2021-10-25 214 浏览
行完街想食少少嘢先返屋企, 本來想去近尖東鐵火堂(感覺少d人)不過可惜佢哋只做立食同外賣, 建議我哋返厚福街比較好彩我地入完座後已經要排長隊, 朋友唔太餓,叫左幾款壽司,而我就叫左吞拿魚丼配自選四款配料 (兩份赤蝦, 吞拿魚蓉同火炙左口魚), 份量唔算好大份同飯比其他食過丼專門店為乾,刺身方面新鮮度可以,吞拿魚片比較細不過鮮甜,而左口魚燒完後油脂感好好味🤤見到隔離枱加咗隻溫泉蛋 蛋漿滲入返飯到好似好好味...下次都要咁叫先

2021-10-20 164 浏览
🧚🏽‍♀️厚切五式藍鰭呑拿魚丼($158)有5款呑拿魚~包括碎蔥呑拿魚,藍鰭呑拿魚,2款藍鰭中拖羅同藍鰭大拖羅🤤每款大約2-3塊~大拖羅油脂分布好平均 入口即溶😍抵食!.🧚🏽‍♀️厚切藍鰭呑拿魚+4款自選配料($99)自選配料揀咗:火炙三文魚腩,三文魚子,火炙左口魚邊,赤蝦另外加左$15叫多款配料: 油甘魚🤤一個飯+6款魚生都係$114~抵啊💛仲要每款都好鮮甜 而且仲有舊招牌玉子燒跟飯~.需要加一.📍鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地舖
🧚🏽‍♀️厚切五式藍鰭呑拿魚丼($158)

🧚🏽‍♀️厚切藍鰭呑拿魚+4款自選配料($99)

自選配料揀咗:
火炙三文魚腩,三文魚子,火炙左口魚邊,赤蝦
另外加左$15叫多款配料: 油甘魚🤤
需要加一
📍鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地舖
2021-10-18 135 浏览
鉄火堂 出名平靚正. 係一眾尖沙咀打工仔既飯堂$60-70已經有碗魚生飯重可以自己揀餸真係邊道搵🥰我好怕set死咗餸款既魚生飯. 每碗都梗係有啲好想食又有啲唔食既魚生🥢麵鼓湯原來中午個飯重會送麵豉湯. 個湯調味好好唔會咸. 有好多海帶同豆腐😋🥢蟹肉忌廉薯餅個蟹肉忌廉薯餅熱辣辣. 我食得太心急辣到個口🤭炸到好脆又無咩油. 忌廉好多好正🥢魚生飯揀咗火炙三文魚腩同火炙藍鰭吞拿魚.2份火炙左口魚. 油甘魚 外加三文魚腩😝一見到碗魚生飯即刻嚇親我. 咁大碗既😳今次大獲火炙左口魚油香好重. 加上淡淡火炙味真係好正.底下既飯都有油香火炙藍鰭吞拿同火炙三文魚腩一樣香噴噴. 同油甘魚一樣都好肥美額外加既三文魚腩好大片🤤好厚咁食法都係百零蚊..性價比高到呢..我食到反哂肚… 返到office完全坐唔到係道🤦🏼‍♀️
鉄火堂 出名平靚正. 係一眾尖沙咀打工仔既飯堂

$60-70已經有碗魚生飯重可以自己揀餸真係邊道搵🥰

🥢麵鼓湯

🥢蟹肉忌廉薯餅

🥢魚生飯

一見到碗魚生飯即刻嚇親我. 咁大碗既😳今次大獲

額外加既三文魚腩好大片🤤好厚

咁食法都係百零蚊..性價比高到呢..

我食到反哂肚… 返到office完全坐唔到係道🤦🏼‍♀️
2021-10-06 157 浏览
餐牌好多款任揀,例如自選魚生飯、特選魚生飯、炸物小食、沙律前菜系列、單件壽司(更設有藍鰭吞拿魚專區)是日試左款一. 築地極上海鮮丼$198(優惠價)魚生勁足料,帶子極厚,三文魚籽好甜🥳 反轉睇原來鮑魚切開咗一半,略帶鮮味,但睇得出好貼心🥰二. 四式山葵醬油漬魚生丼$120鮮味十足,個碗同份量明顯比上面貴價版細份,果然一分錢一份貨😂兩個set都送埋麵豉湯(配埋豆腐粒粒)好飽肚😚自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:下次會再試,午時有lunch set應該會仲抵食🤩,食完感覺好似身處日本東京咁😝😝

是日試左款
一. 築地極上海鮮丼$198(優惠價)

二. 四式山葵醬油漬魚生丼$120

2021-09-22
築地極上海鮮
四式山葵醬油漬魚生丼
2021-10-05 239 浏览
💛鉄火堂·我之前試過同同事係首都廣場個間買外賣 但係最後發現都係堂食豐富D好味D😈😈·自選魚生飯 $62(4款) l $72(5款)佢呢度係白飯任添既 不過我自己叫少飯已經好夠😌佢個帶子幾甜 幾新鮮 個三文魚籽份量都好多 而且調味岩岩好😎😎個鰻魚都唔錯既 無咩骨而且個鰻魚汁好好味 不過就細舊少少🤭佢個吞拿魚食落就似赤身多D 佢口感唔錯既 不過就唔算話好肥美 個火炙三文魚就偏淡少少 但係整體黎講性價比都好高既🤑🤑·#rbyeat#rby日本菜#rby💛#rby尖沙咀 #rby旺角·📍尖沙咀厚福街10號地舖📍尖沙咀漆咸道南61-65號首都廣場地下5號舖📍旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖
💛鉄火堂
自選魚生飯 $62(4款) l $72(5款)
自選魚生飯

📍尖沙咀漆咸道南61-65號首都廣場地下5號舖
📍旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖
自選魚生飯
2021-10-03 182 浏览
基本上無論係午市定晚市,鉄火堂都總係大排長龍,除咗香港人素來鍾情食日本嘢,多人支持一定有原因!今次係平日午市嚟食,拎完飛等咗大約15分鐘入座。午市魚生丼自選5款配料,包味噌湯,只係$72,真心好抵食!而且選擇夠多,客人可按個人喜好揀選配料。不過亦因為個個客都揀自選餐,午市比較多單製作需時,要耐心等候食物。壽司飯口感軟硬適中,醋嘅比例亦剛好。魚生份量唔算大片,但勝在夠新鮮!總括而言,鉄火堂食物質素好好👍🏻以呢個價錢嚟講真係超值!而且仲係良心黃店💛絕對值得支持💪🏾
基本上無論係午市定晚市,
鉄火堂都總係大排長龍,
除咗香港人素來鍾情食日本嘢,
多人支持一定有原因!

今次係平日午市嚟食,
拎完飛等咗大約15分鐘入座。

午市魚生丼自選5款配料,包味噌湯,
只係$72,真心好抵食!
而且選擇夠多,客人可按個人喜好揀選配料。
不過亦因為個個客都揀自選餐,
午市比較多單製作需時,要耐心等候食物。

自選魚生丼(5款配料)

壽司飯口感軟硬適中,
醋嘅比例亦剛好。
魚生份量唔算大片,但勝在夠新鮮!

總括而言,鉄火堂食物質素好好👍🏻
以呢個價錢嚟講真係超值!
而且仲係良心黃店💛
絕對值得支持💪🏾
自選魚生丼(5款配料)
2021-09-29 129 浏览
【#肥波日本野系列】🎈呢間相信好多人都食過,因為佢嘅丼飯真係幾抵食,由其係午餐!一百蚊樓下就有交易‼️🎈早幾日我地去左厚福街嘅鉄火堂食自選丼飯,由於我同肥成都唔食呑拿魚,所以我哋就揀返平常嗰種自選丼飯🍚佢哋可以揀飯底/沙律菜底,但當晚因為有少少想食飯,所我就揀左普通醋飯底,肥成就試左冬菇醋飯🍱味噌湯係有驚喜,湯裡面有海帶同豆腐粒,無好似一般啲平價日本餐廳咁咸到死,而且味道仲幾濃添🥣🎈配料方面:我揀左蟹柳+炙燒三文魚🐟+蟹肉🦀;肥成就揀左玉子🥚+炙燒三文魚+帶子🥢🎈蟹柳同玉子嘅份量都幾多,味道正常;蟹肉唔腥,份量ok多,每啖飯都可以有蟹肉;炙燒三文魚燒得幾好,唔會太過熟👍🏻帶子好新鮮(亦都好貴😂),厚身又有鮮甜味;冬菇醋飯底幾特別,酸酸嘅醋飯配細細粒嘅冬菇,既有咬口又有冬菇嘅香味🍄下次可以試埋黑椒三文魚飯底/沙律菜底🥗都應該會係不錯的配搭‼️📍鉄火堂 (厚福街) @tekka_hongkong 📍尖沙咀厚福街10號地舖
【#肥波日本野系列】

📍鉄火堂 (厚福街) @tekka_hongkong
📍尖沙咀厚福街10號地舖
2021-09-28 92 浏览
尖沙咀人氣魚生飯😊😊😊平時喺社交平台見人哋食得多,今次終於到我嚟到啦~都幾多人排隊等咗15分鐘先有位!自選魚生丼 配沙律蒸蛋味增湯飲品,有三粒帶子,但感覺較細粒 ,三文魚子份量剛好鋪滿飯,感覺唔錯非常新鮮,三文魚子份量相對較多,粒粒鮮味。感覺清新健康!自選刺身,一次過滿足多個願望😋啱晒我呢個貪心嘅為食人。吞拿魚三文魚肉質厚實,色澤靚。飯嘅份量對我來講啱啱好,唔使擔心浪費食唔晒。配上味增湯,食完啱啱好。
尖沙咀人氣魚生飯😊😊😊

自選魚生丼

2021-09-27 92 浏览
鉄火堂鉄火堂相信真係唔洗我點介紹,應該好多人都已經食過。今次我食嘅係尖沙咀厚福街店。📌吞拿魚、三文魚、火炙左口魚、吞拿魚蓉、油甘魚丼$128今次丼飯底試左黑椒三文魚,好正啊😋比起剩係壽司飯嚟得更有口感。今次叫嘅呢堆剌身中比較推介油甘魚,其他都係正常發揮。不過以呢個價錢嚟講真係十分抵😋📌吞拿魚沙律$78因為個飯其實都唔算好大,所以同朋友叫多咗一個吞拿魚沙律share💓 呢個沙律我就十分推介,有好多件吞拿魚,而且沙律好新鮮,一啲都唔霉😋好味指數:3.5/5
鉄火堂

📌吞拿魚、三文魚、火炙左口魚、吞拿魚蓉、油甘魚丼$128

📌吞拿魚沙律$78

好味指數:3.5/5

2021-09-24 86 浏览
間唔屎時都會成日同男朋友去撐枱腳食呢間,佢啲魚生唔新鮮嘅,而且價錢唔算貴,都算係性價比自選,唯一缺點就係成日都要排隊。我覺得佢哋啲帶子好鮮甜,又大粒,油甘魚都係我黎親都必選之一,一放放落口啲油脂就即刻好似溶咗咁,係幸福嘅味道🥰但係吞拿魚嗰度有一樣缺點,就係成日都會有筋,試過食幾次都係有斤喺度俾人難咬,但個味係唔錯嘅。 而其他嘢都不過不失。

2021-09-17 122 浏览
🍣鐵火堂在尖沙咀✍︎ 感覺在同類型食物中算是抵食的,魚生新鮮,服務態度也很不錯。只是試過香菇和黑椒三文魚兩款特色飯,覺得有點普通,選一般醋飯就可以了。✍︎ 3.5
🍣

鐵火堂在尖沙咀

✍︎ 3.5
2021-09-06 260 浏览
早兩日同男朋友去咗食,男朋友之前食過一次,覺得好食就諗住帶我去食,點知落咗單成半個鐘,嘢食都未嚟🤦🏻‍♀️追完上咗其中一個飯,第二個飯又要再等咗成5-10分鐘🤦🏻‍♀️第一次追單都明顯係漏單,第二次再追連應都唔應下🤦🏻‍♀️到遲過我哋叫嘢食嘅都上咗先有得食🤦🏻‍♀️我差啲以為啲海鮮仲喺個度未捉上嚟🤷🏻‍♀️刺身飯都要等半個鐘先有得食真係奇聞🤷🏻‍♀️食物好食而且抵食嘅,但服務真係麻麻🤷🏻‍♀️收銀位又要set喺廚房出面,但我哋排隊俾錢又話我哋擋住條路佢行唔到🤷🏻‍♀️咁嘅服務真係冇下次

2021-09-04 171 浏览
鉄火堂聽就聽得多,排隊又見人排得多,今次第一次試見唔洗等太耐就試下佢既魚生飯夠竟有幾抵食一百幾蚊食到5款刺身+ 麵豉湯真係抵食,總要份量一D都唔孤寒,刺身都係厚切同埋有幾片,款式選擇有多,最推介係拖羅、帆立貝(+$3)、油甘魚,希靈魚而蟹膏(+$3)比較咸又無咩蟹味,三文魚無咩味,可以唔洗叫,不過咁多款刺身都唔算新鮮,只叫CP值高,平平地食刺身飯都係一個選擇吞拿魚 + 四款刺身丼 $105 中拖羅 + 四款刺身丼 $126
鉄火堂聽就聽得多,排隊又見人排得多,今次第一次試
見唔洗等太耐就試下佢既魚生飯夠竟有幾抵食

吞拿魚 + 四款刺身丼 $105

中拖羅 + 四款刺身丼 $126

2021-09-04
2021-09-01 134 浏览
🥗🍱🍙唔算貴👍大眾價錢日式丼飯自選款式魚生丼有唔同款式魚生刺身同飯底仲有麵豉湯跟餐另外可以叫其他款式嘅嘢食自選五款魚生飯🍱火炙吞拿魚沙律(和風黑松露汁)🥗
🥗🍱🍙
另外可以叫其他款式嘅嘢食

自選五款魚生飯🍱
火炙吞拿魚沙律(和風黑松露汁)🥗

2021-08-30 102 浏览
厚福街可為尖沙咀最受歡迎食街之一,乜嘢菜式都有,當中最多人排隊嘅都可以算係鐵火堂佢啲魚生款式多樣,樣樣都大大件,好鮮味,令人覺得食一碗就已經好飽足。次次嚟我都會好糾結揀邊種魚生好,因為佢樣樣都咁好味,所以先會令我好想食完又吃

2021-05-30