2022-10-30 30 浏览
係靜中帶㕵的天文臺道一帶都有不少餐廳,呢期愛上食串燒,所以就揀左呢間日式居酒屋晚餐。餐廳裝修充滿日本風,牆身重有日本風的壁畫,好有氣氛。.🦀蟹膏豆腐賣相好精緻,重要三味不同口味。豆腐上的蟹膏、蟹肉好香濃鮮味,加上不同的魚籽、蟹籽,口感好豐富。.🐷露筍豬肉卷 🐖荔枝豬肉卷 兩款各有特色,夾著荔枝的就香甜又多汁,夾著露筍的就好清爽,同樣減低油脂感。.🐥鷄翼 燒得剛剛好,外皮香脆,入面肉質都嫩,雞翼控必點。.👅厚切牛脷芯粒粒厚切,食落彈牙有咬口,而且肉味香濃。.🦴雞軟骨 十分酥脆又惹味,真係送酒一流。.🧀芝士年糕 入邊的流心芝士好邪惡,但又很美味,芝士味很香濃。.💕南非鮑魚 超鍾意食鮑魚,食落煙煙韌韌,有嚼勁,重鮮味十足!.🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒 店員會會幫忙將蟹蓋放上爐燒,再將入面的海膽、蟹膏、蟹子、蟹肉撈埋一齊,加上香脆梳打餅上食,真係好惹味。.🐟西京燒銀雪魚 銀雪魚雪白嫩滑,肉質鮮嫩,用上西京漬醃後再燒,食落鮮味又香甜。.🐮封門柳飯 封門柳肉質夠嫩,牛味香濃,加上惹味醬汁,送飯一流,忍不住清底!.🍶泉橋秋蜻蜓一場來到當然要飲返杯清酒,我們點了這個秋季限定的清酒。這個清酒來自日本神奈川,用
🦀蟹膏豆腐

🐷露筍豬肉卷
🐖荔枝豬肉卷
🐥鷄翼
燒得剛剛好,外皮香脆,入面肉質都嫩,雞翼控必點。
👅厚切牛脷芯
粒粒厚切,食落彈牙有咬口,而且肉味香濃。
🦴雞軟骨
十分酥脆又惹味,真係送酒一流。

🧀芝士年糕
入邊的流心芝士好邪惡,但又很美味,芝士味很香濃。

💕南非鮑魚
超鍾意食鮑魚,食落煙煙韌韌,有嚼勁,重鮮味十足!

🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒
店員會會幫忙將蟹蓋放上爐燒,再將入面的

🐟西京燒銀雪魚

🐮封門柳飯

🍶泉橋秋蜻蜓
一場來到當然要飲返杯清酒,我們點了這個秋季限定的清酒。這個清酒來自日本神奈川,用上自家種植的大米釀製而成,所以味道和口感零舍不同,果味和鮮味都互相均衡。
2022-10-30 19 浏览
尖沙咀天文臺道一向酒吧林立, 近日係IG見到果頭有間好型格既日式居酒屋, 近年喜歡飲清酒既我梗係要去幫襯下啦~ 黎到餐廳門口已經好有氣勢, 可以經樓梯上, 一入到去就有係有日本庭院feel, 放有達摩不倒翁, 另外亦可以經寶軒酒店搭電梯上去。一入到去就好有日本Feel, 餐廳分3個主題區, 近吧臺是現代型格日本風, 以紅色作主食, 牆上是浮世繪風格的壁畫, 中間是霓虹燈, 另一邊則是傳統風格的和風紙門。 訂座時特別講咗希望可以安排坐半圓式既特色坐位, 好開心餐廳真係安排到, 覺得好靚同埋私隱度高D~ 黎得居酒屋, 第一件事梗係order 飲品先啦, 呢度好多款酒類飲品, 清酒當然為主, 但都有啤酒、紅白酒,梅酒呢D, 而雖然鍾意飲, 但其實對清酒既認識唔係好深 所以問吓侍應有咩推介, 佢推介咗山田錦純米酒($580/ 720ml) 比我地, 呢支比較辛口,精米步合有80%, 唔太甜, 啱我地口味~ 串燒選擇好多,樣樣都係即叫即燒, 熱焫焫好好味, 睇番D 相先知我地叫咗唔少😂🥢前菜九宮格 九宮格呢個前菜好靚, 好有儀式感, 師傅會根據每日新鮮食材而決定九宮格的款式, 所以每次都

🥢前菜九宮格
九宮格呢個前菜好靚, 好有儀式感, 師傅會根據每日新鮮食材而決定九宮格的款式, 所以每次都會有D 唔同, 今次有北寄貝、鮑魚、汁煮牛舌、煎蛋、合桃魚乾、海膽、牛蒡、蝦沙律同紅酒蕎頭, 全部都好唔錯, 份量2個人剛剛好, 而且試到好多款式, 啱晒貪心既人, 最surprise 係有海膽同鮑魚, 足見材料一d 都唔馬虎!

🥢串燒:
再來就係主食串燒, 我地叫咗好多, 包括: 海膽松葉蟹蓋甲羅燒、雞翼、汁燒牛肋、白鱔、露筍豬肉卷、翠肉瓜、日本蕃薯、粟米、秋葵、芝士年糕、三文魚燒飯團。

呢個甲羅燒除咗有松葉蟹蟹膏及蟹肉外, 仲加入埋海膽, 令味道更鮮, 再加埋味噌, 一黎到就香味四溢, 上到台就急不及待𢳂黎食

個白鱔燒得皮微脆, 但魚肉仲係好嫩滑, 白鱙既肥味感充滿口腔 🤤

汁燒牛肋好食, 醬汁入味, 而且牛味香濃, 好啱送酒 😂

另外個燒飯團都好正, 燒得表面香脆, 有飯焦的口感,正😄

• 白鱔
  • 三文魚燒飯團
  • 汁燒牛肋
2022-10-29 332 浏览
近日終於開關,係時候準備飛番家鄉!飛之前就食下日本菜先!這間日式餐廳以日式串燒做主打,仲有種類繁多既日式食品。喺居酒屋食飯,點可以唔叫啲清酒!?我地聽侍應推介,叫了一枝鳴子舞!這枝酒特別之處在於它的酵母是飛往宇宙再深沉大海!清酒味濃,都幾易入口,味道清純!一邊飲酒,一邊聊天,一邊食串燒,滿足!我地今次叫左好多野食!先講講小食螢光魷魚芝士 $88螢光魷魚配搭芝士係好少見既組合, 估唔到食起來 咁有驚喜! 螢光魷魚非常新鮮,咬落爽口,而且有甜味。 芝士有好香濃既味道 而且帶有酒味。兩樣加埋 既味道 出奇地夾,令人食完又想再食!日本鮮蠔 $118店員推介我地一定要叫生蠔,因為來貨新鮮質素好。 所以都叫左一隻黎試下!果然無介紹錯, 真係好新鮮, 蠔既肉質creamy,蠔味濃郁,值得推薦!海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128一向都喜歡食甲羅燒,這個甲羅燒使用月都海膽,與蟹膏和蟹肉混合在一起。食落有香濃既蟹膏和海膽味, 雖然係2種濃味既材料,但蟹膏和海膽的味道也很平衡,唔會被其中一樣材料蓋過味道。紐西蘭羊架 $78這個羊架大概燒到7成熟左右,羊架質素不錯,肉質幼嫩無筋,而且沒有羊膻味。 廚師調味手勢也很好
近日終於開關,係時候準備飛番家鄉!
飛之前就食下日本菜先!
這間日式餐廳以日式串燒做主打,仲有種類繁多既日式食品。

我地今次叫左好多野食!
先講講小食
螢光魷魚芝士 $88

日本鮮蠔 $118

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128

紐西蘭羊架 $78
這個羊架大概燒到7成熟左右,羊架質素不錯,肉質幼嫩無筋,而且沒有羊膻味。 廚師調味手勢也很好。 好食!

到串燒啦, 呢度既串燒全部都係即叫即燒
荔枝豬肉卷 $64
荔枝配豬肉係日式串燒常用的配搭,荔枝的清甜味可以平衡豬肉的油膩感,豬肉片爽口唔韌。
雞腎串燒 $64

雞腎串燒,口感超爽口,而且味道濃郁, 鹽既份量亦剛好, 可以帶出雞腎的鮮味。正!
白鱔串燒$ 68
白鱔的厚度適中,燒既程度剛好,皮脆肉嫩,鱔的油份亦很重,食落香口有魚鮮味。水準相當高。
厚燒牛脷 $78
和雞腎一樣,牛脷的口感亦係一樣爽口, 也很有牛味,而且仲要厚切,啖啖肉,令人想不停食!
自家制免治雞肉軟骨串 $48
到最後一樣串燒,是我最喜愛的免治雞軟骨,配上了特制醬汁和日本蛋黃。雞軟骨的味道很好,外皮燒得微脆,入面雞肉軟骨有咬口,除了啖啖雞肉,中間還有雞軟骨,再配上蛋黃醬汁,真係一流。
太好吃,最後我們再叫多串!
封門柳飯 $98
因為男朋友想食飯,最後叫左這個封門柳飯。
這個飯的賣相是日式便當🍱,便當除了封門柳外,仲放了很多蔬菜。 封門柳牛的熟度約為5成熟。牛肉的質素亦很好,有著封門柳的煙韌口感。蔬菜新鮮和壽司飯的質素也很好。
是不錯的菜式。
  • 螢光魷魚芝士
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
  • 白鱔串燒
  • 厚燒牛脷
  • 自家制免治雞肉軟骨串
結束辛勞工作的一天,最期待當然係去chill 一 chill 😎,今次就黎到位於尖沙咀天文臺圍道既一間富有神秘色彩嘅居酒屋🏮 充滿日式古香風味SAKEH , 成個餐廳格調帶住和風日系。新鮮食材很多來自日本產地。全部串燒都好有水準,用心製作!一坐低就係先品嘗餐廳日式燒酒。佢叫純米大吟釀,不會太乾口,入口有一純和感。充滿特色的小酒杯,令人賞心悅目。除此之外,一定要嗌他們的餐廳聽最受歡迎菜色。海膽松葉蟹蓋甲羅燒,海膽帶出蟹膏的鮮味,配合得天衣無縫。接住下來,當然要品嚐主打高質串燒系列~其中特別推介荔枝豬肉卷 ,豬肉包著荔枝,入口感到荔枝汁充滿整個口腔,令成個豬肉肉質變得甜和多汁,非常清新。連老公食完都話正😋另外一口蟹膏豆腐,滑lulu,口感質感厚實! 賣相精緻❤️仲有一道我吃不停是燒油甘魚鮫👍加小小檸檬汁,滴上魚鮫的肉上面,有種酸酸甜甜,加上魚鮫肉質肉嫩滑,入口後大感開胃🫶🏻最後點了一道甜品綠茶蕨餅紅豆白玉~用到日本紅豆,甜味足夠,配合煙韌白玉及蕨餅一起進食,使味道、質感更豐富。喜愛尋找美食的吃貨,千萬不要錯過!🤤

全部串燒都好有水準,用心製作!

一坐低就係先品嘗餐廳日式燒酒。
佢叫純米大吟釀,不會太乾口,入口有一純和感。
充滿特色的小酒杯,令人賞心悅目。

除此之外,一定要嗌他們的餐廳聽最受歡迎菜色。
海膽松葉蟹蓋甲羅燒,海膽帶出蟹膏的鮮味,配合得天衣無縫。

連老公食完都話正😋

另外一口蟹膏豆腐,滑lulu,口感質感厚實! 賣相精緻❤️

仲有一道我吃不停是燒油甘魚鮫👍

最後點了一道甜品綠茶蕨餅紅豆白玉~
用到日本紅豆,甜味足夠,配合煙韌白玉及蕨
餅一起進食,使味道、質感更豐富。

喜愛尋找美食的吃貨,千萬不要錯過!🤤
2022-10-20
我地一黎到先被bar枱位既sake吸引,所以先叫佐君之井 清酒🍶,呢隻清酒入口香醇,好滑好易入口!叫得酒就緊係要叫啲串燒黎送酒啦!我地叫佐日本銀杏 $28,雞軟肉 $48,荔枝豬肉卷 $32,露筍豬肉卷 $32🍢日本銀杏好特別,甘甘甜甜既味道,燒完脆脆地,荔枝豬肉卷都好特別,豬肉包住荔枝粒,甜甜地但味道又好襯喎😆另外既串燒都好好食,水準好高!我地都試埋燒油甘魚鮫 $108🐟油甘魚既魚油燒到滴晒出黎,魚肉都好香,好好味!最後叫埋海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128🦀甲羅燒既蟹肉好蟹,而且仲有海量嘅海膽同蟹膏,將全部放上梳打餅一齊食,口感好好,成口都蟹味,正!😋
2022-10-28 20 浏览
呢間係寶軒酒店地下既Sakeh門口裝修低調得黎又幾型,一入到就見到bar枱頂好多sake,裝修特別!呢間餐廳食日本燒物為主自家製免治雞肉軟骨 $48😍雞肉軟骨爽爽地,好有咬口,配埋有生雞蛋既醬汁,好香好味!😋其他串燒:日本銀杏 $28,雞軟肉 $48,荔枝豬肉卷 $32,露筍豬肉卷 $32,雞軟骨 $32🍢全部都好好味,燒到又香又好食!海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128🦀甲羅燒有滿滿既蟹肉,加埋海膽同埋啲蟹膏,放上梳打餅一齊食,不得了!日本明太子$98一片青瓜夾住一塊明太子咁食,好鮮味,好正!中意食明太子既你地一定要食

呢間餐廳食日本燒物為主
自家製免治雞肉軟骨 $48😍
雞肉軟骨爽爽地,好有咬口,配埋有生雞蛋既醬汁,好香好味!😋
全部都好好味,燒到又香又好食!
海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128🦀
日本明太子$98
2022-10-28 19 浏览
今次黎到Sakeh,日式居酒屋,裝修充滿日本風,食物更係傳統日本美食!首先叫佐枝梅酒🥃酒味香濃,梅味適中,好易入口,岩晒一路食野一路飲!之後就係一定要叫既海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128🦀呢個香正有埋海膽既甲羅燒簡直係豪華版呀,海膽既鮮味令到成個甲羅燒更鮮甜,撈勻黎食濃稠既蟹膏充滿咸香味,好正!串燒都係必點既🍢我地叫佐雞軟骨 $32同埋露筍豬肉卷 $32。雞軟骨爽脆好味,清香既露荀加埋燒香既薄豬肉好好味,好夾,熱辣辣既串燒真係好好食呀!最後仲有個小食,$58既酢漬水母,水母彈牙爽口,配埋酸甜既汁,好開胃呀!

2022-10-26 77 浏览
今晚約了一位很久冇見的朋友飯聚,這位朋友說很想吃下日本野食,我就上網找,上網找到這間,環境同食物都不錯,到達後,環境舒服寧靜,坐下看了一回餐牌,叫了露筍豬肉卷薄薄豬肉片包住露筍,好鮮露筍香,爽脆,特別香豬肉味同嫩滑豬腸入口好爽滑彈牙,有口感豬皮紫蘇蝦卷豬皮捲成捲狀包住蝦,咬入口感到蝦有紫蘇清香同蝦彈牙,好有鮮蝦味日本鮮蠔幾大隻,特別有海水鮮鮮蠔味海膽松葉蟹蓋甲羅燒少見有特色,蟹蓋入面放入海膽,海膽獨有海膽鮮味,也有點點蟹香味,搽上餅乾,特別好有口感荔枝豬肉卷豬肉卷獨有荔枝清香味,肉好嫩滑,味道好特別豬肋肉厚身,好香豬肉味,有口度感自家制鰻魚飯鰻魚大條,飯連同鰻魚入口感軟熟,特別好重鰻魚香味綠茶厥紅豆白肉濃香綠茶,香紅豆味,甜度適中白膳滑身,香鮮魚味自家制免治雞肉軟骨特別香雞味同嫩滑,點上蛋黄,再有蛋香同更嫩滑秋葵有清新新鮮菜味仁井田自然酒日本烈酒,清新酒香味
露筍豬肉卷

薄薄豬肉片包住露筍,好鮮露筍香,爽脆,特別香豬肉味同嫩滑
豬腸
入口好爽滑彈牙,有口感
豬皮紫蘇蝦卷

日本鮮蠔

幾大隻,特別有海水鮮鮮蠔味

荔枝豬肉卷

豬肉卷獨有荔枝清香味,肉好嫩滑,味道好特別
豬肋肉

厚身,好香豬肉味,有口度感
自家制鰻魚飯

鰻魚大條,飯連同鰻魚入口感軟熟,特別好重鰻魚香味
綠茶厥紅豆白肉

濃香綠茶,香紅豆味,甜度適中
白膳

滑身,香鮮魚味
自家制免治雞肉軟骨

特別香雞味同嫩滑,點上蛋黄,再有蛋香同更嫩滑
秋葵

有清新新鮮菜味
仁井田自然酒

日本烈酒,清新酒香味
2022-10-17
用餐优惠
試食活動
  • 荔枝豬肉卷
  • 自然酒
  • 露筍豬肉卷
2022-10-25 14 浏览
同男朋友黎佐Sakeh試下居酒屋風味既菜式,呢間居酒屋真係好日本風,牆身有好大既彩繪,坐位都用紅黑色做主調,好襯呀😆我地先叫佐枝清酒,係鳥海山既清酒🍶酒香好濃,唔會太嗆口,好易入口,配搭串燒小食都一絕!先黎係重點🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128,蟹肉好多,咬落去口感實在,又好鮮味,配埋蟹膏同埋海膽更鮮味,口感豐富,超好食呀!之後就有唔同既串燒:露筍豬肉卷 $32,厚切牛脷芯$78,雞軟肉 $48,日本銀杏 $28,荔枝豬肉卷 $32🍢全部上枱都熱辣辣,即燒好新鮮😋新鮮既露荀配豬肉卷好好味,牛脷好厚又好香牛味,好易咬,雞軟骨同銀杏都好出色,燒到岩岩好,好好食!而最正係荔枝豬肉卷,油花分明既豬肉卷配上鮮甜既荔枝,出奇地好食呀!而最後仲有$88既螢光魷魚芝士,原來瑩光魷魚同芝士好夾,香濃既芝士令魷魚味道更突出,好出色!

2022-10-25 16 浏览
今次朋友帶咗我嚟到尖沙咀嘅呢間居酒屋,估唔到第一次嚟食已經好滿意!無論係環境食物質素定係員工嘅態度都好好🥰酢漬水母口感滑溜爽口,容易入口,調味後酸甜開胃,非常惹味😋燒油甘魚鮫油魚肉肉質好肥美,啖啖魚肉,經過燒完之後魚肉香味更突出,仲要幾大舊🤭串燒叫左荔枝豬肉卷同露筍豬肉卷,串燒燒得岩岩好。露筍清新再加上肉質軟腍豬肉卷,好好味。而荔枝豬肉卷嘅荔枝清甜,減輕豬肉卷油膩感。封門柳飯都好吸引,封門柳肉味濃厚,口感結實,仲有粉嫩嘅顏色,未食都流哂口水,食左一啖更加停唔到口添🥰
酢漬水母口感滑溜爽口,容易入口,調味後酸甜開胃,非常惹味😋
2022-10-25 15 浏览
今次同姊妹黎到尖沙咀呢間寶軒既Sakeh,傳統日式居酒屋,同朋友黎傾下計就岩晒😊我地就先試佐海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128🦀蟹蓋有大量既蟹肉蟹膏,仲有海膽,咸鮮味十足,一大羹咁放上梳打餅食,口感好豐富,好好食!之後叫佐小食燒雪干 $48🐟啲魚干燒到薄薄一片,香脆好食!另外仲叫佐螢光魷魚芝士$88🦑魷魚好煙韌,芝士又好香濃,夾埋一齊食好好味😋而另外仲試埋串燒🍢叫佐厚切牛脷芯$78,雞軟肉 $48,雞腎 $32同埋荔枝豬肉卷 $32,牛脷又香又juicy,雞軟肉軟淋淋,雞腎唔會太硬,荔枝豬肉卷就仲口感好特別,荔枝既清甜配埋豬肉好好食!

2022-10-24 23 浏览
適逢有朋友生日,所以想去尖沙咀搵間可以飲酒嘅餐廳坐下,就發現咗呢間近排人氣好高嘅日式居酒屋Sakeh。入到去要行一層樓梯先上到去,環境好神秘,上面有分特別嘅鳥籠位、bar 枱位、正常位,我哋就揀咗坐吧枱。搵到個Menu真係有超多串燒選擇,我哋率先叫咗荔枝豬肉卷、鹽燒安格斯牛柳、雞皮紫蘇蝦卷、芝士年糕、雞軟骨、紐西蘭羊架、三文魚燒飯團。值得一提嘅係荔枝豬肉卷,豬肉好juicy,開埋荔枝汁好fresh感,令人忍唔住encore。個芝士年糕都好正,入口淡淡芝士,最緊要上枱嘅時候夠熱,擺入口好似熔岩爆發咁❤️‍🔥至於清酒方面,老闆就介紹咗一支精米步合80%酒精濃度16度嘅俾我哋,好易入口,米味濃郁,啱晒女仔Girls Talk🎉臨尾我哋仲叫咗兩個甜品,分別係水信玄餅、綠茶蕨紅豆白玉,兩款賣相好靚,而且都超好食,紅豆好甜,我同友人勁快手食晒,超滿足!

2022-10-24 21 浏览
Best friend 知我想食日本野,就約左我去尖沙咀sakeh請我食生日飯。好想推介呢個蟹膏豆腐,幼滑豆腐加入濃厚的蟹膏,滑嫩香濃的好味道。而日本明太子又香又鹹,配上清甜嘅瓜一齊食,味道好豐富。螢光魷魚芝士勁正,芝士香味超濃,魷魚0腥味,夠哂新鮮。跟住荔枝豬肉卷、露筍豬肉卷、雞腎串燒都好正,串燒未食已經有好香炭燒味,加上燒得好平均,顏色又勁吸引,唔會太燶。豬肉卷肥瘦適中,加埋荔枝、露筍,清甜又好味。燒雪干煎至雙面呈微微的金黃色,超脆口,用嚟送酒就一流!
而日本明太子又香又鹹,配上清甜嘅瓜一齊食,味道好豐富。
螢光魷魚芝士勁正,芝士香味超濃,魷魚0腥味,夠哂新鮮。
燒雪干煎至雙面呈微微的金黃色,超脆口,用嚟送酒就一流!
朋友之前share左呢間日本居酒屋,次次經過都大排長龍,今日終於食到啦!重點就係海膽松葉蟹蓋甲羅燒,蟹肉超級多,再加上超新鮮嘅海膽,鮮味無窮,味道真係好食到難以忘記😍串燒方面,我哋就叫咗全雞串燒🤭分別有雞軟骨、雞腎同雞軟肉。全部串燒都係即叫即整,送上枱仲係熱辣辣,三串串燒入面一定要我揀一串嘅就係雞軟肉,因為本身好鍾意食肉!雞軟肉燒得岩岩好,入口Juicy軟嫩,一口咬落去仲會滿滿肉汁。但另外嗰兩串又會有另一種唔同嘅口感,其實都好好食。跟住我哋仲有叫埋雞皮,雞皮口感彈性又帶點脆,好香口嘅小食。

跟住我哋仲有叫埋雞皮,雞皮口感彈性又帶點脆,好香口嘅小食。
2022-10-24 17 浏览
前幾日係尖沙咀Sakeh食左好多正嘢,想同大家逐一分享🥰首先係蟹膏豆腐有滿滿又濃郁嘅蟹膏,加上滑溜溜嘅豆腐,好好食。跟住係螢光魷魚口感滑嫩,再混合芝士的風味,兩者超夾。之後係海膽松葉蟹蓋甲羅燒,甲羅燒係即叫即燒,店員開爐已經聞到好香嘅蟹膏味道,再加上超新鮮嘅海膽,兩者混合,再加上梳打餅一齊食,滋味無窮。同埋燒超甜栗米!然後係日本銀杏口感清爽,粟米清甜美味。最後係自家製免治雞肉軟骨係必食推介,免治雞肉軟骨超有咬口,雞肉再配上日本生蛋黃,口感軟滑,蛋汁超香蛋味。
前幾日係尖沙咀Sakeh食左好多正嘢,想同大家逐一分享🥰

跟住係螢光魷魚口感滑嫩,再混合芝士的風味,兩者超夾。

然後係日本銀杏口感清爽,粟米清甜美味。