2006-05-10 19 浏览
今人賀朋友生日佢又鍾意特別既就去左金雀law之前都睇左好多openricer 食評先決定去嫁因為生日所以一早5點幾買左個蛋糕放響佢地到佢地都冇say no ar之後我同朋友成六點半先到冇乜人ar...個個waiter 哥哥姐姐企晒響到...好似我同個friend 既body guard ar我同個friend 叫左個七份扒二人餐有餐湯, 火焰牛, 同餐飲個餐湯ok la火焰牛, 真係好好火ar響你面前燒...不過件牛就麻麻la不過表演都好好睇ar我自己帶既蛋糕佢地都冇收surcharge ar成個都係$231 jar如果係情佀而budget 又唔高...好適合ar因為真係幾懷舊同有情調ar仲有個馬尾姐姐真係極好service
今人賀朋友生日
佢又鍾意特別既
就去左金雀law
之前都睇左好多openricer 食評先決定去嫁
因為生日所以一早5點幾買左個蛋糕放響佢地到
佢地都冇say no ar
之後我同朋友成六點半先到
冇乜人ar...
個個waiter 哥哥姐姐企晒響到...
好似我同個friend 既body guard ar
我同個friend 叫左個七份扒二人餐
有餐湯, 火焰牛, 同餐飲
個餐湯ok la
火焰牛, 真係好好火ar
響你面前燒...不過件牛就麻麻la
如果係情佀而budget 又唔高...好適合ar
因為真係幾懷舊同有情調ar
仲有個馬尾姐姐真係極好service
2006-03-26 34 浏览
在銅鑼灣返工,故常常選擇金雀作為食飯地點,午餐收38蚊位,以銅鑼灣水準來說已很平,而水準就不能太有期望,相信大部份都已經整定再照單執藥,反而夜市除左個湯外就一定係即整,整體水準比日頭高,建議食常餐而唔好叫特餐,因為特餐除左多舊魚同雪糕多少少什果外,其餘都一樣。典型既舊式西餐廳,因為王家衛效應而多左好多人,食物其實有中級水準,但建議餐湯要加濃D,同埋鍾意飲奶茶的朋友一定要叫熱,因為佢地雖然都係用茶包沖,但就係用左兩款茶包溝出黎,D味寧捨唔同。仲有,一定想應受下花樣年華同2046feel的話,最好忍一忍煙癮,因為非吸煙區全部係卡位!
2006-03-07 6 浏览
朋友帶左我去試下佢既2046套餐…間餐廳好懷舊…仲播住D頗舊既歌….感覺唔錯….估唔到都幾多人食….星期四都要等位….原來因為<2046>係到拍過, 所以有個咁特別既套餐…而且個價錢仲係$204.6…不過比錢先發現原來要加一……感覺上好似失左意義~哈哈~ 但其實個套餐D食物冇乜特別…(一)牛油餐包(二)羅宋湯或忌廉雞湯(三)什菜大蝦沙律(四)法式焗田螺(半打)(五)黑椒肉眼扒/西冷牛扒(六)咖啡或茶(七)雲喱拿雪糕餐包同沙律都唔錯….忌廉湯味道比較淡….田螺下面既薯蓉好香….不過味道唔夠濃….我地叫左兩款扒share…西冷牛扒較好味~~總括來說都OK呀~佢地既服務好好….而且上食物既速度調教得剛剛好~食完一樣先一樣….我地仲有個好難忘既晚餐…..當我地食完傾計之際,突然漆黑一片!!竟然全餐廳停電!!哈哈哈哈~侍應們送上蠟燭一支…..成間餐廳頓時變得好有情調~ 不過維持左幾個字就回復正常lu~真係好難忘~~哈哈~
(一)牛油餐包
(二)羅宋湯或忌廉雞湯
(三)什菜大蝦沙律
(四)法式焗田螺(半打)
(五)黑椒肉眼扒/西冷牛扒
(六)咖啡或茶
(七)雲喱拿雪糕

(非会员)
2006-02-20 3 浏览
我地叫左「2046 二人套餐」, 首先白湯一般, 紅湯唔夠味, 又唔夠酸, 餐包唔錯, 最鍾意都係舊牛油, 仲係用錫紙包裝, 好少有…沙律一般, 有雪味, 都係雜豆, 兩隻蝦, 兩片番茄青瓜同菠蘿…田螺一般, 不過田螺下面D薯蓉好香好滑, 一個字!正~扒方面: 西冷同肉眼都好大塊, 味道都唔錯, 西冷好正, 肉眼方面, 明明塊扒中間係有紅色, 唔知點解都會好鞋.. 甜品/餐飲: 雲呢嗱雪糕加餐飲~一般服務好好, 好周到…不過明明餐牌寫$204.6, 埋單竟然收$205, 再加一, 有D被騙既感覺…ps除左裝修、牛油之外, 張墊(木台)紙都好有feel, 如果想搵一間又抵食又有懷舊氣氛既餐廳, 不妨一試….
甜品/餐飲: 雲呢嗱雪糕加餐飲~一般
2006-02-07 6 浏览
上個月我少少同多多去金雀叫咗兩個帶子拚牛柳同半打青口,帶子好大隻好鮮味,牛柳都幾好味,好腍又唔會有渣,起碼好食過金鳳同扒王之王,不過我哋明明兩個都係叫六成熟,我兩件都熟到唔見血,多多嗰兩件就出晒血,失敗﹗青口都好好食,鋪喺面嘅蒜蓉好香。餐包都唔錯,又香又軟。但有一樣嘢怪怪地嘅就係啲栗米忌廉湯,唔係用雞蓉或者雞絲,而係用豬肉絲,好多肥膏嗰隻,試過幾啖食到幾條白雪雪嘅肥豬肉,好似勁多油咁,飲咗兩啖就唔想飲喇。
2006-02-06 2 浏览
一間懷舊的古老餐廳,就連電影《2046》也有在這裡取景。兩個人,要了個「2046 二人套餐」,份量不少,但質數只屬一般。紅湯和白湯也算足料, 但頗淡, 也不夠熱。西冷和肉眼都太熟了,點了五成, 來到至少已七-八成了,有點「鞋」。但來這裡主要就是吃那個feel,也沒什麼期望,食物質數勉強過得去便算了。ps$204.6 是未計加一的
一間懷舊的古老餐廳,就連電影《2046》也有在這裡取景。

ps
$204.6 是未計加一的
2006-02-04 6 浏览
友人介紹之下, 去左金雀食晚餐. 一入到去就俾環境嚇一嚇. 我估唔到外面既門面都ok之下內裡係似旺角花園餐廳. 服務亦真係似茶餐廳咁愛理不理, 食物真係食唔出有咩咁特別. 當晚叫左個鐵板牛扒, 但我本人覺得幾"un"下.真係無下次啦.
真係無下次啦.
2006-02-04 0 浏览
適逢lunch時段經過,set lunch只係$38仲唔加一!所以即刻入去食.場內燈光較暗,有懷舊皮卡位,懷舊佈置,氣氛一流,令到個人都好relax.叫個西冷扒餐,塊西冷扒已經全熟,雖肉味濃,但較乾身,食落相當"鞋"口,以食尼講應屬不合格.但以價錢尼講係同區最平,以"花樣年華"o既號召力就點都要食一次,一嘗當"周慕雲"o既滋味.
2005-12-01 13 浏览
已經係上個月食了,第1次食,朋友帶我來的。坐落都唔知叫咩好,大家都想食鐵板,女侍應好好人,我哋同佢講話要有鐵板同有雪糕食,佢就介紹咗2046餐俾我哋。先上羅宋湯同餐包,碗湯好大碗好足料,好味,不過我鐘意濃味啲,如果酸啲就更好。再上大蝦沙律,係響雪櫃拎出來嘅,都好大個下,兩大球雜菜沙律上面各有開邊中蝦一隻,拌碟的有大大片菠蘿兩片同埋生菜,雖然味道普通,但係就係鐘意茶餐廳口味的雜菜沙律。侍應好留意客人進食進度,食完一樣先上另一樣菜,再之後上的係法式焗螺半打,本人唔好芝士牛油,亦未試過什麼焗螺,唔識點評,雖然有濃烈芝士牛油味,但見熱辣辣好吸引咁都有食,唔知點先叫好味呢?我淨係覺得下面啲薯茸幾好味,不過唔好食咁多,唔係就好肥膩。再上就係肉眼同西冷扒,大大件,叫了7成熟,剛剛好,好味,不過之前都食咗唔少嘢,所以未食晒就見飽喇。個人較喜歡黑椒汁。食完扒,完場前當然有餐飲名雪糕。好豐富同好滿足的一餐,其實呢個2人餐,唔係太大食的話3個人食都得呀我覺得。值得一讚的係服務好好囉,雖然侍應少,但係佢哋又照顧倒晒所有客人喎,又有禮貌又勤快,勁。2046餐,埋單多謝$204.6加一添,咁多嘢食,抵!
已經係上個月食了,第1次食,朋友帶我來的。

2046餐,埋單多謝$204.6加一添,咁多嘢食,抵!
2005-11-22 14 浏览
金雀d野... 食過3樣, 焗肉醬意粉唔錯。中式炒粉麵係hell no! 芝士多士就十分之正斗! 一塊麵包上焗左一塊cheese! 係厚的! 多士脆又香! 芝士唔駛講!20蚊一塊包係貴左d, 不過耐唔耐會諗返起。話時話, service真係麻麻。

20蚊一塊包係貴左d, 不過耐唔耐會諗返起。

話時話, service真係麻麻。
2005-11-21 1 浏览
廿幾年前已有間中去金雀餐廳,以前的食物和裝修都很好,就像一間頗高級的餐廳。直至幾年前,餐廳已殘舊得很,而食物又越來越差,已覺得不藉得再去。因為要用來拍電影,聽說他們裝修過,所以決定再去一試。入到去發覺他們只是稍為修整過,和以前沒有兩樣,給人殘舊的感覺。替我們落單的是一個滿口大陸口音的女人,很沒有禮貌,又聽不懂我們的說話,很難溝通,幾經艱辛終於落了單。我要了羅宋湯,仍有水準,不錯。粟米石斑,一件沒有魚鮮味的魚塊淋上不太好味的粟米汁,老公要的牛排也不覺好吃,雪糕裡已起了雪粒。價錢一點不便宜,用來比這樣的食物、裝修和服務,真的麻麻。

價錢一點不便宜,用來比這樣的食物、裝修和服務,真的麻麻。
2005-10-31 7 浏览
2005年10月27日去演唱會前要先吃飽肚,來此懷舊一番。小頭點了特餐﹕羅宋湯—香濃好味又足料。黑椒牛柳—黑椒汁幾好,牛柳都幾腍肉質不錯,梳打粉落得唔多,不過唔夠熱。餐牌上寫甜品是雪糕,但來了jelly。x2點了鐵板西冷餐﹕忌廉湯好稀,味道好清。西冷好大件頭,要medium但略嫌生了些。餐飲冷熱同價。餐牌上還有花樣年華二人餐和2046二人餐可選,都幾有諗頭。服務一般,阿姐不是很殷勤,問了x2要幾成熟但又唔問小頭。話時話,容祖兒演唱會好好睇,歌精舞勁,有排紅。
2005年10月27日

去演唱會前要先吃飽肚,來此懷舊一番。

小頭點了特餐﹕
羅宋湯—香濃好味又足料。
餐牌上寫甜品是雪糕,但來了jelly。

x2點了鐵板西冷餐﹕
忌廉湯好稀,味道好清。
西冷好大件頭,要medium但略嫌生了些。

餐飲冷熱同價。

話時話,容祖兒演唱會好好睇,歌精舞勁,有排紅。
2005-10-19 10 浏览
無左周慕雲,無左蘇麗珍之下,金雀餐廳,只係平凡到唔平凡的老香港西餐廳.真係食個mood,味道仲衰過花園.

真係食個mood,味道仲衰過花園.

(非会员)
2005-10-18 4 浏览
其實我之前同大學同學都黎過,不過因為男朋友鐘意据扒,又未黎過呢到,所以星期日就黎左呢到食飯。出乎我意料之外係人唔係好多。我地望完彌撒行番出銅鑼灣都八點有多,結果去到都有位喎。不過坐低唔夠10分鐘就見到有人要等。整體服務質素ok,尤其係個女侍應服務態度真係好好,值得一讚。我左叫個西冷牛扒餐,男友選左法國田螺餐。個田螺餐好抵,有6隻田螺加咸豬手。田螺無沙又夠味,可惜個底o的薯茸係用粉開,唔係既話更好。我叫左個紅湯,夠水準。依家好難食到o的咁既水準架啦!足料又夠火喉。我個西冷扒就真係差o的,最主要係我個舊扒都有幾多筋,影響口感。

2005-09-30 2 浏览
……………難食喎是日午餐精選:粟米石班、”獲”仔牛柳及焗豬扒,全部配飯,另有餐包、餐湯及餐飲。焗豬扒飯:只係焗汁,配微暖的炒飯底加淋到飛起的豬扒,好難食(所以我的「喊樣」係比呢個飯的)”獲”仔牛柳:試食人地的,好淋,一般粟米石班:睇人地食的,看似不錯餐包似乎是之前叮得過久,因有點硬;全個最好味都係個羅宋湯餐飲轉涷飲不需另加錢,全個餐現金找數38個大洋服務不錯,侍應勤快不過,除非下次有人請啦,否則,唔好預我啦………
……………難食喎

焗豬扒飯:只係焗汁,配微暖的炒飯底加淋到飛起的豬扒,好難食
(所以我的「喊樣」係比呢個飯的)
”獲”仔牛柳:試食人地的,好淋,一般
粟米石班:睇人地食的,看似不錯

餐包似乎是之前叮得過久,因有點硬;全個最好味都係個羅宋湯
餐飲轉涷飲不需另加錢,全個餐現金找數38個大洋

服務不錯,侍應勤快
不過,除非下次有人請啦,否則,唔好預我啦………