2008-05-19 4 浏览
正如下面食評所言, 是否真的低糖少甜我就真的不清楚了, 至少我覺得還是頗甜的。 不過, 話明"甜"品, 不甜的話就稱不上"甜"品吧! 九龍城總店我倒還未吃過, 但由於此分店就腳, 我就食過幾次, 而且很滿意~最愛的是相中的這個, 連名字都忘了, 哈少有其實說穿了這個甜品就是雪糕紅豆冰! 刨冰山入藏有雪糕一大球, 加上超多的紅豆, 紅豆煲得頗淋, 但不失口感, 所以大讚! 別忘了甜品底下還有粒粒西米及椰果, 這個巨型刨冰絕對要留肚吃, 否則會飽食~都試過那個咖啡果凍, 這個也很抵讚! 果凍口感特別, 不過上次吃嫌它不夠凍; 雪芭則非常美味, 有香濃的咖啡味, 還有粒粒的咖啡粒及杏仁粒在內, 這甜品幸得雪芭的存在, 加分不少! 份量沒刨冰的巨型, 對我來說反而是剛好呢~
最愛的是相中的這個, 連名字都忘了, 哈少有

都試過那個咖啡果凍, 這個也很抵讚!
$22 (宵夜)
2008-05-14 12 浏览
五月十三日(二)吃過晚飯後想吃甜品。發現淘大的金滿堂是正牌九龍城金滿堂分店,於是便入內試試。由於事前沒有做功課,只記得麥提沙糯米茲有網友提到是不錯的甜品,於是首先選了這個,各自再叫了一碗甜品~麥提沙糯米茲($12)一碟六粒,一心試試有何特別之處。一吃之下,發現只是麥提沙外包糯米茲皮再加可可粉。入口有點苦味,一o趙之下整粒糯米茲其實就是麥提沙的味道,不懂有何特別過人之處。完全看不出有何心思及工夫可言。雖然有點皮分薄一下味道,又何來小甜之有? 按理愛朱古力的應該較愛吃正常麥提沙,不愛朱古力的應該也不會喜歡這"小甜",為甚麼這個甜品不乏捧場客?情迷朱古力($18)朱古力燉奶賣相十分,味道五分。吃落不太覺有鮮奶味,可能凍食關係燉奶質地亦不滑,朱古力味可能因為要小甜關係亦未見濃,感覺有點像溝淡而不是小甜。腐竹白果薏米糖水($13)雖知這裡不是主打中式糖水店舖,但看到餐牌有這個也不期然的點了它。結果質素果然是一般,這裡的腐竹糖水風格是半碗糖水半碗渣,腐竹有大塊的也有被煲成碎的,可能是刻意製造一些口感,喜歡吃渣的這裡應該不錯。味道方面其實不俗,不過細節沒做好,如白果蕊沒起,以致食落有苦味,果然食中式
五月十三日(二)

麥提沙糯米茲($12)

情迷朱古力($18)朱古力燉奶

腐竹白果薏米糖水($13)
雖知這裡不是主打中式糖水店舖,但看到餐牌有這個也不期然的點了它。結果質素果然是一般,這裡的腐竹糖水風格是半碗糖水半碗渣,腐竹有大塊的也有被煲成碎的,可能是刻意製造一些口感,喜歡吃渣的這裡應該不錯。味道方面其實不俗,不過細節沒做好,如白果蕊沒起,以致食落有苦味,果然食中式糖水還是到中式店舖較好~

這食評喊面主要針對麥提沙糯米茲,真的試一次夠晒。這個是誠意之作? 還是厄錢之作? 或許打著"低糖小甜"旗號吃麥提沙能減小罪疚感........ 正是創意所作
麥提沙糯米茲
朱古力燉奶
腐竹白果薏米糖水
2008-04-20 8 浏览
買了一盒麥提莎糯米磁,原來只係糯米包著一粒麥提莎,無咩味道,$12一盒,唔抵.
2008-04-20 32 浏览
昨天和朋友在淘大附近飲下午茶,然後到了附近的金滿堂食甜品!那裡有很多甜品款式,還有下午茶優惠,我們叫了香蕉船,海上花,五寶露!香蕉船是傳統的款式,但雪糕款式特別,有曲奇味,朱古力味(裡面有朱古力碎)和芒果味,很冇口感呢,其他的鋪頭多數得雲尼拿,士多啤梨及朱古力(但沒有朱古力碎的)。海上花就是底部鋪了豆腐花,上面鋪上紅豆加涼粉絲,再加一個雪糕球,很大碗的!五寶露是蓮子加百合加粟米等等的糖水,有凍食和熱食的。今次我們在下午茶時段光顧,所以有優惠,香蕉船和海上花分別為HK$16。份量大,很抵食!出面食一個香蕉船都三四十蚊啦!五寶露都只是HK$15!下次一定會再去!

五寶露是蓮子加百合加粟米等等的糖水,有凍食和熱食的。

2008-04-02 20 浏览
後先同朋友來尼間吃甜品,她推介我吃這裡的甜品,叫了個楚留香之夢和金枝玉葉。楚是蛋白加榴連,蛋白好稀,好似未形固,榴連好甜,齒甲留香,愛此物一定要試試;金是好似楊枝金露差唔多,有芒果、西米露、龍眼,味道好正,不會太甜。
2008-03-30 4 浏览
士多啤梨唔夠甜不過我鍾意佢個D心形啫喱幾得意雖然冇+價但係就細碗咗
士多啤梨唔夠甜不過我鍾意佢個D心形啫喱幾得意
雖然冇+價但係就細碗咗
2008-03-20 10 浏览
金枝玉露---味道好似楊枝金露咁,但有龍眼肉係入面~冇想像中咁好食~
金枝玉露---味道好似楊枝金露咁,但有龍眼肉係入面~
冇想像中咁好食~
2008-03-14 11 浏览
又來吃糖水了,這次又點一些未試過的。清心丸西米露($15)︰一直都想試試清心丸是甚麼來的,就點了這一款。原以為像湯丸那樣,原來是透明的,煙煙韌韌的口感,但是沒有味道的。不過我還蠻喜歡的﹗西米露的味道是一貫的淡淡的,真的少甜呀。藍精靈($22)︰是刨冰來的,冰上澆上一些藍桑子,味道酸酸的,對剛吃飽晚飯的男友來說十分合適。刨冰內有雪糕,十分討好。來了好幾次,每次都感覺很好﹗
又來吃糖水了,這次又點一些未試過的。

來了好幾次,每次都感覺很好﹗
2008-02-28 15 浏览
今日同男朋友仔響附近食完壽司就俾呢間野既四個字吸引住.. "低糖小甜!!!" 咁好.. 咁就梗係要試吓啦.. 再望.. 依.. 原來響呢個網站得過獎喎.. 真係值得一試.. 唔.. "麥提沙糯米糍"好似幾good喎.. 諗諗.. 都好耐咪食過麥提沙啦.. 我一定要試.. 好味好味.. 好美味呀.. 十二蚊六粒細細粒.. 一口一啖.. 又平又好味.. 真係女孩子既至愛呀.. 而男朋友仔就叫左個椰汁芒果清心丸.. 啱哂佢啦.. 清吓心都好.. 金滿堂.. i will be back!!!
麥提沙糯米糍
椰汁芒果清心丸
2008-01-14 13 浏览
喜歡吃過sushi後過來吃甜品,這次試了金枝玉葉和朱古力燉奶。金枝玉葉($25)︰說是加強版的楊枝甘露,其實味道也差不遠,只是將楊枝甘露中的柚子換成了龍眼。不過龍眼可是十分甜呀,整個糖水的味道也很好。朱古力燉奶($18)︰賣相蠻好的,但是燉奶有點稀,而朱古力味不是太濃,所以整個感覺就比較淡囉。好在燉奶還頗滑,男友又覺得少甜一點更健康,也不錯的。這間糖水店往後會再來的,因為實在太多選擇了。

這間糖水店往後會再來的,因為實在太多選擇了。
2008-01-12 14 浏览
一行五人去金滿堂食甜品,叫左兩個芒果飄香,一個椰汁芝麻湯圓,一個雪梨無花果糖水,一個朱古力糯米茲,我自己要左個榴槤飄香~個榴槤飄香超正,我d朋友個個都要試,果然不負眾望,榴槤味濃,真係啖啖滋味~一定要再食~
一定要再食~
2008-01-07 23 浏览
聖誕假期間係d細路補習的熱門時間, 係幫細路補習前有空檔時間, 為食的我真係等o左好耐先有機會試試依間係九龍城出哂名的甜品店ga終於比我等到la.其實我想食雪在花的, 因為佢包含的豆腐花同紅豆都係我至愛的, 但由於特價時段, 招牌甜品咖啡果凍伴炭燒雪芭只係$10咁冇理由唔試ga ma, hahaha賣相的確是頗精美的, 先說咖啡果凍, 炭燒味重, 但冇咩咖啡味, 同埋唔係好夠凍, 整體而言係似啫喱吧~~~~ 上面有一層好似Cappucino的奶泡同埋薄薄的咖啡粉, 為冇咩味的果凍添一點甜及咖啡的甘吧.雖然果凍只要普普通通, 但係炭燒雪芭卻令整個甜品分數直線上升, 真係好味到不得了呢雪芭口感冰涼, 而且冇粒粒冰的感覺, 雖不如雪糕, 但也算細滑, 咖啡味超濃之餘, 令人感動的是佢唔係單單一舊雪芭, 雪芭內有合桃, 同埋咖啡味粒粒(頗硬身的, 以前係飲台式飲品時有嘗過的), 整個雪芭真係好好味, 可以只係食佢就夠la.之前睇過食評話佢個刨冰有雪糕係裡面ga, 好似好吸引gum, 特價時段都係$10, 一定要再試ar~~~~

咖啡果凍伴炭燒雪芭
2007-12-16 11 浏览
十二月十五日,真係又一勁食日,食完sushi又冇幾耐食甜品!!wahaha~~男朋友仔唔知佢有心定冇意帶我黎呢度食~~不過佢真係為食左好多呢!....我地見到好多都想食~~不過我叫左芝麻燉蛋白,同男朋友仔叫左楚留香之戀..呢度既甜品係標榜少糖!!!所以個芝麻都唔係咁甜~唔錯~~健康d!!!.......而男朋友仔話佢果個都好好食~好啦,下次encore!!其實開甜品店都幾好賺,low cost,high profit margin!同埋最重要係有得自己食番~~haha~~不過呢一刻都係擔心六年後...冇人要~~>.<...

我地見到好多都想食~~
不過我叫左芝麻燉蛋白,同男朋友仔叫左楚留香之戀..

不過呢一刻都係擔心六年後...冇人要~~>.<...
2007-12-08 8 浏览
最後1站去金滿堂食甜品叫左個芒果雪糕刨冰係冰上面果d醬汁好甜令d冰顯得不平凡食到落底有雪糕椰果西米同芒果口感1流
最後1站去金滿堂食甜品叫左個芒果雪糕刨冰
係冰上面果d醬汁好甜令d冰顯得不平凡
食到落底有雪糕椰果西米同芒果口感1流
2007-12-03 14 浏览
食完煲仔飯就過黎食甜品,我要芒果+藍桑子刨冰同家姐share,媽子要金枝玉葉。芒果仍然好,芒果汁加埋刨味簡直透心涼,加上寒風,真係食到我騰騰震,而藍桑子就似山渣味,陣味太濃,唔係我杯茶,所以食左大半就放棄啦。試左少少媽子果個,幾好,有果肉o係面。飽晒,滿足。食物賣相都幾好,坐出面,有d寒意。

芒果+藍桑子刨冰
金枝玉葉