小編今日來到尖沙咀小巷的一間刺身丼專門店,於12點正開店時間入座,立即點了每日限量發售的「藍鰭吞拿魚豪華丼」🐟 嚴選六款吞拿魚部位包括腦天、火炙吞拿魚面頰、頸拖羅、大拖羅、中拖羅及赤身,帶你的味蕾縱橫東瀛🇯🇵 腦天吞拿魚頭頂的肉,整條吞拿魚只有數片,口感軟綿,皆因其脂肪比例極高而且少筋位,所以魚味特別香濃✨火炙吞拿魚面頰,豐腴細滑,一層一層的魚肉紋理清晰,味道一流🔥 大拖羅脂肪分布如雪花般精緻均勻,甘香的魚油入口即溶,魚脂醇香停留在口腔中,是吞拿魚中的極品✨ 頸拖羅帶有少筋,肉質較彈牙,油脂味道甘香;中拖羅魚香十足;赤身脂肪較少,魚肉口感較結實。一個丼感夠享受六種味覺層次,定當令吞拿魚控「魚」痴如醉👏🏼🍽: 藍鰭吞拿魚豪華丼👅好味指數:7.5/10💰消費:HK$368📍 地址:鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地舖

🍽: 藍鰭吞拿魚豪華丼
👅好味指數:7.5/10
💰消費:HK$368
📍 地址:鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地舖
2021-12-15 220 浏览
成日經過厚福街都見到好多人排長龍,今日早小小嚟終於唔洗等位喇,可以試下呢間人氣餐廳😍😍見到隔離檯點呢個沙律,好似好正咁,所以點咗個試下溫泉蛋火炙三文魚沙律:火炙三文魚好肥美,燒得好香😋溫泉蛋可以撈埋沙律一齊食,幾好食,而且份量多而且足料!厚切藍鯺中拖羅+4款自選配料自選配料選咗碎蔥吞拿魚+三文魚籽+帆立貝+赤蝦,另外仲有一個印有鐵火堂嘅玉子。可以選自己中意嘅刺身食😋而且刺身好新鮮,唔會有雪味,以呢個價錢嚟講性價比好高😊😊
溫泉蛋火炙三文魚沙律
見到隔離檯點呢個沙律,好似好正咁,所以點咗個試下
厚切藍鯺中拖羅+自選配料

厚切藍鯺中拖羅+4款自選配料

溫泉蛋火炙三文魚沙律
厚切藍鯺中拖羅+自選配料
2021-12-13 160 浏览
性價比高日本餐廳💯任選5款食材配壽司飯或白飯都係$72而且跟餐仲有味噌湯理大同城大學生仲有學生優惠🤑而且今次試ge幾種食材都高質 係餐廳林立ge厚福街都吸引到唔少人去等位今次試左蟹膏, 蟹鉗, 碎蟹肉,熟蝦同杋立貝等😋
性價比高日本餐廳💯
任選5款食材配壽司飯或白飯都係$72
而且跟餐仲有味噌湯
理大同城大學生仲有學生優惠🤑
而且今次試ge幾種食材都高質
係餐廳林立ge厚福街都吸引到唔少人去等位
今次試左蟹膏, 蟹鉗, 碎蟹肉,熟蝦同杋立貝等😋
尖沙咀 特色日本菜壽司🍣人頭湧湧 必定一試尖沙咀B 2出口,步行約4分鐘包括 泰式生蝦兩隻、熟蝦兩隻,三文魚兩切、帝王蟹棒兩件,藍鯨吞拿魚等等。🤡先講泰式生蝦,鮮甜無比😄熟蝦剛剛好,比較甜美。三文魚屬於比較肥厚,大大份😁帝王蟹比較清甜,已經幫你剝好晒殼😉藍鯨吞拿魚比較甘甜。可以一試😁總共可以自選五樣,超過40款任君選擇✅可以選擇白飯,壽司飯,薑味壽司飯,冬菇壽司飯,黑椒三文魚飯。好多飯類任君選擇🤪實有一款啱你😂當中為安迎合客戶需要,當中包括埋青瓜,蔥,薑同埋芥末。可以選擇要或者唔要🙂比較細心。餐廳:鐵火堂(厚福街)地址:尖沙咀厚福街10號地舖@tekka_hongkong 好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
尖沙咀 特色日本菜壽司🍣
人頭湧湧 必定一試

尖沙咀B 2出口,步行約4分鐘

餐廳:鐵火堂(厚福街)
地址:尖沙咀厚福街10號地舖
@tekka_hongkong

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-12-01 195 浏览
🔻自選壽司飯 $-自選刺身選擇都唔少三文魚腩,蝦,甜腐皮,蟹膏,蟹柳,燒左口魚邊係我最推薦嘅選項😝全部都新鮮肥美配上大量蔥花,及比預期多既飯量好滿足,一碗都夠晒飽😌👍🏻🔻單選壽司質素同壽司飯一樣開頭驚唔夠飽先嗌,結果又嗌多咗🙈🔻蟹子沙律 $42見台台都有嗌,好大份蟹子同青瓜絲都成座山咁高沙律醬亦好多🤣本身諗住解膩,結果適得其反😂🔻蟹肉忌廉薯餅 $28幾香口,味道正正常常😉————————————————————————(by C)#sissyfoodie
🔻自選壽司飯 $-
自選刺身選擇都唔少
三文魚腩,蝦,甜腐皮,蟹膏,蟹柳,燒左口魚邊
係我最推薦嘅選項😝全部都新鮮肥美
配上大量蔥花,及比預期多既飯量
好滿足,一碗都夠晒飽😌👍🏻

🔻單選壽司
質素同壽司飯一樣
開頭驚唔夠飽先嗌,結果又嗌多咗🙈

🔻蟹子沙律 $42
見台台都有嗌,好大份
蟹子同青瓜絲都成座山咁高
沙律醬亦好多🤣
本身諗住解膩,結果適得其反😂

🔻蟹肉忌廉薯餅 $28
幾香口,味道正正常常😉

————————————————————————
(by C)

#sissyfoodie
  • 自選魚生飯
2021-11-26 182 浏览
午市同晚市時間都比較多人,但等候時間唔算好長。店內座位有d迫,舒適度一般。不過呢度嘅刺身丼價錢都唔貴,一般都係百零蚊就有。而最抵食一定係拖羅刺身再配自選4款餸嘅丼自選餐主要分小中大拖羅唔同價,最平嘅只需$105,除咗拖羅之外,可以自己揀4款唔同嘅餸。另外再配一個麵豉湯。刺身黎講唔算係好高質,但都算新鮮,算係性價比高。推介蟹膏同燒左口魚邊前者好香濃,餸飯真係一流後者非常香口,但比較薄身。另外可以無限添飯,啱晒大食嘅朋友

前者好香濃,餸飯真係一流
後者非常香口,但比較薄身。另外可以無限添飯,啱晒大食嘅朋友
自選刺身飯
2021-11-25
自選刺身飯
  • 自選魚生飯
2021-11-26 151 浏览
無諗過魚生飯都可以自選咁自由。比較少來尖沙咀搵食,朋友介紹可以試試呢間,中意食咩餸自己點。午餐時間有啲多人,不過無計啦,性價比高,咁既價錢,咁既質素,等一等都抵。份量唔算太多,對我黎講岩岩好。
無諗過魚生飯都可以自選咁自由。
2021-09-29
午餐
2021-11-21 197 浏览
一直都有聽聞呢間魚生飯CP值高今次終於嚟食一次晚餐(午市仲抵食啊🤤!)呢到仲可以免費添飯 最適合愛飯之人啦!💗厚切藍鰭吞拿魚+4 款自選配料 $105每款都有一至兩件,size唔會太細太薄❣️第一碗叫左壽司飯🤤除左厚切藍鰭吞拿魚,配料有三文魚、火灸三文魚腩、劍魚腩、帆立貝,魚生味道都唔錯,無雪藏味。第二碗叫左壽司飯🤤除左厚切藍鰭吞拿魚,配料有三文魚、帆立貝、火众三文魚腩、甜蝦👅甜蝦特別鮮甜。整體而言,呢個價錢好抵食,有學生證仲有九折添🤪整體美味程度:👅👅👅/5CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️/5📍鉄火堂 尖沙咀厚福街10號地舖
一直都有聽聞呢間魚生飯CP值高
今次終於嚟食一次晚餐(午市仲抵食啊🤤!)
呢到仲可以免費添飯 最適合愛飯之人啦!

💗厚切藍鰭吞拿魚+4 款自選配料 $105
每款都有一至兩件,size唔會太細太薄❣️

厚切藍鰭吞拿魚+ 4 款自選配料

整體而言,呢個價錢好抵食,有學生證仲有九折添🤪

整體美味程度:👅👅👅/5
CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

📍鉄火堂
尖沙咀厚福街10號地舖

2021-11-15 238 浏览
鐵火堂在中午的時候才會有刺身飯任選四樣餸 先係60蚊12:00已經開始有勁多人排隊而我自己就挑選左蟹膏、帶子、三文魚、同埋三文魚子我自己就最鍾意將啲蟹膏撈埋啲飯度食一啖飯一啖蟹膏感覺非常良好而鐵火堂三個字的玉子 係額外送所以大家都不需要寫玉子了
鐵火堂在中午的時候才會有刺身
任選四樣餸 先係60蚊
12:00已經開始有勁多人排隊

而我自己就挑選左蟹膏、帶子、三文魚、同埋三文魚子

我自己就最鍾意將啲蟹膏撈埋啲飯度食

一啖飯一啖蟹膏
感覺非常良好

而鐵火堂三個字的玉子 係額外送
所以大家都不需要寫玉子了

2021-11-14 170 浏览
如果自己一個嚟到尖沙咀,又想食日式嘢食嘅話,通常都會諗起呢間餐廳,因為佢嘅選擇非常之多,無論係自己一個定係一班人去食都非常之適合。魚生丼飯有preset好嘅,如果唔啱你心水嘅話你仲可以自行選擇配料,特定製造一個你覺得最match嘅配科combo。如果唔想食丼飯,仲有壽司同埋其他日式小食可以揀。可能因為性價比比較高,所以晚餐時間成日都見到人哋排隊,就知呢度幾咁受歡迎😛 地理位置亦都非常之方便,地鐵站行幾步路就到。

2021-11-07 216 浏览
去左尖沙咀呢間分店,午市都算多人,但好在早去唔駛等位,自選don飯$68四款刺身,包麵豉湯,性價比高。麵豉湯就比較淡味,正正常常,重點都係放在刺身飯上。上菜速度快,飯量算多,而且暖暖地,唔錯。刺身選擇了赤蝦、帶子、吞拿魚腩蓉、和吞拿魚。坦白講,呢到刺身真係唔係厚切亦都唔係大件,但食落係新鮮既,赤蝦好食,火炙左口魚邊都肥美又入口即溶咁。呢個價錢食四種刺身係性價比高既,平食黎講算係無咩好挑剔,值得一試!

2021-11-06
午餐
2021-11-06 193 浏览
放工約左兩個朋友食呢間日本餐廳 鉄火堂叫左三個丼 同埋一個小食我揀左既係御海丼😍😍飽魚好新鮮,咬落好爽口彈牙,鰻魚冇細骨,大大舊,好好味,入口有溶化既感覺🤣另外兩個丼,沙律風火炙丼, 好多蟹子同埋三文魚好多塊之餘,仲係好大塊。同埋海膽碎蔥吞拿魚丼,d 吞拿魚蓉鋪滿晒成個飯,海膽又係大大舊。朋友話呢兩個都好好味,大家都食到好滿足。小食就叫左黃金香芋丸,外面脆脆,內面軟軟既芋泥,大家都覺得好味,同埋好飽🤣🤣
放工約左兩個朋友食呢間日本餐廳 鉄火堂
叫左三個丼 同埋一個小食

另外兩個丼,
沙律風火炙丼, 好多蟹子同埋三文魚好多塊之餘,仲係好大塊。

朋友話呢兩個都好好味,大家都食到好滿足。

9點鐘先到厚福街,見鐵火堂終於唔使點排隊就入到去,又有啲丼飯做緊特價,所以就即刻入咗去😋-💛黃色商家-🐟厚切五色藍鰭吞拿魚丼 (特價$188)吞拿魚腩嘅脂肪分布幾靚同幾均勻,不過如果可以有多啲高油脂部位嘅魚肉就更好喇,因為赤身食落味道同口感都相對遜色啲👀同埋魚肉可以再鮮甜啲,炙燒嗰款魚肉有少少過熟🤨另外個飯都有跟少少中華沙律、青瓜同醃蘿蔔嚟中和油膩感,整體而言以呢個價錢嚟講算係不錯😋-🦪築地極上海鮮丼 (特價$188)入面嘅油甘魚唔會好腥,而且口感幾好,咬落唔會覺得太淋☺️不過吞拿魚茸冇乜吞拿魚味,仲有幾塊魚鱗係入面,呢個真係要扣分🥲三文魚子唔算太鹹,鮑魚係有少少調味,唔係刺身而係燒熟咗嘅鮑魚,食落幾有咬口!隻蝦就冇乜蝦味,size適中,不過蝦腸去得幾乾淨,至於帶子就夠晒大粒厚身鮮甜😋飯同海鮮比例啱啱好,唔會有太多飯太少餸嘅情況出現~-之前已經食過幾次鐵火堂,唔同分店嘅味道都差唔多,不過每次去無論咩時間都會有人排緊隊,就算係夜晚九點到都等咗5分鐘先入到去坐🥲味道方面我覺得未去到話真係好好食,不過勝在選擇夠多,同埋仲可以免費添飯😋餐廳都有俾口罩袋,員工服務態度正常,不過佢地好似成日都好趕時
💛黃色商家
🐟厚切五色藍鰭吞拿魚丼 (特價$188)
🦪築地極上海鮮丼 (特價$188)
之前已經食過幾次鐵火堂,唔同分店嘅味道都差唔多,不過每次去無論咩時間都會有人排緊隊,就算係夜晚九點到都等咗5分鐘先入到去坐🥲味道方面我覺得未去到話真係好好食,不過勝在選擇夠多,同埋仲可以免費添飯😋餐廳都有俾口罩袋,員工服務態度正常,不過佢地好似成日都好趕時間咁🤣
味道 7/10
服務 6.5/10
環境 7/10
回頭率 7/10
總評 7/10😙💛
人均消費 $200💰(自選丼飯嗰啲平好多)
2021-10-30 234 浏览
呢間唔洗介紹都好多人知😂可以自己揀野餸😍今次叫左個吞拿拿魚 加4餸碎蔥吞拿魚正到喊😭勁好食 入面仲有吞拿魚粒 唔係搞融晒唔知似咩個啲😂三文魚正常發揮😎不過大少少會開心啲😂油甘魚都唔錯🤔魚香味重嘅劍魚腩😂我個人唔太鍾意 下次會揀其他😂😂全部都好新鮮😋仲可以任加飯😍我就食一碗夠😂朋友加左半碗飯同男仔fd去食唔洗驚佢哋唔飽🤣🤣要食早少少去食🥺🥲如果唔係排好耐😭學生有折記得用啊
呢間唔洗介紹都好多人知😂
同男仔fd去食唔洗驚佢哋唔飽🤣🤣
要食早少少去食🥺🥲
如果唔係排好耐😭
學生有折記得用啊
叫咗兩個「鉄丼家」,每碗都有五種配料,連飯底都任你揀~~~🔸厚切藍鰭吞拿魚+4️⃣款自選配料 $105🔸厚切藍鰭中拖羅+4️⃣款自選配料 $120兩碗嘅自選配料都無重複,咁就一次過食到10種配料+兩種飯底😎。🍚飯底叫左冬菇飯同黑椒三文魚飯,全熟嘅三文魚都係麻麻地,再加埋飯係白飯,硬係唔似食緊刺身丼咁;冬菇飯係醋飯,加埋冬菇粒更多一種口感👍🏻。藍鰭吞拿魚同藍鰭中拖羅以外嘅八種配料分別叫左碎蔥吞拿魚蓉、穴子、火炙三文魚腩、甜蝦、赤蝦、帆立貝、蟹膏、松葉蟹鉗。每款都新鮮,味道唔錯:吞拿魚唔會有酸味;但中拖羅唔太夠油潤肥美;松葉蟹鉗食用唔夠方便,味道上亦唔鮮甜,係唯一一樣我唔會再encore 嘅配料。💛雖然前路茫茫,可能仲有一點黑暗同崎嶇,但我信你一定撐得過,因為我哋係香港人!
叫咗兩個「鉄丼家」,每碗都有五種配料,連飯底都任你揀~~~

厚切藍鰭吞拿魚+4️⃣款自選配料
厚切藍鰭中拖羅+4️⃣款自選配料