2019-05-30
香港人一向愛吃拉麵,每逢有新拉麵店開張,都會引來排隊人潮。早前從媒體報導得知,從事演藝事業的李泳豪同哥哥,喺旺角開咗間日本麵店,據說是鄰街「阿久根和牛立燒店」的分支,以和牛做主打,拉麵和沾麵俱備。兩口子雖然說不上是拉麵痴,但亦頗喜愛吃拉麵,加上店子以 A4 級和牛作招徠,非常吸引,所以就特意拿了半天假來一嚐。麵屋位於廣華街 13 號廣輝大廈地下,店面不大,地方小小,座位不多,但裝潢頗有特色,仿照日本屋台設計,牆上繪畫了一幅和牛、蝦及拉麵的巨型卡通塗鴉,既搶眼又奪目。餐廳設有自助下單機,客人要先在這裡揀食物,然後拿取號碼牌,返回座位後便可等拉麵送上。本來一心想來吃和牛沾麵,但據店員稱,餐廳午市只有四款拉麵供應,不過客人亦可於小食欄中,點選慢煮和牛叉燒。 我揀咗炙燒豚肉雞白湯拉麵 ($68),而老公就點咗香煎虎蝦龍蝦湯拉麵,另外再加咗兩款小食。豚肉拉麵率先送上,雞白湯以日本走地雞及豬骨熬製,入口鮮味濃厚,膠質非常豐富。麵條掛湯又有咬口;溏心蛋烹調時間剛好,蛋黃呈鮮橙流心狀,入口黏滑兼富蛋香。另外件炙燒豚肉亦做得非常出色,以五花腩製成,豚肉肥瘦均勻,加上用火槍燒過,入口鬆軟又有油香。至於老公
至於老公點的香煎虎蝦龍蝦湯拉麵 ($92) 用料亦絕不欺場,除了虎蝦和溏心蛋外,還配有日本直送的紫菜和筍片。濃蝦湯以兩款新鮮蝦炒過,再配合自家製蝦油熬煮,加上惹味的櫻花蝦,鮮味更見突出。虎蝦如手掌般大,肉質彈牙,入口啖啖肉,加上喺鐵板上煎過,食落非常香口。
小食方面,點了慢煮A4和牛叉燒 ($68/2pcs) 同和牛餃子 ($68/3pcs),和牛叉燒用上 A4 級鹿兒島阿久根西冷來炮製,以低溫慢煮後燒香,再用日本醬油醃製。和牛上桌時呈迷人的粉紅色,入口軟滑油潤又有嚼勁,肉味濃郁,絕對是誠意之作。至於餃子就以和牛製成餡料,咬開可以清楚看到豐富的肉餡,食落既 Juicy 又不油膩。
飲品方面,選擇不多,以酒類為主,不過用來配和牛吃,應該會好啱 feel。整體來說,兩碗拉麵都做得頗有水準,加上價錢又唔算貴,經濟抵食。只可惜今天未能一嚐沾麵的風釆,下次會搵日夜晚再嚟試下。