2020-10-31 240 浏览
餐廳裝修洋溢東瀛風格, 華麗吸引, 天花板懸掛着和式紙鶴 、紙燈籠,牆壁塗上穿著和服的女士畫像, 十分有心思 ,令人置身日本居酒屋。原條汁燒鰻魚丼$138原條鰻魚超級巨型, 令人眼前一亮 ,表面燒到焦香,配上甜甜的燒汁 ,大口咬下去肥美無骨 ,香甜嫩滑,滿口油香, 白飯還配上一隻流心蛋, 輕輕义開蛋黃 , 金黃色的蛋黃緩緩流下, 每口飯沾上甜甜的燒和蛋汁, 與肥美的鰻魚一齊吃 , 啖啖是幸福的滋味。麵豉湯 、 和風沙律熱呼呼的麵豉湯,配上爽脆的和風沙律菜, 口感清新, 簡單美味,滋味的開端。茶碗蒸$18暖呼呼、震騰騰的蒸蛋, 賣相精緻 , 雞蛋滑溜細緻 , 因為加咗蝦粒及雞塊, 增添一份鮮香。蜆肉麵豉湯$22麵豉湯內的蜆肉圓潤肥厚,熱呼呼之餘, 十分鮮味。壽司拼盤 :藍鮨拖羅壽司(一件)$32藍鮨拖羅肥美厚切,充滿油香,口感綿化,啖啖鮮甜。日本芝士蟹棒壽司(兩件)$18鮮甜的蟹棒,一絲絲的質感,新鮮滋味,加上軟綿、香濃日本芝士, 更加邪惡, 滋味無窮。 蔥粒吞拿魚蓉小卷$18微脆的紫菜包裹著新鮮吞拿魚蓉,肉質柔軟,入口鮮甜,魚脂豐盛,誘人吸引。蒲燒鰻魚壽司(兩件)$28蒲燒鰻魚香甜,

原條汁燒鰻魚丼$138

麵豉湯 、 和風沙律

茶碗蒸$18

蜆肉麵豉湯$22
麵豉湯內的蜆肉圓潤肥厚,熱呼呼之餘, 十分鮮味。

壽司拼盤 :
藍鮨拖羅壽司(一件)$32
藍鮨拖羅肥美厚切,充滿油香,口感綿化,啖啖鮮甜。

日本芝士蟹棒壽司(兩件)$18

蔥粒吞拿魚蓉小卷$18

蒲燒鰻魚壽司(兩件)$28
蒲燒鰻魚香甜,魚脂豐腴 ,加上甜甜的燒汁, 咀嚼時沁出啖啖鮮甜。

劍魚腩兩件$18
挺身的劍魚腩, 魚肉雪白 ,口感爽彈,魚味香濃。

總括餐廳食材用料新鮮,價錢親民, 相信好快又會再來享受 鰻魚丼及壽司の樂。
2020-10-30 71 浏览
同朋友講想旺角旺角食質素高啲嘅日本野,佢就帶我到長阪燒。一入門口就見到有好多日式大清酒罐。一個櫃嘅自釀梅酒在走廊右側,前方就係壽司吧。卡座位置有捲簾分隔,如果鍾意見到廚師切魚生可以坐起壽司吧位置。午餐丼飯有多款選擇,我鍾意食吞拿魚所以點左藍旗吞拿魚配魚腩蓉丼。午餐中包括麵豉湯日式涼拌胡麻豆腐,同埋沙律菜。吞拿魚好肥美厚切,配上額外點嘅燉蛋,有濃厚滋味。今次唔食清酒煮蜆試吓麵豉煮蜆,鹹香同鮮味更夾。朋友仔散叫嘅壽司,全部都好新鮮肥美。依度坐得又舒服食材質素亦都唔錯,係起旺角難得一見嘅好日本食堂。
同朋友講想旺角旺角食質素高啲嘅日本野,佢就帶我到長阪燒。

一入門口就見到有好多日式大清酒罐。
一個櫃嘅自釀梅酒在走廊右側,前方就係壽司吧。

午餐中包括麵豉湯日式涼拌胡麻豆腐,同埋沙律菜。

吞拿魚好肥美厚切,配上額外點嘅燉蛋,有濃厚滋味。

今次唔食清酒煮蜆試吓麵豉煮蜆,鹹香同鮮味更夾。

朋友仔散叫嘅壽司,全部都好新鮮肥美。
2020-10-30 59 浏览
平時比較少過九龍食飯,但朋友介紹旺角一間日式串燒店不錯,於是就專誠去幫襯。店名長阪燒,位於朗豪坊附近,非常就腳,旺角地鐵站行過去都只係2分鐘。店內裝修摩登,環境開揚光猛,以裝修級數來說,超越很多銅鑼灣的日式串燒店。一打開Menu實在太豐富,有魚生刺身串燒天婦羅燒物拉麵煮物等等,實在令人十分難選擇🤔最後點了 Oyster set,只是$148就有六隻生蠔及一杯白酒。生蠔新鮮,size適中,溫度控制亦非常好,吃完有濃濃的海水及金屬回甘味。燒物方面點了牛舌,燒日本粟米,日本雞肉大蔥串,日本雞皮,日本黑豚,串燒帆立貝,鹽燒三文魚鮫。串燒大都好吃,火候控制得宜,調味適中,醬汁不錯。當中以鹽燒三文魚鮫就最出色,可能是師傅非常用心制作,上枱時間較耐,但就做到皮脆肉嫩,充滿肉汁,是全晚的高潮位。最後以燒三文魚飯團,燒明太子飯團及牛肉烏冬作結。兩個飯團都燒得香脆,調味適中。而牛肉烏冬則選用稻庭烏冬,爽滑又有咬口,湯底鮮甜,作為串燒後的完結,十分滿足😋

2020-10-27
2020-10-29 51 浏览
朋友之邀,中午來到旺角砵蘭Nagasakayaki長阪燒午餐,餐厅装修以傳統和風設計,大氣獨特,寬敞舒適。午餐有多款定食套餐選擇,天婦羅稻庭鳥冬:配有麵豉湯、和風沙律、小食等,天婦羅香口好味,鳥冬煙韌彈牙。餐廳有80多款人氣壽司手卷可選擇。藍鮨拖羅壽司:入口即溶,無語論比。劍魚腩壽司:肉質肥美。立魚壽司:魚味清甜。蒲燒鰻魚壽司:鮮甜軟腍。日本芝士蟹棒壽司:蟹香味濃郁。吞拿魚手卷夠水準。茶碗蒸:有鮮菇、蝦等好多料,滑而順口。餐廳無任從環境、服務到食物出品,都很滿意,以後還會光顧!
2020-10-29 718 浏览
/長阪燒🇭🇰/#sa旺角篇 #sa日式篇➖➖➖<有驚喜嘅和牛丼飯同壽司🍣>➖➖➖之前去茶聊嗰陣已經見到有呢間嘅日式居酒屋x 爐端燒 都好耐無食過日本料理~又要去開嗰頭所以就去拔草🌿 去嘅時候唔係繁忙時間 坐窗口位幾舒服 生熟食物一樣有 所以唔食生冷野都會岩食🥰 指定時間仲有優惠!➖➖➖1️⃣蜆肉麵豉湯 $22 🌟2️⃣麵豉湯 同麵豉湯相比 無咁咸 較鮮甜 而且蜆肉份量十足 幾厚肉 唔會有沙➖➖➖3️⃣是日小食 螺肉4️⃣沙律 🥗幾多菜 配上沙律汁 幾開胃螺肉爽口彈牙 唔會太辣🙈➖➖➖5️⃣汁燒霜降和牛温泉蛋飯 $168 🌟和牛粒肉味濃郁 有咬口撈埋温泉蛋食口感更軟滑 🍳➖➖➖6️⃣壽司🍣 🌟有藍鮨拖羅、劍魚腩 (2件) 、立魚(2件) 、蒲燒鰻魚 (2件) 、日式芝士蟹棒(2件) 同蔥粒呑拿魚小卷 (4件) 最impressive 嘅係拖羅同劍魚腩🥰🥰拖羅入口即溶 劍魚腩魚味濃 佈滿油脂 有咬口蒲燒鰻魚薄切 多少少汁就更好➖➖➖📍長阪燒
/長阪燒🇭🇰/

蜆湯
拖羅
劍魚腩
2020-10-28 47 浏览
秋風起 食吓串燒先未食之前周圍睇吓 鋪頭將食材放出嚟 有點漁市場的感覺先嚟個蟹子沙律,清清地嘅開胃菜,唔錯(上)松葉蟹膏多士(下)三文魚腩壽司,藍鰭吞拿魚腩壽司(中拖羅)蟹膏配多士簡直係絕配,濃厚蟹膏味大滿足三文魚腩同吞拿魚腩都新鮮,不過吞拿魚腩比想像中細舊(上)牛肋肉串燒(下)牛舌串燒牛肋肉有驚喜,牛味十足而且唔老牛舌份量十足,彈牙好食👍🏻串燒帆立貝,大粒鮮甜串燒日本黑豚,燒得十分香脆明太子雞翼,調味唔錯,唔會太咸串燒和牛,牛脂分佈平均,值得一試牛油燒東菇,略乾
秋風起 食吓串燒先

未食之前周圍睇吓 鋪頭將食材放出嚟 有點漁市場的感覺

先嚟個蟹子沙律,清清地嘅開胃菜,唔錯

(上)松葉蟹膏多士
(下)三文魚腩壽司,藍鰭吞拿魚腩壽司(中拖羅)
蟹膏配多士簡直係絕配,濃厚蟹膏味大滿足

三文魚腩同吞拿魚腩都新鮮,不過吞拿魚腩比想像中細舊

(上)牛肋肉串燒
(下)牛舌串燒
牛肋肉有驚喜,牛味十足而且唔老
牛舌份量十足,彈牙好食👍🏻

串燒帆立貝,大粒鮮甜

串燒日本黑豚,燒得十分香脆

明太子雞翼,調味唔錯,唔會太咸

串燒和牛,牛脂分佈平均,值得一試

牛油燒東菇,略乾
一入居酒屋門口 每位客人都會目不轉睛咁望住bar枱因為用左傳統爐端燒主題佈置橫樑上掛滿木槳🏏前方展示一盤盤新鮮食材話說古時日皇出巡 到爐端燒店用膳平民唔敢正視佢 只好將燒好的食物用木槳傳上 自此木槳就成為了爐端燒的一大象徵真有意思 而且店內更設有多個日式包廂試食個lunch先 下次晚餐再試下爐端燒物.《汁燒霜降和牛粒溫泉蛋丼》一口和牛size 沾滿醬汁 好滋味而且肉質唔韌 油脂香〇溢溫泉蛋係做到creamy效果 撈飯一流.壽司🍣《藍鮨拖羅、蒲燒鰻魚、劍魚腩、油甘魚、日本芝士蟹棒》仲有蔥粒呑拿魚蓉小卷最深刻當然係拖羅 肥美嫩滑蒲燒鰻魚也不錯 不過更喜歡蔥粒呑拿魚蓉小卷爆餡呑拿魚蓉多過飯 仲有香蔥好爽脆.小食《茶碗蒸》蒸蛋好嫩滑.《蜆肉麵豉湯》好多蜆肉 不過肉質略嫌有點鞋口.《和風沙律》蔬菜很新鮮 絕對冇黃色嘅葉

一入居酒屋門口 每位客人都會目不轉睛咁望住bar枱

一口和牛size 沾滿醬汁 好滋味
而且肉質唔韌 油脂香〇溢
溫泉蛋係做到creamy效果 撈飯一流
壽司🍣

《藍鮨拖羅、蒲燒鰻魚、劍魚腩、油甘魚、日本芝士蟹棒》
仲有蔥粒呑拿魚蓉小卷

好多蜆肉 不過肉質略嫌有點鞋口

《和風沙律》
蔬菜很新鮮 絕對冇黃色嘅葉
2020-10-28 137 浏览
高質刺身飯-喺旺角伏嘅餐廳真係唔少,聽聞尼間喺朗豪坊附近係又唔伏又好食仲要平,所以今日就黎試下。-茶碗蒸尼個茶碗蒸同其他嗰啲好唔同,入面好多料,有冬菇、雞肉、元貝,再加啲鰹魚汁,又滑又好食!-壽司(立魚、劍魚腩、蒲燒鰻魚、芝士蟹棒、吞拿魚魚蓉小卷、拖羅)因為壽司做緊特價,所以我地叫左幾件試下。劍魚腩每件$9,超級抵食!!!好好食,多魚油,又冇筋,好高質!立魚就比較普通,比較清新,冇筋,不過同外面嘅差不多,不過以佢收$8,絕對對得住個價錢啦~鰻魚就有少少焦香味,同幾大件同燒得啱啱好,幾值得試嘅!芝士蟹棒對我黎講漏左少少,一定佢唔係好似出面咁俾芝士醬,而係一片切細,好味呀!吞拿魚魚蓉就好足料,每會好似外面咁有頭冇尾,同魚蓉油脂味都好濃,每啖都又有魚香又有魚油!再加啲葱粒,好香!拖羅就永遠係最正啦,佢用藍鮨,係其中一種最肥美嘅吞拿魚,亦係我食過最邪惡嘅拖羅之一😈,入口即融,好難得係完全冇筋(愈肥愈多筋,冇筋通常一係高質好彩,二係廚師幫手起左筋)。當出面拖羅壽司起碼$50,佢收$32,真係超值呢!!同佢嘅壽司飯係用日本珍珠米,粒粒飽滿,唔會痴埋一舊或者好易散,再加難得以赤醋調味,真係高質!-蜆
高質刺身

茶碗蒸

因為壽司做緊特價,所以我地叫左幾件試下。
鰻魚就有少少焦香味,同幾大件同燒得啱啱好,幾值得試嘅!

壽司

蜆肉麵豉湯
超級多蜆,同蜆非常新鮮,唔會煮到鞋曬,粒粒都幾大粒咁。但我覺得佢落得太多麵豉,所以有種喧賓奪主嘅感覺,麵豉味太濃,令蜆嘅鮮味冇辦法融入啲湯度。當啲蜆咁高質時,有少少浪費左啲蜆😿

長阪燒三重奏
我覺得尼個好抵食,因為可以試到三種丼,同雖然個碗細細,其實非常之足料,唔會飯多多魚生少少咁。佢三個丼分別有吞拿魚魚蓉飯,赤身、三文魚腩、帶子飯,海膽、三文魚籽飯。
吞拿魚魚蓉丼嘅魚蓉好高質,有肥有瘦,所以平衡到魚味同油脂味。同啲吞拿魚好香,加埋葱花同芝麻,真係好perfect。
赤身、三文魚腩同帶子丼都係高質,最值得一讚嘅係帶子,非常鮮甜,又厚肉。而赤身魚味濃,冇筋,三文魚腩就油份多。同佢每種刺身都有刺三塊,好滿足!
海膽、三文魚籽就係三個中最正嗰個,超多海膽呢!同海膽非常之新鮮,唔會有啲啲腥味。而三文魚籽都好正,配飯一流!

長阪燒三重奏

我覺得尼間好抵食同高質,每個人俾百六蚊左右就有得試咁多正野,真係好抵。佢個環境都好舒服,有種去左日本嘅感覺。喺旺角諗唔到食乜不妨試下尼間啦!

2020-10-21
午餐
壽司
2020-10-28 33 浏览
今日係旺角見完客同個同事係附近食埋野先返公司見到呢間日本野好似好多好評咁決定試吓一入去好新好靚,仲有特色bar枱我地叫左d壽司同lunch set整體十分抵食 lunch有半價 舊壽司飯有特別既汁去調配,細細舊配埋新鮮既魚生,一啖食落去好鮮好滿足極力推薦拖羅好鬼正日本芝士蟹棒$18蒲燒鰻魚$28藍鰭拖羅$32劍魚腩$18立魚$16蔥粒吞拿魚小卷$18茶碗蒸$18蜆肉麵豉湯$22另外叫左個lunch set有前菜麵豉湯和風沙律汁燒霜降和牛粒溫泉蛋丼飯好豐富,勁多juicy和牛粒,配埋香滑既溫泉蛋同日本米,啖啖都食到和牛,個汁調得好好,一定要試吓
今日係旺角見完客
同個同事係附近食埋野先返公司
見到呢間日本野好似好多好評咁
決定試吓
一入去好新好靚,仲有特色bar枱
我地叫左d壽司同lunch set

麵豉湯
和風沙律
汁燒霜降和牛粒溫泉蛋丼飯
2020-10-28 33 浏览
約左個朋友食lunch佢話上次食過覺得幾好食又唔貴,今次帶埋我去食下。我叫左個天婦羅稻庭烏冬 $98個餐跟螺肉,和風沙律,麵豉湯,主食。螺肉幾入味,沙律新鮮爽口,天婦羅有大蝦,東菇,蕃薯,茄子,粉漿薄炸得香脆,大蝦有成3隻,好爽口,另外稻庭烏冬彈牙,湯底帶少少甜味。茶碗蒸 $18好香好滑,入面仲有幾樣海鮮。蜆肉麵豉湯 $22蜆肉份量唔少,新鮮大粒厚肉,配埋麵豉湯好好味。另外我地仲叫左壽司,好新鮮,價錢都唔貴。劍魚腩2件 $18,立魚2件 $16,蒲燒鰻魚2件 $28,日本芝士蟹棒 $18,葱粒吞拿魚蓉小卷 $18,藍鰭拖羅 $32

我叫左個天婦羅稻庭烏冬 $98

茶碗蒸 $18
好香好滑,入面仲有幾樣海鮮。

蜆肉麵豉湯 $22
蜆肉份量唔少,新鮮大粒厚肉,配埋麵豉湯好好味。

另外我地仲叫左壽司,好新鮮,價錢都唔貴。

2020-10-28 553 浏览
自己本身都係附近返工,所以午餐嘅時候都會去旺角砵蘭街呢到食飯。入到去間餐廳嘅時候,個環境都真係幾舒服,而且啲壽司一啲都唔貴,兩個人食三百幾蚊都OK。我哋一開始食係食佢嘅沙律🥗前菜,沙律菜都算新鮮,再配埋醋一齊食,係幾開胃。之後想特別講嘅係,呢一個$22嘅蜆肉麵豉湯,蜆肉都幾新鮮,唔會有好梅嘅感覺,而且都幾有質感,個湯都幾新鮮,加埋麵豉湯底,少少咸幾好飲。再之後就係一個期待咗好耐嘅丼飯,我哋叫咗三文魚籽海膽丼,三文魚子大大粒,而且三文魚都切得幾厚,海膽望落去啡啡色色,似係加拿大海膽,都幾鮮。料同埋飯比例大概4:6,都算唔錯,唯一個位就係個飯有少少酸。再之後就係自由點壽司嘅時間,我哋叫咗拖羅、立魚。芝士蟹柳棒、蒲燒鰻魚、劍魚腩壽司,整體來講都真係非常唔錯,鰻魚壽司直情入口即溶。蟹柳壽司配左火炙芝士之後,芝士嘅香味仲入埋喺蟹柳肉裏面。藍耆拖羅$32一舊,真係算唔話得。👍

蟹柳壽司配左火炙芝士之後,芝士嘅香味仲入埋喺蟹柳肉裏面。

藍耆拖羅$32一舊,真係算唔話得。👍

2020-10-27
呢日同同事出旺角食飯,之前經過「長阪燒」樓下見到二拉架介紹有特價壽司,好似好抵食,所以就決定去試下。餐廳要坐𨋢去二樓,一出𨋢嗰下嚇親😳,因為環境非常好!首先餐廳面積幾大,坐位唔少,右邊係窗口卡位座,好似包箱咁;中間就有吧枱位,雖然望唔到師傅整嘢,但氣氛氣派一流,又坐得闊落👍。一坐低無耐店員就為我哋送上熱茶🍵及餐牌,午市套餐選擇豐富,有熟食同刺身丼飯等,免收加一服務費!另外,餐廳仲有一個特價餐牌,每日12點至18點嗌指定食物可享半價優惠🔥。我哋大家都想食魚生,所以無嗌熟食,嗌咗一份午餐同散叫壽司小食。留意番呢度嘅壽司飯應該係落咗赤醋🍚,所以呈啡啡哋色,味道偏酸少少,我自己就幾歡喜。午市套餐奉送麵豉湯、是日小食同和風沙律,全部賣相都靚靚仔仔☺️;是日小食係麻醬豆腐。長板燒三重奏($158),依份丼飯餐不得了,造型勁吸引😍。三個迷你丼飯鋪面嘅刺身勁澎湃,而且三杯嘅款式各有唔同。第一款係蔥粒吞拿魚蓉;第二款嘅三式刺身包括帶子、三文魚同油甘魚,三樣都係厚切兼大塊,好足料。三個迷你丼飯加埋嘅飯量同餸量一啲都唔少!而我個人最鍾意嘅就係海膽併三文魚子,三文魚子大大粒,一咬開爆哂漿,每啖嘅口感都好正好滿足
午市套餐奉送麵豉湯是日小食和風沙律,全部賣相都靚靚仔仔☺️;是日小食係麻醬豆腐。
長板燒三重奏
而我個人最鍾意嘅就係海膽併三文魚子,三文魚子大大粒,一咬開爆哂漿,每啖嘅口感都好正好滿足😋!配合埋海膽食無論視覺定味覺都係咁享受。
我哋另外仲嗌咗五款壽司🍣,(圖上左至右下)包括一件藍鮨拖羅($32)、兩件劍魚腩($18)、兩件油甘魚($22)、兩件蒲燒鰻魚($28)同兩件日本芝士蟹棒($22)。整體味道唔錯,比較有驚喜嘅係劍魚腩,口感幾爽口;蟹棒嘅芝士亦都燒得香口。
蔥粒吞拿魚蓉小卷
蔥粒吞拿魚蓉小卷($18),🍙小卷其實不太小哈哈。紫菜包住呑拿魚蓉食好夾,但如果塊紫菜脆啲會更佳。
蜆肉麵豉湯
蜆肉麵豉湯($22),由於散叫無湯跟就額外單點咗。有蜆肉嘅麵豉湯吸引好多囉🤤🤣,蜆肉有成六七隻,無呃人。
茶碗蒸
茶碗蒸($18),蒸蛋味道就正正常常啦🥚,餡料有冬菇、雞肉同蝦。
由於我哋食午餐所以無嗌到酒,但眼見住大大瓶嘅梅酒好吸引,超級想飲🍶!
總括嚟講,長板燒確係幾高質,食物味道中上,不過環境就比好多廚師發辦店更靚、更舒服✨。店員們服務亦都優秀,全部醒醒目目,提供嘅協助到位。再者,呢度嘅性價比相當高,連鎖店嘅價錢,但成個體驗完全唔同,值得一試🎌。
2020-10-21
長板燒三重奏
2020-10-23 121 浏览
早幾日食lunch約咗朋友嚟到呢間裝修非常日式嘅日式餐廳~我哋被安排坐係吧枱嗰邊,前面就係啲食材同埋廚師,好高級嘅感覺😂見到好多壽司款式都好吸引,又想食下啲熱野,所以就叫咗個壽司拼盤同埋丼飯😋茶碗蒸啲蛋蒸得好滑,裏面材料都好多!有雞又有蝦👍🏻👍🏻蝦肉都好大粒,唔錯😍蜆肉麵豉湯一上枱有少少驚喜,因為蜆肉好多,仲要係原隻上!第一次飲蜆肉麵豉湯,味道唔錯又足料👍🏻👍🏻壽司拼盤叫咗呢個壽司拼盤有劍魚腩、立魚、日本芝士蟹棒、藍鯨拖羅、蒲燒鰻魚同埋蔥粒吞拿魚茸小卷😍食得出材料好新鮮,而且價錢都唔貴👍🏻👍🏻個Menu仲有好多其他選擇,好多都好想試😋😋汁燒帆立貝溫泉蛋丼另外仲叫咗個汁燒帆立貝溫泉蛋丼~總共有五粒帆立貝,而且粒粒都勁大粒!個汁就調教得好好,同個帆立貝好夾😋😋今次試唔到好多嘢,見到串燒賣相唔錯,有機會下次要返嚟試吓👍🏻

壽司拼盤

2020-10-22 84 浏览
呢間餐廳主打爐端燒,搜羅各國新鮮食材,用心製作風味佳餚👨🏻‍🍳宜家仲推出午市套餐,有半價壽司、丼飯、烏冬等定食,堂食免加一添🤩💗蜆肉麵豉湯($22)麵豉湯加咗大量蜆肉,每隻都脹卜卜同冇沙🦪飲落較鮮甜而且唔會過鹹,仲有少少昆布同嫩豆腐粒🍲💗茶碗蒸($18)茶碗蒸口感滑溜溜,蛋香味濃🥚裡面藏咗煎香嘅雞肉粒🐥、冬菇🍄同鮮蝦🦐💗汁燒霜降和牛粒温泉蛋丼($168)飯面舖滿和牛粒,食落嫰滑充滿肉汁,帶少少筋位有嚼勁,掛滿濃稠嘅甜醬油🐃再墊一層爽脆清新嘅椰菜絲,中和油膩感🥬米飯份量十足,食落濕潤軟糯🍚刺穿中間嘅半熟溫泉蛋,將蛋汁撈埋落飯一齊食更加甘香🍳跟餐仲會附送一份麵豉湯、和風沙律🥗同螺肉小食🐚💗日本芝士蟹棒($18/ 2件)蟹棒經火炙後增添一份香氣,同芝士片同沙律醬係絕配🦀💗藍鮨拖羅($32/ 1件)肉質最肥美鮮嫩,油脂分佈都唔錯,食落冇根,魚油味濃🐟💗蒲燒鰻魚($28/ 2件)肉質軟綿冇幼骨,味道帶少少炭燒香,可惜冇咗甜醬油香嘅鰻魚汁🙁💗劍魚腩($18/ 2件)肉質較有彈性,食落魚味濃郁,但完全唔腥🐠💗立魚($16/ 2件)立魚入口軟身濕潤,魚味較為清淡💗蔥花吞拿魚蓉小卷($18)紫菜飯捲包住
💗蜆肉麵豉湯($22)
蜆肉麵豉湯

💗茶碗蒸($18)
茶碗蒸

💗汁燒霜降和牛粒温泉蛋丼($168)
跟餐仲會附送一份麵豉湯、和風沙律🥗同螺肉小食🐚
汁燒霜降和牛粒温泉蛋丼

💗日本芝士蟹棒($18/ 2件)
蟹棒經火炙後增添一份香氣,同芝士片同沙律醬係絕配🦀
💗藍鮨拖羅($32/ 1件)
肉質最肥美鮮嫩,油脂分佈都唔錯,食落冇根,魚油味濃🐟
💗蒲燒鰻魚($28/ 2件)
💗劍魚腩($18/ 2件)
肉質較有彈性,食落魚味濃郁,但完全唔腥🐠
💗立魚($16/ 2件)
立魚入口軟身濕潤,魚味較為清淡
💗蔥花吞拿魚蓉小卷($18)
紫菜飯捲包住唔少嘅吞拿蓉,蔥花香非常突出🍙
2020-10-19
汁燒霜降和牛粒温泉蛋丼
2020-10-21 64 浏览
一般日本料理餐廳氣氛寧靜,環境優雅。而長阪燒就比到居酒屋既感覺,除左裝修充滿日本風情之外,店內又播住輕快熱鬧既音樂,即使想高談闊論都唔會令人感到拘緊。豐洲海鮮丼由三文魚、拖羅、三文魚籽、赤蝦等同白飯組合而成既海鮮丼,鮮甜肥美既刺身配上醋飯,令到食材既原味可以被完全展現。刺身同埋飯既份量啱啱好,可以一啖飯,一啖刺身。壽司拼盤(劍魚腩、𩶘魚、拖羅、蔥粒吞拿魚蓉小卷、火炙芝士蟹柳、蒲燒鰻魚)餐廳既壽司價格相宜,大部份壽司平均唔駛十蚊一件。壽司隻同刺身比例完美,最滿足當然係夠哂肥美既拖羅,滿滿既油脂,食落口肥而不膩,口感豐盈。茶碗蒸蜆肉麵豉湯午餐沙律、麵豉湯

豐洲海鮮丼

午餐沙律、麵豉湯