2020-01-12 1419 浏览
我嘅老友啱啱喺美国返嚟探我!我梗系要带佢去食返餐好嘢啦尤其佢系好锺意食牛肉火锅🍲⋯⋯仲要系非常锺意食日本出产嘅!佢非常识食㗎⋯⋯又识享受生活😍我梗系唔敢怠慢啦⋯⋯咁岩佢又话要去铜锣湾买嘢!咁我今日拣咗一间位於铜锣湾开平道6楼🇯🇵🇯🇵锅処雪舟🇯🇵🇯🇵餐厅装修非常有气派非凡!充满日式风情!令你以为置身於日本🗾⋯⋯而且座位好宽阔⋯⋯Shabu Shabu SET昆布清汤锅茶碗蒸蒸蛋非常滑溜!充满蛋香!而且仲有鸡肉 增添味道!芥末鱿鱼芥末鱿鱼调味刚刚好!芥末唔会盖过鱿鱼的鲜味!熊本蕃茄沙律🥗沙律菜非常爽脆!而且仲有啲冰冻添🤨超正⋯⋯我成日都觉得沙律系应该有少少冻先啱嘅!A5 日本产飞驒牛飞檐牛优异的脂肪分布!图案有如幼鹿遍布!美观非常!睇到都流口水🤤牛味非常浓郁!备有两种酱汁!芝麻酱和酸汁!酸汁备有萝卜蓉和葱花!我觉得最好呢个酱汁可以带出牛肉嘅鲜味!备有蔬菜🥬和乌冬来自日本🇯🇵嘅!今日呢一餐日本风情午餐!我朋友非常满意!😘😍

🇯🇵🇯🇵锅処雪舟🇯🇵🇯🇵

Shabu Shabu SET
昆布清汤锅

茶碗蒸

蒸蛋非常滑溜!充满蛋香!而且仲有鸡肉 增添味道!

芥末鱿鱼
芥末鱿鱼调味刚刚好!芥末唔会盖过鱿鱼的鲜味!

熊本蕃茄沙律🥗

A5 日本产飞驒牛

备有两种酱汁!
芝麻酱和酸汁!

备有蔬菜🥬和乌冬

来自日本🇯🇵嘅!
今日呢一餐日本风情午餐!我朋友非常满意!😘😍
  • A5日本产飞驒牛
  • 前菜
  • 牛奶布丁
2020-05-20 0 浏览
趁住最近疫情好转放假带埋母亲大人出街食个靓晏放松心情享受生活餐厅门口会有职员探热确保体温正常先会安排入座餐厅采用日式装潢风格设计简约舒适沙律/小鉢野菜沙律清新轻盈而且清新轻盈配搭柚醋酸甜醒胃味付螺肉爽滑鲜甜同时味付酱料蒜香微辛银雪鱼西京烧定食银雪鱼肉金黄焦脆同时保持肉质嫩滑细软;西京味噌腌渍鱼肉配搭清酒以及味淋调味烧制配搭白饭以及渍物突显清鲜迷你黑毛和牛寿喜烧定食黑毛和牛肉香浓重而且油脂丰腴油花细密蘸配蛋液肉质软嫩滑顺寿喜烧汤加入大量蔬菜以及豆腐菇菌等等配料炖煮清甜味噌汤配以香葱腐皮熬煮温和清淡甜品焦糖布丁质感柔滑细嫩而且焦糖香甜浓醇咖啡/茶饮品可以选择咖啡或茶;热柚子蜜消腻解滞

餐厅门口会有职员探热确保体温正常先会安排入座

咖啡/茶

饮品可以选择咖啡或茶;热柚子蜜消腻解滞

2020-05-05
  • 银雪鱼西京烧定食
用咗e字头嘅app,有半价优惠,要坐吧台。服务冇问题,侍应会帮手收空碟同加茶,但食物真系非常普通,简单讲:- 串烧: 唔够热,调味普通,口感唔值原价,尤其鸡心鸡肾都好鞋好乾,完全唔juicy; 但持平地讲免治鸡肉棒系好食嘅,可以一试- A4和牛寿喜烧(二人前): 出到来变咗shabushabu,佢的确系用寿喜烧汁,但就系一路滚住个唔系寿喜烧嘅中高身锅...有4片和牛,牛味好淡,口感亦相当普通。原价$699来讲,令人好失望,不过即使半价我地都觉得唔抵...唯一好食嘅系豆腐同加咗$50嘅乌冬...虽然系用半价优惠,但完全食唔到厨师/餐厅嘅温度同心机,作为高级餐厅都令人几失望。Btw, 我自己临离开餐厅前开始肚痛,而女朋友都喺番紧屋企途中feel到肚痛2个人埋单折实total都要~$700几,折咗都觉得唔值,唔知点解咁多人都赞好食...

用餐优惠
试食活动
2020-05-08 27 浏览
见到呢间做紧优惠,$888套餐买一送一,谂住黎试吓,点知极度失望首先佢service 认真麻麻,入到去个reception 忙紧讲电话,要我地企左系到成分钟先有人带位。之後安排我地2个人坐bar头,但寿喜烧个炉就唔系摆系2个人中间,而系侧面,食落十分唔方便,下下要人夹比你食。再黎就系食物。讲真,加埋一都要成千蚊,但食物质素十分普通,完全对唔起个价钱前菜除左个鲍鱼其他都系好普通嘅食材(例如清瓜,沙律等),质素都十分普通。最特别/名贵既鲍思都只系切薄片,令你有错觉以为好多,但唔好比个壳呃到以为原只之後既寿喜烧更加系令人失望,话就话买一送一,点知2个人夹埋先得5片牛肉,感觉佢将价就货唔老实,虽然肉既质素系ok,但点都有啲比人坤既感觉甜品更加可以用难食黎形容,个布甸得个甜字,食唔出其他味老实讲,睇到其他人既相,好似无折扣黎食仲靓仲平,呢餐埋单过千点都觉得唔值,总之就无下次

甜品更加可以用难食黎形容,个布甸得个甜字,食唔出其他味

2020-05-08 0 浏览
久不久午餐选择日本菜,价钱比较不便宜,对自己好啲啲也不为过。铜锣湾日式料理店有好多选择,但我比较遍爱喜欢这间,环境舒适,食物水准很高。蒲烧鳗鱼定食定食包括小砵,沙律,味噌汤卖相吸引,鳗鱼烧得油脂迫出,有油光,扫上的酱油够入味。鳗鱼肉入口即化,香气四溢,诱惑至极鳗鱼的油脂加上酱汁都被饭粒吸收,滋味无穷。主菜後便是甜品时间到了,焦糖奶冻,好香好滑,多吃也不觉得甜腻。咖啡是不错之选,味道芳醇香浓,醒神。

蒲烧鳗鱼定食
定食包括小砵,沙律,味噌汤

鳗鱼的油脂加上酱汁都被饭粒吸收,滋味无穷。

咖啡是不错之选,味道芳醇香浓,醒神。

2020-05-07
2020-05-07 78 浏览
客户今曰给与机会做了一单大生意,老板高兴得急不及待请客,浩浩荡荡同事们一起去了公司附近一间日式料理店午餐。午市套餐有十款可选,全部包括了小砵,沙律,味噌汤,渍物,甜品和饮品。迷你和牛寿喜烧我最喜欢食日本和牛,脂肪均匀,肉味香浓。果然肉质软腍,滋味!配菜非常丰富,有冬菇,金菇,芋丝,蔬菜....,加入鸡蛋更加滑溜。焦糖布甸甜而不腻,又滑又香。即磨咖啡也不错,甘香醇厚。各同事都食得好开心,多谢老板啊!

迷你和牛寿喜烧

焦糖布甸
甜而不腻,又滑又香。

即磨咖啡也不错,甘香醇厚。

各同事都食得好开心,多谢老板啊!
2020-05-07
2020-04-26 192 浏览
铜锣湾的餐厅好多元化,今次同朋友去试日式火锅,叫锅処雪舟,响开平道。环境好光猛宽敞,有少少似居酒屋,吧枱位好多,即使个一个人坐亦唔会觉得拘束。锅処雪舟午餐有set,除左饮品仲有沙律同茶碗蒸。茶碗蒸非常抵赞,滑嫩易入口,味道浓郁,蛋同其他材料融为一体,配合得天衣无缝。锅底——大葱酱油风味锅,比到意外惊喜。外表看似平平无奇,香气扑鼻,滚起黎酱油香同肉同菜好夹。A4 九州黑毛和牛。相当美味,入锅即起,呈粉红色时入口,口感最嫩,充满牛味。由於酱油锅平身已经够入味,唔加豉油或其他调味料,反而更能嚐到原汁原味,正!除左肉,仲有一盆菜平衡下,杂菇同娃娃菜,令成个锅唔会太腻。锅処雪舟适合小聚,食物环境都高水准,推介!

锅処雪舟午餐有set,除左饮品仲有沙律同茶碗蒸。
锅底——大葱酱油风味锅,比到意外惊喜。
外表看似平平无奇,香气扑鼻,滚起黎酱油香同肉同菜好夹。

• 大葱酱油锅膳
  • 九州黑毛和牛
2020-04-22 196 浏览
本身之前没听说过这个餐厅,但是在Eatixx 中看见买一送一优惠,当然是要去试吓啦!它是在铜锣湾 近利园的。餐厅的内里很宽敞,有一部份是日式房间,客人都脱下鞋子进去,令一部份就是有吧枱及普通座位,不过所有位子都是能够在窗旁边的,所以坐得也算舒服😌他们的买一送一优惠,真的很优惠😂 $8xx 的套餐,有炸物、sukiyaki、寿司、饮品 等等。沙律、蔬菜、饮品,都是基本质素也很不错👍🏻值得一题的就是:1 炸虾仔 十分特别,味道有点像吃薯条,但比薯条健康多2 sukiyaki 的牛肉,10分10分好吃😋3 饮品可以选择汽水或sake 建议改进的地方1 服务态度2 sukiyaki 汤底虽然并不是传统的那款,当然不能和 sukiyxxx Morx 相比。但这个汤底的甜味,稍为太多,而且制作算是普通,非常有进步空间整个晚餐经验尚算不错!

得也算舒服😌

沙律、蔬菜、饮品,都是基本质素也很不错👍🏻

值得一题的就是:

1 炸虾仔 十分特别,味道有点像吃薯条,但比薯条健康多

2 sukiyaki 的牛肉,10分10分好吃😋

3 饮品可以选择汽水或sake

建议改进的地方

1 服务态度

整个晚餐经验尚算不错!

Sukiyaki  牛
套餐中的炸虾仔
2020-04-15
用餐优惠
现金券
Sukiyaki  牛
套餐中的炸虾仔
2020-04-19 156 浏览
Social distancing  左好耐,忍唔住想见下好朋友。最近人少少,就去去左开平道试日式边炉锅処雪舟。我地叫左一个午餐set,包括沙律、茶碗蒸同饮品。沙律唔算大份,细细碗先垫垫肚,加上芝麻酱开胃。汤底方面,今次试左大葱酱油风味锅,色泽深,味浓郁,齿颊留香,非常适合配靓牛去打边炉。肉要左顶级安格斯美国牛小排。以一人份量黎讲算好多,雪花均匀分布,切得厚薄适中,入锅滚一滚就可以食。入口即溶,刺激味蕾,令人喜出望外!薄薄一口牛,锅滚即起,唔好贪心,粉红色刚熟够嫩滑。另外蔬菜亦有唔少,各种菇类,另有豆腐、粉丝、娃娃菜,份量足够唔会浪费,而且食材新鲜,打边炉一流。等锅滚起时叹返茶碗蒸。蒸得刚好,蛋嫩滑弹牙,无泡泡或其他杂质,同材料好夹。今次锅処雪舟打分中上,高质边炉,环境倾到计、食物质素好,令人留连忘返,下次会再去!

我地叫左一个午餐set,包括沙律、茶碗蒸同饮品。
沙律唔算大份,细细碗先垫垫肚,加上芝麻酱开胃。

薄薄一口牛,锅滚即起,唔好贪心,粉红色刚熟够嫩滑。

• 大葱酱油锅膳
  • 美国牛小排
2020-02-26 414 浏览
约一星期前 (1月尾2日头)订了此餐厅,2月7日收到餐厅服务员打电话来,说服务有变,2月19日的 reservation要改地方,我们虽不太满意餐厅要改地点的说词,反正顾客感觉是餐厅随便编织理由吧!之後要我们接受另一间最低消费$4000的房间!好吧,因为庆祝某人生日,我们食客也答应了。但-------这餐厅万分离谱与超级过分!!!见客人应承竟之後竟然又再改口喎!又莫名其妙地说要我们再换房,而且此次房间最低消费是$8000 !!! (我们才3个人呢!)请问做生意咁做架咩?!最後当然俾我地闹爆----亦相信好多正常人都会!其实成件事超级搞笑,俗语就话"店大欺客"姐。可惜e间店似乎喜欢调转头喎,又或唔该做好 due diligence 先啦,话哂客人都被媒体评为香港 Top 50 家族吖(虽现在唔兴讲边个系边个姐)。但点到好,唔理系边个、乜人乜背景都好,以事论事,在情在理,咁样揾客笨,凭良心讲,真系好过份喎。唔知公司老板其实知唔知发生咗甘既事呢?

唔知公司老板其实知唔知发生咗甘既事呢?

2020-02-04 385 浏览
因为近期武汉肺炎事件,依家好多餐厅嘅员工都戴上口罩,大家都食得安心知道呢度好出名食寿喜烧,啱晒而家天气咁冻食我叫咗一个九州黑毛和牛寿喜烧,好期待可以见到和牛嘅脂肪分配好平均首先有侍应专人帮我地开炉,好贴心,服务好好和牛沾满寿喜烧既甜汁,同埋佢本身有好软身嘅肉质,真系入口即溶呀!可惜我哋每人只有三块,迟啲得闲一定会再返嚟食朋友叫咗角切鱼生丼套餐吞拿鱼腩蓉加埋饭真系好好味。饭入面仲有紫菜碎添!甜品仲有焦糖炖蛋,整体上两个套餐都好高质,和牛真系冇得弹
知道呢度好出名食寿喜烧,啱晒而家天气咁冻食
我叫咗一个九州黑毛和牛寿喜烧,好期待
可以见到和牛嘅脂肪分配好平均

首先有侍应专人帮我地开炉,好贴心,服务好好
可惜我哋每人只有三块,迟啲得闲一定会再返嚟食
朋友叫咗角切鱼生丼套餐
吞拿鱼腩蓉加埋饭真系好好味。饭入面仲有紫菜碎添!
甜品仲有焦糖炖蛋,整体上两个套餐都好高质,和牛真系冇得弹
2020-02-04 296 浏览
今日黎开平道搵食,其实呢到嘅 Cubus 大厦好多好嘢食 今次就黎到6楼呢间锅処雪舟听个名就知系日式野啦枱上摆位感觉几pro 黎一波前菜先,有左边嘅沙律同右边嘅腌过嘅莲藕都几开胃我同朋友2个人叫咗份寿喜烧少少准备有蛋比我地用黎点d烧好嘅牛系九洲黑毛和牛寿喜烧,佢地仲会有专人帮我地寿 唔洗自己动手店完会为我地分好哂份量食完会再有其他菜之类都系个餐包埋个人几钟意呢个粉丝!质地几好就算煮得耐都仲好弹牙而且好挂汁头先所讲嘅点蛋汁!个人觉得系几好味,但有少少浪费蛋 因为我地只系用黎点几片牛用唔哂成只蛋最後都系要倒咗佢我地再多叫一个鲔三色丼!我地都系钟意有米落肚嘅人!呢个丼d拖罗好好味,好够油香!!!而且都几大碗!2个人食到好满足最後有甜品同餐饮架!得闲嘅时候可以黎食个悠闲的午餐!享受下!

枱上摆位感觉几pro
黎一波前菜先,有左边嘅沙律同右边嘅腌过嘅莲藕都几开胃
我同朋友2个人叫咗份寿喜烧
少少准备有蛋比我地用黎点d烧好嘅牛
系九洲黑毛和牛寿喜烧,佢地仲会有专人帮我地寿 唔洗自己动手

店完会为我地分好哂份量
食完会再有其他菜之类都系个餐包埋
个人几钟意呢个粉丝!质地几好就算煮得耐都仲好弹牙而且好挂汁
最後有甜品同餐饮架!
得闲嘅时候可以黎食个悠闲的午餐!享受下!
2020-02-03 237 浏览
呢餐lunch真系好丰富好满足, 之前已经听过朋友推介呢间餐厅,今日决定同女朋友试下 。价钱方面,佢个set lunch系二三百蚊一个人 ,食物质素方面系咪超所值,对於好锺意食日本嘢嘅我哋嚟讲真系大满足 。我哋叫咗角切鱼生饭 ,啲吞拿鱼系厚切好有鲜味, 而且成碗饭我哋都食晒 ,份量好多,但系上面加咗紫菜,再加埋有三种唔同嘅鱼生嘅口感。我最锺意就系加咗啲葱喺上面,增加味觉嘅层次感,真系一流!我哋叫咗个黑毛和牛寿喜烧 ,已经好耐冇食过和牛啦。今次真系入口即溶 ,平时都好锺意食寿喜烧,今日有专人帮我哋烧和牛, 服务真系几好㗎。另外个餐仲包咗乌冬,菜同埋菇类嘅食物, 好健康亦都好丰富 ,蒸蛋都煮得好滑。 另外可以画龙点睛嘅就系个甜品,焦糖炖蛋煮得好好 ,好有蛋同埋奶味,上面层焦糖烧得好薄,而且好脆。总括嚟讲 今次食得好满足, 无论系价钱食物质素,环境同服务方面都做得好好,一定会下次再嚟帮衬。

上星期六去咗呢间餐厅食午餐,主要想食寿喜烧,记得好耐之前去过楼上嗰间同系列嘅餐厅食铁板烧,感觉唔错,所以一谂到食寿喜烧,就黎呢度试试,希望同样满意叫咗个前菜填下肚,豆腐沙律黎嘅,配上蒸蛋。豆腐沙律味道唔浓,清清淡淡,偶尔渗出豆腐香,蒸蛋料真系几足,入面有鸡肉冬菇白果本身怕寿喜烧分量唔够填饱个肚,所以叫多个饭,今次食好d,叫咗吞拿鱼丼,有吞拿鱼蓉、中拖罗、大拖罗,大拖罗真系比较少食,今次再食,回味无穷,入口即溶,油香爆出黎,个饭两个人share,咁就有quota食埋个寿喜烧啦今次食九州黑毛和牛,脂肪纹路几靓,服务员好好,帮我地整埋。首先爆香大葱,就可以放和牛、淋上酱油去烧,最後沾上蛋浆就得喇,入口甜香,口感就嫩滑,最後服务员帮我地煮埋乌冬同粉丝,唔好睇少个分量,食晒之後真系好饱肚最後以一个牛奶布丁作结,价钱稍贵,但非常满足嘅一餐

最後以一个牛奶布丁作结,价钱稍贵,但非常满足嘅一餐

2020-01-29 92 浏览
适逢新年前夕,工作已经一整年,亦是时候为奖励自己一年辛酸。今次就到为於cubus中锅处雪舟中享受一餐丰富午餐餐厅需要预约就可以得到较好位置开门不足半小时就已经有10 多枱客就座,可见餐厅人气极高。店内格局如同日本高级餐厅一样,家具用料都一丝不苟,完全可以感受到日式气派。午膳Menu非常简单,只有短短数页,但就能够独特表达出日式料理的专业。最为多人点的都是寿喜烧及锅料理,牛肉或豚肉都会成为必点之一。每款不同产地牛肉都有相应的价钱选择,而今次同友人就拣选锅膳。Shabu Shabu一共有3堤汤底可以选择,分别是:大葱酱油风味锅昆布清汤锅番茄浓汤锅传统下当然会点昆布清汤锅,最能够体验出食材本身的鲜味。但作为一个番茄控,番茄浓汤锅是必然选项。每一个Set 都会附上茶碗蒸、小鉢、沙律及甜品沙律份量都算多,而渍过後的虾亦够滋味。当中茶碗蒸表现确实出色,蛋够香滑即使到底部亦不会出现过实情况,而茶碗蒸中用上不同配料增添口感及色彩,值得一赞!雪舟极上寿司御善九贯9款由师傅精选时令寿司,有海胆、三文鱼腩、鲷鱼等等。当中印象最深刻就是海胆,海胆颜色偏橙但入口够清甜,没有半点腥味!另外带子亦非常大粒,爽甜新鲜
餐厅需要预约就可以得到较好位置
开门不足半小时就已经有10 多枱客就座,可见餐厅人气极高。

Shabu Shabu一共有3堤汤底可以选择,分别是:
大葱酱油风味锅
昆布清汤锅
番茄浓汤锅

传统下当然会点昆布清汤锅,最能够体验出食材本身的鲜味。
但作为一个番茄控,番茄浓汤锅是必然选项。

每一个Set 都会附上茶碗蒸、小鉢、沙律及甜品
沙律份量都算多,而渍过後的虾亦够滋味。
而茶碗蒸中用上不同配料增添口感及色彩,值得一赞!

雪舟极上寿司御善九贯
9款由师傅精选时令寿司,有海胆、三文鱼腩、鲷鱼等等。
另外带子亦非常大粒,爽甜新鲜!

日本豚肩肉 – 锅膳
可以见到豚肉纹理清楚,油脂分布亦相当好,轻轻洽过後可以嚐豚肉弹性及入口溶化的感觉。
再配上时令野菜可以中和味蕾油腻感。
另外餐中亦包含乌冬或白饭。

最後甜品有3款不同味道雪榚可以选择,再附上餐茶,又迎接一个周未假期的开始。