2022-12-07 184 浏览
第二次來到這間食川菜的餐廳,他們的酸菜魚有傳統的酸菜魚,亦有紅湯酸菜魚,另外亦有一人餐和小食可以選擇!招牌老壇酸菜魚,我們兩個人點了小的酸菜魚,辣度可以自己揀,我們揀了小辣!湯底酸酸辣辣,魚片份量都好多,嫩滑冇骨!我們還加錢點了福袋,福袋包括有萵筍、金菇、雲耳、魚腐、粉絲和寬粉!當中估唔到原來粉絲放入酸菜魚湯是那麼好吃,跟米飯食實在不錯!爽清麻辣魚皮,魚皮是灼魚皮,口感爽脆,拌入麻麻辣辣醬汁,味道惹味!凍檸檬薏米水,味道酸味味,有大量薏米,口感煙韌!凍紅棗桂圓茶,飲品入面有紅棗和桂圓,味道不會好甜,十分滋潤養生!
凍檸檬薏米水,味道酸味味,有大量薏米,口感煙韌!
2022-12-01
2022-11-30 166 浏览
一家看上去普通的茶記,看到有酸菜魚套餐,跟朋友就決定試試看🙌🏻 店內不大,光猛衞生😉👉🏻招牌老檀酸菜魚飯 $98雖說是一人套餐,份量不少👍🏻魚肉滿多的,還有些金菇、蓮藕片、木耳墊底~湯頭意外清甜,完全不油😳酸度剛剛好😍 真的是招牌👍🏻👍🏻好吃💕 👉🏻洛神鬼馬咕嚕雞肉飯 $82酸酸甜甜超開胃👍🏻👍🏻而且因為是雞塊,不像咕嚕骨那樣需要啃骨,吃得方便又好味😋😋 而且當中還有些炸到昝月脆的油炸鬼,引滿醬汁,好正🙌🏻☺️推薦👍🏻👍🏻👉🏻霸王炒辣蜆 $98份量多,無沙👍🏻👍🏻醬汁看上去很重,但其實調味非員剛好,惹味但不死鹹😋😋好味~ 🎈總歸一句: 本身打算是但求其吃一頓,沒想到吃到滿高質的小菜👍🏻 會再回頭🥰

👉🏻招牌老檀酸菜魚飯 $98

👉🏻洛神鬼馬咕嚕雞肉飯 $82

👉🏻霸王炒辣蜆 $98

🎈總歸一句:
今日介紹嘅餐廳位於銅鑼灣登龍街,為中環酸菜魚「蓉玥」副綫,同樣主打酸菜魚,湯底以雞骨、豬骨及魚骨等熬製四小時。此店更特別供應酸菜花膠。酸菜魚中央自設工場,可自己選擇酸辣度,迎合個人口味,招牌口水雞醬料包含麻辣鮮香。🌟招牌老壇酸菜魚 1-2人 $218招牌老壇酸菜魚選擇左BB辣,味道剛好唔太辣,入面包括蘿蔔片、蓮藕、金菇、酸菜,老壇酸菜魚味道微辣酸爽,魚肉滑嫩。🌟銅鑼灣登龍雞飯 $98雞肉質鮮嫩,底層有青瓜,設三款醬汁搭配鷄肉,蔥油惹味,豉油有鹹香味。📌金玥 @la_goldan 銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈31-35號地鋪🚇港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約3分鐘📍#銅鑼灣

🌟招牌老壇酸菜魚 1-2人 $218

🌟銅鑼灣登龍雞飯 $98

📌金玥 @la_goldan
銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈31-35號地鋪
🚇港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約3分鐘
📍#銅鑼灣
2022-11-17 106 浏览
餐廳位於銅鑼灣登龍街,主打多款正宗川菜料理,酸菜魚、口水雞、麻辣雞、回鍋肉樣樣有齊,仲有特色小食同健康特飲😛 晚市套餐都幾扺食,款式又多,老少咸宜,經過不妨試試😍店員推介巧手蔥油雞飯,雞肉嫩滑,啖啖肉,配飯一流,果然係招牌菜💗 拍蒜金玉手撕包菜係一道湖南省傳統嘅地方名菜,口感爽脆,味道鮮美而且唔算油膩,值得一試👍🏻小食方面都有好多選擇,脆皮雞肉蓮餅口感十分特別,調味適中,可以一試🙈 蔬菜炸蝦餅香氣四溢,外層炸至脆身,邪惡又美味🥰 最後要埋特色嘅川式蔥油餅,大件夾抵食而且食落又唔乾,好推💞 飲品方面要咗山楂羅漢果同檸檬薏米水,消暑解渴,唔錯唔錯😍

約咗朋友喺銅鑼灣食Lunch 佢話好想食酸菜魚 上網睇到呢間好多人介紹 去到大約兩點部full哂 不過店舖坐位都多 等左大概十分鐘就入座了 老壇酸菜魚 魚肉冇腥味仲幾滑添 可以自選酸/辣度 佢唔係一入口即刻覺得好味精 食完會好口渴嗰種湯底 酸辣度適中 朋友好唔食得辣都冇問題 薯粉 係粗嘅寬薯粉 口感煙煙靭靭 再加埋酸菜魚個湯汁好掛汁 都建議大家加錢轉呢個粉試下墨魚餅 墨魚味好香 點埋個甜辣醬好夾 熗炒土豆絲 呢個真係極力推介 我覺得一碟好嘅土豆絲絕對唔可以係好淋嘅質地 呢碟係炒得超級爽口之餘唔油膩 我同朋友食唔停口😆 招牌口水雞 雞肉好嫩滑 醬汁麻多過辣 送飯一流 黃金饅頭 係一口size 好mini🤏 外表脆卜卜 做飯後甜品係完美 飲品叫左薏米水同紅棗桂圓茶都係小甜路線 岩哂我 而且個杯獨立包裝就算飲唔曬拎走都好方便 整體都好滿意 Set有埋飲品埋單$300都唔使 呢個地點嚟講性價比好高 😍

墨魚餅 墨魚味好香 點埋個甜辣醬好夾

招牌口水雞 雞肉好嫩滑 醬汁麻多過辣 送飯一流

2022-11-11 101 浏览
“招牌老壇酸菜魚薯粉”($106)“金玥招牌口水雞飯”($78)“川椒麻辣皮蛋”($40)又嚟咗銅鑼灣登龍街搵食😝今次去咗間食川菜嘅餐廳金玥晚市keep住有人入座,都幾受歡迎🤗呢道除咗單點,另外都有提供一人套餐而且價錢仲當然實惠😚我地就叫咗2個一人套餐試吓首係餐廳主打嘅招牌老壇酸菜魚+$8配薯粉就算係一人餐嘅酸菜魚都大大份😍魚片夠哂爽脆又唔腥🥰仲起哂骨啖啖肉🤤個湯好夠酸我好鍾意😚而且愈食愈辣好惹味🌶粗薯粉質地煙韌,配上酸菜魚一流😛另一個餐就點咗招牌口水雞飯🐔碟口水雞份量又係超多😆食落十分嫩滑☺️口水汁加上炸脆紅蔥頭好香口最後仲加咗份小食川椒麻辣皮蛋味道又香又清爽,個蛋黃仲有啲流心🤤食完之後真係超飽超滿足😝
“招牌老壇酸菜魚薯粉”($106)

“金玥招牌口水雞飯”($78)

“川椒麻辣皮蛋”($40)

又嚟咗銅鑼灣登龍街搵食😝

今次去咗間食川菜嘅餐廳金玥

晚市keep住有人入座,都幾受歡迎🤗

呢道除咗單點,另外都有提供一人套餐

而且價錢仲當然實惠😚

我地就叫咗2個一人套餐試吓

首係餐廳主打嘅招牌老壇酸菜魚+$8配薯粉

就算係一人餐嘅酸菜魚都大大份😍

魚片夠哂爽脆又唔腥🥰仲起哂骨啖啖肉🤤

個湯好夠酸我好鍾意😚而且愈食愈辣好惹味🌶

粗薯粉質地煙韌,配上酸菜魚一流😛

另一個餐就點咗招牌口水雞飯🐔

碟口水雞份量又係超多😆

食落十分嫩滑☺️口水汁加上炸脆紅蔥頭好香口

最後仲加咗份小食川椒麻辣皮蛋

味道又香又清爽,個蛋黃仲有啲流心🤤

食完之後真係超飽超滿足😝
2022-11-07 95 浏览
今日同一位舊同事去銅鑼灣搵食,去咗食街登龍街,又近佢又近我,戈條街好多間拉麵店🍜食都食過幾間,所以今次就吾系食拉麵,揀咗間價錢吾太貴嘅川菜黎食。雖然餐廳定價錢吾貴,都不失格調,仲帶點新穎。川菜款式頗多,有口水雞、酸菜魚、各款涼拌小菜等等,不乏辣味菜式,當然吾食辣都有選擇。首先試咗小食先,脆皮雞肉藕餅,外皮又真系幾脆💥裡面雞肉同藕餅餡料豐富,食起上黎都夾。自己同舊同事都系叫一人套餐,我系食酸菜魚配薯粉,酸菜魚仲有得揀酸辣同埋辣度,酸味幾足夠😆應該好多人對酸度滿意。辣吾會話太辣,魚肉新鮮軟稔。薯粉系寬薯粉,個樣好得意好闊😹幾好咬。舊同事叫回鍋肉,回鍋肉向來重口味,呢度都吾例外,味道香辣,五花肉肥美入味,有四川風味。川菜都有甜品食😆椰汁西米流心丸咁得意?平時食椰汁西米露就食得多,變咗丸類都咁正,椰汁西米一咬已經流曬出黎,甜度剛好🤍檸檬薏米水清熱解膩🍋

雖然餐廳定價錢吾貴,都不失格調,仲帶點新穎。

檸檬薏米水清熱解膩🍋
2022-10-31
  • 招牌老壇酸菜魚
平時想食酸菜魚通常都要拉埋男朋友一齊食因爲好少川菜鋪頭會提供一人份酸菜魚呢 尤其係晚市時段TVT而銅鑼灣登龍街【金玥】晚市居然都有一人餐選擇,全部都人均一百樓下,真心Ok~平日夜晚7點幾黎到都見到有不少一個人黎食,獨食享受me time更過癮!整體環境偏向似新式茶記,但有卡位設計,整體都整潔坐落都幾舒服。招牌酸菜魚飯$98 +轉薯粉$8- 可以自選辣度,我地就揀左BB辣過下癮- 魚肉好大塊、 食落都肉嫩無腥味,不過就要小心可能會有小小魚骨。- 酸菜魚湯底無坊間的甘油膩、但整體都好惹味和酸辣- 驚喜在於除魚肉外,入面都有不少酸菜、蓮藕,酸蘿蔔,金菇的配料,食起身不會太單調~- 而另上的薯粉係超闊身~咬落超級煙煙韌韌,好有嚼口,搭配住酸菜魚湯食就最好~銅鑼灣金玥登龍鷄飯 $98- 見個名好得意所以就試下-設三款醬汁搭配鷄肉、再有一小碟酸甜的涼拌蘿蔔、鷄肉分量都幾多再搭配上少少青瓜絲墊底、不過比起酸菜魚鷄肉就比較普通,但配搭的自家製味飯上面淋咗香油同炸洋蔥就真心唔錯!🧅超中意另加嘅小食拍青瓜雪過嘅拍青瓜食落有少少冰涼,食落超開胃!!!
平時想食酸菜魚通常都要拉埋男朋友一齊食

因爲好少川菜鋪頭會提供一人份酸菜魚呢 尤其係晚市時段TVT

招牌酸菜魚飯$98 +轉薯粉$8
可以自選辣度,我地就揀左BB辣過下癮
- 酸菜魚湯底無坊間的甘油膩、但整體都好惹味和酸辣
- 而另上的薯粉係超闊身~
咬落超級煙煙韌韌,好有嚼口,搭配住酸菜魚湯食就最好~

銅鑼灣金玥登龍鷄飯 $98

見個名好得意所以就試下
-設三款醬汁搭配鷄肉、
不過比起酸菜魚鷄肉就比較普通,

但配搭的自家製味飯上面淋咗香油同炸洋蔥就真心唔錯!🧅

超中意另加嘅小食拍青瓜
雪過嘅拍青瓜食落有少少冰涼,食落超開胃!!!
2022-10-25 138 浏览
喺銅鑼灣附近返工,最鍾意就係過嚟食煲啲飯,鍾意去地方大得來,又夠乾淨。而且食物仲有好多種類價錢亦都唔貴。今日想同大家介紹一下蔥油雞,有白飯配,仲可以加$8轉食薯粉或者米線!另外仲叫咗個酸辣魚,加辣。超級好食。魚肉好滑,酸菜亦都夠酸,好醒胃。做湯飯一流!我另外仲叫咗一杯薏米檸檬水,唔算好甜,女士啱晒。小食方便,叫咗夫妻肺片,同埋墨魚餅。夫妻肺片一定要試,佢入邊有牛皮,豬肚,牛柏葉,啲辣油仲要夠晒辣,好好味!聽聞牛皮好難整。但係佢整得好爽口,完全係必要之選!甜品方便,叫咗個炸饅頭,超級好食!揸得好趣口,又唔太油膩,真係開心地結束這一晚哦
2022-10-23 130 浏览
今日經過開銅鑼灣,見到呢間餐廳有酸菜魚同埋其他小菜都幾吸引,就入左去試😆餐廳以卡位同埋四人檯為主,坐得都舒服我地兩個人分別叫左兩款一人小菜晚餐😆招牌酸菜魚 小辣魚既分量都好多以一人分量黎講👍 魚好嫩,但小心可能有小小魚骨。夠酸夠辣好惹味🤤🤤 配菜都唔少,有蓮藕,蘿蔔,金菇等,配白飯一流金玥招牌雞飯👍配有三款醬汁,係其他鋪頭食唔到既味道,特別得黎又可以提升雞既鮮味。雞肉都夠嫩滑,但係雞皮都幾厚,如果要減肥既同志可能就要唔食啦!最後仲有薏米水同埋山楂羅漢果茶,消膩一流!☺️

餐廳以卡位同埋四人檯為主,坐得都舒服

我地兩個人分別叫左兩款一人小菜晚餐😆

招牌酸菜魚 小辣

金玥招牌雞飯👍

最後仲有薏米水同埋山楂羅漢果茶,消膩一流!☺️
2022-10-22 136 浏览
最近胃口不佳,想吃酸爽開胃的食物,於是來到銅鑼灣的美食一條街,登龍街準備到「金玥」好好享受一人也能吃的酸菜魚!⭐️招牌老壇酸菜魚飯今次選了BB辣覺得剛剛好,不會太辣,雖然是一人份但份量超大,蘿蔔片非常入味,蓮藕脆口、金菇爽口、酸菜很爽脆、魚肉滑嫩細膩沒有土腥味,非常下飯,湯汁微辣酸爽可以撈飯也可以直接飲。⭐️銅鑼灣登龍雞飯底層撲滿青瓜,雞皮色澤金黃油量且彈牙不肥,雞肉口感好腍,帶有雞油的香味非常下飯的一道菜。⭐️失傳夫妻肺片係一道小辣的小菜,有出面好少見嘅牛皮,口感有微微彈性、牛肚爽口韌勁、牛舌軟嫩多汁單吃配飯都好適合。⭐️凍檸檬薏米水薏米味道濃厚帶有檸檬的香氣和酸味,可以食到一粒粒嘅薏米好適合當配飯的飲品。
⭐️招牌老壇酸菜魚飯
失傳夫妻肺片
銅鑼灣登龍雞飯
失傳夫妻肺片
2022-10-21 112 浏览
銅鑼灣登龍街一向多野食,今日去左金玥食我最愛的酸菜魚。小店格局有D似茶餐廳,環境好光猛又乾淨,午市坐無虛席,只因午餐套餐好抵食,仲唔駛加一。🔹招牌老壇酸菜魚 $78呢個招牌酸菜魚啱晒鍾意食辣但係又唔食得大辣嘅人。自家制酸菜魚,可自己選擇酸辣度,迎合個人口味。魚片彈牙又無骨,肉質嫩滑,配菜仲有酸菜,蘿蔔片,金菇,蓮藕片,全部好入味果然係招牌菜!加 $8白飯轉左配紅薯粉,薯粉好煙靭,仲好飽肚。🔹金玥招牌口水雞 $68從來未食過口水雞,因為驚會好辣。但今日食完之後便愛上了。口水雞的醬汁,融合了鹹、香、麻、辣的滋味,淋上嫩滑雞肉及爽彈雞皮,好推介!🔹蒜香拍青瓜 $26青瓜清甜爽脆,蒜香味濃,與調味料醬汁拌製,作為前菜一流!🔹川椒麻辣皮蛋 $32皮蛋蛋黃半流心,配埋川椒麻辣調味,辣得過癮!🔹紅棗桂圓茶 / 山楂羅漢果跟餐加 $8 就可以轉特飲,兩杯都好清甜,解膩解渴!🔹爆漿糍粑 $48糍粑就食過,竟然有爆漿真係有驚喜! 即叫即炸,外脆內有紅糖,一咬開紅糖就爆出黎,甜度適中,食埋大滿足!

🔹招牌老壇酸菜魚 $78

加 $8白飯轉左配紅薯粉,薯粉好煙靭,仲好飽肚。

🔹金玥招牌口水雞 $68

🔹蒜香拍青瓜 $26
青瓜清甜爽脆,蒜香味濃,與調味料醬汁拌製,作為前菜一流!

🔹川椒麻辣皮蛋 $32
皮蛋蛋黃半流心,配埋川椒麻辣調味,辣得過癮!

🔹紅棗桂圓茶 / 山楂羅漢果
跟餐加 $8 就可以轉特飲,兩杯都好清甜,解膩解渴!

🔹爆漿糍粑 $48
今日嚟到銅鑼灣登龍街搵嘢食見到間茶餐廳格局嘅小店坐滿人望望餐牌原來有得食川菜🔥好辣嘅蕉媽心郁郁即刻入去試吓餐牌推介「招牌老壇酸菜魚」$78就點呢個試吓午餐包括一碟酸菜、一杯健康甜茶、一碗金玥飯(白飯)及一味餸老壇酸菜魚味道真係幾好魚片肉很滑、酸菜的味道融入魚湯和其他配菜中(例如金菇、蓮藕和蘿蔔)另外我哋仲點咗巧手蔥油雞🐓蔥油雞肉質非常鮮嫩、而且蔥油非常惹味加上豉油嘅鹹香味,好啱送飯午餐選擇頗多❤️下次有機會希望試吓肉骨茶金玥 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈31-35號地鋪
今日嚟到銅鑼灣登龍街搵嘢食
見到間茶餐廳格局嘅小店坐滿人

望望餐牌原來有得食川菜🔥
好辣嘅蕉媽心郁郁即刻入去試吓
餐牌推介「招牌老壇酸菜魚」$78

就點呢個試吓
午餐包括一碟酸菜、一杯健康甜茶、
一碗金玥飯(白飯)及一味餸
老壇酸菜魚味道真係幾好
另外我哋仲點咗巧手蔥油雞🐓
蔥油雞肉質非常鮮嫩、而且蔥油非常惹味
加上豉油嘅鹹香味,好啱送飯
蔥油雞

午餐選擇頗多❤️
下次有機會希望試吓肉骨茶

金玥 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈31-35號地鋪
蔥油雞
2022-10-17 68 浏览
朋友話銅鑼灣有間辣得出色的酸菜魚 當然要試試!仲有烤魚可以點同紅糖糍粑等小食招牌老壇酸菜魚我地當然要試返招牌菜啦一上枱已經好香好吸引 酸味濃郁湯底酸酸辣辣 仲有好多自家醃製的老壇酸菜 爽脆酸辣 非常開胃魚片鮮嫩 啖啖肉 而且肉質厚實 唔會輕易散開食落口 口感滑溜溜 不會有太多細骨寛粉煙煙韌韌 完全吸晒酸菜魚湯的味道金針菇都是吸收湯汁必點的配菜蓮藕片都非常爽脆 真是不錯的選擇最後仲有凍紅棗桂圓茶,凍檸檬薏米水 非常養生之選 可以令罪惡感降低一點
朋友話銅鑼灣有間辣得出色的酸菜魚 當然要試試!
仲有烤魚可以點同紅糖糍粑等小食

我地當然要試返招牌菜啦
一上枱已經好香好吸引 酸味濃郁

魚片鮮嫩 啖啖肉 而且肉質厚實 唔會輕易散開
食落口 口感滑溜溜 不會有太多細骨

寛粉煙煙韌韌 完全吸晒酸菜魚湯的味道
金針菇都是吸收湯汁必點的配菜
蓮藕片都非常爽脆 真是不錯的選擇

最後仲有凍紅棗桂圓茶,凍檸檬薏米水
非常養生之選 可以令罪惡感降低一點
2022-10-12 89 浏览
今日同男朋友喺銅鑼灣希慎廣場行街,首先我哋喺登龍街的川菜餐廳進行午膳,呢間叫金玥的餐廳,最著名的就是酸菜魚。午市套餐的酸菜魚套餐包括了前菜,一杯五花茶,一大碗酸菜魚,裏面包括魚片,酸菜,蘿蔔片,金菇,蓮藕片等。酸菜魚可以選擇不同的辣度,如果不能吃辣者則最低可選擇BB辣。而我作為嗜辣,則選擇了中辣,因為太辣則會影響酸菜湯的味道,中辣的味道則10分恰好。而男朋友則叫了金玥雞飯,配了三款不同的醬料,10分有特色。

而男朋友則叫了金玥雞飯,配了三款不同的醬料,10分有特色。
2022-10-04