2008-01-13 9 浏览
又一間要等位的餐廳,座位安排很亂呢!坐低點了個蘇格蘭牛扒,幾好味,但牛扒用很多鬆肉粉,所以牛味可以再好點,個人認為唔須要太在意林唔林,牛扒都是牛味最緊要!餐飲方面最好叫檸荼或檸水,但唔好太大期望!
又一間要等位的餐廳,座位安排很亂呢!

2008-01-06 16 浏览
聽朋友講話好味,so去下試下得唔得,一行5個人,8點左右,已經好多人,所以排左2個字隊,之後入去la,叫左3個招牌,2個so格蘭扒,5個都轉左龍"哈" soup, 好快d bread都送到,都ok warm的,之後黎soup.我地個個都加左15蚊轉soup,以為好好正,仲衰過d白湯,飲一口都成口味精,勁唔得law.一定唔好轉soup,晒$$之後1個字都黎扒.都唔知係未cook定=.= ,我地個個都叫7成, 不過招牌好似全熟,我d朋友話so格蘭扒ok好味,ai~我叫左招牌,好似食飲湯牛肉咁,一條條絲,=.=成個餐得bread係無味精,味精到我night都仲有,勁辛苦.之後黎杯凍飲,細杯到死,cheap爆不過勁cheap既係我地食左半個鐘食晒,了緊tooth佢見到有客就叫我地,比得咁既$$$都係要埋個service,趕人走,我晒鬼黎呢到5個人都一定無下次

之後黎杯凍飲,細杯到死,cheap爆

5個人都一定無下次
2008-01-02 17 浏览
本身想食金雀,自己死蠢講錯左金鳳,所以黎左呢度~o的扒餐都唔算貴($5x),講左一個牛柳同雜扒。一黎個湯有燶味,真係咩胃口都冇哂~再黎個雜扒好咸,咸得黎帶有甜味,想點~雖然o的牛肉唔鞋,但係豬扒,腸仔,火腿都麻麻,伴碟既薯條都唔得可口~反而個牛柳唔錯~味道ok~呢度搞笑既係杯餐飲好迷你~服務唔錯既~好快手~另外一提,個茄汁樽好核突...好似用左幾廿年咁...搞到我唔敢用~
本身想食金雀,自己死蠢講錯左金鳳,所以黎左呢度~
o的扒餐都唔算貴($5x),講左一個牛柳同雜扒。
一黎個湯有燶味,真係咩胃口都冇哂~
反而個牛柳唔錯~味道ok~
呢度搞笑既係杯餐飲好迷你~
服務唔錯既~好快手~
2007-11-27 12 浏览
24/11/2007 晚有人話想据扖,擇左呢道4個人去食我叫左個西冷牛~7成熟另外3個朋友叫左招牌牛柳~所有都係7成熟另外叫左一客腐乳通菜,炸洋蔥圈腐乳通菜好食,腐乳份量剛好~菜的質素不錯,不過就油左d炸洋蔥圈炸得十分之好,金黃而且好脆,洋蔥厚道適中紅湯ok~酸度適中,飲完開始開胃d扖就差D啦~西冷就幾好~D牛柳都唔知有無5成熟,生得恐怖,一切就有血水出~好彩D人叫到肯幫我朋友再COOK過~味道就一般啦~不過真係幾大件4個都叫檸TEA~細杯得可憐~好彩都夠凍~不過食完好頭痛~我覺得佢地D味精都落得幾重手~
24/11/2007 晚

有人話想据扖,擇左呢道

4個人去食

我叫左個西冷牛~7成熟
另外3個朋友叫左招牌牛柳~所有都係7成熟

另外叫左一客腐乳通菜,炸洋蔥圈

腐乳通菜好食,腐乳份量剛好~菜的質素不錯,不過就油左d
炸洋蔥圈炸得十分之好,金黃而且好脆,洋蔥厚道適中
紅湯ok~酸度適中,飲完開始開胃

4個都叫檸TEA~細杯得可憐~好彩都夠凍~

不過食完好頭痛~我覺得佢地D味精都落得幾重手~
2007-11-17 17 浏览
朋友話此店開業多年, 專賣牛扒, 姑且一試.... 唔試又自可, 一試....... 服務就預左冇架la, 見佢D野幾平, 就要左個最貴既"特級西冷扒" (都係七十幾蚊)... 一上枱, 嘩~~~~ 成塊要咁大件, 吋幾咁厚...(開始FEEL到有D賴野LA)..... 一切,一咬......Oh my god...一種親切感湧埋泥~~~~ 乜咁似大X樂D牛扒既!........ D牛扒用不知名物品(生粉掛, 細個方太成日用)"拿"到睇起泥好大舊,好棯, 實質冇曬牛肉味,牛肉既texture都冇曬, 同係酒樓食D牛肉球都冇咩分別........ 不過冇期望, 所以都冇失望....... 不過淋走睇見佢張牆, OH~~ 大大隻字寫住什麼"講食牛扒,我係教授"........即刻滴汗....... -.-!!
2007-10-10 4 浏览
我係去灣仔謝斐道果間既..大約4點至4點半到..同呀爸呀媽..入到去1個客人都冇..靜到=.=跟住我叫左個招牌牛柳.. 呀爸叫左個蘇格蘭牛扒..呀媽就叫左西冷牛扒.. 全部叫左7成熟..我3樣都試左..招牌牛柳就好嫩好林好有牛既味.. 蘇格蘭牛扒好好食..佢香冇UN食落去好有質感..而西冷牛扒就最普通啦..同其他地方D西冷冇乜分別..3個都有叫凍飲..埋單180幾JA..都算平啦..食到好野但平民價..P.S但有1樣野1定要講既..就係果到冇SERVICE!!佢SET刀叉紙巾果D係扔埋黎既..同埋果時應該係佢地食飯時候啦..佢地伙計係角落既1張木台到食煙同講粗口..不過你唔理佢地佢地又唔理你咁囉..可以當冇野既..靜靜地係間餐廳到享受你個扒都唔錯呀!!
我係去灣仔謝斐道果間既..大約4點至4點半到..
同呀爸呀媽..入到去1個客人都冇..靜到=.=

2007-09-02 4 浏览
9.1 (sat) dinner食完lunch四個鐘後就dinner,因為係第二個飯局,朋友話餓…我地由sogo行到鵝頸橋都唔知食乜,佢suggest黎鋸扒入到去,有d古老,格局似金雀,但呢間抵食d- 佢要牛柳餐,有d部份佢話好"un"囉我叫左鐵板雞扒餐,兩塊大雞扒好滑好味!朋友都話正過佢o個個,但如果去埋雞皮就好囉,勁大塊皮,底下面既菜都唔想食。- 個餐包好好食!紅湯都好飲- 薯條得幾條,多d好就好啦,完全唔夠食=,=- set送既野飲好細杯,諗左好耐飲唔飲奶茶,因為以後唔想再飲呢d可能令我sleepless既東西,見咁細杯就飲啦,最後都導致我sleepless。**朋友加$5要杯大既凍奶茶,大杯細杯都有好多冰,所以好味只限於頭兩、三啖,要改善!p.s. 位置係鵝頸附近
9.1 (sat) dinner

入到去,有d古老,格局似金雀,但呢間抵食d

- 佢要牛柳餐,有d部份佢話好"un"囉
- 個餐包好好食!紅湯都好飲
- 薯條得幾條,多d好就好啦,完全唔夠食=,=

p.s. 位置係鵝頸附近
2007-08-25 2 浏览
牛柳真係唔錯,值80分,都好大件,我食左個扒都食唔落個餐包同個湯啦,不過杯野飲真係細到爆,實在唔夠解渴。
2007-07-11 12 浏览
星期一同肥b据扒,肥b叫雜扒餐,我叫t骨扒餐,我同肥b都叫羅宋湯,肥b話個湯都ok,係個包包唔夠熱,而雜扒同都t骨扒都係大大件,個味勁味精,d薯蓉扁晒,唔係好食到,再加餐飲,以價錢講平,但真係好鬼死味精,返到屋企要勁飲水!
星期一同肥b据扒,肥b叫雜扒餐,我叫t骨扒餐,
我同肥b都叫羅宋湯,肥b話個湯都ok,係個包包唔夠熱,
而雜扒同都t骨扒都係大大件,個味勁味精,
d薯蓉扁晒,唔係好食到,再加餐飲,
以價錢講平,但真係好鬼死味精,返到屋企要勁飲水!
2007-05-10 11 浏览
打開的足球聯賽就快開咧,例牌打幾場熱身賽先。在跑馬地人造草場開波,一隊沒氣,一隊缺乏狀態,結果是0:0,和氣收場。教練一早已約埋成隊去食飯,問佢食咩,佢胸有成竹的說:「帶大家去鋸個靚扒!」唔係講笑,個心當堂打個「突」~~~結果是一行十幾人,排排坐了在這裡的長檯。即來之則安之,橫豎也很久沒吃港式牛扒了。侍應落單,想也不想的便說:「T骨扒、黑椒汁、紅湯、凍咖啡少甜少奶,唔該!」快速的上湯,紅湯白湯當然是亂作一團,大家再自己認領。紅湯夠熱,湯料夠腍,卻好像有味精的味道,希望是錯覺吧;八個衛星包,成排的上檯,大家吃就自己動手去搣。甜甜的餐包,不是我那杯茶了;學生時代,一有閒錢就去帝寶鋸扒,必定選T骨扒,因為夠大塊,感覺較抵吃。今天當然不用以此角度去吃,在這些港式扒房吃T骨,也應該比西冷或牛柳更有保證。要幾熟,在這裡當然不用無無謂謂的說「medium raw」,講幾多成就可以。大大塊T骨扒在牛形鐵板上,要了5成,外面全熟,裡面嫩紅,火侯掌握都算及格。肉質幾腍,當然是經過化學品「招呼」過的結果,不過在港式扒房吃六十幾蚊的牛扒,有此現象,真的要說一句「有幾咁奇?」,吃少一點,也不相干;墊底的還有一埋

快速的上湯,紅湯白湯當然是亂作一團,大家再自己認領。紅湯夠熱,湯料夠腍,卻好像有味精的味道,希望是錯覺吧;八個衛星包,成排的上檯,大家吃就自己動手去搣。甜甜的餐包,不是我那杯茶了;學生時代,一有閒錢就去帝寶鋸扒,必定選T骨扒,因為夠大塊,感覺較抵吃。今天當然不用以此角度去吃,在這些港式扒房吃T骨,也應該比西冷或牛柳更有保證。要幾熟,在這裡當然不用無無謂謂的說「medium raw」,講幾多成就可以。大大塊T骨扒在牛形鐵板上,要了5成,外面全熟,裡面嫩紅,火侯掌握都算及格。肉質幾腍,當然是經過化學品「招呼」過的結果,不過在港式扒房吃六十幾蚊的牛扒,有此現象,真的要說一句「有幾咁奇?」,吃少一點,也不相干;墊底的還有一埋薯條及椰菜,跟不辣,亦沒甚胡椒味的黑椒汁混得一塌糊塗,要當是薯蓉來吃還好。

侍應其實都只是傳菜員,沒有什麼服務可言。

連飲品,埋單74蚊,夠平,又夠飽。

不過年紀大,不能捱得太苦,都可以吃好一點的。
2007-04-25
一路行去金鳳,去到都唔知,因為佢既招牌d燈係唔著的……入到去係我意料之外,因為裝修幾靚,唔似好舊的餐廳。service就一般啦,d阿姐「呢埋」0係走廊食榴槤……叫左兩個set,一個西冷牛扒,一個牛柳,加$10可以多一個菜,全部都可以加蒜蓉。兩個扒都勁大份,而且仲好多蒜蓉。奉勸各喉嚨唔係太好的朋友唔好加蒜蓉,因為食到一半已經有「封喉」的感覺。味道overall都唔錯,呢個價錢真係幾抵。同之前的comment一樣,個餐飲未免太細……不過個檸茶真係好好飲,仲有及時雨的效果,舒緩一下我的喉嚨。
一路行去金鳳,去到都唔知,因為佢既招牌d燈係唔著的……

2007-04-15 3 浏览
本來今次聚會有JAM同老花架,點知小MIN要返屋企食福建薄餅菜,所以得我,JJ同老花去試去到我地點左蒜蓉牛柳餐、蒜蓉雜扒餐(有法蘭克福腸、`煙肉腸、豬扒同牛扒)而另外一個都係雜扒餐,不過就將牛扒轉左雞扒因為D扒實在太大件了,價錢都OK,所以感覺上都幾抵食,但杯飲品就超細杯了(3杯都係凍檸茶),一口便飲哂可想而知有幾大杯了

2007-03-03 12 浏览
岩岩星期三去左食... 唔.. 一般啦, 係平囉!我地2個人去, 我叫左牛仔骨, 佢叫左牛柳. 大家都係叫5成熟. 不過唔知係唔係塊板太熱, 個樣似8成熟.佢個牛柳得喎, 幾好食!而我個牛仔骨, 就好肥, 好多油! 食到我好膩! @@叫左個帶子.. 唔.. 一般啦, 有特別感覺!湯就一般, 餐飲係細細杯既, 建議食汽水走冰, 就襟飲d ..環境都ok 既, 幾乾淨.油煙實有架啦! 不過樓底高, 唔焗!d野唔算好差, 不過所有野都係一般, 未必再去食..
岩岩星期三去左食... 唔.. 一般啦, 係平囉!

佢個牛柳得喎, 幾好食!
而我個牛仔骨, 就好肥, 好多油! 食到我好膩! @@
叫左個帶子.. 唔.. 一般啦, 有特別感覺!

環境都ok 既, 幾乾淨.
油煙實有架啦! 不過樓底高, 唔焗!

d野唔算好差, 不過所有野都係一般, 未必再去食..
2007-02-03 7 浏览
有朋友話好食....就去試一試...叫左個牛排...味精多過茶餐廳...仲要"搭"台..又唔係特別平..杯野飲又細杯..以後一定唔會去
以後一定唔會去
2006-12-28 2 浏览
傻鬼要離港幾天,臨近節日佢話帶我去金鳳食下扒先.體力勞動完後來金鳳食扒一定好開胃啦. 這間金鳳我地2人都未來過7時多都只係3,4枱人唔算迫.我叫左個羊扒, 傻鬼照舊叫t骨扒...個羊都唔錯, 最正算係個t骨d肉都唔錯可能放左好多梳打粉啦所以唔覺得un呀...不過來得金鳳都係會令個肚滿滿離開架啦....價錢又唔貴.如果只係想過下牛扒"隱", 金鳳都係一個選擇