好少覺得邊間鋪好好食..但呢間越南河真係十分不錯..係我暫時食過最好食既越南河個湯底超香濃 個人比較中意食辣 會另外加辣椒粒 超惹味😋😋😋每次帶親朋友去食 佢地都讚不絕口🤭🤭個人建議嗌綜合牛肉湯河🤗佢有齊哂熟牛肉,生牛肉,同 牛丸(個人比較中意生牛肉🤭)我琴日發現佢依家下午茶勁抵👍🏻$38 迷你湯河 (有4舊肉),仲要包一杯飲品好多人都會嗌椰汁涼粉冰(第一次飲覺得好怪.因為佢好濃椰漿,但第二次飲都可以接受)
每次帶親朋友去食 佢地都讚不絕口🤭🤭
個人建議嗌綜合牛肉湯河🤗
佢有齊哂熟牛肉,生牛肉,同 牛丸(個人比較中意生牛肉🤭)
我琴日發現佢依家下午茶勁抵👍🏻
$38 迷你湯河 (有4舊肉),仲要包一杯飲品
2018-01-20 475 浏览
不經不覺,越南牛肉粉老店「錦麗」都已經過江接近一年。湯頭幾香牛味,再落九層塔、鵝蒂、青檸汁,非常清爽。要注意係河粉上碟時係黏埋一餅,唔係未煮開,只係等大家食時先拉鬆佢,唔怕浸得太淋,幾細心。牛肉方面,個人比較鐘意生牛肉片。熟牛有少少un,而牛丸我覺得好似振興貨色,所以我寧願去振興買返屋企煮…所以相比綜合粉,我以後會選擇叫生牛河。牛油雞翼雖然賣相一般,但幾抵食,算皮脆肉嫩,牛油味同蒜味好香。小米糕係香港獨家小食,其實係粘米糕,上面淋左魚露、肉鬆、蔥花、花生碎。稍嫌魚露多左,整體上安南比較好味(但貴一倍)。
錦麗綜合粉

法式牛油蒜蓉雞翼

小米糕

2018-01-13
法式牛油蒜蓉雞翼
2018-01-19 116 浏览
岩岩開張果時大排長龍,幫襯過的確幾好味,湯好味,生牛肉又多,河粉都比本地河幼身同滑。 近日再去幫襯,人少好多,唔洗點等位,五分鐘就入得,叫河粉食,一泥到,生牛肉少左,重點係河粉唔同左,好似變左本地d cheap 河粉,又粗又厚,不好食。。。仲要漏單,明明叫兩碗混合河加雞翼, 食完一碗,另一碗都未泥到之後又重覆泥左兩碗食完過左一日半左右,我就出現腸胃炎癥狀,唔知關唔關生牛肉事。。。bad list 了,以後不吃。。。

之後又重覆泥左兩碗

bad list 了,以後不吃。。。
中午時間陸續多人入去試左一個綜合粉同埋牛油雞翼綜合粉粉太少了其他食材都ok....味道剛剛好牛油雞翼外脆內濕潤但係味道唔夠環境乾淨la....服務員ok la....座位算舒適la....
中午時間陸續多人入去試左

一個綜合粉同埋牛油雞翼

綜合粉粉太少了其他食材都ok....味道剛剛好

牛油雞翼外脆內濕潤但係味道唔夠

環境乾淨la....

服務員ok la....

座位算舒適la....

2018-01-18
2018-01-16 116 浏览
星期天的晚上,我們四個朋友約好在apm見面。逛累了,想找個地方歇歇腳。幾乎每間餐廳都排長龍,只有這裡可以立刻入座。我們點了兩碗河粉、一碟炸春卷、一碟大蝦米紙卷、一碟炸魚餅、另加一碟牛油雞翅。河粉的湯挺鮮濃,可分量太少,牛肉丸彈性十足,包漿豐富。另一碗熟牛肉河的牛肉就又老又乾,勉強吃吧。最可口的是雞翅,嫩而多汁,火候洽到好處。其他的可謂不過不失。有一個共通點就是份量偏少,女士還勉強可以接受,男士一定要叫滿桌的食物才能吃飽了。
2018-01-15 85 浏览
跟閨蜜一起去看電影,雖不是很餓,但是難得一見,總要吃些什麼才好說再見吧。不需等侯,直接入座。我們點了法式牛油雞翅、炸春卷、大蝦扎肉米紙卷、炸蝦餅、還有一碗熟牛肉河粉和一碗牛丸粉。聽起來以為點得太多了呢,其中一位蜜,真忍不住了,提醒我說,夠了,太多了。我是不動聲色,來了才說。果然,每樣每人一口一件。味道很不錯,只是炸得有點兒過了,乾巴巴的。兩碗粉的湯底很鮮濃,牛肉也是乾的不得了,必須用力嚼多幾次才行!兩碗粉的量也是要小飯量的我們才剛剛夠飽。最難接受的是,只能點飲品,開水欠奉。真有些不習慣呢。
2018-01-13 135 浏览
今日去apm 錦麗食晚餐,已order 4款粉4杯飲品,兩款小食,同時要求食水提供,waitress 冷淡回應無食水供應,如要就要比$9買支裝水,點解唔供應食水呢?如果因為環保,以不浪費為原則,是合理,可按顧客要求要一至兩杯水為有需要顧客提供,但要買支裝水,即迫人再消費,而且又唔環保,這點勁不能接受,就因為這點食物再好食都唔會再幫襯,因為食水是基本的提供,而且大部份食物偏鹹,飲水也是必须的,餐廳沒有顧及客人的需要,是不能接受。
2018-01-13
  • 錦麗綜合粉
2018-01-02 76 浏览
錦麗生牛肉粉- 牛骨湯清甜,生洋蔥增辛辣味,蔥花添爽脆香氣。在入座前已放在桌上的香料杯,內有生芽菜、金不換、青檸及指天椒粒,生芽菜爽脆,金不換遇熱湯即散發香氣,惟香料不太新鮮- 河粉清淡,吃後負擔不重- 牛肉片嚡口
錦麗生牛肉粉

- 河粉清淡,吃後負擔不重
- 牛肉片嚡口
2017-12-29 147 浏览
同女兒到觀塘買聖誕禮物🎁為了避開繁忙時間, 到3點🕒左右才搵地方吃午餐!apm的錦麗一開張時便想嘗試, 但一直人龍太多所以沒有排過😬這時下午茶時段不用排便去試試😝首先, 在門口等了一會亦沒有職員帶位, 唯有自己拖著女兒直接進店餐廳的坐位大多是6-8人檯, 少量4人坐位, 及兩排的吧檯我地一行3人安排坐在大檯其實坐大檯是沒有甚麼問題, 餐廳要搭檯的需要是明白的...但職員竟然...一下子就放下7杯粉麵配料, 是有甚麼提示嗎?首先我覺得是衞生問題, 幸好我2個女兒都長年紀, 不會玩弄食物, 但亦難免有食客玩弄😞其次, 真的未有其他食客進場, 是否有需要一下放滿一檯?😌我的感覺很差, 像被提醒需要被搭檯...😥說回食物, 1大2小關係點了2碗粉2杯飲品!我點了雜錦湯河 $62, 看上去好像很多碗...不好意思...牛丸只是半粒😞呷一口湯...竟鹹到不成...是死鹹那種...小女兒的是生牛肉湯河 $60...只是剛好分2碗🙈(問職員拎2個碗, 個女職員態度又是差差差, 放在女兒那邊很遠的位置😌😌然後我要起來拿給女兒...😔)飲品方面: 熱龍眼玫瑰水...甘蔗水... 超甜...評分: 5⭐最好
同女兒到觀塘買聖誕禮物🎁
為了避開繁忙時間, 到3點🕒左右才搵地方吃午餐!

這時下午茶時段不用排便去試試😝

餐廳的坐位大多是6-8人檯, 少量4人坐位, 及兩排的吧檯
我地一行3人安排坐在大檯
其實坐大檯是沒有甚麼問題, 餐廳要搭檯的需要是明白的...

其次, 真的未有其他食客進場, 是否有需要一下放滿一檯?😌
我的感覺很差, 像被提醒需要被搭檯...😥

說回食物, 1大2小關係點了2碗粉2杯飲品!

呷一口湯...竟鹹到不成...是死鹹那種...

生牛肉湯河

小女兒的是生牛肉湯河 $60...
只是剛好分2碗🙈

熱玫瑰龍眼水

飲品方面: 熱龍眼玫瑰水...

甘蔗水

甘蔗水... 超甜...

評分: 5⭐最好
食物: ⭐
環境: ⭐⭐⭐
價錢: ⭐
服務: ⭐

無論食物, 服務都不合格, 無下次啦!
2017-12-27
2017-12-29 79 浏览
某日 , 到 觀塘 的 APM 逛街 ....逛得又累又肚餓 , 就到 " 錦麗 " 吃一碗越式牛肉粉 ~ 炸手作蝦餅 : 一碟有四件 , 蝦餅是橄欖形狀的 , 咬落香口又彈牙爽口 , 蝦餅夠蝦味 , 不用沾醬料來吃也可口美味 ~ 生牛肉湯粉 : 賣相靚靚又大大碗 , 趁熱先呷一口湯 , 嚐一嚐其濃郁又清香的牛肉湯底 , 然後把 九層塔、鴨舌草 等香葉撕碎 , 放在湯中 , 再加入青檸汁、辣椒及芽菜拌勻 , 把粉麵和湯同吃 .... Yummy ~ 生牛肉其實都是有七分熟 , 若然牛肉是三成熟會更合我的口味 ~ 粉的質感幼細滑順 , 吃落有滿滿的米香 ~ 成碗湯粉 , 給我吃的光光 , 就知味道實在不俗 ~本篇完 ~
某日 , 到 觀塘 的 APM 逛街 ....

粉的質感幼細滑順 , 吃落有滿滿的米香 ~
成碗湯粉 , 給我吃的光光 , 就知味道實在不俗 ~

本篇完 ~
2017-12-28 70 浏览
叫左生牛肉湯麵同法式蒜香炸雞翼牛肉湯底很濃味 冇味精可惜牛肉不算太滑 有點硬炸雞翼就普通 得出面有啲蒜同牛油香 入面冇乜味今次唔洗排隊 平時好多人排的聽到隔離枱話牛丸湯面不錯 下次會去試下
叫左生牛肉湯麵同法式蒜香炸雞
牛肉湯底很濃味 冇味精
可惜牛肉不算太滑 有點硬
炸雞翼就普通 得出面有啲蒜同牛油香 入面冇乜味

今次唔洗排隊 平時好多人排的
聽到隔離枱話牛丸湯面不錯 下次會去試下
2017-12-20 95 浏览
初開張時,apm的錦麗經常大排長籠,但新鮮過後,人籠已不再,可以直入用膳。湯頭很清甜,河粉亦很順滑,只是略嫌份量太小,牛丸是切開只有半粒,亦不提供開水,應是觀塘之友不再熱烈歡迎錦麗的原因吧!

2017-12-17 81 浏览
終於試左最近好hit嘅過江龍錦麗越南河。黎到要排一陣隊先有得入,入面全部搭枱。第一次食當然要食綜合~綿麗綜合粉$62 有齊生牛肉、熟牛肉同牛丸,生牛肉好滑好淋,牛丸都出奇地彈牙!係熟牛肉鞋左少少。另外河粉份量較少,男仔可能要食兩碗先夠。湯底加左多款香料都鮮味,但味精較多,飲多幾啖會好口渴,小失望!反而最驚喜係呢度嘅米卷!係姐姐即叫即包架!燒豬肉米紙卷$20皮薄到透明,食落帶點煙靭,雜菜絲種類多,好足料!
終於試左最近好hit嘅過江龍錦麗越南河。
黎到要排一陣隊先有得入,入面全部搭枱。

第一次食當然要食綜合~
綿麗綜合粉$62

反而最驚喜係呢度嘅米卷!
係姐姐即叫即包架!

燒豬肉米紙卷$20

皮薄到透明,食落帶點煙靭,雜菜絲種類多,好足料!
2017-12-12 75 浏览
雞翼狂身為雞翼狂.當然食下特別既雞~第一次食咁既雞翼咁,姐係咁好食LOR^^個外面,係脆到不得了有香既牛油味,上面有張小弓金我完全唔知原來係越南野來的人食錦麗牛粉,我食雞翼,仲要叫左2碟.換言之都有8隻.一人食8隻,所以好明顯真係好好食喇中意雞翼真係要試下..食過想再食~下次等我試夠12隻^^🤟🏿🤟🏿🤟🏿🔥🔥🔥😆😆😆👅
雞翼狂

身為雞翼狂.當然食下特別既雞~
第一次食咁既雞翼
咁,姐係咁好食LOR^^
個外面,係脆到不得了
有香既牛油味,上面有張小弓金
我完全唔知原來係越南野來的
人食錦麗牛粉,我食雞翼,
仲要叫左2碟.
換言之都有8隻.
一人食8隻,
所以好明顯真係好好食喇
中意雞翼真係要試下..
食過想再食~
下次等我試夠12隻^^🤟🏿🤟🏿🤟🏿🔥🔥🔥😆😆😆👅
2017-12-10 84 浏览
第一次寫食評,想不到是因為太差而寫。叫了一個生牛肉河,食到最後,竟然發覺有條頭髮。立即叫職員看,他們說換一碗俾我,就好似冇問題咁。但問題係我唔係要換一碗,而係要話佢知衛生有問題喎。 衛生意識有待改善。
第一次寫食評,想不到是因為太差而寫。
叫了一個生牛肉河,食到最後,竟然發覺有條頭髮。
立即叫職員看,他們說換一碗俾我,就好似冇問題咁。
但問題係我唔係要換一碗,而係要話佢知衛生有問題喎。
衛生意識有待改善。