2018-07-12 567 浏览
盡管好多人都話佢名過其實,但唔知係咪因為由細食到大,食開有感情,所以久唔久都要幫趁佢食番個菠蘿油同嘆番杯奶茶先得!早兩日先去另一間冰室食左菠蘿油,所以今次改點蛋牛菠蘿包😁加凍奶茶走甜。嚟呢度食菠蘿包一定要早,咁先可以食到熱辣辣出爐,唔係嘅話就會捱凍包喇😏。因為我同媽咪都係點蛋牛菠蘿,唔知係咪咁,啲餡分薄左😅,但都好好味,新鮮熱炒夾埋個包冇得彈👍!杯奶茶依然好味,茶味夠濃夠滑。其實有人覺得佢地服務差,但我就覺得啲阿姐其實都幾爽快,係急啲,但未至於冇禮貌吖。

杯奶茶依然好味,茶味夠濃夠滑。

2018-07-12
早餐
【#🍋👧🏻 獨食系列之 旺角】。。。。。馳名菠蘿包➕茶走 ($23)喺好耐好耐以前 真係覺得佢嘅菠蘿包係佢香港最好食💎但食第一啖已經出事😫點會咁㗎😢水平差左勁多 包又凍 又話馳名嘅 越做越衰🤦🏻‍♀️定係以前嘅只係錯覺⁉️好彩有杯茶走搭夠反 算係香濃又滑下次⋯⋯算了都系未必有下次

【#🍋👧🏻 獨食系列之 旺角】
。。。。。
馳名菠蘿包➕茶走 ($23)
好彩有杯茶走搭夠反 算係香濃又滑
下次⋯⋯算了都系未必有下次
2018-07-02 497 浏览
只係試左個早餐嗲牛麵加凍檸茶送蛋加火腿同香腸麵好咸自己煮仲好食十蚊個菠蘿油好普通....應該添好運菠蘿叉燒包好味好多服務十級惡劣大陸味濃澳牛哥哥仲好人過果度d大陸呀完全配唔上冰室既香港歷史感覺回頭指數係零 相就冇影喇 因為真係唔好食冰室,又叫冰廳,廣州話用以稱呼冷飲店。其是南粵地方一種主要售賣冷飲、雪糕及沙冰等冷凍食品的飲食場所,起源發跡於省城。在香港流行於1950至1960年代,被認為是茶餐廳的前身。過往廣州的冰室會經營雪糕、凍奶、冰水,兼營咖啡、奶茶等熱飲和西餅麵包,而香港冰室由於法例限定持有「小食牌照」,只能售賣飲品、三文治、糕餅等,而不能供應即時製作如炒飯、小菜等主食。後有不少香港冰室改領到食肆牌照,轉型為茶餐廳,雖稱「冰室」但運作模式及供應的食品與茶餐廳無異
只係試左個早餐嗲牛麵加凍檸茶
回頭指數係零
相就冇影喇
因為真係唔好食

2018-06-17 778 浏览
入去想坐卡位坐底時,就給阿姐話留坐處理清潔,我就話留坐不是比人坐,而清潔不是開門前處理,之後走了,星期日大約7時零五分左右!之後未行出門口,去其他地方食野,去左一間叫民華餐廳食早餐,位多又坐得舒服
2018-06-17
$50 (早餐)
2018-06-16 607 浏览
佢呢度嘅菠蘿包,馳名中外,好多遊客都遠道前來,試下,整日都大排長龍特別係菠蘿油,個人覺得只不過係普普通通,並不是傳說中的冧巴溫,但又不至於名大於實,要讚嘅地方就係,因為流量夠,所以一定熱辣辣就真,麵包嘅嘢梗係熱就會覺得好食啦!

2018-06-12 578 浏览
本來很期待的菠蘿油+極其差的服務態度在好的美食都大打折扣下雨天明明店裏人不多,還要一直催我們點餐朋友問下午茶有沒有西多士+飲料套餐店員大呼小叫說20蚊(西多士)還想喝飲料(其實店員完全誤會我朋友的意思,她只是想知道有沒有相關套餐而已)語氣超差,還喋喋不休,不知道為什麼不能好好說話,完全不能正常溝通進門不過10分鐘,沒什麼客人的情況下,點個餐都能把大家惹不開心也是蠻厲害旅遊攻略應該要改一下美食是要讓人感到愉悅的但這家店讓我感到很不愉快
本來很期待的菠蘿油+極其差的服務態度
在好的美食都大打折扣
下雨天明明店裏人不多,還要一直催我們點餐
朋友問下午茶有沒有西多士+飲料套餐
店員大呼小叫說20蚊(西多士)還想喝飲料
旅遊攻略應該要改一下
美食是要讓人感到愉悅的
但這家店讓我感到很不愉快
2018-06-09 555 浏览
熱辣辣既菠蘿包,有誰要吃😍 有時係太子等朋友收工時,如果好肚餓,我都會買呢個菠蘿包食,其吸引之處一定係新鮮出爐!見住菠蘿包一盤盤咁拎出黎,而且賣得好快~~~菠蘿包 $6 大大個,很重,絕對唔係空氣包😍!!!比坊間連鎖店既菠蘿包,絕對勝任有餘~~ 新鮮出爐,包很軟熟,而且脹卜卜,十分吸引,外皮都好脆,不過我認為可以再厚身少少~~~~~😭如果唔係怕肥,食菠蘿油一定仲正🤣金華冰廳 地址:太子弼街47號地下
熱辣辣既菠蘿包,有誰要吃😍

菠蘿包 $6

😭如果唔係怕肥,食菠蘿油一定仲正🤣

金華冰廳
地址:太子弼街47號地下
2018-06-06 540 浏览
[ #蛋控 出動🐣| 蛋牛治無限loop~~]••由上星期開始,我地實行唔食好野食平啲👻為期一個月,其實係我提出,然後佢以為我講笑就即刻話好🤷🏻‍♀️見我咁認真,然後佢求我收回成命💄⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹沙嗲牛肉蛋治($20)⭐️7.5/10夾住個份沙嗲牛肉炒蛋好厚😍沙嗲味係好一般平時食沙嗲牛肉麵既味道,牛肉都幾稔🐮不過男朋友食到兩舊好韌,我好彩全部都稔✌🏻✌🏻炒蛋就唔係我追求個種滑嘟嘟質感,係平時常餐個奄列個塊蛋咁🐣不過整體都唔錯~烘底要+$2💰-🔺其實我係想去食沙嗲牛肉蛋菠蘿包🍍點知一坐低,侍應就話菠蘿包賣哂😭
[ #蛋控 出動🐣| 蛋牛治無限loop~~]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹沙嗲牛肉蛋治($20)⭐️7.5/10
2018-06-04 371 浏览
金華冰廳是香港的一家老牌餐廳,港式經典的菠蘿包為甚為出名,邪惡但美味。可是我從來都沒來過,我是被一個朋友介紹來到這裡來嘗試他們的菠蘿包。這裡並不難找到,門外總會有人在等候,他們正排隊買新鮮出爐的菠蘿包。我被安排在擁擠的座位上〝搭枱〞,對面是來自韓國的遊客,看來這餐廳真的遠近馳名。我跟友人分別點了招牌菠蘿包及得獎菠蘿油,菠蘿油送上來,麵包很溫暖,酥皮香脆甜美,中間夾層的牛油畫龍點睛,好像給了它額外的生命。得獎菠蘿油的確是實至名歸的,太棒了!
2018-06-02
  • 招牌菠蘿包
  • 得獎菠蘿油
2018-05-27 340 浏览
中午去食個飯叫魚香茄子飯有小強,叫阿姐過黎睇急急腳收走碟飯,唔收飯錢(當然我杯餐飲凍奶茶就變左做當我獨立叫嫁啦)當冇事發生。相我就影左嫁喇,呢間野亦永久blacklist. 想食小強飯既請便
2018-05-24
2018-05-12 517 浏览
典型既地方細,麵包好食,速食完走。呢間冰室充滿住香港人既特色。鹹牛肉蛋包加杯奶茶,係我下午茶既餐單。點解咁好味?牛肉蛋炒得香滑。咬落好滑,蛋既味道好香。鬆軟既包同牛肉蛋味道夾,食完有時想食多個。睇落簡單既麵包,但都係好邪惡好好味既麵包。值得咁既價錢。我每次叫熱奶茶少糖。奶茶味道濃,冇俾奶掩蓋。口感滑,係欣女每次叫既原因。唔會因為呢度地方逼而阻止到我過黎呢度食野。味道真係好好。太子既老店,我會繼續撐!!
鹹牛肉蛋包加杯奶茶,係我下午茶既餐單。
2018-04-15 901 浏览
It has absolutely been overrated in terms of its food quality and tastness.Service was none existed. All the waitresses were rude as hell, especially the younger ones.Don't visit its washroom, as you'll sure be regretted & feeling nauseated.I would be a fool if I pay this cafe a second visit in my life time.

2018-03-17
韓國朋友來港玩,帶她去吃金華出名的菠蘿油。我說香港好吃的餐廳,尤其是茶餐廳,服務和環境通常很一般,先給她一個心理準備。而結果阿姐的服務態度比想像中好,我鬆了一口氣。我們一進餐廳,便和另外兩個人搭枱一起坐卡位,我朋友有點驚訝,因為韓國沒有搭枱這文化。我解釋後,她說“幾好啊,充分土地利用” (我笑了)朋友對餐牌無從入手,我幫她點了我喜歡吃的菠蘿油,凍奶茶,凍鴛鴦,雞排芝士撈丁。菠蘿油仍然好味,微暖的菠蘿包和冰凍的鹽牛油,仍然是一個無可取代的絕配令我驚訝的是朋友非常喜歡撈丁,她說她不愛吃咖哩,卻覺得芝士撈丁裡加入的咖喱粉有畫龍點睛的感覺,是在韓國沒有吃過的味道,非常滿意。
韓國朋友來港玩,帶她去吃金華出名的菠蘿油。

而結果阿姐的服務態度比想像中好,我鬆了一口氣。

馳名菠蘿油
馳名菠蘿油
雞排芝士撈丁
令韓國朋友驚艷的香港特色飲品 凍鴛鴦
2018-03-17 1122 浏览
雞扒炒公仔麵味道:8/10雞扒有味,碟麵炒得好香好勻油膩:-10/10叫左少油,但出到來同其他人一樣反曬光咁。可能名氣大,廚房都唔接受個別嘅意見,哈哈。但我見叫左炒粉麵嘅碟碟都食剩一半以上。我自己都冇食曬,餓住咁出番來。環境:3/10一定要搭台,一定要坐埋一邊呢啲就唔洗講。但個冷氣大到呢⋯碟炒公仔麵食左幾啖就變左凍冰冰咁,洗唔洗咁樣趕客啊找錢時個收銀好冇禮貌咁掟啲散銀比我,日日都要做找錢嘅做好少少都唔得?
雞扒炒公仔麵

味道:8/10
雞扒有味,碟麵炒得好香好勻

油膩:-10/10
叫左少油,但出到來同其他人一樣反曬光咁。

環境:3/10

2018-03-07 1252 浏览
【金华冰厅】📍太子弼街47号地下作为网红冰室聚集区的旺角,排起队来真的不是盖的……好几家店的队伍长的看不到尽头...所以我们放弃好几家后终于遇到一家没那么多人的茶餐厅!激动地继续排队😂✨咸牛肉蛋包✨推荐:❤️❤️❤️❤️❤️咸牛肉真的超滑超嫩,跟鸡蛋一起炒熟之后很香~而且上层菠萝包的酥皮部分很大片很厚身很酥脆!超喜欢这家店的菠萝包哎!看隔壁桌的菠萝油也超好吃的样子!下次还要来!✨蛋挞✨推荐:❤️❤️❤️❤️蛋挞皮是有点像曲奇的酥皮,个人很喜欢🙈中间部分很顺滑,没有蛋腥味,乘热吃酥掉一地的皮,甜度也刚好,喜欢喜欢🙈✨热奶茶✨推荐:❤️❤️❤️❤️❤️这种老冰室的奶茶好像都是差不多的样子,很醇很香很滑,茶味和奶味融合的超好!而且这家奶茶的糖是要自己加的,这点超赞!按照喜好来更合自己口味💕李大鼻还吃了一份咖喱饭,但是从他表情来看似乎比较普通。但是我看其他人都点的是炒粉炒面炒河粉什么的,应该那些才是招牌吗?emmmmmm下次再来就吃那些!
【金华冰厅】
📍太子弼街47号地下