2017-08-07 196 浏览
細佬同埋佢朋友仔請我食飯本身揀咗食堂但點知到去到就落場記得厚福街度開咗間新嘅魚生飯店就決定去試試啦門口display嘅擺設相當吸引但自己order完之後上菜時發覺同心目中有點距離完全唔覺得太多好豐富嘅效果每塊魚生細細片鮮味一般價錢亦都唔算便宜呢個蔬菜餅略油了一點每片魚生, 細細片.. 一點都唔吸引係所有刺身是新鮮的而海贍還OK!相片同真實出來的好像差太遠了如果有得揀我應為去返食堂食魚生飯係最好嘅選擇
細佬同埋佢朋友仔請我食飯

相片同真實出來的
好像差太遠了
如果有得揀我應為去返食堂食魚生飯係最好嘅選擇
2017-07-30 186 浏览
週末午餐時間,都算多人,turn over rate ok,通常用餐完就離開,所以,都不用等位。1)份量,女生就啱,男生可能會唔夠,但值得一讚是,「自選魚生丼」,可以加壽司飯。2)對於不喜歡壽司飯的朋友,「自選魚生丼」,可選白飯或壽司飯等,我覺得不錯👍🏻3)女生(食量正常)可選pre-set類,男生,可選「自選魚生丼」4)環境,全木的牆身、餐枱,乾淨簡潔,空間感很好。5)職員有禮貌、耐性。午餐時間,入座未齊人都ok。6)價錢合理,試過旺角、銅鑼灣的魚生丼飯,這間最合理和公道。

4)環境,全木的牆身、餐枱,乾淨簡潔,空間感很好。

5)職員有禮貌、耐性。午餐時間,入座未齊人都ok。

2017-07-11 446 浏览
魚生超生鮮 個飯超飽 未食眼見細細碗 其實裡面係超實 好多飯 一口芝士好味!!原來個自選魚生飯 可以唔要飯 即係變左淨刺身 三色海膽飯(6號) 送一包紫菜 海膽超多 兩百幾都好抵食四式魚生飯(10號) 又係超正 !!
一口芝士好味!!

原來個自選魚生飯 可以唔要飯 即係變左淨刺身

三色海膽飯(6號) 送一包紫菜 海膽超多 兩百幾都好抵食

四式魚生飯(10號) 又係超正 !!
2017-07-11
庆祝纪念
生日
2017-07-04 472 浏览
係尖沙嘴行完飯就去厚福街搵野食 之前見過朋友PO相食魚生飯已經覺得好吸引今日我終於可以去試啦店鋪不大 大約有十幾張枱星期日8pm都吾爆場,有八成入座率店員見我地拎住好多野安排左我地坐四人枱吾洗搭枱同其他食物迫埋一齊 好貼心呀 坐低就睇下餐牌 餐牌有預設左11款配搭比客人揀 因為我想食鰻魚又想食魚生 就揀左自選款式 (三款魚生起)又可以自己揀配咩飯 岩曬我呢啲樣樣都想食既人鰻魚:$28三切 厚實的 略嫌不夠入味火炙三文魚:$18三切 好普通 吾係特別鮮味玻璃蝦:$18三隻 都係一般 左口魚邊:$28五切 我覺得係四款之中最好食 好重油分 入口即融!朋友就揀左四色魚生飯 #03試左粒帆立貝 都幾大粒 不過都係一般味道原來預設餐的飯會比自選的多 起碼多半碗!如果男仔食自選 真係未必夠飽整體黎講 視覺享受就五星食物質數就一般魚生食落吾覺特別有鮮味 無驚喜的感覺呢個價錢有點偏貴 試過一次就夠
係尖沙嘴行完飯就去厚福街搵野食
吾洗搭枱同其他食物迫埋一齊 好貼心呀

坐低就睇下餐牌
餐牌有預設左11款配搭比客人揀
因為我想食鰻魚又想食魚生
就揀左自選款式 (三款魚生起)
又可以自己揀配咩飯
岩曬我呢啲樣樣都想食既人
鰻魚:$28三切 厚實的 略嫌不夠入味
火炙三文魚:$18三切 好普通 吾係特別鮮味
玻璃蝦:$18三隻 都係一般

朋友就揀左四色魚生飯 #03
試左粒帆立貝 都幾大粒 不過都係一般味道
原來預設餐的飯會比自選的多 起碼多半碗!
如果男仔食自選 真係未必夠飽

四色山葵醬油漬魚生飯
2017-07-02
四色山葵醬油漬魚生飯
自選魚生飯
接完女朋友收工行過厚福街唔知食乜好見好耐冇食過日本野就去咗呢間食魚生飯門面裝修得幾靚九點幾十點都坐滿人不過唔使等位有時段限制嘅特價魚生飯餐牌如果唔想食set好晒一碗嘅魚生飯可以自己揀配料我叫左大拖羅三文魚腩同活赤貝隻碗可以再細啲去襯托原本已經唔係大舊嘅魚生賣相係幾好不過啲魚生就切得比較薄魚生嘅質素好一般如果啲兩舊都計做三文魚腩同埋大拖羅食落有有筋又咬唔開仲有陣血腥味活赤貝係幾新鮮冇腥味不過都冇甜味大拖羅嘅質素已經唔得女朋友叫中拖羅亦如預期一般得不到好評可以比較一下上面果舊係大拖羅筷子夾住果舊係中拖羅大家可以放心影出嚟反光嘅絕對唔係舊魚嘅油份唯一得到女朋友欣賞嘅係佢嘅冬菇壽司飯唔好講價錢淨係講質素要返兜嘅機會簡直微乎其微
接完女朋友收工

唔好講價錢淨係講質素
要返兜嘅機會簡直微乎其微
2017-06-27
2017-06-22 348 浏览
如果大家有留意開 OpenRice 都知道現在多了很多以丼飯為名的日本料理,但當中又有幾多令人留下深刻印象,食後回味無窮會再次光顧呢?雖然我不是光顧過很多間但是經驗告訴我,在香港食丼飯很難會有合心水的選擇。這間位於尖沙咀厚福街的「鉄火堂」,照片賣相就影得相當吸引,試過便知中伏😒自選魚生飯 - 帆立貝(3切)、油甘魚腩(3切)、三文魚籽(30g) 一看見丼飯塊青瓜大塊過油甘魚腩油甘魚腩比較細塊和薄身而且有小小腥味沒有魚油香味,食魚生有腥味質素可想而知,其它的也不用多說了,以這個價錢來講實在令人失望至極。

• 自選魚生飯
2017-06-21 137 浏览
First time visiting this place located at Hau Fok Street (厚福街) for lunch....ordered the chef recommended Assorted Sashimi Rice lunch set (旬之角切什錦魚生飯)...and the sashimi and ingredients on top are literally....Overflowing! Look at the photo! The sashimi tastes pretty fresh and it costs only $78 at lunch hour (no 10% service charge). Quite reasonable to be honest! Would for sure come back to try the other items
2017-06-17 99 浏览
4色刺身丼$98-鉄火堂包括4種刺身- 左口魚, 三文魚,玻璃蝦及帆立貝, 整體質素以左口魚最好, 味道爽甜, 鮮甜魚油緩緩滲出, 濃郁甘香, 入口即化! 性價比都算高! 唯獨飯太多, 大概與刺身比例是4:1 😂 份量可調整好些! rating:6.5/10
4色刺身丼$98-鉄火堂
rating:6.5/10
2017-06-12 118 浏览
尋晚去到厚福街,原先唔係諗住食呢間,因為無位,見到呢間無人排咪試下囉。因為只有飯無麵或烏東,所以叫左四個不同刺身飯交換食。起菜時間慢,差不多15分鐘先到,黎到先食鮑魚,係OK,再食帶子同三文魚就好唔得,無味,好似岩岩係溶左雪攞出黎咁無晒味,其實魚刺身都係普通,本身個碗係細,白飯就勁多,食完面小小刺身已經唔想食,又唔係平成百幾蚊,佢係SELL刺身就係呢方面做新鮮D囉。食物真係一般,唔係咁好食,唔會再黎。最差莫過於服務,由入位加埋等食15分鐘連埋單都係7個字,佢一見到食完就即刻收晒碗,因為門口已經有人等,之前無人等位又唔見佢收,即係趕你走,心諗百幾蚊碗,上菜又耐,食時間實際得四個字,唔駛咁呀。做生意唔係咁攞,百幾蚊碗呢個價大把比佢好食啦,仲衰係服務差,唔會再黎,無下次!

2017-06-11
2017-06-10 103 浏览
今日黎食咗午餐,唔加一,都算抵嘅。我叫左一個三文魚丼($8x),男朋友叫左一個自選丼飯($27x)。佢本身嘅配搭都唔錯,但好似我男朋友咁挑剔既話都係揀自選好啲,選擇好多,海膽都有幾款。都幾大碗嘅,份量適中,但感覺唔係特別抵食。魚生唔係話特別新鮮。整體黎講都係一般般。不過影相既話個飯都幾靚仔既!
2017-06-02
2017-06-03 141 浏览
約6pm, 經過見門口裝修幾靚 每種飯亦有大大張相 應該唔錯(掛?)入去...一個人都無?!5-7pm 做緊promo, 海鮮飯$218 -->$150 見好似幾抵咁 就叫左一個試下,另外叫左個 大拖羅飯 $218 因為唯一一枱客ge關係,飯都好快上。見到碗飯...即時呆左...咁細碗嘅?種感覺就十足M記burger 同現實burger 嘅落差咁 ... 望下下面張相個比例...碗拖羅飯只係大麵豉湯少少...可想而知係幾細 😓😓😓味道黎講...都唔差ge...拖羅亦好肥美,但真心好薄好薄...亦明顯地擺左一段時間的。而海鮮飯最好食係粒帶子,好鮮甜,但其他刺身就一般。真心俾呢個價錢好唔抵... 同一價錢去觀塘一田買刺身飯 起碼多餸一倍!NEVER ENCORE D staff 亦無乜service , 無乜笑容。除左落單&上菜&加左一次水外,全程無人行過黎serve 。4個staff都企晒埋一邊吹水。呢個加一堅係好唔抵 埋單加一total hk$40x

埋單加一total hk$40x
2017-05-31 105 浏览
【中伏!劣食!】 尖沙咀厚福街 #鉄火堂 👉店主推介(!)極上拖羅丼(藍鰭大拖羅/碎蔥吞拿魚)HK$239.8(連加一)😩雖已表明「圖片只供參考」,做生意嘅嘢明嘅!但嚟到一個「靚仔」飯碗size都算把啦,TORO入口冇即溶,都算啦😨但𡁻極都未吞到!唔講仲以為係煙肉囉😱(仲要薄切😤)重點:之前睇CCTVB介紹,嘩嘩聲㗎!好啦,懶醒打個6折啦,點知都係瀨嘢😭現希望制止更多人中伏💪
重點:之前睇CCTVB介紹,嘩嘩聲㗎!
好啦,懶醒打個6折啦,點知都係瀨嘢😭
現希望制止更多人中伏💪
極上拖羅丼(藍鰭大拖羅/碎蔥吞拿魚)
2017-05-30
$245 (宵夜)
2017-05-30 154 浏览
星期五晚同男朋友係尖沙咀等睇戲,到厚福街搵食諗住食個quick dinner。發現有間新開無幾耐的日本刺身飯餐廳,以車仔麵形式作招徠。不知是否星期五的關係,坐無虛席,我們進內不久,外面便已有幾群客人在等位。他們預設約10款刺身飯供選擇,但我們還是覺得自己選擇的更好。我點了左口魚邊,新鮮赤貝,帶子及三文魚腩。全部食起來都好新鮮!特別係赤貝,同我喺日本食既感覺一樣,好正!特別之處係仲可以點雜菇飯,對於我呢個愛食菇既人真係幾驚喜,味道仲唔錯。男朋友叫既差不多,多了魚子及鱆紅魚。呢度以車仔麵形式配搭刺身飯唔錯,對於似我呢啲唔係每一種刺身都食既人客黎講,全碗刺身飯都係自己揀選刺身種類,很新奇,價錢合理,值得再來。

男朋友叫既差不多,多了魚子及鱆紅魚。
2017-05-26
上星期五因為看見網上介紹這間餐廳,吸引我們來吃,所以中午放飯時候,和同事一心到這兒食晏,我們十二時未到便入座,未算多客,所以不用等太久時間便有位,等到十二時才落單點食物,十二時打後開始多客人入座了它特別在於可以自選魚生和數款魚生飯,魚生飯有壽司飯、薑味壽司飯和冬菇壽司飯三款,我和同事各點了一個冬菇壽司飯底和薑味壽司飯底,壽司飯還可以免費追加添,然後各自選了三文魚,火炙三文魚腩,自家制甜蛋,三文魚籽,鰻魚,蟹柳既魚生配菜,上菜個速度都算快速,不用食客久等,但飯既容量頗為細少,適合細食既女土們,男士們胃大可能要添加飯才夠飽呢!我和同事都吃得津津有味,讚不絕口!最後點多個餐飲----土耳其果汁汽水分別檸檬味和蘋果味,較為酸,不過夠解渴,這間餐廳就近尖沙咀區,價錢合照,服務都OK, 食晏之選,下次會再來幫襯的!

2017-05-17 240 浏览
你有無試過去食刺身佢mix n match 好既配搭你會覺得「丫~如果呢個可以無左呢樣/換左呢樣就好喇。」我每次食刺身飯都會遇到呢啲選擇困難症,所以可以自由配搭既刺身飯就岩哂我呢種好多野都好想食,但default menu 又唔會有我心儀組合既人喇。鐵火堂呢到有兩種選擇,一係揀返師傅配搭好既,一係就好似去食車仔麵咁係張紙仔到剔剔剔。佢張紙仔好明碼實價,有價錢之餘你仲可以知道一份既份量有幾多。 除左有好多刺身可以揀,佢連飯都有好多選擇。 有壽司飯,白飯,冬菇壽司飯同薑壽司飯。而且飯係無限追加架!第一次見到所冬菇壽司飯呢個咁特別既選擇,當然即時叫叫佢黎試下啦。 刺身我就揀左馬刀貝,油甘魚,左口魚邊同碎蔥吞拿魚呢4 樣。 刺身全部食落都相當新鮮,尤其以個左口魚最肥美。以前我麻麻地食蔥吞拿魚,因為梗係覺得食唔出啲咩味,但依家發現好可能係份量既份量,當你成個口都係吞拿魚個時你又點會食唔到陣味😂😂😂 講返個飯,我有少少失望既係原來係凍既,變左啲菇味聞落同食落都無咁香,有啲飯還飯,刺身還刺身既感覺。唔係話好夾。 另外,同行友人亦都揀左佢有個優惠既築地直送,有3 款當日直送既魚,配三文魚子,牡丹蝦同埋

講返個飯,我有少少失望既係原來係凍既,變左啲菇味聞落同食落都無咁香,有啲飯還飯,刺身刺身既感覺。唔係話好夾。

另外,同行友人亦都揀左佢有個優惠既築地直送,有3 款當日直送既魚,配三文魚子,牡丹蝦同埋帶子。 刺身既質素同樣都係幾好既。

仲有仲有,差啲漏左,每碗飯都有舊寫住鐵火堂既甜蛋,係好食既! 🤗

服務唔錯,食物質素同價錢都唔錯。我會再幫襯架。