1K
2018-09-02 66 浏览
平時我在黃竹坑工作,有時lunch食到悶悶哋都想轉換下環境😁😁。間中會搭車落香港仔,今次同事話不如搭車去置富薄扶林嗰邊。又真係非常好提議,反正我都未去過,近近地一試也冇防😉😉。我就在openrice 查閱一下,究竟薄扶林有乜嘢好食啦~比我發現了“金記冰室”,好~我哋隨即坐車去置富花園商場😆😆。哇~餐廳裝修得很似一隻魚船😎😎, 有一點點歐陸風格,入到餐廳佈置都很精美, 真係以為自己入咗隻魚船裏面,哈哈~又幾得意啊~食物方面都很多選擇, 終於都唔使係黃竹坑食悶飯🤭🤭🤭。 我叫了咖哩吉列豬扒飯,咖哩吉列豬扒好大塊,差不多有成隻碟咁大呀~ 咖哩味很香濃, 吉列豬扒都很脆口,份量十足。同事就叫了乾炒牛河, 炒得很有鑊氣,相當美味🤗🤗🤗。再加多碟蒜蓉炒西蘭花, 鑊氣也十足, 西蘭花很新鮮翠綠,好好味啊~另外,飲品一定要飲佢哋嘅無冰奶茶,真係好一流。 同事比較養生就飲蛋白杏仁茶,一點也不甜,杏香美味。今個午餐很滿足,下次一定會再到臨食午餐。好野👏🏻👏🏻以後唔駛怕lunch冇野食了,哈哈~😆😆😆

• 蒜蓉炒西蘭花
  • 乾炒牛河
  • 無冰奶茶
2018-08-31 51 浏览
大學迎新活動進行得如火如荼,今日陪同老公返母校為學弟學妹打打氣,順道懷緬過去。舊地重遊,分外親切。沿路到附近的薄扶林道開餐,見到平台的金記裝修新簇,甚為別緻,食晚飯啦!平台景觀十分開揚。 金漆招牌,懷舊味濃。佈置以船隻作主題,頗具特色,配搭亦和諧。晚餐例湯:味道算是不錯。 主菜豉汁蒸倉魚 ($98):倉魚新鮮,肉質嫩滑;豉汁與調味配料配搭得宜,吃到魚的鮮味之餘完全辟去腥味。配合白飯極之開胃!义燒蝦仁炒滑蛋 ($68):火候控制得宜,炒蛋剛剛全熟不會老;配蝦仁同义燒都係經典配搭。XO醬西蘭花炒牛肉 ($68):牛肉軟韌適中,XO醬惹味香口,西蘭花新鮮爽脆,有驚喜。餐廳推介蛋白杏仁茶 ($23),喜歡杏仁霜的朋友可以一試。幾道主菜都甚美味,環境開揚,價格相宜,家常便飯好去處。

平台景觀十分開揚。 金漆招牌,懷舊味濃。

佈置以船隻作主題,頗具特色,配搭亦和諧。

晚餐例湯:味道算是不錯。

餐廳推介蛋白杏仁茶 ($23),喜歡杏仁霜的朋友可以一試。

幾道主菜都甚美味,環境開揚,價格相宜,家常便飯好去處。

2018-08-30 52 浏览
香港最有名嘅梗係嘅冰室喇,每一間冰室都有自己嘅賣點,今日就山長水遠嚟到薄扶林呢度試下呢一間隱世冰室餐廳位於香薄扶林嘅置富商場都易搵嘅上到三樓商場一推出去就會見到佢哋個漁船logo好易認餐廳入面嘅裝修 有一種老香港嘅感覺兩個女仔望住個餐牌,有種驚訝嘅感覺因為佢餐牌都係有心思嘅最後我哋嗌咗兩杯黑牛,招牌嘅焗豬扒飯,咖哩魚柳飯,仲有個椒鹽黃金豆腐其實食咁多樣嘢都唔係話好貴,屬於正常㗎啦 不過嚟呢度都係食佢嗰啲裝修,特別同埋感受下懷舊風囉
香港最有名嘅梗係嘅冰室喇,
每一間冰室都有自己嘅賣點,
今日就山長水遠嚟到薄扶林
呢度試下呢一間隱世冰室

餐廳位於香薄扶林嘅置富商場都易搵嘅
上到三樓商場一推出去就會見到佢哋個漁船logo好易認

餐廳入面嘅裝修 有一種老香港嘅感覺

兩個女仔望住個餐牌,
有種驚訝嘅感覺
因為佢餐牌都係有心思嘅

黑牛係冰室必備嘅飲品, 其實就係可樂再加一球雪糕, 夏天熱辣辣飲就啱曬喇

咖哩魚柳飯, 金黃色嘅咖哩望落去好似好辣,但其實係適中嘅, 配飯就啱啱好, 魚柳嘅份量都足夠不過有少少炸得老

招牌焗豬扒飯就必食嘅, 滿滿嘅番茄汁味再配上厚切豬扒有一種好滿足嘅感覺

炸豆腐, 餐廳將個豆腐炸到外脆內軟,咬落去有一種 入口即溶嘅感覺

西洋菜蜜其實普通咁啦,但係佢隻杯好有心思

其實食咁多樣嘢都唔係話好貴,

2018-08-29
2018-08-30 28 浏览
今日一家人約埋一大班朋友去咗數碼港郊遊同埋玩vr 之後上咗朋友喺置富嘅屋企坐陣 玩得好開心 晚飯去咗樓下金記餐廳食 啲食物都幾ok 又有啲懷舊嘅感覺黑牛 即係可樂上面放舊雪糕 細細個屋企人帶我去茶餐廳 我都好鍾意 而家好少地方再有啦 竟然喺度俾我搵到有時食嘢唔係淨係在於佢個味道 色香味固然重要 有時可以搵到這些以外的更多不得不提 汽水係用樽裝 而雪糕都好正小朋友要食薯條 見佢哋放緊暑假 有時都要俾佢哋放肆下 薯條係即炸 咁樣梗係好食好多啦 而且好大分配埋沙律 我哋大人就點餸食飯 個蒸魚好正 蒸嘅時間啱啱好 拎出嚟好好味好滑 而且條魚都唔細喎 仲可以跟餐配飯配嘢飲 價錢唔貴 幾抵食

不得不提 汽水係用樽裝
而雪糕都好正

配埋沙律

2018-08-30 75 浏览
同閨密山長水遠黎到一間聞名的餐廳,叫金記冰室一入去就見到金漆招牌寫上“金記冰室”,入面乾淨企理,佈置典雅大方,給人一種舒服的感覺😉一入去非常光猛,椅子顏色對比與整個餐廳環境互相配合,一種和諧感覺餐牌,晚餐$55起,另外一本餐牌可以散叫其他……小編任性地將視線由依張移去另一本,叫正價餐。如圖所示❤一杯加冰加朱古力雪糕加可樂就係黑牛🐮,一般去糖水舖先有得飲,係依度一樣可以飲到,太幸福啦~👏👏💃仲有另一款叫白雪公主,小編好想飲但冇晒雲呢拿雪糕,所以下次下次,下次大概可以……咖哩吉列魚柳飯吉列魚柳炸到外脆內軟,依d真係師傅功架,吾係間間都食到。咖哩汁調到剛剛好,用來撈飯就冇得彈! 不過略嫌薯仔只有3塊太少,一端出來賣相不夠吸引,與隔離大大塊吉列魚柳形成好大對比。⭐鮮茄濃汁焗豬扒飯聽講人人都會叫依道料理,我都吾執輸叫埋一份。食完之後真心覺得可以拎黎做招牌,豬扒厚得黎容易嘴嚼,好易入口而且味道一流,入面飯吸收豬扒的精華,啖啖都好香好味道。焗飯仲有一個賣點就係上面鋪滿芝士同蕃茄,令豬扒同飯再加添香濃味道,層次更上一層樓。⭐金磚風沙炸豆腐可以成為招牌的另一道料理,原本睇餐牌上價錢有點卻步,但本身中意食
同閨密山長水遠黎到一間聞名的餐廳,叫金記冰室

黑牛🐮

仲有另一款叫白雪公主

咖哩吉列魚柳飯
吉列魚柳炸到外脆內軟,

聽講人人都會叫依道料理
,我都吾執輸叫埋一份。食完之後真心覺得可以拎黎做招牌
,令豬扒同飯再加添香濃味道,層次更上一層樓。

可以成為招牌的另一道料理
,原本睇餐牌上價錢有點卻步
,但本身中意食豆腐的小編不願放過依次機會,就決定叫來一試。
果然不負期待,依然炸到外脆內軟,外面加上各式各樣的調味料,令外面香味濃郁但依然食到入面滑溜豆腐。
小編係一口接一口甘食,雖然知道炸野都特別熱氣,但食完今餐再算。哈哈哈

收據,每人$100都吾洗,食到好飽又好滿足……
2018-08-29
黑牛🐮
2018-08-29 41 浏览
老遠入到黎薄扶林如果唔係因爲工作關係都唔會有機會黎響商場行左個圈冇乜野好食見到間仿帆船造型嘅茶記就揀左佢入去食叫得冰室但裝修唔係行懷舊風而係航海風可能係近海邊掛入面幾乾淨中午都幾多人食餐牌十大金牌精選響入面揀左兩個惹味黑椒牛舌粒炒飯唔太咸分量同牛舌都幾足料黑椒味再多少少可能會再好d冰鎮奶茶奶茶幾好唔澀口近排都多左好多茶記冰鎮咁上金粒西多配雪糕胃口好叫多左個甜品炸得幾好冇油益味如果有花生醬夾響中間就更好
老遠入到黎薄扶林

炸得幾好冇油益味
如果有花生醬夾響中間就更好
2018-08-24
2018-08-29 63 浏览
今日少有地去南區搵食🤤在置富廣場露天位置竟然有間冰室戶外裝潢好特別,似足一艘船,就入左去食招牌的無冰奶茶。無冰實在係味濃、茶滑、不會太甜、奶味亦足。香港人識飲一定飲咸檸七。將咸檸打成蓉再整成球狀,融合埋7up,真係幾食飲。惹味黑椒牛舌粒炒飯飯炒得一粒粒,牛舌彈牙,豉油味濃。招牌鮮牛肉米粉超超超大片的牛肉,厚度適中,夠淋又有牛味,再配上薑絲、米粉,食極都停唔到。再食多隻傳統茶餐廳炸雞脾🤤好大隻,熱騰騰,外脆內滑,油味唔重。最後食多個甜點。金粒西多配雪糕唔駛自己切嘅西多係好食啲。

今日少有地去南區搵食🤤
在置富廣場露天位置竟然有間冰室
戶外裝潢好特別,似足一艘船,就入左去食

招牌的無冰奶茶。無冰實在係味濃、茶滑、不會太甜、奶味亦足。

惹味黑椒牛舌粒炒飯
飯炒得一粒粒,牛舌彈牙,豉油味濃。

招牌鮮牛肉米粉

再食多隻傳統茶餐廳炸雞脾🤤
好大隻,熱騰騰,外脆內滑,油味唔重。

最後食多個甜點。
金粒西多配雪糕
唔駛自己切嘅西多係好食啲。
2018-08-27 30 浏览
趁有時間一朝早帶大帝去左薄扶林道拜下佢叔公,拜完見有37B巴士去置富就去左置富搵食,食個lunch先番屋企。見到金記之前未食過就去試下, 當時正值午飯時間都好多人食。叫左鮮茄濃汁焗豬扒飯,芝士焗肉醬意粉,牛肉通粉,熱檸檬菜蜜同無冰奶茶焗肉醬意粉睇落唔夠汁,但食落足夠有餘,如果多少少芝士就好喇。鮮茄濃汁焗豬扒飯我無試但先生食晒應該唔差,濃湯牛肉通粉餐有煎雙蛋同油多,油多烘得香脆幾好味,通粉唔會好咸大帝幾鐘意食。熱檸檬菜蜜幾濃,唔會淡茂茂無冰奶茶好飲,茶味同甜味適中,茶膽唔會澀。餐廳內部都裝修到好似船咁,有繩網,船舵等裝飾幾特別。
見到金記之前未食過就去試下, 當時正值午飯時間都好多人食。

熱檸檬菜蜜幾濃,唔會淡茂茂
無冰奶茶好飲,茶味同甜味適中,茶膽唔會澀。

餐廳內部都裝修到好似船咁,有繩網,船舵等裝飾幾特別。

午餐
2018-08-27 91 浏览
置富附近餐廳選擇唔多,見到新開張既金記好有興趣,立即要黎試試無冰奶茶 (配餐+$5轉配)去茶餐廳食野,最緊要係杯奶茶。奶茶可以睇得出一間茶餐廳既功架。無冰奶茶唔會比冰減淡左茶味,可以保持香濃。金記既無冰凍奶茶,茶濃、奶滑,飲落舒暢。芝麻黑糖醋骨 $58芝麻黑糖醋骨外層有薄薄糖衣,肉質鬆化,灑上芝麻更加香口。酸酸甜甜既味道大人小朋友都愛金磚風沙炸豆腐 $58豆腐外層炸得金黃香脆、內裡保持嫩滑,灑上金黃炸蒜,即成一道經典美味小菜。從炸皮睇得出餐廳用既唔係萬年油,否則會有油"益"味同埋皮會較為深色。雜菌扒時蔬 $44雜菌菌類起碼有3種,醬汁比較厚身,可以附在白菜仔上,令每條白菜仔都沾滿醬汁,食落較為惹味。

無冰奶茶 (配餐+$5轉配)
無冰奶茶

芝麻黑糖醋骨 $58
芝麻黑糖醋骨
芝麻黑糖醋骨外層有薄薄糖衣,肉質鬆化,灑上芝麻更加香口。
酸酸甜甜既味道大人小朋友都愛

金磚風沙炸豆腐 $58

雜菌扒時蔬 $44
雜菌扒時蔬
無冰奶茶
雜菌扒時蔬
2018-08-26 43 浏览
來朋友屋企玩,夜晚就齊齊落街食拉,置富花園區內居民通常都會係商場食野,事關出去都小小麻煩😅朋友就介紹金記,係佢地飯堂😌外面裝修同對海好相襯,好似一係船咁。室內嘅裝修同外面一致,成隻海賊王種類很多早午晚餐都有,我們就選擇咗小菜,仲有很多特色飲品,同我至愛嘅冰鎮奶茶☕️,奶茶茶味濃好香濃因為走冰嘅關係更加濃郁小菜就叫咗蒸盲鰽,肉質鮮嫩啱啱好不太多骨,跟餐有湯有飯有嘢飲👍其他小菜亦不錯,xo醬牛肉炒西蘭花,牛肉佷多,一大碟,店員很有善,感覺就像街坊一樣難怪話係飯堂

朋友就介紹金記,係佢地飯堂😌

難怪話係飯堂

• 蒸盲鰽
2018-08-26 40 浏览
難得是星期天,就讓媽媽休息一天,我們決定外出吃飯!平時經常聽聞金記冰室這個名字,今次就一於去試試!我們一人叫一個中式小菜套餐,分別是秘製咖哩牛腩、菠蘿生炒骨和時菜雜菌炒牛肉。這晚的中湯是蓮藕湯!咖哩牛腩要大讚,因為牛腩非常瘦,一點也不肥和韌,咖哩又唔太辣,好入味,大大份好好食!菠蘿生炒骨的肉和骨比例非常好,不會骨多過肉,脆卜卜,酸酸甜甜,配飯一流。喜歡健康的姐姐叫了個時菜雜菌炒牛肉,雜菌和牛肉的份量都非常多,牛肉又稔又入味,雜菌又甜又爽口,簡直無得彈!除了主食外,我們還叫了個金鏄風沙炸豆腐,這個是冰室的招牌菜,豆腐炸到外脆內軟,椒鹽調味,果然會吃上癮!我們升級了懷舊特飲,大大杯多豆紅豆冰和椰汁涼粉冰,椰汁加涼粉簡直是絕配,大家一定要試下!懷舊冰室代表了香港的集體回憶,大家要好好珍惜和細味!
難得是星期天,就讓媽媽休息一天,我們決定外出吃飯!

平時經常聽聞金記冰室這個名字,今次就一於去試試!

這晚的中湯是蓮藕湯!

懷舊冰室代表了香港的集體回憶,大家要好好珍惜和細味!
2018-08-19
2018-08-25 45 浏览
呢日跟朋友喺港島行山,行完山又攰又餓,於是搵間可以坐得舒舒服服嘅餐廳,行過見到金記,呢晚決定喺度食飯。餐廳裝修及餐牌設計主打懷舊 feel,裡面仲有餐廳嘅簡介,原來餐廳已經有50年歷史啦! 我哋叫咗個晚餐,其他嘢就散叫,先嚟一個例湯,呢晚係老黃瓜湯,煲得夠火喉,飲到家的味道。蒜蓉炒時蔬要咗小白菜,炒得好夠穫氣,小白菜清甜爽脆,好味! 鮮茄濃汁焗豬扒飯嘅豬扒鬆軟,配埋勁多茄汁,每啖都食到番茄鮮味,正! 豉汁蒸黃立倉嘅倉魚食落又滑又有魚味,配埋豉汁好惹味,送飯一流。芝麻黑糖醋骨好香口,酸酸哋,好開胃!黑牛即係朱古力雪糕加可樂,而家好少餐廳有得飲,記得以前細個同家人去茶餐廳都會叫,呢個組合真係無得輸! 叫咗咁多樣嘢,每人埋單都係百幾蚊,真係堅抵食,好滿足呀!

蒜蓉炒時蔬要咗小白菜,炒得好夠穫氣,小白菜清甜爽脆,好味!

芝麻黑糖醋骨好香口,酸酸哋,好開胃!

叫咗咁多樣嘢,每人埋單都係百幾蚊,真係堅抵食,好滿足呀!
2018-08-18
$138.5 (晚餐)
2018-08-25 37 浏览
香港好食既冰室唔多,金記都算係我成日去既冰室!咁岩去左朋友屋企附近都有間金記,就同朋友一齊落去食晚飯,呢個有好多精選既晚餐我就叫左個豉汁蒸倉魚,條魚好大條,份量十足,蒸到剛剛好 保持到魚肉既嫩滑,而豉油都入哂味 撈埋飯一流!仲叫左份滑蛋韭班炒蝦仁,滑蛋真係好嫩滑 唔會過熟,仲食到蛋汁既口感,蝦仁新鮮爽口又彈牙,加埋韭王好惹味!最後我仲叫左份咸牛肉蛋多士,用蛋包住咸牛肉,有咸香所以非常夠味,多士香脆 ,口感十足!
香港好食既冰室唔多,金記都算係我成日去既冰室!

2018-08-22 44 浏览
這間金記冰室已有50年歷史, 由1967年傳承, 店內裝修富老香港特色, 以漁船做主題, 從餐牌簡介中, 得知”冰室”的由來, 又增加冷知識了 ~ ”冰室”有別於”茶餐廳”, 早年政府所發的牌照亦有不同, ”冰室只可以售賣十七種西式食品, 後來因通脹, 租金上升及牌照改革, 兩個牌照合併為現時的食肆牌照, 由”冰室”演變為”茶餐廳”。 ~ 餐牌更印有小教室教學, 教導一些茶餐廳用語, 如”敗家仔”, “茶走”等等…是日精選晚餐價格大眾化, 先來一個C餐 – 薑蔥霸王雞 $68, 套餐已配白飯, 老火例湯, 餐飲, 超值! 雞的份量足夠, 雞肉有口感及嫩滑, 有很香的蔥油味, 配白飯十分美味。老火例湯 – 很香濃, 足料老火湯!芝士焗肉醬意粉 $50 – 熱騰騰的奉上, 肉醬夠多, 意粉不會腍, 煮得剛好。金記三文治 $40 – 即是公司三文治, 烘底麵包配雞蛋, 餐肉, 火腿, 芝士, 沙律醬, 番茄, 煙肉。 口感豐富多層次, 啖啖滿足。鹹牛肉炒蛋軍艦 $26 – 實物比相大, 麵包口感鬆軟, 炒蛋嫩滑, 另外麵包塗了蒜香牛油, 整體很配合。金記炸雞翼 $22 – 香脆雞翼灑上椒鹽粉
老火例湯 – 很香濃, 足料老火湯!
金記炸雞翼 $22 – 香脆雞翼灑上椒鹽粉, 香脆惹味。
香脆炸薯條 $23 – 份量大得很, 不禁”嘩”了一聲, 這種波浪紋薯條只有在冰室或茶餐廳找到, 薯條炸得香脆及灑上了椒鹽粉。
羅宋湯 $18 – 跟餐飲過再ENCORE, 單點份量更大碗, 這個羅宋湯很足料, 濃濃番茄香醒胃美味。
蛋白杏仁茶 (跟餐 + $13) – 濃稠口感, 很香的杏仁味, 非常滋潤, 另外, 很欣賞這個特色印刷的杯, 杯內更印有”多謝你飲我”。
無冰奶茶 (套餐+$5) – 無冰奶茶可保留奶茶香味, 原汁原味。
懷舊枝裝汽水 $16 – 枝裝汽水特別好喝, 特別夠汽。
2018-08-17
2018-08-17 67 浏览
話說我冇業中所以成日好得閒今日呀姨帶我同媽咪去屋企留下個廣場食野間餐廳好奇怪係商場出邊自成一角anyway 叫左c 餐, 常餐豬膶通同雪糕西多士🤗餐廳正常餐牌記得好似舊時嘅年歷我呀姨話佢d 冰鎮奶茶正woo我阿媽就飲咗中湯個c 餐嚇死我lol有兩大塊豬扒我咬咗一啖好軟林林yummy 呀姨話個常餐好味因為d 豬膶新鮮同大件😘我就叫左西多士🤗係少女風味😂😂其實係好飽唔食就係淨坐唔太好阿媽話平時啲餐廳好少有蛋白杏仁茶所以要叫返杯我試左一啖都不錯
話說我冇業中
所以成日好得閒
今日呀姨帶我同媽咪去屋企留下個廣場食野
間餐廳好奇怪係商場出邊
自成一角
anyway 叫左
c 餐, 常餐豬膶通同雪糕西多士🤗

餐廳正常餐牌記得好似舊時嘅年歷

我呀姨話佢d 冰鎮奶茶正woo