2021-07-11 237 浏览
呢到食扒又真係幾平..羅宋湯都好足料...不過呢到既扒好多根...如果改善下就好D...地下比較唔清潔...員工態度就麻麻...每次都出尼感覺唔太好...可以改善下
2021-06-29 408 浏览
之前食過午餐已經覺得好麻麻,但因為有張coupon,所以再俾多次機會。今次食下午茶,揀左個鑊仔牛扒配意粉🍝賣相其實都ok,點知一食就出事。我係食個翠玉瓜先,一咬落去,中間係凍,又生,我完全擺唔到落口👎🏻👎🏻👎🏻再食個意粉,個汁好怪,怪到唔識形容,好難食👎🏻👎🏻👎🏻個牛扒好鹹,飲勁多水都救唔番,唔知咩事要咁重手。👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻好失望,唔會再幫襯,唔明點解會有咁多好評☹️☹️☹️

今次食下午茶,揀左個鑊仔牛扒配意粉🍝

賣相其實都ok,點知一食就出事。

再食個意粉,個汁好怪,怪到唔識形容,好難食👎🏻👎🏻👎🏻

好失望,唔會再幫襯,唔明點解會有咁多好評☹️☹️☹️
2021-06-24 400 浏览
啱啱舒適堡出咗一年$1000健身計劃,做完運動想搵間餐廳食下扒補充下蛋白質,就見到樓下呢間金鳳餐廳有得食,門口見到餐牌都幾平,同埋間舖頭又夠大,唔駛等好耐就入得,所以就等咗幾分鐘入咗去坐低,叫咗份鐵板牛柳嚟食,首先有前菜餐湯同餐包,然後先到主菜鐵板牛柳,分量嚟講對比其他餐廳就唔算多,但係一個成年男人都夠食,120蚊埋單都可以接受,推薦比大家
鐵板牛柳
2021-06-23
鐵板牛柳
2021-06-11 935 浏览
年少還是食肉獸時,偶然也會在金鳳舊店吃午飯,對金鳳鐵板牛扒餐的回憶,如果沒有這荃灣店,可能早已忘記!現在畢竟年長了,想吃牛扒但又想來個沙律清清腸胃,可惜,娘娘加了一份雞扒在沙律上(胡麻醬雞肉沙),但這雞扒也超棒,嫩滑多汁,完全平衡不了沙律的健康感,極度邪惡!更邪惡的這“貴族牛扒”來了,肉質鮮嫩,只5成熟,切開還是粉紅色的,師傅的功力可見一斑,而且這是港式食法,加蒜蓉,更是一絕,比起什麼蒜蓉汁、黑椒汁甚至芥末更勝一籌,所以,識食的,千萬不要讓侍應在鐵板上加汁,這不但破壞了牛、蒜這絕配,更一定會讓汁濺滿身上,自找麻煩!

2021-05-26
2021-05-14 1020 浏览
今日就揀左金鳳大餐廳…好彩有用APPS 拎定位…. 中午食飯時間等位既人流比較多…原來中午嘅餐牌都有好多選擇….今日就試吓佢個挪威比目魚香煎雞扒配日式汁…個人唔太喜歡食好多汁嘅嘢所以叫咗佢執幫我分開上…跟餐仲可以配飯意粉薯菜頭沙律…叫個意粉試試先…落左單..姐姐好快就俾咗個西湯同埋麵包俾我…餐包仲係暖暖地係好味嘅… 比目魚夠香脆 雞扒呢就略嫌佢油咗少少… 意粉尚算中規中矩… 份量算係大份既... 隨餐仲附送埋餐飲同 免收+1 …凍飲都係唔使額外加錢既…
今日就揀左金鳳大餐廳…

好彩有用APPS 拎定位….

中午食飯時間等位既人流比較多…

原來中午嘅餐牌都有好多選擇….

今日就試吓佢個挪威比目魚香煎雞扒配日式汁…

個人唔太喜歡食好多汁嘅嘢所以叫咗佢執幫我分開上…

跟餐仲可以配飯意粉薯菜頭沙律…

叫個意粉試試先…

落左單..姐姐好快就俾咗個西湯同埋麵包俾我…

餐包仲係暖暖地係好味嘅…

比目魚夠香脆 雞扒呢就略嫌佢油咗少少…

意粉尚算中規中矩…

份量算係大份既...

隨餐仲附送埋餐飲同 免收+1 …

凍飲都係唔使額外加錢既…
2021-05-12
2021-05-12 551 浏览
是日提早下班, 決定找一家餐廳去享用下午茶。在8咪半的商場地下看到這家老牌餐廳, 金鳳的第一間鋪位於太子, 主打各式鐵板扒類的西式食物。上一次到來時已經是十多年前的事了, 也沒想到至今竟然有分店, 決定去試一試。下午茶的價錢不算昂貴, 套餐主要是茶餐廳類的食品, 當天見大多數食客都點了乾炒牛河, 但經細想後決定選了迷你夏威夷汁焗雞扒意粉。記得以前點餐後, 都會有微波爐叮暖的餐包及西湯, 但今天不算太餓, 所以並沒有加錢配搭。下單後飲品隨即送上, 可是食物卻等了久才有, 結果凍飲的冰粒都融透了。這碟焗意粉一點都不"迷你", 不論賣相或味道充滿著舊式茶餐廳的風格。也許長大後已經再沒有吃這類味粉汁醬的意粉了, 令我回想起很多朋友們對意粉錯誤觀念的"元兇"。意粉烚至軟長脹大, 所謂的夏威夷汁其實是用以牛肉粉、雞粉或類似的味精粉開汁後混入罐頭生果而成的焗意粉。通常份量絕對足夠胃口大的人士, 也因為上一代人經常吃這類的意粉出品而對正規西餐的pasta份量有強烈的反差感。面對著這盆意粉當然少不了灑上大量芝士粉配襯。可是店員起初提供的芝士粉罐被用光了, 等了良久才能找到另一位店員協助。然而特別一提的是

面對著這盆意粉當然少不了灑上大量芝士粉配襯。可是店員起初提供的芝士粉罐被用光了, 等了良久才能找到另一位店員協助。然而特別一提的是罐很粘手, 他們定必要維持用具清潔!

不過以份量而言是足夠, 味道方便也很"傳統", 價錢也算是合理, 一邊吃一邊回想舊時光的回憶。這裡點餐和結帳都被電子化了, 排隊和外賣也用上電子系統。一切的配套很現代化, 也便利了營運的效率。
2021-05-07
2021-05-08 584 浏览
今晚,一個人的晚餐,諗左好耐,想晚上食好啲,所以去金鳳,一入到門口,已經有人安排入座,因為六點幾所以明顯唔多客,羅宋湯夠熱,麵包都好食,好快就上塊扒,原本Order 咗金鳳出名嘅蘇格蘭牛扒,五成熟,但上枱十成熟,用刀一切落去已經知道中伏,肉質偏硬,過多味精,又無牛味,食落口勁喊,食咗一半真係頂唔順放棄,飲晒成杯凍檸茶,個口都仲好喊,出門口再飲兩支水都好口渴!貼錢買難受!總結報告,餐廳食材品質好有問題,塊扒用咗太多醃料,跟本食唔出牛扒本質味道,很失望!
2021-05-07
呢一日放假,陪我屋企既太后行IKEA。不過因為係屋企磨得太耐先肯岀門口,去到其實已經4點幾😅😅我記得當時仲係晚市禁堂食😞😞見到4點幾門口都仲有一堆人等位,其實都有啲淆底,但真係大個之後都冇食過,都係決定排下隊啦。我哋大概等左20分鐘左右就入去。.我係嗌下午茶既牛扒餐,而太后係嗌大menu既西冷扒。落order既時候我果個冇分幾成熟,就知好食得有限度😂太后果份扒一嚟勁吸引😍搞到我即刻有少少後悔🤣🤣.食完之後就覺得,我果份雖然係平但都平得合理,就係人哋黑椒牛柳果隻。但太后果份牛扒嗌5成熟,熟度係ok既,但d肉好霉🤨太后話係因為用粉用得太多🥶🥶.食物就唔好期望太高,但一入到去既環境同氣味,同細個去既感覺係一樣既🥰🥰可以懷念下過去,(如果冇人排隊既話😂😂)(有人排就食完好走🤣🤣)我仲記得上一次食係好細個去深水埗果間,可能以前覺得好好食,所以期望高左。
呢一日放假,
陪我屋企既太后行IKEA。
不過因為係屋企磨得太耐先肯岀門口,
去到其實已經4點幾😅😅

我記得當時仲係晚市禁堂食😞😞
見到4點幾門口都仲有一堆人等位,
其實都有啲淆底,
但真係大個之後都冇食過,
都係決定排下隊啦。
我哋大概等左20分鐘左右就入去。
我係嗌下午茶既牛扒餐,
而太后係嗌大menu既西冷扒。
落order既時候我果個冇分幾成熟,
就知好食得有限度😂
太后果份扒一嚟勁吸引😍
搞到我即刻有少少後悔🤣🤣
食完之後就覺得,
我果份雖然係平但都平得合理,
就係人哋黑椒牛柳果隻。
但太后果份牛扒嗌5成熟,
熟度係ok既,但d肉好霉🤨
太后話係因為用粉用得太多🥶🥶
食物就唔好期望太高,
但一入到去既環境同氣味,
同細個去既感覺係一樣既🥰🥰
可以懷念下過去,
(如果冇人排隊既話😂😂)
(有人排就食完好走🤣🤣)
我仲記得上一次食係好細個去深水埗果間,
可能以前覺得好好食,
所以期望高左。

外賣訂單已遲了超過10分鐘,查詢時遇到不禮貌及故意拖延,最後訂餐後35分鐘才取到餐。之前也試過訂了餐後突然說所以訂的都無貨,跟住熄機。訂外賣,食完趕開工,快來快往。這家餐廳只顧自身利益,堂食趕你食快啲,外賣比咗錢就由得你慢慢等。利益最大化的例子還有,趕落單、超貼身/面座位。分店增加,食物水準每況越下,服務態度比大排檔還要差。

2021-04-25
35 分钟 (外卖自取)
2021-04-15 610 浏览
晚市同同行兩位友人黎食金鳳,一坐低就叫左個牛柳餐七成熟,上到黎淋完汁享受完一番視覺效果,滿懷期待咁一切開,點知就見到入面係血淋淋,一成熟,生到我過唔到自己個關個隻☹️,明顯係舊扒未溶完雪就拎去煎先會咁。好👌🏻唔緊要,同侍應講左聲唔好意思幫我叫廚房再翻煎一下。等左十幾分鐘,朋友已經食左一半,我就得個望。然而塊扒返到黎一切開係同岩岩一樣咁生,其實係咪真係有幫我煎過定係玩_我😞?等左咁耐收到塊同頭先一樣既扒個下真係十小燥,唯有再叫個侍應幫我處理一下。又一輪等待後終於有得食,點知舊扒先係最大既問題😞。成塊扒個質地根本唔似肉,而係好似鼻涕、麵筋咁嘅混合物,一擺入個口係會漿住你個嘴🥶,真係嚇到我唔敢再食。同枱既兩位朋友見我咁既形容都有啲嚇親,但係係我說服下都桔左舊黎試,亦都有同樣既評論,證明唔係我諗多左。最後剩係食左兩三啖,見朋友都已經食完+我都唔想再煩侍應就俾錢走左🙂。都明咁既價錢係咁既質素嫁喇,但見到OpenRice呢到咁多個😋真係有啲不解,忍唔住要留下言,呢間餐廳真係好劣,無咩事大家都係唔好食了。P.S. 個白湯好很多麵粉粒🥲,可唔可以搞勻啲

P.S. 個白湯好很多麵粉粒🥲,可唔可以搞勻啲
2021-03-12
  • 請掉頭走
位於荃灣呢間扒店✌🏻✌🏻相信住荃灣嘅朋友都唔會陌生🤗🤗🤗平時我只會喺度食lunch或者晚飯從來都唔會喺度食早餐但係今日我真係好想食牛經過見到早餐有牛揀咩都冇睇就叫咗金鳳鑊仔牛扒HK$43 我就跟午餐肉加太陽蛋✌🏻✌🏻✌🏻另外本身佢仲有啲粟米粒 同埋餐包包埋✌🏻✌🏻上菜嘅速度都幾快牛扒望落去好似煎燶咗少少而且佢嘅份量唔多不過咬落去嘅質感好好 佢又唔會煎得太耐隻味道都好出色唔好睇佢分量咁少 其實食落去都好飽✌🏻✌🏻如果早餐食到咁豐富呢個價錢我覺得都幾抵食✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻
位於荃灣呢間扒店✌🏻✌🏻相信住荃灣嘅朋友都唔會陌生🤗🤗🤗

唔好睇佢分量咁少 其實食落去都好飽✌🏻✌🏻
如果早餐食到咁豐富呢個價錢我覺得都幾抵食
✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻
2021-04-12
$50 (早餐)
2021-04-05 187 浏览
I wanted to try this restaurant as there is always a lineup and the steak smells really nice from outside the restaurant. But I was very disappointed after the meal. The steak was over marinated with meat tenderiser/soda powder that it’s lost all its texture and meat flavour. I had one the more expensive steak on the menu and it tasted like rubber. I would say this is the HK style way of cooking steak which is a total waste of good meat Apart from the black pepper sauce you couldn’t taste anything else. Also after this meal I had food poisoning when I got home. I was seriously sick with diarrhoea, dizziness and vomiting and still not fully recovered after two days.
2021-04-03
2021-03-06 983 浏览
年幼時住太子,舅父來探望便帶我們到當時只此一家的金鳳餐廳,小朋友有扒鋸是非常開心的日子,從那時起就認識林叔。基本上咁多年都冇斷過食金鳳,主要食情懷。今日來到荃灣這間,隨了食情懷,還多了一份厚厚的人情味,這店的服務是衆多金鳳的冠軍🏆 每一位,是,每一位員工都非常親切。用餐中,聽見員工們細心地互相交代那張枱已經清潔和消毒,那一張要請專員收拾。他們的“執枱專員”是可以讓客人識別的,可見他們真的為客人食得安心而著想。講到招牌食物,個人口味一定是羅宋湯,味濃不稠,有少許辣味卻不刺激,這個味道我只好形容為‘’秘方‘’鐵板扒的靈魂必定是👉🏼蒜蓉,唔食蒜的人唔會體會倒😅雖然食完會“回味無窮”😆今天雖然是週六,三時多進來人卻不多,看見隔離枱的下午茶造型分量都絕不欺場,我們還是敵不過鐵板的呼喚。

鐵板餐加蒜蓉
鐵板餐加蒜蓉
2021-02-08 810 浏览
叫咗滑旦大蝦飯,佢比咗滑旦叉燒飯,好傷心好失望,雖然呢個係貴啲,但我唔中意食叉燒😢,掉咗佢又浪費,所以我一定要寫呢個食評,希望你地下次小心啲啦!份量係大份,但當你望著唔想食嘅野,幾大份都無用。
外卖自取
2020-12-09 1636 浏览
今朝食左個早餐,真係好抵食, 好多選擇!!有扒餐, 有大碗麵餐,而我同肥妹仔就揀左据扒,不過其實之前都食過好幾次,唔係第一次幫襯,可能疫情其間, 份量縮左水!!無以前咁大份,但整體黎講, 味道KEEP到!!服務同上菜速度都唔錯!!所以人流都好多!!
今朝食左個早餐,
真係好抵食, 好多選擇!!
有扒餐, 有大碗麵餐,
而我同肥妹仔就揀左据扒,
不過其實之前都食過好幾次,
唔係第一次幫襯,
可能疫情其間, 份量縮左水!!
無以前咁大份,
但整體黎講, 味道KEEP到!!
服務同上菜速度都唔錯!!
所以人流都好多!!
早餐
2020-12-08
$46 (早餐)
早餐