香港天氣溫度突然間驟降,一定要食啲熱嘢下身,行到荃灣廣場後面嘅兩條食街,搵到一間超級抵食嘅雞煲!🥰餐廳嘅環境闊落,而且仲有兩部大電視,一路睇電視,一路食晚飯,好開心!🐔金朝雞煲(半隻)$138呢個雞煲份量好足料,唔單止啲雞肉炒到好惹味,嗰啲醬汁將啲雞炒到好香,而且配料十足,我同朋友食到最後加咗兩個出前一丁落個雞煲𥚃面,吸收晒裏面嗰啲精華,勁正!😍🐄安格斯牛小排$78食雞煲當然唔少得火鍋配料,以呢個價錢嚟講,安格斯牛小排又有啲驚喜喎,牛味濃郁,油花都好靚。🐔金朝海南雞(半隻)$99嚟到呢度唔爭在試埋佢嘅招牌海南雞,我哋同樣叫咗半隻,份量好足,啲雞肉好滑,我見到佢啲客飯只係需要$58就有一份,下次嚟會再叫呢個食😋🍢串燒值得一提,呢一度有埋即燒嘅串燒食雞肉串$15、雞翼串$20、牛肉串(2串)$48、錫紙焗金菇 $48每一件都係新鮮燒,當中我最推介嘅係牛肉串,牛味同樣係好濃郁,而且調味做得超好!👍

🐔金朝雞煲(半隻)$138

🐄安格斯牛小排$78

🐔金朝海南雞(半隻)$99

🍢串燒
值得一提,呢一度有埋即燒嘅串燒食
2024-01-23
  • 金朝海南雞
2024-01-21 42 浏览
今晚約咗朋友嚟荃灣食晚飯,佢帶咗我嚟大會堂呢邊食雞煲~門面有個大大的燈牌夠搶眼,餐廳入內裝潢以水泥風為主,配上木系及鮮黃色餐桌,牆身掛著一幅特色維港油畫,環境簡約整潔而座位坐得舒適~金朝雞煲 半隻$138賣相夠吸引~估唔到半隻都大份咁多雞食落濃郁鮮美又香嫩爽滑,肉質細膩柔軟又多汁,仲有大量香料、洋蔥、芫荽真係夠哂惹味~牛舌串燒 $38@2表面香脆微焦,牛舌豐厚且食落牛味濃郁,加埋香料真係好滋味~雞翼串燒 $38@2超大塊~外表酥脆香口,內裡質嫩爽滑又多汁,加埋香料夠哂好味~火鍋配料安格斯牛小排 $78美國肥牛 $38黑豚肉 $38鮮蝦雲吞 $28牛小排肉質色澤紅潤帶雪花紋,食落牛味濃郁嫩滑細膩;肥牛豐厚多脂且質嫩爽口;黑豚肉豬味濃郁且香嫩爽滑;鮮蝦雲吞有驚喜,皮薄餡靚食落鮮美軟嫩又爽滑~整體食物味道不錯,食材新鮮價錢抵食,環境適舒服務周到,性價比高~啱哂人少少又想食雞煲打邊爐~仲有串燒食~真係好值得再來支持~

金朝雞煲 半隻$138
賣相夠吸引~估唔到半隻都大份咁多雞

牛舌串燒 $38@2
表面香脆微焦,牛舌豐厚且食落牛味濃郁,加埋香料真係好滋味~

雞翼串燒 $38@2

鮮蝦雲吞 $28

• 金朝雞煲
  • 牛舌串燒
  • 雞翼串燒
講到食雞煲真係唔可以錯過呢間荃金朝海南雞,雞煲、火鍋、串燒一條龍😂先叫半隻麻辣雞煲,味道好香婆,雞夠嫩滑,半隻2 個人剛好,之後就可以加湯打邊爐😂揀咗肥牛、羊肉,肥牛只係30幾蚊碟,真好抵食,牛味濃,除咗牛仲有豬肉、羊肉等都係3,40 蚊碟,所以每款都叫啲😂打邊爐必食當然唔少得炸響鈴、白菜餃、烏冬等, 響鈴一份都幾多,吸滿湯汁,真係食唔停! 白菜餃皮薄餡靚,外滑內 爽口☺除咗邊爐仲有串燒可以揀叫咗牛舌同雞軟骨,雞軟骨香脆而唔油,牛舌口感軟嫩,多汁又有嚼勁!仲叫咗份豬頸肉 , 香脆肉嫩~整體:餐廳店員服務態度好好,食物質素高,價錢勁抵食⭐
講到食雞煲真係唔可以錯過呢間荃金朝海南雞,雞煲火鍋、串燒一條龍😂

整體:餐廳店員服務態度好好,食物質素高,價錢勁抵食⭐
2024-01-20 10 浏览
之前住荃灣的朋友約, 所以在附近找了間餐廳吃, 因為是新開, 所以店面好乾淨企理, 最重要不太貴。快新年花錢花好凶>"<吃了金朝雞煲, 因為有人不吃辣, 所以就點了個招輩, 裡邊的雞肉很彈牙, 肉也嫩, 感覺好新鮮。新鮮雞是不同點~另外點了牛舌, 燒的不錯! 咬下時挺爽身, 口感好, 而且配料不錯, 很惹味。食完雞煲當然要加湯打邊爐, 這邊打邊爐的配菜價錢很地道, 質量很不錯, CP值頗高! 而且地方坐得幾好, 好適合一班朋友食飯~

2024-01-20 19 浏览
幾個同事放假約埋去荃灣行吓,之後一齊去食飯,有同事知道附近有間抵食嘅金朝海南雞,主打海南雞、小菜、雞煲火鍋、串燒。價錢親民,餐廳裝修簡潔,家庭式經營,招呼週到好有禮貌。金朝雞煲半隻,雞煲醬汁濃郁,香辣惹味,吃完嫩滑雞件,更可加入清湯打邊爐。火鍋配料都有不少選擇,但我哋叫咗二人餐,所以只叫了生菜、鮮蝦雲吞、韭菜餃。生菜新鮮,雲吞和韭菜餃餡料飽滿。二人套餐天氣凍,飲碗姬松茸雞湯暖下身,姬松茸香味獨特而濃厚,口感脆嫩。有調節免疫、預防腫瘤和抗疲勞的作用。配合雞肉和略帶甜味的枸杞子,令這湯材料簡單,味道清潤,補而不膩。油飯粒粒分明,口感十足,有嚼勁又香噴噴。海南雞半隻,雞肉味道濃郁且已經去骨,方便食用,另外三色醬用上黑醬油、自家製薑蓉及辣椒醬。菠蘿咕嚕肉,用咗豬頸肉做比較有口感,加入菠蘿和汁醬,味道酸甜醒胃。炒菜林甜。紅豆冰不會太甜,鹹檸七甜中帶咸,冰涼感覺!燒雞中翼甘香脆口。燒芝士腸外皮燒得微焦香脆,味道鹹香惹味!

韭菜餃。生菜新鮮,雲吞和韭菜餃餡料飽滿。

二人套餐

油飯粒粒分明,口感十足,有嚼勁又香噴噴。

炒菜林甜。

紅豆冰不會太甜,鹹檸七甜中帶咸,冰涼感覺!

燒雞中翼甘香脆口。
燒芝士腸外皮燒得微焦香脆,味道鹹香惹味!
2024-01-19 6 浏览
行開荃灣廣場,過兩條馬路好多野食,本身諗住食海南雞,點知發現餐廳仲有雞煲、酸菜魚、涼拌小食、串燒、啤洒等等。最後點左火鍋雞煲食。🥘麻辣雞煲 半隻$138雞煲熱辣辣上枱,半隻份量都幾多。煲蓋一打開聞到勁香嘅味道,花椒八角落得剛剛好,雞肉肉質新鮮、嫩滑,每舊雞都吸收晒香濃的醬汁,叫左小辣,勁惹味😋。食完雞煲🥘叫職員加湯變火鍋🍲,叫左安格斯牛小排$78一份同雜菜桶$48,另外仲叫咗鴨血同芋絲都係$28份。打完邊爐仲點埋串燒同小食。🍢串燒點左:花枝丸 $15豬頸肉 $48🥢小食點左:炸蝦餅🍤 $43特飲🍹🍍菠蘿冰 $28真係半杯都新鮮菠蘿肉🫣🥤青檸梳打 $28超夠氣又夠晒酸!Like👍

最後點左火鍋雞煲食。

🥘麻辣雞煲 半隻$138

打完邊爐仲點埋串燒同小食。

🍢串燒點左:

超夠氣又夠晒酸!Like👍
  • 麻辣雞煲
  • 菠蘿冰
  • 青檸梳打
呢兩個星期又熱又凍的天氣難以捉摸,尋晚又再起北風🥶呢個時間最岩就一定係食返餐熱辣辣雞煲火鍋串燒!荃灣呢間海南雞專門店@cshainanchicken 金朝海南雞店主嚴選有3斤重勁足料黃油嫩滑三黃雞🐔堅持慢煮浸熟做無骨海南雞晚市主打雞煲火鍋,招牌金朝惹味雞煲、冬陰功雞煲及麻辣雞煲,另外有人氣蔥油系列、串燒、酸菜魚、精美小菜、涼拌小食及啤酒等豐富選擇。餐廳位於荃灣廣場附近十分就腳,價錢抵食CP值唔錯👍🏻火鍋配料全部平均廿幾蚊一份,除左雞煲我地叫左幾款生燒串燒系列,簡簡單單一餐都幾滿足。而且店員親民,雞煲落湯全部以新鮮雞湯refill,愈食愈惹味。🐓金朝雞煲半隻$238推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️肉嫩多汁,甜甜地調味做得剛剛好,唔食辣嘅朋友仔十分適合,開胃可口。安格斯牛小排$78 - 牛肉新鮮無雪味,兩個人hare 份量岩岩好。🥟白菜餃$28 - 自家包製有家庭水餃的住家味道、🥬雜菜桶$48 - 生菜金菇及鮮冬菇最岩吸收湯底精華。其他配料有炸響鈴$28、烏冬$168、豆腐串$18。🍢豆腐串必點,所以無論係火鍋定係串燒都點左一款。串燒豆腐串$10 落左七味粉,另外叫埋燒冬菇 $10 雞軟骨同五花腩 $15

呢兩個星期又熱又凍的天氣難以捉摸,尋晚又再起北風🥶
呢個時間最岩就一定係食返餐熱辣辣雞煲火鍋串燒!
店主嚴選有3斤重勁足料黃油嫩滑三黃雞🐔
堅持慢煮浸熟做無骨海南雞
晚市主打雞煲火鍋,招牌金朝惹味雞煲、冬陰功雞煲及麻辣雞煲

餐廳位於荃灣廣場附近十分就腳,
價錢抵食CP值唔錯👍🏻火鍋配料全部平均廿幾蚊一份,
除左雞煲我地叫左幾款生燒串燒系列,簡簡單單一餐都幾滿足。

🐓金朝雞煲半隻$238
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥟白菜餃$28 - 自家包製有家庭水餃的住家味道、
🥬雜菜桶$48 - 生菜金菇及鮮冬菇最岩吸收湯底精華。
其他配料有炸響鈴$28、烏冬$168、豆腐串$18。

🍢豆腐串必點,所以無論係火鍋定係串燒都點左一款。
串燒豆腐串$10 落左七味粉,另外叫埋燒冬菇 $10 雞軟骨同五花腩 $15/串,
串燒屬於正常表現,價錢來講就一定十分抵食。

另外特飲要一讚,菠蘿冰同青檸梳打兩杯都解渴夠味,亦有罐裝啤酒選擇。
💝荃灣區朋友仔要特別留意!
[限時優惠] 外賣自取所有款式雞煲(1隻)$198‼️
買完個雞煲亦可以到附近超市加料返屋企慢慢嘆,
下次來試下冬陰功雞煲,應該會更香口更美味。
2024-01-16 236 浏览
🔸金朝雞煲 半隻   $138半隻雞都已經好大煲,雞肉醃得入味同埋已經預先煎焗得焦香,熟咗八成,用個gas爐燒住個鐵鍋,上枱熱辣辣香噴噴,雞件都十分美味,好嫩滑, 煲裏面配料有好多洋蔥、花椒八角、玉桂、薑蔥等香料,所以這個【金朝雞煲】係這家店嘅招牌菜,無一般芝士雞煲咁膩,清清甜甜,有多種香料混出來嘅獨特香味😚微微辛辣,較重八角味,唔食辣嘅人都食到。食完雞煲舖頭職員會幫你加上 火鍋湯底,就可以再用仍有美味嘅雞煲來打邊爐。味道:8/10性價比:7/10🔸極品牛肉粒   $68極品牛柳粒係有大理石紋嘅雪花牛肉,個樣已經好靚,一碟有9方粒牛柳肉,烚熟後都一點也不柴,一口一啖鲜甜牛肉,好好食。味道:7/10性價比:7/10🔸安格斯牛小排   $78牛小排牛肉片有8片,肥瘦均勻牛味好濃,由於鍋底已有香料,鮮牛片烚兩吓就可以入口,美味鮮甜,無須蘸調味已經好好味。味道:7/10性價比:7/10🔸其他火鍋食材蘿蔔  8 / $18    新鮮蘿蔔有8片,厚切,在鍋內滾熟點更甜更淋。唐生菜 $25   為咗要葷素均衡,應該要碟靚生菜。脆皮芝士腸   6 / $28  這款芝士腸有咸香芝士味,腸皮好爽脆。韮
🔸金朝雞煲 半隻   $138

味道:8/10

🔸極品牛肉粒   $68

🔸安格斯牛小排   $78

🔸其他火鍋食材
唐生菜 $25   為咗要葷素均衡,應該要碟靚生菜。
韮菜餃  $28  有半打大大隻嘅水餃,係自家製新鮮即做嘅,韭菜餡,好味又飽肚。
性價比:7/10

🔹環境: 舖頭就喺荃灣大會堂後面 享和街街頭, 做街坊生意 性價比較高抵食夾大件,出面雞煲一般都要三百幾蚊,呢度差唔多係半價所以好多街坊幫襯🤪

🗣毋須加一服務費

• 極品牛肉粒
上周和朋友到金朝海南雞敘舊,一入座便聽見鄰桌對其雞煲、火鍋湯頭讚不絕口,喊著要介紹親友,原本心想這些人也太浮誇吧,結果金朝海南雞的冬蔭功雞煲果真不得了,朋友還連喊著一定要介紹家人來,只能說冬蔭功雞煲太迷人,全靠真功夫,香氣飽滿,一嚐成主顧。冬蔭功雞煲不是一般雞煲那麼簡單,連冬蔭功醬料都是自製的,才能打造創新的冬蔭功雞煲。冬蔭功雞煲先加熱拌炒,冬蔭功酸香襲來,濃醇的醬料融合洋蔥甜美、金不換的清香,與紮實的雞肉吃起來夠味涮嘴,吃完雞煲再添入金朝海南雞熬煮的雞湯涮火鍋,超級好吃。朋友最愛的是粟米餃,朋友認為粟米餃味美有一半的原因應該在餃皮,皮的彈力完美到一個爆炸,飽滿的粟米、豬肉餡是極致經典,黃金比例,粟米的甜味與豬肉的肉味合拍到一個不行,肉汁作橋樑,讓兩者味道相當平衡,粟米存在感濃香,非常提味。鮮蝦雲吞鮮度十足,皮薄滑溜不軟爛,皺褶也好看,雲吞裡包著新鮮豬肉和完整的蝦仁,視覺效果一絕,蝦隻肥美,鮮蝦雲吞越咀嚼越有股淡淡鹹鮮味釋放,然後是肉的香氣浮現,這海陸組合有驚艷到。魚皮餃和冬蔭功雞湯是蠻登對的組合之一,魚皮餃主要以魚肉及澄粉混合再製成外皮,然後包裹豬肉餡,故魚皮餃咬下去時可以吃到明顯的
上周和朋友到金朝海南雞敘舊,一入座便聽見鄰桌對其雞煲火鍋湯頭讚不絕口,喊著要介紹親友,原本心想這些人也太浮誇吧,結果金朝海南雞的冬蔭功雞煲果真不得了,朋友還連喊著一定要介紹家人來,只能說冬蔭功雞煲太迷人,全靠真功夫,香氣飽滿,一嚐成主顧。

魚皮餃和冬蔭功雞湯是蠻登對的組合之一,魚皮餃主要以魚肉及澄粉混合再製成外皮,然後包裹豬肉餡,故魚皮餃咬下去時可以吃到明顯的肉塊,亦由於其餃皮以魚肉所製,因此自然產生彈牙感,我挺喜歡的。

安格斯牛小排肥瘦比例恰到好處,肉片型態完整,油脂與瘦肉層次分明,涮三下就可以起鍋,安格斯牛小排嚼感柔嫩有彈性,且富有牛汁,牛香滿溢於口中,辣中又有著牛肉的香甜,不用醮點醬汁吃已很美味。

烏冬蠻適合搭配冬蔭功雞湯,在滾燙的冬蔭功雞湯裡不用煮太久即可撈起烏冬,讓烏冬獲得最佳的口感。喜歡濕潤點的可以自己再淋些冬蔭功雞湯,湯頭會令人不自覺的一直吃烏冬。

金菇菜、蘿白放在冬蔭功雞湯中,金菇菜與蘿白保有菜甜,中和了冬蔭功雞湯的辣度,蘿白浸滿冬蔭功雞湯汁,辛香味濃,嚼感綿密,金菇菜爽脆入味,冬蔭功雞湯十分神奇,要吃甚麼蔬菜丟進去煮煮,就會變成冬蔭功口味。

火鍋就是要大口吃肉,尤其黑豚肉油脂柔和,瘦肉比例平均,涮過之後肉質纖維細緻,咬感絕佳,既有彈勁又爽口,絕對是一片涮一片,片片相連到天邊。吸收冬蔭功雞湯的黑豚肉,如貴妃出浴,宛如天仙,吃上來肉質嫩彈,還能嚐到豚肉本身的肉甜。

牛舌吃到其外焦脆內多汁,牛舌具有獨特的咬嚼感和風味,這是牛舌最大的魅力,經過炭火的高溫洗禮,瞬間逼出油脂,牛舌略帶咬勁,帶給味蕾極大的滿足,百吃不厭。

五花腩太邪惡了,油花充沛,份外脂味,五花腩肉質彈嫩,烤過之後的五花腩脂香四溢,尤其透過嘴巴細嚼,感受到五花腩的甘甜肉汁在口中奔流的快感,不輸其他肉品,)超讚。

雞肉串光看多銷魂,雞肉本體十級嫩身,一丁點柴口都沒有,雞肉串醬汁經過炙烤後香味滿分,而且雞肉混搭了些許酒提味,雞肉串入口濃重,真是天殺的棒,雖然是晚只點了三款串燒,不過均各有千秋,愛吃串燒的話都要點起來。

柚子梳打有著柚子的酸甜滋味,讓人喝起來接受度很高,對女生來說邊吃火鍋,邊吃串燒來享用柚子梳打,是一個極棒的選擇,有解飽膩的效果,朋友挺推薦金朝海南雞的柚子梳打,來這裡必點。

青檸梳打帶點賣相,泰國青檸與翠綠的薄荷葉相互融合,混入梳打,青檸梳打的酸爽度更為明顯,攪拌後大吸一口,喝上來清爽暢快,好不沁涼。
新一年,繼續係荃灣開餐~早排溫度急跌,就去咗幫襯呢間新開無耐嘅餐廳餐廳專食海南雞,不過亦有雞煲食比較特別係佢有原味、冬陰功、麻辣味雞煲𓂅 冬陰功雞煲 / 半隻 ᴴᴷᴰ 148上枱時已把雞肉炒得香口,不過稍嫌雞肉太多骨食完所選嘅冬陰功雞煲再加湯打邊爐幾香𓂅 安格斯牛小排 ᴴᴷᴰ 78色澤唔錯,不過上枱仲有少少冰𓂅 極品牛柳粒 ᴴᴷᴰ 68個人覺得極品牛柳粒意外好食食落牛味又出𓂅 美國肥牛 ᴴᴷᴰ 38𓂅 羊肉卷 ᴴᴷᴰ 48
新一年,繼續係荃灣開餐~
早排溫度急跌,就去咗幫襯呢間新開無耐嘅餐廳
餐廳專食海南雞,不過亦有雞煲
比較特別係佢有原味、冬陰功、麻辣味雞煲

𓂅 冬陰功雞煲 / 半隻 ᴴᴷᴰ 148
上枱時已把雞肉炒得香口,不過稍嫌雞肉太多骨

食完所選嘅冬陰功雞煲再加湯打邊爐幾香

𓂅 安格斯牛小排 ᴴᴷᴰ 78
色澤唔錯,不過上枱仲有少少冰

𓂅 極品牛柳粒 ᴴᴷᴰ 68
個人覺得極品牛柳粒意外好食
食落牛味又出

𓂅 美國肥牛 ᴴᴷᴰ 38

𓂅 羊肉卷 ᴴᴷᴰ 48
2024-01-04
2024-01-12 7 浏览
3個人係荃灣食咩好?等我呢個地膽為大家推薦下啦! 係享和街有間小店叫金朝海南雞, 呢到除左海南雞仲有小菜,雞煲, 串燒款式選擇都夠食。大家睇下我地叫左d 咩⬇️⬇️⬇️🔯 金朝雞煲半隻 ~ 夠哂足料半隻雞,還加了紫洋蔥、芫荽、芥菜蒜頭等材料爆香, 雞件掛汁惹味。🔯 串燒 ~ 叫左牛舌、牛肉串、雞軟骨、芝士腸、韭菜, 即叫即燒可選辣和不辣夠哂滋味。🔯 二人餐 ~ 選了蔥油海南雞半隻, 雞肉滑滑配油飯食最啱,蜜椒牛肉粒,牛肉粒軟腍多汁薯仔炸過香口又沾滿蜜汁好開胃, 娃娃菜鮮甜。🍹 菠蘿冰 🍹 咸檸七
3個人係荃灣食咩好?

大家睇下我地叫左d 咩⬇️⬇️⬇️

🍹 菠蘿冰
🍹 咸檸七

2024-01-12 3 浏览
荃灣去飲食娛樂集中地, 各國美食俱備, 享和街就有很多特色小店。金朝海南雞是主打雞煲和串燒嘅中菜館, 店舖裝修以至價格都很親民。今晚家庭聚餐, 點了二人套餐和麻辣雞煲, 再加些火鍋配料和串燒, 食材都幾豐富。老火湯姬松茸雞湯真係落足料, 火候足而湯味濃厚。金朝海南雞皮滑肉嫩, 雞味濃郁, 鮮香不肥膩。田園咕嚕肉沾滿甜酸醬汁,酥脆可口。椒絲腐乳生菜惹味又爽脆, 迷你金朝酸菜魚, 魚肉鮮甜, 酸菜湯底幾醒胃。麻辣雞煲熱辣辣香噴噴, 雞件滑溜肉厚, 辣度適中夠惹味。食完雞煲打邊爐, 肉類食材好新鮮, 牛小排牛味濃郁, 羊肉卷鮮嫩肉滑, 鮮蝦雲吞皮薄蝦肉香口, 貢丸爽脆彈牙。串串燒都幾吸引, 牛舌肉厚爽脆, 豆腐串風琴般外形, 賣相幾得意, 吃落幾爽彈。豬頸肉軟滑爽口, 焦香美味。

老火湯姬松茸雞湯真係落足料, 火候足而湯味濃厚。
金朝海南雞皮滑肉嫩, 雞味濃郁, 鮮香不肥膩。

田園咕嚕肉沾滿甜酸醬汁,酥脆可口。

麻辣雞煲熱辣辣香噴噴, 雞件滑溜肉厚, 辣度適中夠惹味。

2024-01-11 10 浏览
金朝海南雞煲(半隻)$138以前食雞煲最怕油冧冧又驚味道勁鹹,不過呢度雞煲可以清晒,一啲都唔覺肥溜或者要狂飲水👍雞肉亦入味,落咗一大瓣八角等香料,仲有紫洋蔥、薑蒜,帶點微辣,食完落雞湯再淥其他肉好夠味😄唔使額外醬汁調味。姬松茸雞湯冇味精,菇味香濃,見到原隻姬松茸,飲到阿媽讚不絕口😂粟米餃子🥟一份有5粒,足料,粟米比例較多,豬肉饀扎實唔易散,唯一係要煲耐少少,食完有滿足感。安格斯牛小排口感偏瘦肉質感多d,經雞湯淥熟,索汁之餘又冇失去自身安格斯牛味,唔錯。羊肉卷肥嘅比例高d,母親大人鍾意食,雖聞落有羊味,但食落完全冇羶,今個冬天值得一試。紅豆冰紅豆泥配花奶,合符期望其他服務:每張枱有紙巾提供,有廁所,店員勤快。
金朝海南雞煲(半隻)$138

姬松茸雞湯
冇味精,菇味香濃,見到原隻姬松茸,飲到阿媽讚不絕口😂

粟米餃子🥟

安格斯牛小排

羊肉卷

紅豆冰
紅豆泥配花奶,合符期望

其他服務:每張枱有紙巾提供,有廁所,店員勤快。

2024-01-11
  • 金朝海南雞煲
  • 油飯
  • 姬松茸雞湯
1K
餐廳就在荃灣廣場後的兩條食街,是新店來的,主打海南雞,但想不到還有香港人喜歡的雞煲可以吃,吃完還可以吃火鍋,而且配料比很多店都要便宜,還沒有加1呢!麻辣雞煲(238元/隻)雞煲選了中辣,吃起來比平常的小辣辣一點,沒到中辣的程度,醬汁味道挺鹹香,麻辣中帶點甜味。雞件的份量挺多的,吃起來肉質嫩滑,雞肉有彈性!吃起雞件後,加的是雞湯,這個好評!海南雞(99元/半隻)主打海南雞的質素也很高,雞皮有彈性,肉質非常滑嫩,而隻雞挺大隻的,又完全去骨,吃起來非常方便!安格斯牛小排(78元)牛肉味挺濃,肉質嫩滑。羊肉卷(48元)羊肉味較濃但不會羶,口感彈牙。鮮蝦雲吞(28元)性價比挺高的,有6粒,而且都有鮮蝦和豬肉,口感爽滑,蝦味香濃唐生菜(25元)爽口芋絲(28元)烏冬(16元)出前一丁(10元)麵配上湯汁真的一流!無骨鳳爪(43元)這裡的不是泰式風味,味道酸辣,但會有點蒜香,口感爽脆,份量也挺多!五花腩(28元/2串)雞軟骨(28元/2串)串燒的火喉都燒得剛剛好,保留了肉汁,調味又不會太重!

麻辣雞煲(238元/隻)

海南雞(99元/半隻)

安格斯牛小排(78元)

牛肉味挺濃,肉質嫩滑。

羊肉卷(48元)
羊肉味較濃但不會羶,口感彈牙。

鮮蝦雲吞(28元)

唐生菜(25元)

爽口芋絲(28元)

烏冬(16元)出前一丁(10元)
麵配上湯汁真的一流!

無骨鳳爪(43元)

五花腩(28元/2串)雞軟骨(28元/2串)

串燒的火喉都燒得剛剛好,保留了肉汁,調味又不會太重!
2024-01-10
2024-01-11 11 浏览
天氣雖然無咁凍,加上今年小打邊爐,經過見到幾吸引就試下。首先呢間餐廳有樣野好方便,西鐵行過黎算近,門外又有大量咪錶,都適合揸車人仕黎食。睇個餐牌,d價錢一d,都唔貴,真心打邊黎講算平,好多野都係28蚊碟,肉都係六七十蚊。首先點左個雞煲先,三選一,有麻辣有冬陰公,有一個係佢地舖頭名既雞煲叫金朝,當然試下舖頭名架啦。三個人叫半隻,百三蚊諗住細細地試下啦,點知個雞煲上到黎都幾大下,份量十足,似出面其他舖成隻既量。味道又真係唔差喎,唔會太重口味,唔會係勁咸,咸到要狂飲水。隻雞都幾大件下,算嫩滑,加埋有不少洋蔥,整熟之後配埋d,汁好好食。食完之後叫左唔少既打邊爐料,上面講過28蚊既料都唔荒係大碟比得多,但上到枱,其實都唔少,以丸為例都有成六粒,其他店分分鐘收貴一倍價錢都係咁既份量。火鍋料唔太差,全部正常貨。我每次打邊爐必點既貢丸,都幾大粒下,食落又夠香。栗米餃都好食,入面有唔少栗米粒,加埋d肉,堅好食。鮮冬菇勁大粒,浸耐d,淋淋地先好食。白蘿蔔浸耐d,淋d入味d,又無渣。肉方面叫左三款牛:美國肥牛,酒樓用個隻水準,份量都唔小。牛小排望落算靚仔,食落都有牛味。牛粒就最重牛味。仲叫左一份黑豚肉,正常
天氣雖然無咁凍,加上今年小打邊爐,經過見到幾吸引就試下。

肉方面叫左三款牛:美國肥牛,酒樓用個隻水準,份量都唔小。牛小排望落算靚仔,食落都有牛味。牛粒就最重牛味。仲叫左一份黑豚肉,正常貨,唔會有浸豬既臭味。

野飲放面有茶餐廳個d,有汽水,有beer,有特飲比你叫。

服務方面,職員有禮,經常睇你有無其他需要。
2024-01-08
  • 金朝雞煲