招聘中
时薪
$16,000+
月薪
2017-08-01 103 浏览
一直喜歡台灣菜,香港的台灣餐廳雖然多但味道一般般且質素“參次”,這次好不容易終於找到味道正宗的台式餐廳,很滿意台式香腸最愛,拌面味道非常足,很香濃,吃得過癮!珍珠奶茶也不錯!一般台式餐廳珍珠奶茶也很一般,但鐵牛的不錯,挺有茶味,珍珠也很有“趙”口。

台式香腸最愛,拌面味道非常足,很香濃,吃得過癮!
拌面
拌面
2017-07-30 212 浏览
第三次來光顧這間台灣麵店了, 我很喜歡這裏的環境, 坐得非常舒適, 冷氣又很充足。另外, 店員的服務態度亦很好, 效率也很高, 我認為它是一間不錯的台灣餐廳, 除了食物的價錢恰當和親民外, 每份食物的分量也有很多, 非常抵吃。今次, 我又點了我至愛的鮮茄牛筋腩麵, 我朋友點了一碗豬軟骨肉燥麵。鮮茄牛筋腩麵的蕃茄味非常濃郁, 牛筋很淋滑, 麵質也挺彈牙。飲品方面, 我點了一杯凍檸檬蜂蜜綠茶 , 它是用上新鮮的檸檬片, 綠茶裏亦加了蜂蜜, 甜甜的, 很解渴。另外, 我們也點了一些小食來吃, 包括滷味拼盤、鹽酥小拼盤、肉燥拌青菜、台灣小香腸等等。
鮮茄牛筋腩麵

• 酥炸花枝丸
  • 紅燒牛筋腩麵
  • 肉燥小茄子
2017-07-30 95 浏览
點了兩個餐。第一個是牛肉麵(58),牛肉有少許肥肉,我本人麻麻地,不過幾有牛味。個湯好好味。另一個係脆雞麵(58),雞皮好脆而且味道好!不過麵的湯就冇咩味。麵質好彈牙 值得再去。
在我心目中,台式食物有種簡樸,但又叫人難以忘懷,沒有花巧的功夫,也沒有特別討好的賣相,但不時總會想起這種菜式,也會因此而找尋台式餐廳。然而,連鎖式的去得多了,今次想去別的。這是我年多前跟朋友吃過,而又覺得可以再吃的餐廳之一,今次就跟大家好好的分享一下。這是位於尖東某商場地庫的鐵牛台灣牛肉麵,雖然在地庫位置,但因為其裝潢讓人看得到餐廳內的用膳情況,所以每次經過都會忍不住望入去。鹽酥小拼盤 (鹽酥雞、脆薯、花枝丸) ($45)吃台式食物嘛,少不了的當然是台式鹽酥小食,今次點了一個小拼盤,價錢也相當親民的。這個小食拼盤包括鹽酥雞、脆薯、花枝丸,鹽酥雞外脆內嫩滑,還有肉汁;脆薯有點失色,外表雖金黃,但不夠香脆;花枝丸金炸至黃色的,而且入口相當彈牙。三程小食鹹香而不膩,讓人愛上。 芝士薯條 ($36)芝士薯條的賣相相當吸引,濃郁的芝士香氣跟炸薯條的味道隨隨飄入鼻子裡,叫人想要立即就把芝士薯條吃下。芝士味十分濃郁,而且份量也蠻多的;薯條香脆,而且口感也蠻厚的,作為小食是不錯的。鮮蕃茄豬軟骨麵 ($62)蕃茄湯底的香味四溢,先喝一個蕃茄湯,鮮味的蕃茄配以點點蒜蓉,使湯底的味道更有層次。麵條彈牙,粗幼

鹽酥小拼盤 (鹽酥雞、脆薯、花枝丸) ($45)

芝士薯條 ($36)

鮮蕃茄豬軟骨麵 ($62)

蕃茄湯底的香味四溢,先喝一個蕃茄湯,鮮味的蕃茄配以點點蒜蓉,使湯底的味道更有層次。麵條彈牙,粗幼恰到好處,加上蕃茄湯的味道能完全黏在麵條上,感覺兩者是融合在一起的。因為吃麵最怕吃到分開的麵條跟湯底嘛。豬軟骨方面,淋身濃味是基本吧,食落膠質相當豐富,就好像直接把骨膠原吃下一樣,加上蕃茄的酸酸甜甜,讓人愛不釋口呢。
  • 鮮蕃茄豬軟骨麵
  • 芝士薯條
2017-07-27 322 浏览
今天和一個靚仔朋友路過尖沙咀,聊及台灣旅行,巧合地發現這間位於商場地下的台灣牛肉麵店—鐵牛,店內非常多客人,一定是高質素台灣麵店,所以我們也忍不住進去大吃一頓餐廳是先付款後上菜, 十分有台灣風味我們畫選好食物後,立刻到櫃檯付款飲品很快便來到了,我點的是台式凍奶茶,而我的靚仔朋友點的是台式熱奶茶奶茶非常濃郁,茶味濃、奶味香,凍奶茶雖然加了冰,但都不會覺得啖等了一會兒,我朋友點的招牌紅燒牛肉麵終於送到大大碗麵只是$58,真的嚇了一跳,湯底不但濃郁,更富牛肉味再來是我的主廚私房牛肉新竹米粉,米粉不但幼細,而且彈牙,牛肉更是非常足料加上一點點的蔥味,令人食慾大增台灣美食怎能少了肉燥?這個肉燥小茄子真的一點也不少,加上專家炮製醬汁,真是食過反尋味麻辣肥腸是我最喜歡的台式小食,肥腸入口彈牙,完全不會有腥味,加上少少酸菜,又是一味開胃菜覺得牛肉麵太肥膩?我們立即點了一碟蔥油淋青菜調一調味,青菜新鮮,價錢合理我朋友特別喜歡芝士,所以加單了一味芝士鹽酥雞,炸雞上淋上香草和芝士,香脆可口,而且一點也不肥膩最後我們還不夠喉,點了一個魚酥皮蛋豆腐上台時魚酥還在左右的搖擺,感覺生動豆腐更是滑溜溜,送新竹米粉簡直

餐廳是先付款後上菜, 十分有台灣風味
我們畫選好食物後,立刻到櫃檯付款
台式熱奶茶、台式凍奶茶
招牌紅燒牛肉麵
等了一會兒,我朋友點的招牌紅燒牛肉麵終於送到
大大碗麵只是$58,真的嚇了一跳,湯底不但濃郁,更富牛肉味
主廚私房牛肉新竹米粉
加上一點點的蔥味,令人食慾大增
麻辣肥腸
好芝味芝士鹽酥雞
最後我們還不夠喉,點了一個魚酥皮蛋豆腐
上台時魚酥還在左右的搖擺,感覺生動
豆腐更是滑溜溜,送新竹米粉簡直一流!喜歡台式麵和小食的,不用坐飛機就能在鐵牛吃到了
2017-05-24
台式熱奶茶、台式凍奶茶
麻辣肥腸
好芝味芝士鹽酥雞
響尖東返工,一定有聼過呢間台灣牛肉麵!我同同時們經常都會過黎食。但最大個問題係,每次條隊都要排好耐!好彩佢個位置響地牢,有瓦遮頭,又冷氣。唯一係一到lunch time 成個地牢都擠滿人。我哋大概12:55分到,攞定飛企埋一邊傾住計等。響等既期間,我哋自己畫曬紙預備落單。啲人流都算快,咁多人我哋都只係等咗15分鐘左右。呢到係先落單響cashier度俾錢。咁同行友人負責俾錢,我哋就入去坐低等食!我平時就會點呢到最多人叫既台灣牛肉麵,但今日想食飯,就點咗個逢甲鹽酥雞滷肉便當 $55+ 珍珠奶茶 $8(冰)。雖然係咁,但我想先講講呢個鐵牛招牌紅燒牛肉麵$58。認真的,好味。大大舊牛肉有3塊,每次食、每一舊都好冧。牛肉中間夾住啲牛筋,好有質地和口感。麵質方面,有啲似粗身拉麵,彈牙有質感。另外,湯底,唔太重藥材味,唔太鹹,唔油膩,唔口渴。我點既逢甲鹽酥雞滷肉便當。。。冇我想象咁好味。。。呢個便當有兩款前菜/小菜,半只滷蛋,一碗滷肉飯,5-6塊鹽酥雞。我覺得滷肉飯還算可以,當然唔可以同台灣既相提並論,都唔同level。而個鹽酥雞真的比較失望。雞好似唔太新鮮,比較“鞋口”乾身。我下次都係食返牛肉麵好

雖然係咁,但我想先講講呢個鐵牛招牌紅燒牛肉麵$58。

麵質方面,有啲似粗身拉麵,彈牙有質感。
另外,湯底,唔太重藥材味,唔太鹹,唔油膩,唔口渴。
台灣牛肉麵
我點既逢甲鹽酥雞滷肉便當。。。冇我想象咁好味。。。

鹽酥雞滷肉飯
我下次都係食返牛肉麵好啦。。。哈哈

噢,差啲唔記得,個珍珠奶茶都ok架,正常,lunch 加 $8我覺得幾抵!
台灣牛肉麵
  • 招牌紅燒牛肉麵
2017-07-25 169 浏览
這間台灣出名既麵檔, 在香港開了分店, 晚上7時半去, 已大排長龍,  入座後隨即點菜, 餐牌成本書咁, 有圖顯示了包含的材料, 非常清晰, 好多都好吸引, 除飯麵外, 還有好多台灣夜市的風味小食。問了店員有什麼推介, 首選主打的主廚牛肉麵$70, 雖是成版最貴的, 但上菜後見到先知物有所值, 足料湯底, 濃味十足, 濃湯有牛味, 藥材味,牛肉用了不同部位, 有大塊金錢𦟌, 秘制牛腩, 香滑牛筋,相當腍,入味,牛腩滲了濃湯味道,牛𦟌黏了少少筋,肉質爽口,配菜還有酸菜,酸酸甜甜好開胃,令個濃湯不致太咸,而且爽口。之後叫了台灣必食小吃小香腸伴乾麵,排到像花一般另上,有6件,肉質好甜,外脆內腍,夠juicy 有咬口,配埋個肉燥伴麵,有蔥同芽菜配料,還有清湯添。魚再來小食木魚絲皮旦豆腐,面鋪滿甜味木魚絲,還有醬油,肉鬆,蔥花,一大舊豆腐,豆腐有質感,唔同平時食的較稀及超滑的質感,反而豆腐微實有濃濃豆香味,配埋糖心皮蛋,有不同口感層次。麻辣豬爽耳 $36 ,一條條幼細的豬爽耳絲非常爽脆,食時索索聲,麻辣味又刺激,對怕辣既我都照食唔停口,因太惹味喇!鹽酥小併盤(有鹽酥雞,黃金梅子脆薯,花枝丸)($
主廚牛肉麵

小香腸伴麵
木魚絲皮旦豆腐
麻辣豬爽耳
鹽酥小併盤(有鹽酥雞,黃金梅子脆薯,花枝丸)
鹽酥小併盤
鹽酥小併盤(有鹽酥雞,黃金梅子脆薯,花枝丸)($45),店員強調二人份量,果然冇錯,真係好超值,尤其脆薯即台灣的蕃薯條,切到方條形,口感外脆內軟,咬下好清甜,外面灑了台灣人喜愛的梅子粉,又咸又甜咁,好特別。
另外鹽酥雞的外層薄薄一層脆漿,炸得唔太油膩,無骨易食,一口size,花枝丸彈牙大粒。

滷肉香酥排骨便當 ($54)
上枱驚訝,香酥排骨勁大塊, 有6件,厚肉酥脆, 滷肉飯的肉係由五花腩泡製而成,有少少肥膏黏住,脂香豐脥,撈飯食更開胃。
滷肉香酥排骨便當

茄子肉醬也喜愛,不會索晒油太油膩。
多款台式飲品,眼花繚亂, 叫了百香果QQ冰茶$28, 即平時的熱情果茶,加埋珍珠及椰果。
朋友叫了焦糖咖啡$35,咖啡味濃加了焦糖更易入口,夠香甜。
百香果QQ冰茶
長期全院滿座,座無虛席,都知道係必食之選,而且服務員服務好好呀,介紹詳細。
2017-07-14
主廚牛肉麵
小香腸伴麵
木魚絲皮旦豆腐
麻辣豬爽耳
鹽酥小併盤(有鹽酥雞,黃金梅子脆薯,花枝丸)
鹽酥小併盤
百香果QQ冰茶
2017-07-25 85 浏览
香港的台灣餐廳愈來愈多,尤以cafe之類為甚。今天吃的不是台式cafe,是比較地道風味、大眾化的「鐵牛台灣牛肉麵」。一入店內,木質餐桌,很有質感,沒有一般台式食店的市井感,木色、黑色為主調,有風格。主廚私房牛肉麵,有大塊金錢𦟌、秘製牛腩、香滑牛筋。湯頭濃濃的牛肉味,牛腩肉味濃郁,脂肪比例恰當,吃下去肉質柔軟,沒有嚼不開。牛筋稍有嚼勁,香口。金錢𦟌份量十足。鮮蕃茄排骨麵,蕃茄麵紅紅湯底,用料十足,微有稠克的蕃茄湯,酸度適中,感覺非常健康。麵質彈牙香滑,麵量很多。炸排骨肉質細緻,上菜時剛剛炸好,熱辣辣惹味。小街綜合滷味拼盤,爽豬耳爽口入味,送啤酒一流。滷大腸有嚼勁,大腸的強烈風味特出,好大腸之人必愛。滷蛋配以酸菜,兩者搭配得宜,酸菜中和了蛋黃的膩感。鹽酥雞拼夜市小香腸,鹽酥雞炸得香口,小香腸是夜市的街頭風味,若配以大大杯台式飲品,仿如置身夜市美食攤之中。肉燥拌青菜,肉燥帶有台式微甜味,好吃。生菜非常翠綠新鮮,爽脆。古早味冬瓜茶,甜度適中,台灣必飲代表!食物質素、用餐環境佳,價格廉宜,會再來喔。

主廚私房牛肉麵,有大塊金錢𦟌、秘製牛腩、香滑牛筋。

麵質彈牙香滑,麵量很多。

炸排骨肉質細緻,上菜時剛剛炸好,熱辣辣惹味。

古早味冬瓜茶,甜度適中,台灣必飲代表!

食物質素、用餐環境佳,價格廉宜,會再來喔。
2017-07-23 129 浏览
之前陪朋友在旺角吃過一趟台灣牛肉麵,今次轉戰尖沙咀的核心地帶,有多款麵食,包括:台灣湯麵、便當、特色乾拌麵、鮮蕃茄麵、台灣麻辣湯麵,也有台式特飲和小食,價錢相宜,當然吸引不少喜歡台灣夜市的人。惠顧套餐,另加特飲加$16,有珍珠奶、手搖茶、特調咖啡、朱古力和Q果梳打。 百香果QQ 冰茶除了有椰果,還加了珍珠,甜度適中又有嚼口。加了椰果的蜂蜜柚子茶滋潤排毒,同樣有保健作用。小香腸肉燥乾拌麵 $58 拌肉燥和台式香腸都是台式美食,雖說是乾麵,但底下會蘸了自家熬煮肉燥的醬汁,混住乾麵好好味。 跟餐的清湯清澈,搭上蔥絲,簡單但足以讓人回味無窮。鮮蕃茄鹽酥雞麵 $60用上新鮮蕃茄去祕製的濃湯非常鮮甜好喝,鹽酥雞粒酥脆可口,是最佳的配搭。在眾多台灣小食和台式小菜之中,以香酥排骨炸大排骨 $36 最為人津津樂道,炸得金黃香酥,非常好吃。酥炸花枝丸 $30 一咬會嚐到香脆的外層、內餡爽口彈牙,蘸上味粉都是使人流口水的小食。黃金梅子脆薯 $32梅子粉酸酸地,配搭粗薯條可減去油膩感,讓人回味無窮。魚酥皮蛋豆腐 $36豆腐嫩滑,放了大量魚乾片,醬汁味道甜甜的,滿有涼拌的Feel~

加了椰果的蜂蜜柚子茶滋潤排毒,同樣有保健作用。

小香腸肉燥乾拌麵 $58

鮮蕃茄鹽酥雞麵 $60

酥炸花枝丸 $30

黃金梅子脆薯 $32
梅子粉酸酸地,配搭粗薯條可減去油膩感,讓人回味無窮。

魚酥皮蛋豆腐 $36

• 鮮蕃茄鹽酥雞麵
2017-07-21 1672 浏览
台灣夜市是當地的特色文化之一,也是最能感受台灣地道特色和風味的最佳地方,更何況香港和台灣只有一個鐘頭的飛機距離時間,隨時出發黎個短途旅行真係易過借火。不過即使未能出發去台灣一遊,在尖沙咀或旺角都有分店的鐵牛都可以感受到台灣美食的氣氛。餐店位於希爾頓大廈地庫, 沿電樓梯走往店子, 開放式的門口寬敞闊落, 全店以石屎灰牆、深啡色木枱和黑色椅座為主調, 牆上掛上一些台灣景地的相片, 沒有太多花巧的擺設, 簡約純樸。走進內裏,佔地寬廣,有多張四人沙發卡座和多排長沙發座 ,枱與枱之間有一定距離,環境熱鬧但算是坐得舒適自在。餐廳採用自助形式,先揀個位坐,店員會自動遞上寫有檯號的點餐紙,當選擇好餐單,自行到櫃檯付錢。店員同時也遞上餐簿。細閱餐簿, 設計精美, 每版都附上台灣十分的相片, 感覺很用心和地道。菜式分有有台灣湯麵、台灣便當、特色乾拌麵、鮮蕃茄麵、台式麻辣湯麵、台灣小吃、台灣小菜。連台式特飲也有分珍珠類、手搖類、咖啡、Q果梳打、汽水和啤酒,選擇性豐富, 每款都很吸引。黃金梅子脆薯($32)脆薯其實就是台灣的蕃薯條,切得很有粗度,不過脆薯明顯放涼了一段時間,入口外層就算炸過都不脆不熱,幸好外層

黃金梅子脆薯($32)

黃金梅子脆薯($32)
脆薯其實就是台灣的蕃薯條,切得很有粗度,不過脆薯明顯放涼了一段時間,入口外層就算炸過都不脆不熱,幸好外層沾上的炸粉只有薄薄一層,故炸出來的效果沒有吃到滿腔粉黏糊口。最喜歡就是吃到原味地瓜粉腍軟熟的甜香,地瓜在口腔中化開時,同時散發著甘梅的咸甜,但就是不太滿意是梅子粉只是最後上蕃薯條的表面,不像在坊間一早將兩者混匀,令咸甜的味道有所偏差,一時甜但一時又勁咸,很不平均。

小碗滷肉飯($30)
五花腩肥瘦均砰,肥膏部分脂香豐脥,入口漸融、瘦肉部分不會乾爭爭,很有彈性。

拌入鹵水汁以甜鮮見稱,令魯肉餣得相當入味香醇。只可惜米飯餘溫冷卻了,令原本應帶熱力濕氣的米粒變得糊口腍軟,未能彰顯完美的滷肉飯。

招牌紅燒牛肉麵($58)
深啡色的湯頭沒帶一點油脂泛亮,湯頭偏向清淡,帶著點點藥材味和牛骨香,口感欠缺層次及餘韻,喝到尾段,表現持平,未見驚喜,明顯火喉未夠到位。

麵條也似乎煮得太耐,軟硬度未如理想,失去應有的彈滑QQ感,感覺是湯還湯、麵還麵。

不過牛肉質素卻是意料之外地好,餐廳採用了牛腱肉,煮得軟腍鬆化,兼充滿肉味。一向喜歡吃酸菜的小妹,只見得一小綴的酸菜和蔥花在牛肉麵上,換來是多兩片的唐生菜,感覺有點怪怪。枱面亦沒有供應自助酸菜,欠缺了一種放肆的快感。

鹽酥雞拼夜市小香腸 ($40)
鹽酥雞的外層粉漿只有薄薄一層,炸得乾身得來未見有多餘油份滲出的油膩感。溫度未算熱到辣咀但總有熱溫,香脆的口感,肉質尚嫩而無骨,一口接一口,便停不了口啦。賣相乾身紮實的小香腸排列得十分工整,肉質有咬口,帶肉油香。
芋香珍珠奶茶$28

芋香珍珠奶茶 ($28)
以大玻璃杯盛載,內有大量的珍珠。芋香甜潤而茶味香濃,珍珠煙韌Q彈,沒有黏在一起,口味和味道也不錯,只是偏甜了一點。

桂花冰梅汁($22)
味道似是酸梅湯,但酸度又低了一點,入口微微自然輕酸,容易入口又開胃,反而桂花味道不太明顯,但喝著冰茶確實消暑解渴。

鐵牛台灣牛肉麵 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓28號舖
2017-07-16
2017-07-21 903 浏览
近嚟睇到兩個朋友都分别在Instagram放左鐵牛既食物相,相當吸引,就約左朋友去試。 星期六晚上近7點,都有很多人排隊,入座後就用點菜紙圈完後去cashier俾錢,就有人送你點既食物過嚟! Menu勁靚,啲相又靚,選擇多,兩個肚似乎食唔矖想叫既野! 半牛腩半牛筋麵,牛腩肉質鬆化, 牛筋爽口彈牙,而且入味,麵質煮得剛好,咬落很利落, 湯底先係重點,很濃很濃,有少許似肉骨茶既味道,飲落有甘既味道,絕不欺場! 朋友叫了肉燥豬軟骨伴麵,係涼涼地的,夏天最啱? 朋友話件豬軟骨都夠鬆化肉質又唔散,舊骨夠矖卜卜脆!個麵除左湯外, 仲有大量青瓜絲同肉燥俾佢撈,一啲都唔dry,夠矖份量。 梅粉脆薯 梅粉灑上西瓜,蕃石柳等的生果就食得多, 放在薯條上真係第一次。 依隻脆薯係用上蕃薯,比起薯仔會更加甜,灑上梅粉又酸又甜。 飲品係焦糖珍珠奶茶加胚芽同檸檬珍珠冬瓜茶,焦糖奶茶唔太甜同一味奶到死,加胚芽係因為健康啲,自我感覺良好啲! 依間餐廳坐得都尚算舒服,食物又夠誠意,必定會再來光臨。

依間餐廳坐得都尚算舒服,食物又夠誠意,必定會再來光臨。
2017-07-15
發覺呢排真係食得比較多台灣野半日個餐已經係今個月既第三餐了  暫時仲係百 “食”不厭兩個人去  有食左三人份量既感覺 黎得食台灣野 當然要食牛肉麵 我食左招牌紅燒牛肉麵    朋友食左紅燒牛肋腩麵兩款麵都不分上下 湯底是一樣的  同樣都會令你心思思去飲佢個湯底牛肉同埋肋腩都炆得非常鬆軟入味 份量當然都非常足喇!不過如果真係要我簡  我都會簡紅燒牛肉麵  係口感上略勝一籌 當然食兩碗麵唔會滿足到我地兩個食肉獸既胃口 我地仲叫左好幾個小食好芝味芝士鹽酥雞好老實 一般既鹽酥雞已經食到我有少少悶而呢度咁岩有呢個配合芝士既鹽酥雞   真係岩哂!結果冇令我失望  肉質依然嫩口 配合芝士   唔洗乾 “珍珍”  正呀! 芝士薯條我地事後先諗返點解我咁咁瘋狂食完芝士鹽酥雞  仲要再食芝士薯條芝士醬其實係同上面食既係同一醬料薯條炸得唔油膩  可以一試呀 肉燥小茄子不過不失 不過如果你係好似我咁鐘意食魚香茄子煲既  你就要叫呢個小食喇 肉燥伴青菜其實我地過去個幾日食得太唔健康  食下茄子  食下菜都係一件好事而呢度仲可以配合埋肉燥去食  味覺口感更上一層樓 另外黎得食台灣野 點可以唔叫返杯珍珠奶茶呢  味
發覺呢排真係食得比較多台灣野

半日個餐已經係今個月既第三餐了  暫時仲係百 “食”不厭

兩個人去  有食左三人份量既感覺

黎得食台灣野 當然要食牛肉麵
我食左招牌紅燒牛肉麵    朋友食左紅燒牛肋腩麵

牛肉同埋肋腩都炆得非常鬆軟入味 份量當然都非常足喇!

好老實 一般既鹽酥雞已經食到我有少少悶
而呢度咁岩有呢個配合芝士既鹽酥雞   真係岩哂!
正呀!

你就要叫呢個小食喇

肉燥伴青菜

而呢度仲可以配合埋肉燥去食  味覺口感更上一層樓

另外黎得食台灣野 點可以唔叫返杯珍珠奶茶呢  味道唔錯

重點係唔太甜唔會太OVER   之前食過有D食店既珍珠奶茶好似糖水咁甜

OVER 哂  不過今晚呢杯唔錯   可以一試

另外個杯係水蜜桃穌打   如果你想解一解渴  呢杯可能係你既選擇呀

我地係飽住咁走     我想信我地既減肥大計  要稍稍延遲了!
2017-07-20 180 浏览
係香港,要搵間似樣嘅台灣嘢,又要多款,又要好似台灣咁足料,又要價錢合理,的確好難搵。但今日總算滿足到,仲好有台灣風味。滷水汁香料味好地道。滷肉香酥排骨便當$54排骨唔乾身,滷肉肥瘦參半,肥肉煮到好軟,滷多好份味,醃菜清味蕾一流。紅燒牛筋腩乾拌麵 $64呢個牛筋腩食得出煮左好耐好腍,太鍾意食牛筋腩嘅關係,叫多左一份淨牛筋腩,好似有啲過份。小街綜合滷味拼盤 $46好芝味芝士鹽酥雞 $40香滷滑牛筋 $48豬耳豬腸都好味,個滷水汁好味基本試無死,個芝士鹽酥雞就一絕,芝士嘅咸香包全酥脆雞塊一齊食,一流。呢一餐,真係好似返左台灣一樣,一定要多嚟幾次。
滷肉香酥排骨便當$54

紅燒牛筋腩乾拌麵 $64
紅燒牛筋腩乾拌麵

小街綜合滷味拼盤 $46
好芝味芝士鹽酥雞 $40
香滷滑牛筋 $48
小街綜合滷味拼盤 $46 好芝味芝士鹽酥雞 $40 香滷滑牛筋 $48

呢一餐,真係好似返左台灣一樣,一定要多嚟幾次。
2017-07-13
紅燒牛筋腩乾拌麵
鹽酥小拼盤$45小拼盤有鹽酥雞塊、炸蕃薯同花枝丸。鹽酥雞塊一口Size,炸粉幾薄,食落好酥脆。花枝丸都好彈牙,裡面有細細粒墨魚肉;炸蕃薯比較奇怪,表面灑左一d偏酸既山楂粉,不過酸酸地感覺上無咁飽🤣主廚私房牛肉麵$70牛肉分別係大塊金錢展、秘制牛腩同香滑牛筋。半肥半瘦既金錢展同牛腩其實唔係好分得出,不過好食就得啦😆牛筋炆得夠腍又幾有口感🤣幼麵口感軟韌適中,唯一有d麻麻地係個湯底食食下有少許藥材味道🙈家鄉滷肉便當$48 滷肉飯汁可以更多🙈滷肉不錯,香而不膩👍🏻肉燥小茄子$34茄子好軟腍、好入味,吸收晒肉燥和燒汁的甜香。夾d茄子同肉碎落碗飯度一齊食好正🤤
鹽酥小拼盤$45

主廚私房牛肉麵$70

家鄉滷肉便當$48

滷肉飯汁可以更多🙈滷肉不錯,香而不膩👍🏻

肉燥小茄子$34

2017-07-19
2017-07-18 1263 浏览
這間不是快餐有些像餐廳 首先門口等位 晚上8時半竟然門口要排長龍 安排入座後會提供一本硬皮簿的餐牌和一張餐牌紙提供給客人自己填寫後出門口位付款再埋位等食物在希爾頓中心地庫 有指示 不難找餐廳企門口的不知是店長定老闆 看見我和男友2位ORDER了很多食物 好貼心地安排轉一張大少少的枱餐牌有圖 清楚知道食品的種類 有一張顧客填寫的單蔥燒豬軟骨肉燥乾拌麵 $60 我個人喜歡拌麵 因為可以食到肉燥的味道也可以食到蔥的味道 不會太咸 豬軟骨口感超級淋身 奮起湖燒雞腿排肉燥麵 $58湯底清甜 麵質彈牙 雞肉也很大塊 肉質滑身鮮嫩牛三寶拼盤 (大塊金錢,秘制牛腩,香滑牛筋) $98 牛筋超淋身 入口即溶 食太多會好飽肚金錢從未嚐試過一大舊食 不是一大塊喔 非常厚身也很入滷水的味道牛腩也些很淋也些很韌 酸菜滷水大肥腸 $42 將肥腸洗得乾淨沒有臭味是很困難的事 這裡做得非常好 也煮得很淋身口水椒麻牛肚絲 $36 切到薄薄的牛肚 入味更容易 麻辣口感 不食得辣的不要order啦夜市小香腸 $36 一開2的台灣腸 比起出邊賣的更加大方 沒有油膩感 珍珠奶茶 $28 不會太甜 珍珠煙煙韌韌好有口感芋香珍
在希爾頓中心地庫 有指示 不難找

奮起湖燒雞腿排肉燥麵

牛三寶拼盤 (大塊金錢,秘制牛腩,香滑牛筋) $98

牛筋超淋身 入口即溶 食太多會好飽肚
牛腩也些很淋也些很韌

牛三寶拼盤 (大塊金錢,秘制牛腩,香滑牛筋)

酸菜滷水大肥腸 $42

價錢

2017-07-14
蔥燒豬軟骨肉燥乾拌麵
奮起湖燒雞腿排肉燥麵
牛三寶拼盤 (大塊金錢,秘制牛腩,香滑牛筋)
酸菜滷水大肥腸
口水椒麻牛肚絲
珍珠奶茶
芋香珍珠奶茶
  • 牛三寶拼盤(大塊金錢,秘制牛腩,香滑牛筋)