2018-03-26 140 浏览
APM附近一路以來都有好多嘅餐廳,好多都有唔同嘅特色,但我自己個人來講最喜歡嘅就一定係錦麗啦。之前成日經過錦麗,都見到有好多人排隊,有一次因為下午茶時間先去食晏晝,見到錦麗冇乜人排咁就梗係去試吓啦。排咗10分鐘左右入到去,叫咗一碗招牌嘅越南牛丸河粉,小弟其實就好少食牛丸嘅,之前對牛丸甚至有一種反感,但食完呢碗牛丸河真係完全改觀。首先一定要跟足晒佢嘅指示,落足晒芽菜等等嘅材料,再試一試啖場絕對係喜出望外,非常之有牛嘅鮮味,食完直情想再叫多一碗嚟食。我自己之前有去過越南食河粉,但我都覺得唔夠呢間錦麗咁好食,埋單只不過係50幾蚊嘅一碗牛丸河,係APM來講絕對係一個非常好嘅選擇。
今天去觀塘吃了一間越南粉,由太興引入香港,在網站寫著是被美國Wall Street Journal譽為越南胡志明市最好吃的牛肉粉 - 錦麗,其實店已經開了一段時間,都沒有去吃,因聽說要排隊排很久綜合粉(生牛肉,熟牛肉,牛丸)$62食後感:湯:清澈帶黃金色,牛清湯味算濃,略有魚露味河粉:要自己用筷子弄散,滑👍牛丸半粒x3:重牛味👍牛腩:有牛味,彈牙👍生牛肉:冇乜肉味,冇特別配菜生芽菜,肥嘟嘟的,鮮甜多汁,好吃辣椒?得一塊,唔辣的青檸:汁不夠另外有鵝蒂,九層塔在澳洲,越南人開的牛肉粉店都是用生芽菜,但在香港很少見到用生芽菜,可能是我見識少,今能嚐到👍離開後,喉嚨乾,可能因在街上,又可能.....

綜合粉(生牛肉,熟牛肉,牛丸)$62
食後感:
湯:清澈帶黃金色,牛清湯味算濃,略有魚露味
河粉:要自己用筷子弄散,滑👍
牛丸半粒x3:重牛味👍
牛腩:有牛味,彈牙👍
生牛肉:冇乜肉味,冇特別

配菜
生芽菜,肥嘟嘟的,鮮甜多汁,好吃
辣椒?得一塊,唔辣的
青檸:汁不夠
另外有鵝蒂,九層塔

離開後,喉嚨乾,可能因在街上,又可能.....
2018-03-23
2018-03-23 89 浏览
本身對越南河粉冇乜好感,因為去越南旅行時見到佢哋嘅製作過程非常污糟。但今次呢間越南河粉真係令我大開眼界,刮目相看。第一次去食嘅時候就叫做綜合河粉,食完之後就發現牛丸真係不得了,冇得彈!自此之後每次去都淨係要牛丸河。帶過唔少朋友去食,好多都會再回頭。點解咁好味?佢嘅牛丸真係非常一流!非常香牛味,而且好彈牙,食完一次第日都仲會想食嘅感覺。唔係誇張,真係咁好味!唔單止牛丸好味,佢個湯底都超香甜!記得食河粉之前要飲一啖湯,咁樣你就會完全感受到佢個牛肉湯底係幾咁鮮甜😍另外,記得要跟足佢嘅做法食先好味㗎 !

2018-03-23 161 浏览
錦麗開業一段時間,仲成日有人龍。今日見唔洗排隊就入去試下~~.錦麗牛丸河/ 熟牛肉河$58唯一推介牛丸,好咬口同有牛肉味。$58食河粉已經算好貴,但啲河粉份量勁少,而且短身、薄同幼。啲牛肉好韌同硬,好失望。湯底一般。.店內雖然冇加一,但啲員工態度一般。店內連水都冇得飲,迫住人嗌野飲。.雞肉米紙卷($28)材料算新鮮,但唔係特別好味。.總結黎講,食物唔算好味,而且價錢偏貴,唔值得排咁耐隊食。唔會再黎~
錦麗牛丸河/ 熟牛肉河$58

雞肉米紙卷($28)
烤雞肉米紙卷

材料算新鮮,但唔係特別好味。
2018-03-18 114 浏览
每次經過這店都見到有人排隊,雖然我對越南菜不算感興趣,但還是想找天來試試,看看我能不能感受到它的魅力。可能因為這天時間尚早,還不需要排隊。錦麗綜合粉 $62第一次吃,當然要選甚麼都有的綜合粉了。內裡有生、熟牛肉和牛丸。先試一口湯,還算清甜的肉湯味。牛丸方面,很重牛味,感覺有混內臟。熟牛肉,就是牛腩,普通的牛腩味,有點韌。生牛肉還算鮮嫩,但有些肉疊在一起了,這會讓肉有些部分太生。另外,有給一份有生芽菜,青檸,香葉,辣椒的配料。生芽菜很爽口,配上軟滑的河粉,口感還不錯。牛油果紙米卷 $28因為河粉裡充滿肉,感覺上有吃點菜來平衡一下,所以點了這個牛油果紙米卷。一眼綠色,看上去十分清新。爽口的蔬菜配上煙韌的米卷,口感不錯,可惜牛油果有點少,只有一塊。至少滿足了我想吃菜的願望啦!另外,可能還沒到繁忙時間吧!店員一直在聊天,其實這也沒什麼,主要是服務態度有點怠慢。

可能因為這天時間尚早,還不需要排隊。

錦麗綜合粉 $62

牛油果紙米卷 $28

2018-02-21 266 浏览
大年初一出門揾食, 雖然話近年已經很多食肆 會照常營業、 但傳統落嚟越有甚多食府是關門大吉, 今天再去老爺家拜年之前、 便跟「蝦子餅」勇闖apm, 希望沒有打門叮吃上一頓美味 的年初一午飯才去拜新年。。。慶幸原來大商場下真的沒有跌眼鏡, 本身是想往鄰近的店子、(茶X), 但排隊輪籌甚是多人、 眼尾往身旁的 咁厲瞄一瞄, 位置正多的是,終於和蝦子餅放下手上的輪候飛直闖店內~店子編排除了有四人座之外亦有一個大長枱, 客人要圍席而坐、 即是話 一人二人又或是四人入座 ,都有可能與不相熟的人並排而坐、 感覺像 大型快餐店一樣無二、 既來之則安之吧,快快點餐鬆人是也~要來一個生熟牛肉河粉HK$60., 生牛肉方面感覺上較為厚身、 而熟牛肉方面就則像腩位一般, 件數非輕、 粗略估計也有十件之多, 而湯底方面個人就覺得甚為濃厚、 濃厚得有點兒過份(咸), 但看色澤卻甚為清澈, 不過身邊人就甚為欣賞~牛油果沙律米紙卷叫價Hk$28. 價錢上絕對吸引不過內涵甚少, 滿滿檬粉佔了份量之一半、 所以整體上評分我只給予五十分數 ~另一款燒雞肉米紙卷HK$28. 一樣有這個缺點就是主角份量不足, 吃在口中滿足感

另一款燒雞肉米紙卷HK$28. 一樣有這個缺點就是主角份量不足, 吃在口中滿足感大大打了折扣~

整體上食物評價生熟牛肉河粉略為贏了一個馬鼻, 不過湯底真是覺得比較過於咸、 個人評分則屬65分而言。
2018-02-21 190 浏览
其實呢間都食過幾次,因為香港食pho嘅店雖然多,但有保證嘅真係少。中意佢香料多,甜醬同是拉差都齊一條友係apm就會食佢,但今次經歷認真麻麻。是咁的,排隊排左15分鐘叫你入去又冇講明坐邊張枱,見有位坐左,又叫你起身去另一張,算。之係都係照舊叫綜合牛肉粉同牛油雞翼。雞翼夠脆同有蒜味,牛河都有應有份量同水準。不過快快手食完,諗住問店員拎杯水食藥,個店員好冇禮貌咁話我地呢度冇水供應,其實一句唔好意思好難開口?一句總結,未至於好食到要受你氣都照食
中意佢香料多,甜醬同是拉差都齊

一句總結,未至於好食到要受你氣都照食
2018-02-13
2018-02-20 170 浏览
我一心入黎試牛肉湯粉,睇下有無廣告講到咁勁,話自己係最好味湯粉!!上菜之後我跟食法黎食,點知一飲湯底好咸,加左香菜的確有少少層次的味道,但係已經比咸味蓋晒,我無晒心機飲湯。食拉麵D湯仲好味過佢,人地都飲到鰹魚味,佢就得味精。之後飲 越南咖啡,飲落好甜,完全飲唔到咖啡味。甜得甜奶香都無。如果評分100分滿分,我會比20分,10分服務,10分香菜同扎肉味道。讚既地方,扎肉同生牛肉熟牛肉煮得幾好味!!希望貴公司改善湯底。
我一心入黎試牛肉湯粉,
睇下有無廣告講到咁勁,
話自己係最好味湯粉!!

上菜之後我跟食法黎食,
點知一飲湯底好咸,
加左香菜的確有少少層次的味道,
但係已經比咸味蓋晒,
我無晒心機飲湯。
食拉麵D湯仲好味過佢,
人地都飲到鰹魚味,
佢就得味精。

之後飲 越南咖啡,
飲落好甜,
完全飲唔到咖啡味。
甜得甜奶香都無。

如果評分100分滿分,
我會比20分,
10分服務,
10分香菜同扎肉味道。

讚既地方,
扎肉同生牛肉熟牛肉煮得幾好味!!

希望貴公司改善湯底。
2018-02-19 123 浏览
Pho Le 熟牛肉粉一間好出名既越南餐廳入到去睇餐牌 無諗過得感小選擇😂最後揀左食熟牛肉❤️本身唔特別好牛肉既我一食落去 係覺得塊牛好出色好入味再飲埋啖湯係正 個湯底岩岩好啲河粉唔會一夾就散哂👄份量都算ok☺️佢會另外比芽菜你自己落整體唔差但排左好耐隊🙈🙈
Pho Le 熟牛肉粉
份量都算ok☺️
佢會另外比芽菜你自己落
整體唔差但排左好耐隊🙈🙈
2018-02-19 147 浏览
觀塘區越來越多食肆,差不多不同國家的菜的都有得食,不過發覺原來越南菜得一兩間,聽講正宗越南菜-錦麗,係當地好出名,早前開到來apm,剛開張時好受歡迎,經常排長龍,我又唔鍾意排隊,所以一直冇試過,最近朋友知我想食,就搵我去一齊食,熱潮減退了,去到唔駛排就有得入座,終於等到呢個機會一坐低就見有有隻杯,杯內有越南河粉必備的配料,九層塔、芽菜、少少辣椒碎同埋少少青檸,同埋枱面有個教你點食越南河,我要左碗生熟牛肉河,先試左啖湯,湯好清但有點偏咸,牛肉就好腍,牛肉味重,加埋配料落河粉,就令到碗河粉味道再提升,可惜係個湯水唔多夠熱,較為失準另外亦要左客越南炸春卷,春卷剛炸起,熱辣辣又香脆,覺得炸物反而好過碗湯河,有機會下次再試埋另一小食牛油雞翼

2018-02-18 77 浏览
錦麗係間越南牛肉粉專門店,自開店以來生意一直好好,成日都大排長龍甚至唔夠賣而要截龍冇得食!最鍾意呢度既綜合牛河生熟牛肉牛丸牛腩都齊,全部都好好味肉味好香濃!牛丸竟然係鮮甜另一推介係蒜蓉牛油雞翼香脆到不得了
另一推介係蒜蓉牛油雞翼
香脆到不得了
2018-02-10 246 浏览
每次行過都大排長龍,一於約埋幾個鐘情pho既朋友一探虛實~錦麗綜合粉 ($62)越南Pho既精髓從來都係個湯,先飲一啖牛骨、牛腩、香葉、肉桂、草果等熬製而成既湯底,甜而不膩。 生熟牛肉都算軟腍有牛味,熟牛肉似牛筋腩,最大驚喜係牛丸有手打既彈性、牛味濃郁。配料九層塔、芽菜、辣椒同青檸等另上,唔夠可以再加。 個人喜好會加大量辣椒,鮮甜湯底滲出淡淡辛辣,配幼身軟滑既越南河粉好夾。法式牛油蒜蓉雞翼 ($34) 4隻香脆嫩滑,牛油蒜蓉味濃,食完encore左一碟。小米糕 ($32) 4件粘米糕配魚露、花生碎、蔥花,可以不吃。整體材料份量好足,但味道唔算驚為天人,格局亦似譚仔要搭台,如果想姐妹girls’ talk唔太岩feel呀~
每次行過都大排長龍,一於約埋幾個鐘情pho既朋友一探虛實~

錦麗綜合粉 ($62)

法式牛油蒜蓉雞翼 ($34) 4隻
香脆嫩滑,牛油蒜蓉味濃,食完encore左一碟。

小米糕 ($32) 4件
粘米糕配魚露、花生碎、蔥花,可以不吃。

2018-01-31 415 浏览
聽過同事提過此為越南出名店舖,咁啱去官塘做運動,為免手軟腳軟,又怕太飽在做起運動時反胃,便選擇吃碗河粉應剛剛好。由於約6時便到達,所以都不需等位便直入有得坐。看到全舖中間以 一張長枱形式設計,中間用矮層架放置食具、醬料等,藉此分隔兩邊,減少客人面對面的尷尬感,其他還有4人或6-8人的圓枱。由於空間有限,大家吃粉時都有些迫迫地,令你吃完都想快些走人。 為想試齊各種牛肉,叫了錦麗綜合粉,望到隔鄰碗粉不太大,便另叫大蝦扎肉米紙卷、炸手作蝦餅。綜合粉來到,覺得湯很多,粉和肉料不多,生熟牛肉在一個大碗湯中顯得有些空盪感。在枱上有教食的步驟,先喝湯,才加入每個座位都放有一杯的芽菜、青檸和九層塔等配料,突然全碗粉變得豐富起來,咁至似樣,一碗牛肉粉成$60多元㗎! 至於湯很清但有很濃郁牛肉湯味,好飲!不愧是過江龍。而各類牛肉,如牛肉是生的放湯中,到的時候是半生熟,喝湯後便先將生牛肉全浸入熱湯內,才改入芽菜等,避免湯的温度驟降,使牛肉不能熟。其次牛丸切半粒上,共有3個半粒。牛肉無特別驚喜,唯有試吓跟佢指示點拉差辣醬和甜醬吃,但改善不大。粉是較幼身的,很滑唔油,份量約一碗飯碗,唔當正餐吃應該還可以的。 大

大蝦扎肉米紙卷

大蝦扎肉米紙卷是冷吃的,蝦新鮮彈口,扎肉是彈的,配上菜捲住粉皮蘸些越式甜酸醋吃,清爽全無油膩。
如所料,份量較小,一口一件,一個人吃完四件都無乜飽感。
炸手作蝦餅

炸手作蝦餅都係細細件,但由於用油炸,故略有些肥膩,只吃咗2件便停手了。吃吃吓便想喝水,但這裏没水供應,唯有叫咗杯青檸薄荷梳打,味道不過不失。無加一都百多元埋單,這個輕食有些貴了。
2018-01-12
大蝦扎肉米紙卷
2018-01-29 105 浏览
垃圾餐廳,食物份量少,想賺錢賣野飲好正常,但已點飲品,天氣冷想要多杯熱水都無,話唔提供任何水,老人家唔通叫兩杯甜野飲咩⋯⋯環境又迫,又要搭枱,間野已經嘈架啦,仲要播埋歌,俾我靜dd食個lunch 得唔得
2018-01-27 98 浏览
菜式唔多, 主要幾款粉類, 幾款小食和飲品。裝修唔似快餐, 但原來服務,入座安排是快餐模式。所以要有心理準備快食快走,上菜快, 搭檯搭得好犀利,千祈唔好諗住和朋友來慢慢食慢慢傾。倒哂落胃就好走啦!唔係會俾侍應啤行你。其實座落大商場,靚裝修,一碗粉賣得都唔係平,味道雖然好食,足料,但不至於超好好到倒落胃走都要來食。快餐式安排令人有點意外。食過一次。足夠了。未至於癮大到要再來。
菜式唔多, 主要幾款粉類, 幾款小食和飲品。
食過一次。足夠了。未至於癮大到要再來。
2018-01-26