2022-12-15 140 浏览
今日除了要去沙田新城市一田超級市場逛街外,就是想來這裡吃至愛的牛舌啊!煙薰鐵板系列有很多款選擇,我們點了美國牛肉眼、美國橫膈肌和原條牛舌芯。醬汁有三款選擇有黑椒汁、洋蔥汁和蕃茄汁。另加$30可以轉套餐有齊沙律、湯、白飯/薯條/意粉和汽水。美國牛肉眼即叫即做用鐵板上熱辣辣,牛肉眼扒很大塊肉質嫩牛味濃有嚼勁,意粉用蕃茄炒過很鮮味,沙律是新鮮椰菜絲配胡麻醬汁,非常之爽脆清甜。美國橫膈肌這款橫膈肌平時比較少吃到的位置,口感嫩糯比較軟身,牛味也很出配上黑椒汁一起吃很惹味,喜歡他們的湯不是普通例湯,而是牛舌羅宋湯材料豐富,大量菜疏煲成味道非常鮮甜。原條牛舌芯超正原條牛舌芯很有份量又有厚度,微微煙薰香外層煎得香脆內裡肉質嫩腍,洋蔥煎得焦香配搭一起吃令味道提升。

美國橫膈肌

2022-12-15 143 浏览
前段時間一田百貨打折,發現這家牛扒鐵板燒,就過來幫襯下~晚上菜單主要是肉類鐵板燒,牛肉最多🥩,還有羊架🍖、豬肉和雞扒。另外還有意粉🍝 、漢堡🍔等主食可以選擇!我們點了一份美國牛肉眼和一份伊比利亞黑豚,每份➕30HKD可以升級成套餐,就有主食、沙拉、湯和飲料🥤,特別划算。🥩肉類熟度剛剛好,很好切開也很嫩。牛扒肥瘦相間,不加調料也夠味,吃的好過癮。豬肉就都是瘦肉,配上醬汁會更好😋配菜也是份量滿滿。意粉酸酸甜甜🍝,羅宋湯🥘裡面真的很多料,沙拉🥗的醬汁很特別,我和室友一致認為醬裡面放了薯片~💰我們兩個人一共花了266,人均130多,份量對女生來說很足了✏️推薦指數食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟📍野郎 Ya Rou Steak新城市廣場三期1樓一田百貨內
前段時間一田百貨打折,發現這家牛扒鐵板燒,就過來幫襯下~

✏️推薦指數

新城市廣場三期1樓一田百貨內
羅宋湯
羅宋湯
2022-12-13 139 浏览
今晚去開沙田一田超市買嘢,順便喺附近搵食,見到呢間野郎steak幾多人等緊,同埋聽講開咗都唔係好耐,可以試試新嘢位唔係太多,所以我見都唔少人外賣🥡叫咗份煙燻牛舌芯,加$30有得配埋餐,包沙律、意粉同飲品,都幾抵。另外仲叫咗份芝士肉醬扁意粉同埋加多碗牛舌羅宋湯煙燻牛舌芯(5/5)牛舌芯原條上都幾大份,揀咗黑椒汁,永遠都覺得鐵板配黑椒汁係最夾牛舌好好好食,舌芯位置真係正,軟硬適中,煙煙韌韌好好咬口,口感一流芝士肉醬扁意粉(5/5)點餐時店員哥哥話好多人鍾意佢哋個芝士肉醬扁意粉,咁就聽吓佢講點咗份。嘩芝士味好濃郁,啲肉碎都好入味。另外配餐份意粉都好好味,蕃茄醬甜中帶酸,真係明點解咁多人會叫佢哋啲意粉,下次嚟肯定會再encore牛舌羅宋湯(5/5)呢碗羅宋湯真係好驚喜酸酸甜甜非常好味同埋勁開胃,啲蕃茄香味出曬嚟。飲到上癮,之後仲叫多咗碗
位唔係太多,所以我見都唔少人外賣🥡

煙燻牛舌芯(5/5)
煙燻牛舌芯

芝士肉醬扁意粉(5/5)
芝士肉醬扁意粉
跟餐意粉

牛舌羅宋湯(5/5)
呢碗羅宋湯真係好驚喜

2022-12-05
芝士肉醬扁意粉
跟餐意粉
2022-12-12 121 浏览
牛舌關注組大推嘅野郎開到嚟沙田,去開一田買嘢,梗係順手去野郎Sᴛᴇᴀᴋ食個晚餐喇🥰原條牛舌芯 $148轉套餐+$30牛舌係用鐵板上,一上枱已經好吸引,兩條超厚身嘅牛舌芯,牛舌邊燒到微燶,好易切開,一啲都唔韌,燒到啱啱好,而且牛舌呈粉紅色😍,食落肉質好爽滑,外層帶啲微脆嘅口感,牛味都十分突出,油脂感都唔錯,仲有少少煙竹火加埋黑椒汁一齊食就再惹味啲🤤牛舌羅宋湯湯入面有好多配料,除咗一般羅宋湯嘅配料,都仲有好多牛舌粒係入面,成個湯都好濃牛味,味道係偏酸嗰種🤓意粉係濃濃嘅蕃茄味,份量都唔算少,麵質正正常常喇😗整體嚟講都唔錯嘅🤩 不過睇關注組啲人話北角分店更勝一籌,下次去試埋先😋

原條牛舌芯 $148
轉套餐+$30

意粉
係濃濃嘅蕃茄味,份量都唔算少,麵質正正常常喇😗

2022-12-04
下午茶
2022-12-08 1503 浏览
一田感謝祭,真係大件事,刺激消費,我哋洗咗好多錢,沙田嘅一田超市勁多人,買完聖誕🤶🏻香檳,行到盡頭,見到有鐵板 steak 🥩 ,啱啱好彩有位,坐低食個平靚正嘅牛扒。先付款購票,自助形式,CP值超高。煙燻鐵板系列見到大家食鐵板咁開心,熱辣辣香噴噴,一於轉套餐 +$30。沙律、湯、汽水白飯/薯條/扁意粉選擇加配套餐係因為(無料放題):白飯、湯、沙律可以無限添加。美國牛肉眼 $138熱辣辣鐵板,保持食物溫度,洋蔥墊底,我揀咗黑椒汁特別惹味。牛肉眼 外脆內嫩,滑滑的口感,牛肉味道濃郁,肥瘦均勻。salad係我最愛嘅日本椰菜,加埋胡麻醬汁,味道一流。羅宋湯,超級豐富嘅材料,有牛舌、薯仔同埋雜菜,味道香濃,鮮甜嘅蕃茄味。扁意粉 配搭,啱晒口味,即叫即炒熱辣辣。原件雞扒 $98雞扒肉質特別柔嫩,雞的味道也不錯,外皮烤得啱啱乾脆,沒多餘油份,我連皮吃非常爽脆,洋蔥汁或者黑椒汁,味道夠吸引 。當然唔少得,我最鍾意嘅粗薯條,熱辣辣新鮮炸起,所以製作需時,點茄汁食,冇得輸。最後忍唔住要encore薯條同埋沙律,食過返尋味,下次嚟沙田一田超市,我都會入food court搵食啦!

先付款購票,自助形式,CP值超高。

煙燻鐵板系列
見到大家食鐵板咁開心,熱辣辣香噴噴,一於轉套餐 +$30。

沙律、湯、汽水
白飯/薯條/扁意粉

美國牛肉眼 $138
熱辣辣鐵板,保持食物溫度,洋蔥墊底,我揀咗黑椒汁特別惹味。

牛肉眼 外脆內嫩,滑滑的口感,牛肉味道濃郁,肥瘦均勻。

salad係我最愛嘅日本椰菜,加埋胡麻醬汁,味道一流。

扁意粉 配搭,啱晒口味,即叫即炒熱辣辣。

原件雞扒 $98

• 美國牛肉眼
之前見到網上介紹沙田有親民價鐵板燒 今日就過黎試下 臨出發前都要搵下新城市三期係邊個位置 原來正正就係一田超市入面 好隱秘因為係food court自助形式 有點餐紙 自己點完就比錢落單 再聽號碼取餐紐西蘭牛柳加配套餐雖然係自助形式 但成個擺盤都好認真 成個餐份量好多 紐西蘭牛柳150g 係鐵板上 好足料 配上黑椒汁 好惹味 跟餐揀左扁意粉 我見到佢地係即炒一小碟 熱辣辣 有少少桃味 好清新伊比利亞黑豚加配套餐豚肉一樣都係150g 其實一人好夠食 配上洋蔥汁 肉質鮮嫩 跟餐係薯條 好粗身 又夠爽脆套餐仲有前菜 餐湯 沙律 同汽水 超豐富 餐湯係牛舌羅宋湯 入面仲有薯仔 椰菜 紅蘿蔔 好足料 沙律係最鐘意的幼身椰菜絲 配上沙律醬 好味到食晒成碗雖然係food court 但有個小角落都坐得舒服 呢間性價比高

紐西蘭牛柳加配套餐

伊比利亞黑豚加配套餐

2022-12-07
2022-12-03 94 浏览
在一田逛街後都已經是晚飯時間,看到這一間在一田超市內的烤肉小店,看過餐牌剛好很久沒有吃烤肉的我便決定晚飯一頓他們店舖主打烤肉,但是他們亦有提供其他主菜例如是漢堡或是意粉紐西蘭牛柳200克,價錢的確不錯, 牛柳200克的價錢也只是120,而且牛柳以三成熟上枱,你用鐵板的餘溫燒至五至七成,肉質嫩滑有肉味,配搭白飯一流牛舌筋漢堡,同樣高質!包皮香甜加香烤處理,配搭內裏爽脆的蔬菜以及醬汁,加上他們的牛舌跟非常淋身嫩滑,是一個高質素的漢堡意猶未盡,點了多一客伊比利亞豬卡邦扁意粉,醬汁濃郁,忌廉味道濃郁,配搭醬汁,而且肉質鬆軟的伊比利亞豬,入口非常滿足沒有想過在超市內亦能找到一間質素如此高的烤肉餐廳,一定會再來

2022-12-02 995 浏览
「一田」超市有購物優惠,於是和家人出動,齊齊入貨,在超市同時看到新店鋪「野郎Steak」,有多款超市價鐵板燒、套餐選擇,非常吸引!於是基於吃飽才有力氣原則下,當然先吃為快了!揀好了:原條牛舌芯跟黑椒汁配套餐與伊比利亞黑豚加薯條。粉嫩的牛舌芯色澤很吸睛,牛舌芯夠爽滑、牛舌邊燒得有微脆口感,再蘸黑椒汁吃又多份味道層次,墊底的洋蔥在鐵板上吸收牛舌芯鮮肉味與黑椒汁,十分美味可口!跟餐的沙律裝得滿滿的,乾爽沒有草青味,混合芝麻、芝麻醬,很喜歡這個配搭,清甜又充滿芝麻香。很足料牛舌羅宋湯,其實我在外吃飯我不主動點選羅宋湯,因為怕酸,但這個牛舌羅宋湯的甜酸味道很有天然的果酸味道,不是湯水和湯料分得清清楚楚那種,眼前的湯水濃稠,好吃又飽肚。伊比利亞黑豚,肉質很腍滑,味道也鮮嫩,是不錯的選擇。熱呼呼、香噴噴的薯條,我們嫌份量少了!哈哈!因為一人份量兩人分享。除了堂食,我們還外賣黑椒牛柳絲意粉回家。
於是基於吃飽才有力氣原則下,當然先吃為快了!

揀好了:原條牛舌芯跟黑椒汁配套餐與伊比利亞黑豚加薯條。

牛舌羅宋湯
伊比利亞黑豚,肉質很腍滑,味道也鮮嫩,是不錯的選擇。

熱呼呼、香噴噴的薯條
除了堂食,我們還外賣黑椒牛柳絲意粉回家。
外賣黑椒牛柳絲意粉
2022-12-02
外賣黑椒牛柳絲意粉
同朋友趁呢排一田購物節 過黎行街順便搵食🤤一田入面位置好似再裝修過小小,有好幾間新食肆,有拉麵 咖哩飯 重有鐵板餐!我地就係比呢陣香噴噴嘅香味吸引 揀咗食野郎stone🤭 我哋兩個要咗先左燻製牛舌,+$30要套餐,包湯沙律飲品 另外一個要意粉一個要薯條,配黑椒汁&洋蔥🧅汁!好豐富👏🏻👏🏻等左約10分鐘,職員叫號碼取餐。牛舌好火喉岩岩好 好厚身 爽口彈牙,煙熏味好香 好好食!另外 番茄意粉有驚喜,🍅咪濃 意粉質地好食 唔係茶餐廳質素💯$155/每人(一田購物節,牛舌85折)好抵食,雖然環境好迫夾 但呢個價錢 食物質素又好,CP值高👍🏻👍🏻
同朋友趁呢排一田購物節 過黎行街順便搵食🤤
等左約10分鐘,職員叫號碼取餐。
牛舌好火喉岩岩好 好厚身 爽口彈牙,煙熏味好香 好好食!

2022-11-24
  • 牛舌
🐭 米奇老豬Vol. 278 🐷[野郎Steak]呢間得到牛舌關注組認證嘅野郎 🐮本身得一間分店喺北角最近喺沙田新城市一田food court都開左所以老豬終於試到啦! 🥳可能係因為我地係星期日去就算下晝2點幾都坐滿🈵️等左一陣先有位 (⚠️係高凳).🐖🐖《原條牛舌芯》🐖🐖 🛑 8.8/10 🛑 💰$148 (+$30轉套餐)💰牛舌芯係鐵板上嘅 聽到d咋咋聲真係好治癒!因為真係超厚身 口感一流 👍🏻外層係爽脆嘅 中間係鮮嫩嘅牛味明顯 油脂感大爆發 🌋老豬揀左黑椒汁同生蒜蓉黑椒汁會減弱左牛味而生蒜蓉係提升左牛味🆙🆙 推薦 🌟唔怪得之老豬有個朋友話呢間變左佢嘅飯堂啦😂套餐仲包左➡️ 雜菜牛舌湯:味道似羅宋湯,牛舌嘅牛味出奇地好濃,而且稔度適中👍🏻➡️ 炸蒜沙律:蒜片真係無得輸,沙律菜應該係蒜醬溝芝麻醬,雖然重口味,但好開胃!➡️ 薯條:真係即叫即炸嘅,熱辣辣好脆!➡️ 汽水.🐖🐖《咖哩牛舌筋飯》🐖🐖 🛑 8/10 🛑 💰$46💰呢個係日式咖喱 唔辣薯仔、紅蘿蔔煮得幾入味第一次試牛舌筋就覺得似偏肥瘦嘅牛腩又有d似滷肉飯🤭不過就偏稔身 同埋食落會容易膩口~❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.4/10服務:8/10環境
🐭 米奇老豬Vol. 278 🐷
[野郎Steak]
呢間得到牛舌關注組認證嘅野郎 🐮
本身得一間分店喺北角
最近喺沙田新城市一田food court都開左
所以老豬終於試到啦! 🥳
可能係因為我地係星期日去
就算下晝2點幾都坐滿🈵️
等左一陣先有位 (⚠️係高凳)
🐖🐖《原條牛舌芯》🐖🐖
🛑 8.8/10 🛑 💰$148 (+$30轉套餐)💰
牛舌芯係鐵板上嘅 聽到d咋咋聲真係好治癒!
因為真係超厚身 口感一流 👍🏻
外層係爽脆嘅 中間係鮮嫩嘅
牛味明顯 油脂感大爆發 🌋
老豬揀左黑椒汁同生蒜蓉
黑椒汁會減弱左牛味
而生蒜蓉係提升左牛味🆙🆙 推薦 🌟
唔怪得之老豬有個朋友話呢間變左佢嘅飯堂啦😂
套餐仲包左
➡️ 薯條:真係即叫即炸嘅,熱辣辣好脆!
➡️ 汽水
🐖🐖《咖哩牛舌筋飯》🐖🐖
🛑 8/10 🛑 💰$46💰
呢個係日式咖喱 唔辣
薯仔、紅蘿蔔煮得幾入味
第一次試牛舌筋就覺得似偏肥瘦嘅牛腩
又有d似滷肉飯🤭
不過就偏稔身 同埋食落會容易膩口~

❣️🐭總評分🐷❣️
ENCORE:

自費️⭕/試食

📍野郎Steak📍
沙田正街18號新城市廣場三期1樓ST-01-006號舖
北角渣華道123號北角匯二期B1樓一田超市內NP-13-105號舖

#米奇老豬_沙田區
#米奇老豬_港島東區
#米奇老豬_日式
#米奇老豬_西式

#野郎 #野郎stone #yarou #牛舌 #牛舌餅 #牛舌關注組 #牛舌定食 #北角美食 #沙田美食 #北角匯 #新城市廣場 #牛舌芯 #咖喱飯 #咖喱牛腩 #滷肉飯 #鐵板 #鐵板牛柳 #日式咖喱 #牛扒 #日本和牛 #一口牛 #牛脷 #厚切牛舌 #一田百貨 #一田超市 #hungrymonkey
2022-10-12 1264 浏览
有見牛舌關注組大力推薦野郎的鐵板牛舌,是日到沙田新分店一試,估計因為抽風系統需要,店舖位處於角落,有心拜訪要留意啊。煙燻鐵板系列可配黑椒汁/番茄汁/洋蔥汁+$30轉套餐套餐包括沙律+湯+白飯/薯條/意粉+汽水沙律是椰菜絲配芝麻醬,相當清新餐湯是羅宋湯,湯料十足原條牛舌芯 $148牛舌芯的質感非常嫩滑,不愧為招牌菜式鐵板到尾聲依舊夠熱,做到外焦內軟的效果!可惜牛舌沒有鹽味有點失色,黑椒汁襯配下挽回分數。紐西蘭羊架$128(3支骨)羊架出乎預期,廚房煎約大概3-4成,故肉質剛剛好夠幼嫩,而且完全沒有羊臊味。網上發現北角野郎設有鹽、七味粉等調味粉架供客人使用,希望沙田分店亦會仿效,如有提供檸檬汁相信味道會再昇華。

煙燻鐵板系列可配黑椒汁/番茄汁/洋蔥汁
+$30轉套餐
套餐包括沙律+湯+白飯/薯條/意粉+汽水
沙律是椰菜絲配芝麻醬,相當清新
餐湯是羅宋湯,湯料十足

原條牛舌芯 $148

牛舌芯的質感非常嫩滑,不愧為招牌菜式
鐵板到尾聲依舊夠熱,做到外焦內軟的效果!
可惜牛舌沒有鹽味有點失色,黑椒汁襯配下挽回分數。

紐西蘭羊架$128(3支骨)

牛舌
牛舌