2018-03-22 119 浏览
又係我大食妹同大家食好野時間,今次一次衝入銅鑼灣,一試位於金百利既金羅寶,一試佢地出名的韓燒。燒豬頸肉:豬頸肉不但唔會太肥,而且入口豬味十足,肉質唔會太硬,燒後味道香濃,加上用上特製的醬汁醃製,所以入口會有特別的味道,一定係出面食唔到。加上,豬頸肉用上上等豬肉,絕對唔洗驚品質問題。牛肋骨湯:聽講依個湯每日都用大量牛肋骨淆製,之後就用上石窩上菜,所以絕對係十分夠熱。牛肋骨煲既湯不但補身,而且甘甜,加上有粉絲吸收湯汁,所以食落牛味會滲入粉絲,加上有蝦米,蔬菜粒,所以田園風味十分足。最後,今次我大食好俾4個大食指數,除了這裡食材新鮮外,而且地方又十分大,絕對係朋友聚會的必到之地。

2018-02-12
2018-03-22 98 浏览
今日,突然好想食韓燒,所以就相約朋友到位於銅鑼灣韓燒出晒名名既金羅寶,一試佢地既韓式燒烤。燒牛肋骨:牛肋骨用上韓國正宗牛隻來燒,所以牛味十分濃,而且牛肋骨的肉質鮮嫩,入口燒香後,味道十分鮮甜,加上韓式醬汁,酸酸甜甜,實在係必叫之韓式燒肉。燒肉眼扒:用上原塊肉眼扒來燒,店員會將肉眼,切成數塊,首先用上牛的脂肪起獲,所以燒出來會突別有牛的香味,加上牛的肉眼切得十分厚,入口不但牛味香濃,而且牛的雪花平均,唔會太肥,絕對係一等一的上級貨色。總括來說,這裡的燒烤食物品質高,而價錢亦都十分合理,環境同坐位都非常舒適,店員有善的款待又好,絕對係喜歡韓燒的朋友必到之地。

2018-02-12
2018-03-07 265 浏览
在金羅寶吃午餐無論環境及食物都是令人滿意的。所以今次又來到這韓國菜飯堂來吃個午餐。每次看餐牌後,都會點選泡菜湯今次又是選擇了這個必食的午市套餐。點選午餐後,八小碟前菜就會送上來,多種類的前菜真的好味道。泡菜湯未送上,先來吃小菜。熱騰騰的泡菜湯到了吃飽飽,下次再來,不知會否點選其他食物呢
每次看餐牌後,都會點選泡菜湯
今次又是選擇了這個必食的午市套餐。
前菜

點選午餐後,八小碟前菜就會送上來,多種類的前菜真的好味道。
前菜
泡菜湯未送上,先來吃小菜。
熱騰騰的泡菜湯到了
泡菜豬肉雜錦煲套餐
吃飽飽,下次再來,不知會否點選其他食物呢
2017-10-07
泡菜豬肉雜錦煲套餐
2018-03-06 108 浏览
來到銅鑼灣金百利既金羅寶韓燒,第一次來到這店!地方都幾闊落,坐得舒服!最重要抽風系統做得幾好!唔會成間店都煙霧迷漫!來到傳統韓燒店都係會送上十多碟的小食,每碟試少少都幾過癮最鐘意這款咸魚仔,味道幾濃郁帶魚香,但唔會腥喔!牛肋骨肉已調好味了~所以真係唔使任何醬汁都非常夠味每邊輕輕燒!燒到剛熟就好了~牛味濃郁豐富肉汁鎖緊豬腩肉都幾肥美不過脂肪部份比較易燒焦!所以要小心處理同埋伴碟既洋葱不能睇小!好鮮甜的蠔肉石頭飯,店員會為我地撈亂,方便食!夠哂熱既飯真係無得輸,飯焦香口呢!蠔肉鮮嫩這裡還有生啤飲呢!!下下火

來到傳統韓燒店都係會送上十多碟的小食,每碟試少少都幾過癮
最鐘意這款咸魚仔,味道幾濃郁帶魚香,但唔會腥喔!

牛肋骨肉已調好味了~所以真係唔使任何醬汁都非常夠味
每邊輕輕燒!燒到剛熟就好了~牛味濃郁豐富
肉汁鎖緊

豬腩肉都幾肥美
不過脂肪部份比較易燒焦!所以要小心處理
同埋伴碟既洋葱不能睇小!好鮮甜的

這裡還有生啤飲呢!!下下火

2018-03-02 1265 浏览
韓國菜對我黎講真係百食不厭, 今晚又黎呢度開餐喜歡佢呢度多卡位, 就算二人都可以入座, 坐得超舒服, 通風系統又做得好, 食完衣服都唔會沾上烤肉味餐牌依舊咁多食物選擇, 今次比我"發現"原來有二人套餐, 有得燒烤同火鍋, 一爐二食, 吸引喎!我地點左烤牛肉什錦 X 海鮮火鍋 ($590/二人)落單後, 食住韓式前菜等烤肉, 前菜味道唔錯, 喜愛佢個甜薯仔!烤牛肉什錦 - 份量超對眼, 若以二人份量黎講係好夠食!  憑肉眼分別牛肉有三種, 牛肋骨, 牛肋肉及薄切肉!肉嘅顏色相當吸引, 脂肪分佈平均, 厚薄亦岩岩好, 由厚到薄都有得比你試!放入烤板唔駛好耐已經食得, 聞到好香肉香味, 餐廳提供烤肉豉油, 但其實肉已經有調味, 單食已經夠晒味道! 肉質可口, 一咬肉汁爆發, 滋味無窮! 一盤食到幾款肉, 滿足呀!!食完烤肉就輪到海鮮火鍋出場, 份量亦係超大, 湯底紅紅配上綠綠蔬菜, 煲滾起就可以起筷.............(期待MODE....啟動!!)呢個海鮮鍋所包括嘅海鮮都幾豐富, 有魚, 蟹, 蝦, 帶子, 八爪魚, 青口, 配上大量菇類及蔬菜, 仲有歡喜嘅大荳芽, 試問咁嘅陣容,
韓國菜對我黎講真係百食不厭, 今晚又黎呢度開餐

我地點左烤牛肉什錦 X 海鮮火鍋 ($590/二人)

烤牛肉什錦

海鮮火鍋

呢個海鮮鍋所包括嘅海鮮都幾豐富, 有魚, 蟹, 蝦, 帶子, 八爪魚, 青口, 配上大量菇類及蔬菜, 仲有歡喜嘅大荳芽, 試問咁嘅陣容, 啖湯又點會唔鮮甜呢?  個湯雖然係橙紅色及有辣椒, 但辣度只係微辣, 放心!!

講返D海鮮, 青口及蝦會由侍應幫你除殼, 食得相當方便, 每款都食到鮮甜味, 侍應建議先食蟹同蝦, 蝦肉夠飽滿又彈牙!

呢粒厚帶子絶對係呢鍋嘅亮點, 厚度夠晒口感, 食起黎鮮甜又唔"痴牙", 每人一粒唔駛爭! 哈........

呢個二人套餐真係相當超值抵食, 份量都夠3人食, 埋單前仲有雪糕/紅棗茶送, 我地就要左紅棗茶, 未飲已經聞到好香濃紅棗味, 夠晒足料, 飲落濃濃紅棗味, 又有紅棗粒, 飲完面色當堂紅潤左!  韓國餐果然夠晒養身!
紅棗茶

呢度侍應服務反應快又細心, 不時主動加茶, 難怪到我地離開時全場滿座!
烤牛肉什錦
海鮮火鍋
2018-02-28 603 浏览
在銅鑼灣的金百利廣場有不同的餐廳可供選擇,然而這天和熱愛韓食的友人出門,所以「金羅寶韓國料理」就成了我們的晚餐之選。翻翻餐牌,有為數不少的選擇,有小菜,還有烤肉呢。點餐後,店員率先為我們送上八款前菜,有泡菜、薯仔、小魚乾、菠菜、豆芽等等,相當豐富。泡菜很入味不會太辣,就是熟了點,有點太腍;小銀魚最為香口惹味,帶有鹹香。邊吃著前菜,我們點的紅炆牛肋骨煲就上菜了。牛肋骨在韓國料理中亦為常見,牛肉炆得很軟熟,口感不會嚡,醬汁也很入味,味道有點甜甜的,若果配上白飯會更滋味吧生牛肉是韓國料理中的招牌,難得「金羅寶韓國料理」有供應生牛肉菜式,我們就點了一份牛肉刺身什錦飯。牛肉口感柔滑,帶有點彈性,整個拌飯吃上去有著絲絲甜味,加上蔬菜的口感變得更為爽口。韓式拌飯除了生牛肉,還有各種蔬菜,當中還嚐到蘋果味。很多人喜歡加入辣醬拌均,可是我想吃到原汁原味,所以在拌好後才按需要加入辣醬。最近天氣時冷時熱,要說道想暖暖身子,一定要點一份人蔘雞湯,雞湯上枱後,店員還會主動將雞切件,非常細心。湯底下有著不少的蔘片,整個湯發出陣陣的甘甜味,每絲的雞肉都滲入了湯的精華。喜歡喝人蔘雞湯的人一定都不會錯過湯底的米飯,口感

翻翻餐牌,有為數不少的選擇,有小菜,還有烤肉呢。

湯底下有著不少的蔘片,整個湯發出陣陣的甘甜味,每絲的雞肉都滲入了湯的精華。喜歡喝人蔘雞湯的人一定都不會錯過湯底的米飯,口感更稠糊,喝起來身體頓時變得暖暖,是暖身必備的良菜。

飯後甜點對女生來說是不可缺少的一環,而「金羅寶韓國料理」亦有提供紅棗茶或雪糕作甜點呢,我們的選擇當然是雪糕。

冷冰冰的芒果雪糕,果味很香甜,即使吃過雪糕,身體依然還有著吃過人蔘雞湯的暖暖感覺呢。
2018-02-27 145 浏览
之前在韓國都食過兩間當地醬油蟹,價錢比香港只是平少少,但味道就比不上金羅寶韓國料理了!這次都是第一次在香港食,真估不到他們調的味道非常適中鮮甜,不會像我之前在韓國首爾食的那麼鹹!值得一試😋牛肉炒年糕($138)-餐牌原本是辣炒牛肉年糕,但這道菜是點比小朋友,所以走辣,但味道也不錯,年糕非常口感。第二味必食推介就是王者牛排骨($338),味道帶甜,肉質鮮嫩,牛味十足,足夠四人分享,價錢亦算合理!每面燒大約1分鐘就可以了😋入座前菜共8碟,可以要求添食,完全免費紅炆牛肋骨煲($188)-瘦中帶肥的牛肋骨吸收湯汁精華,非常入味,牛肉入口即化。支裝啤酒每款$35韓式什錦炒粉絲($138)-飽肚之選
醬油羔蟹

牛肉炒年糕
王者牛排骨
紅炆牛肋骨
韓式什錦炒粉絲
  • 王者牛排骨,紅炆牛肋骨煲
2018-02-27 659 浏览
今天年初五,孩子們都開工了,我和老公還在休年假中,本來想去燒野食,但只有我們二人沒趣味,就去銅鑼灣行下食下野,中午去到金百利廣場,想起之前去過金羅寶韓國料理食韓燒,味道吾錯。就去食午餐回味下。午餐好底食,所以我們選擇食午餐。韓國菜真好,每次都有多款免費的前菜,有辣有吾辣,味道不錯!高麗人參雞湯:韓國人夏天進補,我們中國人冬天進補,所以叫了高麗人參雞湯,人參都幾大條,雞也煮到離骨,湯鮮帶参味!好飲。餐湯是羅白湯,清甜可口。豬肉石鍋雜錦飯:加些韓式辣醬攪拌均勻,飯軟硬適中,底部有香脆的飯焦,美味又有口感!鐵板烤豬頸肉:用特製醬料烤過的豬頸肉,味道甜中帶辣,口感爽口,十分惹味!韓式什錦豬肉炒粉絲:韓國粉絲比中國粉絲粗一些,口感QQ的彈牙,味道甜甜的,配上雜菜更添口感。海鮮煎葱餅:葱餅煎得好香脆,海鮮切粒並加入葱,令煎餅味道提升,香口又好味!甜品是紅豆雪糕:甜度適中,粒粒林甜的紅豆加入了雪糕,非常好味。

午餐好底食,所以我們選擇食午餐。
韓國菜真好,每次都有多款免費的前菜,有辣有吾辣,味道不錯!

餐湯是羅白湯,清甜可口。

2018-02-20
午餐
2018-02-27 215 浏览
韓風吹不停,韓劇、K-Pop、炸雞、芝士拉絲等新式韓食不斷充斥在生活中。但説到正宗傳統韓式料理,仍然不乏捧場客,很多人喜歡吃傳統韓食的原因,是喜歡吃那些細細碟的前菜,小碟款式多樣化,琳琅滿目,盡顯韓國地道料理的特色。位於銅鑼灣的金羅寶,在香港已有十多年歴史,餐廳仍然保持著正宗的韓國料理。今天午市時間來到,價錢比晚市更優惠,而且食品選擇也很多。九小碟 (免費)👍👍👍👍👍多款餐前小食,除了指定的泡菜外,餐廳按着不同季節,選取時令食材作為小碟,所以每次來吃都會有不同的驚喜。這些小碟雖然是餐前小吃,但韓國人絶對不會草草處理,每一款小吃都用心製作。今次的小碟除了八小碟外,還有中閰最大碟的自家醃製的泡菜。鐡板烤牛肋骨肉 ($110/Lunch set)👍👍👍👍這個鐡板烤牛肋骨肉午市套餐包括白飯一碗,牛骨湯及甜品。牛肋骨肉放在熱到吱吱發響的鐵板上,牛肉的調味適中,汁料帶著絲絲的甜味,牛肋骨肉鮮嫩多汁,跟白飯一起吃就最配合了。鐵板烤五花豬腩肉($85/Lunch Set)👍👍👍👍👍鐵板烤五花豬腩肉午市套餐包括白飯一碗,牛骨湯及甜品。五花豬腩肉同樣放在鐵板上,帶皮的豬腩肉,一層肥夾著一層瘦,但吃落半點肥

九小碟 (免費)
九小碟

今次的小碟除了八小碟外,還有中閰最大碟的自家醃製的泡菜。

鐡板烤牛肋骨肉 ($110/Lunch set)

鐡板烤牛肋骨肉

鐵板烤五花豬腩肉($85/Lunch Set)
鐵板烤五花豬腩肉

鐵板烤五花豬腩肉午市套餐包括白飯一碗,牛骨湯及甜品。五花豬腩肉同樣放在鐵板上,帶皮的豬腩肉,一層肥夾著一層瘦,但吃落半點肥膩感覺都沒有,反而覺得有點爽口。醬汁味道帶有少少辣味,味道與豬腩很夾。
鐵板烤五花豬腩肉

高麗人參雞湯($98/Lunch set)
高麗人參雞湯

人參雞湯除了有人參和雞外,還有紅棗、蒜頭和糯米。雞湯清甜並帶有絲絲人參的甘味,夾雜著軟糯的糯米,每一口都帶有米香,人參的甘香和雞的鮮甜味。
高麗人參雞湯

牛肉石鍋雜錦飯 ($80)
牛肉石鍋雜錦飯

石頭鍋飯是富有韓國傳統文化特色,把燒到火紅石鍋,放入白飯、切了絲的什菜,加上一隻流心煎蛋和紫菜絲在飯面上,食的時候伴以韓式辣醬,簡單又美味。而我特別喜歡那些被石鍋燒到微焦的飯焦,甘香鬆脆,飯焦滲透了肉汁、蛋香和辣醬的味道,令人吃過不停。

甜品-芝麻雪糕
芝麻雪糕

甜品有兩種口味,可以選雪糕或紅棗茶。芝蔴雪糕不太甜並帶有淡淡芝麻香氣。

甜品-紅棗茶
紅棗茶

飯後飲一杯熱熱香濃的紅棗茶,暖胃又補身,女仕們就最適合了。

門面

內在環境

餐牌 (午市)
2018-02-26
午餐
九小碟
芝麻雪糕
紅棗茶
正宗韓國菜餐廳 ,韓燒有,韓國地道小食有,韓國正宗餐飲菜式又有 ; 位於銅鑼灣地理位置極佳的它,絕對會是同區正宗韓國菜之中,不錯的選擇6樓全層都屬於餐廳,所以一出升降機就會看到主餐牌只有一本,都羅列了所有的食物及飲料,大部份的食物更有圖片提供予客人參考餐廳環境雖然並不新穎,是較傳統的韓國餐廳裝修,能感受到餐廳經營了一定的歷史,不過座位舒適,大部份都是卡位坐位 ; 而特別值得一提的是,雖然當晚有不少客人都正在食韓燒食物,不過餐廳環境卻不會煙霧迷漫及滿是韓燒味道,可見餐廳於通風系統方面做得不錯 可樂有冰提供,感覺真的是輕輕鬆鬆 !食韓國菜,前菜是不會缺少的一環,不過這裡比較有驚喜的就是,一共有8小碟前菜夠正宗,絕不馬虎,除了最常見的泡菜之外,比較少見及特別的有,醃製魚乾,豆皮乾及甜薯仔等等 如果並不大食的你,可能只是食前菜就已經飽了一半了第一道菜,牛尾湯,每啖湯都有非常香濃的牛味,除了內有大量香蔥花之外,亦有多件牛尾件,而湯亦是韓國地道菜式之一,食飯之前喝一啖暖暖的湯,都挺開胃的當中的數件牛尾件也算是大件,食落味道依然濃郁,肉質不會太韌,如果覺得味道不夠,亦可點上附上的醬油以增加味道此炸醬

6樓全層都屬於餐廳,所以一出升降機就會看到

可樂有冰提供,感覺真的是輕輕鬆鬆 !

如果並不大食的你,可能只是食前菜就已經飽了一半了

此炸醬麵為韓國正宗傳統炸醬麵,可見與香港的大有不同,其中最為不同的就是醬汁,香港的是呈橙色般帶有肉碎的炸醬,而韓國的就是呈黑色,味道不太濃烈,口感亦比較 "傑" 身的 ; 而內裡就有青瓜絲及生菜作配菜,既有口感又夠特別,可作為主菜之一

原來韓式醬爆豆腐是這樣的 ! 將洋蔥,蘑菇,西椒拌上韓式醬,放於煎好了的豆腐之上,再以鐵板形式呈上,可保持溫度之餘,又更香口

撥開狂野的醬汁之後,可見豆腐外層以煎至金黃色,配上醬汁一同食用,味道酸酸甜甜,感覺就是將平庸淡味的豆腐加上一點色彩

基本上像這樣的兩菜式加一個湯,兩人食就一定夠了,可能更會有剩,所以整體而言,絕對抵食 ~
2018-02-23 333 浏览
在韓國菜仲未大行其道 的時候, 金羅寶都是非常人氣的傳統韓國餐廳, 光顧的有大部分都是韓國人。 那份餐牌都是十年如一, 選擇依舊。 今天提前慶祝生日,決定光顧一下老朋友。 入坐時都只是六時多,時間尚早, 屬於第一批顧客。 那八小碟的伴菜依然吸引。 卡位又大又舒服,正正望著銅鑼灣鬧市。醃魚乾又甜又脆, 香口惹味。韓國泡菜調味適中,唔會太辣或太酸,爽脆,開胃醒神。另外一款冷盤牛脷比較少有。 已熟的牛舌 配上蒜蓉和辣椒, 少少酸辣, 不錯的小食。茄子也醃得入味。 薯仔又甜又香軟。苦瓜蝦乾兩者一同吃有中和的作用。 苦瓜甘涼清潤加上咸鮮的蝦乾 幾特別的一款前菜。牛尾湯$135雪白的牛尾湯, 熬製得相當濃郁黏口且充滿牛骨味。 湯裏哪些大白蔥令湯非常鮮味, 主角牛尾份量也相當多, 隨湯附設的淮鹽,可用來蘸牛尾 或放進湯中, 带出牛尾湯的鮮香。 牛尾亦熬製得充分軟淋且入味, 筯腱位又有口, 每次喝這個湯我們都把我湯料全部KO。調味雜錦拼盤$368, 肉類包括牛 ,羊,豬及雞。 份量對於兩個不是食肉獸的我們原來是偏多。 羊肉沒有羊騷味, 醃得入味。 牛肉淋身,帶甜甜的醃味。 豬肉帶微微的辣,要控制一下

醃魚乾又甜又脆, 香口惹味。
韓國泡菜調味適中,唔會太辣或太酸,爽脆,開胃醒神。

茄子也醃得入味。 薯仔又甜又香軟。

牛尾湯

牛尾湯$135

調味雜錦拼盤$368, 肉類包括牛 ,羊,豬及雞。 份量對於兩個不是食肉獸的我們原來是偏多。 羊肉沒有羊騷味, 醃得入味。 牛肉淋身,帶甜甜的醃味。 豬肉帶微微的辣,要控制一下火候,否則會很容易乾。 雞肉都很嫩滑, 烤好蘸上甜豉油剛剛好。
海鮮石鍋雜錦飯$138
熱辣辣上枱,五顏六色的蔬菜混入很多海鮮,有蝦,魷魚。 加上少許韓式辣醬,熱辣辣好正! 我們不太喜歡吃飯焦所以很快就攪拌好然後放進碗中。 石頭飯煱保溫力很強,即使在碗中吃到最後也keep到熱!

同場還加了紫菜,用來包石鍋飯,超正!

最後還有甜品附送雪糕或者紅棗茶。 我們二人各試唔同款。 吃完燒烤,雪糕最好可以清清口腔。 紅棗茶亦可滋潤一下。

綜觀幾款食物質數唔錯,前菜水準都能夠保持正宗味道冇花巧,難怪多年來都屹立不倒, 隔一段時間便會心思思想再來光顧。
牛尾湯
2018-02-22 315 浏览
開年飯當然要食餐好拎個好意頭啦! 去左一間大家都好喜歡既韓國燒肉餐廳金羅保食dinner。平日晚餐廳內幾乎座無虛席, 雖然大部份食客都在烤肉, 但一點油煙焗促感都沒有, 抽煙設備做得不錯!上次兩個人黎只order牛肉併盤試試, 今次人多, 終於可以叫多幾款!烤肉包括有豬牛羊雞, 海鮮, 蔬菜等...就連韓式熟食款式都應有盡有, 有選擇困難症既我都要花點時間點菜。點菜後, 侍應先送上多款韓國前菜小食比我地開開胃, 不過前菜不是無限任加, 如果想encorn某一款小食, 每碟就收$10, 唔好睇少呢度既前菜, 味道真的很地道! 特別是自家製泡菜, 難得在香港都可以吃到韓國地道風味, 每次黎我都定必encorn!【牛脷】 $148賣相粉嫩鮮紅, 每片均為薄切, 只需加少少檸檬汁再烤, 味道清而口感不會太硬【魚柳】 $148這款魚柳在烤既過程中要比較小心, 如果烤爐上既油不太足就會有痴底出現, 緊記不可以烤得過火, 就能食到少少鹹又帶點鮮甜, 肉質比較實, 而且不會有雪味。兩款都是預先被醃製調味既牛肉, 不得不讚呢度既肉類確實醃的很入味, 而且肉質都可以容易咬開。【調味牛肋骨肉】 $168牛肋

【牛脷】 $148
牛脷

【魚柳】 $148
魚柳

【調味牛肋骨肉】 $168
牛肋骨肉已跟骨做分離, 整碟都是一片片的牛肉片, 甜甜地既醃料醬汁不會完全覆蓋牛味, 不用額外再點汁醬, 味道都是一流!
調味牛肋骨肉

【調味牛肉】 $128
呢款牛肉其實味道跟上一款差不多, 只是口感上有點不同, 肉質比牛肋骨肉更加林, 更加碎。
調味牛肉

【海鮮石鍋雜錦飯】 $138
石鍋飯熱辣辣上檯, 還聽到形成飯焦中既滋滋聲, 辣醬可因應自己想要既辣味加入, 攪拌後可以即食, 入面有不少蝦仁同埋魷魚絲, 不過魷魚絲口感不太突出, 蝦仁略帶點爽, 重點在於石鍋飯的飯焦, 脆卜卜, 很香口!! 整個石鍋飯份量不少啊!!
海鮮石鍋雜錦飯

最後還每人送上綠茶雪糕做甜品, 為呢餐豐富晚餐畫上完美句號。

雖然不是第一次幫襯, 但每次黎都總沒有令我失望! 質素依然keep得住very good~!
至於服務方便, 似乎要增添一下人手, 人流較多時, 很難找到店員協助, 但見到每位侍應都相當盡力照顧每檯食客, 稱得上用心經營的韓國燒肉餐廳!
2018-02-20
牛脷
魚柳
調味牛肋骨肉
調味牛肉
海鮮石鍋雜錦飯
平時真係極少食韓國野,因為真係唔係好食得辣。不過有時食中餐,西餐食得多都有D悶,突然想搵D 新野試下,見呢度個menu 都幾多唔辣既選擇,就破例試一試。兩個人黎到有得坐四人卡座,個位好大好舒服😚等食之際先黎個8小碟,份量都唔細喎,最重要係唔使錢!好興奮!😳整體都好滿意,下面呢幾樣我就最鍾意。✨魚乾仔:個汁真係非常惹味,甜甜地又帶d 辣,佢入邊仲有d 檸檬,味道好豐富,連d 蒜粒都非常香。✨薯仔:未食過咁腍咁香甜既薯仔,我食咗三舊🤤。✨翠玉瓜拼秀珍菇:兩樣都好清甜多汁,凍凍地感覺幾清新。另外有d 睇落辣辣地既,但食落原來唔係好辣😳,所以大部份我都試到。✨韓式牛肉什菜炒粉絲($135): 個粉絲好Q彈,食落帶點咬口但又唔會過韌,味道甜甜地都幾好食。入邊配菜都唔少,有洋蔥,紅蘿蔔,椰菜,好香甜爽口,不過d 牛肉就比較碎。✨飛魚卵石窩雜錦飯($130): 超多蟹子的,店員好快手幫我地快速攪拌好,所以個飯焦食落係微微脆的,唔會好似煲仔飯d 飯焦咁脆到死實實。個甜辣醬我地就自己後加,因為怕會太辣,不過原來係好似甜醬咁帶微微辣,所以我都食得到😍。 入面仲有東菇,菠菜,芽菜,紅蘿蔔,可能我落得醬小,所

兩個人黎到有得坐四人卡座,個位好大好舒服😚

整體都好滿意,下面呢幾樣我就最鍾意。

前菜

薯仔:未食過咁腍咁香甜既薯仔,我食咗三舊🤤。
前菜

翠玉瓜拼秀珍菇:兩樣都好清甜多汁,凍凍地感覺幾清新。

前菜

韓式牛肉什菜炒粉絲($135): 粉絲好Q彈,食落帶點咬口但又唔會過韌,味道甜甜地都幾好食入邊配菜都唔少,有洋蔥,紅蘿蔔,椰菜,好香甜爽口,不過d 牛肉就比較碎。

韓式牛肉什菜炒粉絲

飛魚卵石窩雜錦飯($130): 超多蟹子的,店員好快手幫我地快速攪拌好,所以個飯焦食落係微微脆的,唔會好似煲仔飯d 飯焦咁脆到死實實個甜辣醬我地就自己後加,因為怕會太辣,不過原來係好似甜醬咁帶微微辣,所以我都食得到😍。 入面仲有東菇,菠菜,芽菜,紅蘿蔔,可能我落得醬小,所以味道就比較清,不過個飯我拎黎送肉都OK ~蟹子如果可以大粒d 就更加脆卜卜更perfect~

調味豬排骨($175): 剪完出黎都有十零舊,呢個真係好好味,個排骨半肥瘦,燒完d 肥油咇出黎真係好甘香😍😍😍😍。
調味豬排骨

個肉一定要拌埋個菜黎食,開頭見佢個樣又係好辣咁,好神奇又係唔辣!!個醬汁酸酸地,夾埋d 京蔥配個肉,真係超好食!超好食!超好食!

食完d熱氣野,最後仲有雪糕送,簡直係劃上完美既句號🤩今日對韓國菜改觀,完來有好多野睇落好辣,但我呢d 唔食辣既都可以參與到,真係好開心😝
韓式牛肉什菜炒粉絲
調味豬排骨
2018-02-21 101 浏览
朋友想食韓國菜但又不想過來九龍, 這是我第一次來金百利的金羅寶,未到七點已經全場坐滿。 食韓國菜,通常他的小伴菜是我的最愛,這次我們有泡菜,蘿白絲,小魚乾,醬醃茄子,西蘭花椰菜花,菠菜芽菜,苦瓜。他的泡菜很新鮮,因為不酸, 爽脆脆,十分正宗。 如果食完還有一兩款再多食一點,可以請他們再添加。他們的麻油菠菜做得不錯。天氣凍,點了一個細人蔘雞湯,侍應送上來主動幫忙把雞切開,方便進食。人蔘雞用的雞都是春雞, 所以肉質鮮嫩,一口雞湯一口雞肉或者糯米加紅棗,食完之後暖粒粒。 旁邊的淮鹽是用來點雞肉,又可以放一些在湯裏因為本身湯是沒有咸味。海鮮石鍋雜錦飯,蠔仔,魷魚,煎蛋,蔬菜絲和冬菇絲,再加韓式辣醬,新年當然要撈起啦! 最鐘意他的飯焦,可惜我們只是在談天忘記弄起它,雖然有點焦了,但是味道一流。辣泡菜煎餅, 其中一邊有點過火,燒焦了。喜歡食這個質地較實的煎餅,麵粉和材料比例適中,試過食過有一些煎餅,一夾就散,不好食。食完後,侍應收拾碗碟,送上雪糕作結。老實說,臨過新年,樓面侍應忙過不停,要他們幫忙加茶或小菜都要點時間,外面排隊人龍不絕,要食的話要留一點時間排隊呀!滿分為10分(1分最低,10分最高

食完後,侍應收拾碗碟,送上雪糕作結。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8
衛生:8
服務:7
價錢: 7
舒適度:7
總分:7.5

2018-02-13 89 浏览
同事話掛住呢間既牛筋骨湯喎 所以我地就黎試下啦坦白講開頭見到樓下排咁耐隊搭𨋢其實對呢度印象麻麻 不過上到去就發現咗去到另一個世界咁 一入到去就覺得好光猛好闊落 完全冇迫嘅感覺呀 仲有好多卡位添啊 喺主菜黎你之前先食佢送嘅八碟小菜先啦 我最鍾意食就係嗰薯仔 甜甜地又琳琳地咁唔漏又好食個泡菜又唔算會好辣 仲有我最鍾意食嘅芽菜呀 朋友話上次嘅食嘅小菜係有d唔同嘅 食完呢個小菜即刻唔到肚餓lu 呢個就係牛肋骨湯啦 因為好好多蘿蔔 所以好清甜 其實佢提議點醬汁令到蘿蔔會冇咁淡味 但係我覺得其實唔使點都已經好夠啦 因為佢已姐吸晒啲湯嘅味 牛肋骨既肉質好林 我鍾意嘅係佢有少少肥膏 整體上佢個牛味係好濃 而且仲好大嚿添 其實佢呢係配埋個白飯一齊上嘅 咁但係呢個湯碗有韓式嘅粉絲墊左係底 咁大食我都淨係食個湯底已經飽晒啦 所以係好鬼抵食架佢仲有個飯後甜品呀 就係雪糕或者係紅棗茶係呢啲凍冰冰嘅日子梗係飲紅棗茶啦
同事話掛住呢間既牛筋骨湯喎 所以我地就黎試下啦