2007-11-27 9 浏览
現在才發現原來這間甜品店是有特價時段的,由1200-1800,有些糖水都頗抵的呢。男友試了咖啡果凍伴炭燒雪芭(特價$10)。這個咖啡味的甜品正合男友心意,因為他是無咖啡不歡的。咖啡果凍已細心地切成小塊,方便客人食用,很好。男友說咖啡果凍的咖啡味濃郁,不錯。不過他就覺得雪芭太硬,好像冰塊,不過雪芭內有一些jelly,增加口感。我點了雪糕西米露($15),雖然是簡單的糖水,不過想不到竟可選擇兩球雪糕。我選了曲奇味和朱古力味。不知怎的,一碗西米露竟有兩種口感,一種西米爽口,一種煙韌,是此店的特色嗎?好在兩種口感我都喜歡。不知為何覺得西米露不夠甜,是和此店標榜少甜、低糖有關嗎?這樣也好,起碼感覺上會健康一些。侍應有禮,糖水款式多,下次要再來試特別的口味喔。

侍應有禮,糖水款式多,下次要再來試特別的口味喔。
2007-10-29 17 浏览
一直都有幫襯開此店既甜品...吸引既地方係佢地既甜品真係整得唔錯加上有d$10既特價甜品選擇, 所以第一次為著$10已經有d特色甜品食而入去試...一試之後每次星期六去淘大食lunch如果有胃口都會走入去食吓甜品先再回公司工作既...不過上星期六真係令人有點俾屈既感覺.同老闆食完車仔麵, 2條大胃王又再去此店食甜品..老闆叫左個紅豆刨冰特價$10既...我就叫原價既唔知咩鬼甜品有豆腐花+涼粉再有一個雪糕球($18)...味道方面依舊好味啦..不過出去俾錢時佢竟然話要$33..查問之下佢話個特價刨冰係俾個大既我地所以收多我地$5...真係覺得有屈人既感覺, 以前我地食開特價就係特價無分咩大同小架啦..唔通標明係特價就俾細d就唔係特價甜品啦....不過我地都無同佢爭論, 俾佢賺盡都係$5..不過對此店就有個非常壞既印象啦.

2007-10-28 17 浏览
平: 10元就已經有甜品靚: 外型好吸引正: 少糖少甜!食物的味道十分天然!
平: 10元就已經有甜品

靚: 外型好吸引

正: 少糖少甜!食物的味道十分天然!
2007-10-20 13 浏览
在板長特定留了肚,來這裡試甜品。甜品選擇很多,都考慮良久才決定點了一個Q版紅豆刨冰,一個雪中花。Q版紅豆刨冰︰這是男友點的,份量足夠一人的了。紅豆都蠻多的,這個不止是刨冰,而且是有雪糕裹在冰內的,而且還可以選擇雪糕的味道呢﹗我倆都覺得很好吃。雪中花︰這個有雪糕(選了曲奇味),涼粉、紅豆蓉、豆腐花。雪糕和松記的應該是一樣的,涼粉是條狀的,我覺得比方形的好吃。不過我認為豆腐花不好吃,好像很淡的味道,又有點像杏仁味,總之就不喜歡了。下次還是避免要豆腐花的了。這甜品店的選擇很多,有好幾樣我都想試,下次到九龍灣就不怕沒有好吃的甜品店了。
在板長特定留了肚,來這裡試甜品

Q版紅豆刨冰
雪中花
2007-10-17 9 浏览
今日同媽咪去食,我就例牌order左個<紅粉佳人>,因為真係好好味...清得黎唔甜,而且賣相好吸引!!而媽咪就叫左個<椰汁芒果黑糯米>,佢話ok好味...然後我地再叫左個<芒果糯米滋>,結果比我想像中好食好多...凍凍地咁,又幾好咬口...而且個心,真係芒果肉~good。最後我覺得佢地既服務態度,真係一流...真係愈來愈好,會叫多d朋友去幫襯^^。
2007-10-14 16 浏览
食完別府,得一肚氣,唔夠飽,決定黎食糖水,黎舊同學屋企人開既呢間糖水鋪。咁耐都冇試過,決定黎試下。望下menu,價錢唔太貴,而且款色幾多,好有創意。叫左個Q版果雪糕刨冰。其他人食Q版芒果雪糕刨冰、Q版紅豆雪糕刨冰、椰汁紫米露、南瓜西米露。Q版果雪糕刨冰,一d都唔Q版。透心涼,好好食,芒果十汁分甜,而且冰入面有雪糕,底部仲有西米同椰果,簡直係口感既享受。佢地西米有口感,唔似得其他糖水鋪好淋。媽子話椰汁比較淡,其他都ok!

媽子話椰汁比較淡,其他都ok!
Q版果雪糕刨冰
冰內有雪糕,YUMMY!
2007-10-08 9 浏览
q版炭燒雪芭伴果凍是我的最愛!炭燒雪芭含有果但和果凍碎,口感豐富,果凍甜度適中,整體咖啡味幾香。麥提莎糯米糍亦不錯,糯米糍軟,中間的麥提莎脆,同樣口感豐富。常常來吃甜品,還試了很多呢...其他都很不錯。
常常來吃甜品,還試了很多呢...其他都很不錯。
2007-10-07 13 浏览
跟方媽道別後,由honhon方小姐帶我從下村走到淘大花園吃甜品,在商場轉了幾轉後到達目的地。店內外都坐滿客人,幸運地還有店內位置較寬的座位容納我這個月巴人,開心!!在琳瑯滿目的誘人甜品照片中挑了三款。Q版芒果刨冰:像個小冰山造型的甜品,冰山上澆了芒果汁,旁邊零星放著數粒芒果粒,看似簡單原來下面還藏著像椰果的粒粒。海藻甜蜜水晶花:外型晶瑩剔透很漂亮,用海藻石花提煉的甜品,店方說有清熱的作用,是否能清熱真的不知道,卻像有點杞子的味道,口感像吃軟版大菜糕,甜味是靠澆上的蜂蜜才有,真符合店方低糖少甜的口號。咖啡果凍伴炭燒雪芭:數年前曾在九龍城店吃過的甜品,當時覺得非常好吃,今次再試多一次。味道仍是非常好吃,果凍滑脫脫的感覺很有趣,面層的點點咖啡粉增加不少香氣,雪芭真的超濃咖啡味,愛咖啡如我的食客定會滿足,冰凍的雪芭中好像有些合桃在內的感覺,吃下去時有點咬口,真的很對自己胃口,推介!!同場加映榴槤飄香,不知那位食客點了榴槤甜品,店員拿著經過也聞得到濃濃榴槤香,只可惜不是自己的茶。店員態度相當有禮,門口帶位那位小妹妹青春可愛,離開時笑著跟我們byebye;出菜兼收銀那位年青男孩,對同事和客人都同樣

店員態度相當有禮,門口帶位那位小妹妹青春可愛,離開時笑著跟我們byebye;出菜兼收銀那位年青男孩,對同事和客人都同樣有禮,找錢時更雙手奉上散銀,這才是良好服務態度,讚!
2007-09-23 16 浏览
今日同朋友經過!就揀左入去食甜品!開頭見到佢餐牌係芒果刨冰果度寫左Q版仲以為個size會好細!!點知黎到果陣份量比預期大!!!而且味道好好!刨冰下仲有雪糕,西米,and少少椰果!好好食!!!價錢又只係$15!!好抵!而且服務員都有禮貌的!!值得推界!
今日同朋友經過!就揀左入去食甜品!
開頭見到佢餐牌係芒果刨冰果度寫左Q版
仲以為個size會好細!!
點知黎到果陣份量比預期大!!!
而且味道好好!刨冰下仲有雪糕,西米,and少少椰果!
好好食!!!價錢又只係$15!!好抵!
而且服務員都有禮貌的!!

值得推界!
2007-09-14 29 浏览
每次經過呢間甜店,都發覺好多人...今日比意料中少,所以就決定去試下...到底係唔係真係咁好味!!首先就食左個情迷朱古力+紅豆雪糕刨冰,覺得唔太甜...好岩我,不過略縑個刨冰d奶(好"蘇")!!之後就再order個金枝玉葉...唔錯呢,不過本人唔太鐘意食西米-口-"!!晚上就同個FD再去食過...食左個紅粉佳人~真係唔錯,感覺好清涼...連個FD都話正>v<滿意,不過個Cappuccino就...不太好味~好怪!!總括黎講...good丫,岩晒唔鐘意食甜野既我...會再襯親...嘿嘿!!
2007-08-29 13 浏览
新開張特價只需$10~但風靈想試的香橙金鉤翅就沒有了...Q版咖啡果凍伴雪芭風靈一向不喜歡咖啡,,近來更喜歡上茶的說~Q版茉莉果凍伴綠茶雪芭茉莉果凍大概給我識穿了... 上面是淡忌廉~灑上茶葉~綠茶雪芭很有濃味...(個人不喜歡太濃...)不過還吃到少少冰塊~但加上紅豆...味道不俗~之後來的是Q版椰汁芒果黑糯米~好像有黑糯米,,黑珍珠,,芒果肉,,淡奶~風靈不喜歡黑糯米XP仲有鴛鴦雙冰~是藍精靈+芒果雪糕刨冰~藍精靈果邊d汁酸酸甜甜,,仲有提子乾添~而芒果果邊比較甜,,有新鮮芒果肉~兩面都加上淡奶~下面有雲尼拿雪糕,,好似仲有清心丸...最後登場的係麥提莎糯米"慈"~因為創新所以支持下~試左都OK啦~不可以說是好吃...只可以說是口感奇特~但沒有想像中差~
新開張特價只需$10~
但風靈想試的香橙金鉤翅就沒有了...
Q版咖啡果凍伴雪芭
風靈一向不喜歡咖啡,,
近來更喜歡上茶的說~
Q版茉莉果凍伴綠茶雪芭
茉莉果凍大概給我識穿了...
上面是淡忌廉~灑上茶葉~
綠茶雪芭很有濃味...(個人不喜歡太濃...)
不過還吃到少少冰塊~
但加上紅豆...味道不俗~
之後來的是Q版椰汁芒果黑糯米~
好像有黑糯米,,黑珍珠,,芒果肉,,淡奶~
風靈不喜歡黑糯米XP
仲有鴛鴦雙冰~
是藍精靈+芒果雪糕刨冰~
藍精靈果邊d汁酸酸甜甜,,仲有提子乾添~
而芒果果邊比較甜,,有新鮮芒果肉~
兩面都加上淡奶~
下面有雲尼拿雪糕,,好似仲有清心丸...
最後登場的係麥提莎糯米"慈"~
因為創新所以支持下~
試左都OK啦~不可以說是好吃...
只可以說是口感奇特~但沒有想像中差~
2007-08-21 22 浏览
每次食都忍唔住食完再叫.真係一d都唔誇張佢既新開張10蚊甜品比我想像中份量多,真是說得上很抵食!我差唔多大部份佢既甜品都試過一次.全部都好好味又唔太甜同漏喉我又試過佢九龍城o個間但係覺得淘大呢間好食d但九龍城款式較多.有個什麼士多啤梨益力多叫'多多'都幾好味.但店面舊少許.平又唔漏最啱食飽口痕時食!超值之選好似我咁勁食幾樣都係30蚊倒=)下次一定再去
每次食都忍唔住食完再叫.真係一d都唔誇張
佢既新開張10蚊甜品比我想像中份量多,真是說得上很抵食!
我差唔多大部份佢既甜品都試過一次.
全部都好好味又唔太甜同漏喉
我又試過佢九龍城o個間但係覺得淘大呢間好食d
2007-08-08 20 浏览
今次又來食甜品先試左個野莓雪糕刨冰...不過我個冰就味道一般啦唔算特別好味, 旁邊既莓真係幾鬼酸下好似果醬入面既果肉唔算岩我口味..下次都係食回芒果刨冰算

2007-08-07 12 浏览
麥提莎糯米糍很特別,口感跟味道都好~炭燒雪糕+果凍亦是亦一好味既甜品~!!
麥提莎糯米糍很特別,口感跟味道都好~
炭燒雪糕+果凍亦是亦一好味既甜品~!!
2007-07-26 22 浏览
食完buddha hut既素午餐, 老闆拉左我去對面新開張既甜品店話食甜品...初時我都唔係好願意既...之不過俾我見到新店開張部份甜品$10碗...當然我這個死慳鬼都會願意花$10食碗甜品既....睇左一陣我地係$10區選左我既芒果雪糕冰; 老闆就要左個茉莉茶雪糕配果凍..來到個樣都好靚又唔會話$10份量就會變細...真係好抵食味道都好正特別係我個冰呀配埋d雪糕仲有底部有d似椰果同西米既粒粒好爽口十分美味.至於老闆既雪糕就相比有點苦啦反而果凍就好正.總之$10碗認真抵食

食碗甜品既....

來到個樣都好靚又唔會話$10份量就會變細...真係好抵食

至於老闆既雪糕就相比有點苦啦反而果凍就好正.

總之$10碗認真抵食