2009-11-01 13 浏览
寫咗二百幾個食評, 我都未試過用「離譜」嚟做 subject! 今次真係好嬲吓!先講服務, 真係差都爆,我哋被安排坐正喺風口位, 好凍!叫佢閂細少少個冷氣, 叫咗幾次話得得得但係都冇閂到, 凍死我哋食物等咗好耐 (>25 min ) 都未到, 催咗幾次都係咁,D 侍應仲要黑口黑面, 你叫佢佢扮聽唔到!遲嚟過我哋嘅兩枱都快過我哋有食物到, 我哋問佢點解, 佢夠膽死答: 「佢哋趕時間睇戲」嘩, 真係想鬧爆佢, 人哋話趕時間就有得快O架? 我哋泊咗車夠趕時間啦, 有冇腦O架?佢又從來都冇問過我哋趕唔趕時間喎?我哋催咗幾次都未到喎? 我哋都好趕時間食物嘛, 我叫咗個豬軟骨烏冬,豬軟骨? 唔好講笑, 似排骨多D, 又硬又冇味我真係唔知佢究竟有冇炆過,個湯底好明顯係大量日本火鍋醬油溝成, 得個咸字, 冇喇!朋友最後都忍唔住叫咗經理嚟表達意見, 相信成間舖頭係得呢位經理講嘢似返個人,有 basic 應有的禮貌囉!唔想又難食又受氣, 唔話自己趕時間都冇得食, 就千祈唔好嚟喇!我好後悔貪快唔等千兩而嚟咗呢度囉!

先講服務, 真係差都爆,
我哋被安排坐正喺風口位, 好凍!

D 侍應仲要黑口黑面, 你叫佢佢扮聽唔到!

佢又從來都冇問過我哋趕唔趕時間喎?

我哋催咗幾次都未到喎? 我哋都好趕時間

食物嘛, 我叫咗個豬軟骨烏冬,
個湯底好明顯係大量日本火鍋醬油溝成, 得個咸字, 冇喇!

有 basic 應有的禮貌囉!

我好後悔貪快唔等千兩而嚟咗呢度囉!
2009-10-16 10 浏览
闊別圓方數月,初抵達時興奮到爆,後來逛著逛著就開始覺得無聊,又決定找甜品下場了。 適逢友人趁推廣加入了Grand Cinema會員計劃,獲得野姜免費甜品劵;我又看中其心太軟,一於進場吃了再算。第二次來仍然坐不到外圍型格的紅色沙發位,是次就坐店中心的方型位,幾有靚版food court feel的。是晚沒人同我癲,大家都只換了免費甜品的綠茶蛋糕,我就獨個享用了心太軟: 綠茶蛋糕-綠茶味依稀、不夠甜又鬆散的質感,令人試了一口,就不願繼續。 心太軟配雪糕($48)-特別要求店方不要焗製太久,果然上檯切開頗為流心;不過朱古力不夠濃厚,而且,份量實在是小小小小得可憐,幾乎比匙子更小,而雪糕當然也是袖珍版。 幸而Grand Cinema會員卡有九折,變相免了加一,這$48就當是買位休息,以迎接後來個半小時的緊湊電影!

免費甜品--綠茶蛋糕
心太軟
太太太小了...
流心但不濃郁
2009-10-08
$48 (宵夜)
2009-10-12 1 浏览
收到了openrice 寄來的戲飛,剛好又有時間就和朋友們去了看電影由於是在九時多才開場,我們當然去醫飽食肚子又順便逛逛圓方才去看啊一早就做定功課說要來試試的了,可是除了裝潢和服務可行之外,食物真的令我有點失望知道這兒的烏冬和石頭飯都不錯,所以就點了這兩款食物野姜豚肉石頭飯上桌時已經感覺得到石窩的熱力,直到食完整個飯石窩還是溫熱的這個絕對抵讚!豚肉飯有陣陣的姜味,但又不是強烈得令人討厭和辛辣,不錯!醬汁帶點甜甜的感覺與豚肉很夾,可惜豚肉很鞋很硬,令整個飯失色不少幸好飯不太軟,幫忙拉回分數!跟餐上的還有麵豉湯和中華沙律麵豉湯很咸,但是沒有麵豉味的,只是用鹽水開了一大鍋的感覺中華沙律就味道不錯,沒有腥味蟹籽雞柳撈讚岐手打烏冬烏冬一來的時候已經不太熱,味道偏淡感覺上就好像在吃清煮的烏冬,幸好烏冬夠軟滑,不然絕對不會想去吃的壽司.讚岐手打烏冬定食這個餐最為豐富,不過用料平平,魚生不算新鮮烏冬同樣很滑,不過比起撈的這屬爽滑,本人略嫌韌了一點湯底同樣是淡味的,就像sukiyaki 開了大量清水的感覺除了主菜外我們還加了甜品,甘荀芝士蛋糕 其實是在芝士蛋糕上加了點點的甘荀而已,不過是見到幾特別才叫的

知道這兒的烏冬和石頭飯都不錯,所以就點了這兩款食物

野姜豚肉石頭飯
豚肉飯有陣陣的姜味,但又不是強烈得令人討厭和辛辣,不錯!

幸好飯不太軟,幫忙拉回分數!
跟餐上的還有麵豉湯和中華沙律
麵豉湯很咸,但是沒有麵豉味的,只是用鹽水開了一大鍋的感覺
中華沙律就味道不錯,沒有腥味

蟹籽雞柳撈讚岐手打烏冬
烏冬一來的時候已經不太熱,味道偏淡

壽司.讚岐手打烏冬定食
這個餐最為豐富,不過用料平平,魚生不算新鮮
烏冬同樣很滑,不過比起撈的這屬爽滑,本人略嫌韌了一點
湯底同樣是淡味的,就像sukiyaki 開了大量清水的感覺

除了主菜外我們還加了甜品,
甘荀芝士蛋糕
芝士蛋糕偏軟,不過芝士味十分的濃郁,不過甜,吃起上來沒那麼滯
不過略嫌餅底濕了點,有點黏黏的感覺

紐約芝士蛋糕 跟甘荀芝士蛋糕一樣,只是沒有上面的甘荀而已

綠茶蛋糕
友人很喜歡,說很好吃
但是我就覺得實了點,不夠鬆軟
不過有淡淡的綠茶味,配上點點的青蘋果醬,很清新就是了

最後就是見到每桌人幾乎都是要凍檸茶的,所以我們也要了
看上去好像沒什麼分別,但喝下就知道茶味沒茶餐廳那麼濃,不過我比較喜歡這樣的凍檸茶

總括來說這兒的食物都是比較偏向清淡的味道,
沒有吃完食物還是看到碟底一層厚厚的油,這個值得欣賞!
不過這樣的味道還是要慢慢習慣一下,誰叫我們都是吃慣濃味的都市人呢?

最後就是這裡的服務態度十分的好,所有服務生都非常有禮,令我們吃得很開心呢!

2009-10-10 4 浏览
「圓方」可以說,我對這個地方並不熟悉,和朋友都是第一次來所以來之前都上了OPENRICE看看吃什麼,最後選擇了野姜覺得這裡的環境不錯,而且價錢又可以接受,等了幾分鐘之後安排了入座!位置坐在窗口邊,看到對面的尖沙咀無敵海景,不錯~看了看餐牌決定了吃定食首先自己叫了一個壽司.讚岐手打烏冬定食(有三文魚、北寄貝、墨魚、蝦、八爪魚和鰻魚壽司加一個烏冬&中華沙律)仲有飲品點了點杯凍檸茶,因為看見十個有九個人都是飲檸茶,應該是好棒了吧~但都是普通的!壽司的水準都是一般,烏冬沒有味道的!至於朋友的野姜豚肉石頭飯和蟹籽雞柳撈讚岐手打烏冬,前者的豚肉做得不錯,後者的味道比較淡口,或者這叫做健康!服務方面,個個都是非常之有禮貌的...到了上甜品的時間...甜品(紐約芝士餅、綠茶蛋糕&甘荀芝士蛋糕)自己是比較鐘意吃綠茶蛋糕,其實2個味道都很相似,芝士味很濃可以用大件夾抵食黎形容佢地!新地方、新嗜試、最後我還是吃得開心的一個晚餐!

「圓方」可以說,我對這個地方並不熟悉,和朋友都是第一次來

所以來之前都上了OPENRICE看看吃什麼,最後選擇了野姜

後者的味道比較淡口,或者這叫做健康!

新地方、新嗜試、最後我還是吃得開心的一個晚餐!
壽司盤
烏冬
野姜豚肉石頭
蟹籽雞柳撈讚岐手打烏冬
紐約芝士餅
2009-09-16 1 浏览
19/8/09(三)坐在面對溜冰場的座位,景觀開揚。逛完美侖美奐的商場,又期待飯後的電影,心情甚佳。野姜豚肉石頭飯($64) :熱辣辣的石頭飯,份量十足,豚肉不太肥,調味頗佳。雜菌讚岐手打烏冬拼鰻魚炒飯($52) :兩者皆不錯,較愛那爽滑的烏冬。甘荀芝士蛋糕(加$15) :大大件,芝士味頗濃。荔枝奶凍(加$10) :普通些。只是好像人手不夠,每次都要等好一會兒。價錢合理。出示圓方會員咭,給了一個九折。
19/8/09(三)

坐在面對溜冰場的座位,景觀開揚。
逛完美侖美奐的商場,又期待飯後的電影,心情甚佳。
甘荀芝士蛋糕(加$15) :大大件,芝士味頗濃。
荔枝奶凍(加$10) :普通些。
只是好像人手不夠,每次都要等好一會兒。
價錢合理。出示圓方會員咭,給了一個九折。
雜菌讚岐手打烏冬
鰻魚炒飯
荔枝奶凍
雜菌讚岐手打烏冬
鰻魚炒飯
2009-09-16 5 浏览
同女朋友去Elements 購物,行過野姜,裝修幾吸引,睇過Menu亦一點不貴,便入去試試。1.牛肉鋤燒:冷氣不甚凍,但個鋤燒燒極都燒唔起,加左兩個酒精火種都搞唔掂,結果要拎入廚房煲滾佢,咁就冇趣啦。2.湯烏冬:烏冬好味,但不夠熱。3.黑椒牛利石頭飯:呢個就OK,熱辣辣,好香好好味。前菜係柚子味既蓮偶,味道好清新,味噌汁不過不失。4.服務都OK,叫人幫手都好快做野,sorry前sorry後,算係咁。
2.湯烏冬:烏冬好味,但不夠熱。
3.黑椒牛利石頭飯:呢個就OK,熱辣辣,好香好好味。
前菜係柚子味既蓮偶,味道好清新,味噌汁不過不失。
2009-09-13
2009-09-13 6 浏览
重未去過一間餐廳的服務差成咁要服務員無服務員 ~ 要餐牌無餐牌我朋友叫咗杯熱檸水 ~ 咁簡單都要等 45 分鐘 ~ 我地追咗 5, 6 次先有得飲啲服務員還要做話人手不足 ~ 叫我地等等呢啲都唔知係咩服務態度!啲野食又無等色 ~ 又唔好食 ~ 求其一間日本餐廳都好食過佢!大家唔好以為 ~ 收錢會快啲 ~ 呢間餐廳連收錢都慢叫埋單都要等 ~ 等咗 10 分鐘 ~ 個服務員先攞張單埋嚟 ~ 跟著即刻走咗去 ~ 又叫我地等等我地等了又等 ~ 我朋友忍唔住 ~ 走到櫃台前比錢 ~ 你唔好以為咁樣會快啲 ~ 佢地又叫我朋友等等 ~ 話一陣再過嚟同我地整總之 ~ 我在呢間餐廳裏只學識一樣野 ~ 就係 "等等等......"

重未去過一間餐廳的服務差成咁

服務員服務員 ~ 要餐牌無餐牌

服務員還要做話人手不足 ~ 叫我地等等

呢啲都唔知係咩服務態度!

大家唔好以為 ~ 收錢會快啲 ~ 呢間餐廳連收錢都慢

2009-09-08
  • 無樣野好食!
2009-09-02 1 浏览
同Honey睇完超動感影院,就過對面野姜吃飯。裝修:遠遠已經見到佢地D裝修幾靚,吸引到客人幫襯。雞扒定食:前菜係綠色酸酸地個D海藻類東西,平時Honey好咀刁,但居然話覺得好食?可能好少食呢D平價野。白飯:一般貨色,無咩飯香、味噌湯就不過不失啦。但個雞扒就得人驚,去骨雪藏雞排,炸到又乾又鞋,不知所謂。牛肉陶板燒:同雞扒定食簡直係天淵之別。牛肉又嫩又滑,配料又多,味道一流,經理推介加多個贊崎烏冬,打只蛋,好味到暈,D烏冬真係正。:芝士蛋糕:一般貨色,麻麻地啦。:仲有杯凍檸茶,比想像中好。以Elements既位置,咁既價錢都算超值,值得再去。
同Honey睇完超動感影院,就過對面野姜吃飯。
裝修:遠遠已經見到佢地D裝修幾靚,吸引到客人幫襯。
:芝士蛋糕:一般貨色,麻麻地啦。
:仲有杯凍檸茶,比想像中好。
以Elements既位置,咁既價錢都算超值,值得再去。
2009-09-01
$80 (其他)
  • 牛肉陶板燒
2009-08-19 5 浏览
五十二個月啦,想搵一間人唔多而座位舒適既餐廳食晚飯,冇乜人行既 element 商場就最啱啦,一諗起 element 就自然諗起野姜既手打烏冬 話說佢地既烏冬係日本打好,每十日就運來香港一次。$62 一個烏冬係貴左 D,但質素高補番啦。喺 openrice 食家們對這間餐廳好壞參半,我想......每一間食肆都有佢既 "必食" 同 "必嘔" 菜式 野姜既定位係西日 fusion 所以我避免叫傳統日式食品。因為魚生,天婦羅等日式食品看似簡單但要做得好就好好好難 (道理同廣東雲吞麵一樣呢) 明太子海鮮炒烏冬menu 寫既係明太子海鮮撈烏冬,但食過撈烏冬一次怕怕了。暖暖既烏冬撈入 oliver oil 再加明太子再加凍既海鮮,烏冬既口感同佢既溫度一樣咁噯味 改為炒就好好多,熱騰騰又軟滑滑。煙靱度好似細個食既蛇仔糖,咬住佢要拉先斷 烏冬淡淡既小麥味加上明太子既咸味,自己再加些少 tabasco 就 good 晒 夏威夷薄餅薄餅係酥皮餅底,有少少似 意粉屋 之前推出那個酥皮薄餅系列。當然同正宗既意大利餅底唔同,但酥皮有佢獨有既輕盈同酥脆。以沙律汁代替芝士,對唔愛好芝士既人係一絶 胡

明太子海鮮炒烏冬

夏威夷薄餅

胡麻豆腐沙律
豆腐沙律,first impression 只會諗起......無味
但佢既胡麻汁唔錯,汁清爽帶微酸,把豆腐同菜既原味引咗出來而唔會搶晒 D 味。好多時食沙律 D 汁又濃又黏,似食汁多過似食沙律。

服務要一讚。可能成場都無乜人所以 service 好快,我話要改 menu 服務生還主動去問廚房,有少少 exceed customer expectation

又係時候諗下五十三個月食乜野啦

明太子海鮮撈烏冬,改為炒烏冬
酥皮餅底,以沙律汁代替芝士
  • 明太子海鮮烏冬
2009-08-01 13 浏览
simple, easy to choose , have variety of choices, and good services, staffs are attentive!The food i liked best are: 1, Honey apple tea( not too sweet ) 2, Salmon sushi and tuna ( Fresh) 3, 太卷(好味) 4, 餃子 ( not oily, thin skin) other food also tasted good!!Definitly go again, especially before or after watching movie,

The food i liked best are:
3, 太卷(好味)
4, 餃子 ( not oily, thin skin)

other food also tasted good!!

Definitly go again, especially before or after watching movie, its just opposite the cinema.
用餐时段
2009-07-20 7 浏览
老公近日發現...圓方交通方便, 於是今晚試試, 亦順便行下街街! 呢間食店近戲院...環境一流, 樓底高, 人不多, 窗邊位置望海望尖沙咀....座位亦舒適, 最啱情侶!日式 fusion...有 pizza, 烏冬, 石窩飯, 壽司也有, 二人叫了黑豚肉五目手打烏冬連檸水, $62, 黑豚肉非常健康, 非常乾身, 唉...瘦身最啱食, 烏冬煙煙韌韌真係幾好食, 湯底一般, 日式味道甜甜地!極樂冷讚岐手打烏冬 (辛口), $68, 好夠凍, 醬汁帶辛辣味, 幾塊牛肉一樣很乾, 連我也嚼得吃力, 唯獨是烏冬是最彈牙, 最有咬口!呢度既食物一般般, pizza 或許會好點吧....情侶們拍拖好地方!

唯獨是烏冬是最彈牙, 最有咬口!

(非会员)
尋晚去左呢度食日本野~ 因為屋企有兩人食素~ 又聽聞ok 就黎試下~ 想慶祝父親節~叫左個魚生飯定食~ 飯多~ 飯ok!話咩珍寶蝦~ 原來只係日常見開既熟蝦~ 而且size 同出面一樣~個帶子幾大隻~ 但唔新鮮~之後仲有好普通既八爪魚同比較ok三文魚~~ 一個飯 得 8 件刺身~ 加個湯同~一執仔海草 就 78~~ 好過份law~ 之後就係出面一直食開都ok 既~ 青酒煮蜆~頂~~ 我真係未食過一間野可以差得過佢law~ 無酒味, 多沙, 無鮮味不特止~ 仲要d d 鹽味都無law~d 汁就好似泥黃色~ 之後我就搵經理啦~ 佢拎左入廚房~話加d 味~ 出返黎係多左酒味~ 但係難食既味仲勁左law~其他野細碟無味都唔在講~~ 最搞笑就係d 蕃薯天婦羅都可以無味~大佬蕃薯都有天然甜味~ 都唔知佢間野點煮野食~~最後就係加$15 蚊有個tiramisu~ 頂~ 又係無味~~雖然大家都唔飽~ 都唔想再係呢間野再食~~~ 我阿爸就真係"慶" 左~ 我都好唔好意思~ 因為係我決定黎呢度~呢暑真係唔知做咩~~用左 manhattan 卡有 9 折條氣都唔順!!

叫左個魚生飯定食~ 飯多~ 飯ok!
個帶子幾大隻~ 但唔新鮮~
一執仔海草 就 78~~ 好過份law~

之後就係出面一直食開都ok 既~ 青酒煮蜆~

頂~~ 我真係未食過一間野可以差得過佢law~
d 汁就好似泥黃色~ 之後我就搵經理啦~ 佢拎左入廚房~

大佬蕃薯都有天然甜味~ 都唔知佢間野點煮野食~~

呢暑真係唔知做咩~~

用左 manhattan 卡有 9 折條氣都唔順!!
2009-05-04 4 浏览
日式西餐廳來講, 我覺得野姜是很不錯, 無論你叫甚麼, 都不會令你失望~~ 環境清雅, 午餐很抵食, 用渣打白金咭還有額外九折~~ 我愛吃野姜的湯烏東, 尤其豬軟骨烏東, 豬軟骨很入味和淋, 湯或十分正 (我脊忍唔住飲晒), 鳥東十分之滑~~ 其他食物也很有水準~~
三文魚炒飯
芝士餅
  • 黑咖哩豬扒飯
  • 各款炒烏東及炒飯
2009-03-23 2 浏览
最近太座的嗜好是到elements內的Grand Cinema看電影,小弟當然是奉陪到底了通常自己的習慣是會早一天親身到場買票,順道就在elements內吃個lunch。上次到了圓形小廣場內的Megu,今次就在戲院內的野姜攪定是日的午飯....時候尚早,位置任君選擇,找了個四人卡位坐下。座位是高身的梳化椅,感覺是很寬敞而且舒適的....餐牌的選擇是挺多的,連和牛也有得吃。但是日不想吃得太昂貴,也想吃清一點,故便選了個福岡明太子高菜义燒石頭飯....韓式的石頭飯就吃得多,這樣的日式吃法就不常遇到。在小弟看來,兩者在presentation看來是差不多如出一徹,最大的分別是這日式的用上是日本料理常見的材料如明太子及日式义燒粒,而韓式的就用上較多的蔬菜如高麗菜、雲耳及木耳絲等。吃着這飯,感覺就有如在韓式石頭飯的變奏版本....飯上桌時是不斷地冒煙的,要等一下才可替它拍張清晰的照片。用羹攪一下放飯進口,卻發覺沒有想像般的熱辣辣 (起碼那石頭容器還沒有發出吱吱聲的)。用羹再掏一下,飯焦是有一些的,質感是脆卜卜的而不會過燶,很不錯;米用的不是圓嘟嘟的日本貨,有點失色义燒粒味道頗見鹹香,而且吃落還有

义燒粒味道頗見鹹香,而且吃落還有點咬口;飯有點太濕,小弟的個人口味是喜歡較乾身一些的
飯裏頭夾着蠻多的紅蘿蔔絲及高菜,很有healthy的感覺...

如有一碟韓式辣椒醬或豆瓣醬拌入而吃,滋味便能更上一層樓也
2009-02-22 2 浏览
因為有大人物從遠方來”探”我們的新辦公室…所以老細下旨”這星期盡量不要在pantry吃飯”…尤其是我這一類”擁有不正常午餐時間”的人啦~結果午餐前我在openrice搜索一下…本來是想去牡丹的了…明明有人說有下午茶的嘛~怎知沒開門…大概下午茶只在星期六日供應吧~結果我就去了這個野姜了…..~店很開揚…看到溜冰場~全店好像只有我一個客人而已….感覺怪怪的~下午茶餐好像有八款~大概四十至六十元吧~我選了泡菜豬肉石頭餐~…..其實我也是為了這個石頭飯才來試的啦~石頭飯上檯時很熱很熱~大大碗的~一點也不下午茶…..結果我花了不少力氣才把飯拌好…將整個石頭飯都染紅….飯有點濕濕的…不是那種粒粒分明…而是粒粒糾纏在一起~辣醬不太夠味…因為只吃飯的時候味道淡淡的…就算有顏色但都沒什麼味道~可能是因為飯有點濕所以中和了吧…泡菜很明顯不是醃好的…因為吃的時候還有黃芽白的味道~那種屬於黃芽白的青菜味和水份….這不能叫做泡菜啊….~_~”….豬頸肉很大塊…味道是不錯…但就是太大塊了….好幾塊我想咬開一半…就碰到鼻尖了~其實切小一點…可以和飯一併放進口裡的size就perfect了…雖然整個飯真的一般~不過幸

飯有點濕濕的…不是那種粒粒分明…而是粒粒糾纏在一起~辣醬不太夠味…因為只吃飯的時候味道淡淡的…就算有顏色但都沒什麼味道~可能是因為飯有點濕所以中和了吧…泡菜很明顯不是醃好的…因為吃的時候還有黃芽白的味道~那種屬於黃芽白的青菜味和水份….這不能叫做泡菜啊….~_~”….豬頸肉很大塊…味道是不錯…但就是太大塊了….好幾塊我想咬開一半…就碰到鼻尖了~其實切小一點…可以和飯一併放進口裡的size就perfect了…雖然整個飯真的一般~不過幸好石鍋很夠熱…吃到尾都能保持著溫度…一直都熱辣辣的又可以挽回一點分數啦~

Tea set有一杯檸茶…好小的…跟餐還有一碗麵豉湯…普通得不能再普通…連一粒小豆腐都無…..~

有公司職員證有九折~免了加一…nice~不過到大人物離開了…我還是帶飯盒咯~