2018-09-02
平時我在黃竹坑工作,有時lunch食到悶悶哋都想轉換下環境😁😁。間中會搭車落香港仔,今次同事話不如搭車去置富薄扶林嗰邊。又真係非常好提議,反正我都未去過,近近地一試也冇防😉😉。我就在openrice 查閱一下,究竟薄扶林有乜嘢好食啦~比我發現了“金記冰室”,好~我哋隨即坐車去置富花園商場😆😆。哇~餐廳裝修得很似一隻魚船😎😎, 有一點點歐陸風格,入到餐廳佈置都很精美, 真係以為自己入咗隻魚船裏面,哈哈~又幾得意啊~食物方面都很多選擇, 終於都唔使係黃竹坑食悶飯🤭🤭🤭。 我叫了咖哩吉列豬扒飯,咖哩吉列豬扒好大塊,差不多有成隻碟咁大呀~ 咖哩味很香濃, 吉列豬扒都很脆口,份量十足。同事就叫了乾炒牛河, 炒得很有鑊氣,相當美味🤗🤗🤗。再加多碟蒜蓉炒西蘭花, 鑊氣也十足, 西蘭花很新鮮翠綠,好好味啊~另外,飲品一定要飲佢哋嘅無冰奶茶,真係好一流。 同事比較養生就飲蛋白杏仁茶,一點也不甜,杏香美味。今個午餐很滿足,下次一定會再到臨食午餐。好野👏🏻👏🏻以後唔駛怕lunch冇野食了,哈哈~😆😆😆