2020-07-21 23 浏览
中環食拉麵選擇多,食過近PMQ既兩間,今次想試新野,所以黎左呢間金鶴拉麵。位置近大館,樓下行上來都較吃食,可取道半山扶手電梯。同友人都叫左同一個沾麵。HKD138 白雞湯沾麵:有兩片雞肉同兩片叉燒,肉份量比其他拉麵店多,雞肉厚身質感實在,叉燒薄而大片,又有兩隻半溫泉蛋,唔錯唔錯。個湯濃度一般,不過雞味就唔算好突出,反而比較重忌廉味,似飲緊忌廉湯,湯入量都多。拉麵彈牙,沾了幾轉麵湯會轉涼,可以叫店員加熱。
白雞湯沾麵

2020-07-20
白雞湯沾麵
2020-07-21 37 浏览
呢排主要係中環呢邊做野🤟🏻🤟🏻中環食野出名多選擇,岩晒鍾意食野既我☺️☺️☺️今日特登行上荷里活道搵呢間出色食雞白湯既拉麵大家都知疫情嚴重啦,我都盡量係店內進食啦,買左外賣,係30幾度都係條街到食😭😭店員介紹呢隻係限量嘅蟹湯拉麵再加上好多蟹肉喺面,又有糖心蛋,叉燒兩大塊😋😋除此之外仲有個追加限定優惠,加$28就可以有小食啦咁我就揀咗炸雞加兩隻餃子,炸雞炸到好juicy😍😍餃子都好正😚😚
呢排主要係中環呢邊做野🤟🏻🤟🏻
中環食野出名多選擇,岩晒鍾意食野既我☺️☺️☺️

今日特登行上荷里活道搵呢間出色食雞白湯既拉麵

除此之外仲有個追加限定優惠,加$28就可以有小食啦

咁我就揀咗炸雞加兩隻餃子,炸雞炸到好juicy😍😍

餃子都好正😚😚
2020-07-20
2020-07-18 33 浏览
已經係第3次食金鶴嘅鰻魚飯啦🍱對上一次已經係一年幾前 今次嚟之前都有啲擔心 水準keep唔keep到呢 有冇進步或者退步呢 因為香港食鰻魚飯嚟講 佢喺我心目中係No.1嘅 好彩今次都無失望 仍然好正啊😋鰻魚仍然肥美 燒得好香 而且份量十足 配嘅鰻魚汁亦好足夠 但店員都温馨提示唔夠可以同佢地講啊朋友就試咗佢地嘅signature金鶴雞白湯拉麵 大讚濃底夠晒濃郁 另外仲有個極濃厚雞白湯拉麵 唔知再濃啲會點呢🙈價錢方面比之前好似加左 上年嚟鰻魚飯好似198?208? 今次要238lu 不過食得滿足就唔計較咁多啦
已經係第3次食金鶴嘅鰻魚飯啦🍱
2020-07-08 40 浏览
餐廳位置遠離地鐵站,要去食拉麵就要行幾分鐘上山😂,夏天戴住口罩行去餐廳有少少辛苦。不過一坐低侍應就送上冰凍既麥茶,即刻舒服哂❤️。.🍜北海道極濃蟹湯拉麵💲138🔴期間限定好濃厚既蟹湯湯底,有啲海鮮既咸香味,仲好creamy添😍,有一個scoop 既蟹肉碎,兩大塊口感嫩滑既豬肉片,仲有半隻味玉,不過熟左少少唔太流心。.🍜金鶴雞白湯拉麵💲98餐廳既招牌拉麵,雞湯湯底熬製6小時而成,口感順滑又creamy😋,有非常搶眼既脆卜卜牛蒡伴碟,即叫即炸的👍🏼,有兩大塊豬肉片,仲有兩塊超嫩滑唔鞋口既雞胸肉,仲有半隻流心味玉。.🍵抹茶軟凍(4pcs)💲33唔知係咪雪耐左,有啲硬,唔夠煙韌同咬口,不過抹茶味都幾香。
不過一坐低侍應就送上冰凍既麥茶,即刻舒服哂❤️。
🍜北海道極濃蟹湯拉麵💲138
🔴期間限定

🍜金鶴雞白湯拉麵💲98

🍵抹茶軟凍(4pcs)💲33
唔知係咪雪耐左,有啲硬,唔夠煙韌同咬口,不過抹茶味都幾香。
2020-07-07
2020-07-06 69 浏览
金鶴拉麵幾個月前在北角食過極濃、雞白湯拉麵,奶白色的濃濃湯底,鮮嫩豚肉叉燒真的好好味道令人難忘,中環荷李活道有分店又鄰近辦公室,今晚放工正好想食碗拉麵。餐廳裝潢高雅日本風格,座位舒適有空間不逼夾,設有吧台座位,我較為喜歡坐吧台位能夠看到師博煮拉麵和燒串燒。服務員向我推介期間限定北海道極濃蟹湯拉麵,滿吸引我。價錢為HK$138一碗。熱騰騰麵放上枱時像太極一邊黃色另一邊是打到起泡奶白色的湯底,濃郁鮮甜好渴,蟹肉鮮甜啖啖肉、豚肉叉燒肉質腍軟、溏心蛋滑溜又入味,仲有兩大塊紫菜、黑木耳絲等材料。浦燒鰻魚串價錢為HK$68上桌時有炭燒香味,鰻魚彈牙肥美、醬汁咸甜度適中。黑椒牛柳粒串價錢為HK$55牛柳燒得剛剛好外脆內軟好惹味。

服務員向我推介期間限定北海道極濃蟹湯拉麵,
滿吸引我。價錢為HK$138一碗。

浦燒鰻魚串價錢為HK$68
上桌時有炭燒香味,鰻魚彈牙肥美、醬汁咸甜度適中。
浦燒鰻魚串

黑椒牛柳粒串價錢為HK$55
牛柳燒得剛剛好外脆內軟好惹味。
黑椒牛柳粒串
浦燒鰻魚串
黑椒牛柳粒串
平時吃沾麵最常見就是豚骨魚介湯底,不過原來在金鶴拉麵就可找到在香港較罕見的雞白湯沾麵。中環分店不如坊間拉麵店般窄小,坐得寬敞舒適,位與位之間保留一定的距離。餐牌主打雞白湯拉麵,還有鰻魚飯、串燒小食等供應。金鶴雞白湯沾麵 $138沾麵是拉麵的變奏,上桌時會把麵跟湯分開,但食法、味道、風格均與傳統拉麵截然不同。沾麵上桌時是微冷的,因為麵條經過冰鎮程序,收縮後更加緊實彈牙,提升入口的嚼勁,而且麵量頗足,就算男生吃也可吃得飽。配料亦不算少,溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩流心中的蛋黃,滿溢香濃蛋香,慢煮日本薩摩赤雞胸肉不怕高溫破壞食材的蛋白質而影響口感,所以難得雞胸肉不會煮得鞋口。日本黑豚叉燒肉質軟嫩不死實,不會過於肥膩。沾麵雞白湯汁的質感比拉麵更濃稠,雞湯香氣芳醇,湯色奶白,表層飄著一層膠質,口感滑順不鹹膩,當湯頭放涼了,店員亦會主動地為客人加熱,服務態度夠貼心。另外還點了兩款燒物,即叫即燒熱辣辣。浦燒活鰻魚串 $68鰻魚被炙烤得油香四溢,外面焦脆香口,淋上鹹香帶甜的醬汁,活鰻魚肉質更加爽彈緊緻,比起平時略嫌韌口的冰鮮貨是兩碼子的事。日本明太子雞翼 $48雞翼夠啖啖肉,而且已經去骨,吃時更加方

餐牌主打雞白湯拉麵,還有鰻魚飯、串燒小食等供應。

金鶴雞白湯沾麵 $138

金鶴雞白湯沾麵

日本黑豚叉燒肉質軟嫩不死實,不會過於肥膩。

金鶴雞白湯沾麵

另外還點了兩款燒物,即叫即燒熱辣辣。
串燒

浦燒活鰻魚串 $68
浦燒活鰻魚串

日本明太子雞翼 $48
雞翼夠啖啖肉,而且已經去骨,吃時更加方便,嫩滑的雞肉配上鹹鮮的明太子,惹味無窮。
日本明太子雞翼
2020-07-02
浦燒活鰻魚串
日本明太子雞翼
2020-06-23 68 浏览
豬骨湯㡳嘅拉麵就食得多 雞湯㡳嘅你又食過未?COME ON BABY~😼喱度嘅拉麵有咗炸牛蒡嘅加持 碗碗望落都霸氣十足 啱曬相機食先嘅朋友📷.🍴金鶴雞白湯拉麵 HKD$ 98做得舖頭嘅招牌 湯㡳當然無得彈啦!白雪雪嘅湯㡳令人忍唔住飲完一啖又一啖 差啲想encore 神奇在於就算你成碗飲曬都絕對唔會覺得膩 唔會覺得口渴🤤除咗湯㡳 跟麵嚟嗰兩塊慢煮雞肉都超級值得一讚!厚度適中嘅赤雞肉加入咗黑椒調味好惹味 無論凍食定浸湯整番熱食放入口仍然感覺到好嫩滑 一啲都唔鞋 加分加分👍🏻而豚肉方面一樣行薄切路線 肥瘦適中 表現唔錯溏心蛋就做到動L效果 一啖放入口非常滿足🤭唯一小失望就係拉麵煮得比較淋身 容易發漲 不過見佢掛到湯就補救番啦最後 如果你認為自己係追求日本式原汁原味拉麵嘅朋友 可以直接試「史上極濃雞白湯拉麵」 雞湯濃郁程度仲會DOUBLE UP添呀🤫推薦度:8/10 (*需加一服務費)

🍴金鶴雞白湯拉麵 HKD$ 98
做得舖頭嘅招牌 湯㡳當然無得彈啦!
而豚肉方面一樣行薄切路線 肥瘦適中 表現唔錯
溏心蛋就做到動L效果 一啖放入口非常滿足🤭

推薦度:8/10 (*需加一服務費)
2019-10-15
  • 金鶴雞白湯拉麵
平日吃拉麵,即使拉麵質地、湯底味道不合心意,只要有辣味可遮蓋原味就無所謂了🌶 想不到這裡的味道不錯,辣味進一步提升了味道的層次😍《 辛味拉麵 ʜᴋ$88 》湯底用高溫加秘製辛辣香料調味,味道辛而不燥,適合喜愛微辣人士。《 金鶴 · 雞白湯拉麵 ʜᴋ$98》湯底是用赤雞熬製6個小時而成的,口感濃而不膩,吃後不會有口乾或黏口的感覺。《 日式餃子 ʜᴋ$38 / 4隻 》不是拉麵控,卻一直抵抗不了日式煎餃的魅力。4隻細小的餃子煎得十分香脆,皮薄餡靚。 《 西班牙檸檬啤酒 🍻ғᴜʟʟ ᴘɪɴᴛ ʜᴋ$78 / 568ᴍʟ 》椅子還未坐暖,店員便送上2小杯試飲,檸檬味清新,非常容易入口,似是有汽檸檬飲料。ʜᴀʟғ ᴘɪɴᴛ才ʜᴋ$48, ғᴜʟʟ ᴘɪɴᴛ ʜᴋ$78 有568ᴍʟ, 兩人飲用不多不少,剛剛好。[會員儲分制]味道滿意,吃得愉快,當然會想再次光臨。餐廳設有會員制,消費儲分可換食物。登記會員即送100分,即場換了一杯冰底可樂,同伴則換了2隻溏心蛋。有機會要嚐遍每間分店的拉麵🍜:土瓜灣、佐敦、天后、北角
想不到這裡的味道不錯,辣味進一步提升了味道的層次😍

《 辛味拉麵 ʜᴋ$88 》

《 金鶴 · 雞白湯拉麵 ʜᴋ$98》

《 日式餃子 ʜᴋ$38 / 4隻 》

椅子還未坐暖,店員便送上2小杯試飲,

[會員儲分制]

有機會要嚐遍每間分店的拉麵🍜:土瓜灣、佐敦、天后、北角
2020-06-21 57 浏览
一向喜歡吃拉麵,而且比起豬骨拉麵,更喜歡雞白湯拉麵。朋友推薦中環有一家吃雞白湯拉麵還不錯的店,這天便相約朋友去試試看!朋友點了最招牌的金鶴雞白湯拉麵。賣相已經非常吸引,拉麵上放了很多炸牛蒡。雞湯呈漂亮的奶白色,原來是用了赤雞熬煮了6個小時,所以雞味果然非常濃厚,而且口感順滑。拉麵有叉燒和雞肉叉燒,還有溏心蛋、木耳等材料,很豐富!因爲湯底太好喝,所以忍不住喝個一乾二净。而我則點了金鶴雞白湯沾麵。配料上其實和拉麵差不多,不過就沒有炸牛蒡,而且湯亦變成了更濃稠濃郁的雞白湯沾湯。拉麵口感很Q彈,沾上熱辣辣的雞白湯,同樣是味覺享受。而且想喝鷄湯的話,最後可以指示店員在沾湯裏加入熱湯飲用。不過吃完沾麵已經太飽了,所以這次就沒有加湯了。除了拉麵之外,這裏還有不少款式的串燒供應。我點了一份明太子雞翼。雞翼漲鼓鼓的非常飽滿,裏面釀滿了惹味鮮味的明太子。雞翼燒得外皮微脆,裏面肉汁仍然保留,挺好吃的。最後再來一份甜滋滋的抹茶軟凍作結。

朋友點了最招牌的金鶴雞白湯拉麵。
賣相已經非常吸引,拉麵上放了很多炸牛蒡。
拉麵有叉燒和雞肉叉燒,還有溏心蛋、木耳等材料,很豐富!
因爲湯底太好喝,所以忍不住喝個一乾二净。

而我則點了金鶴雞白湯沾麵。

拉麵口感很Q彈,沾上熱辣辣的雞白湯,同樣是味覺享受。
而且想喝鷄湯的話,最後可以指示店員在沾湯裏加入熱湯飲用。
不過吃完沾麵已經太飽了,所以這次就沒有加湯了。

除了拉麵之外,這裏還有不少款式的串燒供應。
我點了一份明太子雞翼。
雞翼漲鼓鼓的非常飽滿,裏面釀滿了惹味鮮味的明太子。
雞翼燒得外皮微脆,裏面肉汁仍然保留,挺好吃的。

最後再來一份甜滋滋的抹茶軟凍作結。
2020-06-20 619 浏览
計劃有時真的趕不上變化,老公生日原本應該去大阪的,疫情關係咩plan都無灑,是日天氣不錯參觀大館後,係大館附近的拉麵店醫肚,滿足欲望食返餐日本野補數😋剛坐低,竟然有welcome 🍸 原來是餐廳promotion 可以免費試飲西班牙檸檬啤,味道幾清新帶甜,女仔幾岩幾易入口!見到promotion join了會員優惠,免費一杯可樂。我們order了二款拉面share食🍜😋雞白湯拉面面既presentation 幾靚,上面舖了酥脆既牛蒡絲,口感特別味道甜甜地!拉麵個湯底係奶白色雞味都幾濃郁無油膩感,不錯!😋有點驚喜是雞胸肉原來係凍食的,細問之下係慢煮幾小時而成,肉質幾嫩完全唔鞋口,好食!我們還加點了一客雞胸肉呢!北海道極濃蟹湯拉麵蟹肉份量很多,夠足料新鮮而且啖啖肉!湯底是濃既蟹湯,蟹味濃幾鮮甜而且唔會太油,好食😋二款拉麵都有2塊叉燒及糖心蛋跟的,叉燒薄薄的幾入味👍🏻

剛坐低,竟然有welcome 🍸

見到promotion join了會員優惠,免費一杯可樂。

我們order了二款拉面share食🍜😋

雞白湯拉面

二款拉麵都有2塊叉燒及糖心蛋跟的,叉燒薄薄的幾入味👍🏻

2020-06-16
  • 北海道蟹肉拉麵
身邊好多朋友都幾羨慕我喺上環返工👩🏻‍💻一來買同食喺中上環遊走好方便,兼且豐儉由人💰發覺我都好一段時間無食過拉麵🍜🍜呢間主打白雞湯,幾特別同埋喺唔同社交平台見到碗麵都覺得好instagramable📸一個人被安排咗bar枱位,望住人來人往車來車往,好讓忙碌咗一個早上嘅打工仔沉澱一下🧘‍♂️🔸雞白湯拉麵 $98 一上枱確係好吸睛!炸好嘅牛蒡像極藝術品一樣👍🏻睇得又好食,無油膩感而感覺牛蒡幾健康💪🏼份量亦唔細兩片嫩滑爽口嘅雞肉同一片豚肉,一碗麵最最最重要嘅湯底,奶白色嘅湯底入口鮮甜,唔會愈食愈漏,唔會有好油膩感覺,配以軟硬度適中拉麵,做個午餐都唔會有好heavy感覺👍🏻
身邊好多朋友都幾羨慕我喺上環返工👩🏻‍💻
一來買同食喺中上環遊走好方便,兼且豐儉由人💰
發覺我都好一段時間無食過拉麵🍜🍜

🔸雞白湯拉麵 $98
2020-06-16
  • 雞白湯拉麵
餐廳:金鶴拉麵 (中環)地址:中環荷李活道39號地舖金鶴拉麵係我一間比較鍾意嘅日式拉麵店,大部份分店我都有去過,而中環呢間係最比到surprise我😎近住蘭桂芳位於荷李活道嘅分店因為近酒吧區嘅關係,分店特登引入西班牙檸檬啤酒🍻,每位客人仲會比一小杯試飲👍🏼,呢款啤酒有6成係lager beer,4成係地中海產檸檬🍋,較一般啤酒易入口,仲有清新嘅檸檬香叫左碗辛味拉麵🍜($88),湯底用高湯同秘製辛辣香料調製🌶,辛而不燥又唔會太辣,鍾意食辣又唔想搶左本身拉麵香,又或者想試下食辣嘅朋友👍🏼拉麵除左有一塊黑豚叉燒同兩塊慢煮雞胸肉之外,仲有芝麻、木耳絲、筍、鴻喜菇同蘆筍等伴菜🍄,非常豐富😍另外叫左晚市先有嘅串燒🍢,點左個雞軟骨串($18)同日本長蔥($12),即叫即燒熱辣辣而且夠惹味🔥,配埋啤酒真係一流臨走前仲送左抹菜和菓子比我食😋,呢餐真係好sweet好滿足呀
餐廳:金鶴拉麵 (中環)
地址:中環荷李活道39號地舖

2020-06-12
2020-06-12 66 浏览
今日喺中環想同朋友去飲野之前食過拉麵,就上網搵咗呢一間金鶴拉麵。位置都幾啱我哋而且冇咩人等位所以我哋好快就可以入座。一入座已經覺得餐廳都幾有喺日本食拉麵嘅感覺,尤其是吧枱嘅位置直接面對師傅同你煮拉麵都幾有日本feel。侍應見到我哋入嚟已經快手咁俾咗餐牌同埋熱茶我哋。想特別讚一讚中環呢間拉麵店既員工服務十分好!但係除咗服務好食物嘅質素都同樣重要,幸好呢間拉麵店嘅水準都唔錯唔會比下去。食日本嘢我好鍾意叫過啤酒同埋枝豆咁一齊食。咁啱呢度仲有好多款唔同嘅啤酒俾我揀今日我就叫咗個印度淡啤酒好易入口,唔會苦所以我覺得都幾好。 至於拉麵方面今日我叫咗個醬油拉麵。將由拉麵嘅湯底比較淡啱晒我,因為本人唔係好鍾意啲咁濃既湯底。但係如果鍾意濃湯底既,侍應都有推介一款白雞湯拉麵。個拉麵麵底餐廳處理得唔錯軟硬適中,至於個湯底就有淡淡的醬油香👍唔會得個咸字 至於叉燒方面就正正常常。朋友就叫咗個蒜香醬油拉麵,比起我個醬油拉麵多咗一份蒜香味道。其他就冇乜分別但係鍾意食蒜香味嘅朋友就唔可以錯過呢一個選擇啦。除咗拉麵之外,間餐廳仲有唔同種類嘅串燒食。啱晒啲鍾意一邊飲啤酒一邊食串燒嘅朋友。所以間餐廳唔係剩係得拉麵食㗎咋。今

除咗拉麵之外,間餐廳仲有唔同種類嘅串燒食。啱晒啲鍾意一邊飲啤酒一邊食串燒嘅朋友。所以間餐廳唔係剩係得拉麵食㗎咋。今次試咗少量種類嘅串燒,但係整體感覺都覺得唔錯。今日試咗明太子雞翼,燒雞皮,燒牛舌等等全部都係我最鍾意嘅日式串燒。金山都食得幾滿足連埋甜品一人都唔過250👏 晚餐來講都叫抵啦
2020-06-11 86 浏览
去大館打完躉,喺附近有間拉麵店近水樓台,唔使兩頭搵咁徬徨,咁日本風,好難唔走入去食嘅夏日炎炎,嗌返杯啤吹吹佢,檸檬香同啤酒香混和一杯,呢個夏天突然變得清新不少蟹肉嘅季節未過,抓住佢嘅尾巴,嗌返碗先,一上檯蟹肉堆積如山,仲有蟹棒一大條,啲湯仲湯過特濃雞白湯,蟹香四溢啲麵好實在,飽到未必食得晒今次炸牛蒡堆得好齊好高,趁熱食卜卜脆其湯之濃,成為每次必嗌啖啖麵都充滿雞湯嘅香濃味串燒都好正,唔係炸出嚟,真係燒出嚟,炭香味好出雞皮燒得好煙韌彈牙下次嚟呢頭,怕又忍唔住再去

Damm Lemon

北海道極濃蟹湯拉麵

啲麵好實在,飽到未必食得晒

特濃雞白湯拉麵

今次炸牛蒡堆得好齊好高,趁熱食卜卜脆

其湯之濃,成為每次必嗌

啖啖麵都充滿雞湯嘅香濃味

雞軟骨串

串燒都好正,唔係炸出嚟,真係燒出嚟,炭香味好出

雞皮串

雞皮燒得好煙韌彈牙

下次嚟呢頭,怕又忍唔住再去
2020-06-10
Damm Lemon
特濃雞白湯拉麵
雞軟骨串
雞皮串
  • 極濃雞白湯拉麵
2020-06-10 58 浏览
-上次吃另一間分店,今次就來到中環這間試試💪🏻♥《史上激濃雞白湯拉麵》這個是打卡必叫的🤣超級多新鮮炸起牛蒡~馬上吃!放久了會變得軟身😫湯底的確是十分濃郁,不會過鹹~還有兩塊赤雞肉、一塊豬肉和溏心蛋🥰果然抵吃,牛蒡還可以兩個人一起吃啦lol♥《期間限定—北海道蟹湯拉麵》新鮮切碎蟹肉🦀蟹湯亦是很濃郁,甜而不膩,也不會口乾❤️證明真材實料,並非大量味精~♥《西班牙檸檬啤酒》這個真的有驚喜🤣味道很容易入口~檸檬果香比較濃烈🍻同時保留原始啤酒味~♥小提示 Tips:服務態度很好,從我未入門口開始就有服務員招呼我,認真解答我的問題,最後也會送我離開和提點我不要遺留物品👍裝修也是很不錯,由於客人不太多,坐得很舒服😘
上次吃另一間分店,
今次就來到中環這間試試💪🏻

《史上激濃雞白湯拉麵》
這個是打卡必叫的🤣
超級多新鮮炸起牛蒡~
馬上吃!放久了會變得軟身😫
湯底的確是十分濃郁,不會過鹹~
還有兩塊赤雞肉、一塊豬肉和溏心蛋🥰
果然抵吃,牛蒡還可以兩個人一起吃啦lol

《期間限定—北海道蟹湯拉麵》
新鮮切碎蟹肉🦀
蟹湯亦是很濃郁,
甜而不膩,也不會口乾❤️
證明真材實料,並非大量味精~

《西班牙檸檬啤酒》
這個真的有驚喜🤣
味道很容易入口~
檸檬果香比較濃烈🍻
同時保留原始啤酒味~

小提示 Tips:
西班牙檸檬啤酒