2024-02-17 157 浏览
平日夜晚過嚟已見到好多人係店外排隊。2人套餐真係好豐富,亦設「鉄」丼家 (1人自選刺身飯),兩種套餐嘅性價比都超高!⭐️2人前套餐⭐️ $398🥗迷你蟹籽沙律(2個):蟹籽配爽脆青瓜絲,清新開胃。🍱豐盛刺身丼:
(三文魚腩、油甘魚腩、厚切赤身、厚切劍魚腩、八爪魚、烏賊、北寄貝、馬刀貝、帆立貝、芝士蟹籽、海膽魷魚、帝皇蟹棒、中華沙律、飛魚籽、碎葱吞拿魚、珍寶赤蝦)依個刺身丼實在太豐富,鋪上滿滿嘅海鮮刺身,一睇到我已經垂涎欲滴😍🤤刺身好新鮮,厚切嘅三文魚腩、油甘魚腩、赤身及劍魚腩,魚質鮮嫩,鮮味十足👍🏻。帆立貝彈牙,馬刀貝好爽口。✨芝士蟹籽同✨海膽魷魚依兩款都好特別。一款有香濃芝士配蟹籽鮮味,送飯食好正。一款海膽甘甜配魷魚爽口,好少食到嘅味道組合。🥟炸物盛合:
(芝麻雞翼・墨魚咀・餃子)炸物炸到外層好酥脆,令人食唔停口😋。雞翼🍗肉質保持嫩滑,面層芝麻香氣撲鼻。墨魚咀✨彈牙,而餃子🥟外脆內軟,餡料肉汁。🍬是日甜品(2個):迷你士多啤梨雪葩迷你焦糖布甸大福🍓雪葩冰涼爽口,帶士多啤梨甜酸果香。而大福🍮有焦糖嘅香甜,加上布甸奶香味同柔軟口感,味道豐富令人滿足。*********************

⭐️2人前套餐⭐️ $398

🥗迷你蟹籽沙律(2個):
蟹籽配爽脆青瓜絲,清新開胃。

🍱豐盛刺身丼:

🥟炸物盛合:
(芝麻雞翼・墨魚咀・餃子)

🍬是日甜品(2個):
迷你士多啤梨雪葩
迷你焦糖布甸大福

⭐️「鉄」丼家⭐️ $110起
自選一款飯、一款藍鰭吞拿 及 係40款配料中選四款。

🍚黑胡椒三文魚飯(白飯)+$8
三文魚碎混合係飯中,加上陣陣黑胡椒,單食已經好好味。

🍣厚切中拖羅(2切)+$23
油脂分怖平均,肉質軟綿嫩滑,非常好食🤤

🥠汁燒帆立貝(3切)
帆立貝彈牙,帶燒烤嘅微焦香氣同埋醬汁嘅甘甜味。

🍣火炙三文魚腩 (2切)+$5
三文魚腩肥美,火炙後再帶出魚嘅鮮甜。

🐟蒲燒鰻魚(2切)+$5
鰻魚外層烤到帶些焦香,味道醇厚濃郁,魚肉保持鮮嫩多汁,入口溶化,超好食!

🐟蒲燒鯖魚(2件)
烤到外層金黃色,魚肉肉質緊實,帶鹹香味。
2024-02-13 448 浏览
呢間位於尖沙咀厚福街人氣火爆既壽司刺身店🥰每晚都大排長龍 佢地主打各款刺身丼飯 多達50款刺身自由搭配 人均都係百幾蚊 性價比好高❣️適逢情人節就嚟到 佢地推出左限定二人套餐 裏面有💓前菜(蟹子沙律)💓豐盛刺身丼(三文魚腩·油甘魚腩·厚切赤身·厚切劍魚腩•八爪魚•烏賊·北寄貝·馬刀貝·帆立貝·芝士蟹籽·海膽魷魚帝皇蟹棒•中華沙律·飛魚籽·碎葱吞拿魚•珍寶赤蝦)💓炸物盛合(芝麻雞翼•墨魚咀·餃子)💓是日甜品(2個)食物種類好多好豐富 兩個人都夠晒飽😍想食性價比高既壽司🍣一定要試吓 蟹子沙律爽口開胃🤤刺身丼裏面有16款種類 全部都新鮮好食😋大大塊唔會吝嗇👍🏻個人最愛碎蔥吞拿魚同珍寶赤蝦🦐赤蝦爽彈比較黏口 同我隻手掌差唔多大 吞拿魚蓉配埋醋飯真系好食到食唔停口😎炸身拼盤都系即叫即炸 熱辣辣上枱好邪惡🥰墨魚咀爽口彈牙 配埋沙律醬一齊食 惹味無比😍芝麻雞翼大隻好juicy👍🏻本身驚一個食唔飽 再叫多左個自選丼飯share🙈太睇得高自己啦😂裏面配左大拖羅、松葉蟹、火炙燒三文魚腩、油甘魚同蟹膏 都只系百幾蚊 性價比極高❣️

適逢情人節就嚟到 佢地推出左限定二人套餐 裏面有
💓前菜(蟹子沙律)

💓炸物盛合(芝麻雞翼•墨魚咀·餃子)

💓是日甜品(2個)

2024-02-09
  • 自選魚生丼
2024-02-09 188 浏览
佢個宵夜套餐晚上放工去食絕對係大大嘅心靈慰藉🫂💓-晚上9:30去食,見佢有宵夜menu, $89包括味噌湯,一款小食,一個甜品,一個丼飯,可選4款刺身配料(部分需加錢)-🍱丼飯揀左穴子、吞拿魚蓉、三文魚蓉同芝士蟹籽🍣飯係用左醋飯🍚食落味道還好,份量都夠多🤩-🍬甜品當日選左士多啤梨雪葩🍓類似係就咁結左冰嘅士多啤梨食左一下覺得太酸就冇食到😟-🍮🍮另外朋友叫左個焦糖布甸大福,呢個味道有驚喜,唔會死甜💯💯-夜晚係尖沙咀諗唔到食咩可以去食下👍🏻
佢個宵夜套餐晚上放工去食
絕對係大大嘅心靈慰藉🫂💓
晚上9:30去食,見佢有宵夜menu,
$89包括味噌湯,一款小食,一個甜品
一個丼飯,可選4款刺身配料(部分需加錢)
🍱丼飯揀左穴子、吞拿魚蓉、
三文魚蓉同芝士蟹籽🍣
飯係用左醋飯🍚
食落味道還好,份量都夠多🤩
🍬甜品當日選左士多啤梨雪葩🍓
類似係就咁結左冰嘅士多啤梨
食左一下覺得太酸就冇食到😟
🍮🍮另外朋友叫左個焦糖布甸大福,
呢個味道有驚喜,唔會死甜💯💯
夜晚係尖沙咀諗唔到食咩可以去食下👍🏻
2024-01-29 295 浏览
突然想食日式料理,所以黎到尖沙咀厚福街呢間鉄火堂。餐廳環境尚可,空間不大,但總算舒適。見到餐牌有個二人套餐$398,被吸引了,於是就點了呢個套餐。首先第一道:麵豉湯 (味道不錯,夠熱)再來第二道: 迷你蟹籽沙律(味道清新,青瓜絲特別幼細,爽脆清甜,好喜歡呢種口感)第三道:炸物小食拼盤(由於雞翼賣晒,所以改用炸芋丸,芋圓外脆內軟,味道不錯,雞軟骨冇特別,餃子皮有啲過硬同厚 味道一般)第四道:刺身大丼飯 ,有16款配料,相當豐盛,包括有:珍寶赤蝦、厚切三文魚 、馬刀貝 、厚切油甘魚 、八爪魚片 、厚切劍魚腩 、厚切赤身、烏賊、芝士蛋籽、中華沙律、青瓜絲、碎蔥吞拿魚、帶子、蟹柳、北寄貝、飛魚籽。 (刺身整體味道鮮甜,幾款魚腩都甘香,可惜個飯太差,啲飯唔係鬆散粒狀,係一舊舊,似係冷藏再解凍嘅感覺,食落有啲硬,拉低了整體嘅分數🥲)最後一道:甜品(雖然甜品size非常迷你,但味道很好,一款類似係冰凍士多啤梨有夾心cream,另一係焦糖布甸)⭐️除咗啲飯欠佳,其他整體都良好。員工服務態度不錯,有禮貌,上菜速度快。
突然想食日式料理,所以黎到尖沙咀厚福街呢間鉄火堂。
餐廳環境尚可,空間不大,但總算舒適。

首先第一道:麵豉湯 (味道不錯,夠熱)
麵鼓湯

⭐️除咗啲飯欠佳,其他整體都良好。
員工服務態度不錯,有禮貌,上菜速度快。

2024-01-28
麵鼓湯
2024-01-01 326 浏览
啱啱行過尖沙咀嗰間魚生飯店,入去一試,正!食完後果然心思思要同大家分享下。店家真係懂得點滿足我哋食客嘅味蕾👅,超過40款魚生,由你揀,咁多選擇真係令人眼花撩亂!首先,火炙藍鰭吞拿魚🐟,燒到外邊微焦,入口即溶,啖啖肉,濃郞滋味真係得意得滯!再嚟,同三文魚腩飯拼盤,個三文魚腩燒得啱啱好,外層微焦,保留晒隻魚嗰股鮮美!而啲碎蟹肉和松葉蟹鉗,清新得嚟又唔會蓋過魚生本身嘅鮮味,真係完美。喺此拉埋一句,啲赤蝦同帶子🦐,新鮮、彈口,絕對係你嚟呢到必試嘅好去處。撈魚生飯時,啲飯粒夠晒彈牙,一啖一啖咁入口,滿足到你所有覓食嘅慾望。總之,我嘅境界已經進化到,行過呢間店就一定要入去兜一轉。友情提示:記得挑啲自己最鍾意嘅魚生添!总括來說,這次的体验真係正過癮👍!

2023-11-27 336 浏览
😂😂忘了拍照,只拍了影片,所以有點朦朧午膳嘅時候和幾位同事一齊食,十分之化算,凡有燥飯和普通飯的選擇,加了三個款刺身,才60多港幣,對於香港呢個物價咁高嘅地方嚟講,真係一間超值,食物質素也挺新鮮的刺身飯店
😂😂忘了拍照,只拍了影片,所以有點朦朧

2023-11-11 272 浏览
TEKKA at Tsim Sha Tsui is a true gem for seafood enthusiasts. Priced at a reasonable $108, it delivers an exceptional culinary experience with its diverse array of high-quality sashimi, including tuna, salmon belly, swordfish belly, and sweet shrimp. The expertly crafted flavors and textures, combined with the freshness of the ingredients, make this dish a must-try for anyone seeking a seafood delight in the heart of Tsim Sha Tsui. Whether you're a connoisseur or simply a lover of good food, TEKKA will leave you thoroughly satisfied, craving for more of its mouthwatering goodness.
刺身:~三文魚腩:味道一般,唔夠厚,影響口感。~北寄貝:不過不失。~甜蝦:肉質都算肥美,口感鮮甜。藍鯨吞拿魚赤身:味道清甜,口感嫩滑。中拖羅:味道較淡,略為普通。大拖羅 :味道甘香,口感細膩。壽司🍣:中規中矩,亦算新鮮。生蠔🦪:新鮮,海水唔重,較淡。👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻入坐後會每人先送上一碗味增湯🫕,部分刺身選擇會出示系牆上,所以記得睇完菜單後望望牆上嘅小黑板丫~😙
刺身
~三文魚腩:味道一般,唔夠厚,影響口感。
~北寄貝:不過不失。
~甜蝦:肉質都算肥美,口感鮮甜。

藍鯨吞拿魚赤身:味道清甜,口感嫩滑。
中拖羅:味道較淡,略為普通。
大拖羅 :味道甘香,口感細膩。

壽司🍣:中規中矩,亦算新鮮。

生蠔🦪:新鮮,海水唔重,較淡。

2023-09-26 222 浏览
鐵火堂小編咁啱行過有「尖沙咀美食一條街」之稱嘅厚福街,小編左揀右揀該之後喺眼花撩亂食肆之中揀咗鐵火堂嚟食!🍱$108自選魚生丼 保底有兩件藍鰭吞拿魚,之後仲可以揀4款配料,小編就揀左火炙三文魚腩x2,汁燒帆立貝同蟹肉碎🫴🏻,配料分量都啱啱好,三文魚腩好肥好邪惡好大舊🥵,吞拿魚赤身食落冇筋、以赤身嚟講油脂都算多,魚生丼嚟講性價比都算高🙏🏻賣相:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐⭐CP值:⭐⭐⭐⭐如果係大學生食可以有九折🙏🏻同佢個加一服務費打返個和~
鐵火堂

🍱$108自選魚生丼

賣相:⭐⭐⭐⭐
味道:⭐⭐⭐⭐
CP值:⭐⭐⭐⭐

如果係大學生食可以有九折🙏🏻同佢個加一服務費打返個和~
2023-08-18 267 浏览
尖沙咀做完gym,又係補充蛋白質既時候。 溫泉蛋火炙三文魚沙律$75 溫泉蛋同火炙三文魚。煙三文魚配搭溫泉蛋蛋非常夾,加埋沙律菜同和風汁酸酸甜甜非常開胃。自選魚生飯$108我就叫左拖羅,帶子,火炙三文魚,醋鯖魚,海鮮有滿滿既蛋白質同低脂肪。拖羅同帶子非常新鮮,火炙三文魚同醋鯖魚都幾好食。鰻魚玉子燒$30鰻魚玉子燒非常好食,而且好滑。吉列生蠔$48吉列生蠔非常出色,顏色金黃,亦保留到生蠔既鮮味。📍鉄火堂(厚福街)地址:鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地舖
尖沙咀做完gym,又係補充蛋白質既時候。

溫泉蛋火炙三文魚沙律$75

自選魚生飯$108
拖羅同帶子非常新鮮,火炙三文魚同醋鯖魚都幾好食。

鰻魚玉子燒$30
鰻魚玉子燒非常好食,而且好滑。

吉列生蠔$48
吉列生蠔非常出色,顏色金黃,亦保留到生蠔既鮮味。

📍鉄火堂(厚福街)
地址:鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地舖
2023-05-05
宵夜
2023-08-15 214 浏览
今晚去鉄火堂叫外賣,差左好多,啲飯硬,一舊舊,以前係鬆軟,一粒粒,好好食。仲要漏左兩樣食物無俾。反到打反去,職員態度仲要好差,仲要話成張單cancel, 唔係錢既問題,係滿足唔到我想食既野。
外卖自取
  • 自選魚生飯
2023-08-01 292 浏览
鉄火堂,曾經係唔少朋友心目中食魚生飯嘅首選,見佢由3間分店到得返一間,實在有啲唏噓…曾經係旺角分店倒閉前去過,再嚟到尖沙咀分店,呢間「留下來的舖」明顯水準👍🏽好好多,魚生都新鮮而且無特別食到有根。作為小鳥胃,飯量多左一啖左右,可能因為今次揀嘅配搭有3款魚生,厚切,食完💛好滿足☺️下次會再嚟,希望佢可以維持魚生水準,努力生存落去💪🏽今次叫嘅係自選魚生飯,可揀米飯、藍鰭吞拿,再自選4款配料,我嘅選擇係:壽司飯|吞拿魚|火炙三文魚、汁燒帆立貝、劍魚腩、芝士蟹籽💲108 有加一服務費

下次會再嚟,希望佢可以維持魚生水準,努力生存落去💪🏽

壽司飯|吞拿魚|火炙三文魚、汁燒帆立貝、劍魚腩、芝士蟹籽
💲108

有加一服務費
麵豉湯
2023-07-21
  • 自選魚生丼
2023-07-15 189 浏览
🐱好耐冇食過日本野🇯🇵就同朋友食下魚生飯🤭呢間既飯都係免費無限添加,唔使驚唔夠飽😂亦可以自由配搭魚生,鐘意點match都冇問題✌🏻而且叫一碗魚生飯都會跟一碗日式麵豉湯🥣午市珍寶丼(8款):$99藍鰭吞拿魚x1、火炙藍鰭吞拿魚x1、蔥碎吞拿魚x2、火炙三文魚x1、三文魚x2、火炙左口魚邊x1 (另加$5)🌕🌕🌕🌗/5 丼飯跟有一舊仔玉子,味道正常,冇咩特別😌唔會偏甜😊魚生份量其實好少,每份得2片,所以有啲我叫左2份🤣整體都算新鮮!最值得試係火炙左口魚邊,食到佢既油脂分布好平均😋😋而且燒得好香😛可是份量真係非常少,一份係完全唔夠喉🥸
🐱

午市珍寶丼(8款):$99
🌕🌕🌕🌗/5
2023-07-07 195 浏览
勁開心,男朋友話想食丼飯,一解思鄉之情,自選丼飯係又抵又夠飽。我就揀左($113):壽司飯、厚切藍鰭吞拿魚、三文魚、碎葱三文魚、赤蝦同帆立貝($+5)男朋友揀左($113):壽司飯、厚切藍鰭吞拿魚、三文魚、北寄貝、飛魚籽同埋蟹膏($+5)兩個餐都有埋味噌湯,食魚生飲熱湯,perfect。今日我地仲加多左一個珍味拼盤($48),有蜆肉、螺肉同中華沙律,個麻辣好正,爽皮仔!兩個人都冇記錯好似食左三百幾蚊,除左有張枱冷氣凍左d之外,所有野食都唔錯👍🏻。

我就揀左($113):

男朋友揀左($113):

兩個餐都有埋味噌湯,食魚生飲熱湯,perfect。

嘩!今次去到收銀個男人係我俾錢果陣西面到呢,大佬,摷緊錢嘛。佢係抵食又免加一服務費。$108套餐有個麵豉湯送。套餐有1款藍鰭吞拿魚配4種食材,壽司飯都有得揀。叫咗 薑味壽司飯+$6、中拖羅+$20、溫泉蛋、赤蝦、三文魚、松葉蟹腳+$5。咁食材都算新鮮,埋單$139。1)薑味壽司飯食落好清新,消一消暑。2)中拖羅無筋幾滑口。3)松葉蟹就無乜肉,兩隻蟹腳先得一粒魚蛋咁丁屎嘅蟹肉。4)溫泉蛋正常有流心5)赤蝦爽口唔潺6)三文魚唔夠肥,魚身唔油抵食就計個成本價俾你睇,$6 = 三文魚2片$5 = 溫泉蛋$30 = 中拖羅 2片$10 = 松葉蟹腳 2隻$6 = 赤蝦 2隻$2 = 麵豉湯$10 = 薑味壽司飯Total $69 = 大約成本佢應該一碗我嘅飯就賺到$70減返租金、人工,應該一碗飯淨賺$10-$15 最多。
嘩!
今次去到收銀個男人係我俾錢果陣西面
到呢,大佬,摷緊錢嘛。

佢係抵食又免加一服務費。
$108套餐有個麵豉湯送。

套餐有1款藍鰭吞拿魚配4種食材,壽司飯都有得揀。

咁食材都算新鮮,埋單$139。

1)薑味壽司飯食落好清新,消一消暑。
2)中拖羅無筋幾滑口。
3)松葉蟹就無乜肉,兩隻蟹腳先得一粒魚蛋咁丁屎嘅蟹肉。
4)溫泉蛋正常有流心
5)赤蝦爽口唔潺
6)三文魚唔夠肥,魚身唔油

自選魚生飯

抵食就計個成本價俾你睇,
$6 = 三文魚2片
$2 = 麵豉湯
$10 = 薑味壽司
Total $69 = 大約成本
佢應該一碗我嘅飯就賺到$70

減返租金、人工,應該一碗飯
淨賺$10-$15 最多。
2023-06-23