2023-09-16 94 浏览
今次跟同事在旺角收工,想不到吃甚麼,也跟朋友去泰國料理,看到鋪頭非常多好評,亦知道這店子很多人說不錯的,很快也可入座!店子不算大,但有滿滿泰式地道,一聽個名字也感受到地道風味之泰國菜館。位置非常近地鐵站亦不錯的,加上餐廳以傳統舊式裝修為主,感覺不錯🤭 香檸汁蒸烏頭愛吃明爐烏頭,天氣熱,因此改吃蒸烏頭喔,泰式烏頭有大半手臂長,味道酸酸甜甜,魚肉好嫩滑,而鲜味肉多呢!香檸汁蒸烏頭,有點點辣香,肥,肉質鮮嫩,鋪滿芫荽,青檸辣椒🧄蒜頭,酸酸辣辣青檸味清甜,魚汁也可以吃~不會很乾,貼心喔! 海南雞飯朋友愛吃海南雞飯🐣,泰式海南雞肉質嫩滑,配上自家製醬汁,惹味,感覺不錯之 海南雞,嫩滑得雞胸也好好吃!沒有缺點,皮不會油,會吃這個海南,雞皮很薄,雞肉嫩滑,脂肪少。去骨海南雞,雞肉咸中有鮮。 泰式豬髀豬髀比想像中好吃,肉質很好,好淋的,魯得很入味,跟海南雞同樣夾了泰式酸辣醬,配酸辣醬吃,豬手醬油濃郁,豬髀肉炆得非常之軟淋。更重要是,有生菜作拌好好吃。泰式豬髀肉質厚實,特別香口,很濃厚。 椰青和飲料亦很好~來一個椰香~感到快樂店子夜晚有套餐。也是一個不錯的選擇,二人套餐亦有泰式滷水豬髀。炒通菜~咖喱炒蜆

香檸汁蒸烏頭

海南雞飯

泰式豬髀

椰青和飲料亦很好~來一個椰香~感到快樂

店子夜晚有套餐。也是一個不錯的選擇,二人套餐亦有泰式滷水豬髀。炒通菜~咖喱炒蜆~串燒也想來一串,要帶多個朋友吃。

食物之份量很很大,感覺亦是泰國,令人感受到濃濃的泰國風情~
2023-09-15 258 浏览
第一次幫襯,亦都係第一次幫襯咁差嘅泰國餐廳,極速上菜,因為一早整定,咖喱軟殼蟹,啲蟹接近室溫,霖晒,一定唔係即炸,擺咗唔知幾耐,蝦餅又係,比室溫熱5度倒啦好心冇時間整,都擺入微波爐叮熱去呀唔該。椰青完全唔凍,第一次飲接近室溫椰青,叫椰青記得問佢攞定杯冰。環境超逼,張檯細過茶餐廳,點擺餸要考你高超嘅技巧,同隔離檯食客好親密,淨係隔一隻手掌位。價錢貴,唔係話平民泰國菜咩?貴過黃珍x囉,最大鑊仲要係咁嘅食物質素,性價比極低,食到一肚火,冇下次,講完🤬🤬

2023-09-15
2023-09-14 48 浏览
火山軟殼蟹法包🥖(158hkd)軟殼蟹畀得好大方,有成4大塊,啖啖肉,咖喱唔算好辣,偏甜少少,甜味來自於椰奶同洋蔥,同有蒜香,個包吸哂汁真係好香,不過都幾邪惡🙈如果加多個白飯都得,體驗碳水嘅快樂😍泰式金不換香辣肉片炒河(68hkd)用嘅係比較寬同不規則嘅河粉,都真係幾有辣度,大概係中辣嘅程度,河粉滑身,炒得好入味,肉片都係大大塊,大推必點👍🏻青檸梳打(25hkd)消暑清爽,用左有汽水,唔會過甜,解膩一流#foodiblum東南亞
火山軟殼蟹法包🥖(158hkd)

泰式金不換香辣肉片炒河(68hkd)

青檸梳打(25hkd)
消暑清爽,用左有汽水,唔會過甜,解膩一流

#foodiblum東南亞
2023-09-11
2023-09-14 44 浏览
🌟港鐵旺角站D2出口 2分鐘路程🌟#傳統泰國菜 #價錢貼地親民 #高質泰國菜呢日同朋友黎到旺角行街 又去揾食突然想食泰國嘢 入到去 係一個傳統ge 設計 木枱木櫈 仲有牆壁上一張張菜式相 都幾吸引冇諗到平日都咁多人 好彩有樓上位置 一路都人來人往👀👀每一份都勁大份🌼#馬拉盞炒通菜- 通菜新鮮 唔會好老🌼#泰式炒金邊粉- 香料好足夠 金邊粉條條分明 唔會一舊舊!👍🏻👍🏻- 仲有幾隻大蝦🍤🍤🌼#辣椒膏炒蜆- 蜆大隻新鮮 唔會有沙 - 好好味 但唔會太辣🌼#無骨海南雞- 只係例牌 但都好大份- 海南雞 夠晒滑- 最正就係冇骨 最岩懶人😂😂😂
🌟港鐵旺角站D2出口 2分鐘路程

- 最正就係冇骨 最岩懶人😂😂😂
2023-09-11
  • 海南雞
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式海南雞(例牌)
2023-09-12 143 浏览
呢間泰國嘢認真失望囉,唔好食之餘,啲食材又唔新鮮!!🥴個金邊粉入面係有啲海鮮嘅,有啲八爪魚仔啊,蜆啊.食得出已經係臭咗!啲海鮮又腥又臭!!!😪個粉炒得勁林,啲麵又斷晒咁😓😓個火山軟殼蟹法包,啲咖喱完全冇味嘅,又唔香,咖喱就咖喱啦,放勁多芹菜喺入面唔知做乜😓d汁又少!!係個生菜包正常啲~~唯一可以讚嘅事情就係午餐可以加$6飲特飲,椰汁三色冰,可惜嘅就係冰多過椰汁🫨總括而言,永冇下次~~~
呢間泰國嘢認真失望囉,唔好食之餘,啲食材又唔新鮮!!🥴
係個生菜包正常啲~~
總括而言,永冇下次~~~
2023-09-12
同老公去完先達整電話,行返出黎見到呢個餐廳特別多人,出面睇個餐牌又唔算貴,於是就入去試吓!唔好睇佢餐廳細細,原來有兩層!我地就被安排到上層~環境細細仲有幾張圓枱!😮第一次嚟,我地叫咗3個餸~生菜包:肉碎好大碟,調味稍淡,怕辣人士都食到。最正係佢加埋炒米碎,更加有口感👍燒豬頸肉:好大塊,份量好足!佢個汁同平時既酸辣汁唔同,係偏咸,連埋汁一齊食會惹味D😆辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯:呢個飯出面少見,見佢又有推介,所以叫嚟試吓。佢個炒飯唔會好濕,個辣椒膏同蝦頭油既配搭令到個炒飯香辣得黎又帶點鮮味,大推!最後連埋幾支啤酒,加埋一都唔使$380,今時今日呢個價位好抵食!😋
第一次嚟,我地叫咗3個餸~
2023-09-12 49 浏览
📍 阿來泰式地道風味(旺角)呢間泰國餐廳時不時經過但真係第一次食平日夜晚7點左右幾乎滿座 好旺場呀😳餐廳有兩層 樓下已經滿座安排左我地坐上層 都幾闊落唔會好逼▫️豬頸肉炒通菜份量都幾多 有菜又有肉~通菜爽口 用蒜蓉炒香 同朋友都食唔停口▫泰式炸蝦餅炸蝦餅炸至金黃色 入口香脆 蝦肉彈牙 沾埋泰式辣醬就好惹味👍🏻▫泰式豬髀飯豬手炆得幾軟淋 配上半隻鹵蛋▫泰式炒金邊粉自問好中意食金邊粉 呢到唔會炒到油淋淋而且有鑊氣調味岩岩好 酸酸地好開胃有埋花生碎同青檸汁撈埋一齊食~▫龍眼冰唔會太甜 仲有啲龍眼肉
📍 阿來泰式地道風味(旺角)
呢間泰國餐廳時不時經過但真係第一次食

▫️豬頸肉炒通菜

▫泰式炸蝦餅

▫泰式豬髀飯
豬手炆得幾軟淋 配上半隻鹵蛋

▫泰式炒金邊粉
自問好中意食金邊粉 呢到唔會炒到油淋淋而且有鑊氣
調味岩岩好 酸酸地好開胃
有埋花生碎同青檸汁撈埋一齊食~

▫龍眼冰
唔會太甜 仲有啲龍眼肉
2023-09-06 66 浏览
平日晚飯時間都要等位,好在佢有兩層。等咗15分鐘就有位。三個人去食咗個二人套餐再加左個小食拼盤,三個人已經夠晒飽。個海南雞非常有風味。佢有一個特別嘅醬汁喺其他舖頭係食唔到嘅。個咖喱炒蜆都好特別,咖喱味非常濃郁。佢個炒通菜可以吵到有大排檔嘅味道,睇嚟師傅都有一手。我哋三個人食咗兩個油飯,我哋好努清晒成枱餸,真係已經飽到high high。仲叫咗兩杯泰式奶茶。成件事非常滿足!Overall嚟講上菜非常快,嘢食好啱胃口。會推薦朋友一試!
二人套餐
2023-09-05
二人套餐
  • 海南雞
  • 泰式小食拼盤
  • 咖喱炒蜆
2023-09-05 70 浏览
平時在旺角搭小巴,經常都會經過一間食泰國菜餐廳,店名叫阿來泰式地道風味,門口經常有不少客人等位,相信食物質素同味道都唔錯,今日就同女兒過嚟試吓!阿來海南雞飯,雞肉已經去骨,肉質嫩滑,肉味甚濃,點些泰式酸辣醬更惹味,油飯色澤金黃,油香濃郁。雞飯送飲品,凍檸茶檸檬芳香清新,茶味香醇濃郁。泰式乾炒豬肉河粉,炒得好夠鑊氣,豬肉嫩滑,河粉香滑,加上有蛋絲和蔬菜增不少口感。泰式小食拼盤,即叫即炸。炸蝦餅香脆彈牙。魚餅檸檬葉香氣。泰式春卷餡料飽滿,香脆可口。雞翼皮脆肉嫩。芒果糯米飯,芒果甜中帶微酸,糯米飯口感軟糯,味道則是微鹹帶甜,微鹹的糯米飯搭配著香甜的芒果,甜中有鹹,鹹中帶甜,真是奇妙的滋味!

雞飯送飲品,凍檸茶檸檬芳香清新,茶味香醇濃郁。

泰式小食拼盤,即叫即炸。
炸蝦餅香脆彈牙。
魚餅檸檬葉香氣。
泰式春卷餡料飽滿,香脆可口。
雞翼皮脆肉嫩。

2023-09-04 42 浏览
小妹呢期多咗係旺角搵野食😋所以知道旺角多咗好多出名店舖😍 而今晚黎呢間阿來泰式地道風味,一聽個名已經感受到地道風味泰國菜館,最重點係就腳😎位置都非常近地鐵站🚉餐廳共有兩層,分上下層提供既位置,加上餐廳以傳統舊式裝修為主,感覺不錯😌今次餐廳🍴職員就安排左小妹坐下層🤭🤍🥬馬拉盞炒通菜小妹覺得每間泰國餐廳都必定要試吓馬拉盞炒通菜😎呢度餐廳整既通菜唔會覺得好辣,且炒得好翠綠,冇咩油,加上通菜都算爽身,算係不錯👌🏻🤍🦀咖喱軟殼蟹法包呢款法包第1眼感覺好似火山🌋好澎湃😮 法包幾軟身,唔會覺得太淋,而配搭咖喱一齊食絕對不錯😆 咖喱椰香幾重,都係果句重點唔太辣;惟軟殼蟹有點令小妹失望…雖然炸得香,但唔脆…🤍🐖🍝泰式豬肉乾炒河粉無諗過呢款豬肉乾炒河粉嘅河粉係咁大片,食落同樣唔油膩,惟豬肉有點硬身,整體可接受…🤍🥤椰汁三色冰黎到泰國餐廳,梗係要叫泰式飲品啦~呢款椰汁三色冰有滿滿配料,椰汁🥥味算香濃👍🏻🤍🥭🍚芒果糯米飯食完主菜梗係要試埋泰式地道甜品啦😍 最出名必定係芒果糯米飯🥭🍚😚 上枱時冇諗過係熱辣辣👍🏻芒果🥭清甜,配埋香滑椰汁糯米飯🍚的確好正🥰餐廳整體不錯,價錢合宜, 份量適中,地點好方便, 職員有禮☺️

🤍🥬馬拉盞炒通菜

🤍🦀咖喱軟殼蟹法包

🤍🐖🍝泰式豬肉乾炒河粉

🤍🥤椰汁三色冰

🤍🥭🍚芒果糯米飯

2023-09-01 60 浏览
今次喺旺角收工同女朋友過嚟食泰國嘢,見到app呢間鋪頭非常多好評就過食,呢間餐廳需要等位等咗十分鐘就入得座!餐廳唔算闊有少少逼今次叫咗三樣嘢,海南雞一只,泰式炒金邊粉和沙爹串燒6串海南雞,8/10分我女朋友都最鍾意食海南雞所以叫咗一隻,海南雞非常嫩滑連雞胸都好好食!唯一小小嘅缺點係最好唔好食啲皮非常油,會再次光顧點呢樣泰式炒金邊粉9/10分。泰式嘢其中比較鍾意食嘅都係炒金邊粉,而呢個菜質素都正常,餸嘅分量都比較多可以share食沙爹串燒:8/10分。佢會有雞牛豬嘅配搭各兩串,即叫即燒比較新鮮啲大家都可以試試

今次叫咗三樣嘢,海南雞一只,泰式炒金邊粉和沙爹串燒6串

2023-08-23
2023-08-31 52 浏览
今日過嚟旺角呢邊食晚餐,經過阿來就想食泰國菜,因為已經好耐冇食。未到七點樓下已經坐滿人,於是安排咗我哋上2樓,空間都幾闊落。《泰式炸蝦餅》$88同以往嘅味道一樣,炸得好香脆,彈牙,有蝦味!《泰式肉碎生菜包》$88生菜好新鮮,肉碎又多,半肥瘦,同埋炒得夠香,包埋菜好好味!《椰汁雞湯》$68夠酸夠辣,椰汁味好重,重點係入邊超多配料,雞肉同埋蘑菇,又飲又食好飽。《椰汁三色冰》$25嗌咗少冰少甜,略甜,不過味道幾好,飲唔到太甜嘅朋友可能就唔適合。 總括嚟講,阿來仍然係值得一食再食。

《泰式炸蝦餅》$88
同以往嘅味道一樣,炸得好香脆,彈牙,有蝦味!

《泰式肉碎生菜包》$88
生菜好新鮮,肉碎又多,半肥瘦,同埋炒得夠香,包埋菜好好味!

《椰汁雞湯》$68

《椰汁三色冰》$25

總括嚟講,阿來仍然係值得一食再食。
2023-08-30 39 浏览
Weekend行完街突然想食泰菜😋夜晚有套餐我哋揀咗個二人套餐泰式滷水豬髀肉質好嫩又入味 呢個推介👍🏻炒通菜有啲辣咖喱炒蜆 都有幾多蜆重點個汁好好食加錢轉咗一份蒜蓉包好香脆 用黎配咖喱食一流👍🏻記得叫咖喱 一定要叫埋蒜蓉包另一個就叫咗油飯跟餐仲配咗兩杯嘢飲套餐連特飲類都可以叫所以我哋叫咗一杯鹹檸七同埋龍眼冰我個人鍾意鹹檸七多啲叫完個套餐之後見到隔籬枱食柚子沙律好吸引所以後來加單柚子沙律,酸酸甜甜 我中意
Weekend行完街

我個人鍾意鹹檸七多啲

叫完個套餐之後
見到隔籬枱食柚子沙律好吸引
所以後來加單
柚子沙律,酸酸甜甜 我中意
2023-08-29 2222 浏览
來到旺角想食平價泰國嘢,一定要來呢間<阿來泰式地道風味>,呢間小店我常常都會來幫襯一下,因為佢哋唔只價錢平,而且供應嘅泰國菜食物質素仲非常之高,雖然小店餐廳嘅環境係一般嘅食堂格局,但係佢絕對係抵食又好食!!<泰式滷豬髀>呢個泰式滷豬髀滷得非常之入味,醬油味極為濃郁,而且佢嘅豬髀肉炆得非常之軟淋,仲配有醬油鹵水蛋同埋蘿蔔做底,濃香惹味好食。<泰式沙嗲串燒>有雞肉同埋豬肉各三串,肉質非常厚實,烤過嘅串燒特別香口,最鍾意就係呢度自家調製嘅沙嗲汁,充滿花生香味,非常濃厚。<泰式炒金邊粉>呢個泰式炒金邊粉用料十足,有豆乾、大大隻嘅蝦仁、仲配有芽菜、韭菜、雞蛋一齊來炒,味道帶酸酸甜甜嘅泰式風味,非常好食。<泰式海南雞飯>呢度嘅海南雞飯我次次來都一定會叫,因為佢真心抵食,最重要係佢嘅雞肉已經去曬骨入口啖啖肉,但係亦都唔會好肥,雞肉入口極之嫩滑,完全唔會鞋口,配埋雞油飯,真心值得推薦!!~最後叫咗一個椰青,清甜解渴,仲食埋入面嘅椰肉,非常滿足。成餐飯食咗咁多嘢,兩個人都係三百幾蚊,非常抵食呀!!~

<泰式滷豬髀>

<泰式沙嗲串燒>

<泰式炒金邊粉>

<泰式海南雞飯>

最後叫咗一個椰青,清甜解渴,仲食埋入面嘅椰肉,非常滿足。

成餐飯食咗咁多嘢,兩個人都係三百幾蚊,非常抵食呀!!~

• 椰青
  • 阿來海南雞飯
我諗好多人都食過呢間 😋泰菜癮想搵間平平哋味道唔錯嘅話都的確會諗起阿來 🇹🇭 以前大學都食過幾次 食完出門口直接上紅van返hall 🤪佢有2層 上面會有多啲大枱 今日再嚟食都仲係排晒隊🤯 👨🏻‍🍳🤳🏻 椰汁雞湯(小) $68個coconut milk 幾香 ✨🤍入面有我好鍾意嘅番茄仔 🍅 同埋有菇同雞肉 飲落微酸舒服 ( ´▽`)👨🏻‍🍳🤳🏻 泰式炒金邊粉 &68麵好彈牙 同埋好多料喺入面 會有花生碎同青檸 可以按喜好去加~覺得佢嘅調味比較溫和無好咸!👨🏻‍🍳🤳🏻 串燒(豬雞各3)$88個醬有沙嗲同微微花生香 🥜💛豬肉稍為厚實啲 雞肉就幾嫩滑 🐖🍗👨🏻‍🍳🤳🏻飛天炒通菜 $68我哋好少嗌飛天通常都係嗌馬拉盞🔥今次決定一試 發覺都幾辣好惹味😍個菜都幾爽口😛👨🏻‍🍳🤳🏻 椰青 $38椰青會幫你開蓋同比定匙羹你刮啲椰子肉 我就用飲管刮嘅!😂椰青水清甜舒服 夏天必嗌💗

我諗好多人都食過呢間 😋
泰菜癮想搵間平平哋味道唔錯嘅話都的確會諗起阿來 🇹🇭
以前大學都食過幾次
食完出門口直接上紅van返hall 🤪
佢有2層 上面會有多啲大枱 今日再嚟食都仲係排晒隊🤯

👨🏻‍🍳🤳🏻 椰汁雞湯(小) $68
個coconut milk 幾香 ✨🤍
入面有我好鍾意嘅番茄仔 🍅 同埋有菇同雞肉
飲落微酸舒服 ( ´▽`)

👨🏻‍🍳🤳🏻 泰式炒金邊粉 &68
麵好彈牙 同埋好多料喺入面
會有花生碎同青檸 可以按喜好去加~
覺得佢嘅調味比較溫和無好咸!

👨🏻‍🍳🤳🏻 串燒(豬雞各3)$88
個醬有沙嗲同微微花生香 🥜💛