2023-04-06 213 浏览
好地道好好食海南雞很滑 醬料辣味香濃,口感清新獨特鹹香微辣油飯份量十足 口感香糯但配菜🍅片有少少想要變味嘅感覺唔知係咪存放不當泰式火山排骨烤熟的排骨配以辣椒、檸檬葉、魚露等汁料香辣鮮美,又帶有微妙的酸甜味道排到似火山噴發般的效果,靚靚。值得一試
好地道
好好食
海南雞很滑
醬料辣味香濃,口感清新獨特
鹹香微辣
油飯份量十足 口感香糯
但配菜🍅片有少少想要變味嘅感覺
唔知係咪存放不當

泰式火山排骨
烤熟的排骨配以辣椒、檸檬葉、魚露等汁料
香辣鮮美,又帶有微妙的酸甜味道
排到似火山噴發般的效果,靚靚。
值得一試
2023-04-06
2023-04-05 180 浏览
鬧市中泰式小店-冬陰功湯(小)經典冬陰功十分足料,細碗都有三隻大蝦,蝦蝦蝦,以香茅南薑等香料煮熬而成,充滿鮮味。鹹酸辣味分配得宜,加上香滑椰漿,開胃醒神。火山咖哩軟殼蟹法包原個法包配搭大大隻酥炸軟殼蟹,震撼視覺。軟殼蟹粉漿厚薄適中,食落十分香口。 泰式咖哩香濃帶微辣,亦充滿椰香,用蛋漿打芡增加層次感。法包軟糯,將咖哩汁精華完全吸收,令人食唔停口。椰汁三色冰冰凍椰汁清新解渴,正好配搭濃味泰國菜。三色粉條口感煙韌。必點!
鬧市中泰式小店-

冬陰功湯(小)

火山咖哩軟殼蟹法包

椰汁三色冰
2023-04-02 162 浏览
【旺角•阿來泰式地道風味】————————————————————————茶餐廳價錢享受嘅泰國風味餐廳,食到泰式地道風味,品種多選擇。🍯|蝦頭油炒飯|HKD 55鑊氣十足,辣辣地配上各種精緻嘅海鮮配料炒 。🍯|泰式火山排骨|HKD 108排骨鮮嫩易入口,配上泰式醬料,口感特別。🍯|泰式炸蝦餅|HKD 78外皮香脆,內裏蝦肉彈牙,配上泰式甜酸醬味到更豐富。🍹|椰青|HKD 38🍹|三色冰|HKD 25
【旺角•阿來泰式地道風味】
————————————————————————

🍯|蝦頭油炒飯|HKD 55
鑊氣十足,辣辣地配上各種精緻嘅海鮮配料炒 。

🍯|泰式火山排骨|HKD 108
排骨鮮嫩易入口,配上泰式醬料,口感特別。

🍯|泰式炸蝦餅|HKD 78
外皮香脆,內裏蝦肉彈牙,配上泰式甜酸醬味到更豐富。

🍹|椰青|HKD 38
🍹|三色冰|HKD 25
被過份吹捧既餐廳  大失所望香辣魚青芒沙律 完全食唔到青芒沙律律 條魚一啲都唔脆 好軟林林 軟殼蟹都係一樣 火山軟殼蟹法包 個包非常林 完全唔脆 兩個餸都好失望 價錢中上另外,嗌咗泰式鐵板蠔仔餅 普普通通炒蛋 好油
被過份吹捧既餐廳  大失所望

軟殼蟹都係一樣 火山軟殼蟹法包 個包非常林 完全唔脆
兩個餸都好失望 價錢中上
另外,嗌咗泰式鐵板蠔仔餅 普普通通炒蛋 好油
  • 泰式鐵板蠔仔蛋
2023-03-23 560 浏览
喺旺中行街見肚餓,見到呢間泰國菜館門口好多人買外賣,而且價錢又好抵食,所以入嚟試吓叫左2個午餐,泰式炒金邊粉同泰式豬脾飯,見隔離枱個咖喱軟殻蟹法包超正,我哋又叫左份🤤🤤再加杯龍眼冰泰皇咖喱軟殼蟹法包:🤤👍🏻呢個真係超正,好多咖喱汁,用嚟配法包,好惹味❤️個軟殼蟹炸得好脆,蟹肉又夠多,咖喱汁多到滿瀉,超好味👍🏻泰式炒金邊粉:好多海鮮配料,金邊粉加上茄汁炒過😋而且炒得根根分明,酸酸甜甜好開胃,食唔停口,非常好👍🏻泰式豬髀飯:豬脾又係必食👍🏻肉質超淋滑,起曬骨,啖啖肉❤️好juicy 午市套餐真係幾抵食,加埋飲品都係$60左右👍🏻旺角區鬧市黎講,價格算好抵 ,味道又好👍🏻推介

泰皇咖喱軟殼蟹法包

個軟殼蟹炸得好脆,蟹肉又夠多,咖喱汁多到滿瀉,超好味👍🏻

泰式炒金邊粉

泰皇咖喱軟殼蟹法包
泰式炒金邊粉
  • 泰式豬髀飯
2023-03-19 3300 浏览
呢日同朋友喺花園街體育館做完運動,喺附近搵地方食lunch,行經呢間泰國菜,見到weekend 都有lunch set,而且坐得幾滿,一於試吓先~👭🏻2人行,叫咗1️⃣個lunch set,2️⃣個小菜🔸Lunch Set: 辣椒膏蝦頭油炒飯 🌶️🦐🍚配 酸辣鳳爪沙律 🐔🤞🏻🥗 配 椰青 🥥* 炒飯惹味(店員聽到我唔食得辣,好醒目咁幫我哋order 咗小辣🫶🏻)* 酸辣鳳爪係午餐嘅升級小食,加$25多個小食,有3隻鳳爪同生菜沙律,調味適中、份量合適* 椰青係加咗$22嘅升級餐飲(單點價$38),椰青水冰凍清甜,椰青肉嫩滑,推介🙌🏻🔸泰式火山排骨 🇹🇭🌋🐷今日想食啖啖肉,所以叫咗呢個招牌推介造型突出,幾IG-able 呢~📸排骨本身味道偏淡,不過配埋啲泰式醬汁就好惹味肉肉嘅份量都唔少,作為食肉獸嘅我頗滿足 🔸泰式炸蝦餅 🇹🇭🦐🫓蝦餅彈牙,炸漿薄脆~⚠️熱辣辣⚠️~~小心唔好焫親~呢間泰菜小店嘅食物唔錯,夠泰色風味,而且定價合理,除咗堂食,仲見到好多人叫外賣,係一間受歡迎嘅街坊小店!

👭🏻2人行,叫咗1️⃣個lunch set,2️⃣個小菜

辣椒膏蝦頭油炒飯

🔸泰式火山排骨 🇹🇭🌋🐷
今日想食啖啖肉,所以叫咗呢個招牌推介
造型突出,幾IG-able 呢~📸
排骨本身味道偏淡,不過配埋啲泰式醬汁就好惹味
肉肉嘅份量都唔少,作為食肉獸嘅我頗滿足

🔸泰式炸蝦餅 🇹🇭🦐🫓
蝦餅彈牙,炸漿薄脆
~⚠️熱辣辣⚠️~
~小心唔好焫親~
泰式炸蝦餅

2023-03-11
午餐
想係旺角鬧市食一餐又平又抵嘅泰菜😋阿來泰式地道風味就岩晒你啦🤩雖然餐廳環境睇落比較舊🤨但係晚飯時間都有好多食客排隊👍証明餐廳質素真係唔差🤩餐廳主打正宗泰菜🇨🇷 價錢仲好平民🤑 想體驗地道泰菜不妨去試試佢🥴👉🏻泰式炒金邊粉💰HKD5️⃣5️⃣金邊粉味道偏酸🤤 令人愈食愈開胃👍 用嘅金邊粉非常彈牙 口感十足👅仲有兩隻大蝦🍤 夠晒抵食👉🏻 泰皇咖哩火山軟殼蟹法包💰HKD1️⃣4️⃣8️⃣呢道菜非常特別🤪用法式面包作為容器入邊放左原隻軟殼蟹同濃濃嘅咖哩汁咖哩汁落左好多雞蛋煮成🥚令到個汁更加濃郁充滿蛋香😋唔覺唔覺成個法包就食晒😂👉🏻 阿來海南雞飯💰HKD5️⃣8️⃣海南雞飯係泰國餐廳必食之選👍阿來泰式味道選用左正宗嘅泰式辣汁🌶️雖然海南雞唔算好滑但係配埋醬汁真係充滿泰式風情😊加一服務費✅

想係旺角鬧市食一餐又平又抵嘅泰菜😋

雖然海南雞唔算好滑
但係配埋醬汁真係充滿泰式風情😊

加一服務費✅
2023-03-18 176 浏览
🇹🇭 🇹🇭 🇹🇭食泰菜唔一定要去九龍城、今次介紹依間泰菜係旺角,好方便,性價比高餐廳地方唔多,坐位少同逼硤,有樓上閣樓,熱門之選當然要等好耐位,星期六下午六點walkin去到都要等大約一小時泰式生蝦刺身($98)👍🏻👍🏻👍🏻夠冰凍,感覺好新鮮,加埋個醬唔會好辣,唔會搶左鮮蝦味,肉質夾口彈牙,要黎做前菜真心正泰式炸蝦餅($78)熱辣辣,食既時候小心辣到口,炸粉唔多,一食食到啖啖蝦肉既感覺,六件大大件夠吸引燒豬頸肉($68)豬頸肉燒得好香,個面乾身得黎,肉好淋好嫩,唔會太多油太膩泰式蝦醬炒飯($65)炒飯好香好乾身,蝦醬味好濃,但配料有幾片臘腸同煎蛋係面,同平時炒飯有少少唔同,唔知係唔係正宗做法,如果下次會想試其他炒飯代替
🇹🇭 🇹🇭 🇹🇭

泰式生蝦刺身($98)👍🏻👍🏻👍🏻

泰式炸蝦餅($78)

燒豬頸肉($68)
豬頸肉燒得好香,個面乾身得黎,肉好淋好嫩,唔會太多油太膩

泰式蝦醬炒飯($65)
2023-03-10 185 浏览
呢間泰國餐廳真係好好食,每一餸菜都好好味,令人大讚。雖然餐廳好細,只有大約10枱,但環境好舒適,氣氛都好好。份量啱啱好,而價錢都好平易近人,同菜式質素相比真係好便宜。而且餐廳職員都好友善好樂於助人,令我哋感到好舒服好受到照顧。😋🍲🍛🍜💕如果你想試吓好味嘅泰國菜,我絕對推介呢間餐廳。佢哋嘅咖喱好正,炸春卷同椰漿糯米飯都係我哋最鐘意嘅菜式。餐廳嘅服務好好,令我哋感到好似係屋企一樣舒服。雖然餐廳唔大,但菜式質素真係好令人驚艷。我強烈推介呢間泰國餐廳,相信你都會愛上佢哋嘅美食同服務啊!👍👌👏

2023-03-09 204 浏览
放假落咗旺角見到間泰國餐廳阿來,再睇吓原來OpenRice 啲評分都好高吓,一於入去食返個午餐先。等咗一陣好快有位啦!坐低睇吓食咩先。好多款午餐同套餐都好實惠。阿來海南雞飯$58阿來海南雞飯店員話係無骨海南雞推介我哋食,果然無介紹錯,食落啖啖肉,雞味濃、肉質嫩滑。好食呀😋套餐加配椰青$22 正呀叫番兩個清吓熱先我覺得食泰菜野飲椰青先係perfect match😆泰皇咖喱火山軟殼蟹法包新鮮炸起既軟殼蟹外脆內軟咬落啖啖蟹肉但小心熱熨親個咀😆啲法飽點埋啲泰皇咖哩好惹味😋
放假落咗旺角見到間泰國餐廳阿來,
再睇吓原來OpenRice 啲評分都好高吓,
一於入去食返個午餐先。

等咗一陣好快有位啦!坐低睇吓食咩先。
好多款午餐同套餐都好實惠。

阿來海南雞飯$58

阿來海南雞飯
店員話係無骨海南雞推介我哋食,
果然無介紹錯,食落啖啖肉,雞味濃、
肉質嫩滑。好食呀😋

外脆內軟咬落啖啖蟹肉
但小心熱熨親個咀😆

啲法飽點埋啲泰皇咖哩好惹味😋

2023-03-07 177 浏览
~~泰式鮮蝦炒金邊粉酸酸甜甜,好開胃,蝦嘅份量適中,不過冇乜蝦味。~~泰式炒河雞肉不會太油膩,不錯~~冬陰功炒飯辣度:5/10整體而言不錯,旺角來講算性價比高,要加一。

~~泰式鮮蝦炒金邊粉
酸酸甜甜,好開胃,蝦嘅份量適中,不過冇乜蝦味。

~~泰式炒河雞肉
不會太油膩,不錯

~~冬陰功炒飯
辣度:5/10

整體而言不錯,
旺角來講算性價比高,
要加一。
好耐無食泰國菜!今次黎食好地道嘅阿來🤭好似茶餐廳咁嘅格局~好地😋抵食!.泰皇咖喱🍛火山🌋軟殼蟹法包$48 (4.5/5)個咖喱一啲都唔辣,好香口!勁多汁,拎黎點包一流😋😋😋軟殼蟹都好好食!.串燒沙爹 $78(豬牛共半打) (4/5)個醬無得彈!好香花生🥜濃味,好正💓💓💓💓😋豬好淋啖啖肉,但牛就真係一般,有啲韌.泰式鮮蝦金邊粉$63 (3.5/5)依個價錢都幾大碟同足料!不過味道就一般,無乜特別,所以食其他推薦麵飯仲好👍🏻👍🏻.三色冰 $25 (3.5/5)椰青 $38 (5/5) 三色冰無乜特別,但椰青堅出色,又大又青甜🤭

泰皇咖喱🍛火山🌋軟殼蟹法包$48 (4.5/5)

串燒沙爹 $78(豬牛共半打) (4/5)
泰式鮮蝦金邊粉$63 (3.5/5)

三色冰 $25 (3.5/5)
椰青 $38 (5/5)
三色冰無乜特別,但椰青堅出色,又大又青甜🤭

• 椰青
  • 串燒沙嗲
2023-02-27 203 浏览
作為旺角地膽嘅我真係未食過阿來,但每次經過都見唔小人幫襯,所以今次就同朋友一試首先叫左杯椰汁三色冰解渴,甜度適中,入面一條仲條條啫喱清涼爽口,好飲😊阿來海南雞飯 $58雞肉煮得好嫩滑,有油香味,另外油飯亦都夠香同夠味,配埋佢個醬汁食好惹味泰式炸蝦餅 $78上枱仲熱辣辣,好脆口,但炸得唔油膩,食落好乾身,朋友十分喜愛,好快已經清哂一碟火山軟殼蟹法包 $148大大個法包入面堆滿大大隻嘅軟殼蟹,外皮酥脆,入面肉質鮮嫩,口感好好,咖哩汁唔辣但有椰香味,配埋法包食一流我地兩人叫左三款食物已經足夠,食到好滿足呢😁

阿來海南雞飯 $58

泰式炸蝦餅 $78

火山軟殼蟹法包 $148

我地兩人叫左三款食物已經足夠,食到好滿足呢😁
2023-02-23 201 浏览
讀書個時已經成日黎食🤣 最近黎食番,都係當年既味道🤣相當有歷史,Keep同個水準.泰式火山排骨 $108辣辣地,食落唔會好油膩,唔多脂肪,但又唔會好乾,仲俾埋手套☺️ 食得好開心,而且份量都多👍🏻.原隻椰青海鮮炒飯 $78同一般炒飯唔同,入面有椰肉粒,覺得好特別,比起菠蘿炒飯嗰啲會濕潤少少.蒜頭炒通菜 $68食泰國菜一定唔少得炒通菜,份量都幾多,唔會好油膩✅補充纖維好重要.青檸梳打 $25重點係可以走糖😊
泰式火山排骨 $108

原隻椰青海鮮炒飯 $78

蒜頭炒通菜 $68

青檸梳打 $25
重點係可以走糖😊
✨阿來泰式地道風味✨ 旺角長期人氣泰國菜🤩 #Kg_九龍 呢間泰國菜係小編其中一間最中意食既泰國菜 自2018認識佢之後就愛上左佢 成日同朋友reu都係食呢間!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙 - 𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥𝙨, 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙈𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙇𝙚𝙩𝙩𝙪𝙘𝙚 𝙒𝙧𝙖𝙥𝙨, 𝙏𝙝𝙖𝙞’𝙨 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙧𝙞𝙘𝙚 泰式肉碎生菜包 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙈𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙇𝙚𝙩𝙩𝙪𝙘𝙚 𝙒𝙧𝙖𝙥𝙨 🥬 $88小編同友人一致認為呢度嘅泰式肉碎生菜包係世界級 唔會太辣 惹味而且非常足料 一試難忘啊 (っ◔◡◔)っ ♥ !! ♥ 泰式鮮蝦炒金邊粉 𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥𝙨 🍤 $65炒金邊粉都係每個食客必叫之選 酸酸美味非常開胃!! 大份夾抵食啊 不過蝦嘅份量可以再多少少🤏٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 泰式蝦醬炒飯 𝙏𝙝𝙖𝙞’𝙨 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙧𝙞𝙘𝙚 🍛 $65 抱着試新嘢嘅心態叫呢個炒飯 點知味道出奇地好味 鹹度適中唔會話太重口味 但又帶點惹味 (*≧ω≦)𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙 - 三色

✨阿來泰式地道風味✨ 旺角長期人氣泰國菜🤩 #Kg_九龍

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙 - 三色冰 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝙅𝙪𝙞𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙅𝙚𝙡𝙡𝙮 $25, 龍眼冰𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙇𝙤𝙣𝙜𝙖𝙣 𝙁𝙧𝙪𝙞𝙩 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 𝙤𝙣 𝙄𝙘𝙚 $25 🍹🍸
正常水準 唔特別comment! ·ᴗ·

總括嚟講食得非常開心又滿足 不過唔好期望呢度嘅裝修係好華麗 始終呢間都係一間比較平民地道嘅泰國餐廳🥴 同埋閑日去都好full 如果得1-3個人去嘅話可能要搭枱㗎 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜
👅好食:8.5/10