2022-02-04 22 浏览
登龍街的永光中心又有新餐廳進駐,這間餐廳主打港式鐵板,午市套餐介乎$60至$88,連星期六日也供應,另收取加一服務費。肉眼牛扒 - $70牛扒的尺寸有意想不到的大,肉眼位置的油花較肉眼的多,故入口特別軟嫩多汁;另上的蒜蓉汁可自行控制份量,裡面充滿一粒粒的蒜蓉粒,充滿蒜香;選擇薯菜的話,有酥脆的粗薯條,被醬汁浸淋也一樣惹味,還有不少雜菜平衡一下膩感。西冷牛扒 - $70肥瘦相間的西冷,想比起肉眼就瘦得多,邊沿位帶一條嫩筋,入口略帶點嚼勁,牛味較濃郁;濃郁的黑椒汁比較惹味,有微微的胡椒辛辣感。招牌焗豬扒飯 - $68豬扒炸得好軟腍,不油膩,滿佈濃郁酸甜的茄醬,更有一片片的鮮茄,以及一絲絲的芝士;炒飯底粒粒分明,乾身又充滿蛋香。餐包&羅宋湯餐包外表乾爽酥脆,內裡卻很濕潤;酸酸甜甜的羅宋湯有大量蔬菜,還加入牛尾肉更添香味。凍咖啡熱檸檬水及檸檬茶餐飲的選擇比較少,凍飲需要加$3,而特飲需加$5
肉眼牛扒

熱檸檬水及檸檬茶
餐飲的選擇比較少,凍飲需要加$3,而特飲需加$5
2022-02-04
2022-02-02 97 浏览
今日下午來到銅鑼灣覓食,與友人找來一間吃西餐的餐廳,吃過後覺得以港島區來說,性價比也算高,以後吃午飯又多了一個選擇。餐廳位置不算很多,到達餐廳時職員很快便安排了座位,餐廳佈置簡單,午市餐牌選擇不算少,我們點了兩份意粉和一份肉眼扒,也給我們吃光😆每個午餐都有羅宋餐湯和餐包,很久沒吃過,確實懷念這個味道🥰《芝士焗肉醬意粉》,份量很夠,肉醬很多,入口頗香口,但感覺有點乾身,意粉算焗得剛剛好,不會太硬;芝士鋪滿意粉上面,非常吸引!《意式牛肝菌什菌天使麵》個人很喜歡菌類東西,這個意粉正合我口味,幼幼的天使麵夾雜著洋蔥絲和雜菇絲,每一口都被雜菇包圍著,口感很豐富,整體不會很咸。《肉眼牛扒配薯菜》薯條炸得很脆,肉眼牛扒肉質很淋,刀切下去已知道,入口咬下去即鬆開,對我來說,肉質有點淋得有點過。但以午餐來說,這間銅鑼灣西餐算得抵食之選。

每個午餐都有羅宋餐湯和餐包,很久沒吃過,確實懷念這個味道🥰

2022-01-31 30 浏览
📍 BG Steak & Pasta好食指數🌟6.5/10 平價抵食西餐廳疫情之下晚市冇堂食,又想堂食?不如早一個鐘去食啦!想食扒又要大件呢間就係可以滿足你嘅選擇肉眼扒配上黑椒汁 ($70加一)再加上薯菜肉眼扒超級大塊知size有成塊面有多嘅面積有排亦都唔會太薄肉眼扒超級林切起上嚟非常容易再配上香濃嘅黑椒汁牛扒同黑椒個融合好夾薯菜雖然冇乜味道但勝在份量夠多薯條起碼有成30條薯菜點上黑椒汁都好好味最驚喜!❤️莫過於個餐包餐包係用黑糖製造淡淡的黑糖味,再配上一啲牛油成件事十分昇華唔使$100仲會包嘢飲凍飲都只係加$3喺銅鑼灣要食到一個抵食又夾大件嘅餐不妨可以試吓呢間餐廳
📍 BG Steak & Pasta

好食指數🌟
6.5/10

平價抵食西餐廳

疫情之下
晚市冇堂食,又想堂食?
不如早一個鐘去食啦!
想食扒又要大件
呢間就係可以滿足你嘅選擇

肉眼扒配上黑椒汁 ($70加一)
再加上薯菜

薯菜點上黑椒汁都好好味

最驚喜!❤️
莫過於個餐包
餐包係用黑糖製造
淡淡的黑糖味,再配上一啲牛油
成件事十分昇華

唔使$100仲會包嘢飲
凍飲都只係加$3

喺銅鑼灣要食到一個抵食又夾大件嘅餐
不妨可以試吓呢間餐廳

2022-01-29 34 浏览
難得放半日假,就去附近試下新餐廳餐廳在20樓,都去氣氛同環境都不錯可能時間太早店內只有少數人餐廳價錢合理選擇亦令人滿足如果選擇set lunch會有是日靚湯及麵包出去雲雲的食物中餐包的味道是最好的天使麵算是好吃而且份量比想像中充足這個牛扒如如樓感覺就像家中媽媽煮的一樣”非常”好吃,而且味道亦非常濃郁 這杯飲是食物中的良品,解渴生津
難得放半日假,就去附近試下新餐廳
餐廳在20樓,都去氣氛同環境都不錯

可能時間太早店內只有少數人
餐廳價錢合理選擇亦令人滿足

如果選擇set lunch會有是日靚湯及麵包

出去雲雲的食物中餐包的味道是最好的

天使麵算是好吃而且份量比想像中充足

這杯飲是食物中的良品,解渴生津

2022-01-27 22 浏览
位於銅鑼灣的·𝔹𝔾 𝕊𝕋𝔼𝔸𝕂 & ℙ𝔸𝕊𝕋𝔸✨·是間超抵食的港式扒房。餐廳開業不久,但人氣不錯,以貼地價錢吸引到一大班打工仔。地方環境舒適,綠色植物牆的佈置,令用餐過程舒適不少。 午市套餐只需$60至88,而且選擇繁多,有意粉、焗飯、沙律、扒等等,親民價格又多種類,相當不錯。 「 西冷牛扒🥩 $70 」牛扒可配薯菜、意粉或飯,並可配黑椒、蒜蓉或燒汁。厚牛扒肉質軟腍,熟度剛好,與黑椒汁配起來,味道很不俗呀~ 「布袋芝士意式雲吞伴龍蝦汁🦞 $70」一口一個意式雲吞,女生吃起來也不錯狼狽。醬汁濃郁,龍蝦味重一點更好呀。 「煙三文魚凱撒沙律🥗 $65」三文魚好肥美,沙律爽脆,質素很好。 ▫▫▫▫▫ 📍#銅鑼灣 登龍街28號永光中心20樓  ▫▫▫▫▫

「 西冷牛扒🥩 $70 」

「布袋芝士意式雲吞伴龍蝦汁🦞 $70」

「煙三文魚凱撒沙律🥗 $65」

三文魚好肥美,沙律爽脆,質素很好。

▫▫▫▫▫
 📍#銅鑼灣 登龍街28號永光中心20樓
 ▫▫▫▫▫
2022-01-18
2022-01-26 14 浏览
最近朋友係銅鑼灣搵到間價錢相宜,可以坐得舒服既餐廳,於是約左週末lunch坐低慢慢咁girl talk,消磨下時間。本身打算叫焗飯/意粉,不過見鋸扒都係$6x-$8x,而且大家又想食薯菜,所以叫左兩份扒餐。朋友叫左日式照燒鯖魚併鑊仔牛扒配燒汁,我就點左肉眼牛扒配黑椒汁。先上左兩份鬆餅同餐湯,鬆餅食落都幾飽肚,同朋友都係食左半份留肚食扒。餐湯只有雜菜湯,對於鍾意飲忌廉湯既朋友有啲失望,好彩味道都唔差,所以朋友雖然唔鍾意雜菜湯都飲曬。不過對於鍾意飲雜菜湯既人,感覺差了一點點既辛口感。牛扒上碟,同餐牌幅圖唔同有驚喜,餐牌幅圖係普通白色碟,依傢上枱係熱辣辣既鐵板,係冬天聽住啲滋滋聲食慾即刻大增。雖然唔鍾意食魚怕魚腥味,不過淺嘗朋友既鯖魚都可以,無腥既感覺。我哋互切一半牛扒俾對方,肉眼雖然厚切但肉質軟腍適中,即使有部分地方有筋膜相連,都唔洗好費力切開,而且醃得好好,就咁食都好好食,當然配埋黑椒汁就更香更惹味。肉眼望落都有7-8成熟(好怕食太生既牛),但都仍然保持到肉汁唔乾身同埋軟腍,真係幾驚喜。至於朋友既鑊仔牛扒,肉質同樣軟腍,雖然比肉眼薄,但味道唔會遜色過肉眼,而且牛味更香濃,鍾意食牛既應該會

至於朋友既鑊仔牛扒,肉質同樣軟腍,雖然比肉眼薄,但味道唔會遜色過肉眼,而且牛味更香濃,鍾意食牛既應該會更加鍾意個陣牛香味,而且配燒汁一啲違和感都無。

餐飲只係點左熱檸蜜,檸檬新鮮無苦澀味道唔錯。

整體嚟講,扒餐性質比高,而且鐵板餐佢又可以做到唔會好油膩,都幾值得一試。
今日同事帶我來到永光中心一間新開的新派西餐廳,當我一聽西餐就有點卻步,因為午餐也不想吃太貴🤑不過同事早知我偏好平價美食,就講明這是一家平民西餐廳,價錢由$6x~$7x就有交易。 上到餐廳就感到自然寧靜之感,因為採用了大量綠披去裝飾牆身🏡餐廳燈光柔和,配樂是輕快的英文歌,令人不自然放慢聊天的節奏,仿佛在繁忙工作之中來到一個治癒心靈的綠洲。 .餐牌中有焗飯、意粉和沙律等正常西餐📜同事更有意外驚喜發有新的意大利雲吞和天使麵,都是今個星期新增的,很欣賞餐廳這種積極態度。翻轉後頁還有扒餐,有齊豬、雞和牛,細心留意旁邊食客,原來是偏港式的鐵板扒餐,難得餐廳沒有很大的油煙味😜 下單後立刻就送上餐湯和餐包🥘羅宋湯的酸甜適中夠開胃,餐包頗令我驚豔,因為類似黑糖餐包,外脆內軟,蘊含著自然的甜味,不用牛油也很美味🥖 🥟布袋芝士意式雲吞伴龍蝦汁 | $70 | 8/10職員推介的新款式,挑選了性價比高的burrata cheese去當餡料,布袋芝士屬於未熟成的芝士,外層有煙韌感,而內層則軟滑細膩,口味清新,配上香濃龍蝦汁非常惹味🦞最近龍蝦話題非常熾熱,因為消委會發現市面全部龍蝦丸都沒有龍蝦,但我肯定這裏的龍蝦

🥟布袋芝士意式雲吞伴龍蝦汁 | $70 | 8/10

最近龍蝦話題非常熾熱,因為消委會發現市面全部龍蝦丸都沒有龍蝦,但我肯定這裏的龍蝦汁是真材實料。

🥗煙鴨胸胡麻沙律 | $65 | 7/10
有位同事正在減肥途中,沙律就是她的長期拍檔。煙鴨胸是扒類中的低脂選擇,當中亦有高蛋白質成分,減肥增肌不二之選。胡麻醬偏多,令沙律鹹甜感較重🤨

🐓美國脆香雞扒 配 薯菜 | $68 | 8/10
上餐時在鐵板上有著清脆的吱吱聲,足見温度十足,配汁有黑椒/蒜蓉/燒汁,放在鐵板上仍在不斷翻滾🔥

薯條相當脆口,沒有油益味,配菜還有紅蘿蔔、椰菜和豆角,食落不會過熟,帶有鮮甜味😚主角雞扒令我和同事讚口不絕,因為沒有雪味,而且帶有肉汁,口感真是外脆內裏柔嫩😋而且事先沒有太多調味,不會死鹹,輕點蒜蓉汁添上層次感🧄
2022-01-19
2022-01-18 28 浏览
餐廳燈光昏暗,環境闊落,座位不會擺得過密,梳化卡位尚算舒適提子鬆餅,表層焗至金黃,質感鬆化帶微濕,甜而不膩,身熱辣辣,牛油香撲鼻羅宋湯,酸甜開胃,色澤誘人,加上各種食材,蔬菜,番茄和牛骨香,酸酸甜甜,味道濃郁。香烤鴨胸肉沙律,清甜車厘茄和惹味煙鴨胸,味道層次豐富,大量蔬菜營養,惹味香口的美味沙律
鐵板餐可配蒜蓉、黑椒及燒汁。以熱辣辣的鐵板配以蒜蓉汁西冷肉質軟腍適中,醃得入味,口感嫩滑無渣,啖啖都係肉,好有滿足感
餐廳燈光昏暗,環境闊落,座位不會擺得過密,梳化卡位尚算舒適

鐵板餐可配蒜蓉、黑椒及燒汁。

以熱辣辣的鐵板配以蒜蓉汁

2022-01-15 52 浏览
一直都想喺銅鑼灣物色一啲平價得來但係坐得舒服嘅西餐廳,就比我搵到呢間。只見餐廳裏面位置寬敞,環境亦都舒服,有大自然嘅感覺。餐廳裏面都有播放一啲歐美嘅流行曲,感覺輕鬆。Lunch選擇唔算多,不過價錢相當親民。$70 +1就已經有餐湯,煮食同埋餐飲。值得驚喜嘅係,餐前麵包用scone 去代替。味道唔錯,口感鬆軟。餐湯有紅湯同白湯選擇。值得一讚嘅係,紅湯裏便唔係剩係得雜菜,而且有鮮牛肉碎,材料十足。煙三文魚凱撒沙律份量適中,味道普通。不過煙三文魚有少少雪味。傳統卡邦尼忌廉汁以呢個價錢來講,份量偏多,而且材料十足。只見煙肉同蘑菇份量多,而且忌廉味較重同埋濃味。芝士焗肉醬意粉味道偏濃,而且特別鍾意佢嘅肉碎切得細粒,容易入口。Conclusion: 打工仔慳錢適合黎嘅地方。而且見到佢嘅扒餐價錢親民,下次一定會嚟試。

Lunch選擇唔算多,不過價錢相當親民。

味道唔錯,口感鬆軟。

煙三文魚凱撒沙律

份量適中,味道普通。不過煙三文魚有少少雪味。

傳統卡邦尼忌廉汁

芝士焗肉醬意粉

味道偏濃,而且特別鍾意佢嘅肉碎切得細粒,容易入口。

西式又唔一定要坐係到下下郎住隻酒杯既,現今扒房一樣可以講求質素得黎,又可以滿足我呢d快槍手。拿!係食野食得快果隻,務求係最短時間內ko我呢個lunch set!👇📌LUNCH SET - ▪️ Rib Eye Steak · Vegetables - $70▫️ dinner雖然無得食姐,但午市都一樣咁正式,我揀左呢個「肉眼牛扒·薯菜」,牛肉質感非常軟腍唔多筋,容易切開又夠入味,配上蒜蓉汁,食落份外惹味;而旁邊既薯條炸到金黃香脆,配搭茄醬或者點返本身個蒜蓉汁都一樣好食,唔錯。 ▪️ Smoked Duck Breast · Flax Salad - $65▫️ 想健康d亦得,佢地個lunch set仲有「煙鴨胸·胡麻沙律」可以揀呀,面頭蓋滿左好多款煙鴨胸,食到濃厚既煙燻味,入口質感唔會好乾,唔錯;而胡麻醬配搭沙律菜,整體非常清新,加上個SET本身包左餐湯同埋餐包,呢個價錢對打工仔黎講絕對抵食。
西式又唔一定要坐係到下下郎住隻酒杯既,現今扒房

一樣可以講求質素得黎,又可以滿足我呢d快槍手。

📌LUNCH SET -

煙鴨胸·胡麻沙律

呢個價錢對打工仔黎講絕對抵食。
2022-01-12
2022-01-11 49 浏览
今晚小妹去左銅鑼灣拎野順便同朋友食飯, 朋友話E間扒房幾抵食於是就去試下! 餐廳環境算大, 燈色昏暗, 幾有情調, 未夠7點已經差不多滿座, 好彩行快兩步🤣🌟凍檸樂🌟凍檸茶🌟蒜蓉多士🍞多士外層香脆, 熱辣辣入口好香蒜蓉味, 口感濕潤軟綿🌟三文魚凱撒沙律🥗沙律菜清新爽脆, 份量幾多🌟羅宋湯🥣羅宋湯幾足料, 入面仲有肉絲, 令味道更濃郁🌟紐西蘭肉眼🥩小妹點左5成熟, 揀左照燒汁, 肉眼入口軟腍無筋, 肉汁豐富🌟紐西蘭牛柳🥩朋友嘅牛柳同樣點左5成熟, 揀左蒜蓉汁, 食落肉味濃郁有嚼勁

🌟凍檸樂

🌟凍檸茶

🌟蒜蓉多士🍞
多士外層香脆, 熱辣辣入口好香蒜蓉味, 口感濕潤軟綿

🌟三文魚凱撒沙律🥗
沙律菜清新爽脆, 份量幾多

🌟羅宋湯🥣
羅宋湯幾足料, 入面仲有肉絲, 令味道更濃郁

🌟紐西蘭肉眼🥩

🌟紐西蘭牛柳🥩
2022-01-04
2022-01-11 29 浏览
平價高質扒餐。77蚊肉眼+薯菜+是日餐湯+飲品,這個價格味道沒得挑,吊打茶餐廳那些牛扒,嫩嫩的,牛味很重,汁也配得好。羅宋湯酸辣開胃,點讚!而且環境很棒,可以坐沙發,還會來的。
2022-01-01
2022-01-10 34 浏览
今日lunch time走過銅鑼灣既登龍街相當熱鬧!咁啱見到呢間樓上既鐵板餐好似幾抵食而且仲好多人食,就跟住人潮去食!鐵板肉眼牛扒鐵板餐可以選配飯/意粉/薯菜,然後再選擇配以黑椒汁/蒜蓉/燒汁作醬汁.鐵板上枱時熱辣辣,充滿熱氣.肉眼都幾厚身,肉質唔會過乾,咬入香軟又唔會過韌,配黑椒汁更香更惹味.肉眼旁既薯條炸得香脆又唔會好油膩,咬入充滿薯香.傳統卡邦尼忌廉汁意粉卡邦尼忌廉汁唔會好膩,入口香滑而且帶淡淡芝士香.意粉彈牙而且掛上卡邦尼忌廉汁後更香滑.卡邦尼意粉以火腿煙肉及蘑菇做配料,份量豐富,每啖都食都煙肉煙燻香及菌香.煙三文魚凱攤沙律煙三文魚smoky鹹香得黎又唔會過鹹膩.帶三文魚甘香,配清爽翠綠既羅馬生菜更清新!面上再加上芝士碎及麵包粒令層次感更香.

鐵板肉眼牛扒
肉眼旁既薯條炸得香脆又唔會好油膩,咬入充滿薯香.

傳統卡邦尼忌廉汁意粉

煙三文魚凱攤沙律
  • 鐵板肉眼牛扒
  • 煙三文魚凱攤沙律
2022-01-10 32 浏览
今日嚟到銅鑼灣嘅鋸扒西餐廳🍴其實店舖嘅裝飾幾靚,行呢個田園加叢林風,係一片綠葉入面有一隻隻嘅熊仔,裝飾有啲搞笑。但係cute 既🤣我12點到而家都冇食過嘢,特別肚餓。餐牌價錢唔貴,我哋叫咗好多嘢食。今日點左呢個煙三文魚凱撒沙律,肉眼扒,紐西蘭肉牛柳,最後小食方面叫咗個黑松露炸薯條。晚市有套餐,鋸扒加餐湯加沙律嘢飲都係$150樓下,超抵食。⭐️紐西蘭肉眼($128)⭐️iPhone不嬲都測光差,加上綠色嘅光線,影出嚟嘅相又模糊,又難睇。 但其實實物賣相唔差,而且有幾好食。呢個肉眼扒好厚切,整體來講啲肉都算稔,同埋好香牛肉味,係高質靚扒。⭐️紐西蘭牛柳($148)⭐️牛柳好抵食,大大塊,仲有成四舊,而且牛既香味都好濃。⭐️煙三文魚凱撒沙律⭐️煙三文魚好似唔係好新鮮,但係整體來講沙律爽口,麵包粒脆脆,算係唔錯幾好食。⭐️黑松露薯條($60)⭐️尼碟覺得最唔抵食,啲薯條太稔唔夠脆。所謂嘅黑松露薯條,就係一碟黑松露將。但係整體來講,性價比都算高,食物高質,而且服務態度都唔錯。
我12點到而家都冇食過嘢,特別肚餓。

⭐️紐西蘭肉眼($128)⭐️

⭐️紐西蘭牛柳($148)⭐️

牛柳好抵食,大大塊,仲有成四舊,而且牛既香味都好濃。

⭐️煙三文魚凱撒沙律⭐️

⭐️黑松露薯條($60)⭐️

但係整體來講,性價比都算高,食物高質,而且服務態度都唔錯。
2022-01-07 28 浏览
“BG什扒”($148)“紐西蘭牛柳”($148)“蒜蓉多士”($38)登龍街永光中心有間食港式鐵板扒餐嘅餐廳🥩雖然唔係啲超高級嘅扒餐但餐廳環境氣氛都好唔錯節日週年過嚟食飯都好唔錯😚餐廳主打嘅當然係鐵板扒餐,但都有意粉同小食提供叫鐵板/意粉仲會跟埋餐湯😋我地叫咗2份鐵板,分別係什扒同牛柳🐮什扒有豬/牛/雞/青口/火腿/司華力腸,好豐富🤤當中豬扒好好食😛肉質好夠腍滑☺另一份嘅紐西蘭牛柳都好唔錯😙叫咗5成熟,切落去裏面都真係嫩嫩紅紅😍食落仲一啲都唔韌😋真心唔錯😋我地另外叫咗一份蒜蓉多士🧄蒜香十足好惹味😝甜品心太軟都係高質之作🍫朱古力超流心,味道香濃又唔會好膩😚配上雪糕一凍一熱好滿足🥰
“BG什扒”($148)
“紐西蘭牛柳”($148)
“蒜蓉多士”($38)

登龍街永光中心有間食港式鐵板扒餐嘅餐廳🥩
雖然唔係啲超高級嘅扒餐但餐廳環境氣氛都好唔錯
節日週年過嚟食飯都好唔錯😚

餐廳主打嘅當然係鐵板扒餐,但都有意粉同小食提供
叫鐵板/意粉仲會跟埋餐湯😋
我地叫咗2份鐵板,分別係什扒同牛柳🐮
什扒有豬/牛/雞/青口/火腿/司華力腸,好豐富🤤
當中豬扒好好食😛肉質好夠腍滑☺
另一份嘅紐西蘭牛柳都好唔錯😙
叫咗5成熟,切落去裏面都真係嫩嫩紅紅😍
食落仲一啲都唔韌😋真心唔錯😋
我地另外叫咗一份蒜蓉多士🧄蒜香十足好惹味😝
甜品心太軟都係高質之作🍫
朱古力超流心,味道香濃又唔會好膩😚
配上雪糕一凍一熱好滿足🥰