2020-12-12 671 浏览
自己一個簡單食飯,去咗銅鑼灣金西南米線,已經幫襯咗好多年,之前仲有謠傳佢要執笠,好彩唔係真!叫咗最鍾意嘅涼拌米線,可以揀凍撈或者熱撈,凍撈就係煮熟個米線再雪凍先攞出嚟撈,熱撈就正常煮熟再撈豉油,兩種都好好食。今次揀咗熱撈米線,再加埋腩肉,腩肉夠晒入味,米線醬汁好多,撈到成個米線都好均勻,十分滋味。而米線亦唔會煮得太淋,啱啱好,配菜仲有肉碎、酸菜、花生等。涼拌米線本身都係$30 ,加個腩肉$7 ,都係$37 ,性價比好高加多杯凍檸樂, 十分爽!
涼拌米線加腩肉

加多杯凍檸樂, 十分爽!

2020-12-07
涼拌米線加腩肉
  • 涼拌米線
2020-12-11 548 浏览
Keep住有幫趁好想介紹比大家既米線鋪!佢既熱撈米線都好惹味!係銅鑼灣呢個價錢呢個質素真係好抵食!麻辣米線控必試🔥🔥!🍜雲南小鍋米線麻辣中辣配蘿蔔 金獎腩肉 菜肉雲吞 ($49) (🍚8/10) 推介❗️蘿蔔超入味清甜又淋又無渣,金獎腩肉係本身醃好咗,又辣又惹味,份量超多,偏厚身肥瘦均勻肉質一d都吾靭同亦吾會食落好油膩,一咬落去肉汁出哂黎,吾係平時d五花腩肉!菜肉雲吞好大隻係韭菜餡不過浸左落湯d皮就淋哂同散哂,推介燕肉餃多d!最後,鍾意食米線嘅你一定知道米線最重要係個湯底!呢度既麻辣湯底夠麻夠辣!而且飲落係味道有層次既湯,一入口係惹味然係麻辣味慢慢滲出黎,係真係用花椒八角個d慢慢煲出黎,吾係平時就咁清湯加d麻辣調味料既hea湯底。本身都大碗但肚餓底既朋友仔仲可以免費加米底,一個字,抵!

• 麻辣湯米線
2020-11-24 618 浏览
今日又去銅鑼灣崇光掃貨,行完覺得有啲肚餓就去咗登龍街搵嘢食,本身想食嘅沾面都仲係有人排緊隊,於是試咗呢間米線。見到價錢好吸引,同譚仔差唔多。仲有啲特別嘅餸加,例如牛肝菌、松茸,我就知道一定要叫黎試吓!!首先叫咗一碗金牌腩肉米線清湯,加松茸、雞翼。腩肉一開頭有啲鞋同硬,之後浸耐啲湯就好好食。再嚟一碗叫咗酸辣,牛肝菌、豬大腸、豬潤。勁濃味,配埋酸菜口感幾爽,超正。Addressss:金西南米線 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街41-51號金龍大厦地下D舖

Addressss:
金西南米線 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街41-51號金龍大厦地下D舖
2020-11-22 402 浏览
今日放早好肚餓,去食這間良心米線地方唔大,但也做了防疫隔板,都幾多客人幫襯下午茶點米線送飲品,我點了魚腐腩肉(微辣)雲南小鍋米線(小辣)都算大碗,唔會好咸,多配菜(芽菜、韮菜、莞茜)米線都幾多,香軟滑溜唔會好散呀,小辣好惹味,配搭了配菜一齊食好正腩肉唔會好肥,微辣好入味,易咬的口感唔錯魚腐如魚蛋,形象是正方小塊,彈牙的口感,我覺得可以的飲品是送汽水、凍熱飲或豆漿,我點了凍豆漿,甜度剛剛好,好多客人點豆漿,最後賣晒了
今日放早好肚餓,去食這間良心米線
地方唔大,但也做了防疫隔板,都幾多客人幫襯

魚腐腩肉雲南小鍋米線

都算大碗,唔會好咸,多配菜(芽菜、韮菜、莞茜)

魚腐腩肉雲南小鍋米線

腩肉唔會好肥,微辣好入味,易咬的口感唔錯

魚腐腩肉雲南小鍋米線

魚腐如魚蛋,形象是正方小塊,彈牙的口感,我覺得可以的

凍豆漿

2020-11-21
凍豆漿
2020-11-21 230 浏览
以前讀書時期,返PartTime搵嘅錢有限,於是除左帶飯之外,就唯有食米線做lunch,平夾大碗啊嘛~大個左,久唔久都會好掛住米線,唔食唔舒服咁。以前好鐘意食某兩間連鎖米線店,慢慢覺得佢啲味精太咸,食得多都驚生腎石,於是乎我慢慢開始轉食小店。今次去位於銅鑼灣嘅平民米線-金西南米線。對於有得揀餸嘅米線或車仔面,我都會揀蘿蔔,因為蘿蔔索曬啲湯。其實今次除咗嗌蘿蔔之外仲有嗌咗腩肉同牛肝菌,腩肉就正常水準,但牛肝菌...我就唔係好識欣賞。湯底嗌左麻辣湯中辣,佢嘅麻辣湯真係唔係敷衍你,堅係辣!一碗三餸米線加豆漿 埋單$50幾蚊,係銅鑼灣邊到搵丫仲?
一碗三餸米線加豆漿 埋單$50幾蚊,係銅鑼灣邊到搵丫仲?

2020-10-12
2020-10-29 381 浏览
對上一次食金西南米線可能已經係4年幾前, 撞啱最近返返黎附近返工, 一於再黎試下先😁記得對上一次最深刻嘅就係牛肝菌, 因為呢樣係米線鋪比教少有嘅餸😎 所以今次一於再試一試佢!!今次叫嘅係牛肝菌腩肉米線 中辣多酸 米線煮得夠爽口, 十分之好牛肝菌嘅味道同上次係一樣嘅, 不過就少左dd 🤣 肝肉就厚切, 又腍又入味! 大家唔好睇個湯咁油, 其實都只係好表面薄薄嘅一浸, 底下嘅湯都係好清嘅, 同埋食完又唔係好覺口渴, 唔錯唔錯 🤗喺銅鑼灣旺區, 50蚊碗兩餸米線, 連野飲都係50蚊, 無投訴啦 💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️

今次叫嘅係牛肝菌腩肉米線 中辣多酸

米線煮得夠爽口, 十分之好

2020-10-17 1167 浏览
睇網上面介紹嘅💛店太耐冇食過雲南米線,今次終於比我搵到一間值得一試嘅舖頭💛。4點去到舖頭唔係好多人,所以唔使等!呢度嘅小鍋米線全部都係$29起,好抵食!🤩下午茶時段兩點去到六點仲有凍熱嘢飲送,真係好難喺銅鑼灣搵到咁平價嘅嘢食!!我哋嗌左一個小鍋米線(小辣)同一個涼拌米線(麻辣小辣)然後有雞中翼,腩肉,腐竹,蘿蔔做餸一齊Share。包埋飲品$85埋單🥳兩兜野賣相一般,睇落真係唔係好吸引,但係食落去就好滋味。小鍋米線小辣對我哋來講啱啱好,入面嘅肉碎,蔥同芽菜都好足料。成兜米線份量亦都好足夠!腩肉不過不失,蘿蔔相當入味,腐竹都好夠食。😉令我哋驚喜嘅係個兜涼拌米線,估唔到麻辣味咁好食,雞中翼亦都冇得彈!😋服務態度唔係咁好,不過當係一般茶餐廳都可以接受嘅。💛
睇網上面介紹嘅💛店

呢度嘅小鍋米線全部都係$29起,好抵食!🤩

兩兜野賣相一般,睇落真係唔係好吸引,但係食落去就好滋味。

涼拌米線

服務態度唔係咁好,不過當係一般茶餐廳都可以接受嘅。💛

2020-10-16
涼拌米線
2020-10-14 486 浏览
《灣仔》作為一個米線控兼荃灣居民,基本上我好少食荃灣區外既米線😂但小編經常要去灣仔上堂,時間緊湊+想食得平+想幫襯黃店,就揀呢間金西南米線!而事實上我都食過好幾次重慶酸辣紅薯粉$29 +牛肝菌$7+凍檸茶 $7個湯酸度都足夠😳小編我比較嗜酸,我就幾鍾意個湯底~個紅薯粉係比較幼身既質地,唔會煮到太淋,都幾有咬口幾彈牙~牛肝菌係招牌菜😳係食落有點酸酸辣辣既菇😂😆我覺得同個湯都幾夾~老實講佢分量唔算多,我一個女仔都食得哂成碗既,但由於牛肝菌同個湯個味有點點太夾(類近既味),其實食落有點寡🤔建議大家可以叫多個餸/唔好揀酸辣粉配牛肝菌😂凍檸茶我叫左少甜,正常凍檸茶水準!雲南小鍋米線$29 +腩肉$7 +松茸$7+凍奶茶$7呢個係近期d 10月頭食既~個湯底都係酸辣湯(小辣),實際上味道同重慶酸辣差不多~我係被逼揀松茸既因為牛肝菌無哂😂話就話浸味有點寡,我都係想再叫牛肝菌翻嗒😳侍應哥哥話松茸差唔多味,食落都真係好似,除咗我覺得牛肝菌口感實D~佢個腩肉係「金牌腩肉」,凍上!d汁醃得好入味,酸中帶點微辣,我個人覺得比一般浸湯上既腩肉更特別,更入味,更有口感~凍奶茶少甜都係正常發揮唔突出~額外評下呢間餐
《灣仔》

重慶酸辣紅薯粉$29 +牛肝菌$7+凍檸茶 $7

雲南小鍋米線$29 +腩肉$7 +松茸$7+凍奶茶$7

額外評下呢間餐廳既態度同服務啦,我真係覺得有待改善。我唔係想批鬥,但是其是,非其非。佢既食物質素我覺得係ok既,只係覺得如果服務好D既話,食客個心真係會舒服好多(我試過有唔舒服既經驗)。另帶一提呢間餐廳要搭枱(兼無檔板),我上次一個人食對面情侶個女仔係咁講野,我拿拿臨食完即走,疫情緩和前都唔打算再幫襯😂或者大家夾埋朋友湊夠4人食係好選擇~
今日星期日係希慎行街有啲攰 記得好多年冇食過金西南米線 就特登黎食個下午茶😘叫左一個#金獎腩肉小鍋米線($36)麻中辣🔥 36蚊係CWB絕對係抵食之選😋下午茶時間送一杯野飲 要左杯例排凍檸茶 仲可以唔洗加錢添我最愛既酸菜~呢度出名節奏快上菜更快 基本上你嗌左嘢食之後2分鐘內就已經有野食 ✅講下碗米線先 呢度既米線份量係比其他市面既米線店係少啲 但係味道比其他餐廳優勝 尤其係佢嘅麻辣味好出🥵 米線偏軟吸晒辣湯 我唔算係食得好辣既人 食緊時真係出晒汗架💦腩肉係比較厚切 而且煮得好淋好入味 敗筆係湯底太多油 想健康既人就未必岩食‼️

• 小鍋米線
行去登龍街食晚飯,見呢間米線鋪平平地就入去試下啦!😍😍店內約坐左2/3客人,我同🤴🏻自覺咁行去二人枱到坐,但老闆(?)見我地身型都唔少野,好主動叫我地坐4人枱鬆動d,係呢個疫情餐飲業嘅寒冬期仲願意為客人設想,好感動🥰🥰我就叫左~~~麻辣小鍋米線(小辣)+大腸+雲吞+ 凍檸茶$50麻辣湯底好特別,飲得出係有少許辣味但麻感就係零,可能係少辣關係!佢特別之處係帶有啖啖嘅薑蔥味,又同麻辣又幾夾,唔會搶走兩邊嘅特色😘😘大腸‘淋淋地’有嚼口,雲吞好大隻好足料😚😚🤴🏻叫左~~~麻辣小鍋米線(中辣)+雞翼+魚皮餃+腩肉+零系可樂$57湯底冇分別只係辣多左d但都係冇咩麻口感🤣🤣腩肉同魚皮餃正常水準,雞翼就太‘淋’,欠缺彈性🤨🤨口水雞🐥$45呢個雞不得了,非常重口味真係又麻又辣,我就辣到流鼻水,🤴🏻就話好好食辣得好過癮!😂😂但可惜係辣味有少許蓋過雞味,仲有汁醬內嘅醬渣有d‘吉’口,幾次以為係雞骨碎!如果改善到會更加分😃😃
行去登龍街食晚飯,見呢間米線鋪平平地就入去試下啦!😍😍

大腸‘淋淋地’有嚼口,雲吞好大隻好足料😚😚

湯底冇分別只係辣多左d但都係冇咩麻口感🤣🤣
腩肉同魚皮餃正常水準,雞翼就太‘淋’,欠缺彈性🤨🤨
口水雞🐥$45

2020-10-10
2020-09-06 778 浏览
當日慕名而來,除了是黃店,亦是朋友推薦的💛💛💛點了一碗雞絲小窩米線,多酸菜小辣,味道剛剛好,反之男友的腩肉魚腐小窩米線,腩肉很入味,但不知是否無多酸菜,湯底比較鹹。整體來說不俗,但走左之後發覺下午都比較口渴,不知是否味精尚重。當日餐廳環境麻麻,不知是否有關疫情原因,非常擠迫。2人要對面坐,如果4人枱靠外一邊有客人,入面的食客若吃完要走非常麻煩。而且餐牌都有黑邊污積,希望可以更新下🙏🙏食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️環境舒服⭐️⭐️

食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️
環境舒服⭐️⭐️

腩肉魚腐小窩米線
雞絲小窩米線多酸
雞絲小窩米線多酸
2020-09-04 600 浏览
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於銅鑼灣!📜”金西南米線 (銅鑼灣)📌 地址:銅鑼灣登龍街41-51號金龍大厦地下D舖🕐營業時間: 上午11:30至上午12:30🍽分店地區:銅鑼灣📝評價💬📢1️⃣豬腸腩肉小窩米線$432️⃣重慶酸辣魚腐紅薯粉$35登龍街出名多嘢食係人都知🤚🏻要喺登龍街搵到平嘢食仲要係黃店真係好難得😝💛💛💛👍🏻呢間嘅小窩米線真係好正🤩彈牙有爽口👍🏻👍🏻而且湯底做得非常之出色好好飲呀🤤🤤食完碗麵都忍唔住要飲返幾啖先走😋😋米線嘅份量都算適中但係配料就比較少真係得兩舊😳😳😳所以唔叫兩個餸嘅話真係得好少嘢食😖紅薯粉就覺得麻麻地😣可能食開嘅紅薯粉都比較粗身🥺呢隻比較幼同埋好難咬 所以都係米線比較好味但係湯底真係麻辣湯底好味啲🤪🤪🤪🤪 呢度係小店都比較迫人咁啱下午茶時間去所以有位😆但係好快都好多人嚟到所以食嘅速度都唔可以太慢😣🏆KS評分🎈 (5分最高)🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩#美食推介 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#foodhk #hkfoodie #美
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於銅鑼灣!
📜”金西南米線 (銅鑼灣)
📌 地址:銅鑼灣登龍街41-51號金龍大厦地下D舖
🕐營業時間: 上午11:30至上午12:30
🍽分店地區:銅鑼灣

📝評價💬📢
1️⃣豬腸腩肉小窩米線$43
2️⃣重慶酸辣魚腐紅薯粉$35

🏆KS評分🎈 (5分最高)

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

#美食推介 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodiehk #foodieksk銅鑼灣 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南#hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖
2020-08-31 424 浏览
諗住支持吓小店人哋評論話$29蚊一碗米線,份量好多當我一打開嗰外賣盒,份量太少了........完全以為兜嘢係咪食剩😑真係未試過食一間米線份量係可以咁少...可能銅鑼灣租金貴...加$7腩肉同墨魚咀味道oK但5會再幫襯嚕
諗住支持吓小店
人哋評論話$29蚊一碗米線,份量好多
當我一打開嗰外賣盒,份量太少了........
完全以為兜嘢係咪食剩😑
真係未試過食一間米線份量係可以咁少...
可能銅鑼灣租金貴...
加$7腩肉同墨魚咀
味道oK但5會再幫襯嚕
2020-08-31
外卖自取
2020-07-17 976 浏览
喺銅鑼灣想搵平價嘢食?又或者你喺銅鑼灣想食米線,又唔想食連鎖野,可以試吓呢一間!叫咗一碗普通嘅小鍋米線(唔辣)同埋一碗雲南腩肉小鍋米線(小麻辣)🍜整體來講,ok la, 喺銅鑼灣以呢個價錢食米線,可以話算係咁。唔好expect好好食,但唔會難食,不論係湯底、米線,定係餸,都係正正常常普普通通咁,因為大部份嘅餸都係打邊爐嘅丸類/普通米線配嘅肉,無咩特別,不過不失咁啦!而環境就有少少迫,尤其是依家肺炎爆發,就更加覺得坐得有啲太密。至於服務態度就差啲,問完你叫叫下,問完你飲唔飲野1秒就轉身入機,怪怪的🤨食物質素:7/10環境質素:7/10 服務態度:6.5/10
食物質素:7/10
環境質素:7/10
服務態度:6.5/10
腩肉小鍋米線  小辣
2020-07-15
2020-07-12 497 浏览
成日都過嚟呢間金西南食米線,佢啲腩肉好食過好多食腩肉米線嘅地方,啲肉都燘得幾淋,我覺得佢個牛肝菌可以爽口少少就好啦,米線個湯底有肉碎、芫荽、芽菜、酸菜,每一啖米線夾雜着呢啲菜都好爽口,對於鍾意食米線嘅我來講,覺得呢間嘅米線幾好食,已經嚟過好多次啦。
2020-07-11