2016-06-03 279 浏览
早幾日難得同屋企人入左北角,就去左試呢間聽講都幾出名既金樂軒。間鋪頭環境都幾好,乾淨之餘地方又唔會話好逼,每枱客人都會有自己既空間,原本覺得每間食雞煲既環境都好差,但呢間野就帶左俾我一個全新既印象。除左環境好之外,呢度既店員服務態度都唔錯,老闆娘仲會好好咁慢慢咁推介d野俾我地食,而且推介既野食大部分都幾抵食,唔似其他餐廳咁話推介俾你但實際上就當你係水魚。黎呢度既人多數都係嗌雞煲,不過我地就叫左個龍躉煲,因為老闆娘話新鮮喎~不過個龍躉煲都可以好似雞煲咁用個湯底黎打邊爐既,不過我地就冇咁做,反而嗌多左幾個餸諗住試多d野咁。個龍躉煲真係好好食,個湯底比想像中鮮甜,而且魚肉既份量都好足,絕對冇偷工減料,而且d魚肉既膠原蛋白都好有益,真係好味之餘又進補!我地仲叫左個老闆娘推介既香辣蟹,本身都驚好辣因為我本身唔係太食得辣,但係食落個味道刺激得黎又唔係算話好辣,就算唔食得辣既人都可以接受到。個蟹亦都炒得好香,咬落脆卟卟咁真係唔錯!仲有個尖椒炒豬潤,其實d青椒係好食過d豬潤既,可能係我個人喜好啦,d青椒係完全吸收哂d豬潤既味道,平衡番佢原本既椒青味,加上佢又唔會炒到燶哂,脆脆地咁岩岩好!

2016-06-01