2025-05-21 502 浏览
同朋友睇完戲係附近搵食, 隨意入咗呢間日本麵食小店, 餐廳面積不大, 全吧檯座位, 雖然唔算坐得舒服闊落, 反而感覺很有日本地道拉麵小店嘅和風感覺, 食物水準至上, 而且全日免加一, 搶返唔少分數。呢度主打湯拉麵同沾麵, 另有數款小食選擇。沾麵隨餐奉上一張咭牌展示建議正確食用方法, 夠哂貼心!【人氣慢煮安格斯牛小排沾麵】HK$148自選: 濃厚味噌蝦湯味噌蝦湯以石鍋上, 如果可以再熱得滾下滾下就更好。味噌蝦湯味道如menu上所指嘅偏鹹一點, 味道鹹鮮易掛湯, 麵線QQ彈牙; 而主角安格斯牛小排分別有嫩紅刺身同埋炙燒過嘅熟和牛, 前者係咀嚼時食到和牛本身嘅筋絡, 後者口感比較林, 牛脂較出, 另配有原隻軟滑流心糖心蛋同埋京蔥。【味自慢炙燒豚肉沾麵】HK$115自選: 濃厚雞白湯幾塊表面燒得金黃有焦嘅厚炙燒豚肉, 選自五花腩, 肥瘦相間, 肥油層比例較少, 食落唔會感覺太油太膩, 肉質軟林有肉香。雞白湯同樣易掛湯, 濃郁鮮味。享用完沾麵後, 可以示意店員協助加清湯, 品嚐餘下湯汁精華, 因應個人喜歡嘅濃度而免費添加, 將整份沾麵餐盡吃, 滿足又飽肚。

呢度主打湯拉麵同沾麵, 另有數款小食選擇。
沾麵隨餐奉上一張咭牌展示建議正確食用方法, 夠哂貼心!

【人氣慢煮安格斯牛小排沾麵】HK$148

味自慢炙燒豚肉沾麵

2025-05-21
人氣慢煮安格斯牛小排沾麵
味自慢炙燒豚肉沾麵
又出廣華醫院,Lunch同朋友們嚟食拉麵主要食湯拉麵同沾麵湯底配料款式多,啱晒啲鍾意選擇嘅人 (me haha)▶️ 慢煮雞肉沾麵 Slow Cooked Chicken Tuskemen ($112)濃厚味噌蝦湯超濃郁🤩龍蝦味max唔算好咸,仲有好多櫻花蝦乾杰到有啲半啫喱狀,好掛麵👍🏻三片慢煮雞肉正常,帶有少少黑椒味糖心蛋正,蛋黃巨型,晶瑩剔透入味🥚加咗灸燒豚肉 (+$15) 🐷半肥瘦,脂肪入口即融,瘦肉鬆散沾麵粗身,咬落煙煙韌韌🍜好飽肚以大量香蔥同脆紫菜作點綴▶️ 牛舌芯柚子湯拉麵 ($108)期間限定🍋湯底的確重柚子味,甜甜地▶️ 招牌三色拉麵 ($138)配香濃海老湯三色包括雞肉、和牛、豚肉,真係一次滿足三個願望✨▶️ 慢煮安格斯牛小排沾麵 ($148)同樣配濃厚味噌蝦湯慢煮安格斯牛小排份量慷慨,油脂分布平均🥩▶️ 慢煮A4和牛叉燒拉麵 SlowCooked A4 Wagyu Ramen ($158)揀配黑蒜濃湯▶️ 烏龍茶 500ml ($20)-大愛佢個沾麵香濃味噌蝦湯🦐真材實料如果大家想飲晒個湯,可以叫廚師加高湯落去溝淡再飲用豚肉、牛肉、配料都做得好好每個麵用心製作,擺盤精緻,影相都
又出廣華醫院,Lunch同朋友們嚟食拉麵
主要食湯拉麵同沾麵
湯底配料款式多,啱晒啲鍾意選擇嘅人 (me haha)

濃厚味噌蝦湯超濃郁🤩龍蝦味max
唔算好咸,仲有好多櫻花蝦乾
杰到有啲半啫喱狀,好掛麵👍🏻
濃厚味噌蝦湯

三片慢煮雞肉正常,帶有少少黑椒味
糖心蛋正,蛋黃巨型,晶瑩剔透入味🥚

加咗灸燒豚肉 (+$15) 🐷
半肥瘦,脂肪入口即融,瘦肉鬆散
沾麵粗身,咬落煙煙韌韌🍜好飽肚
以大量香蔥同脆紫菜作點綴
慢煮雞肉沾麵

▶️ 牛舌芯柚子湯拉麵 ($108)
期間限定🍋
湯底的確重柚子味,甜甜地
牛舌芯柚子湯拉麵

▶️ 招牌三色拉麵 ($138)
配香濃海老湯
三色包括雞肉、和牛、豚肉,真係一次滿足三個願望✨
招牌三色拉麵

▶️ 慢煮安格斯牛小排沾麵 ($148)
同樣配濃厚味噌蝦湯
慢煮安格斯牛小排份量慷慨,油脂分布平均🥩
慢煮安格斯牛小排沾麵

▶️ 慢煮A4和牛叉燒拉麵 Slow
Cooked A4 Wagyu Ramen ($158)
揀配黑蒜濃湯
慢煮A4和牛叉燒拉麵

▶️ 烏龍茶 500ml ($20)
大愛佢個沾麵香濃味噌蝦湯🦐真材實料
如果大家想飲晒個湯,可以叫廚師加高湯落去溝淡再飲用
豚肉、牛肉、配料都做得好好
每個麵用心製作,擺盤精緻,影相都靚啲❤️‍🔥

服務好,侍應有禮貌,上菜都算快
環境雖然比較狹窄,全吧枱位,但幾有氣氛

價錢雖然貴少少🤏🏻但物有所值
慢煮雞肉沾麵
牛舌芯柚子湯拉麵
慢煮安格斯牛小排沾麵
慢煮A4和牛叉燒拉麵
  • 慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎每次嚟「 廣華街 」都喺想食「 甜姨姨 」喺炎炎夏日食佢地刨冰 喺熱炎天氣解解暑有日朋友留意到旁邊 有間細細地嘅拉麵店的的色色 裝潢充滿日本風情 彷彿置身日本就約埋一齊食轉拉麵 再過隔離「 甜姨姨 」閒日午市嚟到 叫咗『 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 』同新品『 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 』價錢嚟講兩者未到和牛 都唔算太貴 HKD 85 起特別期期限定新品 喺旺角食拉麵唔洗100就埋單朋友同我都覺得十分之抵啊 啖啖肉 再加日式餃子帶俾我地一種 仿似平時食緊『 一幻 』套餐嘅感覺而依到嘅湯底同『 一幻 』比較 更濃厚 入口偏濃咸食緊嘅途中 都八掛下其他客人食咩湯拉麵 就發現當日其他客人為「 黑蒜濃湯、濃雞白湯 」而嚟嘅下次嚟到又可以試吓其他湯底 同其他小食同飲品🜸▸ 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 85▸ 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 108▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

▎每次嚟「 廣華街 」都喺想食「 甜姨姨 」
喺炎炎夏日食佢地刨冰 喺熱炎天氣解解暑
有日朋友留意到旁邊 有間細細地嘅拉麵店
的的色色 裝潢充滿日本風情 彷彿置身日本
就約埋一齊食轉拉麵 再過隔離「 甜姨姨 」

閒日午市嚟到 叫咗『 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 』
同新品『 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 』
價錢嚟講兩者未到和牛 都唔算太貴 HKD 85 起

特別期期限定新品 喺旺角食拉麵唔洗100就埋單
朋友同我都覺得十分之抵啊 啖啖肉 再加日式餃子
帶俾我地一種 仿似平時食緊『 一幻 』套餐嘅感覺
而依到嘅湯底同『 一幻 』比較 更濃厚 入口偏濃咸

食緊嘅途中 都八掛下其他客人食咩湯拉麵 就發現
當日其他客人為「 黑蒜濃湯、濃雞白湯 」而嚟嘅
下次嚟到又可以試吓其他湯底 同其他小食同飲品

🜸
▸ 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 85
▸ 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯 ┅ HKD 108
▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29
▸ 日式餃子 - 限定優惠 ┅ HKD 29
𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒ 阿久根和牛拉麵屋
❜ 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
Shop 1, G/F, Kwong Fai Mansion, 13 Kwong Wa Street, Mong Kok
— @akune_wagyu_ramen

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2024-10-13
  • 日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉 - 味噌蝦湯
  • 香煎大虎蝦 - 味噌蝦湯
早幾日自己一個在旺角行街~見有啲肚餓突然間想食拉麵🍜原來呢間拉麵店曾經攞過獎~都幾受歡迎👏🏼當日我叫左碗(期間限定)自家製雲吞及灸燒豚肉拉麵🍜~雲吞的外皮滑嫩😊內餡鮮美多汁😜灸燒豚肉~表面微焦,肉質鮮嫩,帶有一點煙燻風味☺️拉麵的麵條好有嚼勁,吸附了湯汁的味道👅阿波美雞皮餃子雞皮餃子的外皮薄而韌,帶有一點嚼勁🤣雞肉味道鮮美,肉汁豐富🙃飲品配波子汽水餐廳環境比較細~而且座位唔算多🥲佢既裝潢風格掛滿了好多日本海報🤪好似去左日本店舖咁🥰

阿波美雞皮餃子

飲品配波子汽水

2025-06-12
  • 阿波美雞皮餃子
每次想食拉麵都會揀呢間餐廳,無論食物份量,肉質,沾麵定湯麵都性價比好高,而且水準都一直保持到。餐廳裝潢幾有特色,職員服務親切。落完單等左一陣就有野食!今日點咗個慢煮豚肉拉麵,加$3轉左香蔥醬油湯底,個湯底充滿醬油嘅香味,加$9有一粒自家製雲吞,餡料嘅蝦肉彈牙。豚肉每塊都好大塊煎到好香。拉麵方面口感好煙韌,而且份量都幾多。每個拉麵嘅配菜都配上糖心蛋、大蔥同紫菜食,糖心蛋超正!飲品🥤:烏龍茶(500ml)

飲品🥤:烏龍茶(500ml)
✨ 慢煮牛舌芯拉麵($108)撞正佢哋六週年限定拉麵,即刻試下佢!🔥牛舌芯幾爽脆彈牙😚!配埋柚子白味噌雞湯🐔,清新嘅柚子香中和咗油膩感,夏天食就岩哂啦😛。✨ 人氣慢煮安格斯牛小排沾麵 ($148)有蝦湯同黑蒜濃湯揀,我就揀咗黑蒜濃湯😎。湯底超濃,沾一下湯汁已經掛晒上麵條🍝。 慢煮牛小排夠哂軟淋,一啲都唔韌🙂‍↕️!最正係食完麵可以叫師傅加清湯😮,即刻變身成湯䁔一䁔胃😚。✨ 唐揚鷄件 ($38)呢個又係做緊優惠所以咁平🤑。即叫即炸!外皮脆卜卜,入面雞肉都夠嫩滑有汁🐔。
✨ 慢煮牛舌芯拉麵($108)

✨ 人氣慢煮安格斯牛小排沾麵 ($148)

✨ 唐揚鷄件 ($38)
2025-06-12 0 浏览
今次嚟到呢間拉麵店, 最特別係佢嘅 topping 有得揀A4和手、慢煮安格斯牛小排、牛舌心、虎蝦等等!非常特別~ 麵方面有湯麵同沾麵揀!特別喜歡味噌蝦湯😍😍勁!濃!味!週年限定嘅柚子白味噌雞湯都好清爽😋😋人氣慢煮安格斯牛小排沾麵配濃厚味噌蝦湯 $148安格斯肉質軟熟又重牛味🐮唔會食到好濟!勁愛個蝦湯底🦐🦐好濃味沾麵一流!!雞軟骨餃子 $48煎得好香脆, 配上雞軟骨好食!(六週年限定)慢煮牛舌芯配柚子白味噌雞湯 $108牛舌心好有咬口又厚身, 煮得剛剛好!湯底嘅柚子味幾清爽而且唔會過份搶戲🍊

人氣慢煮安格斯牛小排沾麵配濃厚味噌蝦湯 $148

雞軟骨餃子 $48
煎得好香脆, 配上雞軟骨好食!

(六週年限定)慢煮牛舌芯配柚子白味噌雞湯 $108
2025-06-12 0 浏览
慢煮安格斯牛小排沾麵,味噌蝦湯濃郁味道偏重,但又唔會太鹹,質地杰身,非常掛麵,麵質軟硬度適中,仲有大量櫻花蝦乾,香味加配,食完沾麵,可以叫職員加高湯溝勻再飲用,完全係另一種層嘅味道。另外點了黑蒜濃湯,自家製雲吞及灸燒豚肉拉麵,湯底同樣濃郁,超強蒜味值得一讚,即燒豚肉非常香口。拉麵/沾麵任君選擇,湯底配料選擇多,總有一款啱你口味,另外仲有多款小食提供,由於尋日太飽嘅關係,小食就留返下次光顧再品嚐,下一次一定要試埋佢個雞白湯,期待!

2025-06-10 0 浏览
餐廳係旺角一間拉麵小店,店鋪掛左好多日本海報同播住日文歌🎶,一秒飛到日本嘅感覺🤣🍜 慢煮雞肉拉麵$95 雞湯奶白色夠濃郁,飲落暖笠笠,簡單調味更飲到雞嘅鮮味。雞肉用慢煮方式煮,超嫩滑,入口即溶。糖心蛋蛋黃啲流心啱啱好,唔會過熟,有甜醬油味🥰食食下老闆比左枝辣椒粉🌶️,辣得好過癮,提升味道層次又唔會搶左雞味👏🍜 招牌三色沾麵(豬肉、雞肉、A4和牛)$148三種肉一次過滿足晒:雞肉嫩、豬肉香、和牛勁入味。個沾汁係濃味味噌蝦湯,好有層次感,鹹香中帶少少甜,撈麵一流。麵條彈牙,掛汁力強,每啖都好有驚喜。🥟 沖繩苦瓜餃子$48苦瓜餃子比較特別,唔係間間有。餃子皮唔算太厚,煎得香脆,內餡有陣陣苦瓜香,不過唔會太苦,反而幾甘。

🍜 慢煮雞肉拉麵$95

🍜 招牌三色沾麵(豬肉、雞肉、A4和牛)$148

🥟 沖繩苦瓜餃子$48

• 沖繩苦瓜餃子
  • 慢煮薩摩雞·濃厚雞白湯拉麵
2025-06-09 0 浏览
今次專程嚟到旺角廣華街呢間「阿久根和牛拉麵屋」,為咗試佢哋嘅招牌和牛拉麵同埋超濃蝦湯!門口掛住巨型日式燈籠🏮,木系裝潢似足日本屋台,仲有卡通塗鴉牆啱晒打卡📸,坐吧枱仲可以睇住師傅煮拉麵,氣氛滿分💯!  **✨必試Menu亮點**  ▫️「味自慢炙燒豚肉拉麵」配濃厚味噌蝦湯——豚肉肥瘦均勻,灸燒過嘅焦香撲鼻🔥,咬落軟嫩到唔使用力咬!個湯底不得了,用咗大量櫻花蝦熬製🦐,濃到掛係匙羹唔滴返落嚟,飲完仲唔口渴證明冇落味精👍!  ▫️「燒牛肩胛拉麵」配雞白湯——牛肩胛慢煮到粉嫩嫩,浸落奶白色雞湯嗰陣,肉汁同湯汁爆炸式融合💥,飲一啖湯即刻有種「升仙」感覺✨!  ▫️小食驚喜位:「唐揚雞件」炸皮薄脆到似玻璃紙,咬開肉汁bi出嚟💦;「沖繩苦瓜餃子」將苦瓜嘅甘味平衡得剛剛好,煎到底部金黃脆口,食完想encore🥟!  **🌟總結**  呢間絕對係旺角拉麵界黑馬🐎!由湯底、麵質到配料都感受到日本師傅嘅執着,特別欣賞店員會主動教點樣食沾麵最正,服務貼心到爆❤️!下次一定要試埋佢哋嘅三色拉麵

**✨必試Menu亮點**

**🌟總結**

2025-06-09 0 浏览
今日我帶大家去到旺角廣華街,呢一區好多食肆,絕對唔會餓親,今日仲要介紹一間好出色嘅拉麵屋,麵條好彈牙,加埋高質嘅配料,大家點可以錯過我嘅推介😚=================Food list📌😍🩵人氣慢煮安格斯牛小排沾麵:呢個絕對係全間舖嘅人氣之作,採用鮮嫩嘅安格斯牛小排,肉質除咗鮮嫩之外,仲要多肉汁,加埋熱辣辣嘅沾麵,成個配搭簡直係一流,誠意推介每一位顧客🥳😍🩵香煎虎蝦濃蝦湯拉麵:🍜呢個又係一個好有誠意嘅推介,虎蝦固然之好大隻,仲要煎到好香口,加埋特濃嘅蝦湯,十分之入味,令到每一啖嘅拉麵都有好香嘅蝦味,完全係色香味俱全😊😍🩵雞軟骨餃子:呢份餃子好特別,唔係採用傳統嘅豬肉,而係用雞軟骨,效果好好,加埋餃子皮好薄,煎起上嚟好脆好香口😋

=================
Food list📌

去開旺角做完嘢,突然心血來潮掛住日本食嘅拉麵小店😂適逢lunch hr 返歸前路經見到間拉麵鋪就入咗去試吓😛入到去見到獎杯原來依間店仲拎過獎架喎😆店舖細細環境勁似日本果種小店feel , 店內都有唔少拉麵同沾麵嘅款式,自助用枱上QR Code落單,拉麵湯底係可以自選要雞白湯定蝦湯嘅,而我哋就嗌咗招牌三色拉麵配雞白湯底、香煎大虎蝦拉麵配香濃味增蝦湯+加配自家製雲吞同雞軟骨餃子🥢招牌三色麵條彈牙有咬口,肉品有齊豚肉、雞肉同A4和牛都好嫩滑,糖心旦都好入味😌而湯頭呈奶白充滿濃郁雞味👍食完好滿足。香煎大虎蝦拉麵,湯頭有濃郁嘅蝦味,鮮味十足,配搭埋京蔥同櫻花蝦嘅香🤤大虎蝦都好彈牙~雞軟骨餃子口感有軟骨嘅爽脆亦有餃子嘅軟腍,煎得唔太燶同時有點焦香味幾唔錯。

2025-06-06 72 浏览
阿久根適逢六周年限定,推出唔少新品. 除咗湯底選擇一貫豐富,仲有慢煮牛舌心柚子白味噌雞湯,自家製雲吞,唔同口味嘅餃子,小食等等~ 我都係要返my favourite招牌三色拉麵(雞肉、和牛、豚肉)襯特濃雞白湯 138,因為小朋友先做選擇!今次梗係要試埋佢哋嘅雲吞,實行四款都試晒!叉燒做到肥膏入口即溶之餘,瘦肉竟然唔係柴皮!😳 慢煮雞肉好嫩 仲有味醂甜味🤤 A4和牛更加唔使講,灸燒咗有焦香,牛味非常濃郁,半生熟入口更佳🤤🤤 自家製雲吞有大大隻鮮蝦同好香麻油味。湯頭極度濃味,飲得出用大量鮮雞熬製,非常好飲,忍唔住一口接一口🤤

2025-05-30 100 浏览
拉麵店雖小,但裝潢似足日本🇯🇵街頭拉麵店,設計超經典。餐廳曾經得獎🏆,將獎盃展示於bar枱上,好架勢!坐bar枱食拉麵別有一番風味。慢煮A4和牛叉燒沾麵(餐廳推介)濃厚味噌蝦湯來餐廳必點依款沾麵,超高質!份量好大份,醬汁超濃郁,每一啖麵都好好味🤤。之後可以叫侍感加魚介湯,頓時變左另一風味,湯頭甜甜的好清新。慢煮A4和牛叉燒色澤淺紅色;肉質超嫩滑👍。味自慢灸燒豚肉拉麵🍜黑蒜濃湯經典款式,黑蒜濃湯味道👅都好濃,但唔會過鹹。灸燒豚肉個邊位帶有脂肪,好正!沖繩苦瓜餃子🥟苦瓜味道唔苦,帶點甘甜味,配搭豬肉做餡料好夾!

慢煮A4和牛叉燒沾麵(餐廳推介)

味自慢灸燒豚肉拉麵🍜
黑蒜濃湯

沖繩苦瓜餃子🥟
苦瓜味道唔苦,帶點甘甜味,配搭豬肉做餡料好夾!
  • 沖繩苦瓜餃子
  • 味自慢炙燒豚肉沾麵
  • 慢煮A4和牛叉燒沾麵
2025-05-27 101 浏览
阿牛根和牛拉麵店嘅拉麵質素一流,特別係招牌菜式,真係唔可以錯過😊環境充滿日式風情😍而且餐廳定期都會會推出新口味,今次就有牛舌心柚子拉麵😍招牌三色拉麵呢碗拉麵真係好豐富,裡面有豚肉、雞肉同埋A4和牛,肉質都好嫩滑,特別係A4和牛,油花分佈均勻,咬落去口感滑順,肉味濃郁🤤湯底係濃厚嘅味噌蝦湯,味道偏咸,但係非常入味,蝦味十足,令成碗拉麵更加香濃🥰麵條煮得剛好,彈牙有勁,搭配上豐富嘅配料,真係一碗好滿足嘅拉麵😙招牌三色沾麵同樣有豚肉、雞肉同A4和牛,呢個沾麵嘅特色係可以將麵條沾入濃厚嘅味噌蝦湯,味道更加突出😍每一口都可以感受到湯底嘅濃郁,特別係搭配上肉類,真係好有層次感😳豚肉嘅肥美、雞肉嘅鮮嫩同A4和牛嘅滑口,三種肉類各有特色,令人一口接一口,根本停唔到🥰
而且餐廳定期都會會推出新口味,今次就有牛舌心柚子拉麵😍

招牌三色沾麵

2025-05-26