2018-11-12
今晚同朋友去SOGO 入貨,血併完後好肚餓,就即刻去最近嘅金百利搵嘢食,大家都想食韓國菜,於是就揀咗金羅寶!餐廳都幾大幾多位,裝修都好有韓國餐廳feel!侍應有大部分都係韓國人,都幾有去咗韓國嘅感覺!兩個女仔就叫咗三個菜,由於我哋血併完好攰,所以無叫任何燒肉!食韓國嘢有八小碟係指定動作,呢度有泡菜、蛋餅、辣蘿蔔、薯仔、魚干仔等等!好適合我哋宜家咁肚餓又可以即刻食嘅時間!先嚟一個辣泡菜湯,入口熱辣辣咁好惹味,原本仲怕又辣又咸,點知味道又剛剛好!裏面除咗泡菜同豆腐之外,仲有啲豬肉片同京葱,所以感覺唔會太齋,而且份量又夠多,我哋兩個每人都飲咗兩碗半!另外仲叫咗一個鰻魚石鍋飯,上枱嘅時候石鍋熱辣辣,侍應會問我地需唔需要加韓式辣醬,食得辣嘅我哋當然需要㗎啦!侍應亦會幫我地炒埋,都係幾貼心嘅服務!鰻魚好淋身,有種甜甜嘅味道,而鍋飯份量又係好足,每人都食到兩碗!最後我哋叫咗牛肋骨煲,係我哋食韓國嘢必食嘅牛肋骨!牛肋骨炆得好甜好淋淋,而且好有牛肉味!除咗牛肋骨,仲有紅蘿蔔白蘿蔔嘅配菜,都一樣炆得的確好入味,係唔可以忽略嘅配菜!