2016-09-29 814 浏览
又是打邊爐的季節,夏天還是冬天,都會有不同的方法來令人想起火鍋。這間位於深水埗的火鍋店位置幾方便,附近都有好多文具店和不同的食店,如果恰巧在這裏有事扮就方便來這裏食晚餐椰汁芋頭雞煲裏面用了椰汁湯底!而且有一條條的芋頭,那些雞都有了椰汁味,變得特別香。雖然那些雞不是很滑,但有好重的雞肉香味.美國安格斯肥牛有很多片,價錢比較高因為每一間店舖都是差不多價錢。雪花分布非常均勻,很快便會叔臭,口感近乎入口即溶,吃的就是口感。羊肉片的紋理不錯,看得出每一片的大小都差不多,而且顏色也好新鮮.吃起來有很重的羊香味!芝心丸來說,裡面的cheese味道特別,太熱的時候就不太好了.等一會兒才可吃!豬潤可以看到每一片都是新鮮的,顏色鮮艷.不用放太久就拿出來,味道很不錯呢,爽口之餘又有香味.椰子水本來以為是一支支的,但原來是一杯杯的.都沒有所謂啦,就是小小甜味,味道可以說是比較清新一點.出前一丁麵價格就不太低了,不過火鍋如果沒有粉面是一定不夠飽的~
今晚Happy Friday星期五,Step可以早回家和娘子吃食,本來Step想在屋企附近吃車仔麵或米線簡簡單單當一餐就算了,但去到每一間店舖門口,娘子都搖頭… 娘子說:『每次落街食飯不是大家樂、大快活,就是車仔麵或米線,可否有一點新意啊?』 結果Step和娘子在褔榮街行了一個圈,在每一間食店的門口娘子總是搖頭,令Step感到一面無奈;在Step還是迷惘的時候,娘子突然在元洲街北河街十字路口,看到一間樓上舖的火鍋店,於是便拖了Step去到問口看看餐牌,便問:『今晚不如食豪一點,食火鍋吖。』 這一間火鍋名叫鍋呵呵。 ------------------------------ 這一家火鍋位於深水埗北河街183號富匯居1樓,由深水埗地鐵站B2出口,大約行3分鐘即可到達;不過Step和娘子看完menu後都認為鍋呵呵主要做本區顧客生意,特別現在主打的原味椰子雞和麻辣雞煲火鍋套餐,用料實在令Step無法抗拒,也是令Step跟著娘子上樓的主要原因。 ~裝潢擺設~ 到了一樓鍋呵呵門口,大大個字寫著『茶芥醬油全免,另收加一服務費』,還有一點非常重要… 『只收現金』 記得來食之前要帶定足夠現金,不

這一間火鍋名叫鍋呵呵。

~裝潢擺設~

『只收現金』

記得來食之前要帶定足夠現金,不過不夠現金也不用擔心,鍋呵呵附近也有中銀、匯豐等櫃員機可以拿現金呢!!

鍋呵呵面積不算大,半開放式的廚房部份佔了餐廳一部份的位置,令樓面形成L字型,店內主要是2至4人枱,而8-12人大枱就只有2張左右,如果想一家人年少老幼來開餐的話,最後先打電話來訂枱…

整體感覺很有屋企吃家常便飯的感覺,絕對是以街坊生意為主。

門口則邊有一個小型的魚缸,裡面放了不了生猛海鮮如海魚、象拔蚌、龍蝦、蜆殼類等,而價錢當然是時價啦

但有部份海鮮價錢店員也會寫在粉筆板上,明碼實價,令顧客可以清楚價錢選擇心頭好

店內還有FREE WIFI 提供,邊食邊上網睇劇打機,不樂亦乎

最令Step興奮的是精選飲料價錢:藍妹細樽裝10元3支,而竹蔗茅根水和酸梅湯更是免費任飲

除了有得食,仲可以免費任飲,實在令Step驚喜萬分。而且在6-8月份全日正價飲品半價,正啊!!

(優惠隨時間改變,餐廳可保留最終決定權)

來得火鍋店,又怎可以沒有刺身,而鍋呵呵的晚市也提供精選刺身優惠,價錢當然是街坊價啦!!

而任選四款的刺身拼盤也只收138元,這個實在是超值之選!!

主打的原味椰子雞和麻辣雞煲火鍋套餐,有著眾多不同高級配料,非常吸引;如果大家散order而不order套餐的話,9時後入座全單9折,而11時後入座全單8折,真的愈夜愈有機,愈夜愈抵食!!

除了火鍋之外,Waiter介紹時說鍋呵呵最近還有蒸鍋提供,而最吸引Step眼睛的當然是真味健康蒸氣鍋套餐,有多款海鮮、走地雞、肉丸魚丸、時蔬等,還有美味日本南瓜粥底,實在看到Step流口水
,不過今晚只是家常便飯,大魚大肉還是留待下一次吧!!

~美食~

Step和娘子安坐後,原因娘子想食火鍋,所以立即看看火鍋Menu,火鍋配料可以說是應有盡有,只是湯底已經有11種選擇,健康推介中還有養顏花膠,牛魔王的本地、安格斯、特級肥牛系列,蔬菜類竟多達27種蔬菜選擇,實在令Step和娘子選擇困難症發作

當中令Step最感興趣的就是『鍋呵呵推介』原因所有配料都是以潮洲開頭,據Waiter所講,由於老闆本身和潮洲有段不解之緣,所以所有肉丸類如牛丸、牛筋丸、墨魚丸、豬肉丸、豬肚丸、魚丸和魚條都是每日由潮州汕頭直接運到香港鍋呵呵,用料保證新鮮!!

如果問Step那一種配料最能代表鍋呵呵的話,一定是這個鍋呵呵推介…何解? 一陣Step再解釋…

看完火鍋Menu後,娘子左計右度還是order原味椰子雞和麻辣雞煲火鍋套餐最為划算
,配料還有日本帶子、日本豚肉、安格斯肥肉、青邊鮑片、生蝦、象拔蚌仔、花膠、正宗潮洲四寶丸,還有新鮮時蔬雜菌,可以說這個套餐試盡海鮮豬牛,加上椰子雞煲,未食只是看Menu介紹,已經感到物超所值!!

竹蔗茅根水(免費) (7♥/10♥)

Order後,Step和娘子立即拎住水杯去添免費的竹蔗茅根水和酸梅湯,雖然是免費添飲,但絕對沒有『揸流灘』的感覺

拿起竹蔗茅根水壺時,發現水壺裡放了很多竹蔗茅根的材料,而倒進水杯後,Step發現竹蔗茅根水顏色金黃不算清澈,整體感覺用料足

入口時,味道清新竹蔗味不算濃郁,但甜味突出,以Step而言絕對值得一飲,而且現在還是免費,不喝的話實在太對不起自己了

醬料(8♥/10♥)

之後Step再去自助醬料Bar自己調配醬料,這裡的醬料選擇豐富,有指天椒、生蒜、蔥花、炸蒜、花生醬、沙茶醬和醬油這些大部份火鍋店都會提供的醬料外,還有自家制的甜酸醬和麻辣醬可供選擇

Waiter所講,甜酸醬最受食客歡迎,很快便會被食客拿清光
,反而麻辣醬可能太過辣和刺激的關係,不是很多食客選擇…那是當然的,看到這麼多的辣椒芓和深紅色的辣椒油,只是看不試已經感到其驚人的辣味!!

原味椰子雞煲(7.5♥/10♥)

這個由新鮮椰青椰子水做湯底的雞煲,完完全全是原味沒有放任何味精Waiter送來時,這個椰青椰子水清晰見底,加上有不少椰子肉在湯水中沸騰,感覺清新健康

待椰子水煲滾後,便將半隻雞放進去繼續煲煮,令這個湯變成了椰子煲雞湯;煲了大約5分鐘後,Waiter代我們將煲蓋拿走後,便說:

『你們先飲一口湯,之後我給你們2粒青檸再飲…

Step和娘子不明所以,為何要加青檸再飲呢?

不過Step一於有理無理,先飲一口湯,椰子水味道清新鮮味,加上有點雞湯味道(始終雞還是冰鮮雞而不是新鮮雞,雞味還是有點落差),整體味道還是不俗;但當加入了青檸汁之後,味道出現了一點變化,青檸汁和椰子雞湯結合後,令椰子的鮮味更為突出,酸酸的青檸汁反而令椰子水味道更加鮮甜,可以說是意想不到有驚喜!!

唯一可惜的是湯內的雞肉已經沒有太多的雞味,除了雞弈和雞腿位置的肉質較為鮮嫩滑溜外,其他部份肉質已經煲得有點『鞋』口,所以Step和娘子決定將雞肉繼續保留在湯中煲餚,希望令湯味更好!!

之後Waiter再送來3碟配料:

大大盤放著的是主要配料,師搏用保鮮紙包好大大個的玻璃碟,但最令Step感到疑惑的是玻璃碟上保鮮紙內放有不少蔬菜,開始時還以為是Menu上所說的新鮮時蔬…非也!!

原來這些蔬菜只用來裝飾,不是用來食用的呢,千萬不要『破紙』而拿取食用!!
(雖然還是挺新鮮的說!!

當中令Step最為深刻的就是用竹籤垂直插在碟中間的新鮮大蝦,還有8片血紅色的安格斯肥牛、四大片日本黑豚肉、還有2件份量不少的新鮮象拔蚌仔、花膠、厚切日本帶子、貴花蚌(取代已沽清的青邊鮑片);而火鍋又怎可以少了丸呢?!

碟上還有正宗潮洲四寶丸(墨魚丸、魚條、牛丸和豬肉丸),聽Waiter所講,潮洲四寶丸是每日由潮洲新鮮直送本店呢,保證新鮮味美!!

另一碟則有一大磚豆腐、冬瓜片和野山鮮淮山

最後一碟有新鮮蔬菜(今晚是茼蒿)、雜菌和大大片的木耳

火鍋配料(8♥/10♥)

#安格斯肥牛

食肉獸Step毫不猶豫夾起了安格斯肥牛,值得一讚的是肥牛不是如紙般薄身,每一片厚度大約有1-2mm,而且脂肪比例平均,未食只夾著欣賞已經猛流口水

只需用熱湯輕輕一灼肥牛已經變得半生熟,看上去已感到肉質鮮嫩,立即放入口中慢慢咀嚼,果然不出所料,肉質鮮嫩滑溜,而且牛肉味不俗,分佈平均的脂肪令安格斯牛肉份外充滿著肉汁,咀嚼時肉汁從肉質中滲出,令牛肉濕潤鮮味,慢慢的融在口中的感覺,Yummy!!

連娘子也和Step爭著搶食肥肉呢!!

#日本黑豚肉

肉色粉嫩的日本黑豚肉,Step和娘子也是目不轉睛地望著,原因除了顏色吸引外,還有Size大大片,而脂肪則較少,不知味道口感會如何呢?

黑豚肉灼熟的時間要比安格斯牛長一點,以確保肉質熟一點,用筷子夾起來時顏色則變了了粉白色,入口時,可能時間灼得久了一點,肉質明顯變得有點韌和乾身,影響了口感;但日本黑豚肉真日本黑豚肉,咀嚼時充滿香濃的豬肉味,整體感覺還是不俗的!!

#象拔蚌仔

不要以為叫象拔蚌仔就看『小』它,Size一樣令人驚喜,肉眼一看,象拔蚌肉還要比貝殼的Size大,實在有點誇張用熱湯灼約2-3分鐘左右,便夾起放入口中,象拔蚌肉質爽口彈牙,口感煙韌,味道鮮味不俗,令娘子和Step邊食邊Like!!

這個甜味也有點跟湯度有關,有這個味道清甜椰子雞湯也令這個象拔蚌肉加多兩分清甜!!象拔蚌肉就算比熱湯灼完後,象拔蚌肉的Size有點縮水,但Step依然要用3口才能食完呢!!

#竹籤海生蝦、日本帶子、花膠和貴花蚌

生蝦有3-4吋長,灼熟後鮮味不錯,肉質嫩滑啖啖肉,正!!

日本帶子雖然不是原粒上碟,但師傅依然將帶子厚切,令帶子灼熟後依然啖啖肉,而因為Step只是輕灼幾下,肉質爽口口感煙韌,味道可口令人愛不惜口!!

花膠可以算是一個小驚喜,不是每一間火鍋店提供,當然鍋呵呵還在套餐中提供,實是難得;花膠口感帶點黏黏棉棉的口感,整體質感還算不錯,雖然鮮味不算多,但勝在沒有任何腥味,Nice!!

很可惜,今晚可能來晚了一點,青邊鮑片已經沽清,接下來用上了貴花蚌代替,灼熟後的貴花蚌口感新鮮爽脆,鮮味不俗,娘子在Step不為意之下,全部食光,令Step非常無奈呢!!

#正宗潮洲四寶丸

這個潮洲四寶丸是Step最為推薦,四寶丸泛指墨魚丸、魚條、牛丸和豬肉丸;當中Step最愛的就是墨魚丸

除了第一啖咬落去時爽口彈牙不在話下,最重要是墨魚丸內還有一粒粒新鮮墨魚肉在裡面,一邊咀嚼一邊感受得到彈牙爽脆的墨魚粒,口感一流,加上墨魚味香濃可口,夾著鮮甜雞湯在丸中濺出,好味到令Step和娘子停不了口…

不如看看有幾彈牙先!!

最後還獨立order一份墨魚丸來Encore回味呢!!
(一份價錢為$48)

其實除了墨魚丸,魚條一樣不錯,長長的魚條,入口一樣爽口肉質煙韌,最重要是魚肉鮮味不俗,一樣好味道

牛丸和豬肉丸不但一樣爽口彈牙,肉質鮮嫩,入口時肉汁還會有點像爆醬魚蛋般濺出,肉味保持濃郁鮮味可口,好味道!!

完成了最大盤的主要材料(和一份墨魚丸後後,Step和娘子已經7-8成飽,而再吃雜菌和茼蒿等蔬菜解解肉食海鮮的油膩飽濟感;雖然是2人份量,但完全可以感受到雜菌和茼蒿的份量真的不少,而雜菌種類亦算多,有冬菇、草菇、雞脾菇等,無論雜菌和茼蒿菜都是新鮮貨色,讚!!

火鍋另一個不能少的就是豆腐,這個並不是一般火鍋店用的百褔豆腐,而是街市新鮮製造的豆腐,雖然豆腐口感未算滑溜(帶點粗糙感),但卻感受到新鮮手工製豆腐感覺,豆味香濃,滋味無窮,現在可以說是愈來愈少機在火鍋店食得到,但鍋呵呵卻令Step食回傳統舊式味道!!

雪耳大大塊,用雞湯灼後,雪耳帶了點雞湯的味道,口感依然保持香脆有咀嚼感,愈食愈上癮!!

原來食火鍋時間真的得很快,食完枱上的所有食物後,不經不覺已經用了2個小時…最後結帳每人大約250元,而且現在還有指定飲品免費任飲,令Step和娘子都覺得值得推介的一間火鍋店!!

鍋呵呵的位置不在大型商場或大街之上,做的主要是街坊生意,以價廉高質素的材料作為主打,Step覺得鍋呵呵絕對做得到
;就平日而言,店內還是人頭湧湧,每一位人客都流露著開心興奮的面容,無他的,就算一個二人套餐,材料已經包括美味海鮮、牛肉黑豚肉、新鮮潮洲肉丸,除了美味抵食之外真的沒有其他形容詞

對於無飯煮婦的Step和娘子,鍋呵呵已經是我們假日『食好啲』的一個新選擇,住在石硤尾深水埗的街坊,絕對要來鍋呵呵試一試,絕對令你有驚喜!!

鍋呵呵

地址: 深水埗北河街183號富匯居1樓

味道: 8♥/10♥

環境: 7♥/10♥

服務: 8♥/10♥

衛生: 8♥/10♥

抵食: 8.5♥/10♥

整體評價: 8♥/10♥

是次消費: HKD500 (連加一) (人均消費HKD250)
  • 原味椰子雞套餐
  • 安格斯肥牛
  • 象拔蚌仔
  • 正宗潮洲四寶丸
2016-08-01 449 浏览
今日因工事要黎到我都不太熟悉的深水埗做野,因見客都見到差不多晚飯時間,所以就同同事一齊食埋飯先走,行下行下見到哩間鍋呵呵火鍋店,我同同事都係愛打邊爐之人所以就決定食哩間!就係哩間啦!仲有限時優惠丫有六款調味料可自由配搭!魚皮鮫都好新鮮,肉質爽口,我的最愛!仲有我同事最愛的脆皮腸仔,口質真係一流,真係好香脆!一個鍾意食清湯一個鍾意食惹味鍋,緊係要點有兩種味。湯底都好味唔多味精。因為食完都唔覺得口乾!豆卜都好多份量!仲好細心剪開一半,好爽口!點左豬肉,好新鮮,肉質都好爽口鮮甜!好高質素的豬肉片,夠大塊!推介牛肉,一睇就知夠哂紅夠哂新鮮,果然係超級好味,好嫩口喔!紋路都好靚!仲有我地最愛的響聆。好脆!正
就係哩間啦!
仲有限時優惠丫
有六款調味料可自由配搭!
魚皮鮫都好新鮮,肉質爽口,我的最愛!
仲有我同事最愛的脆皮腸仔,口質真係一流,真係好香脆!
豆卜都好多份量!仲好細心剪開一半,好爽口!
仲有我地最愛的響聆。好脆!正
  • 肥牛
  • 豬肉
  • 響聆
2016-07-29 1830 浏览
同男友黎開深水埗買電腦野,因為都有好多朋友講過話深水埗一向好多好野食,所以買完野就順便食埋飯先走,行下行下見到有間打邊爐既餐廳,而咁岩我地又想打邊爐所以就決定食哩間!上到去仲撞到同事Tim丫。。個名都好特別!哈哈!店內環境都好舒服又舒適10蚊3枝藍妹😨係10蚊3枝丫!愛酒的男友即點!叫左個有兩隻味既鍋!我最愛既調味架丫!可以自由調配自己鍾意食既醬料點左我地最愛既肥牛,睇佢外表d紋理都知道好新鮮,果然真係好正,好爽口嫩肉的肥牛!生菜都洗得好乾淨,又好靚d菜,都完全無爛,仲好甜丫d菜!我男友最愛吃的脆肉鯇!真係好新鮮同鮮甜既魚味!魚質夠哂上盛我最愛既豆卜好多份量丫👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔會太油!正哩個一定要推介,真係超彈口爽口!墨魚丸膏。想食幾大粒就整幾大粒!個口感真係正到唔識形容!我一個人都食左一大半丫豚肉又係勁新鮮,仲好大塊!口感爽甜好有豬肉味,又唔會太多肥肉!剛剛好!而且店員服務真係好好,估唔到係深水埗會有餐廳有咁好既服務態度真係一定要讚一讚!我下次再同朋友去食先
個名都好特別!哈哈!
店內環境都好舒服又舒適
10蚊3枝藍妹😨係10蚊3枝丫!愛酒的男友即點!
叫左個有兩隻味既鍋!
我最愛既調味架丫!可以自由調配自己鍾意食既醬料
生菜都洗得好乾淨,又好靚d菜,都完全無爛,仲好甜丫d菜!
我男友最愛吃的脆肉鯇!真係好新鮮同鮮甜既魚味!魚質夠哂上盛
我最愛既豆卜好多份量丫👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔會太油!正
豚肉又係勁新鮮,仲好大塊!
口感爽甜好有豬肉味,又唔會太多肥肉!剛剛好!
  • 肥牛
  • 墨魚丸膏
  • 豆卜
2016-07-15 1316 浏览
與朋友小聚,朋友話屋企附近有間食雞煲唔錯,便相約來到鍋呵呵。聽到個名好得意,食嘢都有好心情。由於係樓上鋪,menu已放在門口,很貼心。上到來餐廳,有2人檯亦有多人檯,考慮周到。裝修雖算不上富麗堂皇,但清爽乾淨,印象很好。睇睇餐牌,叫得鍋呵呵,一定主打火鍋/湯鍋。果不其然,一張「$398二人餐」吸引了我們注意。配料好豐富,安格斯肥牛、日本黑豚肉、蠔,仲有帶子、海蝦、花膠,有埋時蔬、淮山,配搭合理唔洗煩,仲要$398食咁多海鮮,應該係超值!我地今次揀左椰子雞,夏天唔想食辣雞煲咁熱氣。落左單冇幾耐就上菜。見到呢碟好滿足!樣樣都大大件,擺盤都好靚,嘢食很新鮮,帶子睇落晶瑩剔透,生蠔好肥,質素咁高真係好開心!冇幾耐就飲得湯。新鮮椰汁煲湯,又鮮又甜又香,侍應介紹擠小小青檸汁落湯度,小小酸味更帶出椰湯的鮮甜,飲完又唔會口乾,超推介!飲完湯有得食雞。掂一掂各種調味料,正!調味料推介酸辣醬同沙嗲醬。酸辣醬好似食緊泰式粉麵咁,其他餐廳未見過。打邊爐有得食花膠好開心,糯糯的,加上雞湯的鮮美,好幸福打邊爐怎能不叫嘢飲。今個月有飲品半價優惠,好抵!叫左杯凍青檸荔枝蜜,酸酸甜甜又有荔枝味,啱晒!兩個人計加一$45

聽到個名好得意,食嘢都有好心情。

由於係樓上鋪,menu已放在門口,很貼心。

見到呢碟好滿足!
火鍋拼盤
帶子、手打丸
椰子雞
打邊爐有得食花膠好開心,糯糯的,加上雞湯的鮮美,好幸福
花膠
打邊爐怎能不叫嘢飲。今個月有飲品半價優惠,好抵!
叫左杯凍青檸荔枝蜜,酸酸甜甜又有荔枝味,啱晒!
青檸荔枝蜜
兩個人計加一$450,一次過食咁多好嘢,抵!
2016-07-13
火鍋拼盤
帶子、手打丸
椰子雞
花膠
青檸荔枝蜜
2016-07-13 336 浏览
今日又去深水埗搵食! 成日經過見到有間叫做鍋呵呵既個名好得意! 終於忍唔住同朋友講入到去地方不算太大, 7點幾去到都幾多人喇!之後睇MENU...都有好多野食...有雞煲, 打邊爐同埋蒸氣鍋...我地2個人就食雞煲微辣!超勁惹味呀!又入味喎!2個人order半隻雞啱啱好!然後可以加湯打邊爐..正呀! 食完雞煲再打邊邊我就叫左肥牛, 脆肉鯇, 墨魚滑, 炸支竹同埋生菜...配料全部新鮮~牛肉好鮮味! 而墨魚滑又彈牙...脆肉鯇超脆呀! 好味!最令我驚訝的是啤酒10蚊3支...係邊度搵?食雞煲飲啤酒是絕配, 仲要10蚊3支~超抵呀!見到隔離枱食蒸氣鍋又好似好好味!下次試下先!
今日又去深水埗搵食! 成日經過見到有間叫做鍋呵呵既個名好得意! 終於忍唔住同朋友講[不如試下啦]
入到去地方不算太大, 7點幾去到都幾多人喇!
我地2個人就食雞煲微辣!超勁惹味呀!又入味喎!
2個人order半隻雞啱啱好!然後可以加湯打邊爐..正呀!
最令我驚訝的是啤酒10蚊3支...係邊度搵?
雞煲飲啤酒是絕配, 仲要10蚊3支~超抵呀!
見到隔離枱食蒸氣鍋又好似好好味!
下次試下先!
题外话/补充资料: +10% charge 及只收現金
2016-07-06
最近每晚回家走過必經之路時, 等車過馬路都會見到這間鍋呵呵, 相公就說不如去試下 (因為我們反而好少在家附近食吃, 每次都係放工食完飯才回家的說~) 好, 今晚就試下先, 來到店舗, 雖然已經差不多十點, 但依然頗多人的呢~好抵喎~ 藍妹十蚊3 支, 竹蔗茅根及酸梅湯是任飲~就試下這個套餐先當然先來個竹蔗茅根飲下先先上個火鍋料, 都好新鮮WOR¬, 不過店員說今日的鮑片唔靚所以就改為貴妃蚌我們就叫個椰子雞 (都有半隻雞的份量, 真係幾多下) , 店員就說整個湯都是椰子水, 沒有加水, 是原汁原味的呢~等佢煲下先~飲啖椰子雞湯, 清甜之餘, 有淡淡椰子的味道 (不過煲耐d 就更入味) 而雞都非常嫩滑沒有雪藏的味道, 新鮮雞~食完雞就加火鍋料來大邊邊, 墨魚丸非常彈牙之餘都吃到粒粒墨魚, 問店員原來他們的丸是從汕頭潮州那邊運回來, 是手打的啊~ 怪不得口感味道十足豬肉丸都非常有彈牙味濃蝦都幾大隻之餘都好鮮味.花膠大件都好骨膠原象拔蚌及貴妃蚌都非常清甜爽口, 沒有沙石, 正~當然都要食下D 蔬菜菇及豆腐啦~最後相公覺得墨魚丸太好吃仲要叫多碟 (HKD48)~有多間無飯家庭飯堂的選擇啦~

好抵喎~ 藍妹十蚊3 支, 竹蔗茅根及酸梅湯是任飲~
就試下這個套餐先
當然先來個竹蔗茅根飲下先
豬肉丸都非常有彈牙味濃
蝦都幾大隻之餘都好鮮味.
花膠大件都好骨膠原
象拔蚌及貴妃蚌都非常清甜爽口, 沒有沙石, 正~
當然都要食下D 蔬菜菇及豆腐啦~
最後相公覺得墨魚丸太好吃仲要叫多碟 (HKD48)~

有多間無飯家庭飯堂的選擇啦~

• 墨魚丸
  • 椰子雞
2016-06-27 509 浏览
今日要去深水埗嗰邊交一啲文件俾政府 所以平時唔去深水埗嘅我都要去一趟 交完文件就同男朋友睇下有啲咩正野食拉 跟住見到你一家野見到佢門口出邊寫話$10@3支啤酒好吸引 因為夏日炎炎飲返支冰凍啤酒 簡直係消暑嘅良品 所以就上左去食!酸梅湯堂竹蔗茅根都係任飲 而男朋友堅持叫3支 出面一支$10都買吾到呀 我哋叫咗半隻秘製雞煲 老闆見到我哋仲點緊其他啊材料嘅時候 已經幫我地落左單 希望我哋可以盡快食到 又唔需要等好耐 好細心呀👏👍 雞煲嚟到嘅時候香噴噴而且上面仲有好多配料 自製嘅份量都好足料 我同男朋友都覺得唔只半隻雞咁少之後隻雞 好惹味 肉質又夠滑 就連平時一向吾食雞胸既我都有食 完全冇諗過一間係深水埗嘅小食店可以食到呢個嘅水準 真係出乎意料之外!食完個雞煲就會加湯打邊爐 個到有個調料吧 就好似打邊爐咁 如果覺得又唔夠味既可以自己加味 例如可以加酸辣、麻辣等等 啱晒係唔同口味嘅你哋拉😁之後我哋叫左少少配料 包括有粟米、生菜、腸仔、豆腐、炸響鈴、芝心丸其中最特別嘅係炸響鈴 炸響鈴好脆 而且份量夠多 食法:我會將響鈴只係放係鍋上面 大概五至八秒左右就拎返出黎拉 因為放得太耐就會唔脆 而且會好似山

其中最特別嘅係炸響鈴 炸響鈴好脆 而且份量夠多 食法:我會將響鈴只係放係鍋上面 大概五至八秒左右就拎返出黎拉 因為放得太耐就會唔脆 而且會好似山根甘
而生菜嘅份量好多平時都係只係得一棵但係今日食嘅時候至少有三至四棵 $28真系好抵呀!

如果鍾意食海鮮嘅你們叫下 基於我同男朋友都唔鍾意食海鮮 所以我哋冇叫啦 但係見到啲海鮮都好新鮮 而且都會有一啲推介同埋特價 大家都可以試下呀!

總括而言,我一定會再去呢一間食雞煲 因為個味道真係刻骨銘心 其他食店真係食唔到 你個性價來講真係非常超值!
2016-06-24
2016-06-27 913 浏览
夏天最開心就是開住冷氣打邊爐。食店的裝橫很樸實,估計是家庭式經營,因為聽見鄰桌的食客問一個約16-18歲的侍應,為何這麼後生就出來打工,他透露是假日出來幫爸爸手。大約6時入席,可能太早,所以只有我們這一枱。由於不想煩惱吃什麼,所以就點套餐,包括原味椰子雞半隻配一系列肉、海鮮及蔬菜。推廣期間,更送半打海生蝦,很抵食!湯底強調無味精、無加雞粉及糖,只是由一椰子加一椰青水混合而成,所以帶陣陣椰香味道。待湯滾後,即可倒入雞肉。店內採用的是湛江走地雞,雞肉較爽彈,而脂肪不算多,面上只浮起少少黃油。建議可先喝半碗湯,品嚐一下椰子雞湯的鮮甜。另外,老闆亦建議喝湯之前,滴幾滴青檸汁。果然,加了青檸汁後,更能帶出椰子雞湯的鮮味。未正式打邊爐前,我倆已各自喝了兩碗湯。肉類有日本黑豚肉及安格斯肥牛,兩者肉味濃,而且脂肪較少,所以吃多幾塊都不覺飽滯。而四寶丸很彈牙!海鮮海生蝦及大蜆很新鮮,很甜口,帶子稍為焯一焯就熟,肉質軟腍。而象拔蚌仔可能焯得有點耐,所以很硬實。而花膠質感未算很黏,質素一般。蔬菜算多元化的雜菜質素都不錯。用乾淮山煲湯就吃得多,但第一次吃鮮淮山,質感比乾淮山更粉。大約7時左右,幾乎全場滿座,大
大約6時入席,可能太早,所以只有我們這一枱。
肉類
海鮮
蔬菜
大約7時左右,幾乎全場滿座,大部分都是一家大細,基本上見到有8成以上都必點原味椰子雞半隻套餐,因為真的算抵食。
2016-06-12
2016-06-26 496 浏览
今次專為了椰子雞煲來的............香港人嘛,大熱天時當然又會去打邊邊啦,香港特色來的!第一次來,所以只叫了個套餐,初初以為唔夠食,點知其實都幾飽的!可惜9點後只有單點才有九折!我們的套餐是沒折又要加一的!椰子湯水滾後,店員即來幫忙把半隻雞倒進湯內,他說滾後六分鐘就可以,最後四分半就同我們說食得🤔安全計.....當然飲湯先啦,湯幾清但亦有椰子雞的味道,不要期望像煲湯般咁濃,亦試了加點青檸汁,原來真的超正!雞還可以,可能滾得太勁,雞胸已有點鞋,因為之前食過某食店,有專人及timer計時,所以雞超嫩!食完雞可以開始打邊邊,原來加湯要收錢,所以店員只會幫忙加水咋!肥牛/豚肉/蝦/花膠/蠔/象拔蚌仔/帶子/北寄貝/丸........其中蝦是最正,新鮮彈牙;象拔蚌仔也新鮮,只是有點沙;肥牛軟腍!而帶子及北寄貝像是不夠新鮮的刺身,所以作火鍋用途,還加了點檸檬去腥,有點怪怪的!至於蔬菜有皇帝菜/黑木耳/菇菌/豆腐/冬瓜/淮山......我最喜歡是豆腐及冬瓜!調味料是不用額外收費,仲要是任拎唔嬲;而家仲有酸梅湯及竹蔗水任飲!提提大家:只收現金
今次專為了椰子雞煲來的............
香港人嘛,大熱天時當然又會去打邊邊啦,香港特色來的!

提提大家:只收現金
2016-06-25
2016-06-25 435 浏览
依排天氣超熱+陽光又猛郁少少已經出晒汗~無咩事..日頭真係唔想出街(曬黑)所以全日留係屋企避暑~等晏d先同另一半出去食晚飯前2晚..佢已經搵定話去"深水埗 - 鍋呵呵"食火鍋是但啦! 佢搵左我唔駛諗~同埋..最緊要岩佢食ma^^* * * * * * * * * *藍妹啤酒($10/3支)(x2)~開頭猶豫..會唔會係水貨價錢實在太平..難免會有d疑惑~但試左味道正常喎同埋..酸梅湯&竹庶茅根水都係任飲(估計飲品唔係主打銷售目標)自助醬料區~基本6款調味料..仲有酸辣汁/麻辣醬2小碗獨享~前面係(麻辣醬+芫茜+豉油)~夠濃夠麻辣味後面除左花生醬~全部加晒..醬料最like有沙茶醬有套餐/散叫/魚缸亦有新鮮海鮮選擇我地點套餐($398)~走牛肉牛丸..轉黑豚肉+墨丸豬肉丸"象拔蚌仔"..新鮮肉質嫩北寄貝, 日本帶子, 正宗潮州四寶丸(汕頭自取貨), 海蝦因為無青邊鮑片~所以另一半揀要鵝腸原本有"安格斯肥牛"~另一半都戒左牛..就轉埋日本黑豚肉"花膠"..雖然細細條~但質感厚身..膠質豐富仲有半隻雞~雞肉無肥膏夠瘦蔬菜方面..有豆腐, 木耳, 冬瓜片, 鮮淮山片"新鮮時菜併雜菌"湯底有2款
依排天氣超熱+陽光又猛
郁少少已經出晒汗~無咩事..日頭真係唔想出街(曬黑)
所以全日留係屋企避暑~等晏d先同另一半出去食晚飯
後面除左花生醬~全部加晒..醬料最like有沙茶醬
有套餐/散叫/魚缸亦有新鮮海鮮選擇
我地點套餐($398)~走牛肉牛丸..轉黑豚肉+墨丸豬肉丸
"象拔蚌仔"..新鮮肉質嫩
北寄貝, 日本帶子, 正宗潮州四寶丸(汕頭自取貨), 海蝦
因為無青邊鮑片~所以另一半揀要鵝腸
原本有"安格斯肥牛"~另一半都戒左牛..就轉埋日本黑豚肉
"花膠"..雖然細細條~但質感厚身..膠質豐富
仲有半隻雞~雞肉無肥膏夠瘦
蔬菜方面..有豆腐, 木耳, 冬瓜片, 鮮淮山片
"新鮮時菜併雜菌"
湯底有2款選擇..原味椰子雞(半隻)/麻辣雞煲(半隻)
我地揀"原味椰子雞"~新鮮椰青椰子水滾起後
店員加入半隻雞~滾起可以先品嚐椰子雞湯
送上青檸..可以榨少少汁落自己碗椰子雞湯同飲
味道方面都幾得意~有青檸又有椰子味..幾醒胃
但另一半就話鐘意原味多d呢
本身湯底標榜無味精,雞粉,糖~加入蔬菜菇菌同滾
湯底仲越滾越甜~好出味又清潤..正!
整體套餐份量好足..好夠食~食材新鮮
本身都鐘意用椰青水做湯底~所以特別喜歡湯底味道
食店地方唔算大..環境乾淨簡潔~座位都好舒適
服務好ok呢
臨走見到依張宣傳單張~即刻同另一半講..d酒堅既
2016-06-18
2016-06-24 325 浏览
朋友說呢間的好多人推介好食,我地係放工就走入去試, 係B2出口直行好快就到入面人流唔算多, 而且店唔係好大, 但坐得都幾舒服我地選左一個麻辣雞煲(半隻)同一個椰子雞煲(半隻)的套餐一個雞煲足夠兩個人食的份量的, 因為佢仲包埋海鮮, 雜丸, 菜同菇類而職員見意我地食左個麻辣雞煲, 之後再食椰子雞煲因朋友唔太食得辣, 所以我只叫左小辣, 但唔緊要, 佢呢到有麻辣醬油俾我地點野食..如果想食辣但又要就D唔食得辣既朋友的人係唔錯的選擇而呢間店每張枱都有個出緊煙的蒸爐, 但一拆出黎就係坐底的鍋, 專俾人食雞煲或火鍋而唔需要下下抬高個頭或起身, 而且鍋邊係唔熱, 就算唔小心掂到都唔驚整親麻辣雞煲到啦, 有專人係你面前炒幾下, 睇到都流晒口水雞好滑, 而且好入味, 另外佢有加左豬大腸同洋蔥蒜頭, 小小辣好快大家就清晒之後到椰子雞煲, 佢係先落左椰子先, 之後加雞, 職員同時放低一碟切好晒的青檸俾我地, 原來係當雞熟左, 大家要先飲佢啖湯先, 所以要加埋青檸汁一齊飲職員無介紹錯, 加左青檸汁的雞味道變得好濃, 但佢既煲由頭到尾係無加鹽, 用青檸汁代替鹽健康得黎又唔熱氣, 正!!好啦, 輪到海鮮, 除左
朋友說呢間的好多人推介好食,
我地係放工就走入去試, 係B2出口直行好快就到

入面人流唔算多, 而且店唔係好大, 但坐得都幾舒服
我地選左一個麻辣雞煲(半隻)同一個椰子雞煲(半隻)的套餐

而職員見意我地食左個麻辣雞煲, 之後再食椰子雞煲

如果想食辣但又要就D唔食得辣既朋友的人係唔錯的選擇

而呢間店每張枱都有個出緊煙的蒸爐, 但一拆出黎就係坐底的鍋, 專俾人食雞煲火鍋而唔需要下下抬高個頭或起身, 而且鍋邊係唔熱, 就算唔小心掂到都唔驚整親
麻辣雞煲
麻辣雞煲到啦, 有專人係你面前炒幾下, 睇到都流晒口水
好快大家就清晒
椰子雞煲
之後到椰子雞煲, 佢係先落左椰子先, 之後加雞,

健康得黎又唔熱氣, 正!!

好啦, 輪到海鮮, 除左蝦唔係太新鮮之外, 但佢既花膠, 安格斯肥牛都好新鮮, 好甜,

份量都唔少架...

我地4個人, 岩岩好食晒但飽到行唔郁...

而佢呢到的酸梅湯同竹蔗水偏甜, 如果唔好咁甜就好啦~

但要提提呢到只收現金, 所以食既時候唔好預佢有得碌卡

2016-06-21
椰子雞煲
2016-06-24 346 浏览
深水埗係一個我好小好小會嚟嘅地方。不過男朋友要嚟做啲野,咁我就等埋佢一齊食飯,嘻嘻!正所謂人生路不熟,就上網搵下有咩好野食~鍋呵呵近期上過榜,唔知有啲咩咁吸引呢@@鋪頭好旺場,我哋等左差唔多半個鐘先至有位。等緊嘅期間就見到有好抵飲嘅$10有3支細藍妹,仲有免費嘅竹䉀茅根同酸梅湯,非常之抵。一坐低就睇下食咩先,見到有個二人餐好似好多嘢食,咁就諗都唔諗叫呢個餐啦。套餐包括左椰子雞或者雞煲,因為男朋友鍾意食雞煲,所以就揀咗雞煲喇。個雞煲我哋就揀咗小辣,一上台香噴噴店員叫我地自己搞均下佢,跟住就可以食啦。雞煲份量都唔少,味道幾香口,雞件夠晒入味有夠滑。呢個套餐好豐富架,包括左帶子、黑豚肉、海蝦、潮州四寶丸、肥牛、珊瑚蚌、花膠、鯇魚片、象拔蚌仔、仲有各式各樣嘅蔬菜添。我哋食完個雞煲,就叫店員幫我地換咗因為清湯黎打邊爐。最鍾意食係潮州四寶丸,有別於一般嘅丸,呢度嘅四寶丸每款都非常之有特色,由鋪頭係汕頭拎貨咖。最中意牛丸,一咬肉汁四濺,好正!海鮮來講,我最鍾意嘅就係象拔蚌仔。象拔蚌仔夠晒厚肉又大隻,咬落彈牙而且味道新鮮鮮甜!海蝦都好啖啖肉同彈牙,殼又易剝,證明新鮮。見到藍妹咁平,我哋梗係唔執輸啦!總
深水埗係一個我好小好小會嚟嘅地方。

不過男朋友要嚟做啲野,咁我就等埋佢一齊食飯,嘻嘻!
雞煲份量都唔少,味道幾香口,雞件夠晒入味有夠滑。
我哋食完個雞煲,就叫店員幫我地換咗因為清湯黎打邊爐。
最中意牛丸,一咬肉汁四濺,好正!

海鮮來講,我最鍾意嘅就係象拔蚌仔。
象拔蚌仔夠晒厚肉又大隻,咬落彈牙而且味道新鮮鮮甜!
海蝦都好啖啖肉同彈牙,殼又易剝,證明新鮮。

見到藍妹咁平,我哋梗係唔執輸啦!
總共叫咗6枝,都係$20咋!
完全係飲飽食醉呀~

呢個二人餐真係十分之抵,有雞煲有邊爐,有海鮮,都係每人二百蚊。
唔怪得去到九點十點都仲咁旺場!

2016-06-17
夏天打邊爐着重清熱去濕,除了冬瓜或者芫荽皮蛋湯底之外,亦可以選擇椰子椰青做湯底。以椰子肉和椰青水做的湯底,滾起後特別香甜。半隻雞切件,稍後會放入椰青水之內。一整套的火鍋配料,整齊排列。減肥中的豬豬,自然要吃大量蔬菜。五月份光顧,還贈送美國肥牛一碟。講明是肥牛,肉真的比較肥呢。我們另外也點了菜心和冬瓜片,增加蔬菜纖維的吸收。水滾後可以放入雞件。大火滾出香濃的雞油。雞肉滾熟之後,就可以趁新鮮進食。其他火鍋配料也新鮮好味,首推爽脆的珊瑚蚌和日本帶子,潮州四寶丸也是不錯的選擇。鯇魚片出奇地並非一般的爽脆草鯇魚,而是正常的幼滑鯇魚,更加合適豬豬的胃口。因為湯底清甜,滾出來的菜心也特別清脆爽甜。原味椰子雞湯底,絕無添加味精雞粉等等,吃得健康又放心。
以椰子肉和椰青水做的湯底,滾起後特別香甜。
半隻雞切件,稍後會放入椰青水之內。
一整套的火鍋配料,整齊排列。
減肥中的豬豬,自然要吃大量蔬菜。
五月份光顧,還贈送美國肥牛一碟。
講明是肥牛,肉真的比較肥呢。
我們另外也點了菜心和冬瓜片,增加蔬菜纖維的吸收。
水滾後可以放入雞件。
大火滾出香濃的雞油。雞肉滾熟之後,就可以趁新鮮進食。
因為湯底清甜,滾出來的菜心也特別清脆爽甜。
原味椰子雞湯底,絕無添加味精雞粉等等,吃得健康又放心。
2016-05-29
2016-06-10 1285 浏览
朋友好想打邊爐,話坐車時會經過見到依間店舖,想試下。就甘就去食了。出面有個自助醬料區,種類好多,自己鐘意點加都得。我地一行3人,點了原味椰子雞煲套餐$398:依個火鍋煲,用椰子水同新鮮椰青既湯底。 有半隻雞同幾片椰子片,等湯滾後放晒雞落去, 滾起後就可以飲入面既湯底, 湯底鮮甜同幾清,充滿住椰子既香店員附上幾粒青檸,細心介紹話湯底飲既時候加幾滴青檸會好fresh。套餐包:日本帶子、黑豚肉、安格斯肥牛、珊瑚蚌、竹簽海生蝦、海花螺、鯇魚片、潮州四寶丸蔬菜方面有野生鮮准山、爽甜蓮藕片、豆腐、黑木耳、冬菇樣樣都好新鮮同好味,真材實料。話說我打打下邊爐既時候,見到海花螺新鮮到自己爬落黎,嚇左跳...另外散叫了:墨魚滑:夠晒彈牙。安格斯牛:好有牛味,有咬口之餘又唔會un我地再叫多碟牛係因為依到既牛真係不錯。金桔鮮青檸汁:$28好清新唔會太甜,酸酸地又夠大杯,夠晒解渴。總結依間小店雖然無華麗裝修,但樣樣野都真材實料,新鮮,唔花巧。值得一讚👍🏻要多多支持依類小店
朋友好想打邊爐,
話坐車時會經過見到依間店舖,
想試下。就甘就去食了。

出面有個自助醬料區,
種類好多,自己鐘意點加都得。
我地一行3人,點了
原味椰子雞煲套餐$398:
依個火鍋煲,用椰子水同
新鮮椰青既湯底。 有半隻雞同幾片椰子片,
等湯滾後放晒雞落去,
滾起後就可以飲入面既湯底,
湯底鮮甜同幾清,充滿住椰子既香
店員附上幾粒青檸,細心介紹
話湯底飲既時候加幾滴青檸會好fresh。
套餐包:
日本帶子、黑豚肉、安格斯肥牛、珊瑚蚌、
竹簽海生蝦、海花螺、鯇魚片、潮州四寶丸
蔬菜方面有野生鮮准山、爽甜蓮藕片、
豆腐、黑木耳、冬菇
樣樣都好新鮮同好味,真材實料。
話說我打打下邊爐既時候,
見到海花螺新鮮到自己爬落黎,
嚇左跳...
另外散叫了:
墨魚滑:夠晒彈牙。
安格斯牛:好有牛味,有咬口之餘又唔會un
我地再叫多碟牛係因為依到既牛真係不錯。
金桔鮮青檸汁:$28
好清新唔會太甜,酸酸地又夠大杯,
夠晒解渴。
總結依間小店雖然無華麗裝修,
但樣樣野都真材實料,新鮮,唔花巧。
值得一讚👍🏻
要多多支持依類小店