2018-02-07 170 浏览
第一次食錦麗先知原來佢主打係牛肉河,餐牌選擇好少,只有牛肉湯河同幾款小食,飲品種類更少,我兩個人叫左生熟牛肉湯河同熟牛肉湯河各一,另加小食牛油雞亦同春卷,先講河粉的確一流,色香味具全,湯底清澈但味道濃郁甘香,好重牛骨味,牛肉係用坑腩位,肉味濃有咬口而軟綿,份量亦夠多,加上其他配料既小小點綴簡直無得頂,而雞亦我個人覺得比較濃味咸左小小,但炸得外皮酥脆內面肉滑多汁,整體都ok,春卷就唔多講因無乜特別,我好開心終於可以答到人將軍澳有咩食喇
生熟牛肉湯河
熟牛肉湯河
2018-02-06
生熟牛肉湯河
熟牛肉湯河
今晚凍冰冰,坑口更加凍。晚上九點幾一個人來搵野食,發現呢間錦麗原來今日剛開張而價錢又係同一商場內比較合理的,就又來試下。原來佢係一間只賣牛肉河粉的店。見佢個menu 隻隻粉都差唔多價錢,咁就貪心啲,點左個乜都有啲嘅綜合粉啦佢啲芽菜/青檸/薄荷葉等等的香料在我坐底時就同我一齊放在枱上,所以我曾經懷疑過到底佢係咪裝飾品呢?哈哈。。。不過見佢咁新鮮,應該係比人食嘅~個湯底好清,但係好有牛肉味。我真係想就咁飲哂佢呀!啲牛腩牛丸都超林,好有牛的香味:係食日本菜的牛肉之外,好耐未食過的那種牛肉味呀!反而裡面的兩三塊生牛肉有啲失望啦。不過都是可接受範圍之內。可能天氣凍,又或者我掛住飲湯,又或者係我榨青檸汁用左比較多時間,當我再放芽菜等等入湯時,個湯已經涼左好多,浸唔林佢地之餘,又出唔到香料味了。我下次再食時,一定會早啲落香料類同埋要試食佢啲小食,因為好似好便宜咁呀~
原來佢係一間只賣牛肉河粉的店。

綜合粉

哈哈。。。不過見佢咁新鮮,應該係比人食嘅~

個湯底好清,但係好有牛肉味。我真係想就咁飲哂佢呀!

我下次再食時,一定會早啲落香料類

同埋要試食佢啲小食,因為好似好便宜咁呀~
綜合粉
  • 綜合牛肉粉
2018-02-01 154 浏览
今天第一天開張,和太太去試食,在一田超市隔離,地方比較細,不過可能新開張,所以不用等太久,檯之間比較逼,食物選擇比較小,祗有牛丸,生熟牛肉河粉選擇,但喜歡吃牛肉的就應該一試了,湯底好清不過有好濃郁的牛肉味,牛丸和牛肉都不錯,其他有小食春卷和蝦餅都有水準,價錢亦合理,是不錯的選擇。
  • 生牛肉河粉