呀!
2022-06-19 131 浏览
旺角泰菜好選擇🦥細細間餐廳,卻有很多正宗泰式的餸菜!價錢貼地!✨《咖哩炒軟殼蟹》$118香濃的泰皇咖喱,濃郁的味道,配上軟殼蟹來吃,很惹味!而且咖哩內更有蔬菜,足料好吃!🌙《泰式炸蝦餅》$78大大件的炸蝦餅,彈牙好味,蝦味突出,炸得更脆口,點上酸辣汁,更開胃!🌟《泰式香芒蟹肉炒飯》$73蟹肉和香甜的芒果撈在一起,泰式炒飯的配合,有種夏日的感覺,很開胃的炒飯!👍🏻《椰青》$38吃泰菜怎能不喝椰青呢!總結:旺角好吃的泰菜!位置方便,菜餸多種多樣!
旺角泰菜好選擇🦥

細細間餐廳,卻有很多正宗泰式的餸菜!價錢貼地!✨

《咖哩炒軟殼蟹》$118

《泰式炸蝦餅》$78

《泰式香芒蟹肉炒飯》$73

《椰青》$38
吃泰菜怎能不喝椰青呢!

總結:旺角好吃的泰菜!位置方便,菜餸多種多樣!